呢度環境佈置得好有心思, 木系設計有乾花 &韆鞦, 特別鍾意佢打卡角落牆上嘅"𝓑𝓮𝓲𝓷𝓰 𝓱𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓲𝓼 𝓷𝓸𝓽 𝓪𝓷 𝓪𝓼𝓹𝓲𝓻𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷. 𝓘𝓽 𝓲𝓼 𝓪𝓷 𝓪𝓽𝓽𝓲𝓽𝓾𝓭𝓮". ✨自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 💰138💫評分: 7.2/10📝甜甜地幾開胃, 大蝦🦐啲蝦肉幾新鮮不過portion真係太少🥺✨Flat White (Lunch pasta +💰20)💫評分: 7.5/10📝拉花靚🤩✨煙三文魚炒滑蛋多士 💰138💫評分: 6.8/10📝色彩好豐富, 份量really太少, sourdough偏硬🥺ℂ𝕠𝕣𝕟𝕖𝕣 ℂ𝕒𝕗𝕖 角落📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓(中環🚇D2 出口行3分鐘就到)💫評分: 7.3/10💬食物質素ok, 打卡位係leng嘅🤣多啲食物choices會better, here can搵返自己悠閑嘅角落~🤩

✨自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 💰138

💫評分: 6.8/10
煙三文魚炒滑蛋多士

ℂ𝕠𝕣𝕟𝕖𝕣 ℂ𝕒𝕗𝕖 角落
📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
(中環🚇D2 出口行3分鐘就到)

💫評分: 7.3/10

2020-12-26 843 浏览
今年既蘭桂芳冷冷清清,好多間店舖都關左門,唯一開既都係做下午市,真係好慘淡🥺呢間cafe位於蘭桂芳精品酒店入面,以波希米亞風作主題,成間餐廳燈光都係暖色系,有種柔和舒服既感覺All Day Breakfast煙肉、德國腸、牛油果醬多士、薯餅,田園沙律、炒蛋 & 烤串茄,份量唔算好多,味道都不錯煎帶子香草黑蒜意粉意粉雖然乾炒,但食落一d都唔乾,每一條意粉都食到好香既香草黑蒜汁,帶子煎到表面香脆,擺碟都好靚,又好睇又好食Keto Coffee生酮咖啡,又叫做防彈咖啡,係無糖黑咖啡入面加入了無鹽既牛油和椰子油生酮飲食法以限糖飲食為主,盡量少食碳,以油脂代替平時從碳水化合物的能量,是近期熱爆既減肥飲品之一味道飲落似可可同燕麥奶既味道,甘甘地咁,但咖啡味就唔係好飲到,我都係鍾意正常咖啡多dLatte奶泡打得好綿滑,以為咁大杯,奶味會搶晒咖啡味,但兩者平衡做得好好價錢方面就係中環既價錢,我覺得合理的,如果大家想坐窗邊記住book位前request, 因為多數都會卑人坐左

All Day Breakfast
All  Day  Breakfast

Keto Coffee

All  Day  Breakfast
2020-12-22 58 浏览
一早陪男朋友去中環整啲嘢整完就諗住食個lunch我就上open rice搵下係邊食就搵到最多瀏覽嘅中環Cafe 角落我睇相見甘靚就拿拿聲打去book11:30am可能早,竟然book到即日 開心😆但一到12點就好多人黎,好快就坐爆棚所以大家都係book左位先好去☺️環境好靚,裝修好新淨野食都ok,擺盤都好靚咩都係打卡熱點❤️❤️ 哈哈😄
一早陪男朋友去中環整啲嘢
整完就諗住食個lunch
我就上open rice搵下係邊食
就搵到最多瀏覽嘅中環Cafe 角落
我睇相見甘靚就拿拿聲打去book11:30am
可能早,竟然book到即日 開心😆
但一到12點就好多人黎,好快就坐爆棚
所以大家都係book左位先好去☺️
環境好靚,裝修好新淨
野食都ok,擺盤都好靚
咩都係打卡熱點❤️❤️ 哈哈😄
2020-12-17 146 浏览
好迫呀~~~~~~~~~~~~~~星期日一點半,餐廳是滿座的,被分配了一張大長枱間開的2人位。椅子是木做,沒有靠背,非常硬,非常不舒服!我本是打著餐廳有keto蛋糕衝上去的,可惜到場只有一款蛋糕是keto friendly。Menu的選擇不多我點了帶子意粉及all day breakfastall day breakfast的茄汁豆應該是店家自制的,卻不對我口味,混合了腰豆、鷹咀豆等,帶有洋蔥味。點了一杯凍朱古力很差,沒有什麼朱古力味。熱cappuccino不過不失。埋單要近400蚊。坐得不舒服、食物非常一般、選擇極少,應該不會再來。
好迫呀~~~~~~~~~~~~~~
椅子是木做,沒有靠背,非常硬,非常不舒服!
Menu的選擇不多
我點了帶子意粉及all day breakfast
點了一杯凍朱古力
很差,沒有什麼朱古力味。
熱cappuccino不過不失。

