2017-09-10 1736 浏览
雖然住在港島,但甚少到香港仔,剛巧有朋友搬到香港仔,正好有個機會讓我每朝老闆會襯自落欄選貨,確保每日有最好、最新鮮的食材給食客、這樣親力親為已經聽落加分,再試試老闆推介的小菜親更加覺得真材實料。先來餐廳其中一款主打菜 - 《鍋爐烤三層腩燒肉》- 用新鮮豬肉自家燒製,很juicy而且很有肉味,肉質軟腍、皮又香脆,十分讚!《鮮蓮海皇冬瓜盅(4-6位用)》與一般坊間的冬瓜盎不同,這個是加入了田雞,味道更鮮甜!材料亦十分豐富,田雞、螺頭、鴨腎、帶子、蝦 絲瓜、蘆筍、草菇和蓮子,滋陰又清潤,夏天飲用補身又消暑,怪不得那麼受食客歡迎啦。|| 晚市超值孖寶 ||《上湯浸時蔬》 - 用上湯浸著大量白菜仔,當中還有草菇,清淡又健康。《蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌(6隻)》貴妃蚌大隻!一隻貴妃蚌都已經有1/4隻餐碟的大小,而且肉質不韌,每一下咀嚼都能嚐到鮮甜的肉汁。《涼瓜豉蒜炆肉蟹》第一次吃到這個配搭,很有風味。涼瓜甘甜,多吃有降血糖、降低膽固醇之用,正好與膽固醇高的肉蟹作個平衡。肉蟹的肉質結實不鬆散,濃味的豉蒜亦蓋不了蟹肉的鮮甜味道。喝一杯吧!值得再訪!

《鮮蓮海皇冬瓜盅(4-6位用)》

|| 晚市超值孖寶 ||

《蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌(6隻)》

《涼瓜豉蒜炆肉蟹》

喝一杯吧!

值得再訪!
2017-09-02
2017-09-09 155 浏览
到香港仔探望朋友,對於香港仔非常陌生,只有靠朋友帶著,朋友說帶我到他常去的餐廳,說十分不錯的叫譚家菜,來到餐廳時已經高朋滿座,相信真的不錯吃,由朋友發板我只管食就對了。鮮蓮海皇冬瓜盅(4-6位用) $128冬瓜盅跟一般的餐廳都不一樣,材料特別多,非常足料,當中有田雞、螺頭、鴨腎、帶子、蝦、絲瓜、蘆筍、草菇、蓮子等,湯很清甜,冬瓜肉腍軟入口即溶,十分解暑。鍋爐烤三層腩燒肉 $98店員介紹餐廳的招牌,果然美味,皮脆、肉嫩、半肥瘦,口感一流,加上芥末,味道更香。晚市超值孖寶 $298上湯浸時蔬上湯清甜夠味,白菜仔新鮮翠綠又入味,非常健康。蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌(6隻)蚌新鮮夠大隻,肉質爽嫩不會韌,粉絲爽口,用上簡單的蒜蓉蒸已經可以食到原本的鮮味,很不錯。涼瓜豉蒜炆肉蟹這還是第一次吃到這個配搭,十分有驚喜,整道菜都十分入味,涼瓜都食到蟹香,而且好腍,汁濃稠度剛好十分掛汁,很喜歡這道菜。餐廳全日免茶,出品質素高,性價比一流,十分親民的餐廳。
鮮蓮海皇冬瓜盅(4-6位用) $128
鍋爐烤三層腩燒肉 $98

晚市超值孖寶 $298
上湯浸時蔬
上湯清甜夠味,白菜仔新鮮翠綠又入味,非常健康。
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌(6隻)
涼瓜豉蒜炆肉蟹
餐廳全日免茶,出品質素高,性價比一流,十分親民的餐廳。
2017-09-08
2017-09-02 221 浏览
又多一間好味又抵食既餐廳可以選擇.香港仔酒樓銀行多, 但變化不講得上大, 近日發現新大陸, 這間酒樓開左係香港仔都唔知, 朋友提起就一定要來幫襯下.果然冇失望, 未食已見人山人海, 不過流動高, 等大約半小時就有得坐.食物選擇多得眼花, 有大路香港仔人最愛海鮮之選, 亦有特別菜色供品嚐.難得預訂到限量供應既冬瓜盅, 湯很入味, 仲用上田雞和各樣悉心食材慢煮, 很值得一試.份量大得足以起碼8人食用今次大家要食特色野, 點了很多, 飽到呢...小炒皇 - 很特色的食法, 配合多樣食材,味道滿分秘制九肚 - 用上自家秘制醬料, 味道香濃焗茄子 - 愛茄之人大愛金銀蛋煮時蔬 - 冇得輸的菜色梅菜扣肉 - 香口滑不留口, 送飯一流
又多一間好味又抵食既餐廳可以選擇.

