2018-03-29
今日有閑情逸致呢到堅尼地城 ,諗起之前上網見過一個關於堅尼地城士美菲路熟食中心的一篇報道:就係講緊呢間誠記。 專誠上嚟探個究竟。報道話呢間茶餐廳係家族生意 ,阿哥同細佬都有份打理呢度嘅業務。 當中佢哋嘅叉燒更加係自己製嘅的, 全因當年唔知阿哥定細佬, 學廚返嚟嘅心得而製成嘅 。一般熟食市場嘅格局,但係位置一啲都唔迫非常闊落。 我揀咗個位坐低,枱上面已經有餐牌。 餐牌設計得好靚 ,上面更加寫住茶餐廳嘅字樣, 睇嚟非常之為作為香港嘅茶餐廳自豪。 餐牌選擇非常多,基本上香港茶餐廳有嘅嘢佢都有 。我望咗一望隔離附近食乜嘢, 大多都係湯麵為主, 於是我就嗌咗一個炒蛋叉燒通粉…侍應態度非常好。 唔使一陣食物已經送上 。炒蛋都夠滑 ,係有少少油。 叉燒都唔錯 ,未至於驚嘆。 29蚊 都算值得, 至少還境闊絡又唔迫人 。可能係上午時段嘅關係。下次都會再幫襯嘅!
下次都會再幫襯嘅!