2014-09-08 1018 浏览
一早見到呢間餐廳好多人推介,又吾貴,我終於有時間去睇下呢間野點解咁多人食。我其實係為左呢到既甜品去既,不過見到炸豬排飯個賣相吾錯,果斷叫左一個食下。果然無令我失望,好鬆脆,無咩油係表面,重點係60蚊既價錢有一塊好大好食既豬排。我重叫左個芒果吐司,真係幾好食XD,芒果雪糕好有水準,吐司都幾脆,不過太大份,一個人會食吾曬。
2014-08-15
2014-09-03 875 浏览
預備開學,忙完一日!帶肥髀食餐好!呢期好興台式cafe! 間間都大排長龍!今日閒日!去到大堂依然人山人海!等了一個鐘頭先有位! 環境光猛乾淨,坐位都幾密!隔離位講嘢都聽到!入座後好快叫定食物(因為事先已經上網搵定食家推介 )叫咗:黑油雞翅麵:參考相片雞翼係用碟另上,但上菜就放湯,雞翼炆得入味,唔會好咸,難得係骨肉分離,粗麵扁身彈牙,湯底好濃厚!有埋芫茜同雪菜絲,味道有層次!蚵嗲肉碎泡飯:要大讚蠔仔肥美,粒粒脹卜卜,一啲腥味都無,湯底濃味偏咸,湯內有魷魚乾冬菇粒厚肉煙韌,傳統蠔仔粥味道,泡開嘅飯索晒湯好正!份量大,我都食唔晒!草莓香草磚塊蜜糖吐司:呢個先係主菜!上菜個賣相已經好吸引!士多啤梨雪榚蓋住黃金多士磚塊!外面甜滑,裡面香脆,而且最好係唔會好凍(我唔太受生冷嘢)食到停唔到口!唯一係三層麵包嘅皮好多,比較硬!點雪榚會好點!但得我同肥髀真係食唔晒!士多啤梨好新鮮!食物好味,店員有禮有笑容!會提我甜品可以後上!又會提我蜜糖磚塊就賣晒,叫我hold定先!攞碗仔都好爽手!不過收錢哥哥就差啲!全程都唔望我!掛住同同事傾偈! 覺得不受重視!

叫咗:

覺得不受重視!

2014-08-28
  • 巧克力香草蜜糖磚塊
  • 黑油雞翅麵
  • 蚵嗲肉碎泡飯
2014-08-31 1014 浏览
次次想食都因為太多人而放棄,今次六點半就來,見個商場冇乜人,以為茶木都會小啲人,點知都已經好多人等耿位我地兩個人叫左一個香辣牛肉麵同一個晚餐香辣牛肉麵啲牛肉好好食,好林啲麵同蘿蔔又入味沙茶牛小排好"un",比起牛肉麵啲牛肉差好遠仲有一碗飯,反而啲飯幾好食,粒粒分明跟餐仲有飲品同甜品,都ok,但不算很特別

