招聘中
月薪 (面议)
$16,500-$21,000
月薪
2019-07-04 426 浏览
好一陣子也沒有好好的跟父母假日逛逛街,吃個飯。今天跟家人來到沙田新城市中央廣場逛逛家居店,然後走到累又餓時,去了5樓503號舖的荳子吃下午茶,享受一下家庭日。嘗過好幾間荳子的分店,這一間的裝潢設計是我比較喜歡的一間,空間寬闊,好天氣時又有陽光,加上綠油油的設計,像是待在綠林中,格外舒服。 對於這一間荳子的食物質素而言,是有水準的,好吃。Spaghetti Carbonara with Black Truffle 🔸卡邦尼黑松露煙肉意大利粉 Rate : 3.8/5 這個卡邦尼意粉加上黑松露的確另添一種味道,平常吃的卡邦尼都沒有加黑松露。香香的黑松露和甜甜的忌廉,味道很配🍝Germany Beer Onion Rings 🔸 德國啤酒洋蔥圈 Rate : 4/5我媽媽跟我都很喜歡吃洋蔥圈🤤 荳子的這個茄汁比較酸甜加入了,好像是黑椒及蒜頭,味道讓我停不住要沾更多醬來吃洋蔥圈。我覺得洋蔥圈的口感脆得剛剛好,要是份量再多一點就更好🥴The Margherita 🔸 車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅 Rate : 3.5 / 5Margherita餅比較厚一點也挺鬆軟。這個薄餅份量比較少,可作輕食,要
對於這一間荳子的食物質素而言,是有水準的,好吃。

Margherita餅比較厚一點也挺鬆軟。這個薄餅份量比較少,可作輕食,要是多人聚餐也要叫多一份才行。芝士跟蕃茄的味道挺香,味道不過不失,下次來會再吃😋

Pistachio Honey Pizza with Mozzarella Cheese 🔸 開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜 Rate : 3 / 5
這個口味的薄餅也是第一次嘗試,蠻新奇。味道是還可以的,甜甜的醬料跟芝士也挺配的。沒嘗過的人,可以一試😃 而我個人不習慣甜薄餅,所以嘗過一次就可以了😛

The Margherita 🔸 車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅
The Margherita 🔸 車厘茄馬蘇里拉芝士薄餅
2019-07-02 390 浏览
今晚到沙田中央廣場BEANS 食飯,甫坐下第一個感覺環境不錯啊!餐廳設計有點大自然,中間位置擺放了幾顆如假似真的大樹,天花燈用了光陰燈光營造出日與夜,環境感覺舒服自然。🌲🌴牛油果蟹肉班尼狄蛋 $96軟心班尼狄蛋配同牛油果醬夾麵包同食,感覺健康有益,蟹肉略欠味道。黑松露軟殼蟹意粉 $98好香黑松露味,意粉軟硬度剛好盡吸了松露及忌廉汁,香軟可口,軟殼蟹微溫故油份都較多,整體來說算不錯。洋蔥圈 $52外脆內軟非常香口。凍雲呢拿拿鐵 $31Apple Crumble $52熱辣辣蘋果肉配冰凍雪糕,充分發揮了冰火口感 ,加上肉桂餘韻回味無窮!👍晚餐每位 $180
🌲🌴

