餐厅: 螢雪
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
【#秋日料理】當提及美食,壽司無疑是一道令人垂涎欲滴的佳餚。🇯🇵這家餐廳以日式料理組合,餐廳環境闊落,而且位置距離適中,☺️大家坐得好舒服,這也是朋友推薦的原因。😏今次選擇咗價錢非常合理的廚師發辦:11款壽司+前菜+湯+茶碗蒸+甜品,絕對物有所值!.🥗前菜柚子醋沙律、牛肉配蒟蒻,作為開胃菜,材料豐富新鮮,牛肉煮得好入味,前菜已叫人垂涎欲滴🍣主菜:11款壽司[真鯛魚、帶子壽司、簡白魚、北寄貝、赤海膽壽司、立貝、刺魚、大拖貝、海膽、炭燒拖羅、赤佐蝦]🧡手卷是碎蔥吞拿魚,還有海洋蜆肉湯、海鮮茶碗蒸、玉子燒;甜品則是雪芭💛當中特別推薦:✨真雕壽司新鮮的真雕魚肉搭配柚子皮的微妙香氣,為整道菜品增添了一層清新的風味。魚肉鮮嫩多汁,口感絕佳,與柚子皮的微酸味相輔相成,令人回味無窮。✨帶子壽司帶子壽司加入炒香的烏魚子。這道壽司展現了餐廳對於食材選擇的精準;新鮮帶子的鮮美,搭配炒香的烏魚子,為整道菜品增添了豐富的風味層次。✨海膽壽司餐廳選用新鮮的海膽,赤海膽的鮮豔色澤和濃郁的味道,口感滑膩細膩,為整道菜品增添了視覺和味覺的享受。✨赤佐蝦壽司因為加入用蛋黃燒香的蝦頭,所以是赤佐蝦的鮮美被蝦頭完全帶出,令人回
【#秋日料理】

🥗前菜

🍣主菜:11款壽司

💛當中特別推薦:
✨真雕壽司

✨帶子壽司

✨海膽壽司

✨赤佐蝦壽司
因為加入用蛋黃燒香的蝦頭,所以是赤佐蝦的鮮美被蝦頭完全帶出,令人回味無窮
  • 深海池魚
  • 大拖羅
  • 池魚
  • 赤海膽壽司
2023-12-02 29 浏览
上個週末去銅鑼灣食Omakasa 中午時段仲有Lunchset可以選擇 包左沙律 湯 茶碗蒸 甜品我叫左11件壽司+手卷Set 而且仲有個Option係可以將其中2件壽司轉為鹽燒三文魚下巴 啱曬細食既女仔 當日師父安排咗好多唔同款嘅新鮮壽司包括真鯛 間八魚 鰤魚 帶子 海膽 海池魚 赤佐蝦 墨魚海膽 赤佐蝦 Toro等等 配搭唔同食材 例如(1)帶子配上炒香咗既烏魚子 (2)鰤魚就用煙燻處理加強魚香 且重油脂香(3)墨魚海膽係墨魚條撈左中間有蒸熟左既海膽 (4)赤佐蝦 用蛋黃燒香咗嘅蝦頭膏 增添美味 令原本新鮮嘅食材錦上添花 鹽燒三文魚下巴就簡簡單單用鹽醃咗 但係都食到嫩滑嘅一大夠下巴肉同肉汁 幾百蚊一位就可以喺香港感受日本風味 非常滿足

幾百蚊一位就可以喺香港感受日本風味 非常滿足
2023-12-02 23 浏览
週末又去食好西 老公帶咗我去銅鑼灣一間叫螢雪嘅Omakase Chill Time一開始先有個沙律開下胃 落咗沙律醋酸酸甜甜前菜有和牛關東煮 牛肉好軟淋 紅蘿蔔同白蘿蔔都好入味壽司食咗太多款 無法一一記得食材配搭 但尤其以下最為深刻 帶子 面頭介左少少花再配上炒香咗嘅烏魚子鮑魚 爽口新鮮好夠鮮甜北海道赤海膽 超級鮮甜 就咁配以醋飯食已經好好味燒Toro 燒咗嘅吞拿魚油香豐富帶點入口即溶嘅感覺慢煮安康魚肝 入口香濃軟滑 魚肝嘅甘香喺口腔度滲發出嚟吞拿魚手卷 紫菜燒得香脆 吞拿魚蓉帶有香蔥 口感豐富 上面加左少少芝麻好香玉子 甜度剛好好嫩滑茶碗蒸裏面有雞肉 冬菇 蝦 粟子 魚湯 櫻花蝦 滑捋捋麵豉湯仲有一大隻蜆配以冬菇及海帶最後仲有柚子雪葩為呢餐作完美句號