埋單要近400蚊。
坐得不舒服、食物非常一般、選擇極少,
應該不會再來。
2020-12-15 659 浏览
在中環吃飯後,就來到新開樓上鋪的【角落】飲杯Rose Latte ($38),向店員查詢,店中採用的咖啡豆 主要時Brazil, Peru& Colombia, 咖啡味道酸度低,玫瑰花糖水的香甜都適中,拉出天鵝圖案都好仔細都好靚,地方環境放滿不少乾花作裝飾,有不少打卡的位置可以拍下照,柔和微暗昏黃的燈光,木枱櫈加突顯自然、觀感讓人感舒適的一面,加上播放鋼琴彈出音樂,都讓人感到放鬆,不少客人都正在打卡,又有搖籃櫈可以坐,又可以與不同的乾花拍下照都會令人更添歡喜。
玫瑰拿鐵
2020-12-12
玫瑰拿鐵
  • 玫瑰花拿鐵
2020-12-15 72 浏览
這間cafe忘了之前在邊度見過有報導過,放半日假,咁啱朋友話不如去這間食,我當然OK啦,因為我最鍾意去啲靚cafe影相,去到蘭桂坊條斜路,會見到有個易拉架指示位置,一入門口,見到波希米亞風的吊椅,另外有窗台位可以坐,成間店設計得幾靚幾舒服,食物方面就選擇不多,但味道同賣相也不錯,我們果日可能因為間店新開加平日同疫情關係,可以由下午坐到收工,午餐晚餐同一地方攪掂,好適合幾個女仔去,吹吹水,打打卡,輕鬆一下,期間見到個女仔,應該係老闆之一,nice的,幫我們影相,叫我們多多支持,其實這間店真的不錯,佢唔叫我也會推介😃
2020-12-14 53 浏览
呢排雖然疫情仲持續緊,好多鋪頭維持唔到要執笠,但依然有人疫市中創業,就好似呢間角落咁,都係新開無耐嘅餐廳👍🏻上網睇個環境都幾靚,所以book黎同朋友預祝生日🥰🎂餐廳唔算大,但勝在有三張靠窗嘅檯👍🏻👇🏻可以望返落去德己立街(蘭桂坊一帶),夜晚黎食都幾有feel嘅😆可惜唔記得影相啦😹不過兩個人坐係度傾計食嘢係幾好~每人叫咗一壺熱茶☕🍓Strawberry Lychee Green Tea 草莓荔枝綠茶($42) 呢款比較甜,士多啤梨味都幾重🍓☕Earl Grey Blue Flower 藍花伯爵茶($42) 伯爵茶味濃👍🏻而且個味都幾特別,我就比較鍾意呢款(上圖左)煙三文魚滑蛋黑麥多士($138)份量都算大,啲蛋係鋪滿成塊多士!而且啲蛋真係幾滑😋仲有三大塊煙三文魚,食落唔乾但煙燻味唔算重~(上圖右)慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉 ($108)呢個雞胸肉幾有驚喜,因為一啲都唔鞋,軟嫩多汁,仲幾健康添👍🏻😹😹羽衣甘藍就整到脆脆地,意粉配埋青醬都幾香幾夾~由於朋友生日,一早喺openrice訂位,已經備註定寫生日快樂😆點知連我隻碟都寫咗😹😹不過佢地服務又真係幾好架👍🏻好過其他啲cafe~而且蛋糕都幾好

