2020-05-08 199 浏览
原來lunch 係冇單點menu,一定要叫set🙄,好啦咁好彩有個吉列豚肉,肥美juicy 脆卜卜,幾好不過咖哩汁稀到似湯青口幾鮮甜但咸左少少,咖哩吉列豚個咖哩汁太水,牛肉薯餅係正常嘅牛肉薯餅,十穀飯好有咬口,好食,麵豉湯夠熱但好咸朋友點咗雞湯餃子麻麻地,呑拿魚蓉豆腐好食沙律菜新鮮,珍珠米好食呢個雪糕跟餐,美人又比我毁容,好重茶味,好light食完lunch唔係好甘心,我要食埋個即叫即整班戟😁有香港加油,唔甜,軟熟,好食薄荷伯爵茶兩者之間取得平衡,花旗參烏龍亦恰到好處good 😊Lunch set真心hea咗d
原來lunch 係冇單點menu,一定要叫set🙄,好啦咁

好彩有個吉列豚肉,肥美juicy 脆卜卜,幾好

不過咖哩汁稀到似湯

呢個雪糕跟餐,美人又比我毁容,好重茶味,好light

食完lunch唔係好甘心,我要食埋個即叫即整班戟😁

有香港加油,唔甜,軟熟,好食

Lunch set真心hea咗d

• 十穀飯
  • 午夜伯爵
2020-05-06 112 浏览
適逢五一黃金週放假,就去搵好野食!之前好想食哩間,可惜一直冇機會!今次終於可以去啦!入面個環境舒服 坐位闊落⋯⋯⋯個菜單都好吸引,可惜肉類既選擇比較少,我朋友唔食牛就比較慘⋯⋯我揀左個雞肉餃子🥟+薯餅份量比想像中大 好飽肚!
適逢五一黃金週放假,就去搵好野食!
之前好想食哩間,可惜一直冇機會!
今次終於可以去啦!
入面個環境舒服 坐位闊落⋯⋯⋯

我揀左個雞肉餃子🥟+薯餅
份量比想像中大 好飽肚!
2020-05-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2020-05-04 81 浏览
佈置簡約舒適既餐廳❣️呢度既pancake係我鐘意既類型,鬆軟得黎口感好實在,並吾係食緊空氣既感覺👍🏻 嗌左鮮果開心🥞 開心果醬整成既開心果忌廉口感輕盈味道濃郁,好味到停吾到口🤤咖啡一般食多份甜品會開心啲😅
佈置簡約舒適既餐廳❣️

開心果醬整成既開心果忌廉口感輕盈味道濃郁,好味到停吾到口🤤
咖啡一般

食多份甜品會開心啲😅
2020-05-03 4870 浏览
📍蜜庵本膳~尖沙咀📍#五一黃金週🎗又點少得甜品嘅環節😋食完晚飯大概八點半已經見到好長嘅人龍,建議大家平日中午去食,因為夜晚好多甜品嘅款式都賣晒😔餐廳裝潢係日式簡約風,氛圍好舒服😗主要售賣日式和食同甜品,但今次就冇嗌到主食啦😛1️⃣ 鮮果黑魔法 Seasonal Fruit Chocolate Black Magic Pancake $138本身以為會好大份,結果送到上嚟份量都幾少😂不過賣相真係好靚,打卡一流📸班戟係用米粉製成,同大家一般食到嘅用麵粉製好唔同,食落好有米香🤩班戟疊到七層高再加上自家製濃郁可可醬,好滿足🤤士多啤梨仲要好甜🍓加哂分!2️⃣ 蜜瓜美人巴菲 Melon Beauty Parfait $108唯一令我有驚喜嘅可能就係上面嘅日本蜜瓜🍈真係超級香甜😍但係雪糕嘅味道帶有甘酒味唔係太鍾意🍦入邊仲有寒天同埋啫喱,整體味道普通🧐💡總括而言,日式班戟味道好特別,值得一試👍🏻見到好多人食開心果味班戟,下次都要試吓!🎗💛#hkhungryfoodie 尖沙咀#hkhungryfoodie日式#hkhungryfoodie甜品
📍蜜庵本膳~尖沙咀📍

