🌟餐廳:蟲二📍地址:旺角上海街618號頂樓💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 21:30 📱電話:9220 9785旺角區一向多Café選擇,今日就試咗間好有特色既Café~呢間「蟲二」,名稱夠哂特別,其實就係繁體字“風月”去除外框,取近似字所得,意指風月無邊,令人有種無邊無際既舒適感覺! ———————————————————🌟一汁三菜便當 🌟🔹日式芝麻拌雲耳豆干- 芝麻味道濃郁,我就最鍾意雲耳,夠哂爽脆~🔹清酒醬燒鰻魚- 原條鰻魚以清酒醃制即燒,散發微微酒香,鰻魚肉質夠哂肥美,啖啖魚脂味,用黎送飯一流!🔹63度慢煮蛋🔹日本穀米杞子醬油炊飯🔹鰹魚昆布茶高湯- 先講呢個炊飯,以高湯混合櫻花蝦等食材煮制,飯粒索哂高湯精華,好軟熟~- 餐廳仲會提供埋教學,等大家可以享受唔同食法: 首先將一半鰹魚昆布茶高湯倒埋落醬油炊飯度,以茶漬飯形式進食。其後,加入漬物及慢煮蛋拌入另一半飯內,混合後飯粒被濃濃蛋漿包圍,口感好Creamy!!———————————————————🌟朱古力麻糬傳統班戟配百利甜酒醬🌟一道令人好滿足又夠哂飽既甜品~切開班㦸有煙韌麻糬,口感好豐富
🌟餐廳:蟲二
📍地址:旺角上海街618號頂樓
💰價位:~$100 - $200
⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 21:30
📱電話:9220 9785

旺角區一向多Café選擇,今日就試咗間好有特色既Café~

🌟一汁三菜便當 🌟

🔹日式芝麻拌雲耳豆干
- 芝麻味道濃郁,我就最鍾意雲耳,夠哂爽脆~

🔹清酒醬燒鰻魚

🔹63度慢煮蛋
🔹日本穀米杞子醬油炊飯
🔹鰹魚昆布茶高湯

🌟朱古力麻糬傳統班戟配百利甜酒醬🌟
一道令人好滿足又夠哂飽既甜品~
切開班㦸有煙韌麻糬,口感好豐富,班㦸質感比較硬身,食落有Brownie 既口感,搭配埋雲尼拿雪糕黎食,一凍一熱,好正既體驗~伴碟仲加入紅/青提子及香蕉,食落層次更加豐富!

———————————————————
🔹伯爵可可(熱)
朱古力味道好濃郁,甜而不膩,同伯爵茶好夾,夠哂香濃~

🔹百里香檸檬梳打
紫色既賣相好突出,飲落微微酸,夠哂解渴~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於旺角上海街618號天台,係市建局活化既唐樓,好有文青氣色,而且環境寬敞舒服,設室內及室外座位~
至於食物方面,好欣賞呢一個一汁三菜idea,感受到充滿傳統日本家庭既風味,而且店員又會好細心咁介紹不同食材既搭配同食用方法,抵讚!
2023-01-11
午餐
蟲二位於商場天台的頂層,店內有種彷如進入了鬧市中隱世綠洲的感覺,而且在倘大的環境中佈置了不少植物,🤩💛充滿寫意而且慢活的日式休閑感。店鋪主打一汁三菜的日本家庭式料理,以副菜、63°C慢煮雞蛋配日式醬油及主食作配搭,而主食一共有六款可以選擇~我地就揀咗西京箱漬燒鯖魚主食🇯🇵🇯🇵~主食🍱🇯🇵-西京箱漬燒鯖魚表層烤得香脆可口,肉質嫩滑,味道正宗-日本穀米杞子醬油炊飯及鰹魚昆布茶高湯店員貼心附上了詳細的膳食參考指引:😜首先把一半昆布茶漬湯倒進米飯,配以主菜進食,到後半部份可連同漬物和慢煮蛋汁拌入飯内,最後倒入剩餘高湯進食,忌廉狀的日本蛋黄飯讓整體味道提昇、更加香濃🥳-63°C慢煮蛋日本生食級雞蛋,製成忌廉狀的蛋黃,再加入蟲二蛋醬油,口感順滑🤓~副菜-味增豆腐雜菌味道清淡可口、入口清新舒服🍹百里香檸檬梳打梳打水加上百里香葉,酸甜口味夏天開胃~酸甜好飲之餘,粉粉黃黃非常高顏值,最適合放上ig打卡~🍵綠茶伯爵茶伯爵茶葉配上清清綠茶而成~賣相也適合打卡~~日式和風清甜口感,第一口濃郁茶香,後有淡淡甘甜茶香,最後留有伯爵茶香餘韻。🥹🍮Baileys Pancakes有別於傳統班㦸,這個加入麻糬的班㦸,質

