《蕃茄控必試🍅 超香濃大碗蕃茄濃湯🤭》1. 特級牛魔王 ($128)首先牛魔王嘅賣相已經好吸引,我哋另外加咗芝士,成碗嘅味道多一層次。特級牛魔王包括了牛肩胛、牛𦟌、牛丸,同好吸精嘅牛骨髓!所以牛嘅肉質口感軟淋,亦好入味,特別牛骨髓提供了豐富嘅油分同骨膠原,整體十分滋味!另外叫左忌廉蟹肉薯餅,外脆內軟,好好食!朱古力蛋糕較為普通,不過作為飯後甜品可以過吓口癮!🌟 評分: 8/102. 特級安格斯牛肩胛呢碗麵底叫咗刀削麵,麵身較硬,同埋相對上冇咁夾茄湯底。牛肩胛好軟淋,牛味十足,份量亦偏多。🌟 評分: 8/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 7/10💛 服務: 7/10💙 性價比: 7/10✨蕃茄仔 📍九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖#hkoverfood_九龍灣
《蕃茄控必試🍅 超香濃大碗蕃茄濃湯🤭》

1. 特級牛魔王 ($128)
🌟 評分: 8/10

✨蕃茄仔
📍九龍灣常悅道21號EASTMARK1樓7號舖

#hkoverfood_九龍灣
2023-07-24 326 浏览
蕃茄仔在九龍灣的分店, 一到午市人流就絡繹不絕, 儘管價錢並非相當便宜, 但憑着其十年如一日的鮮茄湯底, 就能流得住附近白領的胃, 的確其銅鑼灣和這裏的店, 湯底水準平均, 沒有失手, 知道它已在新蒲崗開第三間店, 希望有機會品嚐, 看看有沒有差. 味道鮮甜, 果酸度平衡之餘, 也能做到突出肉香的效果. 濃湯質感不會過嚟於水狀, 也不會變得如蕃茄醬般過厚, 質感平衡.一路都在尋找這湯底最適合配什麼肉, 試過豬肉和牛肉, 今次配煎鴨胸反而感覺最好, 煎香鴨胸油香濃烈, 和湯底的平衡酸甜和質感, 結合起來效果最好. 鴨肉酥香, 肉質軟實相間, 微微的粉紅色和湯底的鮮紅營造了一種層次, 連視覺配搭也夠好. 用上芋絲不太吸汁和掛汁, 但其健康也是補償了煎鴨胸的邪惡感.The soup base of Red Object is really stable and not different in different stores. The texture and taste are so balanced and it makes the pan fried duck breast bette

The soup base of Red Object is really stable and not different in different stores. The texture and taste are so balanced and it makes the pan fried duck breast better in flavour. The duck breast is so strong in aroma and soft that is not expected. Really nice but guilt.
2023-06-28 498 浏览
同事帶我去咗一間主打番茄湯食晏,門口好多人等位,我地攞咗飛到要等十分鐘,地方不數大,裝修簡潔。佢地主打既番茄濃湯,用上大量新鮮番茄、洋葱、豬骨、西芹熬製而成。麵底有多種選擇,有上海麵、刀削麵、葛絲+6、稻庭烏冬+8、米製通粉拌樱花蝦+10炭燒風味雞扒雞扒有炭燒味,外皮香脆,肉質嫰滑,番茄湯濃郁,加上有炸蒜同葱花令湯底更香,刀削麵非常掛湯!煙燻芝士雞柳煙燻雞柳切成粒粒,用融化芝士包著,有小小拉絲,番茄湯甜酸適中,刀削麵有咬口。

炭燒風味雞扒

煙燻芝士雞柳

• 炭燒風味雞扒
2023-06-21 337 浏览
平時食完午餐經過都見呢間野好多人係門口, 唔知等位定等外賣呢, 應該兩種都有喇。所以我決定要搵日的起心肝去試下。一LUNCH TIME就閃人, 12:05左右啦, 去到就有位唔洗等的。點了一客炭烤風味雞扒蕃茄湯麵堂食,呢間係要用手機自己落單的。蕃茄湯底好濃郁, 落足蕃茄煮出黎架湯頭好正呀, 炭烤風味雞扒又真係有炭燒味道, 好香、雞都嫩架。有機會就黎試下啦。
2023-05-18
  • 炭烤風味雞扒
2023-06-18 252 浏览
今日lunchtime見冇咩人排隊就自己去咗食佢嘅蕃茄湯雞扒拉麵佢嘅蕃茄湯果然好好好味而且感覺有好多蕃茄嘅入面個湯味道好濃而且主角雞扒煎得好香脆雖然味必性價比高但可以一試

