2021-01-21 23 浏览
蘭桂坊竟然有咁精緻嘅cafe,真係好surprised!個打卡位真係非常用心!完全擊中我個少女心!當日我係極肚餓咁上到去,佢哋用QR code落單,方便快捷!襯落完單就即刻去影相啦!職員非常樂意客人打卡,所以唔駛怕唔好意思!影完相無耐嘢食就到啦!烤菜沙律碗 $78我係食肉獸,所以沙律真係要好味我先食!我揀咗烤嘅,味道會濃啲!顏色鮮豔!酸酸甜甜,開胃!(烤珍珠荀、烤紅菜頭、烤椰菜仔、烤南瓜、烤串茄、意式沙律菜)All Day Breakfast $138菜單上有薯餅,我基本上唔會點其他嘢🤣真係好好食!每一個食材都好正!我成碟清晒!個蛋滑到無人有!(煙肉、德國腸、牛油果醬多士、薯餅、田園沙律、炒蛋、烤串茄)Vegetarian All Day Breakfast $138呢個我friend點,我試咗個菇,好香好cheesy!佢話味道唔錯!佢都清碟!(牛油果醬多士、淨多士、薯餅、蕃茄燴豆、紅菜頭沙律、素炸雞、純素芝士焗扒菇、烤串茄)自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 $138大蝦真係好大隻!個蕃茄乾醬好入味!酸酸甜甜好襯蝦!煎帶子香草黑蒜意粉 $128帶子煎得啱啱好又香!份量都適中!熱朱古力 $48柚

烤菜沙律碗 $78

All Day Breakfast $138

自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 $138
大蝦真係好大隻!個蕃茄乾醬好入味!酸酸甜甜好襯蝦!

煎帶子香草黑蒜意粉 $128
帶子煎得啱啱好又香!份量都適中!

熱朱古力 $48
柚子慕斯蛋糕 $48
奶茶蛋糕 $48
棉花糖芝士蛋糕 $48
疏乎厘芝士蛋糕 $48
富士蘋果芝士蛋糕 $48
2021-01-19 21 浏览
正正位於蘭桂坊...嘅一間樓上cafe,裝修走波希米亞風格,以木為主調,打卡位超多有鞦韆、乾花織繩配上霓虹燈牆,仲有大玻璃窗坐位,一眼睇晒蘭桂坊嘅街景好chill。食物亦好多款式例如有好多系列蛋糕,純素全日早餐,甚至生酮蛋糕生酮咖啡🤭⭐️openrice訂座有85折👓流心蛋卡邦尼意粉 $118賣相好靚好少女!意粉上灑上芝士碎,伴碟易晒相最好的煙肉碎。依個卡邦尼反而唔算好多醬汁底好稠身creamy,不過味道食落好夠濃味,意粉嘅濕潤度主要係靠隻流心蛋。整體味道係好食嘅,不過要留意記住快啲影相如果唔係攤凍咗啲意粉就會硬晒成pat野🥶評分:7/10👓茴香酒蜆意粉 $128蜆約有10隻算多調味質感好食,賣相同樣下了功夫裝飾,加了紅色的蕃紅花,佢係比較乾爽嘅味道帶茴香等調味料,同卡邦尼偏忌廉creamy的感覺完全不同。我地一個鍾意食酒蜆意粉一個鍾意卡邦尼🤣評分:7/10👓earl grey blue flower Iced $45賣相比較普通似普通紅茶,飲落味道都係似普通紅茶🤣伯爵茶味唔夠突出。評分:6/10👓限定版 貓咪檸檬撻 $60小編生日於是預先叫餐廳準備寫埋生日字🥳貓咪係個蛋白餅,一切開脆卜
⭐️openrice訂座有85折

