2021-07-13 65 浏览
星期六同朋友去尖沙咀搵嘢食,俾我哋搵到間樓上Cafe,估唔到五點入座都好滿座,餐廳仲有兩個打卡位,可以感受下係室內野餐嘅感覺,可惜人太多安排唔到位置,想來食嘢嘅朋友記得book位。前菜我哋叫咗個西班牙黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜番茄油醋,沙律菜好新鮮,加上蕃茄油醋嘅酸味中和左火箭菜嗰種苦味,食落相當開胃,加埋黑豚火腿嘅油香味層次豐富。炸魚薯條,份量真係好多,有三大嚿炸魚,炸粉唔會好厚,薄薄一層鬆脆又唔油膩,魚肉嫩滑,粗身薯條都好金黃香脆。黑松露牛肝菌野菌意大利飯,黑松露味道濃郁,有好多菇,飯粒濕潤軟綿,好適合鍾意食濃味嘅朋友,呢度嘅燴飯醬汁偏多,但係食落又唔會覺得好膩,可見廚師喺調校方面都好有心思。夏日炎炎叫杯,士多啤梨乳酸沙冰真係一流,滿滿嘅沙冰打卡又好靚,飲落真係透心涼,相當解渴,啲沙冰溶咗之後又可以繼續飲,呢杯飲品我真係飲足全餐飯,仲食晒裏面啲士多啤梨添。 白桃荔枝乳酸梳打,荔枝嘅味道都幾出,相對淡淡嘅白桃味,酸酸甜甜好清新。

2021-07-11 44 浏览
難得今日放假,自己一個人無野做就係尖沙咀搵下有冇咩餐廳我可以去支持下💛最後揀咗呢間樓上餐廳其實唔算唔好食,只係無乜特別,而且等左幾耐下,所以有少少失望既嗌左個鮮蝦汁蟹肉蘆筍意大利粉結果都等左成二十分鐘先到我可能係重口味底,我覺得可以個汁唔係唔夠蘆筍,得兩小片......同埋作為一個價值$168既意大利粉我會expect 多少少既...但就無乜驚喜囉但都可以支持下啦!!!!。完。
難得今日放假,自己一個人無野做
就係尖沙咀搵下有冇咩餐廳我可以去支持下💛
最後揀咗呢間樓上餐廳

嗌左個鮮蝦汁蟹肉蘆筍意大利粉
結果都等左成二十分鐘先到

我可能係重口味底,我覺得可以個汁唔係唔夠
蘆筍,得兩小片......
同埋作為一個價值$168既意大利粉
我會expect 多少少既...但就無乜驚喜囉

但都可以支持下啦!!!!

。完。

2021-07-09 167 浏览
樓上cafe點只集中喺旺角?由於成個油尖旺地面都貴租,所以更加興盛樓上cafe有間一直都好爆場,大胃終於去到喇一間西餐意粉如何,質素也必如何。雖然呢碟意粉好快送到嚟,但火候剛好,意粉夠彈,每條意粉都黐到啲蟹肉,睇嚟冇揸流攤大胃會覺得墨西哥嘅雞尾蝦,仲正過泰國嘅生蝦最大分別在於醬汁,會令人好盡力用蝦點醬,務求唔浪費咁美味嘅醬炸魚薯條大大份,薯條炸得爽身,炸魚亦炸得外脆內嫩肉質奇滑無比,點埋啲sauce更加過癮梳打用雜莓漬嚟沖製,刺激之餘仲啖啖果肉,紅紅嘅顏色亦令食客胃門大開,消暑佳品連杯墊都係用草地墊,好田園氣息呀