我地兩個人叫左一個香辣牛肉麵同一個晚餐

香辣牛肉麵
啲牛肉好好食,好林
啲麵同蘿蔔又入味

沙茶牛小排
好"un",比起牛肉麵啲牛肉差好遠
仲有一碗飯,反而啲飯幾好食,粒粒分明

跟餐仲有飲品同甜品,都ok,但不算很特別
2014-08-13
2014-08-27 1446 浏览
幾次來到都大排人龍,決定放棄未有朝聖。今晚決定6點嚟,碰碰運氣,估唔到等左一陣就有位了 !點了2個set dinner,分別是慢煮味淋豬腳同埋松露野菌煎大蝦!豬腳上抬是以燭火保溫,gimmick多於實際,分量不多,尤幸味道恰到好處,又淋又夠汁,伴以蘿蔔和紅蘿蔔,它們已索曬所有肉汁,伴飯一流。松露野菌煎大蝦味道不過不失,略嫌松露未有帶出蝦的鮮味,做法類似黃金蝦,但配搭並不突出,屬不過不失。甜品香檳葡萄木槺杯很出色,有幾層囗感,display得很吸引!加左$14的生果茶屬本人至愛,主觀地比like佢!畢竟香港舖租貴,限時90分鐘要走,下次會再來試巧克力香草蜜糖磚塊。P.S.服務just okay,鄉音妹妹態度不溫不燙,整體服務okay.
慢煮味淋豬腳
2014-08-26
庆祝纪念
生日
慢煮味淋豬腳
2014-08-26 1229 浏览
茶木‧台式休閒餐廳TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant成日係FB見的人post的麵包加的雪糕的甜品一直都未有機會試終於7月試了結果一試難忘拿拿聲帶我老公再試哩間茶木首先大家要有心理準備要齊人排隊小一位都不能入場有限時用餐今天因為自從果日食完雞翼麵就心思思所以見銅鑼灣有分別時間尚早所以就帶老公去排隊試下啦我們分別點了鳳梨的海黑油雞翅麵晚餐套餐古早味三杯雞柚子茶黑加侖子慕斯蛋糕黑油雞翅麵-哩個雞翼麵我一食就愛上了湯底濃郁,麵彈牙得來又黏韌我直情成碗連湯清底鳳梨的海-哩杯無論顏色味道絕對係一流的享受古早味三杯雞-哩份晚餐份量比較少老公有的食唔飽但雞方面夠入味肉質滑而不鞋黑加侖子慕斯蛋糕-哩個甜品老公大讚黑加侖子味好重一點雪藏味都沒有老公今晚食唔飽但又好想試吐司但因為我今天食唔落甜品他就無奈同我埋單閃人說下次一定要同他黎試但頭先一路食又一路說食物咁小,都食唔飽哈哈先無我說得咁吸引男人幾時都變得口是心非架??
茶木‧台式休閒餐廳
我們分別點了
晚餐套餐
柚子茶

黑油雞翅麵-哩個雞翼麵我一食就愛上了
湯底濃郁,麵彈牙得來又黏韌
我直情成碗連湯清底

但因為我今天食唔落甜品
他就無奈同我埋單閃人
說下次一定要同他黎試
但頭先一路食又一路說
食物咁小,都食唔飽哈哈
先無我說得咁吸引
男人幾時都變得口是心非架??

2014-07-24
2014-08-19 1605 浏览
茶木係香港越開越多分店,今次我同位中同都要試下先得糖心蛋雞排肉燥飯雞排炸得好脆,跟鹽酥雞的口感基本上是一樣的,外面既炸漿不會過厚,咬落仲帶有酥酥脆脆的口感,肉質仍然好嫩,好食好食肉燥亦都好香好夠味,撈飯一流溏心蛋的流心程度理想,下次都會再叫肉燥飯辣子雞這道菜一看就覺得辣椒成了主角,辣度好啱我地,真係辣得好刺激雞肉大小切得剛剛好,又不失口感唯一缺點係需時耐少少,不知道是否因為工序繁複甜品就點左藍莓蜜糖磚塊賣相與外型方面,由三塊吐司整成,最低個塊係完整既,中間有切成一磚磚的小麵包,一口一粒好細心d麵包仲會搽左蜜糖,好似bbq個啲蜜糖麵包咁真係又正又甜,質地軟熟,溫度夠熱,直接入口已經超好味!!!!!!!點埋雪糕及鮮奶油,或者藍莓同士多啤梨,口感仲更加豐富!大愛!!!我地兩個人已經可以食哂整份厚多士,直頭好食到我地即時約左下個星期再黎過!!!我地坐在有梳化卡位的位置,座位都算寬敞舒適食物真係超好味,不過未試過飲品,下星期再黎試過!!!
茶木係香港越開越多分店,今次我同位中同都要試下先得
糖心蛋雞排肉燥飯
肉燥亦都好香好夠味,撈飯一流
溏心蛋的流心程度理想,下次都會再叫肉燥飯
辣子雞
這道菜一看就覺得辣椒成了主角,辣度好啱我地,真係辣得好刺激
雞肉大小切得剛剛好,又不失口感
唯一缺點係需時耐少少,不知道是否因為工序繁複
藍莓蜜糖磚塊
甜品就點左藍莓蜜糖磚塊