牛油果蟹肉班尼狄蛋 $96
牛油果蟹肉班尼狄蛋

黑松露軟殼蟹意粉 $98

洋蔥圈 $52
外脆內軟非常香口。

凍雲呢拿拿鐵 $31

Apple Crumble $52
Apple Crumble

晚餐每位 $180

2019-06-30
Apple Crumble
2019-06-26 397 浏览
Beans食過好幾次,餐單都冇咩點變,午餐晚餐餐單都差不多,今次食下未食過嘅款式~有飯、小食、甜品同飲品一入到啲waiter話坐bar枱,以為係沖飲品嗰種,點知係對住一個玻璃牆,入邊有個植物嘅擺設,都幾靚,但係啲光閃閃下,食嘢嘅時候有啲騷擾🙈落完單,首先一嚟係飲品,兩杯都係凍朱古力,好濃朱古力味,上面有層奶泡同可可粉,賣相都好靚。小食叫咗孜然單骨雞翼,即係有四隻雞翼😂,味道都唔錯,孜然味唔係話好重,不過單骨食落冇咩肉,但就入味啲墨魚汁海鮮意大利飯,個飯好黑但唔係淨係得個樣,仲食到有墨魚汁味,上面有幾款海鮮甜品係香草梳乎厘,呢個好值得一試再試,佢入面係半熟,好軟好滑,唔係太甜之餘帶雲呢拿味,一啲都唔漏。

孜然單骨雞翼

墨魚汁海鮮意大利飯

香草梳乎厘

孜然單骨雞翼
墨魚汁海鮮意大利飯
香草梳乎厘
2019-06-22 230 浏览
清新的店鋪,無論食物,環境及服務都是一流!本日選擇了黃金蟹腳意粉及帆立貝薄餅!意粉蛋黃味道濃郁,另外薄餅超香脆可口,再配一杯黑糖薑茶,令整個午餐都變得非常完美及滿足
2019-06-19 311 浏览
荳子餐廳一向都好好評,今日親身試過都過就知道了。裝修風格是舒適最似係屋企嘅感覺,服務態度都好好。焦糖香蕉都做得好好,有脆糖的效果。滑蛋都香滑,配啲忌廉都好好食。係價錢比較貴,不過質素好。
荳子餐廳一向都好好評,今日親身試過都過就知道了。
裝修風格是舒適最似係屋企嘅感覺,服務態度都好好。
焦糖香蕉都做得好好,有脆糖的效果。
滑蛋都香滑,配啲忌廉都好好食。
係價錢比較貴,不過質素好。
2019-06-11 465 浏览
2點半去到, 以為過左 lunch ge peak hour, 唔洗等位, 點知都要等10分鍾先有4人枱, 睇黎都好多人食呢餐廳. Beans 的 Lunch set有大概 10 個選擇, 有意粉, 沙律, Pizza, 麵包類, 比起晚餐 a la carte menu 抵食好多 !加 $25 左右可以係配埋一件蛋糕 ! d 蛋糕都好精緻, 加廿幾蚊就可以試到, 幾抵.今次試左手撕豬漢堡 ($82 + 10%), 有漢堡, 沙律, 薯條, 太陽蛋, 一整條酸瓜 (好正!) 成個餐都好足料同大份, 同行2位男士都食唔曬- 漢堡包有烘過, 佈滿白芝麻, 又香又脆- 手撕豬唔會乾爭爭, 有肉汁, 份量亦都好多, 唔怕食食下個漢堡冇曬d饀料- 薯條夠熱同脆, 上餐時連埋一兜茄汁, 唔洗叫侍應拎茄汁, 方便好多- 沙律正正常常, 有我最鍾意ge紫洋蔥- 唔食洋蔥ge朋友要留意手撕豬入面有洋蔥, 可以叫走洋蔥- 凍檸檬蜂蜜好足料,唔建議走冰或少冰,如果唔係會好甜
手撕豬漢堡

成個餐都好足料同大份, 同行2位男士都食唔曬

- 漢堡包有烘過, 佈滿白芝麻, 又香又脆
- 沙律正正常常, 有我最鍾意ge紫洋蔥
- 唔食洋蔥ge朋友要留意手撕豬入面有洋蔥, 可以叫走洋蔥
- 凍檸檬蜂蜜好足料,唔建議走冰或少冰,如果唔係會好甜

