2013-12-20 680 浏览
終於一試茶木!唔使等位!今次點了最想試的雪糕蜜糖多士。選了朱古力味雪糕,雖然價錢是貴了一點但味道的確不錯!必食推介!蜜糖多士中間位置外脆內軟加埋雪糕一起食令人回味,只是邊位比較硬身!香蕉朱古力冰淇淋表現一般,不是期待的味道。芒果布甸奶昔,芒果味濃,而且質感比較滑。服務員不多,眼見得兩,三個所以忘記俾刀叉我們。而且地方不算大的關係,如果人多必須等位。
終於一試茶木!唔使等位!
香蕉朱古力冰淇淋表現一般,不是期待的味道。
芒果布甸奶昔,芒果味濃,而且質感比較滑。
2013-12-13
2013-12-19 429 浏览
行完工展會唔知食乜好,就上網搵吓。見呢間都好似唔錯就一於試吓。由於7點已經到鋪,d人未放曬工,所以唔洗等好耐就有位。Waitress見我地買到1袋2袋就好細心咁安排左個比較少人行出行入既位(^_-)坐低研究一輪餐牌,價錢都ok。中等唔算貴。而張枱都好有特色,係一個個大鐘。order左: 紅燒牛肉麵,鹽酥雞排飯,肉燥菜心,招牌芒果多士雪糕(忘記名稱,總之好多人叫個隻招牌甜品)紅燒牛肉麵 - 肉夠林,但上菜時唔夠熱(但明明碗野出緊煙,好奇怪)。鹽酥雞排飯 - 非常好食,雞肉嫰,飯配肉燥+雪菜,非常惹味!推介肉燥菜心 - 菜有點老,食完有渣。但肉燥就好好食招牌芒果多士雪糕 - 賣相就真係好好睇,3層多士配大球雪糕,仲有芒果+草莓做裝飾。但味道就真係欠奉,唔怪得枱枱都食唔曬啦!首先,佢地既多士落左咸牛油(個人黎講唔鍾意又咸又甜既感覺),個包只係中間食得,包邊係超硬!收$68只食個球雪糕同埋中間既麵包似乎有d扼人。 老實說,和民個果仲好食又平過佢!

肉燥菜心 - 菜有點老,食完有渣。但肉燥就好好食

2013-12-17
  • 鹽酥雞排飯
2013-12-17 415 浏览
去食左佢個LUNCH SET A、鴨腎+魯肉飯+炸排骨(加錢要多個甜品朱古力慕斯)埋單要$81食物方面、魯肉飯有足夠魯肉但無汁、炸排骨本身都無汁、食到一半係乾到吞唔落去、而且食得出個廚落鹽落得好重手、最後食唔哂直接食甜品。食得出個甜品雪左好耐、入面啲層次散哂又硬、間餐廳拿隔日貨俾客食、要加錢食實在唔抵服務態度文面我去食嗰個時間大約係12:30、餐廳入面有幾個WAITRESS同兩個WAITER、兩位哥哥仔都好有禮貌好有心為你服務、可能其他客都睇得出得佢地兩個做野所以個個都叫揮手叫佢地。其餘嗰幾個女仔真係唔得、特別係肥肥地扎馬尾留平陰嗰個、我揮手叫寫野佢地竟然真係同我「揮手」?!你第一日做WAITRESS??跟住揮完就唔理你繼續執其他野。我揾其他女仔寫野、佢地都係唔SHOW我。好辛苦地等到個男仔得閒幫我寫點知等左好耐都未有菜上黎。連隔離左右兩台遲過我入座都叫完野食緊。我又揮手叫人幫我吹吹個餐、揮手大叫都係無人SHOW我呀!!最後我企埋起身叫個女仔佢地先過黎幫我搞店張單、點解食一餐飯要搞到自己成個痴線咁。無下次、以後唔會再黎除非啲WAITRESS 訓練過又或者全部換人。
埋單要$81

