2018-07-03 423 浏览
叫個常餐,加錢都唔比轉米粉,又唔比轉檸蜜,利賓立又無貨,伙記態度差,就係「無」「唔比」「唔可以」咁你拜託係菜單寫明曬佢啦 一問三唔得 啲粉嗌左扣底都無小粉 粉偏硬 可能係特色以前係灣仔食開 質素下滑 炒蛋同多士係一貫水準 文華會好食好多 同類餐牌黎講又多選擇 啲呀姐又好禮貌 都聽聞呢度啲伙記態度差 不過唔係全部 係咁岩我撞到呢一個 比佢搞一搞好食都變唔好食 元朗咁多選擇 繼續唔比唔比 唔岩食咪食其他囉

咁你拜託係菜單寫明曬佢啦 一問三唔得

啲粉嗌左扣底都無小粉 粉偏硬 可能係特色

以前係灣仔食開 質素下滑 炒蛋同多士係一貫水準

元朗咁多選擇 繼續唔比唔比 唔岩食咪食其他囉
常餐
2018-07-03
2018-07-02 397 浏览
今天正在元朗想找間平民餐廳吃午餐,估唔到明星冰室由灣仔開到元朗。這兒的陳設與灣仔店大同小異。這兒供應的是簡單的冰室餐點,有通粉、多士、三文治、小食同麥皮等,價錢大眾化,由$9-$40。飲品有特色地道香甜奶水、滾水旦同檸賓等,由$19-$24,今天試下常餐和菠蘿油常餐$42這個常餐包括火腿炒旦多士同叉燒湯意及飲品。這個火腿炒旦份量十足,炒旦炒得半熟,滿有旦香,而火腿也不會淡而無味。叉燒湯意大大碟,叉燒是半肥瘦,又有肉感;而湯底是雞湯風味,意粉唔會太腍,帶一點口感。菠蘿油$9這個菠蘿油好吃!一如舊曰的味道!菠蘿包皮脆香,麵包暖和軟熟,加埋厚切的冰感牛油,好滋味!天氣炎熱,嘆杯凍奶茶。凍奶茶囗感冰涼,茶味濃而不澀,十分消暑解渇。簡簡單單的常餐,一嚐港式冰室風味,是一個唔錯的午餐選擇。

今天正在元朗想找間平民餐廳吃午餐,
估唔到明星冰室由灣仔開到元朗。這兒的陳設與灣仔店大同小異。

今天試下常餐和菠蘿油

常餐$42

叉燒湯意大大碟
,叉燒是半肥瘦,又有肉感
;而湯底是雞湯風味,意粉唔會太腍,帶一點口感。

菠蘿油$9

天氣炎熱,嘆杯凍奶茶
2018-06-24
2018-06-27 262 浏览
Heard about this place for a while and always wanted to try. I haven't been to their 'original' store (somewhere on Island side, I believe?) but the food at this branch is really good. I got the breakfast set with eggs scrambled instead of fried and for my drink I ordered a hot milk tea. Their scrambled eggs and milk tea seem to be what they're famous for, so of course I had to try both. Happy to say I was not disappointed. Everything was delicious. On top of that, the staff were great and the r

Happy to say I was not disappointed. Everything was delicious. On top of that, the staff were great and the restaurant was nice and clean. Honestly, I'd rather come here than Australian Dairy. Here, I can sit comfortably, I won't get shouted at, and won't find hair in my food (which has happened to me twice before, lol).
Breakfast set
Breakfast set
2018-06-08 268 浏览
聽聞佢既奶茶好飲就行過黎食個下午茶先🤨叫左C 同E 餐同散叫左個意粉超足料三文治!你講得出既料佢都有☺️勁厚4 件勁夠飽😍夾全炒滑蛋🤤係我最鍾意既!炸雞髀睇黎都好大隻,算炸得幾脆不過薯條超級少!超級少😂朋友笑說生意難做😂?杯奶茶係真心有料到既🤤茶香奶滑☺️係好飲既港式奶茶!雞扒鮮茄燴意粉大大粒蕃茄配意粉,味道正常既,份量岩岩好,算唔錯啦😆下午茶都可以考慮食佢,上野食快靚正既👍🏻👍🏻👍🏻

聽聞佢既奶茶好飲就行過黎食個下午茶先🤨

叫左C 同E 餐同散叫左個意粉

超足料三文治!你講得出既料佢都有☺️勁厚4 件勁夠飽😍
夾全炒滑蛋🤤係我最鍾意既!

炸雞髀睇黎都好大隻,算炸得幾脆
不過薯條超級少!超級少😂
朋友笑說生意難做😂?

杯奶茶係真心有料到既🤤
茶香奶滑☺️係好飲既港式奶茶!

