2016-06-26 343 浏览
之前睇雜誌,想試呢間野好耐,今日終於可以一試!去到見到大長龍,心諗有排等,點之不出10分鐘到我地一入去原來地方都好大下,裝修好懷舊,好有味道!因為今餐係brunch,所以我試左佢個常餐(鮮牛肉通粉、火腿炒蛋、熱奶茶),男朋友就食左佢個炸雞脾薯條。而家好少食肆會有鮮牛肉通粉,佢個湯好正,好重薑味,因為佢有勁多薑絲,通粉又唔會太軟,味道很好!火腿炒蛋都有驚喜,無諗過佢會用厚火腿,整碟味道一般,如果多士係厚多士就好啦!而杯奶茶都只指是一般般跟住最驚喜出場--炸雞脾薯條,無諗過隻脾可以咁大隻!雖然係炸,但一d都唔乾,味道都幾好,只係重味左少少!薯條就普通,可以更好!喺屯門唔知食咩就可以試下呢間!
一入去原來地方都好大下,裝修好懷舊,好有味道!

火腿炒蛋
熱奶茶
炸雞脾薯條
喺屯門唔知食咩就可以試下呢間!

紅豆冰
2016-06-26
炸雞脾薯條
紅豆冰
  • 炸雞脾
2016-06-19 314 浏览
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯.萬芳冰室裝潢走懷舊路線 生炸大雞脾是名物之一😌 上枱時超震撼!雞脾有我塊面那麼大😂 目測有10cm😏 雞脾本身已醃過 邪惡雞皮當然是炸得香脆 不帶油溢味 肉依然嫩滑有肉汁😋 加上流心太陽蛋同豉油 簡直是無敵!要注意份量頗大 一個人未必吃得完😉飯還跟中/西湯 我選了中湯 蕃茄薯仔湯 好好飲😍紅豆冰.三角冰柱溶得會較慢 不會令紅豆冰變稀😉 紅豆與花奶 比例剛好 紅豆綿綿起沙 甜度適中 不會死甜 好飲呢😋
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯.

飯還跟中/西湯 我選了中湯 蕃茄薯仔湯 好好飲😍

紅豆冰.
2016-06-18 241 浏览
難得放假,嚟搵下傳說中好正嘅炸雞腿(雞髀)先,萬芳出名是舊香港懷舊裝修,入到嚟好有粵語片片場感覺,香港歷史博物館咁。柯打雞髀沙律,紅豆冰,凍啡,啡味夠濃,很合我口味。紅豆冰,紅豆起沙,大粒似日本紅豆,花奶夠多。講回主角 炸雞髀,比想像中還大隻,炸得剛好,重要是有調味,加生炸,真係好食,好彩沒有貪心叫多樣麵食。
2016-06-18
  • 生炸雞髀
  • 紅豆冰
2016-06-18 497 浏览
1762016 懷舊大雞雞1959年喺屯門蔡意橋起家,之後搬咗去元朗,早早排終於喺新墟開返間分店!舊裝修算唔錯,雖然只係懷出黎,但門口起碼有部黃色嘅 真.戲院古董磅重機😍生炸無敵大雞脾 併出前一丁($34):熱辣辣,脆皮皮,味道有啲似豉油雞但又唔exactly一樣,好juicy,食極都食唔完,肉肉的😂 Btw Teatime黎講個麵真係有啲多餘,淨係食隻脾都夠做(menu冇淨雞脾)。不過塊皮炸得太硬搞唔掂。唂咕($13):⚠特濃!仲有唂咕飲嘅茶記真係不得了。Authentic Hongkonger knows👍Ps. 其實咩雞有咁大隻脾😂環境:8.5/10整體:7.5/10
1762016 懷舊大雞雞