每人叫咗一壺熱茶☕

由於朋友生日,一早喺openrice訂位,已經備註定寫生日快樂😆點知連我隻碟都寫咗😹😹不過佢地服務又真係幾好架👍🏻好過其他啲cafe~而且蛋糕都幾好食,左邊嗰款係柚子芝士蛋糕🍰其實係柚子醬配蛋糕😹芝士味濃🥰右邊嗰款唔記得😹😹不過味道都唔錯嘅~
2020-12-08
庆祝纪念
生日
  • Earl Grey Blue Flower
  • 慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉
2020-12-11 83 浏览
最新嘅手沖咖啡☕終於正式登場,喺蘭桂坊嘆咖啡☕係特別有Feel呢。 由揀選嘅咖啡豆,到選用嘅磨豆機,熱水嘅溫度,到沖調時間同方法, 以至盛載嘅杯同壺都花盡心機。而最緊要就梗係專業咖啡師嘅講解同沖調,無論在視覺同味覺上都係一個享受,Before, during and after taste都同樣出色。一杯咖啡,真係唔係咁簡單。角落 (Corner Cafe)地址: 中環蘭桂坊德己立街23號管逸蘭桂坊精品酒店2樓營業時間: 12:00-21:00訂位電話號碼: 2382 4899

一杯咖啡,真係唔係咁簡單。

角落 (Corner Cafe)
地址: 中環蘭桂坊德己立街23號管逸蘭桂坊精品酒店2樓
營業時間: 12:00-21:00
訂位電話號碼: 2382 4899
2020-12-10
  • hand-drip coffee
2020-12-10 60 浏览
去LKF有咩做🥂我就去咗 ❛角落❜ Happy Hour💓唔係晚上去蒲〰️而係喺呢間充滿波希米亞風的Cafe談談心同打卡~環境非常舒適 是可以窩在這裡一整天的小角落除咗有非常靚靚的打卡位外 不少得的是美食甜品12點-2點係Happy Hour🥳 呢個時間影相都好靚點一個意粉就可以$20加熱飲一杯😀煎帶子香草黑蒜意粉🍝帶子煎得兩面焦香 咬落口多汁 黑蒜口感綿軟酸甜 好特別~自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉🦐香噴噴的蕃茄乾醬 每條麵條都掛上醬汁 味道濃郁烤蝦大隻肉質彈牙Yuzu Mousse Cake🍰芝士蛋糕口感較厚實 柚子味道酸酸甜甜 剛好中和芝士的膩感Strawberry Lychee Green Tea 🫖讓人心花怒放的茶具 實在太美 花茶茶味清香 入口順滑微甜 感受舒暢🥰
去LKF有咩做🥂
我就去咗 ❛角落❜ Happy Hour💓

環境非常舒適 是可以窩在這裡一整天的小角落
除咗有非常靚靚的打卡位外 不少得的是美食甜品
12點-2點係Happy Hour🥳 呢個時間影相都好靚
點一個意粉就可以$20加熱飲一杯😀

煎帶子香草黑蒜意粉🍝
帶子煎得兩面焦香 咬落口多汁 黑蒜口感綿軟酸甜 好特別~

自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉🦐

Yuzu Mousse Cake🍰
芝士蛋糕口感較厚實 柚子味道酸酸甜甜 剛好中和芝士的膩感

Strawberry Lychee Green Tea 🫖
2020-12-10 36 浏览
最近喺中環發掘多左幾間有vegan options既餐廳,角落就係其中一間。角落係喺蘭桂芳一間精品酒店入面既cafe,裝修都幾靚,仲特登整左啲窗邊位,不過就要擰住條腰黎坐,坐得唔係幾舒服。食物方面都有幾款係vegan既,咖啡都可以轉Califia既oat milk,不過因為今日已經飲左咖啡,所以就淨係試食物。先黎既係Super Bowl,有石榴籽、藜麥、紅菜頭、西柚同牛油果,個底仲墊左啲沙律菜。食落就唔係好覺有特別調味,純粹係將啲材料堆哂落隻碗到咁,不過因為本身石榴籽同西柚既味都夠,所以都唔會話覺得好dry。跟住係我有少期待既All Day Breakfast。平時好多餐廳就算有素既all day breakfast都會加隻蛋落去,今次食依個係唔需要叫佢走任何材料都已經係vegan可用。個茄汁豆有驚喜,有別於平時甜既口味,依個茄汁豆係有少少辣同帶微鹹,而且仲有啲鷹嘴豆喺入面,好特別。件牛油果多士係冇烘過既,啲牛油果醬係凍既,有少少out of expectation。炸既nugget同薯餅似係翻炸過,偏硬同埋有啲油。素芝士大啡菇就不過不失,正常水準。最好食係蕃茄素肉醬長通粉,素肉醬應該