一開始先有個沙律開下胃 落咗沙律醋酸酸甜甜

茶碗蒸裏面有雞肉 冬菇 蝦 粟子 魚湯 櫻花蝦 滑捋捋

麵豉湯仲有一大隻蜆配以冬菇及海帶

最後仲有柚子雪葩為呢餐作完美句號
2023-11-28 11 浏览
呢間嘅午市omakase都幾抵食,前菜+沙律+11貫+手卷+湯+茶碗蒸+雪糕500蚊有找,lunch食呢個份量其實都好飽,而無論食材定係款式都幾新奇。前菜個牛肉煮得好淋幾入味,配埋睇落好似牛筋嘅蒟蒻,整個前菜口感就係好軟綿綿。我之所以話呢度款式比較新奇,係因為都有好幾款我係食過咁多次以黎第一次食,包括呢款配炒香烏魚子嘅真鯛壽司,之前食過整塊炭燒嘅烏魚子,估唔到切碎炒香再配壽司味道又幾甘醇,沒有一絲腥味,而且有特殊嘅鹹香,我好鍾意。我另外幾鍾意呢間店嘅地方就係d壽司味道取向偏濃郁,好中我嘅口味,例如第三件壽司已經出動到紫海膽,蒸熟咗包裹於墨魚下面,墨魚+海膽呢個經典配搭唔會有錯。間白魚就用咗橡木去烟熏處理,無論色香味都兼顧到,口感仲好飽滿。醬油漬赤身好入味,醬油帶出赤身的鮮甜,肉質堅實,軟中帶有嚼感,配一丁點的黃芥末味道又幾有層次。估唔到食咗海膽墨魚之後仲有獨立一道嘅赤海膽,好大份,質感細膩,幾乎入口即溶,擺盤都幾靚,值得打卡。另外必須提及拖羅筋,一般大家都覺得筋位係避開唔要,但呢度嘅師傅有自己辦法處理好,經過燒一燒,食落真係爆油同埋化開,第一次食,非常難忘,擺於最後一道壽司真係非常合適

另外必須提及拖羅筋,一般大家都覺得筋位係避開唔要,但呢度嘅師傅有自己辦法處理好,經過燒一燒,食落真係爆油同埋化開,第一次食,非常難忘,擺於最後一道壽司真係非常合適。

一餐下來體驗好好,同行朋友都十分滿意,估唔到午餐omakase都咁有新鮮感同滿足感
2023-11-23 197 浏览
螢雪  (銅鑼灣)前菜〔柚子醋沙律〕新鮮蔬菜配上酸酸甜甜的汁〔牛肉配高野豆腐〕〔真鯛〕放上柚子皮,質地細膩清新。〔帆立貝〕帆立貝上面放了炒香烏魚子,烏魚子提鮮作用,味道濃烈。〔右口魚〕配上魚肝,味道更有層次。〔赤貝〕有嚼勁,味道鮮甜〔煙燻間八魚〕〔墨魚海膽〕〔活赤貝〕海水味濃厚,肉質嫩滑。〔秋刀魚〕肉質鮮嫩,油份甘香。〔鰆魚山葵漬〕〔燒右口魚〕燒右口魚魚配山葵漬,炭火帶點煙燻嘅味道,好香口。〔赤身〕醬油漬,口感軟滑。〔火炙拖羅〕有點飽,師傅好貼心把2件壽司合成一件〔海膽魚子〕米飯混合了紫菜,海膽同魚子夠新鮮,入口清甜〔燒玉子〕〔碎蔥吞拿魚手卷〕碎蔥吞拿魚手卷,紫菜好脆,蔥香令味道層次更豐富。〔櫻花蝦魚湯蒸蛋〕魚湯蒸蛋配櫻花蝦,魚湯味道濃郁鮮甜,蛋好滑。〔海鮮味噌湯〕味噌濃郁鮮甜,鮮味十足。〔雪萉〕質感比雪糕更加清涼,解膩清爽甜食化解口中油膩。
螢雪  (銅鑼灣)
〔柚子醋沙律〕新鮮蔬菜配上酸酸甜甜的汁〔牛肉配高野豆腐〕

