2017-10-22 1347 浏览
款式又多,整體來說好美味,湯底是濃味不是加水,而是加湯底,但湯底不像用味精,非常好,想吃的,不妨一試因為他們只是108加一,真的很好吃呀,最後生啤的話只是一蚊一杯
款式又多,整體來說好美味,湯底是濃味

题外话/补充资料: 因為他們只是108加一,真的很好吃呀,最後生啤的話只是一蚊一杯
2017-10-20
$108 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2017-10-20 2060 浏览
朋友原先book左今晚7:30兩位,但我地早到左,7:05已經到左,咁好正常同前台講我地係邊個邊個book左幾點2位而家到左,而我同我朋友係同時企喺前台同佢地講嘅,所以佢地‘應該’知道我地係齊人但前枱兩位職員叫我地等陣,好啦咁我見門口企晒啲人喺度諗住裡面未入得咪等吓先囉。點知等梗嘅同時,我見到裡面係吉嘅,咁就覺得好奇怪,冇位就話要等姐,有位都要人喺門口等??加上我地已經等左10分鐘,咁我就走去問頭先前枱嗰兩位職員我幾時入得,職員就答我‘可以入得㗎喇’,咁我就奇怪一早可以入得但點解你又叫我等,又冇人示意我地可以入呢?我就問佢地啦,點知其中一個職員就話我地book左7點半所以叫我地等,咁我就火都黎埋喇,我地一黎到兩條友已經企喺你面前話埋俾你知到左啦,我再反問佢咁係咪我book7點半但早左到有枱都唔可以入呢,職員就話因為要計時2個半鐘,天啊!stubborn 到一個點,我早到但我冇叫你俾我食4個鐘嘛,你咪照count 2個半鍾咪得囉~呢個時候好彩我朋友叫我入去坐,如果唔係我真係會問落去。成間野都係請後生仔,明顯唔係好熟手,經常聽到睇到佢地整跌野,做事唔識變通,需要改善吓。
2017-10-20 3241 浏览
新開的任食火鍋店,分時段價錢,半自助形式鍋的湯底選擇挺多的,加38蚊就可以雙拼鍋,價錢很合理啊,時間開到凌晨時分本以為任食的鍋應該不足料,居然香辣鍋都會有硬豆腐和鴨血誠意滿分,而且夠曬香香的,可惜添湯只是用上普通湯,不是跟返不同鍋的蝦滑和丸類還有那個硯都新鮮,夠彈牙,細細粒可以嚐更多不同種類蜆還有新鮮海水味,沒有食到沙,不點醬料已極之鮮甜又是自家炸響鈴火鍋必備啊,自家制是特別有口夠很脆且大條每檯入場也會送mock tail這項特色是跟蒲有關嗎?約來火鍋記得要蒲頭哦
新開的任食火鍋店,分時段價錢,半自助形式

本以為任食的鍋應該不足料,居然香辣鍋都會有硬豆腐和鴨血

蜆還有新鮮海水味,沒有食到沙,不點醬料已極之鮮甜

又是自家炸響鈴
火鍋必備啊,自家制是特別有口夠很脆且大條

每檯入場也會送mock tail
這項特色是跟蒲有關嗎?

