#星馬菜 #長沙灣美食返工嘅動力就係放工食大餐😛TUM TUM 噚日嚟到想食好耐嘅蘇山雞飯🐓星期一晚市都咁多人 果然係人氣餐廳🍴.我就食咗主打海南雞飯🍚雞肉滑嫩🤤配雞雜冬瓜湯 湯本身係清淡冬瓜香 再食到濃郁嘅雞腎有驚喜👍🏻最正係個油飯問過先知佢地係用細電飯煲煮令每粒飯都可以吸收到雞油仲落咗斑蘭特別香!.男朋友食咗白胡椒肉骨茶🍲湯好濃白胡椒味😯排骨份量多 煮到好軟淋🍖冇咁鍾意藥材味嘅我都啱食😉.我哋分別加咗兩個小食加埋平均一個小食$20都唔使😙咖央多加邪惡厚切牛油🧈Susan雞翼炸到又香又脆😋.仲加埋新出嘅飲品🍹🍍菠蘿冰成個菠蘿上真係少見隔離枱以為我哋嚟咗個菠蘿炒飯😂😂🥥開心果椰子奶昔椰子奶味濃 加入開心果特別啲如果開心果味再濃啲會更好👌🏻.我哋絕對係眼闊肚窄🫣食到超飽 行唔郁🤪估唔到咁大份埋單$300都唔洗咁樣叫絕對係3人份量.蘇山雞飯 @susan_chicken_rice 📍長沙灣元州街411號義華大廈地舖📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖.#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #太子美食 #hk
#星馬菜 #長沙灣美食

再食到濃郁嘅雞腎有驚喜👍🏻
最正係個油飯
問過先知佢地係用細電飯煲煮
令每粒飯都可以吸收到雞油
仲落咗斑蘭特別香!
海南雞飯

咁樣叫絕對係3人份量
蘇山雞飯 @susan_chicken_rice
📍長沙灣元州街411號義華大廈地舖
📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖

#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #太子美食 #hkfoodie #tumtumfoodie
2024-04-15
  • 雞雜冬瓜湯
  • 肉骨茶
  • 輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
2024-04-15 53 浏览
位於長沙灣嘅東南亞餐廳,主打多款東南亞菜式,尤其是招牌海南雞飯最為人氣,十分推薦👍🏻qrcode落單好方便招牌海南雞飯配油飯🍚滑嫩多汁嘅海南雞搭配著香氣四溢嘅油飯,每一口都帶嚟一種濃郁嘅滋味。雞肉嫩滑,米飯香軟,令人回味無窮🤪雞雜冬瓜湯🍲湯底入面有豐富嘅雞雜同滑糯嘅冬瓜,有著濃郁嘅滋味同鮮甜感☺️特色小食拼盤🍱拼盤入面有雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷同豬肉串。每一款小食都有獨特嘅風味同口感。雞翼炸得酥脆,魚餅帶嚟一種鮮美嘅泰式風味,鳳尾蝦春卷外脆內嫩,而豬肉串則入口多汁,既滿足又驚喜🤩超冰凍椰青🥥冰涼爽口嘅椰青,飲落帶嚟清涼嘅感覺,消暑又解渴🥰參巴辣蝦醬通菜🍃通菜炒得爽脆,搭配香辣嘅參巴辣蝦醬,食落帶嚟一種辣爽嘅感覺。辣味同通菜嘅鮮甜相互輝映,好惹味😋
qrcode落單好方便
招牌海南雞飯配油飯🍚

雞雜冬瓜湯🍲

特色小食拼盤🍱

超冰凍椰青🥥
冰涼爽口嘅椰青,飲落帶嚟清涼嘅感覺,消暑又解渴🥰

參巴辣蝦醬通菜🍃
2024-04-11 46 浏览
📍蘇山雞飯一向都好出名,下午茶時間黎到,都要排隊等一陣。娘惹咖喱炸雞配白飯 $58黎到就好吸引,炸雞即叫即炸,外皮酥脆,切開內裏多汁。配上椰香味十足嘅咖喱,另外有一塊蝦片、炸魚仔、雞蛋、花生、娘惹醬伴上。因為個人唔鍾意食椰醬飯,所以轉左做白飯。
📍蘇山雞飯一向都好出名,下午茶時間黎到,都要排隊等一陣。