雞扒鮮茄燴意粉

大大粒蕃茄配意粉,味道正常既,份量岩岩好,算唔錯啦😆

下午茶都可以考慮食佢,上野食快靚正既👍🏻👍🏻👍🏻
2018-06-04 206 浏览
日期 : 4-6-2018 時間 : 下午1時20分聽聞華星冰室是一班明星開嘅冰室,口碑唔錯咁講。知道元朗開了分店,係元朗工作咁耐都未幫襯過元朗分店,今日中午食晏就走去試一試,入到冰室,環境算唔差,夠乾淨企理,只見3、4枱客(每枱都係1、2個客),心諗食晏時間只有幾個客,心中已經不妙……,坐低睇餐牌,冇乜選擇,只好叫個特餐$42試吓。跟大多数普通茶餐廳一樣的特餐,有义燒意粉、火腿煎蛋、厚多士、餐茶;又聽聞話炒蛋好滑好正,因此叫了炒蛋及熱奶茶。不得不讚效率真的快到出奇,落單唔使1分鍾,食物已經上哂枱,心諗唔係啩,唔使整㗎?!果然真係唔使整,因為覺得佢係整定哂囉,所有嘢都唔夠熱,厚多士唔太脆但還軟身、火腿凍嘅、炒蛋完全係唔滑又老又鞋、义燒一般般貨色、意粉及味精湯還可以接受、奶茶唔夠熱唔夠滑,茶味一般(只有7成熱)……,因為肚餓,本來想叫火記換過,但可能……算啦,免强食完即走人,真係中咗伏囉,連相都冇興趣影。本人基本要求唔高,但覺得茶餐廳最基本的食物都沒有用心做好,又點留到客人?!難道只做遊客或一次性生意?起碼我唔會再去囉,如果華星唔再改善求變,咁就希望華星冰室能夠在元朗區咁多食店中能有生存
日期 : 4-6-2018 時間 : 下午1時20分
聽聞華星冰室是一班明星開嘅冰室,口碑唔錯咁講。知道元朗開了分店,係元朗工作咁耐都未幫襯過元朗分店,今日中午食晏就走去試一試,入到冰室,環境算唔差,夠乾淨企理,只見3、4枱客(每枱都係1、2個客),心諗食晏時間只有幾個客,心中已經不妙……,坐低睇餐牌,冇乜選擇,只好叫個特餐$42試吓。跟大多数普通茶餐廳一樣的特餐,有义燒意粉、火腿煎蛋、厚多士、餐茶;又聽聞話炒蛋好滑好正,因此叫了炒蛋及熱奶茶。不得不讚效率真的快到出奇,落單唔使1分鍾,食物已經上哂枱,心諗唔係啩,唔使整㗎?!果然真係唔使整,因為覺得佢係整定哂囉,所有嘢都唔夠熱,厚多士唔太脆但還軟身、火腿凍嘅、炒蛋完全係唔滑又老又鞋、义燒一般般貨色、意粉及味精湯還可以接受、奶茶唔夠熱唔夠滑,茶味一般(只有7成熱)……,因為肚餓,本來想叫火記換過,但可能……算啦,免强食完即走人,真係中咗伏囉,連相都冇興趣影。本人基本要求唔高,但覺得茶餐廳最基本的食物都沒有用心做好,又點留到客人?!難道只做遊客或一次性生意?起碼我唔會再去囉,如果華星唔再改善求變,咁就希望華星冰室能夠在元朗區咁多食店中能有生存空間啦!唔係嘅話,相信好快又會唔見咗啦喎!
2018-06-04
2018-05-09 214 浏览
新開時試過一次,冇嘢選擇早餐只有通粉同意粉,今早經過再試,終於有其他嘢吃,早餐吃出前一丁都唔使加錢,味粉仲可以自己落,奶茶夠滑,食品OK,如果員工態度好D,就更加好啦奶茶夠滑味粉自己落,可以唔使咁重味
奶茶夠滑
雙拼出前一丁餐
味粉自己落,可以唔使咁重味
雙拼出前一丁餐
2018-04-30 211 浏览
知道元朗開左間華星冰室,因為之前飲過灣仔華星嘅奶茶覺得唔錯,呢日老公同我就特登去食下午茶試下。我點左個“是日下午茶餐”中嘅炸鷄翼薯條配冰奶茶($37)。鷄翼望落金黃色,食落外皮好香脆,入面肉質juicy, 口感唔錯,不過就唔算太入味,味道主要嚟自灑喺表嘅淮鹽,不過淮鹽份量唔係好夠,所以淡左少少。薯條炸得ok, 唔會過火太硬太乾。凍奶茶就淡左少少,如果茶味同奶味濃返少少會更加好,或者下次應該叫熱奶茶再試真D茶味。
我點左個“是日下午茶餐”中嘅炸鷄翼薯條配冰奶茶($37)。
華星冰室這家明星冰室,其之所以出名,除了老闆們是演藝人之外,亦受到不少藝人及食客追捧。很多香港人即使没有光顧過,也聽過她的大名。 以我一貫的"搵食"概念,很少會想到光顧這一類食店,原因是一般明星主理的餐廳,都是主打明星效應,吸引粉絲。當然演藝圏的明星跟飲食圏的明星是兩碼子事,對於我這種不太關心演藝圏的人,自然不太感興趣的了。最近本人突然興起了一鼓奶茶癮,這些時候不時到各區試試出名的奶茶。 友人說華星冰室的奶茶不錯,於是今天早餐少有地想試一試這家冰室。冰室所處地算是比較不好找的小巷,雖然是車行路,可是也不是那種遠遠看得到的店。店面座位比較狹窄,假如你選擇的是中間的數排座位,那些没有靠背的木椅子更是不甚舒服。我們還是回來試試食物的質素吧。店家提供的主要是一貫冰室的食品,食品種類不多,主要是早餐跟小食,奶茶等傳統香港冰室飲料。今天我們兩人點了一份早餐,包括火腿通粉,多士,炒蛋配奶茶,另加一份沙爹牛肉叉燒出前一丁配奶茶。火腿通粉雖然好像是極簡單的食物,可是也有不少茶餐廳的火腿通粉很難吃。這個火腿通粉湯底味道不差,通粉也有口感,算是合格的了。炒蛋是店家在店面宣傳的主打,說要用心做好奶茶,炒蛋,果