〔真鯛〕放上柚子皮,質地細膩清新。
真鯛

帆立貝

〔右口魚〕配上魚肝,味道更有層次。
右口魚

〔赤貝〕有嚼勁,味道鮮甜
〔煙燻間八魚〕
煙燻間八魚

〔墨魚海膽〕
海膽墨魚

〔活赤貝〕海水味濃厚,肉質嫩滑。
活赤貝

〔秋刀魚〕肉質鮮嫩,油份甘香。
秋刀魚

〔鰆魚山葵漬〕
鰆魚

燒右口魚

〔赤身〕醬油漬,口感軟滑。
赤身

〔火炙拖羅〕
火炙拖羅

有點飽,師傅好貼心把2件壽司合成一件

〔海膽魚子〕米飯混合了紫菜,海膽同魚子夠新鮮,入口清甜
海膽魚子

〔燒玉子〕
燒玉子

碎蔥吞拿魚手卷

櫻花蝦魚湯蒸蛋

〔海鮮味噌湯〕味噌濃郁鮮甜,鮮味十足。
海鮮味噌湯
〔雪萉〕質感比雪糕更加清涼,解膩清爽甜食化解口中油膩。
雪萉
2023-10-14
2023-11-22 75 浏览
銅鑼灣呢間晚市omakase,我試過之後有啲感覺平平淡淡。開頭嘅前菜係中規中矩,冇乜特別之處。接著就嚟刺身同壽司,有啲普通有啲有驚喜。首先嚟緊嘅秋刀魚刺身,味道真係好淡,食完都唔太記得有咩特別嘅味道。其他嘅壽司都係普通水平,冇乜驚喜。不過其中有一個壽司軍艦,用蝦頭膏整嘅,真係好香濃,味道好突出,算係整體中少有嘅亮點。至於其他食物,就冇乜特別印象。煙燻牛肉都有試過,但係覺得好油,唔太合我嘅口味。整體嚟講,呢間omakase係有啲失望,冇咩特別嘅驚喜,食物嘅質素亦都有待提升。不過,每個人嘅口味同感受都唔同,可能有人會鍾意呢間omakase嘅風格。
銅鑼灣呢間晚市omakase,我試過之後有啲感覺平平淡淡。開頭嘅前菜係中規中矩,冇乜特別之處。接著就嚟刺身壽司,有啲普通有啲有驚喜。首先嚟緊嘅秋刀魚刺身,味道真係好淡,食完都唔太記得有咩特別嘅味道。其他嘅壽司都係普通水平,冇乜驚喜。不過其中有一個壽司軍艦,用蝦頭膏整嘅,真係好香濃,味道好突出,算係整體中少有嘅亮點。

2023-11-20 157 浏览
今日晏晝去左銅鑼灣嘅螢雪食omakase午餐,一直想試呢間既omakase好耐。之前有聽朋友講過,話呢度嘅壽司真係一流,所以我哋就叫咗2個12件壽司set,裡面有好多精緻嘅壽司款式。真鯛配柚子皮嘅壽司4.3/5⭐️首先,係真鯛配柚子皮嘅壽司,真係好出色!真鯛新鮮得嚟仲帶埋柚子皮嘅清新香氣,食落一口鮮甜滋味,作為第一道壽司啱啱好,吊起哂個胃口出黎。墨魚配紫海膽4.4/5⭐️墨魚配紫海膽,真係好豪華嘅組合!墨魚肉質鮮嫩彈牙,加埋紫海膽嘅鮮味,真係一口咬落嘅口感好滿足。呢個壽司真係帶比我哋一個奢華嘅味覺享受。赤貝4.1/5⭐️赤貝,就係傳統壽司款式之一,但呢度嘅赤貝真係好新鮮,質感鮮爽,唔錯。右厚魚配魚肝醬4.5/5⭐️右厚魚配魚肝醬,真係一對完美組合!右厚魚肉質鮮又肥美,再加上魚肝醬嘅濃郁風味,呢款壽司真係帶比味蕾一個豪華享受。筋魚子柚子醬油4/5⭐️筋魚子柚子醬油,味道鮮美,每粒魚子係口腔爆裂出嘅口感同柚子醬油嘅酸甜味道相輔相成,唔錯。北海道銀聖魚4.6/5⭐️北海道銀聖魚,銀聖魚鮮嫩多汁,帶有淡淡嘅甜味,肉質比平時食既三文魚彈牙,一啖落肚,真係令人心滿意足😋醬油漬赤身吞拿魚4.6/5⭐️醬油漬赤身吞