~主食🍱🇯🇵
-西京箱漬燒鯖魚
表層烤得香脆可口,肉質嫩滑,味道正宗

-日本穀米杞子醬油炊飯及鰹魚昆布茶高湯

-63°C慢煮蛋

~副菜
-味增豆腐雜菌
味道清淡可口、入口清新舒服

🍹百里香檸檬梳打

🍵綠茶伯爵茶
伯爵茶葉配上清清綠茶而成~賣相也適合打卡
~~

🍮Baileys Pancakes
有別於傳統班㦸,這個加入麻糬的班㦸,質感鬆軟又有麻糬的煙韌口感,簡直雙重享受,而Baileys的味道亦很香濃,連伴碟也看得出有花心思,加入提子、香蕉和粟米脆脆等,再配上一大球雲尼拿雪糕,實在是大滿足🤤🍬

蟲二呢間Cafe我一早就bookmark定☺️見佢喺頂層天台,佈滿好多綠色植物🌿有得揀坐室內或者室外,環境唔錯幾chill咁❤️呢度主打日式料理,仲有特別甜品同好多款飲品🍹·店員推介呢到嘅一汁三菜,有開胃前菜、主菜、慢煮蛋同高湯🙂我哋揀咗 •清酒醬燒鰻魚 ($165)呢個set❤️ 佢哋建議將鰹魚茶漬湯加入飯,食到一半再加埋漬物同蛋,同埋加埋剩低嘅湯,再配埋鰻魚食😋 呢個食法幾有日式風味!本身以為高湯無咩特別,點知幾鮮甜又暖胃❤️佢個鰻魚係原條上,幾大條又厚身😋· Baileys Pancakes ($118)呢個係期間限定㗎!Pancake 入面有超大嚿麻糬,仲要配埋Baileys同雪糕!! Pancake 同雪糕一凍一熱,口感豐富而且又幾創新☺️我哋見到嘢飲有好多選擇,其實好想試Coffee 但最後揀咗兩杯Cocktails •阿童木($90),主要係梅酒mix抹茶,面頭有塊鹽炙檸檬🍋 另外 •大白雪夢($90)係桂花蜜mix自家酒釀同Gin 呢杯用咗兩款酒,所以酒味重好多🥂

· Baileys Pancakes ($118)

2023-01-05 235 浏览
行過上海街618睇活化建築,順便搵下有咩好食睇網上資料天台有間蟲二有室外位置感受日光,決定去潮聖下同時設有室內座位本來想坐日式座位,不過店員話未開🥲- 自家製黑啤農夫包配沙律 $150揀咗挪威煙燻鮭魚,份量唔多配薯蓉,日本極上蛋,自家製黑啤乳酸紅莓農夫包,嫩葉沙律配自家製杏脯醬沙律醋沙律菜算新鮮,杏脯醬好甜;煙三文魚煎香過薯蓉加入黑松露,不過味道好淡煎蛋係日本?唔覺有重蛋香農夫包?冇調過味咁,表面好硬,內裡有D 粉😨------- 伯爵茶麻糬傳統班㦸 $108超過一百蚊既甜品,份量同樣唔多班㦸口感正常唔算鬆軟,加左麻糬幾特別伯爵茶香唔突出------另外叫左杯Cappuccino $45 同 Earl Grey Chocolate $65感覺唔值呢個價------環境ok, 定價超進取,出品好一般,服務員態度冷淡
行過上海街618睇活化建築,順便搵下有咩好食
睇網上資料天台有間蟲二有室外位置感受日光,決定去潮聖下
同時設有室內座位
本來想坐日式座位,不過店員話未開🥲