今日lunchtime見冇咩人排隊
就自己去咗食佢嘅蕃茄湯雞扒拉麵
佢嘅蕃茄湯果然好好好味
而且感覺有好多蕃茄嘅入面
個湯味道好濃
而且主角雞扒煎得好香脆
雖然味必性價比高但可以一試
2023-03-26 1164 浏览
呢間蕃茄仔位於九龍灣工業區,喺正享樂烘焙樓上,平日商場人流都唔算太多,唔洗排隊等位呢~餐廳定價唔算太高,推薦比長期糧尾嘅大家XD當日我地兩碗都揀咗配刀削麵,蕃茄湯底質地似puree咁杰身,每啖麵都掛滿蕃茄湯汁,食落勁濃勁鮮甜🍅~之前淨係試過番茄師兄(湯底質地比較稀),相比之下更加鍾意蕃茄仔!①炭烤風味雞扒 $𝟟𝟜 (8/10)一上菜已經聞到陣陣炭燒香味,外皮燒到脆卜卜好香口,雞扒都好多肉汁~不過感覺同個蕃茄湯底唔算話超夾~②特級安格斯牛肩胛 $𝟠𝟜 (8.5/10)牛肩胛食落去好嫩滑又冇筋,同蕃茄湯汁比較夾~味道: ★★★★☆環境: ★★★★☆服務: ★★★★☆CP值: ★★★★★必食指數: ★★★★☆

①炭烤風味雞扒 $𝟟𝟜 (8/10)

②特級安格斯牛肩胛 $𝟠𝟜 (8.5/10)
牛肩胛食落去好嫩滑又冇筋,同蕃茄湯汁比較夾~

味道: ★★★★☆
環境: ★★★★☆
服務: ★★★★☆
CP值: ★★★★★
必食指數: ★★★★☆
九龍灣Eastmark 最近開咗好多新餐廳,作為番茄控嘅我,見到有間主打番茄湯底嘅舖頭,當然忍唔住要試吓🤭。不過可能我期望放太大,食完有少少失望......🙃 只能講不過不失啦~👌 -👌炭燒風味雞扒 / 秘製豬扒 $68 【自選麵底:刀削麵】其實以番茄湯底嚟講,個人覺得依度係有特色嘅👍。番茄湯質感濃稠,口感似打成蓉嘅濃湯,食落會有沙沙嘅顆粒感🍅,味道偏酸,加上乾蔥同蔥花點綴,令湯底更香😛。可惜係雞扒、豬扒同刀削麵都比較普通,尤其雞扒,雖然外皮香脆,但食落有種雪藏味,會令人覺得唔值得比依個價錢食lunch🙃。建議嚟食嘅話,都係嗌返佢哋主打嘅牛,可能相對會較有水準🤧。-回頭推介度:3/5  食物質素:3/5餐廳環境:3/5
炭燒風味雞扒
👌炭燒風味雞扒 / 秘製豬扒 $68 【自選麵底:刀削麵】
回頭推介度:3/5
食物質素:3/5
餐廳環境:3/5
2023-03-13
蕃茄湯底是眾多湯底之中最吸引我的一個:它的香濃和微酸,令主菜更鮮甜、更開胃,不論火鍋或麵食,也是不可或缺的美食🍅今次去到一間以蕃茄為主題的餐廳,主打蕃茄湯麵,配上牛、豬、雞肉等不同組合,定必令食物的味道再升華😦😯環境🌴環境無有太大特色,但勝在夠簡約:不論是光線、座位和餐桌,都是整理而乾淨的,客人也會坐得舒服😌食物🥩蕃茄湯麵是餐廳主要賣點,配以不同肉食,當中以牛肉的款式較多,有牛肩胛和和牛𦟌;另外還有烤鰻魚、鴨肉等🥩🦆麵食也有刀削麵、烏冬、上海麵等,選擇多元,迎合不同人口味😛此外,不少網友還推薦麻香拌麵🍜聽聞拌麵麻而不辣,加上炸蒜、蔥粒和芝麻等🤤不過都是下次再食,今次先試試它的蕃茄湯麵😝1. 特級安格斯牛肩胛(配上海麵)套餐🍅🥩🍜($118)🔸 牛肩胛切至薄身,入口煙韌,不會太難咬,充滿濃濃牛肉香;蕃茄湯較杰身,大量蕃茄蓉及果肉,口感豐盈;上海麵彈牙且幼身。不錯👍🏻🤤🔸 小食 - 忌廉蟹肉薯餅:薯餅內的薯蓉軟滑熱辣辣,外皮香脆;沙律醬使薯餅更香口🦀🫔🔸甜品 - 朱古力mousse :香濃朱古力味,不會太甜🧁2. 慢火澳洲和牛𦟌(配刀削麵)🍜🔸和牛𦟌較厚肉,仍有十足的煙韌度;刀削麵則不過不