凍檸檬蜂蜜
2019-06-10
手撕豬漢堡
凍檸檬蜂蜜
2019-06-10 335 浏览
剛過去既端午節,約左中同食晏行街,諗住沙田中央廣場呢邊會少D人,所以就尼左呢間。大約兩點尼到,門口已經排左大約10枱人,真係冇諗過咁誇張,而呢間餐廳有outdoor 位既,店員周不時都會問排緊隊既人會唔會坐outdoor呀,但呢一日大家都知有幾熱架啦,真係唔好搞我。終於等左大概一個鐘先有位,其實餐廳都算大算多位,但可以假日真係太多人。而位同位之間既空間都唔窄,店員仲可以擺多張矮枱比我地放袋。帶子菠菜Risotto近排食厭左carbonara,菠菜都係我既favourite 之一,因為食得多都唔怕漏。我幾鍾意呢度用呢款帶子,因為其他餐廳好鍾意用刺身帶子搵火槍整熱佢,口感始終都係差少少。除左帶子之外,裡面仲有少少菇,味道岩岩好。軟殼蟹意粉蟹既味道唔錯,意粉亦都煮得岩岩好,而份量其實都幾大。芝士肉醬薯條,開頭食都OK脆既,但可能因為有肉醬關係,食食吓薯條好淋,但肉醬味道OK既。飲品都幾多選擇,咖啡/茶/果汁/soda 等等都有,我最後就揀左earl grey latte, 朋友揀左rose latte兩杯出尼都幾好飲,唔洗落糖但係又唔係死甜,飲得出有earl grey 味。整體上食物OK,價
剛過去既端午節,約左中同食晏行街,
諗住沙田中央廣場呢邊會少D人,
所以就尼左呢間。
大約兩點尼到,門口已經排左大約10枱人,
真係冇諗過咁誇張,
而呢間餐廳有outdoor 位既,
店員周不時都會問排緊隊既人會唔會坐outdoor呀,
但呢一日大家都知有幾熱架啦,
真係唔好搞我。

終於等左大概一個鐘先有位,
其實餐廳都算大算多位,
但可以假日真係太多人。
而位同位之間既空間都唔窄,
店員仲可以擺多張矮枱比我地放袋。
帶子菠菜Risotto
近排食厭左carbonara,
菠菜都係我既favourite 之一,
因為食得多都唔怕漏。
我幾鍾意呢度用呢款帶子,
因為其他餐廳好鍾意用刺身帶子搵火槍整熱佢,
口感始終都係差少少。
除左帶子之外,裡面仲有少少菇,
味道岩岩好。
軟殼蟹意粉
蟹既味道唔錯,
意粉亦都煮得岩岩好,
而份量其實都幾大。
芝士肉醬薯條,
開頭食都OK脆既,
但可能因為有肉醬關係,
食食吓薯條好淋,
但肉醬味道OK既。
飲品都幾多選擇,
咖啡/茶/果汁/soda 等等都有,
兩杯出尼都幾好飲,
唔洗落糖但係又唔係死甜,
飲得出有earl grey 味。