- 自家製黑啤農夫包配沙律 $150
揀咗挪威煙燻鮭魚,份量唔多
沙律菜算新鮮,杏脯醬好甜;煙三文魚煎香過
薯蓉加入黑松露,不過味道好淡
煎蛋係日本?唔覺有重蛋香
農夫包?冇調過味咁,表面好硬,內裡有D 粉😨
- 伯爵茶麻糬傳統班㦸 $108
超過一百蚊既甜品,份量同樣唔多
班㦸口感正常唔算鬆軟,加左麻糬幾特別
伯爵茶香唔突出
感覺唔值呢個價
------
環境ok, 定價超進取,出品好一般,服務員態度冷淡
2023-01-04 110 浏览
主打麻糬班戟和日式「一汁三菜」的蟲二🐞 位於活化後的上海街618號頂樓,具典型文青風格😌🔆點了兩份「一汁三菜」,一份主食是「清酒🍶醬燒鰻魚」,另一份是「大阪燒風味黑胡椒烤雞塊🐤配牛油野菜」。鰻魚份量可不少,經典的醬燒口味添入清酒醇香🤤 略嫌魚刺較多💦 烤雞塊和大阪燒都是愛吃的,二者揉合一起怎能不喜歡💖 雞塊下方更墊著軟綿薯餅,極富心思😋「一汁三菜」的副菜會定期轉換,這天是豆腐、冬菇🍄和木耳,灑上脆米及黑白芝麻,十分開胃。店員分享可以把副菜、慢煮蛋🥚、鰹魚昆布茶高湯倒進醬油炊飯一起吃💥 層次更豐富了且相當和味😚另外點了小食「醬油年糕串」,年糕上桌時暖呼呼的🔥 mochi mochi的口感好想吃上一打😝💕 值得一提的是,蟲二的熱焙茶🍵意想不到地好喝,甘甜的麥芽香氣,入口順滑不覺苦澀👍不得不吃的班戟,選擇「伯爵茶麻糬傳統班戟」😍 圓厚的班戟外圍圈上新鮮水果🍊🍇 面層鋪上玉米🌽脆片和雲呢拿雪糕,裡層有大片麻糬,好吃🥰❤️

2023-01-03 74 浏览
活化咗的上海街618一直都想嚟潮聖一下今日行過入去感受文化氣息,順便喺度食個lunch揀咗頂樓的「蟲二」餐廳設有室內外位置,室外位置種植大量植物,就像置身於城市中的綠洲,遠離煩囂選擇室外感受日光的座位,環境舒服,餐廳一直播放著柔和音樂===========🔹自家製鮭魚黑啤農夫包配沙律 $150(挪威煙燻鮭魚,薯蓉,煎日本極上蛋,烘烤自家製黑啤乳酸紅莓農夫包,嫩葉沙律配自家製杏脯醬沙律醋)沙律菜新鮮,杏脯醬沙律醋酸酸甜甜幾開胃清新煙三文魚煙燻味重,薯蓉加入少量黑松露,煎蛋帶微燶脆邊農夫包外脆內似鬆餅口感===========🔹伯爵茶麻糬傳統班㦸 $108餐廳到德國找到一款新的煎茶式伯爵茶,令Pancake有伯爵茶味之餘也有煎茶的回甘班㦸上加了幾片香蕉肉,內裡加入Q彈麻糬增加口感層次,甜度適中===========🔹Cappuccino $45🔹Earl Grey Chocolate $65有誠意的拉花,淡淡的伯爵茶味,甜度不高===========埋單連加一$4️⃣0️⃣0️⃣這裡絕係一個適合知己好友輕鬆暢談的好地方
活化咗的上海街618一直都想嚟潮聖一下
今日行過入去感受文化氣息,順便喺度食個lunch
揀咗頂樓的「蟲二」
選擇室外感受日光的座位,環境舒服,餐廳一直播放著柔和音樂
🔹自家製鮭魚黑啤農夫包配沙律 $150
沙律菜新鮮,杏脯醬沙律醋酸酸甜甜幾開胃清新
煙三文魚煙燻味重,薯蓉加入少量黑松露,煎蛋帶微燶脆邊
農夫包外脆內似鬆餅口感
🔹伯爵茶麻糬傳統班㦸 $108
🔹Cappuccino $45

