2021-04-25 529 浏览
朋友介紹,第一次去,感覺如下:高質火鍋,食材新鮮,店員有禮,坐位舒服。見到其他食客叫小炒,香氣十足,亦有串燒,刺身供應。成晚最深刻印象係鮮蕃茄牛坑腩濃湯鍋,值情係濃郁版羅送湯👍🏻,黑松露沙拉骨都正,值得推薦。
  • 鮮蕃茄牛坑腩濃湯鍋
  • 黑松露沙拉骨
2020-07-30 842 浏览
LUNCH 時間路過此店, 懷念前身大同燒烤的平靚正午餐,  決定再試,  我老公喜歡通菜牛肉,  好多通菜, 佢話可惜通菜有太多渣, 這是很難避免的。囝的粟米魚柳好大碟, 難怪周圍的男士多是叫這個,  除此之外, 男士都會叫蒸魚,  我見都好大條。 我則叫石鍋鰻魚飯,  賣相吸引, 仲有隻蛋及西蘭花,  HK$63 的價錢, 可說超值。每個餐都有湯及茶, 我還聽見服務員問還加唔加添湯, 我估是免費添湯。我吃完鰻魚飯後, 發現桌子還很熱, 我很好奇問服務員, 個石鍋幾多度 ? 他禮貌回答最少 250度, 嘩 !  真是非一般茶記可以做到咁高質的午餐。
石鍋鰻魚飯
金銀蒜牛肉炒通菜
2020-07-28
石鍋鰻魚飯
2020-07-11 480 浏览
這一次來到表叔刺身串燒火鍋,一次過滿足晒三個願望!喜歡吃雞的我就點了四川麻辣鮑魚雞煲湯底🐔這裡的雞煲是帶點黑椒味的,很特別!另外還有幾粒小鮑魚呢!最推介的火鍋料就是手切頂級牛頸脊🐃雪花紋路超美!入口即溶,牛味十分重👍🏻最特別的是即炸響鈴,都是店舖自家製的,大大舊,好滿足!而串燒就叫了雞皮串,很脆口!最後就叫了刺身拼盤,有三文魚、劍魚腩、八爪魚、帶子和希靈魚,很新鮮,質素非常高🐙真係一次過滿足晒刺身、串燒、火鍋三個願望!
這一次來到表叔刺身串燒火鍋,一次過滿足晒三個願望!

最特別的是即炸響鈴,都是店舖自家製的,大大舊,好滿足!
而串燒就叫了雞皮串,很脆口!
真係一次過滿足晒刺身、串燒、火鍋三個願望!
  • 手切頂級牛頸脊
  • 即炸響鈴
大約有半年的時間沒有來過表叔。第一次來的時候,都是有點兒碰運氣, 在openrice上看了一些食評就來了, 然後發覺食物十分新鮮,魚皮響鈴全部都是新鮮炸的,非常香口,牛肉也非常不錯,價錢也算是合理的水平,最重要的是,不要以為大角咀這些平民的生活區沒有好的服務啊!! 表叔的服務水平, 親切度都十分高 無論 幾個月之前的第一次和這晚再來回頭幫襯,印像都十分深刻我們點了一個麻辣火鍋,雖然對我來說真的不太辣,但勝在夠香味。 如果能再加辣一點就完美了
無論 幾個月之前的第一次和這晚再來回頭幫襯,印像都十分深刻