整體上食物OK,價錢合理,
環境舒服,服務都唔錯,唯一一樣真係唔該整返個攞飛既system,
唔洗D客係門口排隊要排到入洗手間,
明明大埔分店都用緊,唔明點解沙田會冇,
係大家等位期間可以係商場行吓呀。
2019-06-07
下午茶
2019-06-09 209 浏览
這間餐廳由荃灣開始第一次,之後每個月也會去一兩次,再到大埔及沙田,都已幫襯了大約五次,每一次都有驚喜,不論係蟹肉意大利粉或者係北京片皮鴨漢堡包,都是我最愛吃的食物之一,只是中午12點打後是繁忙時間,排隊人數較多,一般來講都要等半小時,由於多數是自己一個人去,不用等位就可以坐到吧枱位置,咖啡也有水準,雖然要加少少錢,但係有值得推介。整體用心煮食的餐廳,與大班朋友用膳的時候,也隨便叫了幾個炸魚薯條餐,意大利粉,Pizza全部感覺也很好味,值得推介。
蟹肉意大利粉
蟹肉意大利粉
2019-06-08 8748 浏览
一家三口與我的哥哥相約晚飯,悉逢節日,有時如果不是刻意要求節日氣氛,我反而喜歡中式節日食西餐,西式節日食中餐,勝在不會受節日主題的限制,及菜色會有較多的選擇。今天來到的餐廳是在沙田市中心邊陲,旺中帶靜,就在一間大型北歐家居商場的附近。因為想我哥哥食完後可以早點回家,所以約得比較早些。幸好我們來得早,稍遲就要等位了。餐廳雖然佔地頗大,而且還有些露天座位,但因為客人多,而且不設限時,餐廳又是很好的舒適優閒地方,服務員又好好招待,絕不會催促客人,所以如果要等位就可能要等多一點時間了。坐下後,我們就點了鮮蝦南瓜意大利粉($108)及帆立貝菠菜意大利飯($112)兩份餐,還有主菜的紅酒燉羊膝配穀種麵包($174),三樣都各跟特色飲品,我們就要了黑糖薑母茶及蜂蜜檸檬茶等,另外又加了一個小食拼盤($128)。黑糖薑母茶的薑味濃郁,略帶一點辣,味道還算不錯。鮮蝦南瓜意大利粉的蝦也算大隻而且爽口,南瓜粒的味道也不錯,意大利粉煙韌有嚼口,醬汁也適中,較為美中不足的是意大利粉上面的火箭菜苦味較重。帆立貝菠菜意大利飯的帆立貝煎得很乾身,baby spinach也鮮嫩爽脆,意大利飯不會太濕,忌廉汁不太多,但如果

坐下後,我們就點了鮮蝦南瓜意大利粉($108)及帆立貝菠菜意大利飯($112)兩份餐,還有主菜的紅酒燉羊膝配穀種麵包($174),三樣都各跟特色飲品,我們就要了黑糖薑母茶蜂蜜檸檬茶等,另外又加了一個小食拼盤($128)。

黑糖薑母茶的薑味濃郁,略帶一點辣,味道還算不錯。
黑糖薑母茶

鮮蝦南瓜意大利粉

帆立貝菠菜意大利飯的帆立貝煎得很乾身,baby spinach也鮮嫩爽脆,意大利飯不會太濕,忌廉汁不太多,但如果飯稍為硬身些就口感會更好。
帆立貝菠菜意大利飯

小食拼盤包括有香辣雞翼、焦糖雞翼、啤酒洋蔥圈、肉醬薯條及一些菊苣。雞翼都是以雞中翼再切成單一條骨,香辣的只是微辣,較為香口,而焦糖做的就較為甜。啤酒洋蔥圈炸得脆口而帶微微的啤酒味,肉醬薯條的薯條炸得昏脆,配上肉醬來食比單蘸蕃茄醬又別有風味。
小食拼盤

紅酒燉羊膝配穀種麵包是上佳的選擇,價錢不算貴,羊膝有很多肉,燩得很腍,醬汁調校得很好,內有洋蔥及薯蓉,味道相當吸引。不可不提的是配襯的黑糖穀種麵包鬆軟可口,與帶有醬汁的燉羊膝肉一同食,夾得非常好。
紅酒燉羊膝配穀種麵包

完成後已經飽了,但甜品又是另一個肚子呢!我們再叫了一客GAT($58)及一客伯爵茶吐司($49)。

GAT是餐廳的招牌甜品,用麻糬做成三個橙色的橘子型東西,以薄荷葉做葉子,配以士多啤梨、柚子醬及朱古力碎粒,還有雪糕球,盛盒內放有少量乾冰,製造煙霧及仙境的效果,仿似送上仙果逢客。
GAT

另一個的伯爵茶吐司以竹碳麵包做成吐司,帶有濃郁的伯爵茶味道,上面放有雪糕球及紅桑子,紅桑子很酸,而揭開吐司裡面是有些紅桑子及果醬,可以與那切開的竹碳吐司一同進食。
伯爵茶吐司