火腿通

炒蛋是店家在店面宣傳的主打,說要用心做好奶茶,炒蛋,果然不是空談。炒蛋做得很出色,香香滑滑的,比澳牛之類的少了一陣濃烈的油味,更能吃到蛋香。 她的多士是今天的早餐的大驚喜。這份多士切得厚厚的,塗上薄薄的牛油,看似普通,實際上是做得洽到好處. 多士外脆內軟,薄薄的牛油没有搶去麵包的香味。可以做得到簡簡單單的,卻又剛剛好的感覺,至為難得。我想,最好的多士,就是這樣的。

奶茶

另一樣店家主打的奶茶也算是不錯,奶味茶味適中,口感也順滑,算是不負她的口號,也没有讓人失望。 只是個人的口味較喜歡濃濃的茶香,所以這個奶茶是不錯的,可也不是最高的評分。

沙爹牛肉叉燒出前一丁

店家自稱冰室,當然要試一試冰室必備的沙爹牛肉及叉燒吧。我們點的沙爹牛肉叉燒出前一丁麵,一次滿足了這兩個願望。沙爹湯底比一般茶餐廳的濃郁,配以嫩滑的鮮牛肉,明顯不是那種使用罐頭沙爹牛肉連醬汁的普通早餐店。她的叉燒也是嫩嫩的但不失叉燒味 (一般冰室供應的叉燒,很常是硬硬乾乾,没有味道的)。這個麵,吃得到老闆的用心和堅持,非常值得推介。

整體來說,這家明星店絶對不是光看樣貌的偶像派,實力無可置疑. 有驚喜! 我也成為小粉絲了。
2018-04-08
$40 (早餐)
沙爹牛肉叉燒出前一丁
  • 奶茶
  • 炒蛋
  • 多士
  • 沙爹牛肉出前一丁
作為元朗街坊, 喺香港島返工,成日有機會食華星冰室。奶茶係ok 的。但佢嘅炒蛋 太過生 食唔落口。 可能佢以為生蛋就係好食啦, 多士係正常,不過無論啲嘢好唔好食,服務冇禮貌,最後都係冇人幫襯。 餐廳用木凳 根本就坐得好唔舒服 , 如果係冇錢開餐廳 應該唔好開 。我真心想老闆見到 ,暗中睇下佢啲阿姐,尤其是落單嗰幾個 ,非常冇禮貌 ,每個幫襯的客人,都係有口,都會貼文,本人曾經三次幫襯,都係冇遇到一個有禮貌的落單的阿姐, 趕客到你唔信。最後一次,係坐落左之後,想叫一個 茄汁燴意粉,比個長頭髮阿姐, 揸住個餐牌 係我面前反轉再反轉兩次,話今日無炒野食。態度寸到以為欠佢錢。 呢篇文我用手指逐隻篤出嚟。 點解?因為我畀咗三次機會佢, 一次都冇改善過。 我本人唔會再幫襯。本來都唔想袋錢落你哋個袋 ,等你自己收檔,不過真係好興。 我都真心想老闆見到 知道自己啲員工點做嘢本來喺呢度多間華星係好事 最後講多一次 無論啲嘢好唔好食,冇禮貌最後都會無客。

