2017-05-20 1121 浏览
2017年5月17號天晴早上11點八點幾起身忽發其想趁今日有少少時間,快快手沖完個涼換好衫化好妝去食個夢幻三文治,我嘅目標係要10:00去到,很可惜拖拖延延,11先至去到,老闆娘一句冇嘢買啦。。。我只好傷心地離開。我同身邊嘅朋友講,七次都食唔到,佢哋話我點解咁有恆心去到第七次都堅持會去,我話我淨係想出trip之前食到呢度嘅鹹牛肉煎蛋,很可惜最後一次機會都冇啦。2017年5月18號天晴中午12點今日係我第八次行到過嚟食裕興,各位千祈唔好以為我係食咗第八次,係泥左七次都食唔到。今日係超級超級忙嘅一日,有700樣嘅工事,有N個會要開,要一日裏面做好一個月嘅數。點知失魂阿哥一早唔記得攞嘢,又要我抽時間特登攞比佢,既然嚟到中環,十二點又要趕返工又未食過野,已經灰到嘔嘅我,決定再博一次,如果今次我都食唔到,我認命!阿哥問我咁你食咩啊?我答佢一句裕興,佢講咁耐冇一次係食到,我答佢我來左七次都食唔到。今日係最後機會,博一下無所謂。行到上嚟12點鐘,坐咗大概七成位,我坐低用上好誠懇嘅眼光望住老闆啦,老闆娘望一望我冇晒三文治啦公仔麵啱唔啱啊?呢一刻我有說不出的感動,我唔係再聽到冇嘢食啦,下次早啲啦!而係同
2017年5月17號天晴
早上11點

2017年5月18號天晴
中午12點

呢一刻我有說不出的感動,我唔係再聽到冇嘢食啦,下次早啲啦!而係同我講我有選擇嘅權利。真心我好想食三文治但我知道呢個時間係唔會有可能有。

鹹牛肉雞蛋,"要等20分鐘喎"老闆娘友善咁樣通知,等!我當然等啦!我嚟咗八次,又點會因為20分鐘要唔等?

耳邊聽到打蛋聲,聽到火爐嘅聲音,20分鐘後美麗期待已久嘅鹹牛肉炒蛋公仔麵終於嚟到我嘅面前。

又圓又大嘅鹹牛肉煎蛋上枱嘅時候仲睇到啲油響度滾,金黃色我外邊香濃,美味嘅煎蛋下便係,煮得唔會太熟剛剛好嘅椰菜,大少少油又唔會太淋,底層當然不少得就係美味嘅出前一丁公仔麵,水唔多,亦都唔會住得太淋,帶點硬度,煮一個好食嘅公仔麵其實都唔容易。

我好鍾意呢一種坐係街邊,食住簡單嘅公仔面的感覺,可能隔離有一班地盤工作人員,飲住啤酒講住粗口,你可能覺得佢係噪音但係我覺得呢一種感覺都蠻舒服,因為我睇到佢哋雖然粗魯但十分友善。

呢一度嘅奶茶同樣依然水準,奶茶兩者配合得好好,不過少甜仍然過甜。我見到隔離嗰位先生同我一樣大同一個公仔麵,佢嚟到嘅時候望住碗麵的眼神,我知道佢同我一樣,好感動耶!

然後我好開心咁樣將呢一張相send比一個個朋友,得到嘅回覆係"傻婆" "有冇咁好食" "我次次都食到喎點解你次次食唔到" what ever ~ 其實呢個公仔麵唔係特別到要去七次,但有好多野無得解,至少我為自己想食嘅嘢努力,最後都比我食到!

美食同愛情都係一樣,你知道只有甚麼最吸引你。

2017-05-19 607 浏览
這裡的一份三文治, 是早起鳥兒的限定款。烘至金黃色的烘底多士, 切口齊整, 把已經柔搓成絲的五香肉丁作為餡料, 鹹香帶辣味道濃郁, 成為了十分突出的主角, 讓那必點的半溶芝士變成了配角。每一份三文治裡面還會夾雜能夠輕微減膩的爽口椰菜, 加強了食物層次, 而且勝在塗上了滑潤的花生醬, 中和了五香肉丁的鹹, 還有滿口花生醬的香。除了三文治, 這裡的麵食都同樣出名, 雖然呼聲沒有三文治那麼受歡迎。一塊大小剛剛好的鹹牛肉薄片炒蛋鋪在碗面上。吃下去是微焦的鹹牛肉加上脆邊的炒蛋, 感覺鹹香又惹味。在炒蛋和米粉的中間夾著的是一層碎切椰菜, 恰好可以地平衡炒蛋的油膩感。雖然麵配就是一包普通的丁麵或丁米, 但伴上這麼好吃的鋪料, 也是很美味的早午餐。
這裡的一份三文治, 是早起鳥兒的限定款。

