2023-10-01 58 浏览
店名: 藍鳥葡國餐廳地址: 沙田德厚街3號禾輋廣場2樓251-252號舖環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4/5葡國餐廳就比較少見了,今次黎到係沙田嘅藍鳥葡國餐廳,見到價錢唔太貴,裝修望落又乾淨舒適,一於就試下🙈紐西蘭西冷牛扒意粉 配特飲 檸檬蜂蜜百香果茶 ❤️❤️❤️❤️$82 (+$5)牛扒又嫩又多汁,份量超大,有3款醬汁選擇(牛骨汁,黑椒汁,咖喱汁)😗牛扒當然要配黑椒汁啦~另外可配飯、意粉同薯菜🥰露絲瑪莉慢烤羊架 配特飲 紅豆冰 $138 (+$5)❤️❤️❤️❤️❤️唔係好多餐廳有羊架食,同樣有3款醬汁選擇,羊架我就揀左牛骨汁,羊架上枱後先發現,啲食物真係好大份呀🤩好彩有聽職員建議其中一份轉配薯菜,起初仲擔心咁大份嘅羊架會韌,食落發現夠淋加小小騷味,簡直係大愛😆馬介休炸薯球❤️❤️❤️❤️$43上枱仲係熱辣辣,炸完夠哂香脆,啱哂啲鍾意食香口野嘅人,點上醬汁就更惹味😚
店名: 藍鳥葡國餐廳

地址: 沙田德厚街3號禾輋廣場2樓251-252號舖

環境: 4/5
價錢: 4.5/5
味道: 4/5

$82 (+$5)

露絲瑪莉慢烤羊架 配特飲 紅豆冰
$138 (+$5)❤️❤️❤️❤️❤️

馬介休炸薯球❤️❤️❤️❤️
2023-09-29 316 浏览
好多年都無去過沙田禾輋了,原來禾輋商場早已大翻新!好耐都無食過葡國菜,估唔到屋邨商場都有葡國餐廳,呢晚就試下呢間。餐廳地方都幾大,座位寬敞,裝修以藍色做主調,感覺舒服。❇️馬介休炸薯球4件 $43▶️呢款傳統葡菜小食係侍應姐姐推介的,外皮炸得脆脆地,入面薯蓉口感軟滑,加埋醬汁一齊食惹味D❇️露絲瑪莉慢烤羊架 $138▶️烤羊架有3件,而且份量都唔細。入口有少少羊羶味,肉質好juicy。有幾款醬汁可以揀,而我揀咗黑椒汁,唔會搶過羊本身的香味,唔錯!❇️金牌焗葡國雞肉飯 $65▶️雞肉大大件,肉質嫩滑。最欣賞係個葡汁,入口充滿椰香,加埋白飯食又香又惹味,估唔到呢個有D驚喜!😍跟餐叫咗兩杯特飲❇️檸檬洛神花茶(熱) +$2❇️檸檬蜜百香果(凍) +5特飲只係分別加$2同 $5都算抵,當中比較鍾意百香果茶,唔太甜幾清新。整體來講,食物質素唔錯,價錢亦非常親民,如果食開茶記覺得悶悶地,可以嚟食返個抵食葡國餐。
好多年都無去過沙田禾輋了,原來禾輋商場早已大翻新!

餐廳地方都幾大,座位寬敞,裝修以藍色做主調,感覺舒服。
❇️馬介休炸薯球4件 $43
❇️露絲瑪莉慢烤羊架 $138
❇️金牌焗葡國雞肉飯 $65
跟餐叫咗兩杯特飲
❇️檸檬洛神花茶(熱) +$2
❇️檸檬蜜百香果(凍) +5

2023-09-26
性價比極高大大份 勁抵食先講下裝修 餐廳用不同嘅藍色瓷磚拼貼 然後中間有一隻藍鳥都幾打卡able餐湯係羅宋湯 味道濃郁都幾多料係入面🔆馬介休炸薯球炸到外脆內軟係軟綿嘅薯蓉入面食到一絲絲嘅馬介休吾洗點醬都已經好夠味🔆葡萄牙原隻鹹豬手份量都幾大 豬手外表乾身外表整得好脆肉質都幾吾錯 都保留到肉汁加埋吾係太咸 再配上泰式酸汁 都幾惹味價錢都係$88 抵食🔆紐西蘭西冷牛扒🥩又係抵食到痴線😝兩塊成塊面咁大塊嘅牛扒而且吾係薄牛扒 都有d厚度煎到7-8成熟 但都吾會好韌超抵食