真鯛配柚子皮嘅壽司

北海道銀聖魚
4.6/5⭐️

醬油漬赤身吞拿魚
4.6/5⭐️
醬油漬赤身吞拿魚,赤身吞拿魚嘅鮮味加上醬油嘅鹹香,因為係熟成做法,所以更加濃郁魚味,大推介😋

赤海膽紫菜飯
4.7/5⭐️
赤海膽紫菜飯,赤海膽嘅超濃郁味道同紫菜飯嘅香脆口感完美配合,個紫菜仲要係預先同飯撈埋先上,勁有心思,大推😋。

赤座海老
4.8/5⭐️
赤座海老,又係一個勁有心思既做法,師傅事先切碎蝦肉,再燒左蝦膏,撈埋先上,超超濃郁蝦味,真係好好食🤤

燒吞拿魚鮫
4.3/5⭐️
燒吞拿魚鮫,燒到啲油脂出左黎,好香口,冇野好彈,又係要試。

碎葱吞拿魚手卷
4.1/5⭐️
碎葱吞拿魚手卷,吞拿魚肉質鮮嫩,配上香氣四溢嘅碎葱,唔錯,但對比以上既壽司就略顯普通。

總括而言,我哋喺螢雪食omakase午餐嘅壽司體驗真係非常出色!每一款壽司都帶比我哋一個獨特嘅風味同口感,食材新鮮,手藝精湛。加埋舒適嘅環境同周到嘅服務,真係一個令人難以忘懷嘅用餐體驗。如果你係壽司愛好者,我絕對推介你嚟呢度試下!

2023-10-29
  • 赤海膽壽司
  • 赤座海老
2023-11-20 30 浏览
無時無刻都想食日本既野我😆今日又去左食日本餐廳🤭最緊要地理位置好方便,咁我可以慢慢食🤭見到餐牌上有sushi set😍😍😍😍咁我就緊係食sushi set啦,唔洗煩諗咩🫶🏻一開始黎左個係深海池魚配柚子,非常爽口😍柚子既味道仲可以開胃,非常適合做第一道壽司😍😍😍之後就係真鯛魚~~~入口食落去係軟綿綿,味道好好,不過個口感我鐘意爽口多d。呢款我老公反而大讚hahaha。接住就係大溝貝,平時唔多食貝既我,覺得呢個好好食!😍😍😍食得出好鮮味😆😆然後就係墨魚配海膽,聽個名就知係大眾都好鐘意食!海膽好鮮甜!😍😍放埋一齊味道好夾!😳😳😳食完果下已經回味緊😂然後黑目魚😆好鐘意!燒得好香口,味道濃😍😍😍然後赤身醬油漬,呢個又係屬性入口好軟綿綿既壽司。接住係青魚,佢配埋紫蘇葉一齊食,我個人唔係好接受到,師傅好好,見到我唔係太食到個紫蘇葉,佢主動問我係咪唔岩食,之後既壽司有紫蘇葉都同我拎開佢😆細心既師傅。然後,赤海膽!!! 超!鮮!甜!😍食海膽個溫度都好緊要,呢個忍唔住一啖食哂佢😂😂然後係春魚,不錯不錯🫶🏻肉質有dd似黑目魚。跟住就係拖羅,未食過燒一燒既拖羅,估唔到仲好食😍😍😍啖啖肥肉😆之係係赤肉海老,不得