• 五香肉丁炒蛋三文治烘底
2017-04-25 690 浏览
要知一個地方的人是否很急很趕,只要你以正常速度步行,如果其他人都「爬頭」,這個地方的人就很急了,香港如是,東京如是。正因為急,才有快餐或速食文化,叫餐後最好幾分鐘便到來,用十分鐘解決掉就結帳走人。也因為這樣,餐廳的食品也只會溫熱,因為太熱便不能令顧客速食速離。到裕興,個人的急就是要被打破,一坐吓,老闆娘就會說食物要等多久才可以送上,常聽到的時間是三十分鐘,「但我十五分鐘就要上班,怎辦?外賣可以嗎?」「我們不做外賣。」嘩,串嘴吧!其實不然。看看檔門得老闆一個人在煮,做個早餐都即叫即煮,煮一碗即食麵都要三分鐘吧!加上其他配料的烹調時間,一份早餐要五分鐘時間其實不為過份。明買明賣,不過份吧!但很多人都不知就裡,一句:「洗乜咁耐」就離去。我是一個來了數次裕興的非熟客,至少我不相信老闆會認得我吧!我只是一個小小的食客,喜歡慢慢品嚐他們的出品。之前吃過他們的餐蛋叮面實在太飽了,因為他們的配料實在很多,今次吃的是餐蛋治烘底。裕興的三文治絕不簡單,除了餐蛋,還有花生醬和菜混在一起,實在豐富得過份,一拿上手,花生醬已流出來。整個三文治熱辣辣,真的不可以狼吞虎嚥,只可以慢慢品嚐,這不是變相令你要變得慢食,

其實不然。

裕興的三文治絕不簡單,除了餐蛋,還有花生醬和菜混在一起,實在豐富得過份,一拿上手,花生醬已流出來。整個三文治熱辣辣,真的不可以狼吞虎嚥,只可以慢慢品嚐,這不是變相令你要變得慢食,去慢慢去嚮受美味的食物?

一個人忙忙碌碌,忙這樣,忙那樣,何不慢下來去看看世界,嚐嚐美食?

急,就記得就不要去裕興吧!

餐蛋治烘底
2017-04-25
餐蛋治烘底
2017-04-04 783 浏览
見到有好多都介紹呢到嘅三文治好好食,特別係喊牛肉芝士三文治。今日差唔多12點去到諗住坐低食三文治,點知老闆佢話已經冇晒一切嘅三文治同埋麵包類,而午餐是12點先開始,所以而家只有麵食。甘都要食d嘢,無計。老闆推薦了全拼餐,話最多人叫,原來拒嘅午餐肉,司華力腸都係切片,然後加埋蛋一齊煎。煎出嚟係乾身香口型,沒有蛋汁,吃落較乾身。用嘅麵係出前多一丁,不過無加到味粉。麵內仲有椰菜,食落去似住家麵的味道,你話好特別又唔算得上。但全程一個人煮,要等15至20分鐘先有得食,餓嘅話都幾辛苦。而且價錢差不多50蚊,有點兒貴。

2017-03-31 795 浏览
朋友介紹我去呢度食三文治,介紹左好耐。其實曾經有幾次都想去呢度食,但係往往就會比 自己舊時嘅回憶牽扯到西營盤先至食,但係今次立心就一定要係搵到呢一間,食佢個三文治。今日去到大概11.3左右,又落緊雨,其實塭都唔容易,去到時間見到好多鐵皮檔,但係唔知邊間,經過問人之後先搵到。點知好唔開心咁樣諗住坐低,老闆話早餐已經完咗,同埋已經冇晒多士同埋三文治。咁我唯有好失望咁樣想走,但係都想問多老闆娘兩句幾點會有機會食到。呢個時候老闆娘就叫我等一等,話佢哋自己有一份剩,整埋比我食。當時個中心嘅感覺真係好開心!等左15分鐘到終於有得食,係點左芝士咸牛肉蛋三文治,仲要烘底。一食落去只有幾個字浮現, 就係果然名不虛傳。好特別嘅一個三文治,芝士咸牛肉雞蛋外還有椰菜,令整個三文治好豐富。幾者夾埋嘅口味又何其地夾,仲夾雜住花生醬嘅味香,一啖啖的滿足雖然有罪惡感,但卻不能停下。很誇張?你試試就知。我最佩服嘅係拒個餡竟然整得唔油,食嗰時唔會有油流出,只會有汁。另外拒竟然唔會令個包皮因爲吸收左汁料而軟身,食落仲係好脆,果然有功夫。另外杯奶茶都係好味,奶香茶濃,我無加糖飲,覺得反而更能飲出拒嘅原有味道。