評分:7/10
評分:6/10
👓限定版 貓咪檸檬撻 $60
小編生日於是預先叫餐廳準備寫埋生日字🥳
貓咪係個蛋白餅,一切開脆卜卜。檸檬撻好大個兩個人share剛剛好,酸甜度適中唔會太甜,食完主菜食返個甜品非常之圓滿🥳
評分:8/10
2021-01-18 18 浏览
中環波希亞風cafe, 有個鞦韆俾大家打卡佈置的確係幾靚又有味道🐓慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉🥬慢煮雞胸肉好滑好淋,青醬有少少撈唔太均勻幼身意粉份量相對多, 好澎湃, 一定會飽私心希望雞肉:意粉比例平均d較好
中環波希亞風cafe, 有個鞦韆俾大家打卡
佈置的確係幾靚又有味道

🐓慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉🥬
慢煮雞胸肉好滑好淋,青醬有少少撈唔太均勻
幼身意粉份量相對多, 好澎湃, 一定會飽
私心希望雞肉:意粉比例平均d較好
2021-01-16 22 浏览
呢間野 環境佈置好靚 暖調氣氛打卡非常正但將二人台真係太細 唔太舒服食物味道偏清淡但水準唔錯 蜆意粉 的蜆肉冇砂 味道都夠味但太清了 意粉用鹽水味都食到帶子都好食但只有3粒 唔夠餸配成碟意粉食到尾 dry dry 地仲有一樣就係黑蒜頭同意粉炒埋一碟喜歡的人應該會好喜歡的
呢間野 環境佈置好靚 暖調氣氛

食到尾 dry dry 地

仲有一樣就係黑蒜頭同意粉炒埋一碟
喜歡的人應該會好喜歡的
2021-01-15 16 浏览
Corner CafeRelaxing place環境舒適!食物好!咖啡多選擇用料靚交通方便居高臨下蘭桂坊酒店二樓難得好方地!價錢適中物有所值!Keto coffee 生銅咖啡香氣四溢不是每間咖啡也有的!值得打咭!美人聖地!可以帶備美裝拍懾
Corner Cafe
Relaxing place
環境舒適!食物好!咖啡多選擇用料靚
交通方便居高臨下蘭桂坊酒店二樓
難得好方地!價錢適中物有所值!
Keto coffee 生銅咖啡香氣四溢
不是每間咖啡也有的!
值得打咭!美人聖地!可以帶備美裝拍懾
  • 自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉
  • 煎帶子香草黑蒜意粉
  • Latte
2021-01-13 30 浏览
週末約左閨蜜去cafe🥰 平時好少會黎中環食野,但比「角落」嘅打卡位吸引而黎📸店鋪空間唔大,上到去已經差唔多坐滿晒人。而且座位狹窄,坐得唔太舒服~如果坐到窗口位應該會好好多!**重點係有好靚嘅打卡位可以慢慢影相煎帶子香草黑蒜意粉💰128黑蒜酸酸甜甜,加埋煎香嘅帶子。味道唔錯,食落夠開胃👀不過意粉就略微太乾~~ALL DAY BREAKFAST 💰138有煙肉、德國腸、牛油果醬多士、薯餅、沙律、炒蛋同烤串茄,好足料~~多士烘到脆脆地,配埋牛油果醬😋👍🏻岩晒拎黎打卡📸Strawberry Lychee Green Tea (Hot)💰48比套咁少女嘅茶具吸引😻Rose Latte (Iced)💰46唔飲開咖啡嘅唔識欣賞🤣
週末約左閨蜜去cafe🥰
平時好少會黎中環食野,但比「角落」嘅打卡位吸引而黎📸