性價比極高

煎到7-8成熟 但都吾會好韌
超抵食
2023-09-25
2023-09-23 44 浏览
小瀝源有好多餐廳! 尤其是有好多街坊餐廳🫶🏻 通常性價比都幾高! 今次就去咗呢間葡國餐廳鋸扒~ 抵食得嚟, 質素都好唔錯今次牛扒同羊架都有試🐑 晚餐套餐有牛扒, 只係$68就有超大塊扒🥹 有得揀返黑椒汁或者牛骨汁! 性價比真係好高~ side有得揀飯, 意粉或者薯菜🥔 另外仲有好多蔬菜伴碟~ 而且雖然好抵食, 但係牛扒嘅肉質有質素🥰烤羊架有3大件🤩 價錢都係$128! 份量真係好大! 都係叫咗牛骨汁~ 調味都好唔錯! 唔會太鹹~
2023-09-15
2023-09-21 39 浏览
香港比較少有澳門葡國菜,係沙田禾輋竟然有一間,有馬介休球、乳豬等等,價錢抵食。餐廳佈置用左好多葡式瓷磚,環境唔錯。。炸馬介休球薯球 $43每次食葡菜都會嗌,馬介休混合薯仔,製成一個薯波,炸到脆卜卜。馬介休味好香,價錢仲好抵。。BBQ醬烤豬肋骨 $65豬肋骨肉質好腍,易咬又易切。BBQ醬甜甜地,同豬肋骨好夾。轉左薯菜,係粗薯條。。東望洋芝士鮮茄豬扒焗飯 $60即叫即焗,十分新鮮。豬扒大塊,肉質唔錯。面層鋪左芝士,茄汁調味唔錯,唔會太酸或太甜。飯係炒飯底,有蛋絲,炒到粒粒分明。推介。有汽水自助吧,汽水可以添飲。

。炸馬介休球薯球 $43

。BBQ醬烤豬肋骨 $65

。東望洋芝士鮮茄豬扒焗飯 $60

有汽水自助吧,汽水可以添飲。
每次下班不知道該吃甚麼的時候,藍鳥葡國餐廳就是朋友最佳的選擇,藍鳥葡國餐廳餐點美味又吃得飽,服務亦不錯,朋友說藍鳥葡國餐廳包我滿意,說我一定要來嚐嚐看。葡萄牙原只鹹豬手意粉嚴選脂肪較厚的豬手,使用多種獨家香料醃製,再經過火烤,將外皮烤至焦香酥脆,呈現出皮脆肉嫩的口感,建議搭配意粉享用。酸甜醬緩和葡萄牙原只鹹豬手的油脂,單吃葡萄牙原只鹹豬手已很可口。香草燒春雞蘑菇汁意粉可以說是物美價廉,燒春雞緊緊地鎖住香草的精華,香氣令人食慾大增,雞皮油亮油亮的光芒,朋友忍不住趕快開吃。香草燒春雞嚐起來除了嫩口外,更有一種越咬越涮嘴的感動,雞肉還淌著雞汁,令人愛不釋口。餐湯有粟米忌廉湯和羅宋湯可選,我們各選其一,粟米忌廉湯以粟米和忌廉熬煮,溫潤順口,粟米忌廉湯富忌廉香滑,粟米鮮香,身為粟米控的我覺得十分滿意。羅宋湯太有誠意了,所以識貨的人來藍鳥葡國餐廳一定先喝上一碗再吃主菜,羅宋湯裡頭的雜菜給得不手軟,真材實料,色澤誘人,酸甜濃郁開胃,讓人一口接著一口。檸檬蜂蜜百香果茶的酸甜比例調配得剛剛好,不會死甜或過酸,清涼又解渴,檸檬蜂蜜百香果茶順口得很,是夏天降火消暑的聖品,讓人一試成了忠實顧客。檸檬洛神花蜜是