#hkhungryfoodie甜品

• 鮮果黑魔法
日式自選定食餐廳好多時餸都會好健康平淡細細份 但可以試到好多野 簡簡單單食出食物的原味道自選午餐定食 - 冷盤+鍋物/炸物主菜+湯+沙律 = $98 (可選白飯/十穀飯)橄欖油香草藍青口👍簡單的煮法 簡單的香草調味 帶上青口鮮甜 凍食幾開胃推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5炸餃子高湯雞鍋👉高湯比較普通 但清淡 更想會係雞白湯👉口感味道上似用日本/高質的雞 肉質彈牙有雞味 唔係雞腥味推介指數: ⭐⭐⭐/5湯+沙律+飯👍麵豉湯 湯底有用鰹魚熬製👍十穀飯口感幾好 唔會太軟太硬 日本米冇個種紅米飯的味道推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5⛲環境: 木系設計 好日式 有空間感
日式自選定食餐廳好多時餸都會好健康平淡

👍十穀飯口感幾好 唔會太軟太硬 日本米冇個種紅米飯的味道
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5

⛲環境: 木系設計 好日式 有空間感
2020-04-27 118 浏览
半年前同朋友想食哩間但因為太多人排隊既關係而作罷,今次平日的晚上不用排隊就可以入座了。小食要了唐揚胡麻雞翼,一份有兩隻,淡淡的芝麻味,味道不錯。之後主食要了兩個烏冬。海膽和風卡邦尼烏冬,這個口味比較清淡,豬腩肉整得唔錯,有咸香味,當天的海膽質素比較一般,友人與我都認為下次再來未必會再點這個。普羅旺斯海鮮拌烏冬,這個係蕃茄汁的dressing,海鮮份量比預期中多,但蕃茄咪就唔算好突出,但都唔錯。最後甜品點了這間店最拿手的pancake!鮮果開心,米粉漿的pancake 軟綿綿,淡淡的米香再配上濃郁的開心果醬,超好食的!超級推介!

小食要了唐揚胡麻雞翼,一份有兩隻,淡淡的芝麻味,味道不錯。

之後主食要了兩個烏冬。

最後甜品點了這間店最拿手的pancake!
2020-04-20 86 浏览
蜜庵本膳 +日式+ 創意料理+ Pancake專家.... 鮮果黑魔法$138好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️🧐 正常pancake味👍🏻外型精美😳 $138.........overrated
海膽和風卡邦尼烏冬$168好食指數:⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️抵食指數:⭐️🧐 淡而無味.........真的不知道是甚麼😞 烏冬過軟 😳 海膽超市質素😨$168...........可能自己煮更好
蜜庵本膳 (尖沙咀)尖沙咀赫德道8號地下A號舖
蜜庵本膳
+日式
+ 創意料理
+ Pancake專家....

鮮果黑魔法$138

🧐 淡而無味.........真的不知道是甚麼
😞 烏冬過軟
😳 海膽超市質素
😨$168...........可能自己煮更好

蜜庵本膳 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道8號地下A號舖
2020-04-20 83 浏览
因為疫情既關係係門口排左好耐隊。。。仲要坐係舖入面流餓到流口水🤤入到店內裝潢令人舒適,因為店舖以木同白色為主,好想坐耐啲,同朋友傾計都非常好👍🏻今次試左佢既王和牛漢堡丼,漢堡夠厚,飯既口感適中,用左珍珠米😍而甜品方面個人比較喜歡鮮果開心😃,佢既開心果醬再配班戟好夾,會想食多幾塊🙊另外再叫左杯紫米茶試下,平時都少有,飲落去好重米味,感覺好舒服,食左啲炸野既時候飲返杯可以去油膩不過價錢就偏貴4個人埋單都差唔多1000平均每人240左右
不過價錢就偏貴4個人埋單都差唔多1000平均每人240左右
2020-04-17 84 浏览
話說一直想食呢間日式料理店👉🏻 蜜庵本膳 👈🏻 今日終於食到喇👅嚟得就一定要食pancake啦🥞..🗣呢度係用日本磨成嘅米粉取代麵粉做pancake👍🏻全部都係用日本嘅食材,賣相都好吸引㗎〰️點左 “ 雙茶蜜” (HK$98) 唔係梳乎厘pancake ,食落好實在又綿密,3個醬分別有自家製抹茶、焙茶、黑糖蜜😋 側邊嘅cream係有少少栗子味🌰個人建議沾完醬再加少少cream 食,係最正‼️..另外,點左” 和牛王漢堡丼 “ (HK$158) 用和牛做嘅漢堡扒,味道香濃好juicy,加埋流心蛋🍳完全係冇得輸💯 而且個飯係用左紅菜頭同紅酒製作而成嘅紅米飯,健康又好食➰

2020-04-03 191 浏览
✨黃店外賣😍日式健康定食🍱✨————————————————————-黎緊應該有好多餐都會叫外賣🤣要食既話都一定要嗌黃店呀呢個套餐真係好正 勁豐富Lalamove 送貨送到上屋企😛 全香港都送 除咗離島😂————————————————————- .🍱自選套餐 ($128)🔸冷盤 + 鍋物 +炸物 + 湯 + 沙律 + 飯 + 甜品.主菜推介😍必食炸雞!大大件外脆內juicy 可以點沙律醬燒三文魚都好食 調味岩岩好如果想清淡d可以叫柚子雞肉鍋雞肉嫩滑 加埋柚子幾清新濃茄焗排骨有好多件 幾入味飯可以叫十穀飯🍚好健康最後食埋水果同雪糕就perfect ☺️甘酒味雪糕好清香 加脆米好有咬口焙茶雪糕加入左咖啡 味道好香濃🤤 ————————————————————-💛外賣方法:- 自取 85折 - 訂餐payme付款9折 (app送貨)-外賣app😍重點係醫護人員7折 感謝支持醫護
✨黃店外賣😍日式健康定食🍱✨
————————————————————-
黎緊應該有好多餐都會叫外賣🤣
要食既話都一定要嗌黃店呀
呢個套餐真係好正 勁豐富
Lalamove 送貨送到上屋企😛
全香港都送 除咗離島😂
————————————————————- .
🍱自選套餐 ($128)
主菜推介😍必食炸雞!大大件
💛外賣方法:
-外賣app
😍重點係醫護人員7折 感謝支持醫護
2020-04-01 140 浏览
💛元氣滿滿.最愛日式家庭料理·🍱一汁一飯主菜定食($128)好貪心選擇了三款主菜🐟冷盤香煎半熟吞拿魚配沙沙醬⋯雖然係冷盤,但配飯食係100分組合😋;🦪鍋物普羅旺斯茄醬青口⋯醬汁開胃🥫青口麻麻地體型較細,不過驚喜係底層鋪滿綿滑薯蓉;🐔炸物日式炸雞⋯嫩嫩的肉質不錯🤩;🍚必定跟十穀飯~送沙律🥗湯🥣同埋🍦雪糕.培茶口味唔太喜歡🤫好浪費地食左一啖放棄左🤥·📍蜜庵本膳尖沙咀赫德道8號地下A號鋪
💛元氣滿滿.最愛日式家庭料理

📍蜜庵本膳
尖沙咀赫德道8號地下A號鋪
不能出走,唯有吃一餐和食以舒解想旅行的心。難得放假,慕名而來到尖沙咀「蜜庵本膳」,一嚐好評如潮的和食。位於小街內的「蜜庵本膳」,店舖裝潢走日系簡約風,全使用木質桌椅。清湯烏冬質感煙韌,配以惹味的炸雞非常搭。熱騰騰的炸雞juicy肉嫩。因為是下午茶menu,本來的份量是較少,圖中是加大了的份量。杯子蛋糕以米粉焗製,適合對麩質敏感人士食用。米蛋糕上面舖了蘋果片,味道微甜清香。配上一杯熱茶實在更好不過!混合軟雪糕分別是美人和京茶咖啡,2者以京茶咖啡濃味一點。素食雪糕是自家製,標榜無蛋無奶,質感柔滑,淋上黑蜜後增添多一點甜香。雙白玉一粉一白,粉的是青森產艾草玉子,另一顆則是京都產白玉子;口感煙韌。整碗中,筆者當然最愛來自京都的抹茶寒天:入口帶著茶味又有點爽,像涼粉般,再拌上北海道紅豆蓉,抹茶紅豆一向就是最佳拍擋。另外也有一些季節水果,如:蜜柑、藍莓等。不過就有一點帶酸。班戟特別之處是採用自家磨製的日本米粉取替麵粉,而且創新了不少口味。例如筆者吃的就是朱古力口味,班戟上的可可醬同是自家製,用了法國品牌cocoa barry的朱古力,柔滑又可可味濃郁。日本米粉製成的班戟質感綿滑,還帶有一點彈性質感
,一嚐好評如潮的和食。

位於小街內的「蜜庵本膳」,店舖裝潢走日系簡約風
,全使用木質桌椅。
炸雞清湯熱烏冬

清湯烏冬質感煙韌,配以惹味的炸雞非常搭
。熱騰騰的炸雞juicy肉嫩。

日本蕃薯蘋果蛋糕

杯子蛋糕以米粉焗製,適合對麩質敏感人士食用
軟雪糕雙白玉餡蜜

混合軟雪糕分別是美人和京茶咖啡,2者以京茶咖啡濃味一點
。素食雪糕是自家製
,標榜無蛋無奶,質感柔滑,淋上黑蜜後增添多一點甜香。

整碗中,筆者當然最愛來自京都的抹茶寒天

另外也有一些季節水果,如:蜜柑、藍莓等。不過就有一點帶酸。
鮮果黑魔法

班戟特別之處是採用自家磨製的日本米粉取替麵粉

日本米粉製成的班戟質感綿滑,還帶有一點彈性質感
。據說餐廳以乳酪代替牛油,難怪入口充滿香味之餘又沒有太大膩感

抹茶蘇打

抹茶加蘇打水,還是第一次喝呢。蘇打水的清涼感中又有微微抹茶甘香,蠻特別的
2020-03-30
炸雞清湯熱烏冬
軟雪糕雙白玉餡蜜
鮮果黑魔法
2020-03-26 94 浏览
雖然告急 但為咗抗疫 亦決定暫停1730後堂食 轉為外賣 大家請支持🙏🏻🙏🏻 Menu定期更新 全部都係健康餸菜💪🏻好有日式自家煮嘅感覺 每道都好有心思🥰其他每款都好食 但文字有限 重點推薦幾道啦🍲雞肉筑前煮 濃郁蔬菜嘅香甜 蓮藕蘿蔔好淋又入味🍗日式炸雞 外賣都仲好香脆 雞肉好juicy🥫濃茄焗排骨 蕃薯酸甜 排骨份量夠多🍣柚子塩燒三文魚 燒得剛好 唔太乾 肉質不柴🍘可選十穀米/白飯 十穀米有咬口 最有驚喜係嗰無蛋無奶素雪糕 勁好食😭由尖沙咀送到荃灣都未溶🤤豆乳同咖啡味極濃郁 口感同雪糕一樣綿滑🤤唔似坊間素雪糕偏冰感 呢個真心好好食 必點😍😍
Menu定期更新 全部都係健康餸菜💪🏻

由尖沙咀送到荃灣都未溶🤤
豆乳同咖啡味極濃郁 口感同雪糕一樣綿滑🤤
唔似坊間素雪糕偏冰感 呢個真心好好食 必點😍😍
外卖送餐
來到當然要試試這裡的pancake,是次就點了一份鮮果開心pancake,稱是由意大利西西里島直送的開心果醬製成濃郁的開心果忌廉,配搭各種當造的季節水果,如是次見到有配搭鮮甜的草莓和紅菜頭。另外見到這裡有提供100%自家製鮮果雪葩,所以就點了一份番石榴愛芒雪葩,非常冰凍,融合了番石榴和芒果的酸甜香味,也是一解渴之選。同時亦點了一杯花茶,這裡的花茶名字也很特別和漂亮。我們點了一杯名叫「遊樂無罪」,包含了有機可可豆、牛奶烏龍茶及甜葉菊,說是有助於抗氧化及放鬆心情身心舒暢,味道淡淡的也很自然易入口,不會太重可可豆味。