份量大得足以起碼8人食用

今次大家要食特色野, 點了很多, 飽到呢...
小炒皇 - 很特色的食法, 配合多樣食材,味道滿分
秘制九肚 - 用上自家秘制醬料, 味道香濃
焗茄子 - 愛茄之人大愛
金銀蛋煮時蔬 - 冇得輸的菜色
梅菜扣肉 - 香口滑不留口, 送飯一流
2017-08-08
2017-09-02 183 浏览
難得早放工,又唔想屋企人辛苦煮飯,便提意到附近的一家經常爆埸的餐廳,家常小炒是家人最愛。我們已經好早來到,已經濟滿食客,甚誇張!三餸一湯是基本,點了限量的冬瓜,足料又潤喉,份量十足!餐廳介紹特色焗茄子,愛人不愛食,但我們食得津津樂道!小炒皇,是本店皇牌,配料多得來口感十足,配合魚仔乾和九菜,不錯!最令我心醉的是梅菜扣肉,這道菜香味迫人,香滑得不能言語,下次再來一定會點!由於太旺場關係,不會預期像fine dining 坐上三四小時,以便食飽交檯下一圍街坊,皆大歡喜!

我們已經好早來到,已經濟滿食客,甚誇張!

三餸一湯是基本,點了限量的冬瓜,足料又潤喉,份量十足!

餐廳介紹特色焗茄子,愛人不愛食,但我們食得津津樂道!

2017-08-08
2017-08-31 166 浏览
聽同學講香港仔最近開了一間菜館名譚家菜。 價錢相宜味道唔錯,今晚便同家人即管落去試試。 食肆環境一般,地方不大;但枱與枱相隔不會太迫,故坐得寬敞和舒適.唔知是否因為近來没吃過冬瓜盅,大家一看到餐牌有這菜色便齊齊提議一定要食和隨意點了幾欵海鲜,因這店主打海鲜。 鮮蓮海皇冬瓜盅(4-6人)用料十足有鮮蓮、雞腎 、田雞和蝦肉等材料,經長時間去蒸燉故湯味清甜美味;而瓜肉因吸收哂湯料精華食落又淋又甜不負眾望。鍋爐烤三層腩燒肉 新鲜五花腩肉配以秘製醃料用焗爐烤上,保住肉汁之餘吃落不覺肥膩;最重要是皮脆香口. 蒜茸蒸青口 未吃已嗅到濃郁的蒜茸香味,加上青口肥大;吃得滋味。 薑蔥炒肉蟹 肉質鲜甜配合大量薑蔥十分惹味。 清炒菜遠和炒飯 .
鮮蓮海皇冬瓜盅(4-6人)
鍋爐烤三層腩燒肉
鍋爐烤三層腩燒肉
 蒜茸蒸青口
未吃已嗅到濃郁的蒜茸香味,加上青口肥大;吃得滋味。
蒜茸蒸青口

薑蔥炒肉蟹
肉質鲜甜配合大量薑蔥十分惹味。
薑蔥炒肉蟹

清炒菜遠和炒飯 .
3K
2017-08-30 143 浏览
去酒家食下小炒都幾滋味㗎!最近香港仔開了間中式酒家,各式各樣如小炒,海鮮....樣樣齊備。首先要試一下佢地嘅燒味如何?自家燒製的三層腩燒肉,賣相與一般無異。嘩!入口皮酥化脆口,肉質軟腍有脂香。細細個嗰陣時經常跟老父去酒樓吃飯,指定要食冬瓜盅,諗起都好懷念啊!原個淸水燉冬瓜盅,全無味精,餡料有蓮子,田雞肉,豬肉,蝦......味道好鮮,好清甜。兒時回憶全回來了。超值孖寶餐好抵食,有三款海鮮。椒鹽泥鯭魚熱烘烘,魚肉飽滿,外脆內軟,香口。少少的辣味勁開胃。蟹控的我當然最喜歡𦍑蔥炒蟹。羗蔥,蒜子和蔥好多好惹味。蟹隻雖然細隻但估不到勁多肉,鮮甜。最後一款海鮮是蒜茸蒸青口,蒸煮時間剛好,鮮嫩。街坊生意,全日免茶,抵呀!