d麵包仲會搽左蜜糖,好似bbq個啲蜜糖麵包咁

我地坐在有梳化卡位的位置,座位都算寬敞舒適
食物真係超好味,不過未試過飲品,下星期再黎試過!!!
藍莓蜜糖磚塊
台灣小吃和甜品都很好吃,但更優質的是他們的服務態度永遠有日本人的感覺,很親切。甜品店的服務員更永遠帶著甜美的笑容,令人未吃先融掉,足以令人忘掉食物的不如意時(如果這麽不幸。)說這麽多,就是不擔心香港店能否引進台灣店的食物水準,更擔心香港服務員能否有台灣人的慢條斯理的親切,令我一進店內就能感受到像在台灣吃的氣氛一樣。幸好,銅鑼灣店的令人有意外驚喜,店員都笑得很甜,很有親切感,亦有有禮。最重要沒有香港典型的急速節奏,相信一般人愛台灣其一是愛上其悠閒的氣氛,此店這方面完全合格呢!當然食店最重要的還是食物吧。小弟沒有吃過台灣的茶木。但此多士麵包很脆,巧克力(朱古力)醬不濃不淡,不會有過份膩的感覺,士多啤梨醬因為小弟不吃,但朋友的推薦則說甜甜的,剛剛好。最重要的就有台灣的大大份感覺,不像香港的生活逼人,很小的份量啊。小弟推薦情侶到此店吃,大大的,两個人吃剛剛好,消費不會太高。只是要接受排隊的痛苦╮(╯_╰)╭(小弟排了20分鐘據說已不太久)
2014-07-15
  • 巧克力香草蜜糖磚塊
2014-08-13 1416 浏览
平時好hit既茶木長期大排長龍 呢日見有時間就決心一試 一去到好多好多人 等左45 分鐘 唔知係咪唔夠人手 D 安排好差 有位又唔俾人入 等落單都等好耐 叫左一個多士 同埋雞扒肉燥飯 其實都不外如是 個多士個樣係好靚好吸引 但係味道好一般覺得烘得唔係好好 有d 乾 而且無咩味 之前係其他地方食過 如果加 d 蜜糖會好好多最好食係個雪糕 反而個飯唔錯 個台式雞扒好脆好香口 但係覺得太厚粉 個糖心蛋 就整得岩岩好 清清地 中和番成碗飯但係份量太少 而且價錢仲俾出面貴 應該係短期內都唔會再食
平時好hit既茶木長期大排長龍
但係份量太少 而且價錢仲俾出面貴
應該係短期內都唔會再食
2014-07-23
2014-08-07 2067 浏览
第二次來此店,第一次是吃午餐+甜品,但其午市套餐味道實在太普通,今次我們先吃過午飯,只過來吃甜品。兩次都十分幸運不用排隊,可能是平日,加上3、4人枱比較少人等吧。不用考慮點什麼,當然是招牌甜品-朱古力香草蜜糖磚塊 ($68)磚塊吐司上放了朱古力雪糕、忌廉、新鮮士多啤利、棉花糖和朱古力醬。賣相非常精緻吸引,尤其忌廉從雪糕頂流下景象,使我們三個女生不停用手機影相,如果不是它已經在溶,大家也不會停😂。底部是由三塊烤得脆脆的厚吐司組成,控空中間並地吐司切成小塊,每塊吐司都外脆內軟及帶有點蜜糖的香甜味,再沾上朱古力雪糕和忌廉一同吃,甜而不膩,不消一會我們三個已經吃掉一大半。享受完一個會令人快樂的甜品,下午回到公司更有心有力工作😆。

