2019-10-19 510 浏览
好朋友搬左去黃大仙現祟山,今日放工去探望一下,朋友客氣帶我去商場食晚餐,見到一間新開的茶餐廳2.0。朋友說這餐廳食物唔錯,又冇加一,專程帶我來試試!餐廳裝修雅緻,分室內和室外,我們選擇室內,因為有冷氣,晚餐都有多款選擇,有中餐和西餐,也有串燒。其中石燒扒餐比較特别,因為餐廳通常用鐵板,絕少用石燒,今晚一定要試試!蜜塘香草燒春雞拼司華力腸跟薯菜:用石燒盛載上枱,熱腾腾還發出沙沙的聲音,春雞半隻,皮脆肉嫩,香草味香濃,司華力腸脆皮,黑椒汁帶少辣,調較得好惹味。另外還有燒汁選擇。飯、意粉、薯菜可選其一,我選了薯菜,即炸薯角口感香脆。用石燒保持熱是力相當不錯,食完了,個石板重係好熱。石燒美國豬鞍扒跟飯:豬鞍肉質鬆化,肉嫩多汁,煎香表面能把肉汁鎖住,口感更美味!加上黑椒汁更美味。套餐加10元有餐湯和熱飲(凍飲加3元),餐湯有羅宋湯和忌廉湯選擇,我們選了後者,忌廉湯有蘑菇和粟米,口感creamy。改特飲,飲品正價減10元,雪糕紅豆冰:紅豆林甜,加左一球雲呢拿雪糕,令口感creamy,香甜滑溜。特濃朱古力奶昔,朱古力味香濃,加左忌廉,令口感滑溜,甜度適中。最後試下茶餐廳的串燒,司華力腸串燒,脆皮腸都
餐廳裝修雅緻,分室內和室外,我們選擇室內,因為有冷氣,
最後試下茶餐廳的串燒,司華力腸串燒,脆皮腸都好香口,雞肉串燒,雞肉比較細小,有蜜糖甜味。
2019-10-18
2019-10-18 129 浏览
最近環境,都好少帶爸媽出街食飯,但最近屋企附近開左間新茶餐廳,應該叫高級啲的茶餐廳🍴😃餐牌上中式、西式都有,仲有特色甜品,雞蛋仔😍因帶爸媽食飯,我都係點番中餐就吓老人家。餐廳每日都有4/5款小菜套餐,有飯、有湯、仲有野飲,叫二款仲有青菜送,好經濟。我們點4款小菜,有菠蘿咕嚕肉、翡翠炒青斑球,南乳豆腐蒸豬頸肉,鮑魚雞煲。爸爸一向對食都好有要求,唔鐘意菜餐廳食小菜,佢話冇獲氣,但今晚對這幾款小菜都讚不絕口,鮑魚雞煲,上枱熱騰騰,鮑魚需係細仔啲😁但味道做到啫啫雞的味,好好食,翡翠炒青斑球,斑球絕不馬虎,真係斑魚炒的,肉質鮮嫩。媽媽最喜歡豆腐蒸猪頸肉,豆腐跟肉縮晒啲汁,又捻又滑,食足一大碗飯,送碟菜都夠份量,我覺得比大酒樓好食,但價錢比大酒樓平好多。媽媽好鐘意食甜品,就點左鮮果雪糕雞蛋仔,真係估唔到雞蛋仔可以做到咁脆邊,有雞蛋🥚香,而且咬落唔會真空,好食,值得一試😋。
餐牌上中式、西式都有,仲有特色甜品,雞蛋仔😍

媽媽最喜歡豆腐蒸猪頸肉,

2019-10-16 75 浏览
呢間茶餐廳係傳統茶記嘅進化版喔!唔單止有傳統茶記嘅美食,仲加入其他原素...嚟個crossover!由傳統茶記有嘅常餐、特餐,到印度咖喱、西式All Day Breakfast都有得食...非常多元化!🔸特餐($58)包有餐飲...雙層朱古力好正呢!岩哂朱古力控!石窩日式雞扒湯烏冬➕迷你雞蛋仔雪糕,組合超吸引呀!雞扒非常大件,完全遮蓋哂鍋底嘅烏冬😂咬落啖啖肉,加有黑椒非常香口惹味👍🏻烏冬有咬口,但欠缺煙un感!最後飯後甜品...迷你雞蛋仔雪糕上場📸凍冰冰嘅雪糕配上暖笠笠嘅雞蛋仔,yummy💕忍唔住叫一份同朋友share呀👭👭🔸雪糕鮮果雞蛋仔($58)雞蛋仔邊邊位脆卜卜,內裡煙un香軟!富有蛋香味!配埋鮮果,賣相加分喔💕另外,亦可隨意追加配料❣️🔸生炸雞脾配沙律/薯條($48)雞脾大過手掌,夠大隻咬落啖啖肉!雞皮炸得香脆,超誘人😋而且唔太油膩,不錯喔👌🏻🔸鮮茄焗魚柳飯/意粉(lunch set $56)午市套餐有湯及餐飲幾豐富呀!魚柳滑嫩無骨,岩哂怕魚骨嘅朋友仔呀蕃茄醬汁酸甜度適中,清新開胃!

呢間茶餐廳係傳統茶記嘅進化版喔!
🔸特餐($58)
包有餐飲...雙層朱古力好正呢!岩哂朱古力控!
石窩日式雞扒湯烏冬➕迷你雞蛋仔雪糕,組合超吸引呀!
雞扒非常大件,完全遮蓋哂鍋底嘅烏冬😂
咬落啖啖肉,加有黑椒非常香口惹味👍🏻
烏冬有咬口,但欠缺煙un感!
最後飯後甜品...迷你雞蛋仔雪糕上場📸
凍冰冰嘅雪糕配上暖笠笠嘅雞蛋仔,yummy💕
忍唔住叫一份同朋友share呀👭👭
🔸雪糕鮮果雞蛋仔($58)
雞蛋仔邊邊位脆卜卜,內裡煙un香軟!
富有蛋香味!
配埋鮮果,賣相加分喔💕
另外,亦可隨意追加配料❣️
🔸生炸雞脾配沙律/薯條($48)
雞脾大過手掌,夠大隻咬落啖啖肉!
雞皮炸得香脆,超誘人😋
而且唔太油膩,不錯喔👌🏻
🔸鮮茄焗魚柳飯/意粉(lunch set $56)
午市套餐有湯及餐飲幾豐富呀!
魚柳滑嫩無骨,岩哂怕魚骨嘅朋友仔呀
蕃茄醬汁酸甜度適中,清新開胃!
2019-10-15 76 浏览
今天在黃大仙附近工作,發現現崇山商場有一間叫 Cafe 2.0 的店鋪新開張。既有茶記的特色小菜,兼有西式的扒餐,更有石燒A4日本和牛片套餐,食物種類相當豐富。環境方面,就如一般 Cafe 的格局,給予我休閒,簡單之感。座位之間有足夠空間,坐得舒適,不會過份侷促。而且店員招待周到,落單有效率。我點了鮮鮑魚石鍋雞煲($118)。我向來十分鍾愛雞煲,在秋風剛起的日子,吃熱騰騰的鍋物就最適合不過了。鮮鮑魚石鍋雞煲配有白飯一碗,醬汁份量十足,和白飯混在一起,味道一點也不單調。而鮑魚感覺新鮮,口感彈牙,雞肉也是滑嫩兼味道香口。另外我加了$25點了一客法式焗田螺。上桌時熱辣辣,田螺有經過調味,加上薯蓉和香草,十分惹味。

而鮑魚感覺新鮮,口感彈牙,雞肉也是滑嫩兼味道香口。

另外我加了$25點了一客法式焗田螺。
上桌時熱辣辣,田螺有經過調味,加上薯蓉和香草,十分惹味。
2019-10-15 94 浏览
一間尚未正式開張嘅餐廳,位於黄大仙睦鄰街附近嘅現崇山商場,早排來呢度飲茶見到試緊業,地方頗大,有室内,室外用餐區,满足唔同人的需要。呢日有時間就一於來幫襯吓。點两個餐,第一份係黑松露野菌带子意大利飯,清新特别的黑松露野菌同埋很多的帶子粒給味覺增添好滋味。第二份係龍蝦汁海鮮天使麵,海鲜有青口,蜆,蝦,蟹柳等,龍蝦汁濃郁,天使麵軟硬適中,同平時茶餐廳吃嘅好唔同,豐富好多,正好多。甜品叫咗梳乎厘芝士蛋糕和北海道牛奶芝士蛋糕,我個人锺意後者,牛奶味濃,給呢餐寫下完美句號。

2019-10-14 125 浏览
現崇山新開幕的茶餐廳,餐廳店面好大,好寬敞,坐得好舒服。今次試吓佢嘅午餐,見到仲係試業中,叫咗一個午餐有多士、火腿暗年、及叉燒湯米粉,價錢只係40幾蚊,午餐在黃大仙來講,都算抵食。

2019-10-08