招聘中
月薪 (面议)
$16,500-$21,000
月薪
2020-04-07 618 浏览
去完宜家傢俬逛了逛,找找附近有什麼好吃的,宜家傢俬餐廳實在太多人了,不妨一試這間西餐,經過門口已覺得環境十分優雅。餐廳中央有自成一角的擺設,幾棵樹木加上螢幕下的星空,異常浪漫有格調。只可說每一道菜都十分美味,而且價錢不貴,服務也很好,我坐下想調位店員也立即幫忙。八爪魚意大利飯份量很多,八爪魚比飯還要多,大滿足!慢慢一片一片地把八爪魚腳切開,煮得適中不太煙韌,做主菜又得,做主食又得。燒豬肋骨係我食過最滑嘅豬肋骨,切開毫不費勁,肉質嫩滑,點上醬汁也不會覺濟。二至三人叫半份剛剛好。每個餐仲送一杯嘢飲,真係好抵呀!

每個餐仲送一杯嘢飲,真係好抵呀!
2020-04-04 522 浏览
今晚去沙田宜家買廚房用品,未開始先去 Beans 品嘗個豪華全日早餐。🍴豪華版英式早餐$ 112我叫了份豪華版英式早餐,包括有煙三文魚、煙肉、腸肉腸、黑松露炒蛋同鬆餅, 入黑食早餐成件事都幾有趣,超級豐富當然要配一杯餐飲,我的首選必然是我最愛黑咖啡喇!香濃醒神。🍴鴨胸三文治$96 小鬼最鍾意食鴨胸所以一見就點,三文治是法飽外層脆脆,薯條配黑松露醬美不可言。🍹凍檸檬蜜 跟餐飲品解渴。🍴焦糖雞翼 $54單點了客焦糖雞翼,單骨雞翼我最啱食,焦糖甜蜜味美可口到極。👍

🍴豪華版英式早餐$ 112

2020-04-03
  • 豪華英式全日早餐
  • 焦糖單骨雞翼
2020-03-29 584 浏览
黑松露軟殼蟹意粉 🦀如果經過沙田或荃灣一定會諗起去Beans食飯 差不多每次去的時候都需要排隊約15至30分鐘左右 第一時間點了至愛的黑松露軟殼蟹意粉 意粉足料性價比高-Lobster Roll 🦞竹炭包裏面有滿滿的龍蝦肉 並配有薯條及龍蝦湯味道不錯但份量較少-雖然已經飽飽地但仍點了兩款甜品一試 因為甜品櫃裏的蛋糕實在太吸引了🍰 最後選了Mousse Mountain 朱古力慕絲蛋糕和 Stone 黑芝麻慕絲蛋糕 朱古力慕絲蛋糕幾大件但朱古力味不算濃郁 黑芝麻慕絲蛋糕比較濃郁喜歡黑芝麻的朋友推薦一試 提提大家點主菜可加$25加購甜品個人認為幾抵食
黑松露軟殼蟹意粉 🦀
Lobster Roll 🦞
2020-03-28 479 浏览
今日又嚟到日日都要排隊嘅荳子,今次帶埋小朋友一家三口嚟,下午茶時間但係我哋連飯都未食,所以就叫得繽紛啲。小朋友鍾意食pizza,所以就叫咗呢個海鮮pizza,佢係即叫即做,所以等得耐少少,但拎到嚟係熱辣辣,新鮮嘅pizza真係好好食唷! 呢個單骨雞翼配薯條係屬於下午茶系列,我最鍾意單骨雞翼食起上嚟真係好方便,同埋佢脆口得嚟又有少少蜜糖甜味,真係食到舔舔脷見到隔離枱好多都有叫呢個burger,應該都幾出名嘅,所以我哋都叫咗一份試吓。原來個burger係好大個嘅,手撕豬肉加入咗醬汁,口感同平時嘅漢堡扒完全唔同,好特色,同埋個份量真係大到一個人食唔晒囉!每次嚟到呢度都一定會試吓佢嘅特飲,今次試咗凍咖啡同一杯熱茶,各有特色!呢杯荔枝特飲淨係賣相都已經一百分💯,見到佢嘅漸變粉紅色真係唔捨得攪勻佢啊!

