2011-05-21
我放完 4 日長假,今日返工。見到上環信德中心開咗<蘭芳園>,對我嚟講夠就腳! 喺 KFC 樓上,澳門賽馬會隔離,鄰近東橋;日後去澳門之前,可先到此嘆港式早餐!呢間新店門面幾大,比較尖沙咀重慶大廈分店較大!但係圓枱之間缺乏空間,卡位確實不多! 仍保持懷舊裝修,有三角扇、街市見到嘅紅色吊燈。如果留意一下摺凳,全部都有「蘭」字,代表蘭芳園,別具一格!供應一般茶餐之外,還有潮州打冷及廣東燒味。早餐 ( 7:30 ~ 11:00 供應 ) 由 $22 ~ $27 不等,價錢大眾化!既然 SMASHING PUMPKINS 師兄覺得番茄薯仔湯通粉唔好食,加上同枱食客都覺得係罐頭湯貨色,不試也罷!金牌豬扒包早餐 $26 ( 單叫 $17 )可見用上嘉頓麵包,烘過後仍略帶微溫,包質鬆軟;切開一半,方便食客進食,真周到!揭開個包,包裡面搽咗沙律醬,豬扒份量不少, 不知道豬扒煎好後,放咗幾耐,已經灘凍哂! 沒有加入鬆肉粉,又夠入味,真好食! 豬扒下底有一塊番茄,番茄與包之間搽上些少牛油,整體味道確是不錯,只是豬扒有點失色!熱杏仁霜 ( 單叫:熱飲 $15 / 凍飲 $17 )儘管天氣有幾
見到上環信德中心開咗<蘭芳園>,對我嚟講夠就腳!
金牌豬扒包早餐 $26 ( 單叫 $17 )
儘管天氣有幾熱以及時間有幾趕,我依然堅持飲熱飲!因為較為健康,又可以飲出淡奶嘅真正濃度,唔會受冰而影響。凍飲嘅冰會破壞質感,變得水汪汪!以肥肥矮矮嘅杯盛住,慢慢品嚐箇中味道,淡奶落得夠多,水夠熱,能帶出杏仁特有香味!攪勻一飲,杏仁味香濃又夠滑!
此外,呢度係用糖罌,棄用糖包,雖然環保,但易受潮!
大家要留意呀!