🔹Earl Grey Chocolate $65
有誠意的拉花,淡淡的伯爵茶味,甜度不高
埋單連加一$4️⃣0️⃣0️⃣
這裡絕係一個適合知己好友輕鬆暢談的好地方
2023-01-03
2022-12-30 930 浏览
相信平時鐘意打卡同周圍食好西既大家,對蟲二一啲都唔陌生。今日難得早收工,去旺角行街,緊係要去蟲二食我心心念念左好耐既伯爵茶麻糬傳統班戟啦!一汁三菜 便當 ~烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆漢堡扒軟綿綿,有淡淡既洋蔥味,加上芝士同照燒汁,融合得岩岩好。另外,加上肉鬆又係另一番風味。~櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋味噌湯好香櫻花蝦,豚肉高麗菜卷非常入味,高野豆腐及年糕福袋出面既腐皮都吸滿湯汁,清淡但有鮮味。日本穀米杞子醬油炊飯入面有蕃茄仔,最特別係食用方法,有三部曲,職員會比張卡仔教你點樣食。我最鍾意既就係加入慢煮蛋既食法,蛋黃又香又滑,令到炊飯既口感更豐富。伯爵茶麻糬傳統班戟好香伯爵荼味,班戟好似強糕咁,軟綿綿,加埋麻糬煙煙韌韌。桂花蜜梳打有好多既桂花係上面,視覺同味覺既享受。綠茶伯爵茶鍾意伯爵茶既朋友,一定唔可以錯過。比起平時飲到既伯爵茶唔同,幾特別。

一汁三菜 便當
~烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

~櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋

伯爵茶麻糬傳統班戟
好香伯爵荼味,班戟好似強糕咁,軟綿綿,加埋麻糬煙煙韌韌。

桂花蜜梳打
有好多既桂花係上面,視覺同味覺既享受。

• 一汁三菜便當
  • 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦
2022-12-28 79 浏览
呢排天氣唔算凍,中午有太陽都好暖! 今日約左朋友黎蟲二,有露天茶座,出黎曬曬太陽吹吹風,非常chill~一汁三菜 - 西京箱漬燒鯖魚 $165漬物有三種,都係茹菌類,味道甜甜幾特別。便當有三種食法,我地全部試哂!茶漬飯基本食法,加入一半入鰹魚高湯,鰹魚味道濃郁,而且帶咸味,令殼米更濕潤好味。第二食就係加入慢煮溏心蛋撈埋一齊食! 米飯立即變得香滑creamy,而且蛋香十足。第三食就係加哂所有湯,我都係覺得泡飯最好,鰹魚湯味最濃最好食!Baileys Pancakes $118店員話係期間限定,都係最近先推出,馬上點黎試!係比較受歡迎既baileys chocolate口味,入口不但酒味夠,最有好香濃既朱古力味,微微帶苦好好食!而且pancake夠熱夠鬆軟,加上雪糕,一冷一熱既口感好正!Ice Cappuccino $45咖啡夠濃,奶泡夠清,入口好smooth~Hibiscus Fruits 洛神花水果 $68洛神花加左水果,唔會去到好酸,入口帶有淡淡香甜同果香,唔錯!
呢排天氣唔算凍,中午有太陽都好暖!

一汁三菜 - 西京箱漬燒鯖魚 $165

Baileys Pancakes $118
店員話係期間限定,都係最近先推出,馬上點黎試!

Ice Cappuccino $45
咖啡夠濃,奶泡夠清,入口好smooth~

Hibiscus Fruits 洛神花水果 $68
2022-12-28 84 浏览
今日黎到旺角食左想食好耐既蟲二 我地一行4人+ 1小狗 😋佢地既招牌菜就係🎌一汁三菜便當 包括左2樣副菜同1樣主菜 ✨副菜係豆腐干菇菌 我就麻麻地 因為本身唔鍾意食太乾身既野 🥲另一樣副菜係63度慢煮蛋 可以選擇單食or 撈埋d飯一齊食 🍳 主食係大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜餅 佢total有六款主食可以簡 我就簡左依款 🍄雞塊份量屬正常肉質嫩滑有小許黑胡椒調味+大阪燒醬汁 食落口感好好 👍🏻🍚日本穀米杞子醬油炊飯 好有質感既飯 好開胃🥣 鰹魚昆布茶高湯 好甜好清呀 可以撈飯or就咁飲都正記得高湯同炊飯係可以任添架~
今日黎到旺角食左想食好耐既蟲二 我地一行4人+ 1小狗 😋