生炸無敵大雞脾

Ps. 其實咩雞有咁大隻脾😂

環境:8.5/10
整體:7.5/10
2016-06-17
生炸無敵大雞脾
一日之計在於晨☀️早餐既重要性唔多講啦~重點係我滿足於Lee 度既常餐.....是日叫左個鮮牛通粉+牛油多士拼火腿拼炒滑蛋1)分量足,絕對夠飽2)多士有烘底,牛油足3)火腿厚切,煎得香口4)滑蛋夠滑,重蛋味,食得出用靚靚農場蛋5)鮮牛無筋,湯底加羌鮮味足,通粉彈口6)重點係杯熱菊花茶,清熱解暑$40係現今香港食早餐唔算貴,質量絕對值得好彩早去到唔使搭台
一日之計在於晨☀️
常餐
常餐
  • 常餐,熱菊花茶
2016-05-15 2404 浏览
於蔡意橋發跡的萬芳果然飲水思源,在元朗、台北開店之後,重返屯門的起點。冰室位於雅都花園商場,與近年新興的商場區域一街之隔,環境更「貼地」、更親民。一踏進去,舊式理髪店的椅子、戲院門前的磅重磅,彷如回到六、七十年代。個磅仲用得架!$2 🙂與元朗店一樣,以有復古電影海報及老香港相片裝飾,好適合帶埋老一輩來懷緬一番。餐牌餐牌食物比一般冰室選擇多。但其實來來去去都係嗰幾味,左搭右搭又有新食法 XD去冰室食常餐是常識吧。跟餐包炒蛋、煎腸仔、多士、通粉 + 熱飲,$40在屯門不算平。平時食的炒滑蛋多數加奶滑一點,這個以農場新鮮雞蛋製作,以真材實料加技術炒滑蛋。啖啖濃郁蛋味,比平時的炒滑蛋更得我心。煎腸仔更顯心思。現在很多茶餐廳要快,都以「烚」代替了煎。萬芳依舊堅持花多幾秒時間,讓我們吃到久違的煎腸仔。這種香口黃金的味道,真的讓人懷念。多士香脆,跟餐不用加$2,不錯。鮮牛通味道蠻清淡,勝在牛肉夠新鮮、通粉蠻彈牙。特大豬扒真的很大,單點$32咁大塊,抵食之作。豬扒厚薄適中,煎得非常香。肉質軟熟易咬,而且juicy。出前一丁軟硬適中,還有點彈牙。是我在家永遠煮不到的口感 XD 但瑞士汁略嫌太少,不夠甜又

個磅仲用得架!$2 🙂
餐牌
餐牌

煎腸仔炒蛋

多士香脆,跟餐不用加$2,不錯。
鮮牛肉通粉
鮮牛通味道蠻清淡,勝在牛肉夠新鮮、通粉蠻彈牙。
瑞士汁配煎特大豬扒撈丁
特大豬扒真的很大,單點$32咁大塊,抵食之作。

豬扒厚薄適中,煎得非常香。肉質軟熟易咬,而且juicy。

出前一丁軟硬適中,還有點彈牙。是我在家永遠煮不到的口感 XD 但瑞士汁略嫌太少,不夠甜又不夠撈麵。落單時記得要多汁。
茶走 + 凍奶茶
小妹不愛紅豆冰,茶走反而是我茶餐廳最愛。
這𥚃的奶茶茶味香濃,奶味較淡,味道不錯,若再滑一點會更好。

煎腸仔炒蛋
瑞士汁配煎特大豬扒撈丁
2016-05-08 323 浏览
星期三,我行街見到甘特別懷舊餐廳,我見甘多人等位,我又試下先,我等了一陣,終於有位 我坐底等了好耐先有人落單,等我叫個特大雞脾餐,出餐都快 ok ,雞脾到了,嘩,咩料,雞脾甘大隻是否打亂種,但我見到隔離枱又係叫特大雞脾餐甘細隻,心諗吾知供應商的問題,我吾理十分肚餓,我一啖咬落去,点知有少少血,根本未熟,我吾知廚房阿頭係未輸左馬仔,無下次,,又貴
2016-05-02 440 浏览
重拾舊日的真,情,味。萬芳以舊式裝飾,配以懷舊款式的美食,令人們回想昔日香港70 年代的人和事。 我點了「豬扒一丁」$28,價錢不貴。麵條選用是出前一丁,曾過冷河,食出富彈牙爽口。他們堅持即叫即做,侍應端來的煎豬排可見一斑。據報導,他們用用料不計成本,豬排天天新鮮,而且即叫即生煎,見它熱燙燙的,蒸氣四溢,豬排煎至金黃色,外香脆乾,色澤光亮,大塊雞排半尺長,當然要用刀切成細細塊,一切落去,豬排的肉汁在入面流出,肉質仍存肉汁,鮮嫩可口,非常滿足。 奶茶乃店的靈魂,為了找出最好的茶,店主Peter不斷舉行試飲大會。我喝了一口,奶茶是香濃而不苦澀的,這是錫籣紅茶香味,味重奶香,滑不溜手。