2020-07-05
2020-03-06 629 浏览
#cal_food最近凍咗好多🌀唔知點解好快就會餓🤤餓嘅時候總係好想食啲熱辣辣嘅食物💚今次去到大角咀搵暖笠笠嘅美食🍱-打邊爐🍲湯底係火鍋嘅靈魂🔥湯底濃郁 而且同配料都係夾嘅🥢火鍋配料選擇都唔少而且碟碟份量都幾充足😎我地點咗六碟都食到好飽好滿足🥳飲品嘅選擇好多除咗平常飲到嘅汽水啤酒🍻仲可以飲到韓國嘅燒酒真係好爽好正☺️-評分: 7/10🍽: 表叔刺身串燒火鍋📍: 大角咀大全街42號地舖
#cal_food
🍽: 表叔刺身串燒火鍋
📍: 大角咀大全街42號地舖
2019-11-26
2020-02-03 324 浏览
今次要介紹一間係大角咀既火鍋刺身串燒一條龍既餐廳之前睇過佢地既炸午餐肉係必食😍點左一客做頭盤小食💕外脆內軟 好juicy😳十級推薦🙆🏻‍♀️湯底我揀左北海道牛乳豬骨濃湯鍋有北海道牛乳🤤感覺好滋補真係用一舊舊豬骨熬製架 你之後仲可以食埋入面啲精華😏入面仲加左粟米、冬菇、芹菜、娃娃菜 味道清甜想試真啲個湯底 先食響鈴❗️睇得出係佢地自己整架 好脆好香口😎打邊爐必嗌既肥牛 佢地係手切架脂肪分佈平均 好有油香 手切既食落好有咬口👍🏻海鮮點左蜆、珊瑚蚌、廣島蠔全部都好新鮮 蜆超大隻😆好有海水味另外仲點左黑松露鮮蝦雲吞同蟹籽丸前者好香黑松露味 蝦都好爽口後者係好少地方有得買啦 食既係口憶🥺最後仲有邊爐必點既油麥菜同朋友鍾意食既西洋菜另外打邊爐口渴仲有王老吉🥰仲有竹蓆茅根個啲揀想讚一讚佢地既服務💯上食物個時唔小心跌左少少 店員之後係會補翻比我地😳一路食既時候都會成日行過黎幫我地收空碟感覺上係街坊生意多 同食客都幾熟下 好nice食飽仲有生果食 不過我地當時趕時間睇戲就冇食到今次重點focus左係邊爐 下次試埋佢啲串燒先🥳
今次要介紹一間係大角咀既火鍋刺身串燒一條龍既餐廳
之前睇過佢地既炸午餐肉係必食😍
點左一客做頭盤小食💕
外脆內軟 好juicy😳十級推薦🙆🏻‍♀️

湯底我揀左北海道牛乳豬骨濃湯鍋
有北海道牛乳🤤感覺好滋補
真係用一舊舊豬骨熬製架 你之後仲可以食埋入面啲精華😏

入面仲加左粟米、冬菇、芹菜、娃娃菜 味道清甜
想試真啲個湯底 先食響鈴❗️
睇得出係佢地自己整架 好脆好香口😎
打邊爐必嗌既肥牛 佢地係手切架
脂肪分佈平均 好有油香 手切既食落好有咬口👍🏻
海鮮點左蜆、珊瑚蚌、廣島蠔
全部都好新鮮 蜆超大隻😆好有海水味

感覺上係街坊生意多 同食客都幾熟下 好nice
食飽仲有生果食 不過我地當時趕時間睇戲就冇食到
今次重點focus左係邊爐 下次試埋佢啲串燒先🥳
2020-01-20 241 浏览
開心星期五到大角咀覓食一番,同事朋友大力推薦的一間火鍋店。店內環境燈光充足,卡位雅座,空間感夠哂,傾計一流,而且乾淨企理,進餐舒適,先來一樽檸檬薄荷冰水解解渴慢慢點餐,MENU 款式眾多,花多眼亂,醬料盤自選醬料每人$10,當然就要落重醬味了。日式鰹魚豆腐清湯窩$58足料湯底,性價比絕對是超值,大大塊昆布在其中,湯料已包括豆腐做材料,味道鮮甜香口,清甜湯底的好選擇。刺身選了三文魚刺身$78刺身肥美,再加上新鮮厚切,而且還切了兩小塊肥美魚腩,值得一試。串燒叫了兩款,串燒不是小碟上盤,絕不寒酸,上檯非常吸引,食出用心做串燒的味道,茄子原條燒$38已去皮的茄子安心食用,茄子肉汁保留齊全,加上木魚香口入味。秋葵串燒(2串)$28同樣是加上木魚的香脆秋葵,8大條秋葵外脆內軟,這裡的串燒質素與火鍋都有點驚喜。火鍋材料即炸魚皮$42新鮮熱辣即炸,入囗鬆脆爽囗自家製。手切新鮮肥牛 小 $188必食推介,爽口鮮甜,油脂分布平均薄切的肉身厚度適中,落在湯底分幾鐘就食得,清甜湯底加上新鮮牛肉味,非常滿意。廣島蠔$78食打邊爐少不了的補身良品一定是蠔,大大隻廣島蠔肉感厚實,處理解凍做得剛剛好,啖啖海鮮肉。豆苗