檸檬洛神花蜜是藍鳥葡國餐廳人氣飲品,甜甜的洛神花蜜融合了酸美的檸檬,毫無違和感,喝起來相當清爽解飽膩,洛神花花香讓人口齒留香,回味無窮。

2023-09-20 33 浏览
今天發現了又抵又好食既豬手❗️❗️一間位於小型商場既餐廳坐低都見到不少街坊光顧平日的晚上🌃也是座無虛席餐廳食物價格是街坊價錢葡萄牙原隻豬手都只是九十大元配菜可以配飯、意粉或薯條🍟份量超級大 配有兩種醬汁 一種是燒汁 一種是泰式辣汁隨便一種醬汁都跟豬手很夾😋另外餐廳的紐西蘭西冷牛扒都令我哋大吃一驚😳因為它的牛扒是有兩塊的🤯照片反映不到份量的震撼🫣西冷牛扒頗有嚼勁油花不算多 但分佈平均配菜的種類也不少 有栗米、蕃茄仔、蘿蔔同菜仔份量真係大癲🙈🙈小食我們點了一個葡菜小食馬介休炸薯球Bacalhau🥔外層又酥又脆咬開夾雜魚肉和薯蓉鹹香惹味😋
今天發現了又抵又好食既豬手❗️❗️

一間位於小型商場既餐廳
坐低都見到不少街坊光顧
平日的晚上🌃也是座無虛席

餐廳食物價格是街坊價錢
葡萄牙原隻豬手都只是九十大元
配菜可以配飯、意粉或薯條🍟
份量超級大 配有兩種醬汁

照片反映不到份量的震撼🫣
西冷牛扒頗有嚼勁
油花不算多 但分佈平均
配菜的種類也不少
有栗米、蕃茄仔、蘿蔔同菜仔
份量真係大癲🙈🙈

小食我們點了一個葡菜小食
馬介休炸薯球Bacalhau🥔
外層又酥又脆
咬開夾雜魚肉和薯蓉
鹹香惹味😋
2023-09-17 44 浏览
朋友帶我黎食話呢度嘅馬介休球好抵食所以黎試下首先講下環境如果想係附近坐底食野傾下計嘅餐廳係唔多呢度地方大,坐得舒適岩曬想傾下計嘅朋友黎食講返食物餐湯唔錯羅宋湯酸酸甜甜,南瓜湯足料食到南瓜蓉馬介休炸薯球(4件)$43 一絲絲馬介休,配上薯蓉油炸味道好好,個人認為唔點醬汁仲好食香草霹靂春雞意粉(半隻)$72夠曬大份春雞夠脆,唔肥膩經典豬排包+脆薯條新鮮熱辣,豬排調味簡單薯條夠熱夠脆如果我想食馬介休球,我會再黎食
朋友帶我黎食
話呢度嘅馬介休球好抵食
所以黎試下

首先講下環境
如果想係附近坐底食野傾下計嘅餐廳係唔多
呢度地方大,坐得舒適
岩曬想傾下計嘅朋友黎食

講返食物
餐湯唔錯
羅宋湯酸酸甜甜,南瓜湯足料
食到南瓜蓉

馬介休炸薯球(4件)$43

一絲絲馬介休,配上薯蓉油炸
味道好好,個人認為唔點醬汁仲好食

香草霹靂春雞意粉(半隻)$72
夠曬大份
春雞夠脆,唔肥膩

經典豬排包+脆薯條
新鮮熱辣,豬排調味簡單
薯條夠熱夠脆

如果我想食馬介休球,我會再黎食

馬介休薯球(4件)

D1 香草霹靂春雞飯( 半隻)配意粉

2023-09-12
馬介休薯球(4件)
D1 香草霹靂春雞飯( 半隻)配意粉
經典豬排包+脆薯條
  • 羅宋湯,忌廉南瓜湯
2023-09-15 40 浏览
上個禮拜帶🐻媽食完豬手,今次見到呢間葡國餐廳都有豬手,諗住同🐻媽試下,點知🐻媽想簡單咁鋸個扒🥩⭐️波多豬扒司華力腸(牛骨汁) 配薯菜 $63豬扒冇乜肥膏,醃得入味,牛滑汁同豬扒都幾夾,唔會太鹹太膩,配意粉都應該會幾好味;🐻媽大讚司華力腸好味,好有腸味🤭⭐️香煎西冷牛扒(黑椒汁)配意粉 $68牛扒軟腍,意粉份量多,黑椒汁有驚喜,黑椒味濃郁,好惹味。⭐️沙梨頭墨魚餅 $31墨魚餅彈牙,有d粟米粒係入面,點埋酸酸甜甜既醬汁更滋味。⭐️檸檬蜂蜜百香果茶 跟餐+$5酸酸甜甜,蜂蜜味幾出,特飲加$5抵飲。⭐️檸檬洛神花蜜 跟餐+$5相對地冇咁酸,係清甜同清新既味道。