SET A LUNCH
chocolate moose
服務態度文面

好辛苦地等到個男仔得閒幫我寫

2013-12-16
2013-12-16 331 浏览
又一好聚腳點,台式食飯,台式休閒~草莓味toast box~入面的小多士甜甜的很好吃,而且細心的已分成小片,免得吃到儀態盡失。鹽蘇雞,香脆可口,味道剛好,食完亦沒有口嚨痛。大蝦沙律,十分新鮮。牛肉麵,當然不及台灣的水平,但亦十分香口,湯的濃度不錯,吃完亦不見很口渴。牛肉亦很淋。肉鬆皮蛋豆腐, 水準之作,這菜式本就是很好味的。台式水果茶,本人覺得本這次較遜色的一項。朋友不好冷飲,點了熱飲,女生怕甜不加糖,可能因此影響了味道吧。味道只是一般的紅茶一樣,沒什麼特別,水果亦不多。但勝在可無限加熱水,多渴幾杯熱飲也算化算吧!
又一好聚腳點,台式食飯,台式休閒~

鹽蘇雞,香脆可口,味道剛好,食完亦沒有口嚨痛。
大蝦沙律,十分新鮮。
肉鬆皮蛋豆腐, 水準之作,這菜式本就是很好味的。
2013-12-07
2013-12-08 306 浏览
數月前想試同區xx弄·但當時未有派飛制·儍呆呆站在無空調簡陋樓梯等·眼看以為等多數十分鐘·點知前面的人呼朋引伴·來多十數人·於是放棄·現在改為派飛制·好好多·行街行到有點口渴·經過銅鑼灣廣場·想起看openrice食評評價不錯的Cafe·便想試試·等了十五分鐘·被安排入坐·店主色為綠白·窗台有人造草·點綴小象雕塑·一邊牆身是人造葉·讓客人如身處草園感覺·點了花果茶·芒果香草蜜糖土司·花果茶是小小甜酸酸的而帶清新·可惜和着土司一起喝·掩蓋了味道·如果單純喝花果茶·就可以盡情享受它真正味道·芒果香草蜜糖土司·比想像中好味·因為看食評相片·只覺它很甜很溜·但其實它相當好味·吃時能令人心花放·濃郁的芒果味雪糕是Topping·不用說·愛吃雪糕的我非常Like爆·邊緣是Cream和吉士·不太甜·唔錯·蜜糖土司面頭两塊很細心的切成方塊·很香脆·味道好好·評分:8分
花果茶

濃郁的芒果味雪糕是Topping·不用說·愛吃雪糕的我非常
两塊很細心的切成方塊·很香脆·味道好好·評分:8分

2013-12-08
2013-12-08 236 浏览
珍珠奶茶: 好難飲,好希,奶水咁。哥哥仔好好,比我換第二樣野!士林雞排麵: 好好味。雞排叧外用藍上,好脆,份量多,個湯底都好濃味,有花椒八角。麵粗,好彈牙。我推介必吃個雞排!滷肉飯:味濃,味道不錯,是正宗台灣的,值得推介
珍珠奶茶: 好難飲,好希,奶水咁。
哥哥仔好好,比我換第二樣野!

滷肉飯:味濃,味道不錯,是正宗台灣的,值得推介

2013-12-03 384 浏览
Teawood @ CWB就算是平日, 星期2晚亦很多人等位, 2人等約25mins環境很好, 但坐位會較逼。價錢 約$230牛肉麵*味道ok, 牛肉夠林, 但湯底一般。雞排飯*超推介!!!!! 很鬆軟!!!! 不太油!! 胚芽奶茶*不會太甜, 但味道一般Icecream and toast*必點!!!! 味道不會驚喜, 但這個 dessert 絕對會令晚飯更開心, 完滿^^
Teawood @ CWB
就算是平日, 星期2晚亦很多人等位, 2人等約25mins

環境很好, 但坐位會較逼。

價錢 約$230

牛肉麵
*味道ok, 牛肉夠林, 但湯底一般。

雞排飯
*超推介!!!!! 很鬆軟!!!! 不太油!!