然後黑目魚😆好鐘意!燒得好香口,味道濃😍😍😍
然後赤身醬油漬,呢個又係屬性入口好軟綿綿既壽司
然後係春魚,不錯不錯🫶🏻肉質有dd似黑目魚。
之係係赤肉海老,不得了呢個,個樣唔太靚,但係味道係咁多件壽司最出色!將海老既肉切細粒,再配埋個醬,食既時候好有口感,食得到粒糖海老😍😍
然酒手卷係醉蔥吞拿魚。
食完11款壽司仲有手卷好飽,然後仲有湯同甜品
都只係$498🤭🤭🤭🤭性價比超級高!

絕對絕對有下次🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2023-11-19 30 浏览
螢雪以傳統日式壽司見稱。餐廳外形低調簡約,以木制傢具為主調,營造出傳統日式餐廳的溫馨氛圍。餐廳壽司師傅 精湛的切片技巧和精緻的擺盤帶給客人視覺和口感上的享受。我們叫了午餐 11貫壽司每一件都十分新鮮 而且有些做到入口即現。壽司米粒粒分明,舌尖一擠壓即化開,醬汁四溢,帶來令人回味無窮的美味。11貫壽司中個人比較喜歡真鯛壽司 上面配了 炒香過的烏魚子算是比較有特色墨魚海膽 師傅有說了整刺身的過程是中間蒸熟紫海膽絞蝶魚壽司配肝醬,不會有騷味赤身醬漬壽司配黃芥辣,味道夾。黃芥辣不會嗆赤海膽,很新鮮!無論是打卡/品嘗都是冇得輸赤佐蝦壽司加蛋黃和蝦頭膏 味道偏濃郁!個人最最最喜歡這件了燒拖羅筋,師傅有解釋 他們特別處理拖羅的筋 令它不會硬 而且燒後比較多油脂吃起來入口即化 十分美味其他然而,餐廳有一些缺點例如 如果沒有提前 可能會難入座極在週末及假日常見滿座的狀況。其次如果客滿 會比較嘈雜。可以聽到 其他枱的對話內容但食物質素是不錯的 而午餐個人認為性價比比較高總體而言,螢雪以新鮮食材和日本壽司大師水準的廚藝,製作出讓人回味無窮的日式美食。它的親和氛圍和現場壽司體驗也為顧客添置了難得的視覺饗宴。在

我們叫了午餐 11貫壽司

11貫壽司中個人比較喜歡
真鯛壽司 上面配了 炒香過的烏魚子算是比較有特色

墨魚海膽 師傅有說了整刺身的過程是中間蒸熟紫海膽

絞蝶魚壽司配肝醬,不會有騷味

赤身醬漬壽司配黃芥辣,味道夾。黃芥辣不會嗆

赤海膽,很新鮮!無論是打卡/品嘗都是冇得輸
赤佐蝦壽司加蛋黃和蝦頭膏 味道偏濃郁!個人最最最喜歡這件了

其他

然而,餐廳有一些缺點

但食物質素是不錯的 而午餐個人認為性價比比較高
總體而言,螢雪以新鮮食材和日本壽司大師水準的廚藝,製作出讓人回味無窮的日式美食。它的親和氛圍和現場壽司體驗也為顧客添置了難得的視覺饗宴。在銅鑼灣一帶飲食之中,螢雪壽司店無疑是值得光臨的優質日式餐廳。

2023-11-15 28 浏览
要係銅鑼灣揀日本餐廳真係好多選擇,對於中意食日本菜既我泥講真係花多眼亂。今次就揀左泥呢間位於渣甸街嘅樓上鋪『螢雪』。撘𨋢上到去,典型樓上鋪格局,四四方方,地方都企理整潔。今次就點左『11貫+手卷』既lunch set,然後師傅就開工喇。呢個set有:頭盤沙律深海池魚 (配柚子皮)真鯛魚 (配炒烏魚子)大溝背墨魚配海膽黑目魚赤身醬油漬醋漬鯖魚赤海膽春魚炭燒大拖羅赤座海老碎蒽吞拿魚蛋卷茶碗蒸湯綠茶紅豆雪糕Overall泥講,我覺得食材相當新鮮,而且感受到師傅係好用心咁製作,每一道壽司我都中意。不過有一兩道壽司會用紫蘇葉,如果唔中意個味道,記住同師傅講。
今次就揀左泥呢間位於渣甸街嘅樓上鋪『螢雪』。