兒時回憶全回來了。

超值孖寶餐好抵食,有三款海鮮。

最後一款海鮮是蒜茸蒸青口,蒸煮時間剛好,鮮嫩。

街坊生意,全日免茶,抵呀!
2017-08-29 120 浏览
位於香港仔巴士總站旁,新開了一間食海鲜的酒家叫譚家菜,今天晚上同朋友就一行四人齊齊去這裏食海鲜,叫了一個358元的套餐,外加冬瓜盅,鍋爐烤燒肉,鐵板煎釀原條茄子等。首先端上的是冬瓜盅,,其實冬瓜盅最緊要冬瓜夠稔,用料要鲜,這裏的冬瓜盅和一般的沒甚分別1,唯一特別是加入了田雞,所以又特別有甜味。跟住的套餐就相當不錯,有蒜蓉蒸青口,椒盐泥鯭,疆葱炒肉蟹。青口夠大隻,泥鯭雖然不是很大條,但勝在肉質鲜甜,食落就知是用生猛的泥鯭。至於疆葱蟹就簡直冇得彈,蟹肉厚,葱夠多,再加上幾粒蒜子,香氣四溢。另外的燒肉據說是用上好的五花腩边焗边燒而成,所謂的三層肉,即上瘦中肥下瘦,由於瘦較肥肉多,所以食落不覺有肥,厭的感覺。最後是鐵板煎釀原條茄子,茄子雖然用鉄板上,其實是冇乜特別,但因用的醬汁恰到好處,調味適中,更加上茄瓜内巧妙地釀了豬肉,反而有了一種特別的感覺。最後埋單亦只不过是七百多元,能夠食到這樣的菜式,也算是便宜了罷。
冬瓜盅
蒜蓉蒸青口
椒盐泥鯭
疆葱炒肉蟹
燒肉
鐵板煎釀原條茄子
疆葱炒肉蟹
2017-08-28 133 浏览
最近搬返去香港仔住,太耐無係香港仔食野,原來多左好多餐廳,食野終於可以有多d選擇了今日去左舊大街食中菜,估唔到今日星期一,呢間餐廳都坐滿的而且店內的侍應亦很親和食都食得舒服d木瓜雪耳湯一開蓋已經好香木瓜味,材料亦好豐富,完全是真材實料好清甜飲得出完全無味精的紅燒肉汁乳鴿 $48見到價錢,覺得好抵食,原本都無打算叫的,俾個價錢吸引左肉質好juicy, 唔會乾爭爭不過如果可以再大隻少少會更好(個人比較貪心)椒鹽鮮魷 $85呢d香口野佐酒一流,不過略嫌椒鹽味唔夠,加上粉漿炸得唔夠貼身,有點失色鐵板煎釀原條茄子 $78個汁應該係秘製的,連埋汁一齊食超好味茄子好軟腍,加埋釀製的魚肉有少少脆口,口感好豐富蝦乾頭菜浸勝瓜 $78

今日去左舊大街食中菜,估唔到今日星期一,呢間餐廳都坐滿的

而且店內的侍應亦很親和
食都食得舒服d

木瓜雪耳湯
一開蓋已經好香木瓜味,材料亦好豐富,完全是真材實料
好清甜
飲得出完全無味精的

紅燒肉汁乳鴿 $48
見到價錢,覺得好抵食,原本都無打算叫的,俾個價錢吸引左
肉質好juicy, 唔會乾爭爭
不過如果可以再大隻少少會更好(個人比較貪心)