⭐️波多豬扒司華力腸(牛骨汁) 配薯菜 $63

⭐️香煎西冷牛扒(黑椒汁)配意粉 $68
牛扒軟腍,意粉份量多,黑椒汁有驚喜,黑椒味濃郁,好惹味。

⭐️沙梨頭墨魚餅 $31
墨魚餅彈牙,有d粟米粒係入面,點埋酸酸甜甜既醬汁更滋味。

⭐️檸檬蜂蜜百香果茶 跟餐+$5
酸酸甜甜,蜂蜜味幾出,特飲加$5抵飲。

⭐️檸檬洛神花蜜 跟餐+$5
相對地冇咁酸,係清甜同清新既味道。

2023-09-15 35 浏览
今日放假去咗沙田禾輋探老朋友,到咗晚飯時候遇著橫風橫雨,佢就留我食飯,重請我落商場嘅藍鳥萄國餐廳食,好耐都冇去過屋邨商場,比起之前原來已經煥然一新,餐廳裝修得好時尚,地方夠大又整潔。叫咗兩個餐,奉送紅或白湯,我哋揀咗白湯,椰菜花忌廉湯好濃郁的,口感creamy。套餐亦包指定飲品,也可加錢轉特飲。紅豆冰,紅豆大粒得嚟又起沙,質地軟腍,甜度適中,奶味香濃,冰凍香滑。 脆皮德國鹹豬手,即叫即做,德國咸豬手的做法與中式的燒肉十分類近,豬手已經去骨,食落啖啖肉,而豬手的肉質夠味夠嫩滑,外皮薄脆到近乎似乳豬皮,入口卜卜脆,完全唔會有肥膩感。東望洋芝士鮮茄豬扒焗飯:熱騰騰的焗飯上檯已經香氣四溢。鋪在面層的芝士已融化,夾起一塊沾滿鮮茄汁的豬扒,拉出芝士絲,急不及待放進口裏,香口鬆軟的豬扒夾着肉汁,配搭番茄更妙,酸勁剛好平衡了油膩感。撥開豬扒,墊底的炒飯夾雜蛋絲,混合汁醬讓人一口接一口,真的太滿足了。

2023-09-10 30 浏览
小瀝源同禾輋廣場呢邊, 其實都好多餐廳👩‍🍳 可能係因為好多居民嘅關係~ 除咗好多連鎖餐廳之外, 仲有好多街坊餐廳🥰 通常性價比都幾高~ 唔洗$100都有得鋸扒🥩 今次就去咗呢間葡國餐廳鋸扒☺️ 抵食得嚟, 質素都好唔錯👍🏻 除咗好多扒餐或者西式午餐外, 仲有鹹豬手, 乳豬, pizza等等嘅特色菜~ 另外仲有好多葡式小食好似馬介休薯球等~ 所有都係唔洗$100就食到! 真係好抵食⚖️今次就試咗佢嘅牛扒同羊架🐑 牛扒晚餐都係$68, 而烤羊架就$128~ 佢嘅扒餐都有得揀黑椒汁或牛骨汁~ 扒餐嘅份量真係好大! 羊架總共有3大件☺️ 性價比真係好高⚖️ 牛骨汁嘅調味都唔錯👍🏻 同牛扒好夾, 而且唔會太鹹~ 牛扒嘅肉質都有水準!

