2007-10-17 15 浏览
今天竟然吃到一份極之好味的爽腩,喜出望外之餘,值得記它一記.爽腩附著的筋膜很爽滑,再加上幾片牛薑,這東西除爽滑之外,無甚鮮味,郤帶來甚佳的口感,有幾件爽腩郤帶來意外的驚喜,原來筋膜下附帶的小團像脂肪的東西郤不是脂肪,咬下去像這厘的東西甘香絶倫,之前從未試過,慢慢咀嚼,像是大口吃著雄大閘蚧膏,但郤充滿牛味,令人回味無窮,是爽腩之極品.爽腩吃過無數次,以這次最佳.不知何時會再遇上?
爽腩吃過無數次,以這次最佳.不知何時會再遇上?
2007-10-16 27 浏览
晚上第二餐,吃牛腩。曾經和這間牛腩麵店擦身而過不下十次,但一直沒有試過。看看openrice原來有很多好評,於是拉著男友來試。點了一碗清湯腩河粉,一碟菜芯。清湯腩河粉︰細細地試了一口湯,真的很好喝﹗男友的評價是「湯底看上去很清,喝下去味道卻很濃郁。」河粉滑溜溜的也很好。但是牛腩比較遜色,因為太瘦了,很「鞋」。這就有點失望了。菜芯只是為了想吃而點的,沒有特別。還好,湯底絕對值得一試。
晚上第二餐,吃牛腩。

點了一碗清湯腩河粉,一碟菜芯。

菜芯只是為了想吃而點的,沒有特別。

還好,湯底絕對值得一試。
清湯腩河粉
菜芯
2007-10-10 7 浏览
挑起條筋想食爽腩,尃程渡江至銅鑼灣的華姐.一個人很容易便找到有電視看的位,叫了爽腩撈麵,一看單,只見不知何時已加了價二元,要32大元,抬頭看牆上的菜牌,見是局部的加價,可以明白是相當克己的,不用加的便不加,與別的店,一律加的明顯不同.雖然是午餐時間,五分鐘便有得吃,只見加了價郤下了更多料,全是爽腩,是以前少有的,因為多數是一半一半,很難全部是爽腩.爽腩質素是無可置疑的了,否則也不會特地來吃.湯底方面真是要寫個服字,因為清,少油,濃香有肉味和骨頭的甘味,比隔壁的x利,是更上一層樓.麵不是銀絲細麵,算爽口,吸了腩湯甚為和味,只加上少許辣椒油,已是上上佳味.很滿意的一餐.
挑起條筋想食爽腩,尃程渡江至銅鑼灣的華姐.
爽腩質素是無可置疑的了,否則也不會特地來吃.
很滿意的一餐.
2007-10-07 2 浏览
《續上篇》‧‧‧在香港,賣廣式柱侯牛腩的店子多,賣潮式鹵水牛腩的也不少,唯獨是港式獨有的清湯腩,卻不多見。在天后就有兩間並排經營的清湯腩店子,主打食物及價錢是完全一樣,就是大利跟華姐。趁是日大課操練完畢,人是累之餘,更是牛也吞得下一隻,就去兩間舖頭,見同一款的食物,來個「平排比較」。也是要了淨腩及齋伊各一,如在隔離大利般,也去廚房問有沒有爽腩,師傅看看爐頭,說「今天剩下不多,儘量給你吧!」完全明白,道謝一聲,亦不忘叮囑其餘的要「肥」一點的。比較起大利,態度好得多了,服務一欄,值得給予高分數。淨腩送來,照舊先喝口湯。與大利比較,湯底亦清鮮,喝起來明顯是較鮮美,啖真一點,是更有層次,明顯的是在用料及火侯都勝一籌,當然亦肯定是沒有味精,非常有水準。淨腩是爽腩及半肥腩各佔一半,先吃半肥腩,肥的部份甘香,吃落爽口,廋的部份雖然較有咬口,但也偏向軟腍,比起大利的半肥腩,絕對勝一籌。爽腩更是精彩,筋膜部份豐美,口感非常軟糯,是吃爽腩最想吃到的口感,非常不錯。因為近邊位,所以廋的部份亦非常鬆化。將爽腩浸在牛湯中,軟得熱軟,再一口吞下,絕對是人間美味!這個水準,敢說是本地最好的幾間清湯腩之一了。伊麵淥得

這個水準,敢說是本地最好的幾間清湯腩之一了。

伊麵淥得剛好,不會過腍,這一點,兩間舖頭都做得不錯。

埋單也是42蚊,很有水準,物有所值,喜歡吃清湯腩的,不容錯過。
2007-10-04 20 浏览
兩間牛腩粉檔,點指兵兵,最後入左華姐,大利下次先食啦!叫左牛腩河同豆漿一杯,牛腩河湯清清地,可以啦,啲牛腩好林好易入口,牛味都幾濃,唔錯!不過可能淡啲,所以我加左浙醋先夠味!豆漿就普通.或者要同大利再比較先分得出高下!但係這店都算唔錯!
兩間牛腩粉檔,點指兵兵,最後入左華姐,大利下次先食啦!