2017-03-31 631 浏览
之前聽朋友同事介紹得多,講到d多士同公仔面有幾好食,野食好快賣哂同埋要等勁耐咁,搞到減緊肥架我都要冒住食完會重幾磅架風險去試下究竟咩料子。知道佢係開8:00,我同同事所以約8:00係果度等,諗住做第1枱食客啦,去到點知已經差吾多滿座得番3,4個位到,拿拿林坐低等叫野食。輪到我地落order架時候,老闆娘話要等45mins喎,我地異口同聲都話:ok!!我地order左奶醬多士同炒蛋芝士棷菜花生醬多士,大概25mins後奶醬多士來了!!原來吾洗炒蛋架多士會怏到d,非常好可以食住等可能本人見識少,真係未見過咁多奶醬架多士,自己係屋企整都吾會多成咁啦!多士係用麥包烘的,感覺上即刻健康番多士望落都覺得好脆,食落口都係好脆一路食d奶醬係多到滴出泥omg!再等多25mins到,炒蛋芝士棷菜花生醬多士到喇!!老闆娘提我地話如果想香口d可以加d黑椒粉,第1啖食落去其實都幾咸,因為未咬到d菜。當咬到d菜架時候完全中和番芝士架咸味,我地都專登淨係食左d芝士,發現原來d芝士係有麻油味架!!!而且食到淡淡架花生醬香味,果然好配搭。加左黑椒粉真係特別香口惹味,一定要加黑椒粉!!!呢個早餐絕對值得等咁耐,食完實在大
搞到減緊肥架我都要冒住食完會重幾磅架風險去試下究竟咩料子。

知道佢係開8:00,我同同事所以約8:00係果度等,
諗住做第1枱食客啦,去到點知已經差吾多滿座

得番3,4個位到,拿拿林坐低等叫野食。
輪到我地落order架時候,老闆娘話要等45mins喎,
我地異口同聲都話:ok!!

我地order左奶醬多士同炒蛋芝士棷菜花生醬多士,
大概25mins後奶醬多士來了!!

原來吾洗炒蛋架多士會怏到d,非常好可以食住等
奶醬多士
可能本人見識少,真係未見過咁多奶醬架多士,
自己係屋企整都吾會多成咁啦!
多士係用麥包烘的,感覺上即刻健康番

多士望落都覺得好脆,食落口都係好脆

一路食d奶醬係多到滴出泥omg!

再等多25mins到,炒蛋芝士棷菜花生醬多士到喇!!
炒蛋芝士棷菜花生醬多士
呢個早餐絕對值得等咁耐,食完實在大滿足。
2017-03-31
$31 (早餐)
奶醬多士
炒蛋芝士棷菜花生醬多士
2017-03-15 854 浏览
今天去了裕興吃了一個超肥早餐,芝士咸牛肉炒蛋多士加奶茶。不要以為這個多士就只有這三款餡,其實每款多士還附加椰菜和花生醬,所以真的是超級肥!不過很讚的是這裡雖然是街邊檔,但服務異常親切、有禮。排檔由年青夫婦經營(希望沒有講錯),所以食物也是比傳統的創新,多士的組合有很多,不同配搭都會為你帶來驚喜。今次選了芝士、咸牛肉配炒蛋,即叫即做,熱辣辣,餡超多,加上金黃色多士,單看賣相已很吸引。咬第一口,脆卜卜,但吃時要小心,因花生醬溶化後會容易滴汁,不過排檔很貼心,枱上已放好紙巾給客人使用。雖然餡料配搭新穎,但味道異常夾,好味。而奶茶亦很有大排檔風味,茶香、濃滑。不過一早就吃這個多士對女孩子來說的確有點heavy,但如等晏點才來吃就可能會售罄,所以下次可多找一位朋友或同事與你開心share,既可滿足口福,又可試埋個麵,一舉兩得。埋單盛為$41,老闆娘問我有沒$1,正想轉身在背囊找散紙包,老闆娘見我論論盡盡,即時同我講:「唔好轉身揾啦,等我找比你」,又一貼心服務。謝