海鮮薄餅
單骨雞翼配薯條
手撕豬仔骨漢堡配薯條
海鮮薄餅
單骨雞翼配薯條
手撕豬仔骨漢堡配薯條
  • 薄餅
2020-03-22 575 浏览
今天和朋友來這家吃下午茶,因為是週日,排了十五分鐘才能進去。我們兩人點了一個蟹肉牛油果他她和黃金蟹肉意粉。蟹肉牛油果他她賣相不錯,底層是牛油果醬,中層是沙律菜,最上層就是蟹肉沙律醬。蟹肉意粉有驚喜濃濃的鹹蛋醬拌起蟹肉意粉,一絕。朋友還把鹹蛋醬加到他她上面吃,說味道很好。最後點了抹茶卷,我們覺得稍甜,但也有茶味,不錯。飲品方面,點了熱earl grey tea,味道很香濃,還可以添飲,不錯。適合三五知己來放鬆一下。

蟹肉意粉有驚喜
最後點了抹茶卷,我們覺得稍甜,但也有茶味,不錯。
2020-03-09 897 浏览
今天跟朋友去了沙田這家分店吃午飯,幸好早到,所以不用等位。我們兩人叫了蟹肉牛油果他她,原來沙律配上蟹肉和牛油果醬他他醬,搽在熱辣辣的薄餅上吃,感覺清新健康。個人認為如果牛油果的份量多一點就好了另外叫了一個千島帶子蟹柳比薩,千島醬配上蟹籽和其他海鮮真的很好吃來到荳子不能錯過這裡的甜品,我點了抹茶卷,抹茶味濃,裡面還有果凍,不錯。朋友點了提拉米蘇,裡面還有軟心朱古力,賣相精緻。朋友還點了3D earl grey latte,上面有個熊仔造型,非常可愛。如果想試的朋友需等三十分鐘製作時間。茶味有點苦。
今天跟朋友去了沙田這家分店吃午飯,幸好早到,所以不用等位。

朋友點了提拉米蘇,裡面還有軟心朱古力,賣相精緻。
2020-02-27 1052 浏览
星期六裡到沙田打算踩單車🚴🏻‍♀️,踩之前就去近新城市廣場既Homesquare裡面Beans食lunch。好彩同朋友約左1:30pm,入座後大概兩點開始門口條龍好似無郁過,完全唔似有武漢肺炎。之前已經食過幾次都覺得唔錯,今次繼續食佢哋嘅All Day Breakfast,朋友都係嗌pasta,水準都依然係度,果然人氣高企👍🏻👍🏻。上菜都上得幾快,係嘢飲落單可能出現左啲問題,吹左三次先黎。最後食返佢哋嘅Earl Grey Toast咁就最完美啦🤣

最後食返佢哋嘅Earl Grey Toast咁就最完美啦🤣
Earl  grey  toast
caramel  banana  breakfast
2020-02-14 1281 浏览
昨日與男朋友到荳子提早慶祝,我平時也有食,他們的水準仍然保持高質素,服務方面也好好,加上環境舒服,而且入去之前會有職員同你量體溫。我哋叫咗黃金蟹肉意粉,濃濃的咸蛋黃,加上粗粗的蟹柳,菇,超好食,值得推介因為忍唔住食左小小先記得影相我哋仲叫咗9.5肉眼扒,叫咗五成熟,入面也是紅紅的,好有牛味,味道也ok,但配菜有啲硬,建議可再煮多少少。另外叫餐可加$25有個芝士薯條,濃濃的車打芝士味,好正呀,食左幾條先記得影相一定要試另外叫咗一杯特濃嘅朱古力,唔會太甜,好夠味,值得推介,yummy yummy ...
昨日與男朋友到荳子提早慶祝,
我平時也有食,他們的水準仍然保持高質素