胚芽奶茶
*不會太甜, 但味道一般

Icecream and toast
2013-11-23 543 浏览
隨著咖啡弄的熱潮,台式咖啡店和甜點在香港飲食界漸漸開始佔了一重要位置,主打蜜糖土司的茶木也不吝嗇地從中分一杯羹,短時間內在各旺區開了分店!這天在銅鑼灣逛街逛累了,就到這裡想要來個晚的下午茶,或算是早晚餐補充一下體力!這件分店位於銅鑼灣廣場一期,較為偏離旺區,還要刻意乘電梯到6樓才到達,但人氣缺絲毫沒被損。星期日下午五點多到達,等候的人擠滿了店子外面!不過大概被這狀況嚇到中途離開了,所以等候的時間不算長,大概15-20分鐘就可以進店!店裡的裝修真的圍繞著「茶木」代表的自然風格為主題,台式風格是有的。店裡以綠色,淺啡色和白色為主,較為突出裝飾包括盡頭的一塊佈滿「草」寫著「W」代表wood的壁版,還有中間的一棵「樹」!店裡的座位設有沙發,坐的也蠻舒服;不過為了容納更多人,桌子之間的距離太近,也很嘈,與休閒實在拉不上關係;服務生也比不上咖啡弄,想必大部份人來到也是為了吃甜點而不是聊天吧。除了蜜糖土司,店裡還有供應鹹食,午餐晚餐來吃也有主食飽肚。鹹食主要以台式食物為主,有小吃如鹽酥雞,小菜如鳳梨甜酸肉,麻油雞,澱粉類如肉燥飯,牛肉麵,價錢約$48-$68;西式類如奶油,番茄pasta和漢堡也有,

除了蜜糖土司,店裡還有供應鹹食,午餐晚餐來吃也有主食飽肚。鹹食主要以台式食物為主,有小吃如鹽酥雞,小菜如鳳梨甜酸肉,麻油雞,澱粉類如肉燥飯,牛肉麵,價錢約$48-$68;西式類如奶油,番茄pasta和漢堡也有,約$68-$78;而主打的蜜糖土司有藍莓,芒果,朱古力和草莓四種口味,則為$68。店裡沒有規定最低消費為每人一杯飲品,不過就有加一服務費。

兩人點了一鹹一蜜糖土司和一飲品,下單時店員告知蜜糖土司等20分鐘!

紅燒牛肉麵 $56+10%
紅燒牛肉麵
自從暑假從台灣回來後,就一直很想念台灣美味的牛肉麵!紅燒是牛肉麵最基本的口味,以這個價錢,這裡的出品讓我有點失望。牛肉麵的湯頭非常油膩,喝起來鹹辣是有的,但就是單純的死鹹辣,一點層次都沒有;麵條的份量不算多,吃起來嚼頭是有點的,但始終比台灣的手工面軟和滑身,像是偏硬身版的河粉,唯一可取的是牛肉,數量有約四塊,件頭也大大一塊,部分更用上了牛腱,肉中帶筋,口感軟嫩腍身,但就沒有很入味,整體很一般。

草莓香草蜜糖土司 $68+10%
草莓香草蜜糖土司
這裡每一桌都幾乎點了蜜糖土司!一上桌外表非常澎湃!這間的蜜糖土司切開了三層去焗,所以每一層的內外都能烘透至脆身。外層的草莓奶油像川流般誘人地溢出,上面粉嫩的雪糕外還圍上了一奶油圈,加上幾顆切半了的鮮紅草莓斜斜的圍著,美豔的外表讓人為之融化!
綿密的草莓雪糕夾著棉花糖和草莓醬,味道濃郁,沒有那種噁心的人工味!
搬開上層,可以看到裡面是一顆顆蜜糖磚塊;每一顆的外層都塗滿了厚厚的蜜糖,烘得外脆內軟,還帶點牛油香,單吃也讓人滿意;沾上草莓雪糕和奶油吃,一冷一熱,甜蜜動人!雖然非常邪惡但卻讓人忍不住一口接一口呢!
最底下是一塊也塗滿了厚厚的蜜糖,整塊去烘至脆身像多士一樣!而且因為沒有切開的關係,內裡保留了更多麵包柔軟的部分,吃起來多一個變化!整體水準很高,個人非常喜歡,大為推薦!
不過這個甜點份量十足也很為飽肚,建議最少兩人分一個!