娘惹咖喱炸雞配白飯 $58
1K
這間都算是區內比較有名的海南雞飯之一了,晚上時段還是要排隊的,主打的海南雞比很多有名氣的店都要好吃,對比起來真的性價比十足!招牌海南雞飯轉輕怡排骨茶(62元+10元)下午茶的性價比更高,雞肉的份量不變,而且剛好拿到雞腿的位置,吃起來特別嫩滑多汁,肉質有彈性,雞皮爽滑!而且雞油飯是這裡的特色,比很多店都要更濃香,味道更突出,單吃就已經很好吃了!而這個轉了做肉骨茶,小小的一碗就有兩件排骨,湯喝起來挺濃,胡椒的辛辣非常突出,然後是藥材香!黑白海雞飯(93元)一次吃到這裡兩款的特別,分別是海南雞和醬油雞!雖然價錢貴了,但其實份量也是多了的!醬油雞味道比海南雞更香濃,多了一份醬油香,單吃也很夠味了,肉質大家都差不多。而我拿到的是雞胸,吃起來也不會覺得老!這個配的是雞雜湯,有淡淡的雞湯清香,配上冬瓜和雞雜,真的挺足料的!醬油拼盤(39元)有豬手,雞腳和滷蛋,其中豬手特別出色,吃起來入口即化,肥而不膩的,滷得非常入味,醬油味濃!雞腳是保留了本身的爽滑口感。滷蛋蛋香十足!開心果椰子奶昔(32元)這個新出的飲品,喝起來開心果味挺香濃,感覺直接用開心果打成的,配椰子奶,喝起來是滑滑的口感。仙草椰奶冰(加配

招牌海南雞飯轉輕怡排骨茶(62元+10元)

黑白海雞飯(93元)

醬油拼盤(39元)

開心果椰子奶昔(32元)

仙草椰奶冰(加配12元)
這個用的椰奶又濃上面的椰子奶不一樣,味道更濃一點,仙草更特別用上球型的,挺特別。

2024-04-06
2024-04-09 144 浏览
長沙灣「蘇山雞飯」嘅海南雞飯質素ok 而且下午茶好抵食,下午套餐有小食或正餐等$30 起…海南雞飯套餐$62……..可以加$10 轉肉骨茶,不過我冇轉🤪因為跟餐嘅冬瓜雞雜湯都唔差幾好飲🤭⋯⋯但我加咗$12轉特飲美祿恐龍,甜到正常味道不錯!另外朋友叫做咗…….香蔥海南豬扒飯,豬扒唔鞋口,調味也適中….. 再加特色小食拼盤😆😆⋯⋯ 小食拼盤有兩隻雞翼兩塊泰式魚餅兩件脆鳳尾蝦春卷和2吋豬肉卷…脆鳳尾蝦春卷好香脆!仙草椰奶冰甜度適中!
長沙灣人氣星馬餐廳{蘇山雞飯🐓}好旺場,好彩都叫做唔洗等位,食完出嚟已經見到一條人龍🙈✴️海南雞(半隻)&油飯&雞雜冬瓜湯✴️鎮店之寶—海南雞🔥雞肉的確嫩滑,皮薄唔肥膩,但差緊啲雞味~三色醬可以補返雞肉唔夠味嘅不足,點完後更惹味👍🏻油飯好正!每粒飯都好煙UN,有少少雞油同薑蓉味,欣賞✨✴️Susan豬手飯✴️豬手份量好足,每件都好大嚿,好似食極都食唔完咁🙉豬皮炆得好腍好腍,同時又十分彈口,怕肥但都要食😋配菜有大量花生同酸菜,幾有誠意~✴️雞雜怡保芽菜✴️超多雞雜,竟然會食唔哂😅味道較淡,芽菜同雞雜都無咩味~✴️咖央油條配海荷朱古力雪糕✴️擺盤有設計過,幾搞笑🤣油炸鬼入滿搽滿咖央,本身已經夠甜,加埋朱古力醬就更甜,好彩份量唔算多,否則都幾膩~