如果坐到窗口位應該會好好多!
**重點係有好靚嘅打卡位

可以慢慢影相

煎帶子香草黑蒜意粉
💰128
黑蒜酸酸甜甜,加埋煎香嘅帶子。
味道唔錯,食落夠開胃👀
不過意粉就略微太乾~~

ALL DAY BREAKFAST
💰138
多士烘到脆脆地,配埋牛油果醬😋👍🏻
岩晒拎黎打卡📸

💰48
比套咁少女嘅茶具吸引😻

Rose Latte (Iced)
💰46
唔飲開咖啡嘅唔識欣賞🤣
2021-01-08 42 浏览
終於來到中環人氣波希米亞cafe 角落打卡,bookmark左好耐咁岩係附近捉左老公上來😂來呢d到主要目的當然係影靚相😂全店都係影相位,以米白色tone為主,不過店舖唔算大有興趣來記得bk位素食全日早餐 $138有牛油果醬多士、薯餅、茄汁豆、素炸雞、紅菜頭沙律、烤車厘茄、芝士焗大啡菇,呢碟岩哂我大肚婆食,不過就有d唔夠飽🤭味道係正常不錯的岩哂貪心的女士食,因為食完仲有個胃叫多件cake😂好食指數:😋😋😋😋煙三文魚滑蛋多士 $138多士上鋪上滑蛋和煙三文魚,配上烤車厘茄和意式沙律,下午茶份量剛剛好,滑蛋炒得好香滑,jo老公表示好食👍🏻煙三文魚jo一口也不敢吃了🥺好食指數:😋😋😋😋流心蛋卡邦尼意粉 $128意粉用了較傳統煮法,好creamy好香蛋黃味,意粉偏硬身如果喜歡有咬口就岩哂,好多煙肉粒粒,jo唔食得流心蛋所以無加,相信加左會仲香!好食指數:😋😋😋😋Cappuccino $37正正常常,幾好飲,拉花幾靚好食指數:😋😋😋😋...整體來講,食物質素ok,好岩兩個女仔來打卡傾計影相,份量唔算大下午茶就剛剛好,jo想試下生酮蛋糕但食唔落了😭

素食全日早餐 $138

煙三文魚滑蛋多士 $138

流心蛋卡邦尼意粉 $128

Cappuccino $37
正正常常,幾好飲,拉花幾靚
2021-01-07 19 浏览
聽聞蘭桂芳開了一間cafe,今日去開中環便走來試試。我與友人點了煙三文魚滑蛋多士及煎帶子香草黑蒜意粉,整體味道幾好,但有些貴。我認為這是一間食環境的cafe,有波西米亞風格及擺設,也有一個場景俾人打卡影相。喜歡影相的朋友也可前來到此一遊。
店員好nice 好有禮貌💜安排我們坐想坐既座位野食方面 份量都足夠 幾好食👍🏻👍🏻嗌茶的話 會有一個茶壺 非常靚但我們嗌的時候轉了另一款茶壺不過店員都很好 幫我們換返想要的款式實在太好了🥰🥰下次都會再來😇
店員好nice 好有禮貌💜
實在太好了🥰🥰
下次都會再來😇
  • 自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉
2021-01-05 36 浏览
星期六最好節目就時同閨密去high ☕️ 今日我地揀左去中環,細細的店坐滿了客人,店內環境就是打卡熱點😎 甚有文青少女風🧚🏻‍♀️先點了主菜 「黑蒜帶子意粉」份量尚可😅 味道不是太突出🤪「All Day Breakfast 」份量好足夠,而且款式都多,色彩繽紛👍🏻「keto coffee」朋友點的,我無份飲😜但好香!🥰Hot 「strawberry lychee green tea」有2片士多啤梨乾☺️最後甜品「生銅卷蛋」培茶味!幾特別👍🏻👍🏻口感滑滑棉棉♥️備註:生銅既朋友岩哂♥️ 有coffee & cake 👍🏻煩忙時間,有限時😅
先點了主菜 「黑蒜帶子意粉」份量尚可😅 味道不是太突出🤪
「keto coffee」朋友點的,我無份飲😜但好香!🥰
最後甜品「生銅卷蛋」培茶味!幾特別👍🏻👍🏻口感滑滑棉棉♥️