最後是飲品的部分!

洋金菊花茶 $35+10%
洋金菊花茶
店方附上了一小個蠟燭保持茶的溫度,還有一小瓶蜜糖自行調教甜度,感覺特別而貼心!洋金菊有安定情緒﹑消除精神緊張的作用,味道清新而幽香,還可以無限回沖,吃著蜜糖土司時配上這個剛好能解膩呢!

總的來說這裡的環境和咸食一般,但蜜糖土司在港是難得的高水準,外表也很吸引,難怪這麼分店越開越多!下次要再來試其他口味的蜜糖土司哈哈!

茶木‧台式休閒餐廳 TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
地址:銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期6樓A舖
草莓香草蜜糖土司
洋金菊花茶
2013-11-07 148 浏览
夜晚九點幾都要等位, 但其實仲有空枱的,可能人手唔夠,因為都幾多人😮要齊人數先可以入坐叫左個魯肉飯,牛肉麵拼雞扒同甜品魯肉飯熱辣辣好好味,味道適中,唔會太咸👍裡面隻半熟蛋都好味,唔會有陣壓味👍👍牛肉麵就普普通通,建議叫魯肉飯拼雞扒就啱哂萬眾期待嘅甜品感觀好震撼,但冇驚人嘅味道𥚃面係搽左蜜糖嘅脆多士,切成一粒粒方便朋友一人一舊分黎食,上面淋滿雪糕同朱古力醬總共有四個口味,都值得一試👌整體都可以,最夜好似去到十一點不過唔好太夜去,佢會照俾你入坐,但啲職員會趕住收工,態度就爭小小喇
夜晚九點幾都要等位,
但其實仲有空枱的,可能人手唔夠,
因為都幾多人😮
要齊人數先可以入坐

叫左個魯肉飯,牛肉麵拼雞扒同甜品
魯肉飯熱辣辣好好味,味道適中,唔會太咸👍
裡面隻半熟蛋都好味,唔會有陣壓味👍👍
牛肉麵就普普通通,建議叫魯肉飯拼雞扒就啱哂

萬眾期待嘅甜品
感觀好震撼,但冇驚人嘅味道
總共有四個口味,都值得一試👌

整體都可以,最夜好似去到十一點
2013-10-22 150 浏览
閒日去食都多人等位~因為LUNCH TIME, 等左15分鍾度入到去, 環境唔錯, 光線充足, 感覺舒服叫左SET LUNCH (肉噪麵+麻油雞煲)D野黎得都算快, 唔洗2個字食得但個麻油雞煲認真麻麻, 佢直情係油浸雞球..所以食左2舊就冇食, 但味道OK肉噪麵唔錯, 但都係太油, 少少碗麵已有>1CM的油....-_-"食完SET LUNCH都唔夠飽, 就嗌左呢度最出名的草莓TOAST等左大概2個字賣相非常靚^^ 可惜一食就...... 首先舊雪糕質素好差 一食就知係CHEAP野 得甜同奶味,一D草莓味都冇個TOAST 普普通通...比我EXPECT既差. 因為佢收得呢個價($68) 就應該俾D high quality d野人..雪糕同麵包都只係好平既野, 點解唔提高下食物既質素? 食完我只覺得俾人呃左另外, 有個waiter叫左佢好多次都唔理我地, 我地睇到佢望到我地嗌佢, 但扮睇唔到!
入到去, 環境唔錯, 光線充足, 感覺舒服
叫左SET LUNCH (肉噪麵+麻油雞煲)
D野黎得都算快, 唔洗2個字食得
等左大概2個字