約來火鍋記得要蒲頭哦
2017-10-15 2898 浏览
愈來愈多香港人(人次)會吃火鍋,年青一代成為主力。粵式(廣州),川式,日式,瑞士式,蒸氣草帽式,台式,順德粥底式……火鍋,品種愈來愈多。本文介紹最新一種。消費方式只有兩種:任食和非任食。前者佳選不多。望本店成為佳選。定位👲+👱此店標榜是第一間歐亞Fusion火鍋,剛開業。不是位於火鍋密集的旺角,不是較高檔的銅鑼灣,不是租金較平的荃灣,而是開設在已有3間火鍋店的商場。🏛格調🏛入場的感覺很好,空調充足,招待周到,光暗分明,卡位多,有圓檯間房,通風佳,檯面闊,檯與檯之間空間足夠。我坐在靠窗位置,十分舒適。餐具,梳化以綠色為主調。迎賓飲品特別吸晴,俘虜食客的視線,刻意營造西化,餐廳化的格調。有發光,霧化,有「有仙氣」效果。當然,俘虜了你的相機,俘虜不了你的味蕾,只有紫色提子汁味道較好。鄰檯多用作踫杯,淺嚐。📃餐牌📃面積細如茶樓蓋點心數目紙,字體更渺小。只有1和3號兩款。1號是28款食材,欠分類,顏色,解釋。2號欠奉。原來是自助區食材便當是2號。容易令人誤會。設計侍改善。🥘湯底🥘我選了店名命名湯底(額外加了38元),試試招牌湯。有法式牛肉,西班牙海鮮湯,因我未曾用海味湯作火鍋,便試試看。煲很大個
愈來愈多香港人(人次)會吃火鍋,年青一代成為主力。
粵式(廣州),
川式,
日式,
瑞士式,
蒸氣草帽式,
台式,
順德粥底式
……火鍋,品種愈來愈多。本文介紹最新一種。

定位👲+👱

🏛格調🏛

我坐在靠窗位置,十分舒適。餐具,梳化以綠色為主調。

有發光,霧化,有「有仙氣」效果。

📃餐牌📃

🥘湯底🥘
我選了店名命名湯底(額外加了38元),試試招牌湯。
有法式牛肉,西班牙海鮮湯,因我未曾用海味湯作火鍋,便試試看。煲很大個,章魚更大。
店名令人聯想到蒲台島,即香港島南面小島,以海味,紫菜勾起此情懷,是成為功的。

有紫菜,海味,柔魚仔細嫩。海味湯特色是愈滾愈咸,店員會細心地加湯,加水。
豆腐很特別,不易碎裂 。

🐂食材🐖
火鍋,下食材落鍋有程序,我依次進食如下:
一落有殼類海鮮:

蜆肉厚,不易墮落煲內,均算鮮嫩。
二落魚:

太平洋比目魚

選了西化的太平洋比目魚,色相,味道似石斑,頗鮮嫩。

五寶丸是招牌食品之一,有墨魚,蝦,牛,鯪魚,豚肉丸。

超細粒型,方便,快熟,不礙胃納,但欠咬口和鮮嫩感覺。
響鈴新鮮鬆脆。

三落雞豬牛肉等類:
有意式香草鴕鳥肉,但無特別。應多提供西式食材。
鍾愛的田雞腿卻從未出現,可能是缺貨。

主力食牛肉。

牛拼盆最值得推薦。牛,脷托,肥牛粒,肥牛均佳,我喜歡牛脷托嫩滑。

牛脷芯亦是佳品,有牛肉味,輕輕一烚,便熟了。

牛肉粒有嚼勁。上方右邊的牛肉則太嚡。

左下是牛拼盆

豬肉片肥美,選材佳。
芝士腸質素普通。

小籠包

小籠包蠻不錯。
滷香肥腸

滷香牛腩,肥(豬)腸特別出色,肥而厚肉,與海味湯特別合拍
,十分好吃。

當然,仍有多款食材未嚐,會再來。
食材容器用疊起式,十分方便。

🍧自助區🍹
頗為淺窄,容易擠迫。

調味料區有冰鎮,但欠標示類別。

飲品區只有兩個雪櫃,有韓國忌廉,芒果汁等,沒有可樂。勉強合格。

食材區以雪櫃儲存,十分衞生,有兩方向櫃門,方便厨房補貨,標示亦清楚。但補貨慢,缺貨嚴重,可能是運作未暢通。

甜品,生果從未見踪影。

幸好有軟蛋糕,雖然欠奶香,水準遠遜於日式火鍋店,仍感冰涼滿足。

軟雪糕

💰收費區間💲
下午5:00至7:30為平價108元/位時段,另有10元醬料和加一費。正價為168元/位,另有10元醬料和加一費,即約200元/位。價格合理,但7:30入座是稍遲。

