2018-05-28 941 浏览
每晚經過都大排長龍,今晚都唔例外,等左二十分鐘先入到去,今次食黑松露卡邦尼意粉,比起一般卡邦尼意粉無咁膩,愈食黑松露味愈出,值得推介,有興趣既話加埋既甜品都仲得,但係甜品既份量略嫌細份左D,當然女仔食就岩曬
2018-05-27
2018-05-22 1166 浏览
夏天熱辣辣,係條街行多陣都就黎熱溶💦,都係搵個地方涼下冷氣,雪糕加甜品就岩哂我☺️☺️•流心百爵茶吐司☕️🥪香草雪糕蓋在竹炭吐司上,吐司焗得非常脆口,雪糕🍨旁有雜莓🍓、綿花糖、杏仁片,切開吐司,吐司內滿滿的伯爵茶醬即刻流出來,伯爵茶味非常濃厚,味道與竹炭吐司好夾,簡單的一個雪糕吐司也做得非常細緻😋,但由於切開後的吐司很快就吸了伯爵茶醬而變得淋身,所以還是建議要速戰速決😜•抹茶紅豆窩夫🍵🍨像冬甩的窩夫被底層厚厚的紅豆承托,加上抹茶雪糕,一啖紅豆,一啖抹茶🍵,再加上脆身的窩夫,不錯的配搭👍🏻😍。

流心百爵茶吐司☕️🥪

抹茶紅豆窩夫🍵🍨
2018-05-20 1034 浏览
星期日晚上,在荃灣路德圍走了一圈,看到荳子不用排隊就入座了。第一次吃荳子,點了沙律(跟餐加$20)、龍蝦湯(原價$48,跟餐減$8)、車厘茄芝士薄餅、三文魚蜆肉意大利粉。等了一會兒,便有得吃了~跟餐送的飲品,凍檸蜜,沒什麼特別。煙三文魚很好吃😋 意粉份量一人份,白汁不太濃郁,蜆肉有一隻未開口。沙律偏乾,沒什麼特別。龍蝦湯值得推介!很濃郁的龍蝦味,用茶壺倒入湯碗,可以飲兩碗呢!薄餅餅乾鬆軟好吃。相信甜品是比較有名的?但肚子已飽,沒有點甜品。

等了一會兒,便有得吃了~

跟餐送的飲品,凍檸蜜,沒什麼特別。

煙三文魚很好吃😋
意粉份量一人份,白汁不太濃郁,蜆肉有一隻未開口。

沙律偏乾,沒什麼特別。

薄餅餅乾鬆軟好吃。

相信甜品是比較有名的?
但肚子已飽,沒有點甜品

2018-05-20
2018-05-19 764 浏览
倆口子為找民間美食真的會不遺餘力,這天就來到荃灣區,事前已訂下了目標,是位於海壩街的人氣咖啡店荳子。未到12點,已見人龍,店的另一邊又看到另一條隊,看看,原來鄰鋪又是荳子,這麼快便開了分店,真厲害! 好容易才等到面向街的高枱位,說真的,外面只有人和車的繁忙街道,沒什麼風景可言,所以可以選擇的話最好選不向街的吧。選擇不少,約有十多款,加錢配飲品,最後我倆也選了意粉,分別是軟殼蟹黑松露意粉和忌廉汁珍寶帶子蜆肉意粉,飲品大家都不約而同選了抹茶紅豆特飲。先試較大路的忌廉汁珍寶帶子蜆肉意粉,煙粉煙韌有嚼勁,掛汁又彈牙,忌廉汁也調得濃稠度剛好,味帶鹹香,恰到好處,大大粒的帶子,鮮甜又彈牙,而蜆肉也算肥美飽滿的,挺滿意的一碟。另一碟的軟殼蟹黑松露意粉,軟殼蟹比預期的細隻,咬落質感尚算香脆,而黑松露只帶微微的芬香,意粉同樣韌性十足,成為這碟的亮點。隨餐還要加三十多元的這杯抹茶紅豆特飲則令人失望了,紅豆雖甜,不過都處容爛狀態,而抹茶則欠茶香,莫說是抹茶,緣茶也不合格了。水準不算非常好,受歡迎,或許是這區缺少類似的咖啡室吧~