又是一餐優閒而又很滿足的晚餐,之後就送哥哥去搭車回家。
鮮蝦南瓜意大利粉
帆立貝菠菜意大利飯
小食拼盤
紅酒燉羊膝配穀種麵包
GAT
伯爵茶吐司
2019-05-29 325 浏览
Beans有幾間分店, 試過荃灣,今次來到大埔這一間分店試吓佢哋嘅下午茶,星期三下午大約二點,等了一陣就有位,反而新城市中央廣場的分店,每次都大排長龍!環境方面,這間比較大,座位都幾多,大約有80個座位,室內設計亦很有品味,靠牆位置一幅佈滿樹葉的裝飾,很有置身於森林的感覺!我們點了3D貓立體咖啡,價錢$35,芒果慕絲蛋糕,午餐加$25 可以選擇一款甜品,味道不錯! 最喜歡他的凍檸蜜,味道好好,而且唔會太大杯,飲唔晒太浪費了!如果唔想大排長龍,建議來大埔的這間分店做得比較舒服!加一服務收費!
2019-05-24 623 浏览
很喜歡荳子, 由入座開始至結賬, 店員友善待客, 不催趕, 予人舒服感覺。餐廳座位舒適, 又有差電位, 實在是休閒用膳的好選擇。千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 $92薄餅即叫即製, 上桌時熱辣辣, 餅邊微脆, 餅底較軟身, 用手食會較狼狽, 還是用刀叉食好。千島醬味道濃, 材料豐富, 有明太子、磨菇、洋蔥、蟹柳和帶子, 整體材料混和芝士, 味道不錯。榛子朱古力 $28 (原價$36, 跟餐減$8)榛子朱古力味道濃郁, 面頭灑上數片榛子, 增添口感。自家製蛋糕: Yuzu in White $25白朱古力味濃, 口感creamy, 吃到底會有少少柚子酸味, 感覺特別。

千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅

千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 $92
榛子朱古力

榛子朱古力 $28 (原價$36, 跟餐減$8)
榛子朱古力味道濃郁, 面頭灑上數片榛子, 增添口感。
Yuzu in White

自家製蛋糕: Yuzu in White $25
2019-05-19
千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅
Yuzu in White
  • YuzuinWhite
2019-05-23 442 浏览
自從一次行完針山後到這裡食午餐,已經係第四次去這裡。環境舒適,枱與枱之間距離空間唔錯,沙田來說算是十分好。食物一般質素都唔錯,尤其平日lunch set抵食,仲包飲品。最愛是他們的🍕, pasta🍝 一般也好好食,而且比較健康,但份量偏少,女生也未必夠飽。手撕豬肉漢堡也保持一貫水準👍。美中不足是不能訂位,要排隊,所以一般會食early or late lunch 才會考慮這裡。服務方面要睇彩數,有些服務員好好禮貌,十分樂意幫忙,有些就連笑容也欠奉。整理來說都算值得推介😊

2019-05-21
2019-05-23 384 浏览
做完野,係沙田,就問左幾位住沙田既朋友仔有咩好食,有人介紹台灣野(一來去到lunch menu唔太吸引,二來前兩日食完)咁就再睇其他,最後就揀左呢間!其實我都選擇困難症,最後打俾男人幫我揀🙈呢個黑松露軟殼蟹意粉,其實一行入去就已經係好大陣黑松露味,以前唔食既,係跟左佢先開始食呢陣gas味XD 佢聞落真係好鬼香,但個味就好似差緊尐,唔知係唔夠鹽定唔夠芝士... 但佢個檸蜜ok喎! 唔算好甜,幾好飲! 本來諗住唔咁heavy, 結果都係好鬼heavy😝