開心星期五到大角咀覓食一番,
同事朋友大力推薦的一間火鍋店。

店內環境燈光充足,卡位雅座,
空間感夠哂,傾計一流,
而且乾淨企理,進餐舒適,
先來一樽檸檬薄荷冰水解解渴慢慢點餐,
MENU 款式眾多,花多眼亂,
醬料盤自選醬料每人$10,
當然就要落重醬味了。

日式鰹魚豆腐清湯窩$58
足料湯底,性價比絕對是超值,
大大塊昆布在其中,
湯料已包括豆腐做材料,
味道鮮甜香口,清甜湯底的好選擇。

刺身選了三文魚刺身$78
刺身肥美,再加上新鮮厚切,
而且還切了兩小塊肥美魚腩,值得一試。

串燒叫了兩款,
串燒不是小碟上盤,絕不寒酸,
上檯非常吸引,食出用心做串燒的味道,

茄子原條燒$38
已去皮的茄子安心食用,
茄子肉汁保留齊全,加上木魚香口入味。

秋葵串燒(2串)$28
同樣是加上木魚的香脆秋葵,
8大條秋葵外脆內軟,
這裡的串燒質素與火鍋都有點驚喜。

火鍋材料
即炸魚皮$42
新鮮熱辣即炸,入囗鬆脆爽囗自家製。

手切新鮮肥牛 小 $188
必食推介,爽口鮮甜,油脂分布平均
薄切的肉身厚度適中,
落在湯底分幾鐘就食得,
清甜湯底加上新鮮牛肉味,非常滿意。

廣島蠔$78
食打邊爐少不了的補身良品一定是蠔,
大大隻廣島蠔肉感厚實,
處理解凍做得剛剛好,啖啖海鮮肉。

豆苗(冬)$38
冬天必選的菜款,
甜美幼細的豆苗菜份外開胃。

生烏冬$15
性價偏高的烏冬麵條,
口感是日本烏冬的麵條彈性,
最後吸收湯底加上肉與海鮮味的最佳選擇。

天地一號$38 支
飲飽食醉可以安心一人一支。

最後有一個飯後甜品
幾片起沙的西瓜片,甜美多汁。

全餐連加一只是$675,
是一間有信心保證的刺身串燒火鍋店。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
  • 茄子原條燒
  • 手切新鮮肥牛
又想打邊爐,又想吃吃刺身、串燒?到大角咀的 #表叔刺身串燒火鍋 就能一次過滿足你三個願望🐣羊腩煲竟然可以用來打邊爐,這家的羊腩煲湯底像喇沙,帶點微辣,羊腩的份量頗多~先將鍋裡的羊腩吃光,就可以加湯開始打邊爐了🐑黑毛豬片、鮮准山、南瓜片等食材都很新鮮,蔬菜吸收了微辣的湯底非常惹味😋小食炸芝士年糕外脆內軟,能夠拉芝🧀️ 因為我來呀月這次就不吃刺身🙊下次再試試吧~服務員態度殷勤,非常有禮貌,而且很貼心,值得一讚👍🏻