2013-10-16
2013-10-15 129 浏览
一送上黎既時候係好香, 望到好濃既湯底, 心諗應該可以同台灣某名店相比第一啖咬落D肉度, 哇, 好淋, 好正點知再咬多兩啖, 開始好口乾, 好咸得個咸字肉咸, 真係好鬼咸湯咸, 咩味都冇, 除左咸咁就收60蚊不知所謂除左野食唔得, 環境都算光猛

第一啖咬落D肉度, 哇, 好淋, 好正

點知再咬多兩啖, 開始好口乾, 好咸

得個咸字

肉咸, 真係好鬼咸

湯咸, 咩味都冇, 除左咸

咁就收60蚊

不知所謂
牛肉麵
除左野食唔得, 環境都算光猛
2013-10-15
2013-10-10 124 浏览
落完堂又係搵食時間, 朋友P話呢排茶木好紅, 所以就同朋友S一齊黎到。大約下午一點黎到, 嘩 好多人等位。等左大約20分鐘先入到黎, 叫左個湯飯同牛肉麵。(上菜時間好耐, 幾乎要20-30分鍾先比到野食我地)湯飯好大碗, 湯好鮮味, 而且好多料。牛肉麵個湯幾濃, 但略油。麵質普通唔係話特別好食, 朋友S話牛肉幾硬唔夠"林" -_-仲有呢杯特登叫既生果茶 (因為朋友P話好飲)一個字: 甜。其實茶木出名既係甜品....午餐, 真係不過不失, 只是還好。
落完堂又係搵食時間,

朋友P話呢排茶木好紅, 所以就同朋友S一齊黎到。

大約下午一點黎到, 嘩
 好多人等位。

等左大約20分鐘先入到黎, 叫左個湯飯同牛肉麵。

(上菜時間好耐, 幾乎要20-30分鍾先比到野食我地)
湯飯
湯飯好大碗, 湯好鮮味, 而且好多料。
牛肉麵
牛肉麵個湯幾濃, 但略油。

生果茶
仲有呢杯特登叫既生果茶 (因為朋友P話好飲)

一個字: 甜。

湯飯
2013-10-07 156 浏览
其實想食呢間好耐, 都係比佢既雪糕蜜糖磚塊所吸引, 但知道一定要排隊, 所以就一直都無黎到, 今日諗住橫掂要等男友收工, 所以係銅鑼灣行完街就上左去等位啦, 上到去六點半, 真係好多人呀, 囉左飛, 二人檯要等二十張到啦, 預左要等一個鐘, 點知原來好多張飛既人都走左啦, 等左半個鐘已經有位啦, 因為係繁忙時間, 所以要人齊至可入座, 好彩男友趕得切咋, 入到去即刻睇下叫咩食先, 我地就叫左以下呢幾樣:
其實想食呢間好耐, 都係比佢既雪糕蜜糖磚塊所吸引
士林炸雞排麵$52

酥炸豬排肉燥飯$52
沙茶牛小排$56
檸檬愛玉$32
巧克力香草蜜糖磚塊$68

题外话/补充资料: 如果下次再黎, 只係會叫飲品同雪糕蜜糖磚塊, 其他熟食真係一般
2013-10-06
檸檬愛玉$32
巧克力香草蜜糖磚塊$68
2013-10-05 93 浏览
10月1日的下午, 與朋友食tea, 想到這個地方想著內地的旅客們應該唔會識上呢幢樓搵食想對了!可惜有本地的年青人識!足足等位等左1個鐘, 仲要齊人先可以入!好!我等到位又齊人, 睇下究竟有咩食!紅油抄手總覺得這道菜不台式, 只是大家都想食食左一碟, 竟然再叫第二碟!原因係佢既辣油辣度適中, 餃皮滑, 肉餡豐富, 夾得好舒服!鹽酥雞無論何時何地, 食台灣野都會點佢!呢度既雞肉唔會碎濕濕,細細粒, 口大的我勉強可以1啖1粒, 非常過癮!味道亦符合我既期望, 小咸又酥脆!台式牛肉麵自從在九份食過台式牛肉麵後, 沒再食過令我心動的牛肉麵了想不到就在這裹, 我再次心動了!牛肉腍到動動筷子就分得開, 入口肉味濃, 肉的纖維像魚肉般散開另一主角, 麵, 厚實又彈口, 掛上湯汁入到我口, 只望這刻停留....珍珠奶茶街上選擇何其多, 這裏也盡了本份, 茶味沒有被奶味覆蓋, 珍珠亦sweet又chewy.
10月1日的下午, 與朋友食tea, 想到這個地方
想著內地的旅客們應該唔會識上呢幢樓搵食
想對了!可惜有本地的年青人識!
足足等位等左1個鐘, 仲要齊人先可以入!