咬第一口,脆卜卜
,但吃時要小心,因花生醬溶化後會容易滴汁,不過排檔很貼心

芝士咸牛肉多士+奶茶
芝士咸牛肉多士+奶茶
2017-02-20 1400 浏览
炒蛋三拼三文治($41)👅早起的鳥兒有蟲吃🐽為左要食呢個晨早9:30就賣哂既邪惡三文治😈屯門人都可以去到好盡🤤🤤而且得閨蜜先肯陪我癲👯講左n世話要食,食到個刻好感動😭😭個三文治等左一粒鐘🤠Yes係一粒鐘仲要比我地食到最後一份😲個心離一離😵😵個三文治本身有椰菜同花生醬🥜我地就簡左炒蛋+咸牛肉+芝士🧀個包搽左花生醬好咸香😋😋炒蛋同咸牛肉同椰菜係成舊一齊,咸牛肉啲油香不得了而且好夠味👍🏻椰菜爽脆好有口感😍😍成個組合贏哂😎參考下有機會屋企試下整先😙啲奶茶都估唔到有驚喜🤗好中意啲茶味夠出,澀澀地咁好正好香濃😌😌
炒蛋三拼三文治($41)
2017-02-20 1049 浏览
Spiced pork cube x egg x cheese sandwiches#TGIF ! The best way to keep energetic and refreshed on Friday is definitely having a great brekkie The combination of spiced pork cube, egg n cheese w/ peanut better on the inner side of bread is really tempting and delicious! The volume of the sandwiches can also keep you full till lunch for sure haha Look at those melting cheese in the sandwiches and go to chk this out asap!!ps: YU HING just open frm 8-1345 in weekdays

吃一頓裕興的早餐,大抵是個浪漫又固執的事。只開週一到週五,只開到中午,堅持即點即製,絕不提供打包,亦不存在催單,愛等就等,緣分未到,也不挽留。運氣好的食客,等上十分鐘半小時能一嘗究竟,而大部分時候,往往需要乖乖等上一小時,修煉耐心,運氣稍欠缺的,隨時是「尋隱者不遇」的情節。人世間的美好,大概都需要加倍耐心。老闆娘會在你下單前如實告訴你,需要等多久。「半個鐘,等唔等」「咁耐?」「等唔到就下次黎啦」這樣隨性,彷彿說的是別家的生意。「等⋯梗係等啦。」慕名而來的信徒,都有了一個願打一個願挨的準備。坐下來,向同一桌的食客打聽了一下,方知自己運氣算好,「佢話我地要等56分鐘。」「咁你都等呀?」「黎到都預咗啦」於是大家繼續等待⌛️⌛️⌛️我點的是「五香肉丁芝士椰菜花生醬三明治」。本以為自己的耐心和飢餓感一樣,已經消耗殆盡了,味蕾卻還是不爭氣的被驚艷到。怎麼說呢?是個很有心意的香港本土的味道。當然是港式的三明治,但是椰菜的清爽多汁和花生醬恰到好處的濃香,出奇的搭!肯定是有心人才想到它們可以這樣和諧的在一起。多士烘底也處理得很好,成色金黃,crisp而不至於乾,還有麵包的香氣。可惜時間緊迫,幾乎覺得自己這樣匆
我點的是「五香肉丁芝士椰菜花生醬三明治」。
五香肉丁芝士椰菜花生醬三明治
五香肉丁芝士野菜花生醬三明治
多士烘底也處理得很好,成色金黃,crisp而不至於乾,還有麵包的香氣。可惜時間緊迫,幾乎覺得自己這樣匆匆吃完是種罪過。雖不至沐浴焚香,但大俗人如我,也無可避免地覺得,不細細品嚐,總是辱沒了店主的心意。大概只能留待下次了。