呢個set有:
頭盤沙律
深海池魚 (配柚子皮)
真鯛魚 (配炒烏魚子)
大溝背
茶碗蒸

綠茶紅豆雪糕

2023-11-11
2023-11-15 33 浏览
聽朋友介紹尼間lunch omakase好抵食,$498 11件壽司+手卷,即刻搵日試試~估唔到品質真係唔錯!真鯛配柚子皮:魚肉柔軟,淡淡魚味加上柚子香,令人耳目一新,更食到突出嘅壽司飯醋味墨魚配紫海膽:墨魚帶膠質但味淡,搭配濃郁嘅紫海膽,帶出海鮮嘅鮮甜味道赤貝:赤貝彈牙鮮嫩,帶有微微的甜味,厚度令人滿意右口魚配魚肝醬:右口魚油脂滿瀉,搭配上濃郁的魚肝醬,豐富咗口感和味道筋魚子配柚子醬油:筋魚子的鹹香和柚子醬油的酸甜結合得恰到好處,唔會腥北海道銀聖魚:原來係三文魚科,味道同三文魚類近但口感較彈牙,帶有淡淡的甘甜味醬油漬赤身吞拿魚:熟成嘅赤身吞拿魚更有濃郁魚味,魚肉同醬油的鹹香完美結合赤海膽配紫菜飯:赤海膽的鮮甜係口腔爆發,無謂多講,一啖食晒就滿足赤座海老:切碎蝦肉加燒蝦膏撈埋一齊,非常濃郁嘅蝦鮮味,帶有微微的甘甜燒吞拿魚鮫:吞拿魚肉質細膩,經過燒烤後散發出濃郁的香氣,口感鮮美碎蔥吞拿魚手卷:回歸平淡 😆 正常收尾手卷尼度嘅師傅普遍都健談,見枱枱都有講有笑,除咗一定會問有咩忌口之外介紹亦算詳盡,唔洗擔心唔知自己食左咩!服務仔細,即使當日滿座,keep住有人會refill我哋杯茶,讚!

真鯛配柚子皮:

墨魚配紫海膽:
墨魚帶膠質但味淡,搭配濃郁嘅紫海膽,帶出海鮮嘅鮮甜味道

赤貝:
赤貝彈牙鮮嫩,帶有微微的甜味,厚度令人滿意

右口魚配魚肝醬:
右口魚油脂滿瀉,搭配上濃郁的魚肝醬,豐富咗口感和味道

筋魚子配柚子醬油:
筋魚子的鹹香和柚子醬油的酸甜結合得恰到好處,唔會腥

北海道銀聖魚:

醬油漬赤身吞拿魚:
熟成嘅赤身吞拿魚更有濃郁魚味,魚肉同醬油的鹹香完美結合

赤海膽配紫菜飯:
赤海膽的鮮甜係口腔爆發,無謂多講,一啖食晒就滿足

赤座海老:
切碎蝦肉加燒蝦膏撈埋一齊,非常濃郁嘅蝦鮮味,帶有微微的甘甜

燒吞拿魚鮫:
吞拿魚肉質細膩,經過燒烤後散發出濃郁的香氣,口感鮮美

碎蔥吞拿魚手卷:
回歸平淡 😆 正常收尾手卷

2023-11-14 21 浏览
好朋友升職請🍽️Omakase。我就同他在銅鑼灣這間螢雪𪊴祝。我叫了十一貫加手卷。Starter : 沙律加煮牛肉。牛肉好淋好入味真雕魚壽司 +香烏魚子好香好鮮甜,加埋醬油,味道一流!大溝貝對鍾情貝類🐚的我,這真的好滿意👍🏻有嚼勁,口感強,味鮮甜😋花竹蝦好靚😍肉爽,味甜!是難得的好蝦🤩🤩北海道紫海膽+墨魚🦑好creamy的海膽😋😋😋墨魚口感好正😊好煙韌!一邊咀嚼一邊品嘗鮮甜味,回味無窮!沙甸魚濃濃的沙甸魚但入口軟滑,廚師刀功一層一層帶來一股股味覺享受😎白子口感特別,濃郁的味道,好好食。隔離那枱見到即刻要求加白子😅秋刀魚深秋的秋都份外肥美🤩🤩北海道赤海膽好creamy, 後續味道十分嘅持久!赤助海螺加燒過的𧎚頭膏海螺清甜但鮮味被加上燒過的𧎚頭膏超濃味完全提升。赤貝加柚子醋就是一件藝術品🖼️好美好食😋爽爽的拖羅:高質拖羅令魚香充滿口腔。拖羅手卷:今次加埋脆脆的紫菜,口感味道即時發生變化。蒸蛋加魚湯櫻花蝦 :味道多層次。最後食埋柚子雪葩,完美滿足。
Starter : 沙律加煮牛肉。牛肉好淋好入味

真雕魚壽司 +香烏魚子
好香好鮮甜,加埋醬油,味道一流!

大溝貝
對鍾情貝類🐚的我,這真的好滿意👍🏻有嚼勁,口感強,味鮮甜😋

花竹蝦
好靚😍肉爽,味甜!是難得的好蝦🤩🤩

北海道紫海膽+墨魚🦑

沙甸魚

白子
口感特別,濃郁的味道,好好食。隔離那枱見到即刻要求加白子😅

秋刀魚
深秋的秋都份外肥美🤩🤩

北海道赤海膽
好creamy, 後續味道十分嘅持久!

赤助海螺加燒過的𧎚頭膏
海螺清甜但鮮味被加上燒過的𧎚頭膏超濃味完全提升。

赤貝加柚子醋
就是一件藝術品🖼️好美好食😋爽爽的

拖羅:高質拖羅令魚香充滿口腔。

拖羅手卷:今次加埋脆脆的紫菜,口感味道即時發生變化。

蒸蛋加魚湯櫻花蝦 :味道多層次。

最後食埋柚子雪葩,完美滿足。

餐廳位於銅鑼灣渣甸坊,方便行街,朋友介紹,食物不錯,新鮮有新意。睇住廚師🧑‍🍳下廚🍣好治癒😍我點左和牛定食餐前沙律加埋煮牛肉好特別😅味道可以😌和牛就真係好好食,選咗七成熟,仍然好嫩滑好多汁,燒到外脆內軟。餐後竟然有一碗好美味嘅蒸蛋,冇諗過蒸蛋裏面會有咁多餸,包括栗子,冬菇、蝦🦐!好好味!餐後仲有一碗好鮮甜嘅蜆湯😚😚😚老公點左11貫,我當然要幫佢食🤣🤣🤣花竹蝦好靚😍肉爽,味甜!是難得的好滋味🤩🤩海膽+墨魚🦑好creamy的海膽😋😋😋墨魚口感好正😊好煙韌!一邊咀嚼一邊品嘗鮮甜味,回味無窮!自家製的杏仁豆腐好好味😋😋總結呢間餐廳嘅食材好新鮮,好享受食物嘅真味以及廚師嘅用心!