水準不算非常好,受歡迎,或許是這區缺少類似的咖啡室吧~

2018-05-14 777 浏览
好耐之前食過一次覺得唔飽跟著就覺得伏!點知有個好耐無見既朋友話想食, 我終於有第2次品嚐既機會我地2個人total叫左4樣野食出奇地覺得幾好食必點呢份all day breakfast! 2個人可以Share食咁就可以試多D野最中意佢個蛋,炒得好香, 仲有個窩夫點埋D cream勁好食然後叫左招牌單骨蜜糖雞翼!其實雞翼真係點煮都勁好食!!!呢個係要滿足我好耐無食著條既心, D汁係好高質,好香芝士肉醬味, 但略嫌著條淋左少少最後點少得甜品呢!!!雲喱那梳乎厘我覺得呢個係最麻麻地, 一黎太甜二黎唔夠軟身,無入口即溶既感覺,有待改善但overall都唔錯
好耐之前食過一次覺得唔飽跟著就覺得伏!
點知有個好耐無見既朋友話想食, 我終於有第2次品嚐既機會

我地2個人total叫左4樣野食
出奇地覺得幾好食
Deluxe  All  Day  Breakfast

單骨蜜蜂雞翼

然後叫左招牌單骨蜜糖雞翼!其實雞翼真係點煮都勁好食!!!
車打芝士肉醬薯條

雲呢哪梳乎厘

最後點少得甜品呢!!!雲喱那梳乎厘
2018-04-30
Deluxe  All  Day  Breakfast
單骨蜜蜂雞翼
車打芝士肉醬薯條
2018-05-12 486 浏览
平時行過都排到好鬼長龍,所以次次都冇心機去食,因為實在太討厭排隊,但今次係平日下午去所以唔需要排隊😍😍😍我哋叫咗一個黑蒜蜆肉凡立貝炒意粉,黑蒜係超級甜,炒出嚟好惹味,不過意粉有少少太硬,可能因為我個人本身鍾意食林啲嘅嘢🙈 不過好味嘅!另一個叫咗蟹肉黃金意大利粉,呢個超級有驚喜!因為落咗鹹蛋所以個汁變成金黃色,同埋蟹肉嘅味超夾!雖然佢唔係真正嘅蟹肉,但都唔係用平價嘅蟹柳,而係好味嘅蟹柳,所以我覺得可以接受❣️☺️呢個價錢食到呢個質素嘅西餐我覺得好抵食,如果下次經過唔多人嘅話會再嚟食💜🤗

2018-05-06 759 浏览
好久無幫襯Beans因為次次經過都排長龍,而且老實說依道咖啡是不錯的,但係以前嘅pasta就真係普普通通。今日難得經過,完全無人爭,所以入去食番個lunch. 望一下餐牌,見到有個名叫黃金蟹肉意粉,對照下英文,應該係有放鹹蛋黃,所以覺得幾有新意🤔意粉賣相幾靚,意粉汁好creamy再帶有淡淡的鹹蛋黃味,但是又無搶走忌廉嘅味道,而且掛得住d意粉。放有蟹腳肉,應該有放另一種蟹肉,估係罐頭的,不過亦算不錯😋而且五十多塊既lunch set,都不可要求太高😊真心推介比大家👍🏻

今日難得經過,完全無人爭,所以入去食番個lunch.

真心推介比大家👍🏻

Spaghetti  w/crab  &  salted  egg  yolk
2018-04-27
2018-05-04 728 浏览
和朋友晚飯聯誼,我選了這家西餐廳小店,位置方便,食物吸引。主菜的選擇主要是意粉和意大利飯,另外還有沙律和小食,選擇不算太多,但甜品的種類比較豐富。我們一行3人點了以下食物及甜品:凱撒沙律配雞翼生菜清新而爽脆,顏色豐富,是一種視覺享受。雞翼像加了蜜糖再烤焗,有甜美的蜜糖味,口感乾身,外皮香脆。帆立貝菠菜意大利飯帆立貝約有5至6隻,不過體型屬於細小的,肉質一梳梳,質感還好。菠菜混入意大利飯中,提升了口感和味道的層次。意大利飯的忌廉汁味道不太鹹,尚算濃郁。飯粒煮得軟諗,適合我的口味。波士頓龍蝦意大利粉擺放得很精美,賣相十分吸引。波士頓龍蝦有半隻,肉質彈牙,蝦膏份量充足。意大利粉軟滑,加入了洋蔥、磨菇、車厘茄和椒絲作配菜,色彩鮮艷。Stone這是灰灰黑黑的蛋糕,外表似石頭,起初以為它像石頭般堅硬,但原來是軟棉棉的。黑芝麻味香濃,內裡有點忌廉,甜入心。Beans Benoffee單看名字很難猜到它是甚麼,但原來是一個香蕉批,上面有一層厚厚的忌廉。批身比較厚,而香蕉隱藏在忌廉內。忌廉幼滑,入口即溶,令人心醉。雲呢拿梳乎厘餐牌說明製作時間需要大約30分鐘,我們便耐心等候。果然慢工出細貨,梳乎厘送來時
和朋友晚飯聯誼,我選了這家西餐廳小店,位置方便,食物吸引。