服務員態度殷勤,非常有禮貌,而且很貼心,值得一讚👍🏻
  • 羊腩煲
2019-12-28 173 浏览
唔好再返大陸打邊爐啦!!其實香港都有好多料靚湯底正既邊爐呢間仲要隱世環境靚!🌰#田中食大角咀🌰#田中食旺角-🥘四川麻辣鍋湯底($68 +10%)內有娃娃菜、豬紅、京蔥、冬菇非常有四川風味!花椒夠,夠麻,唔會得辣味,而且湯底內本身有咁上下配料,幾抵。👍🏻8/10- 🥩手切頂級牛頸脊(細 $148 +10%)呢個真係值得一讚!!非常非常有牛味,而且非常軟滑,脂肪比例超靚,幾乎入口即溶!份量唔細,夠兩個人食。👍🏻9/10-🍖手切西班牙黑豚肉($88 +10%)同牛一樣非常軟滑!好重肉味!厚薄適中,店員仲提我地淥三四秒就食得!👍🏻8/10-🍆原條燒茄子($38 +10%)同場加映仲有串燒食,茄子燒得完全唔油,加上木魚乾,味道好清新,不過唔夠重口味,但都可以任加生蒜炸蒜落去既!👍🏻7.5/10-食完仲送左兩件超甜蜜瓜,加分!
唔好再返大陸打邊爐啦!!
其實香港都有好多料靚湯底正既邊爐
呢間仲要隱世環境靚!
🌰#田中食大角咀🌰#田中食旺角
🥘四川麻辣鍋湯底($68 +10%)
內有娃娃菜、豬紅、京蔥、冬菇
👍🏻8/10
🥩手切頂級牛頸脊(細 $148 +10%)
👍🏻9/10
🍖手切西班牙黑豚肉($88 +10%)
👍🏻8/10
🍆原條燒茄子($38 +10%)
👍🏻7.5/10
食完仲送左兩件超甜蜜瓜,加分!
-近日天氣顯著轉涼又有藉口去打邊爐 圍爐取暖一下🍲大家可能對大角咀的認識較少,總係覺得它的位置很偏僻。其實橫街小巷隱藏了不少小店,同樣有不少特色美食😋俾我發現咗一間火鍋店,有火鍋有刺身又有串燒,包羅萬有。🍲 火鍋最重要就係個湯底!見到個湯底list,足足有二十種選擇咁多,我就係揀咗🍼🐖北海道牛乳豬骨濃湯鍋$68🐷即炸午餐肉$48 鬆軟酥脆,好好食。酥、嫩、多、汁!🐮手切頂級牛頸脊(細)$148厚切得來 好嫩口 牛味十足 大大碟好抵食 就算滾得耐咗 都唔會韌🦪蒜蓉牛油煙肉燒桶蠔$168大隻厚肉啖啖肉,蠔味濃郁。📍表叔刺身串燒火鍋地址: 大角咀大全街42號地舖
近日天氣顯著轉涼
又有藉口去打邊爐 圍爐取暖一下🍲
俾我發現咗一間火鍋店,有火鍋刺身又有串燒,包羅萬有。
🍲 火鍋最重要就係個湯底!
🐷即炸午餐肉$48
鬆軟酥脆,好好食。酥、嫩、多、汁!
🐮手切頂級牛頸脊(細)$148
厚切得來 好嫩口 牛味十足 大大碟好抵食
就算滾得耐咗 都唔會韌
🦪蒜蓉牛油煙肉燒桶蠔$168
大隻厚肉啖啖肉,蠔味濃郁。
📍
表叔刺身串燒火鍋
地址: 大角咀大全街42號地舖
  • 炸午餐肉條
2019-12-21 65 浏览
生日飯局,由於 OpenRice可以訂位,又有咁多選擇,火鍋串燒刺身樣樣有,所以諗住試一試,一到步職員有禮,又會介紹食材,火鍋串燒刺身各樣都叫左啲,雖然主打火鍋,但其他食物都很出色,食材新鮮,火鍋就叫左胡椒豬肚湯加半隻新鮮雞,手切西班牙黑豚肉,職員又會教你點樣滾法時間控制係最好,所以雞肉同豚肉肉身很嫩滑,炸魚皮很鬆化,手打墨魚丸蝦丸很爽口, 串燒雞皮燒得很脆,雞翼都好好味,外脆內嫩,刺身很新鮮,竹蔗茅根唔太甜,最後2個人消費左$800, 職員又主動幫你申請會員卡,都很滿意!
2019-12-20
庆祝纪念
生日
2019-12-18 65 浏览
而家好多火鍋店都越嚟越進化除咗純邊爐仲有熟食,但依間甚至有刺身同串燒添!👓北海道牛乳豬骨濃湯鍋 $68見好多人都係必叫呢個湯底😍雖然唔係好重牛乳個種奶味,佢反而係嗰種清甜嘅味道,因為有豬骨娃娃菜粟米西芹菜等熬成,尤其而家冬天嘅天氣飲啖熱辣辣嘅湯真係好舒服😆評分:7.5/10 👓手切頂級牛頸脊(小) $148賣相一流牛紋好靚明顯肥瘦分佈平均,碌熟係淋身唔韌質感好食!牛味反而係愈食愈出😂反而初頭第一啖食唔太明顯😂我果陣總共有三個人食,細碟份量已經好夠。評分:8/10👓手切西班牙黑豚肉 $88豚肉厚切片,賣相幾靚,但食落冇咩豬味肉質有偏少厚和韌,牛肉會好食啲🤤評分:7/10👓牛舌串燒(兩串) $48 用筷子篤嘅時候好似好韌咁,但實質咬落竹籤嘅時候牛舌好爽口份量有多又大嚿,完全完全唔韌!調味方面比較多鹽重口味不過同時夠惹味,加埋檸檬汁可以提味感覺更清新。評分:8/10👓蜆芥鯪魚球 $48 正常鯪魚球嘅味道,蜆芥唔算太鹹好重口味。評分:7/10👓手打三寶丸 $88鯪魚球反而係最好食好香鯪魚味👍🏻墨魚丸正常發揮,蝦丸口感同平時食嘅唔同,食到一粒粒蝦肉組成㗎,三種丸都好爽口。評分:7/10👓娃娃菜