🍚日本穀米杞子醬油炊飯 好有質感既飯 好開胃

🥣 鰹魚昆布茶高湯 好甜好清呀 可以撈飯or就咁飲都正

記得高湯同炊飯係可以任添架~
2022-12-28 53 浏览
講到蟲二我最鍾意既唔係佢出名既一汁三菜而係佢自家製既黑啤農夫包🤣🤣對上食過一次已經足以令我去到旺角就會諗起佢❤️黑啤農夫包配沙律set有3個option有豚肉,三文魚同雞肉今次我依然都係揀雞肉佢沙律個sauce 係甜甜地好開胃雞肉好嫩滑,再加上有沙律醬襯托,口感好順滑惹味!佢既自家製黑啤農夫包,係好出色!!黑啤就算經烘焙而將酒精揮發,但依然食出好香既黑麥味道❤️❤️❤️加上佢有幾片蘋果,酸酸甜甜可以解油膩小妹係麵包控!呢到既黑啤農夫包已經收服到我🤣鍾意食麵包既你地一定要試下!
講到蟲二我最鍾意既唔係佢出名既一汁三菜
而係佢自家製既黑啤農夫包🤣🤣
對上食過一次已經足以令我去到旺角就會諗起佢❤️

黑啤農夫包配沙律set有3個option
有豚肉,三文魚同雞肉
今次我依然都係揀雞肉
佢沙律個sauce 係甜甜地好開胃
雞肉好嫩滑,再加上有沙律醬襯托,口感好順滑惹味!
加上佢有幾片蘋果,酸酸甜甜可以解油膩

• 黑啤農夫包
臨近聖誕節,很想跟小孩來出去影一下燈飾,選擇到了旺角吃一下東西,一路很想跟他來坐Cafe,很想他替我幫我拍一下照所以今次我就揀選了這間 蟲二蟲二是在旺角上海街618號,是市建局活化的唐樓我很早前已經來過打卡了,不過想不到這兒有一間不錯的Cafe 這天我就帶著小孩來享受一下了蟲二是在商場的天台頂樓的,它家主打就是日本家庭式料理,主打的菜式就是它家的一汁三菜,一汁三菜就是有副菜,63°C慢煮雞蛋配日式醬油及主食主食共有六款可以選擇,今次我們就選了這個烤芝士漢堡伴海苔肉鬆 $150在這碟菜式一上碟後,會有一張一小卡會教導你點去享用既首先把鰹魚昆布茶漬湯倒入穀米飯當食到一半飯之後,就可以將漬物同慢煮蛋拌入飯內(不過我已經一早吃光光漬物,太好吃了)最後就可以剩餘既湯倒埋飯內享用呢個飯真係好好食,加埋漬湯真係完全唔同味道我自己就覺得拌埋蛋香,就會感覺很香及滑小孩就最喜歡吃上拌上漬湯的飯時芝士漢堡,煮得剛剛好,不會太咸亦不會太鬆散的連帶肉鬆吃又估不到的味道另外我們再有點上肉桂朱古力蟲二西多 ($98)蟲二黑啤吐司以肉桂蛋漿長時間浸泡,食落好香蛋味、香脆又鬆軟,配上邪惡嘅HERSHEY朱古力醬,食落真
臨近聖誕節,很想跟小孩來出去影一下燈飾,
選擇到了旺角吃一下東西,
一路很想跟他來坐Cafe,很想他替我幫我拍一下照
所以今次我就揀選了這間 蟲二
蟲二是在旺角上海街618號,是市建局活化的唐樓
我很早前已經來過打卡了,不過想不到這兒有一間不錯的Cafe
這天我就帶著小孩來享受一下了

蟲二是在商場的天台頂樓的,它家主打就是日本家庭式料理,
主打的菜式就是它家的一汁三菜,
一汁三菜就是有副菜,63°C慢煮雞蛋配日式醬油及主食
主食共有六款可以選擇,今次我們就選了這個
烤芝士漢堡伴海苔肉鬆 $150
在這碟菜式一上碟後,會有一張一小卡會教導你點去享用既
首先把鰹魚昆布茶漬湯倒入穀米飯
當食到一半飯之後,就可以將漬物同慢煮蛋拌入飯內
(不過我已經一早吃光光漬物,太好吃了)
最後就可以剩餘既湯倒埋飯內享用
呢個飯真係好好食,加埋漬湯真係完全唔同味道
我自己就覺得拌埋蛋香,就會感覺很香及滑
小孩就最喜歡吃上拌上漬湯的飯時

芝士漢堡,煮得剛剛好,不會太咸亦不會太鬆散的

連帶肉鬆吃又估不到的味道

另外我們再有點上
肉桂朱古力蟲二西多 ($98)
配上邪惡嘅HERSHEY朱古力醬,食落真係滿足感十足!