海南雞(半隻)
海南雞(半隻)+油飯
雞雜冬瓜湯

✴️海南雞(半隻)&油飯&雞雜冬瓜湯✴️

Susan豬手飯

✴️Susan豬手飯✴️
雞雜保芽菜

✴️雞雜怡保芽菜✴️
超多雞雜,竟然會食唔哂😅味道較淡,芽菜同雞雜都無咩味~

咖央油條配薄荷朱古力雪糕

✴️咖央油條配海荷朱古力雪糕✴️
海南雞(半隻)+油飯
Susan豬手飯
2024-04-07 58 浏览
今日約咗朋友食飯,朋友喜歡星馬泰菜式,於是帶他一嚐新加坡菜式蘇山雞飯,價錢平民實惠,份量又足料,其中無骨海南雞飯成為招牌菜式,肉質嫩滑,份量十足,配上酸甜辣醬味道更升上另一層次,平時配上油飯,今次嘗試喇沙摻摻,是米粉和油面的組合,會有魚片魚蛋芽菜豆卜,湯底濃郁,米粉完全吸收湯底的精華。由於我太肚餓,叫多咗個豬手飯,見到淡淡肥豬肉,滷水雞蛋配酸菜非常開胃,另外叫咗份鮮油咖央多士,真的必點之選,一口牛油配咖央與烤焗過的多士絕配,再一口沙嗲串燒(豬牛雞),燒得香口,不會太乾,保留肉質鮮嫩。新出咗兩杯特飲,清爽砂粒越菠蘿冰,原個菠蘿造成沙冰,原汁原味不會過甜,夏天飲可以消暑解渴,另一杯開心果椰子奶昔是我最愛,開心果結合椰子奶香,原來他們都好夾,喜歡奶昔的人必試👍🏻
2024-04-05 49 浏览
每次運動員經過蘇珊雞飯都見到好多人,但因為都已經8:30,所以唔係好想排咁耐隊先食飯,一直都未入去試過。今日好早12:30晏晝就喺長沙灣,經過唔使排好耐隊,咁梗係入去試啦。lunch嘅價錢係比晚餐平$10,仲要有嘢飲添。位置坐得舒服,亦都乾淨都寬敞。雙雞飯去到梗係想食招牌海南雞啦。我哋叫咗一個海南雞飯另外就叫咗一個喇沙海南雞呢個喇沙海南雞呢就要咗米粉嘅。平時上面都會有少少配料咁就一碗,所以我通常都會嗌小食,因為唔夠飽。而呢個海南雞喇沙唔單止有的雞仲有好滑嘅雞馬莎上面都有其他配料真係超級飽肚。個喇沙湯底亦都好香超級足料啊。呢個湯底係唔辣嘅喇沙嚟㗎。 另外海南雞飯係配油飯嘅,如果唔想食牛飯亦都可以配白飯仲要有一碗湯根本就食唔晒囉。🐷另外加$3就有椰汁咖啡啦,真係少見啦。!最後其實係可以一啲小食嘅好多人想食鮮牛油咖央多士啦。個多士一嚟我就即刻攞咗一件利息先多士,好彩華哥件牛油不得了,同其他地方只搽一層牛油或者好薄嘅一片呢度完全一件厚油牛油啊。加$15咋,好食嘅抵食!不得了!性價比好高嘅一餐飯!

位置坐得舒服,亦都乾淨都寬敞。

性價比好高嘅一餐飯!
2024-04-03
2024-04-02 37 浏览
醬油雞飯份量小,總共得3.5舊肉加雞翼(相片是夾咗一舊之後拍的,不明白只得一忽雞肉,為什麼可以興兩隻雞腳伴碟(一隻雞只得兩隻腳),真的值$85嗎?好像沒有需要在此餐廳食雞飯!
醬油雞飯

2024-04-02
2024-03-25 225 浏览
📍蘇山雞飯💒長沙灣元州街411號義華大廈地舖去長沙灣開電話卡,突然男朋友問我有沒有興趣食海南雞飯,有間食雞飯出名的,就帶我去蘇山雞飯這間餐廳,岩岩好2:00下午餐到,店員應該知道我地有揸車泊左係門口,安排了一個可以完全望到車既窗邊位置給我,在內情況當時並不多滿座,隔了一會便開始要排隊,原來大家都等2:00下午茶時間😊裝修簡潔,比一般港式茶餐廳舒適,再望一望餐牌,食物選擇都頗多,價錢又合理。招牌海南雞飯 🌟🌟🌟🌟🌟🐓雞肉好嫩滑,不論係脾定翼位都係咁嫩滑配有三個醬汁,鼓油和薑蓉會和酸甜醬, 本人喜歡酸甜醬,酸酸甜甜送飯一流,油飯唔油膩,另外仲有碗冬瓜湯。仲叫咗份🥪鮮油咖央多🌟🌟🌟🌟麵包烘得好脆,牛油好厚。
📍蘇山雞飯
💒長沙灣元州街411號義華大廈地舖
招牌海南雞飯 🌟🌟🌟🌟🌟