因為忍唔住食左小小先記得影相

黃金蟹肉意粉

味道也ok,但配菜有啲硬,建議可再煮多少少。
9.5肉眼扒

一定要試
芝士薯條

另外叫咗一杯特濃嘅朱古力,唔會太甜,好夠味,

特濃朱古力

值得推介,yummy yummy ...
黃金蟹肉意粉
9.5肉眼扒
芝士薯條
特濃朱古力
2020-02-01 1269 浏览
好耐之前係荃灣食過這家的甜品😄而荳子已經進駐了沙田 於是去食左個brunch🍴.🦀黃金蟹肉意大利粉 $98黃金其實係指近期大熱的鹹蛋黃 沒想到鹹蛋黃咁中式既野用黎煮意大利粉又幾夾喎 可惜只見到少少蟹肉.. 反而有2大條蟹柳🤭.🦆北京烤鴨蒸包漢堡配沙律薯條 $118依個菜又係大玩中西合壁 漢堡包的面包改用蒸包 而中間的漢堡排就轉左係北京烤鴨 而且北京烤鴨既份量都有5~6片 再加上烤鴨醬都幾惹味 配菜既沙律同薯條就冇乜特別~.🌱綠茶窩夫 $58早幾年前未有咁多窩夫店既時候會覺得BEANS既窩夫唔錯 但早幾日食完SP Tea room之後感覺即刻有種比下去的感覺🙈不過58蚊都算係高CP之選 .

🦀黃金蟹肉意大利粉 $98

🦆北京烤鴨蒸包漢堡配沙律薯條 $118

🌱綠茶窩夫 $58
2019-12-30 2358 浏览
這間常要排隊,一直都想試試有多好,是否值得排隊來吃。今次終於找到伙伴們跟我一起試。黃金蟹肉意大利粉好吸晴的一個菜色!有個蟹蓋放在意粉上。意粉加了鹹蛋黃,蟹肉,有鹹香。黑松露軟殼蟹意大利粉意粉有共同特色,整體味道中挺啦,可惜意粉偏淋不彈牙,non al dante。而且個汁雖然算濃稠,個總是欠缺了少許,沒有那種忌廉奶香味,所以味道有點單調。好的意粉,從煮熟那刻已很考究,用的檻欖油都會影響最終的效果。醬汁裡的香料更考師傅的功夫。手撕豬仔骨漢堡 配焦糖洋蔥豬仔骨去骨果然方便!雖然肉質稍乾,但配搭其他配料,都算可令人唾唌欲滴。檸蜜雖然是cafe, 跟餐好似只有Americano咖啡, 唔啱飲,要了檸蜜。ok正常,只是太小杯不夠喝。
這間常要排隊,一直都想試試有多好,是否值得排隊來吃。
今次終於找到伙伴們跟我一起試。

黃金蟹肉意大利粉

黑松露軟殼蟹意大利粉

手撕豬仔骨漢堡 配焦糖洋蔥

檸蜜

午餐
  • 黃金蟹肉意粉
  • 手撕豬仔骨漢堡
  • 熱檸蜜
「荳子Beans」是少有的良心連鎖黃店,記得7月14日沙田區大遊行當日,它就化身休息區,並為手足派水。今晚聖誕節,我就特意幫襯報恩。「荳子Beans」不設訂枱服務,現場又沒有派籌,所有食客都要在外排隊。幸好,我們6點左右到達,未到晚餐高峰時段,等了約20分鐘就可入座。翻開餐牌,食物款式和價錢大眾化,很適合朋友和家庭聚會。豪華英式全日早餐($112)典型款式,有煙肉、煙三文魚、雜菌、豬肉腸和黑松露炒蛋等,值得一讚是那圓形窩夫,不塗醬更滋味!千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅($92)配料算豐富,蟹棒和蟹籽出奇地跟千島醬很夾味!南瓜鮮蝦意大利飯($112)侍應很細心,知道是給小朋友吃後,特意吩咐廚師煮熟些,抵讚!雖然份量少,但都有六、七粒鮮蝦,好味!德國啤酒洋蔥圈($52)炸得香脆,不過略嫌皮太厚、洋蔥太幼!若點選套餐的話,每款飲品原價減8元。我們就分別點了凍特濃朱古力($36)、荔枝玫瑰梳打($39)和芒果梳打($39),各有各好味!最後埋單人均消費168元,難得聖誕節沒有開天殺價,絕對是良心餐廳!