西多是小孩最喜歡吃的東西,連帶雪糕及可可粉,
一冷一熱的配合,真的很吸引,
小孩吃了很多很多的西多,它絕對不像平時吃的西多
我喜歡它的軟熟感,連帶朱古力醬

另外店員也介紹了,這個朱古力給小孩
小孩一看到飲品已經心心眼,他說為什麼那麼美
朱古力很溫暖但不太甜,他很快就把它們吃光了
而媽媽我就選擇了這個蟲二酒釀桂花啡 $55

咖啡的酸味連同桂花香,酒釀的糯米又是估不到的驚喜

把這兩款食品吃完後的確是很飽肚的,跟朋友來享受一下METIME 時光,
當初找這cafe 時想,為什麼它的名字是蟲二那麼怪
原來風月二字去除外框 (虫二),意即風月無邊,
店主想客人在吃東西時也可以看到天空的月亮

在這兒真的很Chill,
在陽光照進室內,感覺很暖很舒服,
如果在室外坐的時候,應該真的感覺很不同
雖然它們是有限坐及Min Charge
不過感覺你會愛上這店,因為它家的一汁三菜真的蠻好吃的
有機會我會再另一款主食的!!

蟲二
  • 烤芝士漢堡伴海苔肉鬆
  • 肉桂朱古力蟲二西多
  • 熱朱古力
2022-12-23 86 浏览
.🙌🏻前幾日特登同朋友去咗旺角食brunch,😙就去咗呢間好出名嘅蟲二打卡食飯,😛估唔到環境超級特別同埋靚之餘,🤪嘢食同埋飲品都唔錯。🤣好啱想去打卡食飯!💕.🐷自家製黑啤農夫包配沙律 (煙三文魚) $130 👅8.5/10🤣超級鍾意食煙三文魚!🍞農夫包嘅質地比較特別,🤔同我哋平時食嘅多士質地有啲唔一樣,🤣 介乎於蛋糕同埋麵包嘅中間,食落去總會有探探地嘅香味。😚麵包加埋薯蓉同埋煙三文魚一齊食口感同味道都好豐富。🙌🏻至於沙律菜嘅汁就會比較偏甜。.🐷肉桂蟲二西多 $98 👅7.5/10🤣呢份食完好有飽足感,💫西多士嘅質地比較似法式西多士,🤪有淡淡地嘅玉桂香味,加埋雪糕一冷一熱味道都唔錯!.🐷伯爵可可 $55 👅8.5/10🍫我哋今次要咗熱飲,💕幾鍾意伯爵茶加埋朱古力嘅配搭,🙌🏻飲落去唔算太甜。.🐷洛神花青檸紫梳打 $55 👅8/10🤣第一次見到呢個配搭,覺得好特別,所以叫咗嚟試。😛味道反而出奇地唔甜,😚酸酸地幾好味!.

🐷肉桂蟲二西多 $98 👅7.5/10

🐷伯爵可可 $55 👅8.5/10

🐷洛神花青檸紫梳打 $55 👅8/10

2022-12-20 63 浏览
上星期同朋友去左蟲二high tea~平時食問一汁三餸,今次就試左其他野💮自製黑啤農夫包配三文魚沙律: 農夫包口感鬆軟,似bagel👍💮酒釀桂花啡:配酒釀桂花再加Tonic, 係一個新鮮配搭😌係我近期去蟲二必叫飲品💮肉桂朱古力醬西多: 睇上去邪惡咁max, 配埋玉桂粉,食四塊都唔會特別漏~💮香辛茶: 印度風香料味道~ 初嘗試,係cafe 少有既選擇🌶另外佢除左有室內位置....仲有室外位置👍👍👍

另外佢除左有室內位置....仲有室外位置👍👍👍
2022-12-18 99 浏览
計畫了很久的相聚 :) 揀了到蟲二,聽到個名嚇一嚇,點解有個蟲字?!原來係 風月無邊 嘅意思,幾有趣!可能因為天氣寒冷,餐廳位於天台(有室內),星期六4 點唔算多人,環境幾好幾舒服,不過間中會有陣陣涼風吹入黎。大家都唔肚餓,叫了兩個小食,一個pancake share,兩杯飲品,用QR code 落單。小食叫了烤豆腐,上黎連碟都係熱嘅,紫菜好多好香,食落有好多脆脆係上面,配合豆腐好特別!有驚喜!另一個係玉子燒,有沙律醬係上面,味道都唔錯,蛋很香。Pancake 叫了 earl grey mochi,唔係一般嘅 fluffy pancake 喎! texture 有啲似 banana cake,但鬆軟一啲,裡面係有 mochi,仲食到脆脆嘅焦糖,上面又有 香蕉, earl grey syrup, 同埋 vanilla 雪糕。混合一齊好好味!自問唔係特別好 pancake,但哩個 pancake 比想像好味! 值得特登寫一個食評,哈哈!飲品方面,朋友叫了一杯茶,聞到就幾香下。我叫了個 bailey choco,有拉花,飲落朱古力味比較重,唔算太重酒味,比較一般。4 點傾到 6 點,好滿足:

烤豆腐

玉子燒

另一個係玉子燒,有沙律醬係上面,味道都唔錯,蛋很香。

earl  grey  mochi  pancake

bailey  choco

4 點傾到 6 點,好滿足:)

埋單收現金/轉數快,去嘅要留意啦。
2022-12-17
烤豆腐
玉子燒
earl  grey  mochi  pancake
bailey  choco
  • pancake
2022-12-04 148 浏览
(香港🇭🇰~旺角) 👍🏻寵物友善餐廳-◾️#一汁三菜 HKD$150#炸芝士漢堡扒海苔肉鬆擺盤很精緻😍日式木盤放上三菜一汁芝士漢堡扒好吃~漢堡扒很厚~吃起來很香另一份是開胃前菜感覺有點像牛油雜菇每一份都配有63度慢煮蛋慢煮蛋可以混著飯吃🍚蛋不是流心的喔而是比較熟一點點的忌廉狀它們都會給一張食用教學卡內容是把一半的昆布茶漬湯倒進飯內吃到一半再把蛋混在一起非常講究喔!◾️#伯爵茶麻糬傳統班戟 HKD$98聽說他們原本是主打班戟的~當然要嘗嘗看入口有吃到伯爵茶的香味🍵中間是麻糬~麻糬比較煙韌增加了口感, 但沒辦法做到拉絲的效果喔它們的班戟比較厚和紮實個人覺得更像蛋糕🥧而最上面放上一球冰淇淋冰淇淋增加班戟的濕度搭配起來會更好吃~◾️#蟲二西多 HKD$98一份有四件這是黑啤吐司以肉桂蛋漿長時間浸泡配上巧克力漿結合🍫🍫樣子看起來很好吃肉桂味很香但口感跟港式西多差很遠~~這種比較濕軟但口感是不錯的跟巧克力也很搭三款中個人最喜歡這個❤️這是寵物友善餐廳🐶分室內外座位氣氛文青悠閑有的時候還會設有工作坊但個人覺得價錢略貴😥食物普普沒有太大的驚喜感覺用了很多字眼包裝但吃下去感覺很普通店員的態度也是一般上菜時都會附
(香港🇭🇰~旺角)
👍🏻寵物友善餐廳

◾️#一汁三菜 HKD$150
#炸芝士漢堡扒海苔肉鬆
擺盤很精緻😍
日式木盤放上三菜一汁
芝士漢堡扒好吃~
漢堡扒很厚~吃起來很香
內容是把一半的昆布茶漬湯倒進飯內
吃到一半再把蛋混在一起
非常講究喔!

◾️#伯爵茶麻糬傳統班戟 HKD$98
聽說他們原本是主打班戟的~
當然要嘗嘗看
入口有吃到伯爵茶的香味🍵
中間是麻糬~
麻糬比較煙韌
增加了口感, 但沒辦法做到拉絲的效果喔
它們的班戟比較厚和紮實
個人覺得更像蛋糕🥧
而最上面放上一球冰淇淋
冰淇淋增加班戟的濕度
搭配起來會更好吃~

◾️#蟲二西多 HKD$98
一份有四件
這是黑啤吐司以肉桂蛋漿長時間浸泡
配上巧克力漿結合🍫🍫
樣子看起來很好吃
肉桂味很香
但口感跟港式西多差很遠~~
這種比較濕軟

感覺用了很多字眼包裝
但吃下去感覺很普通
店員的態度也是一般
上菜時都會附一張小卡介紹吃法
他們放下食物,再放下小卡
然後很快說了句”依度有教個食法”
感覺不是很好
食物等候時間也比較久
大概15-20分鐘開始上菜
但環境舒服,是約會的好地方👫🏼👭🏼👬🏼

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌗