2016-05-25 1287 浏览
有名氣後水準似乎差了...蘭芳園是香港有名的茶餐廳,而他們的港式鴛鴦家喻戶曉,可惜每況愈下...蔥油雞扒撈丁雞的皮烤得脆,肉質也算嫩滑,不過撈丁的麵條入口很硬實,蔥油亦不太夠。整個麵吃起來感覺很乾,也沒有人家說的那麼好吃呢....實在少點點失望~~~奶油多相反,這個值得一贊的,就是麵包烘得香脆,奶油略嫌不夠多,但吃下去外脆內軟,味道比撈丁還要好。
有名氣後水準似乎差了...

蔥油雞扒撈丁
奶油多

2016-05-15 1639 浏览
第一下見到用膠碗裝住,賣相有點失望!番茄湯鮮紅色,味道都算係濃郁,吾會好稀,食落比較鮮甜🤗薯仔好夠'淋'所以都幾好味😛不過豬扒來講就有點兒乾身,口感都有啲硬~雞蛋簿簿一塊,煎得啱啱好,配上蕃茄湯嚟食,味道出奇地夾😊
第一下見到用膠碗裝住,賣相有點失望!
番茄湯鮮紅色,味道都算係濃郁,吾會好稀,食落比較鮮甜🤗

雞蛋簿簿一塊,煎得啱啱好,配上蕃茄湯嚟食,味道出奇地夾😊
2016-05-15 1271 浏览
週末最喜歡去茶記/冰室食野, 蘭芳園雖然已經開咗幾間分店,但我覺得都係去返總店好啲,不過就預咗呢啲名店會遊客多,同埋店員好有性格。傳統咖央西多士 ($24) 熱辣辣上枱,中間放咗牛油,上枱後可隨個人喜好加入適量嘅糖漿, 西多入口鬆軟,但有點油膩。西多中間加咗咖央,但我覺得味道比較似奶皇,食唔到椰香。呢度嘅 金牌豬扒包($24) 雖然都出名,但味道一般。包外面烤得微微香脆,豬扒唔算厚,而且有啲乾,好彩有番茄同沙律醬令個包濕潤啲。飲品方面,覺得啡走 ($18) 比較好飲,即係走奶落煉奶,感覺入口滑啲不過都會甜啲。絲襪奶茶 ($18)就不過不失吧。

傳統咖央西多士 ($24)
西多中間加咗咖央,但我覺得味道比較似奶皇,食唔到椰香。

2016-05-14 942 浏览
成日買菜煮飯都會經過呢間好出名,兼成日好長人龍既茶餐廳。連平日極少寫食評既我都忍不住要寫下野。同大家分享下。環境: 比普通茶餐廳多圓檯,位窄。裝飾好舊。食物:早上10點幾,食早餐。出前一丁面。面未熟晒,仲有少少生。哇?湯呢?嚇親我,湯面湯面,比左個唔湯唔撈既面黎。雞扒煎得又乾又硬。上傳呢張相係我「食完」既相。食左幾啖真係食唔落。茶記$38早餐唔應該係d咁既垃圾囉!仲咁多旅客黎食,影衰晒香港。人地華星冰室一樣價錢。好食十倍!服務:惡!搭檯既男人先到先落單,同我3唔識7。張檯有起碼2-3張餐牌由我拎。但侍應哥哥竟然鬧搭檯既男人叫完野唔比餐牌我。(汗)地方窄,侍應哥哥無位行,鬧我既包包放得太出,會kick親佢。但佢地就無諗過我係客,你地行黎行去夠成日撞親我。如果大家係想比錢買難食,呢間一定唔會令你失望!
成日買菜煮飯都會經過呢間好出名,兼成日好長人龍既茶餐廳。

連平日極少寫食評既我都忍不住要寫下野。同大家分享下。

環境: 比普通茶餐廳多圓檯,位窄。裝飾好舊。

服務:惡!

如果大家係想比錢買難食,呢間一定唔會令你失望!

雞扒出前一丁。湯呢?
2016-05-07 1055 浏览
是日想吃蘭芳園, 中午十二時多來到, 時間尚早不用等候便可入座. 中環總店地方非常狹窄, 吃得不太自在. 點選了龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁+熱奶茶(HK$51).不消一會侍應送上食物. 嚇了一跳, 為什麼用上紙碟? 很難夾起撈丁呢!試一口, 白汁和丁有一貫的水準, 丁沒有煮得過淋, 剛剛好. 白汁也沒有過稀. 雞扒則較尖沙咀分店的差了, 雞扒放涼了的, 不夠新鮮, 雞皮沒有煎得香脆, 筆者就是喜歡它的煎香味啊, 有點失望.幸好奶茶不錯, 夠香滑!吃飽飽又要回去搏殺.

幸好奶茶不錯, 夠香滑!

吃飽飽又要回去搏殺.
2016-02-25
因為有好多人都讚好,所以今日中午我們去中環工作完之後就特意嚟咗「蘭芳園」食午飯!點知一坐低就開始畀店員鬧,當時我們三個人被迫安排同兩個陌生人一齊坐張四人檯,當時已經覺得好擠逼,同隔離檯又背頂背,兼且畀大聲呼喝叫我們再坐埋啲,再多兩個人落嚟!嗰刻我們五個強烈反對,點可以再加多兩個人落嚟,店員完全無理會我們嘅反對,堅決加插兩個人落嚟!嗰刻真係好想走,但無奈已經點菜!我們仲要忍受店員高舉熱湯同凍飲,不斷喺你身後撞嚟撞去,真係驚險萬分!七個人逼埋喺一張四人檯,逼到無辦法彎身食,要拎起嚟食先可以食到!喺呢個時刻真係食龍肉都無味!我們叫咗鮮茄薯仔湯底豬扒蛋通粉嘅湯底味道唔係好濃郁,通粉亦唔係好彈牙!沙嗲牛肉出前一丁嘅味道比較鹹,牛肉亦唔係好嫩滑!芝麻牛肉汁牛冧肉撈丁嘅牛冧肉嘅肉質比較韌,個醬汁本來係芝麻牛肉汁,但出到嚟竟然變咗黑椒汁!真係令人極之失望嘅一餐!
點知一坐低就開始畀店員鬧,
當時我們三個人被迫安排同兩個陌生人一齊坐張四人檯,
當時已經覺得好擠逼,
嗰刻我們五個強烈反對,
點可以再加多兩個人落嚟,店員完全無理會我們嘅反對,
堅決加插兩個人落嚟!
七個人逼埋喺一張四人檯,逼到無辦法彎身食,
要拎起嚟食先可以食到!喺呢個時刻真係食龍肉都無味!
沙嗲牛肉出前一丁嘅味道比較鹹,牛肉亦唔係好嫩滑!
芝麻牛肉汁牛冧肉撈丁嘅牛冧肉嘅肉質比較韌,
個醬汁本來係芝麻牛肉汁,但出到嚟竟然變咗黑椒汁!
真係令人極之失望嘅一餐!
鮮茄薯仔湯底豬扒蛋通粉
沙嗲牛肉出前一丁
芝麻牛肉汁牛冧肉撈丁
2016-03-22
2016-04-06 1127 浏览
同老公去中環行街順便去試下哩間歷史悠久既茶記,卻比我一次史上最差既經歷,首先我地系下午茶時間想叫個下午茶餐,個夥計就系咁話我地,“今日星期幾吖?有無睇清楚個牌吖,禮拜無下午茶餐吖,一陣邊個邊個聽到又要鬧你地喇“ 我老公話第一次黎點知姐,佢又話“咁黎多d牙嘛,balabala....“之後我地散叫佐d野食,後面有個哥仔催單,佢地個夥計竟然又大聲又惡鬧返個客“催咩吖,埋黎緊lo,催催催,咁趕無食喇“ 我O曬咀,就算你系一間出名小小既餐廳,都唔系巴閉到要咁樣對d客,一陣食物到佐。首先講奶茶,其實真系好普通,唔知出名系邊,我個人認為奶茶大家樂好飲一百倍;跟住叫佐個雞排蒜蓉撈公仔面,見個個都叫哩個,就系將蔥容撈落d公仔面度,再加塊雞排,味道唔難幻想到;另外仲叫佐個雞扒通番茄湯底,哩個算系不過不失.總闊野食級數十分之普通,唔值得我特登黎試,加上哩d服務,我希望我哩一生都無再踏足哩間野,不知所謂

另外仲叫佐個雞扒通番茄湯底,哩個算系不過不失.
2016-03-28 1123 浏览
中環蘭芳園絕對係其中一間能夠代表香港文化既茶記, 難得週末黎嘆下蘭芳園點評: 食物: 今日試了首創出位撈丁系列之豬泵兜撈丁配叉燒汁+鴛鴦酒, 撈到特別之處係放係旁邊既薑蔥, 撈埋係麵裏頭加上叉燒汁別有一番風味, 豬泵兜即係豬頸肉, 切得厚薄適中, 爽口而不膩, 但味道略嫌過重, 肉奄過本身有味, 加埋叉燒汁too much, 鴛鴦酒100分, 咖啡同奶茶撞埋恰到好處, 絕對係香港茶餐廳獨門秘方, 加上煉奶一流環境: 舒適當然唔講得, 茶餐廳大排檔feel, 坐係呢度食野係求一種感受, 唔會要求太多服務: 由安排入座>食物下單>上菜速度都極有效率, 抵讚抵食: 埋單52蚊係中環食野有咁既質素一定係性價比高之選

蘭芳園點評:

服務: 由安排入座>食物下單>上菜速度都極有效率, 抵讚

抵食: 埋單52蚊係中環食野有咁既質素一定係性價比高之選
豬泵兜撈一丁配叉燒汁
2016-03-26
豬泵兜撈一丁配叉燒汁
2016-02-22 1742 浏览
今日中午阿媽話佢系中蘭芳園附近買野,叫我有時間就過去同佢食午飯,媽咪叫到,邊敢唔聽啊,所以都系趕過去同佢食飯,食完順便可以系呢邊辦事,蘭芳園老店系好有歷史嘅一間店,所以環境一般,都系比較懷舊,但老字號通常都會有幾個出品可以嘅菜色。奶油豬仔包,兩邊都煎得有D硬,好脆,涂上煉奶,煉奶嘅香味再加脆脆嘅口感,唔錯。菠蘿包,酥皮做得好好食,大塊大塊咁的,食果時唔會掉得周團都系,包身做得好軟,又香又軟綿綿,都幾好食。以前系呢度食嘅豬扒包都好好食,但今次賣相就已經失色喇,味道感覺比以前嘅要差左,唔知系咪個師傅今日心情唔好,整到個豬扒咁樣。奶茶就一定要試下喇,我最中意呢度嘅奶茶,口感好香滑,茶味又濃,適度適中,連蔡瀾都贊呢度嘅奶茶好,所以過嚟嘅朋友仔一定要試呢個。
2016-01-19
2016-01-24 1842 浏览
好唔容易過到嚟中環蘭芳園茶餐廳附近,肯定要兜過嚟食返嗰lunch先喇;兩條友就點咗咁多嘢食,食完返去又要跑幾圈操場了;西多士配凍絲襪奶茶係最佳組合,兩樣都非常正宗,次次嚟到都必點,西多士夠香脆,奶茶入口絲絲順滑,飲唔厭;蔥油雞撈丁水準穩定,雞肉仲係咁香嫩蘇軟;豬扒包就強差人意咗d啦,烤嘅豬扒肉有d干硬,食落無咁好口感啰,不過份量都好足嘅;

兩條友就點咗咁多嘢食,食完返去又要跑幾圈操場了;

蔥油雞撈丁水準穩定,雞肉仲係咁香嫩蘇軟;

2016-01-11
2016-01-22 1430 浏览
人哋話要中環呢間蘭芳園要好食過其他分店。anyway話系蔡瀾推薦。OK就去試試啦。早餐系比較多人噶,N多遊客慕名而來。中環個自動扶梯搭一陣就見到,好容易見到咯。今日來到都系搭臺,對面都系一人系度食緊豬扒包,but賣相唔系好得,我無點。So, 我都系點咗個絲襪奶茶,絲襪奶茶滑就幾滑了,冰嘅好飲過熱嘅,熱噶有D苦咯。不過都唔系講得甘好味姐。西多士炸鍋,更加香,好鬆軟,口感好,我自己覺得唔會好膩。I like it.啦啦啦,Last我都系點咗個招牌雞扒撈丁。So, 就系出前一丁加雞扒,今日噶雞扒有D煎有D隆咯,而D面都有D霖了。不過分量都好夠噶。我一個人系可以食曬我點噶,好犀利~~都系會有下次再來噶。
都系會有下次再來噶。

2016-01-20
$55 (早餐)
2016-01-14 1601 浏览
早前從頭頂嘅扶手梯經過望落去,見兩個西裝友踎喺全世界限定三張嘅檔前櫈仔嘆奶茶,真係一道非常獨特嘅香港風景,賞心悅目。以為自己一世都唔會霸到嗰個好位,點知今日同馬來西亞朋友經過雖然內場爆多遊客,但嗰三張櫈仔竟然無人踎,真係唔多相信自己眼睛,心情極度興奮。朋友想入鋪坐,我堅持要踎街邊,否則同你上星期去尖咀店一樣。佢開始極錯愕,又有啲懢尬,但都俾我威迫咗。我定踎定後,慢慢融入店中成為其他觀光客嘅風景一部份。坐喺鬧市中,旁邊有車經過,在weekday人人在工作的日子悠閒地享受一杯奶茶,這就是生活!!!熱奶茶朋友就這裡比尖沙咀店好,茶味無咁澀,但我自己就有相反睇法,我自己偏好上次尖咀店那杯,可能上次無落糖,茶香奶香比較突出,兩者同樣香滑。凍奶茶同樣非常討好,香濃細滑,愛不釋手。姐姐好好禮貌,賓至如歸。
熱奶茶
凍奶茶
凍奶茶同樣非常討好,香濃細滑,愛不釋手。

姐姐好好禮貌,賓至如歸。
2016-01-14
午餐
凍奶茶
  • 絲襪奶茶
中環貴為香港心臟地帶以及金融市場中心,不少主要商業活動均在此地段進行,小妹已私有化的親愛便在中環出生。今次小妹於收市時段抵達中環結志街的 蘭芳園 (中環) ,據可靠消息指該店的奶茶長期超買,高出預期水平,於是來了一杯鼎鼎大名的凍奶茶,茶味香濃並不太甜,奶味適中,名不虛傳。另外目測著名咖央西多並維持十張枱平均線水平,並持續有大媽追捧,小妹當然跟隨大戶小注投資了一客,並於高位獲利,主要吸引之處是那香滑甜甜椰香味的咖央餡料,罪過了。大市繼續有香蔥雞扒撈丁追捧,可惜該燒味mix即食麵的配合對小妹來說,只是市場上利好消息未能消化的泡沫,哈哈!

2015-07-28
  • 絲襪奶茶
  • 咖央西多
2016-01-05 1253 浏览
今日個朋友從廣州過嚟,既然從咁遠過嚟,就要帶佢試下香港特色美食啦,我問佢想食咩,佢話想試下出名嘅絲襪奶茶,講到奶茶梗系要去蘭芳園啦。當然先點杯奶茶先啦,呢間店有六十年歷史,以奶茶出名,一上茶就聞到陣陣茶香,試一啖果然好滑,茶味好重,飲落順滑濃郁,基本個個嚟到都會點。朋友點左豬扒包,豬扒煎得有D過火了,我之前試過覺得味道一般,分量都唔大。我點左雞扒撈丁,呢個味道還可以,面吸收左雞油嘅香味,雞扒又煎剛剛好,搭配埋一齊,再加埋其他青菜配菜,食落香口又唔油膩,過嚟嘅朋友仔可以試下呢個。
2016-01-02
2016-01-03 1094 浏览
之前睇RM見到李光洙都有嚟呢間食過嘢,所以超想嚟呢度試下!嚟呢度就一定要飲翻杯絲襪,唔好以為佢只係一杯普通噶奶茶,奶好滑,茶好香,夾埋一齊感覺啱啱好,口感好到爆~~不過我重點推介噶係老蘭噶蔥油雞扒撈丁!就係雞扒再加埋出前一丁撈起身一齊食,雞扒外皮脆,啲肉又嫩,加埋我又鐘意食出前一丁啲面,真係好抵食啊!!!不過我覺得個豬扒包就麻麻啦,豬扒包舊肉覺得有啲肥囖,咬落去有油滲出來,驚肥噶人就唔建議食呢樣啦,不過靚女我點食都唔肥最令我覺得surprise噶係杯咸檸七,聽講啲咸檸係個老細自己整嘎,所以咸味特別濃郁,切開舊檸檬放入杯汽水到,再拿只羹壓下舊檸檬,檸檬啲味道就可以好好咁混入汽水入面啦。真係又好食又抵食吖
2015-12-29