翻開餐牌,食物款式和價錢大眾化,很適合朋友和家庭聚會。

豪華英式全日早餐

凍特濃朱古力
荔枝玫瑰梳打
芒果梳打
2019-12-23 1155 浏览
路過見到Home Square頂樓,一股清新小資風撲面,想不到荳子在這裡也有開分店,不經不覺荳子在香港已經開了6間分店,最有名的兩間當然是荃灣及Home Square這兩間,荳子價格中位體驗高,有點Affordable Luxury的感覺,是學生能負擔又顯得有品味的食肆,非常推薦追女仔去食。座位寬敞舒適,店內寧靜,在食具上荳子很花心思,充滿一股可愛風,而且主題Green House,可以看到不少花花草草在店內伸展,而且陽光穿透度高,充滿假日氣息,兩人叫了一份安格斯牛肉漢堡套餐,及一份All Day Breakfast (忘了拍照),飲品配熱檸蜂蜜及黑糖姜母茶,外加了一份小Pizza及蛋卷,味道中上,食物令人滿意,追求整體分數中上而價錢適宜的用餐地點,這裡一定錯不了。

安格斯牛肉漢堡
Pizza仔
甜品蛋卷
  • All  Day  Breakfast
2019-12-13 1128 浏览
Came for lunch before visiting Ikea. Normally we'd see a long queue outside during lunch hour, thankfully we arrvied at 12:30,  so there were still some vacant tables. We ordered 2 lunch sets, the Penne Bolongese with Poached Eggs and the Spaghetti with Crab & Salted Egg Yolk, and a side Kale and Quinoa Salad. When the dishes arrived, we thought it looked quite small but don't let it full you! Both of us couldn't finish the whole plate, and had to take the rest home! Both pasta were cooked Aldente, the flavours were great! My salted egg one was a bit too heavy for me, but it tastes good. The salad was amazing as well, very refreshing, just the right amount of dressing, definitely helped cut through the heavy pasta. Also, their coffee is surprisingly good! Overall, it is an economic lunch!
2019-12-02
  • americano
2019-11-27 1505 浏览
夜晚7:00已經要排隊,等候時間為20分鐘。野飲CP值高,但飲落去似芝麻糊,仲要係好甜果隻。我係鐘意黑芝麻,但呢杯latte對我黎講太甜啦,所以見仁見智啦。佢既心思補救番,因此我都係表示欣賞主餐就係佢地主打既All Day Breakfast!🥚滑蛋係8成熟,食落係滑,蛋味唔重。🍅我係鐘意食佢既串番茄,少少酸會開胃。最開心既係多汁🥒秋葵比較油同難咬,纖維老左,一般般🍞酸種麵包有陣陣香味,食落好少好少既酸味但因為佢有牛油烤過,脆脆地,味道又唔單調。正🌰大啡菇焗芝士係唔錯,但個人覺得會比較濟,所以佢既粟米同焗豆可以配沙律會比較好整體而言係好好既一個晚餐呢個係意大利飯,墨汁,帆立貝,魷魚。賣相係唔錯,飯又咬口。呢個只係試左飯,冇食其他野,所以都係比唔到咩comments.我會再黎
夜晚7:00已經要排隊,等候時間為20分鐘。
Sesame  latte

主餐就係
Baked  portobello ,  scrambled  egg,  grilled  tomatoes,  baked  beans,  sweet  corn  and  grilled  asparagus  ,  toasted sourdough

佢地主打既All Day Breakfast!
🥚滑蛋係8成熟,食落係滑,蛋味唔重。
🍅我係鐘意食佢既串番茄,少少酸會開胃。最開心既係多汁

🥒秋葵比較油同難咬,纖維老左,一般般

整體而言係好好既一個晚餐
Seafood  risotto  with  squid  ink

呢個係意大利飯,墨汁,帆立貝,魷魚。

我會再黎

2019-11-26 857 浏览
呢個意粉真係好好食😍一黎到見到碟粉上面有個蟹殼 以為係咪都有蟹肉 但原來係空殼黎 諗多左了😂但佢個意粉入面原來落左好多蟹肉 有時仲見到有啲蟹膏 成碟粉真係好香好正🥺仲要佢配左啲醬料 食落去唔會話好乾 不過我嫌佢啲醬多得濟 食到後尾好膩 而且食完真係會覺得好濟😂佢仲會配多一杯野飲 可以揀咖啡、熱黑糖薑茶等 我叫左杯薑茶 但覺得都甜得濟 同埋薑味唔太出 怕甜既朋友就唔好叫啦😇同埋沙田呢間比荃灣果間大好多 坐又坐得舒服 又唔洗等咁耐🥳
呢個意粉真係好好食😍
同埋沙田呢間比荃灣果間大好多 坐又坐得舒服 又唔洗等咁耐🥳