備註:
生銅既朋友岩哂♥️ 有coffee & cake 👍🏻
煩忙時間,有限時😅
2021-01-05 26 浏览
約咗朋友慶祝聖誕節,所以喺度食午餐知道呢度有個打卡位咁靚,所以一早上網book左時間嚟到餐廳店員都好有禮貌,而且仲收得好細緻,睇得出店舖個裝修很用心,店內唔使多講相信大家知道有個打卡位,地方比想像中細,但係我哋坐窗口位所以感覺唔會太迫我哋點左兩個午餐有兩杯嘢飲價錢唔算貴,食物亦都唔錯,份量都剛剛好
約咗朋友慶祝聖誕節,所以喺度食午餐
知道呢度有個打卡位咁靚,所以一早上網book左時間
2021-01-04 38 浏览
睇到是一間新咖啡店,星期日下午便去試。可能可讚是店內有一個打咭位,影相是一個吸引。不善之處如下:1)疫情下有距離的要求,但入到去,只有一枱是吉的,排排坐,枱沒有距離!非常擠迫,相隔只有一片薄薄的膠片!有跟住需要去對抗疫情嗎?無!2)人太多,太迫,太嘈。我連坐我邊的人講乜我都知!3) 我們想食餅,可能有十款可擇,但在menu上無寫,我們要問。那侍應便一口子講,但我們要留心聽和要記住每一款是什麽才可選???或我們要去餅櫃拍張相,但雪櫃前又放了張枱有人坐着,我和其它客人企在客人前去影,好打擾他人,不太好意思!4)因太迫又太窄,我們連放下我們袋的地方都無,一是一路食一路抱着個袋。我們問店有供提供一個布袋箱(好多地方都有)可供客人放袋在枱下,佢哋.又話無!!!但最好笑是他們提意把我們的袋放入店的儲物房???你會嗎?very unprofessional!!!彈完,便要講吓食物:咖啡也可以,我當然是叫了一杯espresso & 一杯long black.不算濃的咖啡,偏酸。餅的選擇多,有好多是生酮蛋糕,幾好。價錢要$58 一件。平平我試過便算,各有人的要求,但看來有一定有些生意上的操作上品題應開舖
不善之處如下:
2)人太多,太迫,太嘈。我連坐我邊的人講乜我都知!
彈完,便要講吓食物:
餅的選擇多,有好多是生酮蛋糕,幾好。價錢要$58 一件。
平平我試過便算,各有人的要求,但看來有一定有些生意上的操作上品題應開舖前已處理。見仁見智好了,希望會改!
咖啡餅店
流心蛋卡邦尼意粉意粉賣相好靚,配合炒香左的煙肉脆脆入口啖啖蛋黄香🥚、鹹香、芝士香🧀我地影左好耐相先開始食,以為凍晒應該會打個7折,點知食落味道依然十分濃郁加埋流心水波蛋真係冇得輸😚番茄乾醬烤大蝦意粉出面好多西餐煮的番茄醬汁意粉好多會太稀又或者醬汁收得過火,呢度的調汁就岩岩好🍝食材亦係選用大大隻的虎蝦🦐肉質不錯👍🏻不過我個人都係喜歡carbonara多啲伯爵茶焦糖炮谷蛋糕件🍰口感鬆軟,蛋糕來講唔算好甜!不過個人覺得茶味可以再濃啲,咁就perfect了🤣除左一般cafe菜式之外,呢度更主打健康素食同Keto food✨例如係SuperBowl、Vegan all day breakfast、Keto coffee☕️ 岩晒健康或者生酮緊既瘦身人士😉呢度位置唔算多,好采早黎如果唔係下午有機會要排長龍🙈建議提早book定位喔~
流心蛋卡邦尼意粉