2023-09-07
2023-09-07 33 浏览
🎈藍鳥萄國餐廳 今日約左朋友係禾輋商場食飯,行完晒成個商場之後決定食D間藍鳥既葡國餐廳,其中一個原因係佢入面裝修真係幾靚,又閃令令咁,有種非常西歐既裝修感覺。入到去睇餐牌已經一眼望中有羊架,諗都唔駛諗就決定食佢,我朋友就叫左牛扒。兩個主菜未到既時間黎左兩碗餐湯,一個係羅宋湯,一個係南瓜湯。值得一提係個南瓜湯幾creamy!正野飲叫左杯凍朱古力同埋凍柚子密,都非常夠味!羊架到既時候已經聞到好香既羊味,騷騷地,香香地,食落又夠冧,有酒店級水準,建議大家一試牛扒就都幾冧,配埋牛骨汁幾特別!薯條就新鮮炸起,脆卜卜咁,估唔到係屋邨可以食到咁既質素既餐廳!
🎈藍鳥萄國餐廳

野飲叫左杯凍朱古力同埋凍柚子密,都非常夠味!

2023-09-04 40 浏览
性價比很高的餐廳,價錢經濟食物質素良好,很值得推薦!首先是脆皮鹹豬手加薯菜。這道菜絕對是我在餐廳中吃過好吃的豬手之一。外皮酥脆,入口即化,而裡面的肉質則是柔嫩多汁。搭配薯菜的香氣和口感,簡直是一絕。接下來是巨型牛角包,豬仔骨同炸魚餅。這道菜的味道真是令人回味無窮。牛角包的酥脆外皮和蓬鬆內裡,加上豬仔骨很嫩和炸魚餅,每一口都讓我感受到葡國風味。不得不提的還有馬介休薯球。這是一道簡單卻美味的小吃。薯球外脆內軟,搭配著香濃的馬介休醬汁,絕對是一個不錯的小點心。佢哋的凍飲檸蜜百香果和檸檬,檸檬洛神花特飲。這兩款飲品都非常清爽,而且口感極佳。檸檬和百香果的酸甜交融,加上洛神花很清甜,好fresh!無論是豬手、牛角包、薯球還是飲品,每一道菜都充滿了獨特的風味和美味。這裡絕對是一個不可錯過的好去處。
性價比很高的餐廳,價錢經濟食物質素良好,很值得推薦!

2023-08-29 52 浏览
茶記美吃是香港飲食文化,今天在這工作,看到店外餐牌有澳門特色。照燒比目魚意粉不難吃的意粉,茶記講求平、快、飽,不會有很高質素,這店子比目魚特別肥嫩,散發油脂甘香,重點燒汁美味滿滿,比目魚肉質嫩嫩,醬汁濃濃甜甜,非常好吃。 豬肋骨牛角包自家製牛角包得一讚,口感好吃,入口棒,對茶餐廳的豬肋骨有所保留的朋友,吃了也大說這店做得好,肉味不錯也,店子不錯的味道。茶餐廳裡最常看見的中西湯,店子也做到傳統風味,簡單的一餐

照燒比目魚意粉

豬肋骨牛角包

茶餐廳裡最常看見的中西湯,店子也做到傳統風味,簡單的一餐
2023-08-22 70 浏览
今日想食葡國菜,所以搵咗呢間試試。餐廳瓷磚好友葡國風味。食物真心抵食, CP值高,推介👍❤️馬介休炸馬介休球薯球 這道菜的主角是馬介休 -- 一種豐富、濃郁,並帶有獨特海鮮風味的食材。這些馬介休被巧妙地製成球狀,並混合了馬鈴薯來平衡其強烈的風味。接著,這些球狀的食材被裹上酥脆的炸粉,炸至金黃色,外層酥脆,內部的馬介休和馬鈴薯則維持著柔軟的口感。這道菜將馬介休的海鮮味與馬鈴薯的濃郁口感巧妙的結合在一起,再配上金黃酥脆的外皮,讓人一嘗便難以忘懷。❤️BBQ醬爆烤肋骨$68** 這道BBQ醬爆烤肋骨是一道令人垂涎的美食。選用肉質優質的豬肋骨,先經過慎重的醃漬,使得肋骨充分吸收香料的味道。再將其放在熾熱的烤架上烤煮,直到每塊肋骨皆呈現出誘人的金黃色澤,並帶有些許焦糖化的美味。烤煮完成後,肋骨被淋上一層自家製的BBQ醬,這種醬料的甜與酸,以及微微的辣,與烤肋骨的肉質香氣相得益彰。每一口咬下,都能感受到肋骨的肉質鮮嫩多汁,與BBQ醬的風味交織在一起,創造出一種無法抵抗的美食體驗。

❤️馬介休炸馬介休球薯球

❤️BBQ醬爆烤肋骨$68**