老闆娘依舊不緊不慢地收款,「三十六蚊呀」她微笑一下,親切又不阿諛,我匆匆付款離開。走到轉彎處,转头一望,老闆娘還是有條不紊地招待食客,老闆則在專注地煎蛋。小攤檔儼然是兩個人的小天地。這份對於食物的誠意以及深厚人情味,大概才是大家甘心情願早早起床只為一份三明治的動力吧。
2017-02-07
五香肉丁芝士椰菜花生醬三明治
五香肉丁芝士野菜花生醬三明治
早已聽聞過裕興的三文治有多出色有多美味,同樣亦早已聽聞過裕興的三文治有多難才能吃得到。下雨紛紛,這次在中環辦完事後約中午十二時特意一到裕興,雖然人說它們的三文治在上午九時前就會售罄,但仍抱著一絲希望一問老闆娘,竟幸運地給我品嚐得到。芝士炒蛋花生醬椰菜三文治烘底 ($34)雙拼炒蛋三文治可以選擇配以鹹牛肉、司華力腸、火腿、五香肉丁或芝士當中其中一款。多士烘得相當薄脆可口,芝士有如瀑布一樣洶湧流出,花生醬濃而炒蛋滑溜,整份三文治相當多汁。跟餐的熱阿華田同樣值得一讚,味道濃郁,沒有過份稀釋。終於明白到為什麼這份三文治會吸引到那麼多人特意早起前來,下次下次相信我亦會願意乖乖早起,就為了這一份回味無窮的三文治

芝士炒蛋花生醬椰菜三文治烘底 ($34)
芝士炒蛋花生醬椰菜三文治烘底
芝士炒蛋花生醬椰菜三文治烘底
阿華田
跟餐的熱阿華田同樣值得一讚,味道濃郁,沒有過份稀釋。

2017-01-25 911 浏览
為咗食我真係可以去到好盡,返工都不願這麼早起身,但聞說這裡的人氣三文治很多時都於10點左右就售罄,因此明明返11點的我卻8點半就出門口去搵好野食,果然早起魚兒有蟲吃,人氣三文治真的名不虛傳。早上的中環人人都趕著上班,但偏偏裕興的食客願意付上時間去等一份早餐,大家都靜靜坐著等候,絕對不會聽到有人抱怨催單,因為落單時老闆娘都會囑咐一句“大概有30張單左右,需要等30-40分鐘哦”,而老闆就努力於爐頭不停手密密煮,男主內女主外,倆小口子擔起整個茶檔。坐著的一小時內,不時都見到老闆娘與熟客打招呼,溫柔有禮; 老闆忙於煎炒之際,見到熟客換了新形象,亦送上一句“剪咗頭髮,好好睇喎”,逗得客人非常歡樂,小小的茶檔除了充斥著煮食傳來的香味,亦充斥著濃濃的人情味。“雙蛋五香肉丁椰菜花生醬加芝士三文治烘底”餐牌內任選的任何一款涵料,單吃都會覺得很咸或者膩口,而椰菜正正可以中和這個感覺,再配上雙蛋及花生醬,我更貪心地加上芝士,份量十足,味道真的非常豐富,芝士都從旁邊爆漿出來,十級邪惡,但這三文治的好食程度已遠遠戰勝邪惡。美食感動了味蕾,人情溫暖了人心,這才是我們的香港~

“雙蛋五香肉丁椰菜花生醬加芝士三文治烘底”

美食感動了味蕾,人情溫暖了人心,這才是我們的香港~
雙蛋五香肉丁椰菜花生醬加芝士三文治烘底
2017-01-23
$41 (早餐)
雙蛋五香肉丁椰菜花生醬加芝士三文治烘底
  • 五香肉丁炒蛋三文治烘底
2017-01-13 1446 浏览
早上八點二十分黎到裕興,已經座無虛席,因為呢度係一人製作,所以等候時間較長,但好野係值得等待既。咸牛肉炒蛋芝士三文治 $41 連熱飲超。有。份。量。我呢個三拼豪華版,無得輸三文治本身已經有椰菜底及花生醬,所以我呢份咁多餸既三文治食左半份已經飽。麵包烘到又脆又熱辣辣,半溶芝士同咸牛肉炒蛋味道好夾,配埋花生醬令到味道好有層次、好濃味。非常有飽足感。五香肉丁炒蛋三文治 $36呢個雙拼望落薄啲,上枱時無咁震撼,但其實佢都好有飽足感咖。少左邪惡既芝士,多左份港式茶記平實味道。花生醬同椰菜係佢既特色,椰菜令份早餐感覺健康啲,食落fresh啲。花生醬就令成個三文治好juicy,會一路食一路滴汁咖。奶茶茶濃奶滑,好有水準餐牌