仲叫咗份🥪鮮油咖央多🌟🌟🌟🌟
麵包烘得好脆,牛油好厚。
海南雞油飯  鮮油加央多士
2024-03-23
海南雞油飯  鮮油加央多士
2024-03-23 70 浏览
星期六冇嘢做,梗係同女朋友周圍去搵食🤤今日嚟到位於長沙灣元州街嘅蘇山雞飯🐓其實海南雞飯以前已經食過好多次,食過天天啦,亦都有去泰國食過水門,都有喺香港食過唔同嘅海南雞飯,可以話唔同嘅地方各有特色。講返蘇山先,今日呢就叫咗一個下午茶嘅蘇山雞飯另外加咗一個超級邪惡嘅咖央多士😋😋個飯一嚟到係每一粒米都有油香,比雞油包裹住,雖然話下午茶,但係碗飯有得揀多飯,個份量絕對足夠兩個人食。海南雞非常嫩滑亦有雞味,跟配嘅三個醬亦都非常惹味,只係略嫌個甜醬油味道有少少單調。隨餐附送咗一碗冬瓜雞雜湯味道清淡,雞雜都風味濃郁,非常之過癮!食食下雞飯,咖央多士亦都送到,見到個多士我當堂呆咗,裏面嗰塊牛油係超級極之厚,對於我呢啲民以食為天嘅人就啱晒,一咬落去厚切嘅牛油,溶化喺我嘅嘴裏面🥹🥹配合佢咖央醬嘅甜,嗰種配搭無懈可擊🥰美中不足嘅係多士唔夠脆,希望餐廳下次可以再做好啲,兩個人食呢兩樣嘢非常之飽,本身仲諗住嗌多個豬手飯,好彩冇叫😂最後埋單都只係$95😨😨真係抵到爛,性價比極之高,下次想唔返嚟食都唔得啦😂

2024-03-23 85 浏览
係長沙灣嘅蘇山雞飯,晚飯時間坐無虛席,不過係門口排左一陣隊都好快入坐,如果唔想搭枱就可能要再等耐啲~🥢Susan豬手飯豬手飯份量好多,旁邊有花生同酸菜,豬手整得好軟腍,膠質滿滿🥢黑白雞(海南雞+醬油雞+油飯+迷你星洲叻沙)黑白雞好嫩滑,油飯好香,迷你星洲叻沙有香濃椰香味,食完好滿足🥢冰爽砂拉越菠蘿冰菠蘿冰係完隻菠蘿呈現係眼前,好靚,真材實料,飲落清甜🥢醬油雞腳加配小食好抵,$14有六件,整得入味

🥢Susan豬手飯
豬手飯份量好多,旁邊有花生同酸菜,豬手整得好軟腍,膠質滿滿

🥢黑白雞(海南雞+醬油雞
+油飯+迷你星洲叻沙)

🥢冰爽砂拉越菠蘿冰
菠蘿冰係完隻菠蘿呈現係眼前,好靚,真材實料,飲落清甜
🥢醬油雞腳
加配小食好抵,$14有六件,整得入味
//🇸🇬🇲🇾蘇山雞飯//🆗 超抵食下午茶餐推薦⭕️招牌海南雞飯⭕️地道白咖喱扎肉老鼠粉⭕️ 沙粒越菠蘿冰 ⭕️ 沙嗲肉串⭕️ 咖吔油條配薄荷朱古力雪糕♡̴招牌海南雞飯 配冬瓜湯$62雞肉肉質幼嫩,油飯色澤金黃,油香味十足,醬汁亦都好夠味。更有一碗冬瓜湯,下午茶嚟講份量亦都超級充足。性價比之選♡̴ 地道白咖喱扎肉老鼠粉$58叫嗰陣時仲諗住試吓咩係老鼠粉,一嚟到已經聞到好濃郁嘅咖喱香味,原來老鼠粉就係銀針粉,份量充足之餘,扎肉香口,值得一讚係佢個魚餅,有魚味之外亦有少少香辣味道,有驚喜!♡̴ 沙粒越菠蘿冰$48一嚟到已經好驚喜,係原隻嘅菠蘿,入邊有菠蘿沙冰仲有乳酪味,酸酸甜甜,超級開胃!♡̴ 沙嗲肉串雞肉同牛肉燒到十分香口,沙嗲醬亦都好濃郁,之後一入口就有好嘅沙嗲香味,正♡̴ 咖吔油條配薄荷朱古力雪糕 $38好特別嘅甜品,係油炸鬼入邊加蜂蜜外邊淋上朱古力醬,再加上薄荷朱古力雪糕,兩樣嘢組埋一齊意外地夾,唔會太死甜,口感豐富,為完美嘅一餐畫上句號!下午茶時段💰$50-100/1p⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆評分(五星為滿分)⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️
//🇸🇬🇲🇾蘇山雞飯//