番茄乾醬烤大蝦意粉

伯爵茶焦糖炮谷蛋糕件🍰

2021年的第一頓飯,心血來潮就想去新餐廳試試 - 中環蘭桂坊酒店上面的Corner cafe 這間明顯是一間打卡的樓上Cafe,身為典型愛拍照留念的我,反而就很喜歡這裡的閒靜可能昨晚不少人都要count down,今日我就享受到這裡的background music感恩今天Walk in又沒有預約,也可以坐到我想要的窗口位,凝望街上的零散人流我有個習慣,第一次去新餐廳通常都會選擇其招牌的食物/飲品,但今日我想喝點特別一點的飲品,就特別詢問店員咖啡豆是來那個國家。誰知店員反應有點驚訝,表示要找咖啡師來回答。一個高大的咖啡師就馬上走來向我解釋,並很專業的向我介紹他所有的咖啡豆品種。他的舉動也引起其他正在拍照聊天的女客人注意,也注視著我。我隔著口罩試聞自己想要的咖啡豆,就很果斷的決定要充滿果香味的咖啡豆。我再三詢問他咖啡豆的來源地,那是來自巴拿馬的美味莊園巴拿馬美味莊園藝伎咖啡很多意想不到的效果就是在無心插柳的情況之下發生,我無意中可以品嘗我想試很久的藝伎咖啡,他向我解釋藝伎咖啡有很多品種和來源地,雖然我嘗到的不是來自最出名的翡翠莊園,亦是不錯的選擇。對於我這個又不懂咖啡而諸多要求的客人,

巴拿馬美味莊園藝伎咖啡

很多意想不到的效果就是在無心插柳的情況之下發生,我無意中可以品嘗我想試很久的藝伎咖啡,他向我解釋藝伎咖啡有很多品種和來源地,雖然我嘗到的不是來自最出名的翡翠莊園,亦是不錯的選擇。對於我這個又不懂咖啡而諸多要求的客人,這個咖啡師的表現和態度也非常專業,被他解釋後就發現咖啡豆和紅酒相似,也是要「唞」,而我選擇的咖啡豆就是剛剛「唞」夠了幾天。他表示很少客人會點這種手沖咖啡,通常也是要點拉花咖啡居多。對的timing又遇上對的技術咖啡師,我今日的舌頭很有福氣,可能他覺得我很欣賞他的手沖咖啡,特別再私人請我喝另外一杯手沖咖啡,唔!又是另外一個味道,我都趁他用心沖咖啡期間,都走了出去點一件蛋糕來配搭他的咖啡。

我很期待他會再購入一些較特別的咖啡豆,他表示好的咖啡豆是可遇不可求。平日他根本沒有時間可以玩手沖咖啡,因為客人太多,他根本就忙不過來。
黑蒜帶子意粉
黑蒜帶子意粉
估唔到蘭桂坊居然有cafe🤪!呢間樓上cafe環境打卡位十足,主打意粉、蛋糕同咖啡🍰-1️⃣「流心蛋卡邦尼意粉🍝($128)」-賣相好吸引,超大隻流心蛋🤤!師傅應該用左較傳統嘅煮法🙈,食落偏重蛋黃味,煙肉亦都有香脆粒粒同正常煎香兩款,btw一定要趁熱食,唔係好易變硬乾~Carbonara with poached egg is made in a traditional. It is yolky and served with crunchy and savoury bacon 🥓.-2️⃣「Rose Latte☕️🌹 ($39)」-師傅特登拉左個玫瑰花拉花俾小編🥰,超靚!飲落咖啡味唔會太濃,幾滑,都可以~The latte art looks incredible! It is milky and creamy, decorated with some rose petals. - 3️⃣「Chocolate Cake🍫($48)」-朱古力味幾濃,仲有大量可可粉,蛋糕鬆軟濕潤🤣,略甜~The cake is rich in chocolate flavour. It is moist and fl
1️⃣「流心蛋卡邦尼意粉🍝($128)」
2️⃣「Rose Latte☕️🌹 ($39)」
3️⃣「Chocolate Cake🍫($48)」
朱古力味幾濃,仲有大量可可粉,蛋糕鬆軟濕潤🤣,略甜~The cake is rich in chocolate flavour. It is moist and fluffy, but a bit too sweet for me.