📝總評📝
總括而言,定位有特色,賣點,能吸引青年人,價格偏低吸客,是坐得舒暢的火鍋店。音樂聲音太響而已。
食品種不算多,餐牌只有一張紙仔。
廣告未能突出第一間歐亞Fusion火鍋的形象,食材方面亦未重點配合此風格,如濃味芝士腸,芝士牛,豬肉丸……宜提供。西式重點是自助,自助區宜有西式甜品,生果。
太平洋比目魚
左下是牛拼盆
滷香肥腸
  • 滷香牛腩,肥腸
  • 牛拼盆
2017-10-14 1577 浏览
5pm入座 - 環境十分寬敞舒適, 職員也很好。 食物方面, 湯底有很多款, 我選擇了海鮮湯底。 湯底味較西化,蓋晒食物味道。 不過,食物種類多,蝦膠油炸鬼,軟雪糕,牛肉及蜆也不錯。 整體來說, 每人花費$130 任食2.5小時, 不錯。
5pm入座 - 環境十分寬敞舒適, 職員也很好。

整體來說, 每人花費$130 任食2.5小時, 不錯。
2017-10-13
  • 蝦膠油炸鬼,軟雪糕,牛肉及蜆
2017-10-12 1490 浏览
等左成個半鐘乜餸都無上催左成十次每次都「得 幫你睇下」好在自助有菜 有腸仔醫下肚但俾168 + 10% 黎食腸仔 同 菜又勁亂週圍全都係亂 啲人又好似乜都唔知咁啲嘢可以揀既又少除左間嘢係新店應無咩好嘢可以讚
等左成個半鐘
乜餸都無上
催左成十次
每次都「得 幫你睇下」

好在自助有菜 有腸仔醫下肚

除左間嘢係新店
應無咩好嘢可以讚

2017-10-12
2017-10-12 1321 浏览
新店開業,膽粗粗上去試一試,結果中Q曬伏叫10幾份牛一直都唔來,成個鐘先黎得兩三份,幾張臺都炸曬營老老實實一個鐘唔好話切牛肉啦,抓隻牛去屠宰場都夠時間啦總之各位街坊睇路啦
新店開業,膽粗粗上去試一試,結果中Q曬伏
叫10幾份牛一直都唔來,成個鐘先黎得兩三份,幾張臺都炸曬營
老老實實一個鐘唔好話切牛肉啦,抓隻牛去屠宰場都夠時間啦
總之各位街坊睇路啦
2017-10-12 1112 浏览
宵夜除左食雞煲之外,港式火鍋係一個非常唔錯嘅選擇。本來疊埋心水平平地去食樓下$138就算,點知發現有間叫「蒲頭島」咁鬼馬,就上去試試一上到去,用好猶豫嘅步伐行入去,因為當時11點左右,見到未有人就..... 但我嘅多疑係完全多餘的!問過個waiter哥哥仔,原來係新開左一個星期,計落我都係第8日就去坐低冇耐就有人同我地介紹下個環境同收費,好詳細 I like it!新張期間仲有個welcome drink添涼涼嘅冷氣,舒服嘅環境,最緊要係冇新張舖頭果種枱櫈都膠膠地嘅feel由於掛住食影少好多相,我地點左個湯底叫蒲頭鍋,入面有紫菜、墨魚仔、唔知係咪叫吊片、西蘭花,以為淡淡地原來超濃好好味有得填紙點菜,又有得去雪櫃自取,味道同份量都好不錯!特別鍾意食個香草駝鳥肉同送嘅牛肉扎肉,好似係,牛肉羊肉都好食,豬肉我就覺得仲有進步空間感覺每個細節每種食物都唔係渣流攤,係精神嘅。醬料都好多選擇,蝦醬+腐乳+豉油係個不錯嘅選擇(PNP度偷學的)餐具同環境都係以綠白黑加木嘅設計,太餓都冇乜影相了,今晚如果有機會就再幫襯下先

(PNP度偷學的)

2017-10-10
$138 (其他)