有間一直都好爆場,大胃終於去到喇

鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉

墨西哥雞尾蝦

大胃會覺得墨西哥嘅雞尾蝦,仲正過泰國嘅生蝦

炸魚薯條

炸魚薯條大大份,薯條炸得爽身,炸魚亦炸得外脆內嫩

肉質奇滑無比,點埋啲sauce更加過癮

雜莓梳打

西柚伯爵茶

連杯墊都係用草地墊,好田園氣息呀
2021-07-08
鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉
墨西哥雞尾蝦
雜莓梳打
2021-07-08 79 浏览
睇中佢係良心店又見佢OpenRice好多好評,所以真係朋友來慶祝生日 約左7:30 嗰陣已經有好多嘢食都已經冇晒 一早賣晒。叫左5樣野 燒春雞、牛肝菌意大利飯、炸薯條、炸魷魚圈、同埋柚子拿破崙炸薯條:份量好少 同埋基本上同neway 唱k lunch set嗰啲一樣level 炸魷魚圈& 拿破崙:合格 燒春雞:首先唔講價錢 嗰份量真係細到我懷疑人生。根本仲細過你喺大家樂食嗰啲雞扒腸仔飯塊雞扒。 再者,真心難食 我唔知佢係咪冇調味過,勁似就咁蒸完再煎。牛肝菌意大利飯: 有燶味+份量又細平時都唔會俾劣評 但今次真係太差。 真心唔知係我今次咁唔好彩遇著佢煮得難食定點。

約左7:30 嗰陣已經有好多嘢食都已經冇晒 一早賣晒。

炸魷魚圈& 拿破崙:合格

燒春雞:首先唔講價錢 嗰份量真係細到我懷疑人生。

牛肝菌意大利飯: 有燶味+份量又細

2021-06-29
庆祝纪念
生日
2021-07-07 92 浏览
呢日朋友話帶我去尖沙咀野餐??原來係同我黎呢度食野因為朋友book左呢度既人造草地位,可以坐係上面開餐能夠可以係尖沙咀鬧市中坐得咁chill地食野真係好爽呢度主要提供西式既小食前菜同主食我哋唔算好肚餓,所以只係喺前菜、小食同主食度各選其一,一齊share我同朋友都非常喜歡呢款叫 墨西哥雞尾蝦$88既前菜!!以高身玻璃杯上面掛上多隻爽彈嘅大蝦,杯入面就係味道微酸既醬汁,食落好開胃要左一份 脆脆魷魚圈$78做小食魷魚圈炸得金黃香脆,正 最後我哋要咗一份 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉$168意粉既份量比想像中多,蟹肉嘅份量都唔少啵我哋分別飲咗 白桃荔枝乳酸梳打$48同 菠蘿柚子梳打$48,兩款嘅味道都好清新解渴
呢日朋友話帶我去尖沙咀野餐??

原來係同我黎呢度食野

因為朋友book左呢度既人造草地位,可以坐係上面開餐

能夠可以係尖沙咀鬧市中坐得咁chill地食野真係好爽

呢度主要提供西式既小食前菜同主食

我同朋友都非常喜歡呢款叫 墨西哥雞尾蝦$88既前菜!!

要左一份 脆脆魷魚圈$78做小食

魷魚圈炸得金黃香脆,正

最後我哋要咗一份 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉$168

意粉既份量比想像中多,蟹肉嘅份量都唔少啵

2021-07-07 1959 浏览
朋友一直很忙,與朋友食飯,都要改掉好幾次。今次找來一間尖沙嘴上樓cafe,打算悠悠閒閒食一餐。晚上大廈很多人等電梯,到了九字,一入嚟餐廳左手邊是一片草地打卡位,剛好碰巧6月24號,一個值得紀念的日子,來到這一間充滿自由氣息的草民餐廳食飯,完全是意想不到。看在貼著牆上的memo紙,寫著各式各樣的正面字句,如果你有想法,餐廳提供紙和筆,你也可以自由地寫上去,記錄一下你的心情。放下工作沉重的心情,點了三色芝士焗墨西哥脆片,有著三款唔同的口味醬料,你可以自由選擇配搭哪一個醬料。熱溶了的charter cheese芝士配上脆片,喜歡這個拉絲,三個醬汁都好配合,可以當一個正餐。南瓜露筍雜菌意大利飯,我比較喜歡有咬口risotto,這個risotto的水份用多了,但若南瓜飯配上野菌一起吃,味道非常好。露筍的草青味未必所有人都喜歡,建議一定要伴飯吃,南瓜味可以掩蓋它。三文魚露筍扁意粉,他的味道不錯,白汁都算合胃口,但是他的水分比較多,如果可以稠身一點,夾起來不會彈到周圍都係。西柚伯爵茶,他有大量西柚肉,伯爵茶上面有薄荷葉,非常開胃。和茗,單是看它有矢車菊、玫瑰花瓣、金盞菊、水蜜桃和黃杏香氣,就覺得不簡