2018-03-30 191 浏览
呢間分店啲樓面超級冇禮貌,特別系女的,一個長髮,一個短髮,完全趕客,老實說講,多士系元郎系比較OK,同其他華星分店一樣水準,但如果服務欠禮貌,keep 到水準都會趕客,希望華星老闆睇到comments 而作出更進,我系元朗街坊,但決定唔會再幇襯,因唔想比錢受氣,老實說附近翠華餐廳又舒服又有禮,街坊有好多選擇的
2018-03-25 186 浏览
最後今週也終於拜訪了 華星冰室,12點前只供應早餐,而早餐只有三款選擇,除了自選兩餸麵,內容並不可更換,都幾惡呢... 又來看看它的奶茶及炒蛋是不是那麼巴閉吧! 首訪的我還是選招牌早餐,先試厚多士外脆內綿,富有牛油香很好吃,炒蛋也滑溜而不太油,非常滿意;火腿通粉是我很想換掉的項目,不過一試味道又真的不錯,最後也大致吃光。整頓最不濟反正是奶茶(茶走),只濃不滑,喝完下午還有點不舒服... 特別一提,華星店子小小,門口也不太覺眼,跟著這紅彤彤的花牌去找會較易。不過照片拍下來又奇怪了,華星英文名竟是 Christy Cafe?公開網站寫的是 Capital Café 啊... 相同的價錢,其實還是最愛樓下的 Chef's Movement!

2018-03-22
2018-03-05 295 浏览
今日係元朗終於可以食倒九龍同香港區先有既華星冰室,他們終於係元朗插𣄃本人最喜歡佢地既牛乳炒旦同校長多士奶茶☕️,但聽朋友講佢既茄汁意大利粉都好好味,所以今天專程來試一下,叫左雞扒會意粉,果然冇得輸,好有兒時回憶,真的巧味道值得一讚就是他們的員工醒目勤勞

值得一讚就是他們的員工醒目勤勞

2018-02-22
下午茶
2018-02-18 313 浏览
一直好想食!!元朗上星期開咗!竟然 今日年初三終於去食。不過今日冇套餐,仲啲包賣哂... 好彩我淨係想食黑松露炒蛋多士黑松露炒蛋多士($42),雖然貴,但都幾多蛋同厚多士!不過黑松露冇乜味,炒蛋好滑,好飽肚!熱奶茶($19), 幾滑,好濃茶味。豬排出前一丁,($35),豬排新鮮炸起,好正!後加左炸雞脾,$20幾抵,好熱辣辣好脆!平就一定唔平,2個人埋單$151!不過裝修同服務同衛生都更勝普通茶餐廳,所以算喇!下次想試喇沙一丁同沙爹牛肉包!
一直好想食!!元朗上星期開咗!竟然
2018-01-21 358 浏览
行完山吃個下午茶,見到還是新開張的華星冰室便去試下。奶茶還是可以,色澤和味道都有茶餐廳水準。鮮奶紅豆冰就真係麻麻啦,淡而無味,紅豆亦未能做到鬆化,豆身還是實實的。最差的還是豬扒包,豬扒和包都好乾身,尤其是件豬扒太太乾身,唔好食!

行完山吃個下午茶,見到還是新開張的華星冰室便去試下。

奶茶還是可以,色澤和味道都有茶餐廳水準。

2018-01-19 346 浏览
一個人搵個地方坐坐吃吃, 發現華星冰室在元朗新店。地址話就在光華廣場, 兜左個圈, 原來在日新街那裏周五晚6:30到, 得幾個客, 任坐餐牌同其他店沒大分別(曾去過九展店)。看了看, 試下鮮茄意粉系列(選左义燒)$44都有成個蕃茄㗎,份量足夠普通女生, 強壯男生可能會食多樣啦 味道... 個人認為重口味左少少。杯熱鴛鴦($19)一般啦 奶味過濃, 所以覺得價錢可以平翻少少。埋單沒加10%,一碟一杯共銀$63, 感覺快餐店質素啦。離開7:15pm 也未見人多左喎!
一個人搵個地方坐坐吃吃, 發現華星冰室在元朗新店。
地址話就在光華廣場, 兜左個圈, 原來在日新街那裏

周五晚6:30到, 得幾個客, 任坐

餐牌同其他店沒大分別(曾去過九展店)。

看了看, 試下鮮茄意粉系列(選左义燒)$44

都有成個蕃茄㗎,份量足夠普通女生, 強壯男生可能會食多樣啦

埋單沒加10%,一碟一杯共銀$63, 感覺快餐店質素啦。
離開7:15pm 也未見人多左喎!

2018-01-19