或者要同大利再比較先分得出高下!但係這店都算唔錯!
2007-09-29 7 浏览
行完街去左華姐清湯腩食牛腩河~點知河粉賣晒~唯有轉米粉啦~清湯真係清湯~ 一d都唔油~牛腩都幾淋~好味~
行完街去左華姐清湯腩食牛腩河~
點知河粉賣晒~唯有轉米粉啦~
清湯真係清湯~ 一d都唔油~牛腩都幾淋~好味~
2007-08-26 5 浏览
今日黎到天后既華姐清湯腩. 以前食過大利清湯腩, 曾經聽講華姐以前係x 利做左好多年, 所以今次就黎試下.兩個人叫左個牛腩魚旦河, 牛腩魚旦米, 再加腩汁蘿蔔同豆漿.牛腩魚旦河/米: d牛腩真係幾好味, 我都幾鐘意個湯. 如果同x 利清湯腩比, 我覺得佢d牛腩味道較濃, 但就會肥少少. 魚旦都唔錯, 雖然我都係比較鐘意潮x 正宗潮州粉麵既魚旦.腩汁蘿蔔: 都幾好味, 唔少人都會叫.豆漿: 整得幾好, 唔會有渣同澀, 難得有間整得好味.可惜坐得實在好擠迫, 所以坐唔耐. 如果你多人都幾難搵位.我個blog度有少少相.http://klcchung.blogspot.com/2007/08/blog-post_6184.html

腩汁蘿蔔: 都幾好味, 唔少人都會叫.
豆漿: 整得幾好, 唔會有渣同澀, 難得有間整得好味.

可惜坐得實在好擠迫, 所以坐唔耐. 如果你多人都幾難搵位.

我個blog度有少少相.
2007-08-23 7 浏览
華姐清湯腩http://tkocell.mysinablog.com今天去了天后的華姐清湯腩,位於地鐵站旁,有新舊兩舖,聽說靠近地鐵站無日文廣告那間較正宗。我叫了一杯豆漿$6,不錯。再叫了一碗坑腩湯河$20,牛腩爽香,有口感,不覺有渣,九十歲亞公亞婆都吃得到,不過河粉較厚,整體味道,好。http://tkocell.mysinablog.com
華姐清湯腩

我叫了一杯豆漿$6,不錯。

2007-08-20 287 浏览
在SOGO逛完agnes b倉,很想念一碗溫熱的牛腩清湯,就來了華姐吃碗牛腩麵,不,是較清的河粉才對。 是我隔了太多沒有品嚐這味簡單美食,還是華姐的功力的確不凡?一碗看來普通的清湯牛腩河,吃來無論是湯底,抑或牛腩,都十分之美味:湯很清,吃不出有味精,然就是十分鮮甜,連帶河粉也變得美味;牛腩軟韌度剛好,有一點痴牙,牛味適中,兩個人都吃得非常滿意! 有點燥熱便要了豆漿,可惜太多渣,成為是晚唯一的不足。不過,既有agnes b的戰利品,又有美味清湯牛腩,我已經很滿足了,特別當我想到:沒有我,龍可能不會知道這一間店;但沒龍的話,我肯定不會一個人來這裡吃麵。喜歡我的美食原動力呀~

(非会员)
2007-08-12 9 浏览
食左個牛腩菜飯。牛腩好濃味,唔硬,又唔會過淋,幾好味。湯夠清!飯份量arm arm 好,食完飯同d 牛腩,盛低d 湯我就咁飲埋,超正。下次經過會試下個牛腩河。
食左個牛腩菜飯。
牛腩好濃味,唔硬,又唔會過淋,幾好味。
下次經過會試下個牛腩河。

2007-08-08 13 浏览
$20一碗清湯腩河,個湯好普通,牛腩都好普通,碗河淡到要狂加辣椒油,唔明點解咁多人讚,下次去隔離大利試下先
2007-08-04 9 浏览
叫了一碗清湯腩河,真系夠清!如果唔加啲辣椒醬,啲河粉就真系有啲淡!啲牛腩,唉!好瘦,好鞋!唔難食嘅,不過唔好食呀!連汽水一罐埋單$28
2007-07-14 9 浏览
帶朋友黎呢度試下牛腩, 叫左金錢肚河,朋友亦叫左碗粉,我地再加碗淨牛腩. 牛腩好林好味,湯底亦好好飲,河粉好滑,值得大熱天時咁遠都行黎食~!
1K
2007-07-08 5 浏览
7月8日,17:20在天后交收完畢,肚雖不算餓,但仍忍不住到這裡來碗清湯腩。全院滿座,幸好剛有人離座,立刻變身"攝石人"。二話不說,要了牛腩河。湯底:清鮮,牛味重,還帶有點點蘿蔔鮮味。牛腩:有咬口而夠甘香肥美。九記之外,這裡是首選。
7月8日,17:20
在天后交收完畢,肚雖不算餓,但仍忍不住到這裡來碗清湯腩。
全院滿座,幸好剛有人離座,立刻變身"攝石人"。
二話不說,要了牛腩河。
湯底:清鮮,牛味重,還帶有點點蘿蔔鮮味。
牛腩:有咬口而夠甘香肥美。

九記之外,這裡是首選。
2K
2007-06-04 17 浏览
上次食完幾鍾意, 今日食lunch 帶埋朋友0黎... 朋友叫了牛腩撈(圖上), 我就要個牛腩牛肚米.今次d 湯一樣一d 都唔油, 但味道比上次仲濃, 個人覺得好飲0左! 牛腩依然好腍, 肉味濃, 好得! 牛肚相比之下遜色, 不過幾入味, 亦夠腍; 米粉幾有咬口. 呢碗0野非常唔錯!朋友個腩撈賣相唔錯, 好多腩, 朋友亦話d 腩好食, 好有肉味云云. 試了一啖麵, 未放入口已經聞到鹼水味, 即時反了反胃... 好在食落口鹼水味尚算少. 麵質當然唔及麥奀, 不過都算有咬口0既...環境同service 都係咁啦, 無乜好講.都係清湯腩最靠得住! 會再來!

環境同service 都係咁啦, 無乜好講.

都係清湯腩最靠得住! 會再來!