• 豬扒一丁
2016-04-28 500 浏览
元朗既萬芳冰室,係屯門開左分店!無錯!又係新界區🐮市區人想試就要搭車黎啦1️⃣生煎洋蔥特大豬扒飯 $44評分: 7.5/102大塊煎豬扒,係真係好大塊😂😂😂上面鋪滿好多洋蔥,連洋蔥都幾入味😂豬肉方面,厚厚地一塊,質地淋身,又幾入味2️⃣生炸無敵大雞脾配出前一丁 $34評分: 7.5/10大大隻炸雞脾,肉好嫩,今次美極味就無咁濃,但食落都十分之香口
1️⃣生煎洋蔥特大豬扒飯 $44
評分: 7.5/10
2️⃣生炸無敵大雞脾配出前一丁 $34
評分: 7.5/10
2016-04-19
2016-04-26 401 浏览
睇片都知道份量大碟喇蕃茄落足料,無一個都有大半個,所以個汁都好夠茄味,唔係現成茄汁味黎加埋洋蔥落去兜幾兜,洋蔥依然有少少生,食落口會有種刺激辣味,肉片鮮嫩有汁,沒有過熟加埋杯茶味香濃既熱奶茶,真係又飽又好味!!
睇片都知道份量大碟喇

肉片鮮嫩有汁,沒有過熟
加埋杯茶味香濃既熱奶茶,真係又飽又好味!!
2016-04-10
午餐
2016-04-25 458 浏览
不久前 在屯門新墟開設了一間冰室據聞這間冰室之前是結業了 現在又重出江湖甚至用了超大塊的招牌萄萄見了招牌也覺得甚有興趣這種宣傳手法也蠻有效的當萄萄準備進餐廳時 發現挺多人在排隊要吃還要取籌號吃 還真是厲害的手法它的餐牌也寫得挺玩味的'各路英雄見諒' 這是..在武林的時代嗎xd那侍應就店小二了既然來到了 當然要吃吃看啊xd我們點了 ~羅宋湯、焗豬排飯、咖啡牛排飯、熱檸茶、凍可可、冰奶茶先說說環境吧: 環境以舊時的香港為主題而佈置 牆上有很多懷舊電影畫風的版塊、店內也有不少懷舊物品、也有荔園的撕階磚的佈置然說說食物吧~羅宋湯: 很好吃,琥酸味剛剛好, 如果辣度也稍微提高會更好咖喱牛肉飯: 香草的味道太濃 顯得太喧奪主了焗豬排飯: 很好吃 加上了芝士味道更是更上一層樓奶茶:很滑很香 冰塊也不會太多可可:就很普通的黑朱古力味再來說說位置吧 位於新墟雅都商場1樓 上一到樓就能找到了 算是易找的總體來說 也算是不錯啦另外, 原來在這裡 有超超超懷舊的磅以前是放在電影院外面 現在幾乎沒有 就算有 也是用不了的大概付2元硬幣 然後磅重接著就會收到一張顯示你的體重小卡另一面則是印刷不同圖案的小卡
不久前 在屯門新墟開設了一間冰室

'各路英雄見諒' 這是..在武林的時代嗎xd
侍應就店小二了

既然來到了 當然要吃吃看啊xd
我們點了 ~
羅宋湯、焗豬排飯、咖啡牛排飯、熱檸茶、凍可可、冰奶茶
然說說食物吧~
羅宋湯: 很好吃,琥酸味剛剛好, 如果辣度也稍微提高會更好
咖喱牛肉飯: 香草的味道太濃 顯得太喧奪主了
焗豬排飯: 很好吃 加上了芝士味道更是更上一層樓
奶茶:很滑很香 冰塊也不會太多

可可:就很普通的黑朱古力味
再來說說
總體來說 也算是不錯啦

另外, 原來在這裡 有超超超懷舊的磅
以前是放在電影院外面 現在幾乎沒有 就算有 也是用不了的
大概付2元硬幣 然後磅重
接著就會收到一張顯示你的體重小卡
另一面則是印刷不同圖案的小卡
2016-04-25
2016-04-25 442 浏览
本來,我沒打算再寫有關萬芳冰室的食評,但又覺得,既然我有這樣的經歷,那不如寫出來,讓想去的朋友看看,有定心理準備.食過好幾次,失望都好幾次,但與家父同行的唯一一次下午茶,水準是不俗的,所以家父很想再來試試萬芳的早餐,媽媽和我就免為其難,陪他一趟!閒日到來,不用等位已可入座,而且可以坐卡座,不用與別人搭枱,已算幸運. 雖然客人很少,但是侍應亦相當少,要叫好幾回,才有人替我們下單,那位還要是坐收銀的女生! 女生替我們下單後,還大叫 “樓面d人死哂去邊呀?” 我被佢突然且大聲的舉動嚇了一大跳,我感覺自己真係回到小時候跟媽媽到的懷舊冰室,那時候,侍應工作中也不忘說幾句粗口,真係有夠懷舊了!!肉片通粉+西煎雙蛋+多士+餐飲 ($30)這個價錢以如此裝潢的冰室來說,定價便宜. 肉片不多,質感偏腍,配上清淡湯底的有坑通粉,不過不失.西煎雙蛋+多士多士只輕微烘過,不算香脆; 至於煎雙蛋,蛋味香濃,而且煎得夠香脆,水準不俗.熱檸茶記得上次到來,喝了一杯只是暖暖的奶茶,實在有陰影,所以這次要了熱檸茶,茶底夠濃亦夠熱度,比起奶茶實在好得多.最後,係我同我媽食到七七八八之際,我爸的早餐才送上 (催了2, 3次