♡̴ 咖吔油條配薄荷朱古力雪糕 $38
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕

下午茶時段
💰$50-100/1p
評分(五星為滿分)
⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️
菠蘿沙冰
沙嗲肉串
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕
2024-03-19 1933 浏览
成日經過都坐滿人,一直好好奇,今晚終於去試咗。舖頭好闊落,有卡位亦都有普通座位,所以多人小人都可以嚟食👍🏼\ 招牌海南雞+油飯+雞雜冬瓜湯 /好欣賞佢海南雞又好唔同種類可以揀,亦都可以揀白飯或者油飯,最緊要佢會送咗個冬瓜湯,個人覺得冬天同夏天飲都幾清,唔係味精湯,我個人好鍾意個湯。海南雞好嫩滑,仲有三種醬可以自己揀點樣搭配,份量都好多,飯好香,個人推薦揀油飯。💙\ 黑白雞(海南雞+醬油雞)+油飯+雞雜冬瓜湯 /朋友就揀咗黑白雞,其實即係海南雞加豉油雞,一個餐可以試多兩種唔同煮法嘅雞,性價比都幾高!🫶🏻\ 冰爽砂拉越菠蘿冰 / 雖然未到夏天,但係其實呢個菠蘿冰係四季皆宜!用咗原隻菠蘿作為飲品杯,賣相非常靚,再配咗嚿菠蘿喺杯邊,插上裝飾太陽傘,夏威夷風情出晒嚟。菠蘿冰飲落味道唔係好甜,沙冰口感都好好,唔會太硬,亦都唔會太水。🥳\ 開心果椰子奶昔 /平時都好鍾意飲奶昔,不過開心果配椰子呢一個Compilation真係比較少見,但係又出奇地夾,椰子味好濃,開心果味都唔會好artificial🙆🏼‍♀️
成日經過都坐滿人,一直好好奇,今晚終於去試咗。

\ 招牌海南雞+油飯+雞雜冬瓜湯 /

\ 黑白雞(海南雞+醬油雞)+油飯+雞雜冬瓜湯 /

\ 冰爽砂拉越菠蘿冰 /
雖然未到夏天,但係其實呢個菠蘿冰係四季皆宜!

\ 開心果椰子奶昔 /

• 雞雜冬瓜湯
長沙灣平民高質星馬菜,超嫩滑招牌海南雞飯🐔🔻招牌海南雞飯 配油飯+輕怡肉骨茶 💰72 🌟果然係店內招牌,海南雞去曬骨,肉質超嫩滑,雞皮都彈牙可口🐔肉骨茶好重藥材味同胡椒味,飲落好正宗,仲有兩大塊排骨😍本身係配雞雜冬瓜湯,不過我加多10蚊轉肉骨茶,都幾抵🙈🔻星洲叻沙摻摻 💰58 叻沙入面有好多配料,有豆卜、魚片、魚蛋、蝦、芽菜同通菜,味道不算太濃,冇咩辣味,反而係椰奶味突出,適合口味清淡嘅朋友仔👍🏻🔻Susan雞翼(三隻) 💰42 🌟極推薦呢款炸雞翼,有三個好大隻嘅雞全翼,仲貼心咁一分為二,雞翼炸得好酥脆,熱辣辣,咬開仲有肉汁☺️🔻鮮油咖央多士 💰30 🌟牛油超級大塊,好邪惡但係好鍾意啊😍多士都烤得幾香,咖央醬不會過甜,熱辣辣嘅多士配上冰冰涼涼嘅牛油,簡直係冰火兩重奏,好好味啊😋🔻冰爽砂拉越菠蘿冰 💰48 🌟呢款沙冰好抵飲🍍餐廳直接將原隻菠蘿打成沙冰,非常足料,超有東南亞風味,夏天飲好清爽😋🔻凍恐龍美祿 跟餐+💰12雖然唔知點解叫恐龍美祿,但係幾好飲,係美祿朱古力味飲品,面頭再鋪滿美祿粉,超級濃,簡直係美祿控必飲🍫以上係下午茶餐嘅價錢,如果其他時間黎會貴啲㗎🙈我見好多街坊都係6點前落單或者
長沙灣平民高質星馬菜,超嫩滑招牌海南雞飯🐔

🔻招牌海南雞飯 配油飯+輕怡肉骨茶 💰72 🌟

🔻星洲叻沙摻摻 💰58

🔻Susan雞翼(三隻) 💰42 🌟

🔻鮮油咖央多士 💰30 🌟

🔻冰爽砂拉越菠蘿冰 💰48 🌟

🔻凍恐龍美祿 跟餐+💰12

以上係下午茶餐嘅價錢,如果其他時間黎會貴啲㗎🙈我見好多街坊都係6點前落單或者外賣當晚餐,咁都幾抵食👍🏻
  • 冰爽砂拉越菠蘿冰
  • Susan雞翼