👓北海道牛乳豬骨濃湯鍋 $68
評分:7.5/10
👓手切頂級牛頸脊(小) $148
我果陣總共有三個人食,細碟份量已經好夠。
評分:8/10
👓手切西班牙黑豚肉 $88
👓牛舌串燒(兩串) $48
評分:8/10
👓蜆芥鯪魚球 $48
正常鯪魚球嘅味道,蜆芥唔算太鹹好重口味。
👓手打三寶丸 $88
👓娃娃菜 $28
鮮甜新鮮,有3-4人份星,不過原來牛乳鍋已經有娃娃菜所以反而可以叫另一種蔬菜😂
⭐️今次飽得滯叫唔落刺身,下次會想試返個刺身拼盤🤤

最後送上西瓜做飯後果😀
平時好少喺呢頭搵食但發現大角咀附近真係好多好嘢食🤩今次試吓呢間表叔 見佢又有刺身又有火鍋又有串燒 啱晒我呢啲貪心乜嘢都想食嘅人😍天氣一轉涼就想打邊爐🍲所以今次主力打邊爐🤤.炸物都好快嚟到 炸魚皮來都仲係熱辣辣 好鬆脆 新鮮即炸真係無得輸 湯底未嚟到已經忍唔住食咗一半 真心必叫‼️炸午餐肉都一樣好味😋就咁食又得 點一點啲湯底又得🤩湯底方面 超有驚喜😍一嚟到店員建議我哋就咁飲一碗試吓個湯底先 第一啖嘅感覺係WOW~蕃茄味超級好濃郁 超好飲🤤牛尾夠淋 好好食👍🏻我會話今次嘅主角係手切肥牛🐄來到嘅時候見到啲marbling已經流晒口水🤤淥完唔使點醬汁都好好味 油脂分布好平均💯.串燒方邊 今次只係叫咗個雞皮串燒試吓😋好香口 好惹味🤩再加埋檸檬汁perfect💯.呢度位置好闊落坐得好舒服👍🏻不得不提 呢度嘅服務超級好💯坐低揀緊嘢食嘅時候已經有人主動問你不如叫咗湯底先 加湯加水嗰啲都唔需要特別叫👍🏻有一種充滿人情味嘅感覺 價錢又合理一定會再返嚟😋.it’s that time of the year again - with winter coming, hotpot is just the thin
it’s that time of the year again - with winter coming, hotpot is just the thing you need🥘 this hidden gem in the tai kwok tsui area is definitely one of the places to check out! they’ve got some interesting soup based to choose from😋 highly recommend the tomato ox tail soup for y’all tomato 🍅lovers out there! it’s like dipping your meat in thick tomato soup 😋 the hand cut fatty beef has great balance between marbling and texture - yummmmmy! another stand out dish was the freshly deep fried fish skin! 🤤 one of those snacks you just can’t stop eating✋🏽 this place also serves fresh sashimi and japanese skewers! overall, if you want a variety of quality food to go along with your hotpot, this is a great place to check out👍🏻