肉片通粉+西煎雙蛋+多士+餐飲 ($30)

這個價錢以如此裝潢的冰室來說,定價便宜.
肉片不多,質感偏腍,配上清淡湯底的有坑通粉,不過不失.
西煎雙蛋+多士

熱檸茶

最後,係我同我媽食到七七八八之際,我爸的早餐才送上 (催了2, 3次,居然無落單,真係好嘢!!)

今次真係破記錄,我未試過去一間餐廳寫完一次劣評再寫多一個,希望負責人見到,可以教導下員工,食物係ok,不過服務方面就不合格了.

屯門新墟屯門鄉事會路112-140號雅都花園商場1樓

2404 8168

$30 (早餐)
2016-04-25 293 浏览
大雞脾 配蟹皇麵 $34評分:🌟🌟🌟🌟-萬芳開到去屯門,最愛吃雞既我決定追到佢過黎💫🏃黎到除左見到啲懷舊裝修之外,亦都見到雞脾一如既往既大😍今次油香味仲重左、皮脆左,雞又油滑左添!至於個蟹皇麵,未食過,所以覺得好新奇。其實,佢咪又係同麻油味出前一丁差唔多👀咪再扮哂蟹科科
大雞脾 配蟹皇麵 $34
評分:🌟🌟🌟🌟
萬芳開到去屯門,最愛吃雞既我決定追到佢過黎💫🏃
大雞脾  配  蟹皇麵
大雞脾  配  蟹皇麵
2016-04-17 244 浏览
星期六係凱都睇完套戲,同朋友餓餓地,就去萬芳食個大雞脾。對上一次食早餐時見朋友叫,我心諗也太heavy 了吧。然而今次食tea,就叫左一份大鷄脾跟薯條,另外叫多份蝦多士沙律,兩個人無飲野,食左66蚊。份雞脾,真係好!大!份!重點係點解可以有咁大隻雞脾?又點解,炸完,入面毫無乾嘅感覺,而雞皮卻好薄好脆!厲害!至於薯條,當你以為佢係永遠嘅陪襯品,普通茶餐廳嘅通常都會有d淰左,但萬芳嘅竟然係條條都好脆,而且色澤淡黃,用新鮮油炸果然係好味d。至於蝦多士,用左原隻蝦,係幾好食。不過略略覺得多士中嘅蝦胶有點少,有好幾口似食緊炸麵包咁。但陪碟沙律係幾好食,好多料。整體都係中上。總括黎講,係正嘅!返食指數有4粒星。
星期六係凱都睇完套戲,同朋友餓餓地,就去萬芳食個大雞脾。

總括黎講,係正嘅!返食指數有4粒星。
2016-04-16 357 浏览
朋友的建議下,初入此店用餐叉燒米粉:叉燒係街市貨色,冇彈亦冇可讚之處,唯一覺得幸運嘅係冇俾到一堆肥肉我,浸住米粉嘅湯水,咸淡適中,最怕嗰啲咸到好似啲鹽係免費嘅咁炒蛋+多士:炒蛋顏色偏深,令我同友人都感到奇怪,唔知係唔係雞蛋品種問題。滑係幾滑嘅,但冇乜蛋香味。多士唔熱,有別於一般茶餐廳嘅係啲牛油擦得好大方,但因為多士係凍嘅,所以會食到成口都係油熱菊花茶:點都令人估唔到!開頭點餐我都唔知點解自己餐飲會見餐排寫乜我就叫乜,上檯嗰陣望住平平無奇嘅佢都有啲失望,但飲一啖,有驚喜!似係阿媽煲嗰啲菊花茶,但擺明落糖係落得重手左,入口係一大陣甜味伴住好濃嘅菊花茶味,過後左一啲回甘,如果糖可以落少啲會更好
朋友的建議下,初入此店用餐