環境🌴

食物🥩

1. 特級安格斯牛肩胛(配上海麵)套餐🍅🥩🍜($118)

忌廉蟹肉薯餅

🔸甜品 - 朱古力mousse :香濃朱古力味,不會太甜🧁

2. 慢火澳洲和牛𦟌(配刀削麵)🍜
🔸和牛𦟌較厚肉,仍有十足的煙韌度;刀削麵則不過不失🐮
慢火澳洲和牛𦟌(配刀削麵)

服務🤵🏼‍♂️
客人以QR code 下單,再由侍應送上食物。過程只需5-10分鐘,非常快捷,不怕餓親🫠🫠
2023-02-14
庆祝纪念
情人节
忌廉蟹肉薯餅
2023-03-01 412 浏览
我本身就好中意食蕃茄湯麵,呢日係九龍灣搵野食就睇中咗呢間餐廳門口寫住red object😆 呢日係平日晚上,無乜客人唔洗等位,始終係商業區夜晚都靜啲用手機掃code點完餐,好快就上菜。店員攞嚟嘅時候熱辣辣仲噴緊煙,聞到好香但都要忍住影返張相先哈哈🤣炭燒風味雞扒刀削麵蕃茄湯好濃郁,質感係好似茄蓉咁,湯底用料十足!味道仲好鮮甜酸度適中,好開胃。雞扒燒得好juicy,塊雞皮仲係脆架!我中意食啲煙韌嘅麵食,所以揀左刀削麵👍🏼麵底都幾大個,唔會食兩啖就無乜個種。食完真係暖笠笠🥰食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

炭燒風味雞扒刀削麵

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-02-23 403 浏览
今日lunch試下新野食呢間,見有蕃茄湯底好似幾正咁,就叫左碗炭燒風味雞扒刀削麵佢雞扒係整得幾好味既,食得出有炭燒味,蕃茄湯底麵好濃不過覺得佢價錢偏貴,大多數$65或以上,平返少少就抵食啲啦

佢雞扒係整得幾好味既,食得出有炭燒味,蕃茄湯底麵好濃

不過覺得佢價錢偏貴,大多數$65或以上,平返少少就抵食啲啦
2023-02-17 329 浏览
red object我諗佢個名既意思係蕃茄湯。試左佢既蕃茄湯底上海麵,配慢煮澳洲和牛輾。蕃茄湯底聞落好香,湯底比較杰身,好濃郁故此可以做到掛麵效果,入口有酸酸甜甜蕃茄味,有種好實在既感覺澳洲和牛好厚身,有好濃牛肉既香酥味,好淋同嫩滑,食得出係慢煮既成品。本身都好鐘意食牛輾,筋連肉入口好好味。整體食物質素不錯,會再嚐試其他食物。