凱撒沙律配雞翼

帆立貝菠菜意大利飯

波士頓龍蝦意大利粉

Stone

Beans Benoffee

雲呢拿梳乎厘

餐牌說明製作時間需要大約30分鐘,我們便耐心等候。果然慢工出細貨,梳乎厘送來時,香氣不斷送進我們的鼻子,梳乎厘細膩動人,感覺很輕盈。

食物質素不俗,是很用心經營的小店,服務員亦親切友善,值得一試。

2018-05-03
平日的下午,同朋友想搵個地方食下tea,談下心🤤💕之前食過呢度嘅意粉覺得都唔錯,今次就試下其他野見到都唔算多人排隊,我地等咗幾個字就入到去。🤓邊傾邊等時間好快過!見到下午茶嘅選擇都唔算太多。我就揀咗個流心抹茶吐司🍵🥞朋友就揀咗朱古力窩夫配雪糕🍫野食到啦😍😍個賣相係整得好靚!一定要比相機食先😂😂流心抹茶吐司🍞吐司係類似竹炭toast咁,灰黑色嘅,上面配咗一球綠茶雪糕🍦切開就會有綠色嘅抹茶漿流出黎🤩🤤個toast夠脆,配抹茶又唔會太過甜正朋友就點咗呢個朱古力窩夫,睇落個份量都幾細下。🤔同樣係配一球雪糕。🍫🍦個味道都唔錯,有少少偏甜,始終係朱古力味個waffle都算外脆內軟👍🏻食toast當然要配返杯咖啡先夠完滿好鐘意佢個底碟係木製❤️下次會再幫襯

見到下午茶嘅選擇都唔算太多。
我就揀咗個流心抹茶吐司🍵🥞
朋友就揀咗朱古力窩夫配雪糕🍫

野食到啦😍😍個賣相係整得好靚!
一定要比相機食先😂😂

流心抹茶吐司🍞
吐司係類似竹炭toast咁,灰黑色嘅,上面配咗一球綠茶雪糕
🍦
切開就會有綠色嘅抹茶漿流出黎🤩🤤

個toast夠脆,配抹茶又唔會太過甜

朋友就點咗呢個朱古力窩夫,睇落個份量都幾細下。🤔
同樣係配一球雪糕。🍫🍦
個味道都唔錯,有少少偏甜,始終係朱古力味
個waffle都算外脆內軟👍🏻

食toast當然要配返杯咖啡先夠完滿

好鐘意佢個底碟係木製❤️
下次會再幫襯

2018-04-25 873 浏览
朋友推薦之下帶我來吃下午茶,想不到有驚喜每樣食品都很用心制作,而且「15:00-16:00」的段時間不用等位下午茶$58包$40以下的飲品,不用加一,但旁邊有小費信封,可自行隨意給小費,每樣食品都是即做的,全部都熱烘烘,所以相對等候的時間較長,朋友推薦這裹的自家制蛋糕,而下午茶都可以加$25換自家製蛋糕一件,但怕太飽所以沒有加,但看別人的香蕉批好想試,下次來一定要加,店員的態度都不錯,食完後都馬上幫我們收碟子,最後還送我們出門口,哈哈
朋友推薦之下帶我來吃下午茶
,想不到有驚喜
下午茶$58包$40以下的飲品,不用加一
,所以相對等候的時間較長
,朋友推薦這裹的自家制蛋糕
焦糖單骨雞翼薯條

流心伯爵茶多士
玫瑰拿鐵
  • 焦糖單骨雞翼
2018-04-20 871 浏览
一直聽朋友講話呢間野好好食哎呀 今日終於去到食啦午餐時間 人唔算多地方又好大好舒服下座係度傾計 談心一流啊而且lunch time 食野會平好夠架嘛 哈哈我地兩條友食 一開始點左個蟹肉海鮮意粉同埋一個肉醬薯條仲有個意粉忘記左個名 哈哈蟹肉意粉超級驚喜超級鐘意食yummy yummy 加埋d忌廉係面 好吸引而且lunch set仲包野飲另外我地仲叫左個cake 勁脆 勁好食 一陣間已經食哂 haha估唔到間野甜品都好出色啊朋友果然無介紹錯啊
一直聽朋友講話呢間野好好食

