2023-06-05
天氣熱到一個點,尤其係旺角更加熱,沿途都有好多間飲品店,見到佢有埋蛋糕賣就試吓睇吓好吾好食先。飲品價錢吾算好貴,正常價錢,茶類飲品會比連鎖飲品店平,今次試左個嵐山烏龍烤奶,佢地沒有微糖提供,於是叫左無糖,無糖先飲得出佢本來既風味。奶味好濃郁,相對較厚重,鐘意重奶味既朋友會更適合,果然無糖版本飲落會無甘膩口,更岩天熱時飲用。朋友叫既草莓蜜蜜酸奶,比較像是草莓味乳酪,更濃一點的乳酪。蛋糕方面,當日只有三款,我們叫了楊枝甘露盒子跟tiramisu 盒子。盒子蛋糕方便拎走食,而且相對一件件既蛋糕黎講更好保存。楊枝甘露盒子睇得到有西柚粒粒同芒果粒粒,設計一層層,賣相吾錯,食落吾錯,芒果味忌廉甜味適中。Tiramisu 盒子相對出色,蛋糕層都有吸滿咖啡,食落咖啡味都可以,咖啡味忌廉相對出色,整體更突出味道!