椒鹽鮮魷 $85

鐵板煎釀原條茄子 $78
個汁應該係秘製的,連埋汁一齊食超好味
茄子好軟腍,加埋釀製的魚肉有少少脆口,口感好豐富

蝦乾頭菜浸勝瓜 $78
2017-08-28
2017-08-28 105 浏览
今晚屋企人唔諗住去太遠食飯,叫我去搵下附近有咩食!發現之前係翠河隔黎間雞煲轉左手食小菜了一於去試下!晚市都有超值孖寶可以平平地三四個人加兩個白飯又一餐!見返又有泥鯭又大蜆。聽返員工講,朝朝神早去香港仔魚市場攞貨架,應該唔會唔新鮮啦!椒鹽焗泥鯭-果皮蒸泥鯭我就食得多啦,椒鹽煮就真係第一次。泥鯭都係用大條嘅泥鯭,都有9條左右,同埋唔擔心攞唔到肉食。魚身會較乾身,比起一般蒸泥鯭好唔同,椒鹽味好重,食到唔停口。馬拉盞炒通菜-通菜好爽口好新鮮,而且落左唔少馬拉盞去炒,食落好香口,聞落都好醒神唔會好辣!另外,見返呢間小菜都好主力做海鮮生意,就算你自攜海鮮黎俾佢地加工都無任歡迎,你講得出嘅煮法都應有盡有,仲可以即場係魚池揀條靚魚即煮!🐟🐟🐟

馬拉盞炒通菜

2017-08-27 1373 浏览
久不久也會到訪香港仔。小時候喜歡來這裏吃魚蛋粉,可惜謝記十多年前已經關門,少了一個去香港仔的理由。 朋友告知,近月香港仔開了一間小菜館,食物質素高,價錢平,值得一試。 這裏的門面和一般酒樓差不多,全日免收茶芥,絕對是做街坊生意的格局。 室內環境比很多酒樓還要整潔。 價錢真的如朋友所說般大眾化,怪不得開業一個月以來,每晚也座無虛席。 這裏的椒鹽焗鮮魷,魷魚鬚大大條,粉漿又薄又脆,吃不停口。 現在已經很少人為魷魚鬚配上喼汁和淮鹽,感覺非常傳統地道。 不要小看簡單的撚手小菜,炒得夠鑊氣的話,也是非常爽口美味的。 腰果畔塘素燴雖然完全沒有肉類,但是一樣可口美味。 爽脆的蓮藕和木耳,配上香脆的腰果,為素菜增添了幾分吸引力。 最可惜的是白果並沒有去心,咬下去帶有苦澀味。結果只好把它們全部剩下來。 第三道菜是余均益野菌炒花膠。說實在我也不清楚為什麼會用這個名字,於是回家後上網找一找,發現余均益是出名的辣椒醬及醬油鋪頭。原來這道菜是使用余均益的醬油來炒的,怪不得將醬油味這麼香濃了。 第一次吃以花膠來作的小炒。廚師一點也不吝嗇,每一件花膠也非常大片而且厚肉,食材和醬油的配合也天

室內環境比很多酒樓還要整潔。

這裏的椒鹽焗鮮魷,魷魚鬚大大條,粉漿又薄又脆,吃不停口。

現在已經很少人為魷魚鬚配上喼汁和淮鹽,感覺非常傳統地道。

腰果畔塘素燴雖然完全沒有肉類,但是一樣可口美味。

爽脆的蓮藕和木耳,配上香脆的腰果,為素菜增添了幾分吸引力。

第一次吃以花膠來作的小炒。廚師一點也不吝嗇,每一件花膠也非常大片而且厚肉,食材和醬油的配合也天衣無縫。野菌味道香濃,而且把醬油的鮮味完全吸收了。

終於明白朋友為什麼會推薦這裏了。

坐着坐着才發現,原來譚家菜是厚福集團旗下成員。想不到做蒸汽火鍋出名的他,開辦小菜館也非常不錯。
2017-08-14
  • 余均益野菌炒花膠
2017-08-23 158 浏览
之前行開香港仔,見到有一間新開嘅(譚家菜),今日咪決定同屋企人去食晚飯。七點鐘去到,已經有好多人,好彩仲有少量位置。坐低即刻望吓個餐牌,有好多野都想食,最後決定叫晚市超值孖寶-B。個湯都好清甜,湯料仲好豐富。之後到燒腩仔,個燒腩仔係新鮮豬肉製作。燒腩仔個皮非常鬆脆,好有肉味仲肥瘦適中,未食過咁好食嘅燒腩仔。揀咗個果皮蒸泥鯭。泥鯭非常新鮮,十分鮮美,好有魚味。最後到豉椒炒大蜆蜆肉鮮甜彈牙,有好多蜆肉同好惹味,一定要再試。如果中午來食飯都有好多選擇。整體上,食物質素好好,而且服務亦都唔錯。