朋友果然無介紹錯啊

• 忌廉汁蟹肉海鮮意粉
  • Hot Chocolate
2018-04-15 812 浏览
次次經過呢間野都超多人, 約咗朋友去荃灣海壩街荳子 beans lunch,排左成30分鐘先入到去,環境都算舒適 這個英式全日早餐是由窩夫、、 煙肉、 豬肉腸、 蕃茄、茄汁豆 、煙三文魚、黑松露炒蛋組成~ 最愛圓型窩夫,食落鬆軟, 塗埋啲cream加上蜜糖上去簡直係正,其他都係一個普通all day breakfast 黃金蟹肉意大利粉 賣相亦都吸引, 似carbonara汁 美式咖啡,雖然望落好似好淺色,但咖啡味好香濃正體都係一個適合周末同朋友一齊Relax既好地方。

黃金蟹肉意大利粉 賣相亦都吸引, 似carbonara汁

美式咖啡,雖然望落好似好淺色,但咖啡味好香濃

正體都係一個適合周末同朋友一齊Relax既好地方。

2018-04-14 586 浏览
Beans is so popular. They got two shops in same location, but still have to wait for long...But Beans didn't disappointed us.Ordered four dishes, but after that, not feeling full at all, haaa.Starter is Spicy Single Bone Chicken Wings, it's too spicy and I can barely tried one. Sofe-Shell Crab Black Truffle Spaghetti is very delicious and crispy with strong shell crab flavor. Love it!Smoked Salmon and Clams Pasta with Caviar is fine but not outstanding.Finally, Crab & Scallop Pizza with Thousand

Finally, Crab & Scallop Pizza with Thousand Island Sauce is delicious but a bit small. Bigger portion would be better!

Also ordered Chocolate Drink, is good too.

Chocolate Drink

Waiting quite long. But Beans having good food. Better to be bigger portion. Can Come.
Chocolate Drink
👫去親荃灣諗唔到食咩就一定會嚟呢間,👦🏽成日話👱🏻‍♀️淨係帶朋友嚟食好西,今次👦🏽終於有機會試到🤣 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#黃金蟹肉意大利粉 <$98>▫️檸檬蜂蜜成個蟹殼放係意粉上面,非常吸睛💖 影緊相已經聞到香噴噴嘅蟹味🦀 意粉睇落唔多,點知個碟超深,份量絕對夠食☝🏻 除咗有兩大條蟹柳之外,仲有唔少蟹膏,加埋啲菇菌,食落超滿足🤤 蟹膏完全唔腥仲好香濃蟹味,撈埋意粉食一流😋 意粉煮得稔身,汁都好多,食落唔會乾身,好味到我地勁快就食曬😳#紅桑子醬玫瑰雲呢拿吉士拿破崙 <+$25>面頭嘅紅桑子好qq,細細粒咁,一啖食落去酸酸地咁😛 拿破崙嘅層次分明,酥皮食落鬆化又脆口,而吉士就好重玫瑰味🌹,滲透咗雲呢拿嘅香☺️ 整體嚟講甜而不膩,食完會想encore🤟🏻一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️正價飲品及湯可享-$8
👫
#黃金蟹肉意大利粉 <$98>
▫️檸檬蜂蜜

#紅桑子醬玫瑰雲呢拿吉士拿破崙 <+$25>

👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️正價飲品及湯可享-$8
2018-04-09 764 浏览
上次係馬鞍山食完之後,介紹比朋友後,佢聽完我講就要我陪佢黎呢間試試,好啦,難為下自己啦今次我地2個都揀左意粉,有軟殼蟹意粉同黑蒜蜆肉帆立貝意粉,再叫左Toffee latte 同 朱古力曲奇Latte,最後當然要加返上次黎食過既朱古力cake啦先講意粉,其實上次係馬鞍山店見人食已經覺得嗰隻軟殼蟹浮誇到不得了,真係成隻放上碟,未食淨講賣相都100分,所以我決定試試,呢間雖然賣相得90分,但意粉都好好味,$62食到呢個質素係勁掂,到朋友既黑蒜意粉,相比軟殼蟹普通,但味道都ok既到2杯飲品,熱既真係出色啲,杯朱古力曲奇好淡到件cake,冇得輸,加$25真係抵到爆,件cake好有層次,唔會好甜好漏

到2杯飲品,熱既真係出色啲,杯朱古力曲奇好淡

到件cake,冇得輸,加$25真係抵到爆,件
cake好有層次,唔會好甜好漏
蜆肉帆立貝意粉
軟殼蟹意粉