好!我等到位又齊人, 睇下究竟有咩食!

紅油抄手
總覺得這道菜不台式, 只是大家都想食
食左一碟, 竟然再叫第二碟!
鹽酥雞
無論何時何地, 食台灣野都會點佢!
味道亦符合我既期望, 小咸又酥脆!
台式牛肉麵
自從在九份食過台式牛肉麵後, 沒再食過令我心動的牛肉麵了
想不到就在這裹, 我再次心動了!
珍珠奶茶
题外话/补充资料: 可以一讚這裹的員工可算貼心有禮貌, 雖然多人等位, 都唔會收碟呀, 問你點唔點甜品呀咁趕你走
  • 台式牛肉麵
在Openrice隨意的click來click去,才發覺銅鑼灣廣場一期有一間台式食店「茶本」新開幕,而Mr. Cat竟肯陪我去試試,太好了 : ) 等了約25分鐘終於有位,尚幸店子外面有些長椅讓人坐著等位,而且亦有冷氣,比起「咖啡弄」的後樓梯等位環境好多了﹗店子不算很大,但座位舒適,不會太擠。Menu跟咖啡弄很相似,也是雜誌形式,很多美麗的照片,好看﹗這裡提供「午市麵食套餐」,我和Mr. Cat都點了「士林炸雞排麵」(HK$52),一上桌已香氣四溢,雞扒份量頗多,一咬下去,嘩,超級鬆化,而且脆脆的外層又薄又入味,內裡的雞肉亦保持嫩滑,我一邊吃一邊讚好 ^_^ 至於那個麵,湯底有很香八角味,濃濃的很好喝,而麵質又有嚼勁,這個麵水準實在很高﹗﹗﹗Set Lunch配搭更非常靈活,客人可選擇Menu上任何飲品,只要補回差價即可﹗我選了熱珍珠奶茶(結果Set Lunch最後價錢是HK$61),非常香滑甜美,珍珠煙煙韌韌,很好喝 ^_^這是Mr. Cat點的「菲芒冰沙」(原價HK$32)(結果他的Set Lunch最後價錢是HK$65),我試了幾口,很Refreshing的芒果味,很夠濃,若甜度
這是Mr. Cat點的「菲芒冰沙」(原價HK$32)(結果他的Set Lunch最後價錢是HK$65),我試了幾口,很Refreshing的芒果味,很夠濃,若甜度調低一點就太完美了 ^_^
超級美艷甜品壓軸登場﹗﹗﹗這是「巧克力香草蜜糖磚塊」(HK$68),當服務員把它端來時,我忍不住驚嘆,實在太美麗了﹗ 巧克力雪糕很香濃,更夾著果仁和粒粒綿花糖﹗ 吐司略帶牛油甜香,軟硬適中,本身已很美味,
再蘸上巧克力雪糕加上鮮甜大大粒草莓一起吃,實在精彩﹗ 而且這個甜品份量極多,三個女孩一起吃也絕對足夠呢﹗ (P.S. 這個吐司比起我在油塘Spade by Lassana試過的水準更高﹗)

這裡服務不錯,環境舒適,食物美味又有特色,只是要預留時間等位﹗大家也來試試啊﹗
2013-09-21
$106.5 (午餐)
  • 巧克力香草蜜糖磚塊
  • 菲芒冰沙