七點鐘去到,已經有好多人,好彩仲有少量位置。

個湯都好清甜,湯料仲好豐富。
之後到燒腩仔,個燒腩仔係新鮮豬肉製作。
揀咗個果皮蒸泥鯭。
泥鯭非常新鮮,十分鮮美,好有魚味。
最後到豉椒炒大蜆
蜆肉鮮甜彈牙,有好多蜆肉同好惹味,一定要再試。
如果中午來食飯都有好多選擇。

整體上,食物質素好好,而且服務亦都唔錯。
2017-08-22
  • 脆皮燒腩仔
2017-08-22 192 浏览
在薄扶林放工後,同事帶我去香港仔那邊吃晚飯。車程約廿分鐘就到達香港仔巴士總站,同事帶我去了這間中菜館,格局似酒樓,原來是新開店不久。先來一支藍妹,大支裝只需要$18.8,比外面平。鮮蓮海皇冬瓜盅:平時在外面食的冬瓜盅,味道較清淡,這裏的冬瓜盅卻非常鮮甜,老闆解釋是因為有加田雞落去煲,眾所周知,田雞味鮮且甜,煲過湯的肉質較,全部鮮味已留於湯內;基本的材料有蟹柳,草菇,鴨肉,蓮子及蝦肉,蝦肉新鮮爽口,冬瓜吸收了湯的味道,每啖都充滿鮮甜。紅燒乳鴿:外皮燒得香脆,裏面肉汁豐富,完全沒有雪味。地道小炒皇:有九菜花,炸芋絲,菜甫,炸白飯魚仔,鮮魷,蝦乾及腰果炒成,用料十足,海鮮的咸鮮味充斥味蕾,尤其是鮮魷非常新鮮爽口,蝦乾帶點辣味,很適合送酒配飯。總括:食物高質有份量,價錢便宜,又不要收茶芥,慳返的都夠再叫多個小菜了。

先來一支藍妹,大支裝只需要$18.8,比外面平。

鮮蓮海皇冬瓜盅

紅燒乳鴿:外皮燒得香脆,裏面肉汁豐富,完全沒有雪味。

2017-08-21
2017-08-21 705 浏览
香港仔大道鄰近避風塘,每天都會有魚艇新鮮運送魚類到魚市場售賣,每天一大早就會有很多餐廳專程去取海鮮,務求將最新鮮的材料送到客人的前面。而位於香港仔海濱公園對面的譚家菜,老闆每天四至五點都會去香港仔避風塘親自取魚,所以魚缸內的海鮮新鮮生猛。菜館每日只做午市及晚市,午市提供客飯套餐,免收加一之餘,還有燉湯贈送。而晚市亦免茶芥只需加一。鐵鍋焗魚腸魚腸表面焗得香脆,做法傳統,還用了我至愛的油炸鬼,每啖都吃到魚腸,用料十足,完全沒有腥味,鍋底非常乾爽,不會焗得太濕或太乾,亦都不油膩。馬拉盞通菜通菜炒得爽嫩,馬拉盞味十足,但味道不會太咸。椒鹽九肚魚外層粉醬略為厚,但炸得外脆內軟,九肚魚有鮮味,不會太油膩。梅菜扣肉扣肉是新鮮豬肉,每天採購,所以沒有豬的腥味,梅菜帶有少許甜味,兩者配搭一起,有梅菜香甜及扣肉油份的甘香,加上扣肉炆得又軟又腍,一層脂肪一層肉,簡直齒頰留香。總括而言,食物質素中上,有幾款傳統中菜更買少見少,份量十足,全部都大大碟,材料新鮮但價錢相宜;服務方面,店員有禮親切,主動推介是晚精選及解釋每碟餸菜材料;最後值得一讚是上菜效率奇高,下單5-10分鐘就陸續送上,而且不是預先煮好,全部都新