其實我都選擇困難症,最後打俾男人幫我揀🙈

本來諗住唔咁heavy, 結果都係好鬼heavy😝
2019-05-22
2019-05-16 520 浏览
行完Home Square,本身諗緊食IKEA,發現IKEA隔離開咗間西餐Beans! 荃灣嗰間就成日食,有晒信心保證,咁就決定試埋沙田呢間😋同荃灣一樣,沙田嘅Beans都係好多人排隊😕等左10分鐘左右,侍應就問我地坐唔坐戶外seats,心諗🤔有得坐outdoor咁正!點知,原來戶外座位係淨望IKEA景,無花園景🤧而且,冇人會serve出邊嘅枱,全部都要自助(包括拎嘢食,侍應會拎dish去近Beans門口嘅一張枱,要自己行過去捧返去)當係外賣咁,連餐具都係用即棄嘅! 好就好在唔使收加一服務費,變相有九折咁🤗嘢食方面,本身好期待佢最出名嘅豬手,點知去到夜晚8:30嘅時候已經賣晒😭 不過好彩其他嘢食都一如以往地好食☺️☺️尤其是係個慢煮乳豬.....好正好幸福☺️夏天坐出面,嗰晚冇乜風,一路食一路流汗😅內在環境就舒適好多啦,裝修靚又唔會太迫,下次一定死守等室內table🤧勁好食!個乳豬皮好crispy,啲肉好林滑,又唔會太肥,夾埋個好香嘅apple sauce一齊食,超正🥰而其他食物都有一定嘅水準☺️:香燒雞(半隻)蟹肉pizza!好足料!大件夾抵食兩個意粉都唔錯👍🏼除咗個乳豬貴啲之外,其他嘢食全

夏天坐出面,嗰晚冇乜風,一路食一路流汗😅

Slow-cook  suckling  pig

蟹肉pizza!好足料!大件夾抵食
黑松露蟹棒意粉
黃金軟殼蟹意粉

兩個意粉都唔錯👍🏼

除咗個乳豬貴啲之外,其他嘢食全部都係$100左右,真係好抵食,性價比好高🤗😋
2019-05-13
Slow-cook  suckling  pig
香燒雞
《BEANS X 天仁茗茶 crossover!!!》.▪️913珍珠奶茶 ($18)▪️別注版鐵觀音卷蛋 ($25).Beans 同 天仁茗茶貌似互不相干,無諗過竟然會搞crossover!!! 梗係要試下!.食完主食 (無錯又係軟殻蟹意粉 $68),就加左以上兩款期間限定既聯乘產品✌️~.先講913珍珠奶茶,其實同平時天仁茗茶飲既無分別,茶味香濃,珍珠軟糯,只不過平時小編飲開微糖,今次唔記得叫少甜,所以覺得真係好甜loll😅.其實重點係限定推出既— 別注版鐵觀音卷蛋!平時beans無出過架~ 之前食過beans既抹茶味卷蛋,覺得抹茶味未去到令我難忘既味道🤔,可能因為我都係偏愛回甘更重既抹茶🍵.今次試呢款鐵觀音卷蛋,又幾有驚喜wor👍🏽! 與其說是鐵觀音味,我覺得食落更加似奶茶味,可能係因為忌廉夠creamy,鐵觀音既茶味又唔會完全蓋過奶既香滑,蛋糕體都比我想像中綿密,仲要$25一厚切,性價比好高😍!忍唔住買多件外賣番屋企~.唯一挑剔既係中間舊啫喱,之前抹茶味發現佢時,已經覺得好格格不入🧐,首先食落似係檸蜜味,同茶味唔太配,二來口感似桂花糕果種偏硬身,如果放珍珠為內餡可能會更夾😗
《BEANS X 天仁茗茶 crossover!!!》
▪️913珍珠奶茶 ($18)
▪️別注版鐵觀音卷蛋 ($25)
Beans 同 天仁茗茶貌似互不相干,
無諗過竟然會搞crossover!!! 梗係要試下!
唯一挑剔既係中間舊啫喱,之前抹茶味發現佢時,