西柚伯爵茶,他有大量西柚肉,伯爵茶上面有薄荷葉,非常開胃。

和茗,單是看它有矢車菊、玫瑰花瓣、金盞菊、水蜜桃和黃杏香氣,就覺得不簡單,花茶就是給小白兔捧著的紅蘿蔔,掛在杯邊,入口好順,極力推介。

一邊吃晚飯一邊互相傾談最近狀況,說起工作時大家都不約而同認為上司給予最大的自由度,讓你自由發揮,才是理想的工作環境。沒有自由,什麼都是框架下不可改變的,就不會有進步。我想真的要遇上一個EQ高的上司真是可遇不可求,我感恩剛好就是其中一人。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8.5
總分:8
  • 南瓜露筍雜菌意大利飯
  • 三色芝士焗墨西哥脆片
最近日日都係下雨天,黎呢間小清新cafe尋找一下春意🍃🍃炸魚薯條三大件炸魚,薄薄既炸漿,用手食先最滋味魚柳雪白厚身實淨,無加上多餘調味沾上沙津醬味道剛好又鮮味!波浪薯條香脆真係食唔停口~🍝鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉炎炎夏日最啱揀呢款鮮蝦汁煮意粉,濃香之餘又夠亮白Creamy。輕輕捲動叉子,每條麵條掛上蝦汁。啖啖鮮甜,蟹肉絲輕盈既咸鮮美味,添上幼嫩蘆筍條、車厘茄在其中,感覺清爽又有綠色元素。🥄黑松露牛肝菌野菌意大利飯誘人黑松露醬加埋爽軟牛肝菌片煮製而成既Risotte,帶出其獨有沉鬱幽香味道。米飯粒粒分明,入口堅挺有質感,咀嚼間源源不絕既濃香菇菌味一擁而出,滋味指數直線攀升。🥤Iced Caramel LatteEspresso 濃度配合奶既分量焦糖醬既香甜味突出,冰粒又無沖淡整體味道。🍹白桃荔枝乳酸梳打清新香甜既白桃,荔枝果味濃又fresh ! 乳酸梳打特別有清爽感💕
最近日日都係下雨天,黎呢間小清新cafe尋找一下春意🍃🍃

炸魚薯條
三大件炸魚,薄薄既炸漿,用手食先最滋味

🍝鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉

🥄黑松露牛肝菌野菌意大利飯

🥤Iced Caramel Latte
Espresso 濃度配合奶既分量
焦糖醬既香甜味突出,冰粒又無沖淡整體味道。

🍹白桃荔枝乳酸梳打
清新香甜既白桃,荔枝果味濃又fresh !
乳酸梳打特別有清爽感💕
2021-07-04 70 浏览
尖沙咀呢間cafe除左普通四人枱,仲有兩枱榻榻米枱,📸打卡應該都唔錯,下次提早book定先。1⃣️焦糖單骨雞翼($68)、炸魚薯條($98)單骨雞翼都幾大份,而且大大隻,啖啖滿足。至於炸魚薯條,😗魚肉嘅份量都幾多,比想象中無咁熱氣添。2⃣️煙三文魚蘆筍刁草扁意粉($158)、黑松露牛肝菌野菌意大利飯($158)主菜方面,意粉嘅汁唔係好結身,而意大利飯就帶濃濃嘅口感,相比之下我就鐘意濃味啲嘅😂🤤3⃣️雜莓梳打($45)、熱情果凍頂烏龍茶($45)飲品方面就算係揀左少甜,🍵我地都覺得啱啱好,而且好refreshing。