2023-01-25 617 浏览
以鮮紅蕃茄湯底作基底,加上不同種類的麵食自由配搭。半開放式的廚房可以飽覽製作人員乾脆俐落的流水式工作,香噴噴的氣味隨隨在餐廳環繞。炭烤風味雞扒雞扒沒有多餘油份,雞皮煎香鎖住肉汁。富有西方風味的黑醋醬汁淋上,與蕃茄湯底的酸度各有千秋。秘製豬扒豬扒的調味與蕃茄湯底未能融合,若硬要與雞扒相比,會略遜一籌。另外,豬扒本身的風味與蕃茄湯較分離。麵條有數個種類,比較推薦葛粉。葛粉可以掛汁、吸收湯汁精華。唯容易過分吸引,令麵條很快呈糊狀。上餐節奏輕快,味道親切甘醇,是一碗有份量、有溫度的麵。柿紅分兩半,好比落日紅。

秘製豬扒
秘製豬扒

上餐節奏輕快,味道親切甘醇,是一碗有份量、有溫度的麵。

柿紅分兩半,好比落日紅。
2022-12-25
午餐
  • 葛絲
2023-01-14 388 浏览
個日係平日午餐時間來到見到好多打工仔都黎呢度食呢度附近都有好多野食但係作為一個番茄控嘅我🍅諗都冇諗就入咗去試呢間上網啲人話佢個湯底好濃郁🤪又好掛汁 真係食到舔舔脷😋😋不得不說 番茄湯底真係好難有伏😗〰️炭燒風味雞排雞排煎得好香🔥表面仲係脆脆嘅🥰食到雞皮嘅味道 但又唔膩🥺就算擺耐左都仲係咁好食🤤究竟係點做到😨🤯番茄湯底真係好濃郁🥰🫢🥹一滴水都冇好似麵條揀咗刀削麵🤪😍 粗粗地又有咬口又掛到汁 真係好讚!
個日係平日午餐時間來到

就算擺耐左都仲係咁好食🤤
究竟係點做到😨🤯
番茄湯底真係好濃郁🥰🫢🥹
一滴水都冇好似
麵條揀咗刀削麵🤪😍 粗粗地又有咬口又掛到汁 真係好讚!
炭燒風味雞排
2022-12-03
炭燒風味雞排
  • 炭烤風味雞扒
2023-01-05 327 浏览
蕃茄仔🍅🍅💛每天用幾十斤新鮮蕃茄,仲會經過攪碎和隔渣的工序,湯底超級濃稠🍅🥘鍾意食蕃茄既朋友仔就不能錯過💛無激素加拿大豚肉片🐖 (日本葛絲)豚肉煮得出色,薄身但都幾有咬口,唔會話overcook變得好鞋,就算係我唔係太喜愛食豬肉都覺得幾好食,配埋日本葛絲,掛湯既湯底,每一啖都食到蕃茄蓉,濃烈既蕃茄味由於外賣返黎,所以碗野係微暖,如果唔介意即時食已經好好食,如果唔係輕微翻熱就更好食啦🤤🤤蕃茄仔有兩間分店,分别係銅鑼灣同九龍灣,大家都可以去試下~
蕃茄仔🍅🍅

💛無激素加拿大豚肉片🐖 (日本葛絲)

蕃茄仔有兩間分店,分别係銅鑼灣同九龍灣,大家都可以去試下~
2022-12-30 305 浏览
一個 set dinner 有飲品,小食,主食,甜品,非常豐富食物味道亦不錯特級安格斯牛肩胛上海麵:牛肩胛夠淋又好香口,好食! 上海麵正常,湯底好濃好夠味!煙燻芝士雞柳刀削麵:芝士份量夠多,芝士迷感到好滿足,雞肉嫩口又夠香,不過刀削麵比較難夾起,似乎食上海麵好啲小食揀了忌廉蟹肉薯餅及沙律, 兩者味道都正常好吃,加埋一件跟餐甜品小蛋糕,感覺好滿足!另外罐裝可樂的話,會另上玻璃杯及冰,值得加分環境整潔。因為食物豐富,枱面有點濟迫,不過尚可接受店員都是年輕人, 服務態度ok,上餐執枱的速度都快,感覺不錯😊
食物味道亦不錯

特級安格斯牛肩胛上海麵:
牛肩胛夠淋又好香口,好食! 上海麵正常,湯底好濃好夠味!

煙燻芝士雞柳刀削麵:

另外罐裝可樂的話,會另上玻璃杯及冰,值得加分

環境整潔。因為食物豐富,枱面有點濟迫,不過尚可接受

2022-12-30