享受完一個會令人快樂的甜品,下午回到公司更有心有力工作😆。
  • 朱古力香草蜜糖磚塊
2014-08-06 1726 浏览
假日游閒,晴天著名的台灣食店,出名的磚頭麵包。每次想食都要排隊。真係香港特色。現在的蜜糖磚塊愈開愈多。芒果草苺磚塊,麵包焗得十分香口。口感十分不錯。配合雪糕同忌簾十分美味,雪糕分量也足夠。台灣飯盒分量不足,作為午餐分量不足夠,作為下午餐分量就剛剛好。作為男士更是不足夠。味道也不錯。炸豬扒十分脆口。味道,口感十分不錯。作為小吃很好。台灣特色。 台式豬軟骨面。湯底味道足夠。麵質十分彈口。豬軟骨味道不錯而分量亦十足。台式飲料,讚。除了排隊太久。其他滿意。
假日游閒,晴天

著名的台灣食店,出名的磚頭麵包。
每次想食都要排隊。真係香港特色。
現在的蜜糖磚塊愈開愈多。

味道,口感十分不錯。作為小吃很好。台灣特色。

台式飲料,讚。

除了排隊太久。其他滿意。
2014-08-04 1472 浏览
濠仔泡飯很多濠仔, 湯很有味, 食到下面有很多細蝦仔, 食完想再叫, 夏天食特別開胃牛肉麵就比較普通, 麵的份量比較少, 但是粗幼不一, 不知是否人手制作. 如果有微辣會更佳.反而最食得飽就是出名的厚多士甜品, 要食得快, 因為雪糕凍, 多士仍然暖
题外话/补充资料: 特別喜歡枱面是個大鐘的設計
2014-06-08
午餐
朋友:「Wing,你厚多士嗎?」Wing:「甚麼料子丫= =」朋友:「哎呀!我在問你愛吃厚多士嗎」Wing:「…………」沒錯啦,朋友說的就是這家以厚多士聞夠的「茶木」啦,在幾經波折下,Wing終於有機會接觸這家餐廳了~!!!這次是跟朋友一行四人前往這家餐廳吃晚餐啦,人多得很,多的程度就是在一個小小的等待位置看到甚麼是人山人海。最後我們等了大概一小時(其實是要等大家下班以後並要過半人數才能入座啦= = )~=3=我們的主打當然是茶木最有名的「厚多士」啦。其實是「巧克力香草蜜糖磚塊」($68)啦。這座山餵飽了我們LOL先是巧克力香草,這個比餐牌的更誇張啦..因為香草醬多得我們也辨認不到這是我們點的巧克力香草蜜糖磚塊…試一口就知道不能一次過吃畢的..好吧,不打緊,我們決定先吃下面的厚多士。外層的厚多士有夠香脆的,大家都吃到停不了,有時候更沾上巧克力香草,其實就是雪糕來的啦,雪糕溶化在多士上,放進口裡有更深的層次喔~!!!厚多士中間是切開一小塊四方形的小磚,上面沾有蜜糖的,甜而不漏的,吃完一塊以後就會停不了的再吃一塊~!!!沾著沾著,最上層的巧克力香草都已經吃完了。這時才發現….原來……我們4
朋友:「Wing,你厚多士嗎?」
Wing:「甚麼料子丫= =」
朋友:「哎呀!我在問你愛吃厚多士嗎」
Wing:「…………」
巧克力香草蜜糖磚塊
沾著沾著,最上層的巧克力香草都已經吃完了。這時才發現….原來……我們4人都已經飽得要捧著肚子離開。
說真的,味道真的很好的啦,但大家都產生了一個疑問:為何有女生可以一人把整道菜都吃掉?是好味,但也很大份的說。太強了吧LOL
下次約多點朋友,一起來挑戰其他的口味吧~!!!
2014-07-25
巧克力香草蜜糖磚塊
2014-07-26 2326 浏览
勁多人排除。想試就要做好排隊1小時以上的心理準備。但用餐時間限90分鐘。炸雞排叫左要等25分鐘左右先到。店內服務質素方面:可以用"做又36唔做又36"黎形容。叫添水, 最少要叫3次, 先有人理你。食物方面:牛肉面好食(牛肉好淋同入味, 面彈牙), 炸雞排好食(雞皮炸到超鬆脆),吐司超難食呢個真係出乎意料之外!(面包唔脆, 亦唔夠熱, 雪糕溶唔到之餘, 又做唔到雪糕同面包一冷一熱的特別口感, 現在口感就等於隔夜吐司放舊雪糕上面加cream一齊食)~
勁多人排除。想試就要做好排隊1小時以上的心理準備。
2014-07-25 1842 浏览
是日去完在灣仔會展舉行的書展後便打算順道到銅鑼灣吃晚餐,見快要六時,想起今天又是星期六,所以先到茶木看看並排隊吃晚餐。 不過輪候時發生不愉快的事情… 事緣我們拿了籌號等位,大概等了二十分鐘後店員叫我們的籌號,但剛好前一秒baka去了洗手間,跟該名店員解釋後她只簡短答了「等一會叫你」,便直接叫一個籌號。 既然未能順利入座,惟有再等叫籌號,之後再等了大約十分鐘,店員叫籌號,但竟然是較後的籌號,她完全沒有放我們在心內。我立刻上前,她才記得並指示入座。 我明白未齊人當然不能入座,但如果以較好的態度跟客人解釋情況,而不是無禮無視的態度對待客人會給人更好的印象,希望食店能好好檢討店員在面對客人時的服務態度。眼見當天除了我以外,該店員同樣對其他食客露出不耐煩的樣子…因為是次不愉快的經歷,相信短時間內甚至更長的時間都不會想光顧茶木。 雖然剛才在輪候時不太愉快,但沒理由因為她而不開開心心吃飯呢! 甫坐下便打開這份茶木夏日號餐牌。雖然茶木有晚市的套餐優惠,但經我們計算後不算特別划算,所以我們還是單點食物。首先我們叫了煙燻鮭魚沙拉($58)。不太特別,份量合理。我們點了兩款麵食,首先是阿麻手