1⃣️焦糖單骨雞翼($68)、炸魚薯條($98)

3⃣️雜莓梳打($45)、熱情果凍頂烏龍茶($45)
2021-06-30
2021-07-04 33 浏览
尖沙咀一向食肆林立,除了有不少過江龍美食外,亦有很多 Café。早排就有朋友介紹咗間以青蔥草地和小木屋為主題嘅咖啡店畀我。餐廳裝潢別具特色,甫踏進店,即被其清新風格所吸引。草地地氈與木系椅桌盡收眼底,加上草皮上的食客圍坐在茶几旁,邊聊邊吃,讓人有恍如置身於郊外野餐之感。店內有售多款主食,包括黑毛豬扒、春雞、豬肋骨、牛扒、意粉、意大利飯,另外亦有前菜、小食、甜品及特色咖啡等供應,選擇都算幾豐富。先嚟一客挪威煙燻三文魚青瓜拼盤 ($68) 做前菜,三文魚好新鮮,分量亦剛好,鹹味適中,入口帶柔和嘅煙燻香味。沙律菜口感好 fresh,配埋墊底嘅厚切青瓜一齊食,甜爽又醒胃。小食同飲品接著送上。炸魚薯條 ($98) 以木托盤呈上,魚柳有 3 大塊,分量十足,外層嘅炸漿頗薄身,食落更有魚汁滲出,入口外脆內滑,口感一流!薯條新鮮即炸,熱辣辣,入面仲有好多薯仔肉,蘸茄汁吃,滋味無窮!主食點咗個鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉 ($168),睇下碟意粉幾大碟,堆到成座小山丘咁,入面有超多蟹肉;意粉煙煙韌韌,每條都掛上醬汁,入口有好濃嘅蝦鮮味。飲品點咗士多啤梨乳酸沙冰 ($52) 同 菠蘿柚子梳打 ($48),沙冰賣相
飲品點咗士多啤梨乳酸沙冰 ($52) 同 菠蘿柚子梳打 ($48),沙冰賣相好靚,杯邊同頂頭擺放咗唔少新鮮嘅草莓粒,下面的沙冰打得非常細滑,入口酸酸甜甜,飲完透心涼。柚子梳打十分清新,很消暑解渴,味道也不會過甜。
餐廳嘅環境好舒服,食物亦有水準,假期去店內悠閒地過一天,是個不錯的選擇。
2021-07-01 40 浏览
Cafe位置都算易搵 趁假期出去行街見肚餓就去食下午茶 個薯條熱辣辣好好食 配埋蜜糖芥末醬好特別 另外仲叫咗個朱古力心太軟 裡面嘅朱古力醬夠流心 甜度都啱啱好 加埋個雪糕一熱一凍好夾 咖啡就普通
2021-07-01 46 浏览
✿ 草民.石屎森林中的一點綠🌿.🐥 焦糖單骨雞翼 $𝟔𝟖甜甜的焦糖包裹著肉嫰多汁的雞翼單骨雞翼更方便入口👍🏻 小食首選.🍟 炸薯條配蜜糖芥末醬 $𝟔𝟖沒想到超大的一碟薯條😮熱辣辣新鮮炸起的薯條配上微辣香甜的蜜糖芥末醬好味到食完一條又一條🤤.🍝 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉 $𝟏𝟔𝟖扁意粉的表面面積比平時的意大利面多很多creamy 的鮮蝦汁可以輕鬆掛在每條意粉上而蟹肉給的分量很足~吃起來很滿足❤️.🍄 黑松露牛肝菌野菌意大利飯 $𝟏𝟓𝟖黑松露獨特的氣味未必人人都接受到但我個人而言是有黑松露必點😝大概就是甲之蜜糖乙之砒霜吧~意大利飯飽滿圓潤 浸潤在濃郁的醬汁中吃起來軟硬適中 每一口都是享受💕.🌱 日本小山園抺茶心太軟 $𝟔𝟖心太軟用匙羹輕輕一切熱乎乎的流心立即流出來~濃郁的抺茶流心配上𝐌𝐨𝐯𝐞𝐧𝐩𝐢𝐜𝐤雲尼拿雪糕簡直就是冰火兩重天的感覺🤤.☕️ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟖☕️ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟓最杯一人點了一杯咖啡作尾聲✨朋友說𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 的味道淡了些而我點的𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞散發陣陣榛果香 入口都算順滑
✿ 草民