咸牛肉炒蛋芝士三文治 $41 連熱飲

超。有。份。量。

我呢個三拼豪華版,無得輸
咸牛肉炒蛋芝士三文治
五香肉丁炒蛋三文治 $36
五香肉丁炒蛋三文治
茶濃奶滑,好有水準
餐牌
咸牛肉炒蛋芝士三文治
五香肉丁炒蛋三文治
2016-12-08 3931 浏览
要食好嘢,就要有堅定不移嘅決心?聽落好似好悲壯咁。但想喺裕興嘆番件熱辣辣嘅新鮮製三文治,此話一啲都冇誇張。只係上晝營業嘅裕興,一般打工仔每次能夠光顧到嘅時間,就只有早餐時段(雖然裕興話佢地收一點九,但點解Lunch食唔到佢地?一路睇落去就明。)。係呀!事關連裕興都要響應政府實行呢個五天工作運動。廢話少講!今次去試食裕興嘅五香肉丁炒蛋三文治烘底。由我一坐低,就有個皮膚白白淨嘅女士埋嚟知會聲我,因為Orders多,至少都要等二十至廿五分鐘。雖然一早睇食評就有網友講話要等上五個字嘅時間,但礙於本人始終心急趕返工,心裡總會遲疑一陣。侍應見我眼定定冇回應,便慢慢行開繼續招呼其他客人。然後我心諗,反正都嚟到,等就等啦!我再次向侍應姐姐表示落單,然後佢仍然好有耐性咁聽我慢慢點菜。戲肉嚟啦!三文治上枱嘅時候,我真係有心動嘅感覺。整體望落層次分明!餡料多,縱然內有花生醬和肉丁炒蛋,塊麵包烘底仍然係好脆口和香口。讚!美中不足係...反而舖名叫裕興咖啡嘅咖啡,唔算真係好突出。當我一路食,就已經一路構思緊下次再嚟要食咩了!哈!
要食好嘢,就要有堅定不移嘅決心?

廢話少講!今次去試食裕興嘅五香肉丁炒蛋三文治烘底。

美中不足係...反而舖名叫裕興咖啡嘅咖啡,唔算真係好突出。

當我一路食,就已經一路構思緊下次再嚟要食咩了!
哈!
五香肉丁炒蛋三文治烘底
2016-12-08
五香肉丁炒蛋三文治烘底
難得放假,一個人最愛此時四圍蕩去找吃.....來到士丹利街的 "裕興"。記起上次來時,已是好幾年前的事了....前陣子有不少食友在公眾平台上post了不少這裡烘三文治相片,此時回想起來,印象中竟好像沒有吃過....再睇見那三文治澎湃饀料欲一湧而出的賣相,著實是頗引人的....專登避開了早餐高峰時候的去,很輕易就找到了位。就在下單之後,落單阿姐就已相告要等約三十五分鐘東西才能上桌。我第一個反應是愕了一下然,隱約記得從前就算是叫一碗餐蛋麵也不用等久的。不過現在想來,得一個人一支公去製作全部的廚房出品而且又是即叫即做的。慢,亦是正常不過了....望望手錶,現在才九時五分,還有許多時間可以慢慢等。正所謂慢工出細貨,食好嘢自不然是要等等啦....等了十分鐘後,熱咖啡卒先上場。這比起我初時預計等的時間,已是快了不少....初呷時,竟感到這咖啡有一咲鹹味,真奇怪.....接下來鹹味一去,舌頭就感受到一唉濃濃的咖啡甘苦。正常有的一股酸味並不很重;入口後回甘比慣常茶廳的咖啡強得多....很特別的口感及味道....不經不覺等了一陣,烘底雙拼三文治便隆重登場。此時再喵喵手錶....九時四十分,真的是三十五分
難得放假,一個人最愛此時四圍蕩去找吃.....

不經不覺等了一陣,烘底雙拼三文治便隆重登場。此時再喵喵手錶....九時四十分,真的是三十五分鐘,不多不少....

這裡的三文治饀料及醬料組合說老實是相當奇怪 ---- 五香肉丁配搭上鹹牛肉再加上花生醬及大量椰菜....結果會是一個甚麼樣的光景 ?
咬第一口,先是感到花生醬帶來的堅果味及濃甜與膩;接著是來自罐頭五香肉丁的一股辛辣嗆辣;及後是碎鹹牛肉的鹹與洋蔥及椰菜的爽甜....

不過在吃多幾啖後就感到所有材料的味道混亂的聚在一起,層次一點都不分明,只是越吃越感濃厚又鹹到暈....

不過值得一讚的倒是全麥多士烘得非常香脆crispy而且烘色十分勻循,一吃就知是花心機去弄之作....

有許多朋友 專道為此烘三文治而來,吃後都覺不枉此行....但在這堆朋友之中,說實在並不包括自己在內的....
$34 (早餐)