2023-02-14
蟲二 〈爆10分餐廳〉♥️之前聽朋友講茶潰飯好好味 所以對蟲二好大期望😳!環境方面 非常舒服 佈置好用心 分為户外同室內地區 户外會再chill啲💓係餐廳入面 唔知點解會有一種慢活既感覺🍃蟲二最出名應該就係一汁三菜既便當了 擺盤好有心思 味道都非常好 而且好健康 依家諗起都好想食呀🥰〰️另外仲有叫甜品 一樣出色😋📢蟲二太受歡迎了 所以要訂位架〰️🍱一汁三菜 便當 $150蟲二是日副菜 當日副菜係素菇配豆腐 有種日本家常便飯既感覺63 °c 慢煮蛋慢煮蛋唔係就咁食架 係之後用黎撈埋一齊食 好正🥹〰️💓主食- 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜- 清酒醬燒鰻魚(+$15)因為我地叫咗兩個set 就試下唔同既主食 大阪燒雞塊外貌超吸引😝雞塊配木魚片 沙律醬 黑胡椒 成個配搭好有口感而且好香 雞塊好嫩滑清酒醬燒鰻魚方面 因為我唔食鰻魚既關係 無辦法詳盡咁講 👦🏻就話中意鰻魚既一定要試下 好肥美既鰻魚 清酒醬配鰻魚又係非常夾 但可能食落會比較單調 👦🏻都覺得雞塊吸引啲😝!日本穀米杞子醬油炊飯最期待既炊飯🍚點估到最想試既係個飯 但真係好出色🙌🏻!食法方面:可以先品嚐未加入鰹魚昆布茶高湯既醬油炊飯→然後倒一半
📢蟲二太受歡迎了 所以要訂位架〰️
🍱一汁三菜 便當 $150
[1]蟲二是日副菜
當日副菜係素菇配豆腐 有種日本家常便飯既感覺
[2]63 °c 慢煮蛋
慢煮蛋唔係就咁食架 係之後用黎撈埋一齊食 好正🥹〰️💓
[3]主食
- 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜
- 清酒醬燒鰻魚(+$15)
日本穀米杞子醬油炊飯
最期待既炊飯🍚點估到最想試既係個飯 但真係好出色🙌🏻!
食法方面:可以先品嚐未加入鰹魚昆布茶高湯既醬油炊飯→然後倒一半既高湯進食→飯食到一半時加入慢煮蛋→最後將剩餘既高湯倒入飯享用♥️
成個感覺真係好日式〰️而且好好食 飯粒粒分明 口感豐富 加入慢煮蛋後 飯香更突出 而且只要同枱都叫一汁三菜便當 飯同湯係可以無限添加〰️好正😳💓
▪️伯爵茶麻糬傳統班戟 $98
必點!好。好。食!伯爵茶☕️好濃之餘 舖上粟米片既雪糕 口感好正 班戟入面滿滿麻糬😋好癲呀~而且因為係茶味既關係 食落完全唔甜膩!
飲品。ほうじ茶 熱焙茶(烘焙過的綠茶)