而蟹肉給的分量很足~吃起來很滿足❤️

🍄 黑松露牛肝菌野菌意大利飯 $𝟏𝟓𝟖
黑松露獨特的氣味未必人人都接受到
但我個人而言是有黑松露必點😝
大概就是甲之蜜糖乙之砒霜吧~
意大利飯飽滿圓潤 浸潤在濃郁的醬汁中
吃起來軟硬適中 每一口都是享受💕

🌱 日本小山園抺茶心太軟 $𝟔𝟖
心太軟用匙羹輕輕一切
熱乎乎的流心立即流出來~
濃郁的抺茶流心配上𝐌𝐨𝐯𝐞𝐧𝐩𝐢𝐜𝐤雲尼拿雪糕
簡直就是冰火兩重天的感覺🤤

☕️ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟖
☕️ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟓
最杯一人點了一杯咖啡作尾聲✨
朋友說𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 的味道淡了些
而我點的𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞散發陣陣榛果香 入口都算順滑
厚福街出名多野食,今次揀間多好評嘅食dinner,希望無伏😂呢間出名有個偽草地,可以打下卡,想坐最好book定啦。食物選擇唔少,主要係西式,價錢同一般cafe差唔多。因為太肚餓,叫左兩個小食、兩個主食同兩杯野飲😳🍽智利藍青口配刁草忌廉8隻 $88有得揀刁草忌廉汁或者蕃茄,我地揀左忌廉。青口擺盤排得好整齊,青口沾住忌廉汁同伴碟嘅刁草、蕃茄仔食,好豐富。但忌廉汁稍稀,如果杰身啲,會掛汁啲仲正。(第一次食刁草本人,食落無乜草青😂)🍽三色芝士焗墨西哥脆片 $88有sour cream同牛油果醬!加焗到半融嘅芝士,無敵嘅組合。醬料比得大方,好夠用。男朋友食到無停手。🍽鮮蝦汁蟹肉蘆筍意粉 $168好想問!點解咁濃蝦味?第一啖食,蝦汁味濃到好似食緊蝦沾麵✨值得一食!平時出面好少見呢款口味,蟹肉份量足夠,意粉唔過稔。必點🚩🍽黑松露牛肝菌野菌意大利飯 $158超重菇菌味,🍄fans們可以出動。一入口好香黑松露味,飯中有好多菇,菇嘅口感好有咬口,我幾鐘意。意大利飯硬度可接受,米芯保留少少硬,又唔會硬到生米咁。下次想試南瓜😳🍽菠蘿熱情果綠茶 $45熱情果fans見到呢三個字係必點,少甜嘅甜度對我呢位平時走甜

🍽智利藍青口配刁草忌廉8隻 $88

🍽三色芝士焗墨西哥脆片 $88

🍽鮮蝦汁蟹肉蘆筍意粉 $168

🍽黑松露牛肝菌野菌意大利飯 $158

🍽菠蘿熱情果綠茶 $45
熱情果fans見到呢三個字係必點,少甜嘅甜度對我呢位平時走甜人黎講都OK,但菠蘿味本身太大牌,熱情果味唔夠出,私心想再熱情果啲。

🍽士多啤梨乳碌沙冰 $52
麻煩士多啤梨界飲品跟佢學下野!無藥水味!生平最怕加工士多啤梨味,呢杯係real士多啤梨🍓好fresh,岩曬我地食完忌廉青口同意大利飯解膩。明明係男朋友點嘅,我爭住飲✨必點

下次想試黑板寫嘅mint and lime smoothies!!落單時我miss左🥲

飽到食唔落甜點,waffle I will be back😿

總結:無伏加好食,有驚喜!想食記得book台🥄
2021-06-28 102 浏览
bookmark咗呢間好耐,終於weekend嚟呢度懶洋洋一下, 為的就是想坐一下“草地”做一日草民假日比較多人, 草地位一開始有客人佔據了,先坐下普通餐桌,點了食物,然後等到草地位的客人走了,我們便終於可以坐到草地了,就好像野餐一樣,坐得舒服又可以開懷聊天,很悠閒很寫意 前菜西班牙黑豚火腿青菜沙律($70)不過不失,反而更欣賞他們的鮮蝦汁蟹肉露筍扁意粉($168),濃厚的醬汁帶鮮味,有豐富的蟹肉,滿有口感的扁意粉,配搭得很不錯黑松露牛肝菌野菌意大利飯($158)很香雜菌味,份量也很足, 不過略嫌乾身了一點在草地上聊天怎可沒有一杯飲品,我們一人一杯熱抹茶鮮奶($45)和熱朱古力($45),誠意推薦抹茶鮮奶,聞落和飲落都有很香的抹茶味,鮮奶口感幼滑,熱朱古力正常發揮

熱朱古力

抹茶鮮奶

2021-06-28 55 浏览
✨好久以前就想來試試,睇到其他評語一般,所以現在才來,後悔應該早d來試,因為真係有驚喜呀!🐔孜然單骨雞翼($68)(⭐️7/10)孜然味超級香濃撲鼻,雞翼入口香脆,美中不足稍為乾身一點!🧇雲呢拿柚子窩夫($85)(⭐️9/10)窩夫很份量很驚人,外層金黃香脆,蛋香味勾魂,入口輕巧之中帶綿密,鬆軟中帶柔韌,蘸著雪糕和忌廉吃最過癮,回頭率100%!🍓士多啤梨乳酸沙冰($52)(⭐️8/10)炎炎夏日,一定要喝杯凍飲來消暑,沙冰不太甜也不會太酸,還有新鮮的士多啤梨果肉,好好喝!

🐔
孜然單骨雞翼($68)(⭐️7/10)
孜然味超級香濃撲鼻,雞翼入口香脆,美中不足稍為乾身一點!

🧇
雲呢拿柚子窩夫($85)(⭐️9/10)

🍓
士多啤梨乳酸沙冰($52)(⭐️8/10)
2021-06-24
  • 柚子窩夫
2021-06-28 52 浏览
因為住得好近尖沙咀我哋兩公婆好鍾意去搵下cafe hea下時間今日第一次嚟呢間餐廳主要原因係因為佢個名叫草民好有趣入到去發現有一大片草地可以畀你坐喺嗰度同朋友傾下偈hea下時間好有綠色嘅感覺好似去咗野餐咁😊佢哋啲食物比較健康同清淡.✅焦糖單骨雞翼價錢好平68蚊已經有一大碟非常有誠意全部整到單骨好容易咬 雞翼有少少chi然嘅味道外層炸到脆卜卜再用蜜糖炒幾炒 真心非常之好食有啲似乜乜山嘅文青風雞翼性價比勁高✅黑松露牛肝菌野菌意大利飯廚師手法幾正宗 正宗嘅意大利飯係有少少咬口 佢真係整到嗰種質感黑松露同牛肝菌 有一種非常creamy嘅感覺 個質素好似去咗食意大利餐廳咁正✅南瓜露筍什菌意大利飯呢個都一樣好高質 首先本身露筍就係一樣好健康嘅食物南瓜打爛整意大利飯入面 甜甜地非常開胃夠曬清新又健康✅爆脆草地滾球因為當初冇仔細閱讀menu估唔到上菜係一個朱古力波波用木槌敲碎咗 入面係baileys雪糕 同埋少少餅乾真心勁好食其實坊間都有唔少係呢一個甜品但係講埋去都要二三百蚊😂呢度98蚊一次實在係太抵成個甜品都食得麵包朱古力波波上面嘅蝴蝶結都可以食 真係超正.餐廳員工 好友善大家同聲同氣 傾得好開心就
因為住得好近尖沙咀
我哋兩公婆好鍾意去搵下cafe hea下時間