what did i order:
蕃茄牛尾濃湯鍋 ($128) 😋😋😋
手切新鮮肥牛(小) ($188) 😋😋😋
炸午餐肉 ($48) 😋😋😋
即炸魚皮 ($42) 😋😋😋
黃金墨魚滑 ($88) 😋😋
魚皮餃 ($35) 😋😋
雞皮串燒 ($28) 😋😋😋
醬料 ($10 pp)
表叔刺身串燒火鍋
G/F, 42 Tai Tsun Street, Tai Kok Tsui
大角咀大全街42號地舖
手切新鮮肥牛(小)
蕃茄牛尾濃湯鍋
即炸魚皮
炸午餐肉
黃金墨魚滑
魚皮餃
雞皮串燒
手切新鮮肥牛(小)
蕃茄牛尾濃湯鍋
即炸魚皮
炸午餐肉
黃金墨魚滑
雞皮串燒
2019-11-21 53 浏览
🍲火鍋係啊我又打邊爐喇! 今次打邊爐都會揀偏向清淡同潤啲既湯,除左怕秋天口嚨痛之外,最重要係突出食材既鮮味😜表叔刺身串燒火鍋有20種湯底揀📃我最後揀左清潤鮮海底椰鍋,價錢唔貴,湯底足料鮮甜,有好多海底椰🌴、菜、蔥同冬菇,落野食前足足飲左兩大碗!😋食物我叫左手切新鮮肥牛🐄肉身厚度適中,脂肪分佈平均👍🏻🔔值得一讚既係佢既即炸響鈴,上黎時熱辣辣♨就咁食已經好好味。仲有手打三寶丸,最鐘意一碟可以試晒咁多種,真係好爽滑彈口。鳳城水餃係自家製既🥟料比較多,最後都係食唔晒。另外仲叫左牛柏葉、雜菜籃同韓式粉絲😄🍢串燒呢度既串燒燒得好唔錯,每碟有兩串。本人最中意食牛舌串燒同雞軟骨串燒,鹽味適中,因為即叫即整,所以都熱辣辣,唔會太硬,加埋檸檬汁就💯今次食火鍋同串燒已經好飽,餐廳仲會送清甜飯後西瓜🍉清清熱。餐廳環境寬敞,一邊食一邊睇電視📺下次會叫多啲朋友一齊食,試多啲唔同野食👯‍♀

🍲火鍋

食物我叫左手切新鮮肥牛🐄肉身厚度適中,脂肪分佈平均👍🏻

🍢串燒

2019-10-02 55 浏览
大角嘴一向都有好多好野食,之前行過覺得環境都唔錯。今次就帶屋企人黎試新嘢。入到餐廳員工非常親切為我地安排卡位,店員非常貼心立即俾咗個調味醬料盤我哋。用膳期間亦不時留意我地有無需要幫忙的地方,服務非常好👍🏻餐廳食物種類都比較多,我們點了一盤刺身,本身都擔心唔係日本餐廳食刺身,會唔會唔新鮮…點知充滿驚喜,新鮮好食😊另外湯底㨂左北海道牛乳豬骨濃湯,入面仲有少少蔬菜同出面完全好唔同,唔會話齋湯底冇配料。而且價錢亦非常廉價$68就可以。亦都點左各樣食物,e.g. 牛頸脊,羊肉片,丸類等等。 特別喜愛牛肉,肥瘦均勻,味道都好好。 呢間店坐得舒服,店員親切,價錢又唔太貴。絕對值得再去👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-19