2008-03-20
入正題,昨日我去逛花展就順道邀約一齊開飯喇!二人要了清湯牛腩河和牛肚河一齊share。牛腩河:牛腩比坊間一般食的稔,肉間亦有白色的脂肪團…或者與萬豚屋的豚肉彼此彼此,湯渣感—即有點鞋。同埋啅完大牙勁黐牙,當時我真想scream像惡夢一樣枱上的牙籤筒空空如也。牛肚河:牛肚唔錯,稔中帶爽,索晒湯就唔會乾,這算係牛肚的特色喇卦!?食後感:完全唔覺係清湯,因為同所有食粉麵地方的湯底一樣倒模…睇怕與我但求解決一餐的巿面津津一樣。既然周街都做到時,這已唔係咩獨門秘密或過人之處了。故此,我們二人都一致覺得牛肚河比牛腩河好食,同埋覺得河粉幾滑唔錯…至於口渴,基本上在得出面食飯就預左,根本沒可能與住家飯相比,只欠在味精的多與少罷了。而我們就覺得口渴程度與一般出面食肆無異,或與家中唔飲湯底享用完一碗原味出前一丁一様。(即係數小時後才渴)對於同係牛什河fans的我們都係仍然繼續尋找牛什河之旅吧啦!因為我記得小學時拖著mum去觀塘物華街食牛什河,自此就愛上了even我明白食內臟唔太有益。可惜年代久遠,已關門大吉,以致我仍常常想食一碗美味的牛什河…若然昨天食清湯腩那裡的menu有牛汁河就good~我一定會試!兩
二人要了清湯牛腩河和牛肚河一齊share。
食後感:
兩位侍應大哥服務態度唔錯,滿腔熱誠…又介紹menu又笑容可掬~menu得廿樣都要介紹!?XD
都係普通街坊生意,路經食就沒所謂,與樓下意見一樣—專程幫襯就不必了。
2人共$44
環境係小店但慶幸沒黐lup lup