我點左和牛定食

餐前沙律加埋煮牛肉好特別😅味道可以😌

餐後仲有一碗好鮮甜嘅蜆湯😚😚😚

老公點左11貫,我當然要幫佢食🤣🤣🤣

花竹蝦
好靚😍肉爽,味甜!是難得的好滋味🤩🤩

海膽+墨魚🦑

自家製的杏仁豆腐好好味😋😋

總結呢間餐廳嘅食材好新鮮,好享受食物嘅真味以及廚師嘅用心!
2023-11-02 228 浏览
朋友推薦過這間日本餐廳乾淨衛生價錢合理,今個星期六就來吃個廚師發辦11貫壽司套餐。客人圍著中間坐,可以看着壽司師傅用心預備材料,可以邊看邊吃真是一種享受。前菜有新鮮沙律配豆腐蓉和牛肉配高野豆腐,一款清清味蕾;一款咸香惹味。天然真雕壽司上面配有柚子皮,質地軟熟細膩,清新。帶子上面有炒香了的烏魚子,味道濃烈,和帶子鮮甜味有對比。深海池魚配自家製醬油,魚肉鮮甜。墨魚配海膽,切成絲狀,形象將花朵,入面有蒸熟了的子海膽。鮫鰈魚薄砌一片,上面伴著魚肝,鮮味十足,芥末又更刺激味蕾。赤貝海水味道濃厚,肉質嫩滑得來又有咬口。備長炭燒春魚配山葵漬,炭香味道燻香魚肉,好香口。北海道海膽滑嫩的質感又重鮮香味道。拖羅肥美到入口融化,好厚身滿足。備長炭燒鮫鰈魚邊,焦香撲鼻,又嚐到魚肉鮮味。中吞拿魚魚蓉手卷,美味的總結。魚湯蒸蛋配櫻花蝦,魚湯味道濃郁,特別的配搭。

前菜
天然真雕壽司上面配有柚子皮,質地軟熟細膩,清新。
天然真雕
帶子上面有炒香了的烏魚子,味道濃烈,和帶子鮮甜味有對比。
帶子
深海池魚配自家製醬油,魚肉鮮甜。
深海池魚
墨魚配海膽,切成絲狀,形象將花朵,入面有蒸熟了的子海膽。
墨魚配海膽
鮫鰈魚薄砌一片,上面伴著魚肝,鮮味十足,芥末又更刺激味蕾。
鮫鰈魚
赤貝海水味道濃厚,肉質嫩滑得來又有咬口。
赤貝
備長炭燒春魚配山葵漬,炭香味道燻香魚肉,好香口。
備長炭燒春魚
北海道海膽滑嫩的質感又重鮮香味道。
北海道海膽

拖羅肥美到入口融化,好厚身滿足。

拖羅
備長炭燒鮫鰈魚邊,焦香撲鼻,又嚐到魚肉鮮味。

備長炭燒鮫鰈魚邊
中吞拿魚魚蓉手卷,美味的總結。
中吞拿魚魚蓉手卷
魚湯蒸蛋配櫻花蝦,魚湯味道濃郁,特別的配搭。
魚湯蒸蛋
魚湯蒸蛋
海鮮湯
柚子雪葩
2023-10-27 18 浏览
港島區居然有$𝟝𝟘𝟘以下嘅𝑜𝓂𝒶𝓀𝒶𝓈𝑒 (´∀`ゞ仲要好味又幾高質~今次午餐一口氣食左11款壽司 由師傅發辦 選用時令魚生 食到捧住個肚走啊♥ 壽司11貫+手卷套餐 $④⑨⑧♡ 前菜|沙律 // 汁燒牛肉片♡ 壽司真鯛魚 // 深海池魚 // 北海道帆立貝 // 鮫鰈魚配魚肝 // 鯖魚// 銀聖鮭魚 // 赤海膽 // 赤身 // 炭燒拖羅 // 秋刀魚 // 炭燒鰆魚♡ 手卷|碎蔥吞拿魚♡ 湯品|蜆肉湯♡ 熟食|海鮮茶碗蒸 // 玉子燒♡ 甜品|柚子雪芭壽司由淡味魚生食起~慢慢再到濃味同油脂香較重嘅魚 每款都有啲特別調味 例如以柚子醬 醋漬 醬油入饌 令整體味道更有層次 更有記憶點(o´ω`o)最後亦有幾款炭燒魚生 燒得剛好~既保留到魚嘅油份 食落又有陣炭香 香氣滿溢最搶眼一定係赤海膽 味道甘甜 入口順滑 每啖都充滿鮮味 有別於一般嘅紫菜包飯~呢度係將紫菜碎拌入飯 避免紫菜變淋 亦可以提升整個配搭嘅鹹味最後嘅湯品亦非一般麵豉湯 而係以蜆肉熬製 飲落好清甜 配上啖啖都係海鮮嘅茶碗蒸 完美作結!

壽司11貫+手卷套餐 $④⑨⑧
♡ 前菜|沙律 // 汁燒牛肉片