最好食係蕃茄素肉醬長通粉,素肉醬應該係impossible meat出品,好有肉味。蕃茄醬既調味唔錯,仲加左啲素芝士,不過就略嫌唔夠熱。餐廳既廚房同餐廳唔係同一層,食物要搭程lift先送到黎,唔知係咪因為等耐左所以唔夠熱。

食物唔算好有驚喜,但都欣賞佢地加咁多素食喺menu。依家經Openrice網上訂座可以有85折,埋單時記住睇清楚有冇比到折。另外用餐期間見到喺吧枱既職員都冇戴口罩,仲係咁講野,喺疫情期間個awareness咁低令人食得唔係好舒服,請餐廳留意下,提返職員戴返好個口罩,保障返客人既健康。
#Tiff哥話 食一頓令自己舒坦的晚餐,舒發內心的抑悶人地話食物有魔力,除左令你會不知不覺係肚腩到多一個圈嘅肉,仲可以靠填滿你嘅胃,去填滿你嘅心✨❤️晚餐係好重要嘅一餐,將全日工作產生嘅壓力抑悶,用晚餐作終結,用一頓美滿嘅意粉作心靈丹藥晚餐亦係充滿儀式感嘅一餐,唯有晚餐可以不趕不忙,輕鬆食完返屋企,值得用心思搵一間有氣氛嘅餐廳,用柔和嘅氛圍圍繞住疲勞嘅自己,放低被長久壓逼嘅心靈,享用面前嘅美食係中環角落cafe有出色嘅barista為你沖調精美嘅咖啡,亦有口感豐富嘅卡邦尼,最重要係裝飾柔和,被充滿異國波希米亞風包圍,瞬間出走異國享受一個晚上🌾中環 角落Cafe📍 中環德己立街23號晉逸酒店3樓#中環cafe #中環咖啡 #cafe #hkcafe #波希米亞想睇更多Tiff哥嘅分享,記得Follow Ig 「cytfany」啦✨
#Tiff哥話 食一頓令自己舒坦的晚餐,舒發內心的抑悶

Rose  Latte

Rose  Latte
流心蛋煙肉卡邦尼
全日早餐
2020-12-03 103 浏览
中環打卡熱點,店內充滿少女風大大塊落地玻璃可以從高處對落蘭桂坊,影相好靚。店內充滿少女風,有個好靚嘅千秋,四圍有好多好靚嘅乾花!可以坐係千秋櫈度影相,非常有文青feel!食物同咖啡都吾錯。Tea time時間去係一個吾錯嘅選擇,吾多人可以慢慢影D靚相!
中環打卡熱點,店內充滿少女風

可以坐係千秋櫈度影相,非常有文青feel!
食物同咖啡都吾錯。

2020-11-26
下午茶
每個人身邊其實暗地裡都會有一位專屬既DJ為你打歌,尤其是係你最失意既時侯,"呢首歌"就係陪你渡過最艱苦既既靈藥。係中環呢間波希米亞風系列既「角 落 · Corner Café」賜我無窮生命力;同時望住一片寂靜的打卡牆,我不禁哼起了歌上來……你就像那夏天的涼風,吹過我的面孔,情翔飛…👇📌On · Toast -▪ Grilled Mushroom · Rye Toast · Avocado Paste - $118▫ 係一個角落盡頭就係另一個角落既誕生,對住個窗邊一邊觀察人生百態外,一邊食住呢個充滿牛油果香既「烤蘑菇·牛油果蓉·多士」。大概呢種就係享用吧;加上蘑菇香味濃厚、多士口感鬆脆,旁邊仲有沙律菜同小蕃茄既配襯,清新感覺返哂黎!📌P a s t a -▪ Black Garlic Spaghetti · Aglio e Olio · Pan Seared Scallops - $128▫ 再黎多個「煎帶子·香草黑蒜·意粉」,一上枱已經聞到好重黑蒜味,加上帶子煎得帶少少焦香,入口彈牙,幾有驚喜;而意粉煮既時間控制得岩岩好,煙韌度十足又夠乾身;加上擺盤精緻,打卡就岩哂啦。📌D r i n
每個人身邊其實暗地裡都會有一位專屬既DJ為你打歌,