用餐时段
下午茶
2020-03-24 60 浏览
#湯米飲食日記蜜庵本膳湯米飲食日記今次又帶大家去邊度食好野呢?🤤😍🤩今次去到尖沙咀一間專食pancake嘅餐廳 可惜去之前冇做到資料搜集 pancake係下午3點之後先開始供應 所以今次冇得食🥺🥺舖頭係赫德道8號地下 門口好大個招牌 一定唔會錯過👀 咁講下舖頭先 環境非常舒適 又空曠 牆身用木做嘅 燈光效果都岩岩好 要打卡嘅就岩哂啦📷🧏🏻‍♂️🥰🤣🙈接住落黎就講下食物質素啦 咁今次兩個人去 叫左兩個餐 一個叫牛油果蟹棒沙律加雞肉筑前煮再配一碗十榖飯 另外一個就叫左香煎半熟吞拿魚配沙沙醬加普羅旺斯茄醬青口都係配十榖飯 首先牛油點蟹棒沙律 牛油果蓉非常滑 蟹柳就比較有雪過嘅味道 雞肉筑前煮非常清淡 但係味道唔錯 份量好岩細食嘅你去食 至於普羅旺斯茄醬青口嘅醬汁非常開胃 可惜青口太細隻 份量比較少 再黎口就係香煎吞拿魚 出奇地香煎竟然係冷盤 入口嘅魚油非常香口 另外跟餐每人有一碗味噌湯同一小碟滷水蘿蔔 埋單每人$98整體嚟講價錢有少少貴 不過以食物質素黎講都算值得嘅 不過都係嗰句 疫情一日未解決大家都千祈唔好鬆懈呀 大家食野之前要洗手😬冇洗手間都要用酒精消毒液消毒先好食野呀🙆🏿‍♂️香港人唔
#湯米飲食日記

蜜庵本膳
湯米飲食日記今次又帶大家去邊度食好野呢?🤤😍🤩今次去到尖沙咀一間專食pancake嘅餐廳 可惜去之前冇做到資料搜集 pancake係下午3點之後先開始供應 所以今次冇得食🥺🥺舖頭係赫德道8號地下 門口好大個招牌 一定唔會錯過👀 咁講下舖頭先 環境非常舒適 又空曠 牆身用木做嘅 燈光效果都岩岩好 要打卡嘅就岩哂啦📷🧏🏻‍♂️🥰🤣🙈接住落黎就講下食物質素啦 咁今次兩個人去 叫左兩個餐 一個叫牛油果蟹棒沙律加雞肉筑前煮再配一碗十榖飯 另外一個就叫左香煎半熟吞拿魚配沙沙醬加普羅旺斯茄醬青口都係配十榖飯 首先牛油點蟹棒沙律 牛油果蓉非常滑 蟹柳就比較有雪過嘅味道 雞肉筑前煮非常清淡 但係味道唔錯 份量好岩細食嘅你去食 至於普羅旺斯茄醬青口嘅醬汁非常開胃 可惜青口太細隻 份量比較少 再黎口就係香煎吞拿魚 出奇地香煎竟然係冷盤 入口嘅魚油非常香口 另外跟餐每人有一碗味噌湯同一小碟滷水蘿蔔 埋單每人$98整體嚟講價錢有少少貴 不過以食物質素黎講都算值得嘅 不過都係嗰句 疫情一日未解決大家都千祈唔好鬆懈呀 大家食野之前要洗手😬冇洗手間都要用酒精消毒液消毒先好食野呀🙆🏿‍♂️香港人唔鬆懈得 中左招就打唔到仗💪🏿🖐🏿☝🏿
2020-03-01