2021-12-26
一直聽聞係佐敦的呢間西關老祖係賣有特色的傳統食物,經過又見到佢有賣蘿蔔糕,由於我和家人都非常喜愛蘿蔔糕,所以我就早1日預約左一底「老祖.秘傳瑤柱蘿蔔糕859g」,$168,蘿蔔糕係用法式陶瓷盤裝,有別於其他店鋪只係用普通膠兜裝住,環保好多。個盤真係好靚,我一定會keep起之後再用。然後可以見到蘿蔔糕d料係好豐富,有蝦米,臘肉,臘腸,瑤柱,當然仲有主角蘿蔔啦!我用易潔鑊落油再用中火煎,每邊大約煎2分鐘,好簡單就已經煎得好香。煎完出來見到真的香噴噴,佢食落唔會話好粉好溜,而蘿蔔的比例都好多,幾乎每一口都吃到蘿蔔,再加上臘肉,臘腸,蝦米的咸味,同瑤柱的香味,真係令人停唔到口,好完美的組合!值得一口!我決定了農曆新年都幫襯呢間先,送比人連埋個盤真係大方德體。
個盤真係好靚,我一定會keep起之後再用。
我決定了農曆新年都幫襯呢間先,送比人連埋個盤真係大方德體。