賜我無窮生命力;同時望住一片寂靜的打卡牆,

我不禁哼起了歌上來……你就像那夏天的涼風,

吹過我的面孔,情翔飛…👇

📌On · Toast -
烤蘑菇·牛油果蓉·多士

▫ 係一個角落盡頭就係另一個角落既誕生,對住個窗邊一邊
觀察人生百態外,一邊食住呢個充滿牛油果香
烤蘑菇·牛油果蓉·多士」。大概呢種就係享用吧;
烤蘑菇·牛油果蓉·多士

加上蘑菇香味濃厚、多士口感鬆脆,旁邊仲有
沙律菜小蕃茄既配襯,清新感覺返哂黎!

📌P a s t a -
煎帶子·香草黑蒜·意粉

▫ 再黎多個「煎帶子·香草黑蒜·意粉」,一上枱已經
煎帶子·香草黑蒜·意粉

意粉煮既時間控制得岩岩好,煙韌度十足又夠乾身;
加上擺盤精緻,打卡就岩哂啦。

📌D r i n k s -
Caramel · Latte - $42 (Large)
Caramel · Latte (Large)

▫ 咖啡除左要識得欣賞佢果種香味外,另一樣就係拉花既藝術。
相機食先第一重點就係要賣相要夠靚仔。呢杯「焦糖·拿鐵
Caramel · Latte (Large)

就無得輸,完全符合我要求,入口唔會太甜,口感順滑,抵讚!

Iced · Chocolate - $50
Iced · Chocolate

▫ 一個畫面充滿住銀河像霧,變化無窮,成件事特別吸晴。
講緊既係佢地「凍·朱古力」除左本身既漸層效果外,
飲落朱古力味夠突出,奶味十足,唔錯。

📌D e s s e r t s -
Fuji Apple · Cheesecake - $48
Fuji Apple · Cheesecake

甜品方面佢地既選擇有好多,係花多眼亂既情況下
最後揀左佢呢個「富士蘋果·芝士蛋糕」。事關比佢成個造型吸引左,
Fuji Apple · Cheesecake

大量既蘋果碎佈滿成個底盤,食落芝士味夠濃郁;
每一啖都食到蘋果碎既爽脆口感,睇得又食得,正!
2020-12-01
2020-11-29 151 浏览
疫情之下有時午餐都會一個人出去食, 咁啱見到呢間 cafe 於是就去試下... 其實地方好細, 咁我一個人就安排坐低 2 人枱。轉頭侍應問我可否調到 Bar 枱, 我就轉咗! 其實都唔好意思因為 Bar 枱算係上菜/出咖啡位!食到差唔多尾聲, 侍應又走黎叫我可否 tun 多一格, 比2位客人坐... 於是我就話其實我就食完, 等多陣。 某程度上我覺得你塞多 2 個响 Bar 枱而又唔搵嘢隔開, 唔係咁好囉! 最後, 食物係ok但 service 爭少少. 望改善!!!
見到人哋啲相影左呢度套花茶壼好靚囉😍😍專登走嚟影相📸️😉!今次唔飲咖啡😉一於點set花茶打卡先✌🏻✌🏻🌸🌺🌷💐🌹花茶配生酮芝士厚餅,同樣好味好掂囉🤗🤗🥰個friend點咗件weekday 限定手作版超可愛貓咪檸檬撻,🐱🍋🥧佢話係配啡嘅推介💯💖😋😎係話一定係要配杯☕️咖啡食,先至叫做無得輸嘅美味😻😊😊🥇🏆
見到人哋啲相影左呢度套花茶壼好靚囉😍😍
專登走嚟影相📸️😉!
今次唔飲咖啡😉一於點set花茶打卡先
✌🏻✌🏻🌸🌺🌷💐🌹
花茶配生酮芝士厚餅,同樣好味好掂囉🤗🤗🥰