而晚市亦免茶芥只需加一。

馬拉盞通菜
通菜炒得爽嫩,馬拉盞味十足,但味道不會太咸。

椒鹽九肚魚
外層粉醬略為厚,但炸得外脆內軟,九肚魚有鮮味,不會太油膩。

梅菜扣肉

總括而言,食物質素中上,有幾款傳統中菜更買少見少,份量十足,全部都大大碟,材料新鮮但價錢相宜;服務方面,店員有禮親切,主動推介是晚精選及解釋每碟餸菜材料;最後值得一讚是上菜效率奇高,下單5-10分鐘就陸續送上,而且不是預先煮好,全部都新鮮熱辣。特別一提,最好預先訂位,因為我們6:45到達已全場爆滿,幸好一早已預訂,免到到排隊等候。
2017-08-21
2017-08-20 144 浏览
我地一家三口去香港仔食飯,媽咪話去試下新餐廳。見譚家菜係新餐廳,一於去試下啦。白飯目測米粒長而纖幼,係絲苗米。食落去好棉。一個人一碗飯,剛剛好。紅燒乳鴿乳鴿就原隻切開四份:外層就脆卜卜。聞落有好香嘅紅燒味道。佢都幾熱下,我要吹一陣先擺入口。乳鴿肉質好淋,亦乳鴿原有嘅肉汁。點小小鹽,有少少咸,令乳鴿更加香口。豉油王煎中蝦蝦殻都好脆,肉嘅質地比較紮實但唔係靭。食落去甜甜地唔太咸。仲有蝦嘅鮮味。一碟蝦有12至14隻中蝦。真係又好食又抵食。環境餐廳內有魚缸,方便養住啲新鮮嘅海鮮。眼見都有石斑魚。仲有其他海鮮添。保證你有新鮮嘅海鮮食。餐牌餐牌來啲資料好充足用啲咩方法來煮。寫清楚嘅價錢,明碼實價。服務態度侍應好好人架,我哋一坐低就問清楚我哋幾多個人啦。然後就問我地飲咩茶!餐具就九秒九就擺好。服務態度好,做野速度快。

白飯
豉油王煎中蝦

餐牌
餐牌來啲資料好充足用啲咩方法來煮。寫清楚嘅價錢,明碼實價。

服務態度
2017-08-15
2017-08-10 185 浏览
今日和太太去海洋公園遊玩, 因為天氣時晴時雨和在三、四點鐘後很多旅遊團遊客瘋擁入場, 使到園內周圍人迫人。我們玩到四、五點就離開海洋公園, 由於時間尚早, 我們便沿著行人路經黃竹坑行去香港仔閒逛。約五點半在海邊欣賞完海景後, 穿過行人隧道行去巴士總站方向時望到呢間菜館嘅名字, 那時我們已很肚餓又疲倦 , 就入去休息和醫肚。由於未到食晚飯時間, 菜館內顧客不多、夠清淨、冷氣亦夠凍, 我們嘆了大約十五分鐘冷氣後才點菜。我們叫了:1) 两盅姬崧茸燉響螺 : 飲落甘香順喉、清潤鲜甜、 有滋陰補腎的感覺、湯料好豐富、貨真價實。2) 小食鍋爐烤三層腩燒肉 : 皮酥脆肉甘香、三層肉入口即溶, 不用怎樣咀嚼在口内肉就好似鬆化一樣, 透出酥香肉味, 未曾食過咁好食嘅燒肉, 問經理。原來他們不是用全隻猪來燒好後斬件上枱, 而是用每塊揀手猪肉獨立用焗爐焗製, 所以焗出如此滋味, 因此數量不多, 售完即止。3) 生煎鮫魚餅 : 鮫魚肉加墨魚肉、芫茜和葱剁成魚餅來炸, 食入口酥脆、彈牙爽口和充滿鱼肉、芫茜和蔥嘅香味, 送酒一流。4) 馬拉盞通菜 : 蝦膏(好似有用)、(食到有胡椒粒嘅感覺) 辣椒絲和通菜一起
我們叫了:
4) 馬拉盞通菜 : 蝦膏(好似有用)、(食到有胡椒粒嘅感覺) 辣椒絲和通菜一起炒, 通菜好惹味、新鮮爽脆。
5) 豉椒炒黃沙蜆-油鹽水 : 黃沙蜆首先是用油鹽水浸熟後才與芹菜、椒絲一起炒、不是一大鍋一起炒熟, 所以蜆肉還是粘住蜆殼, 不是只見殼不見肉的感受, 蜆肉鮮甜彈牙, 加上粉絲索滿汁液, 充滿蜆味、好鮮甜好好飲, 好值得再試。
原來全日免茶芥, 海鲜及小菜晚上九時後入席就有八折優惠(酒水除外)。

• 鍋爐烤三層腩燒肉