不過輪候時發生不愉快的事情

煙燻鮭魚沙拉
首先我們叫了煙燻鮭魚沙拉($58)。不太特別,份量合理。
阿麻手作蔥油麵($62)
我們點了兩款麵食,首先是阿麻手作蔥油麵($62)。我們被其「阿麻手作」四字吸引而點,其醬油是分開上的,食客可以根據自己的喜好而調節,但我們乾脆把全部倒進麵裡攪拌吃。
賣相似河粉的手作麵上鋪有很多香蔥、蝦米和花生,手作麵的質感跟河粉很不同,手作麵較為彈牙爽口,整體幾好味,但略嫌太多油,吃得多會有油膩的感覺。
蕃茄金粟田園手作麵
另外點了蕃茄金粟田園手作麵($62)。同樣是手作麵,但一款為台式,另一款式西式,各有特色。蕃茄手作麵的賣相不錯,配料感覺很健康有營,但這款手作麵的質感則一般,可能煮得太久,沒有阿麻手作蔥油麵般彈牙,較為軟腍。
綜合水果茶
茶木的飲品份量一向偏多,所以我提議一起喝綜合水果茶($52)。配上水果粒,冰冰冷冷喝起來格外清新,保持水準。

如果不計用餐前門口侍應的不禮貌待遇,茶木絕對是一個能舒舒服服用餐、味道又不錯的選擇。雖然進店內後侍應們均很友善,但經過今次後還是暫別茶木吧!
2014-07-19
2014-07-22 1792 浏览
第二次在茶木用餐,,無論第一次在旺角還是這次在銅鑼灣,仍然是要排隊(好久哦,才6點左右就排了)經過接受成績和尋找學校的折磨後,十分肚餓t^t早上9點的豬柳蛋都不能再支撐我的身體了~一坐下就馬上打開餐牌選食物,由於對意粉情有獨鍾,這次也不例外地選擇了另一款(因為第一次食的黑松露意粉超級好吃),友人原本是要選擇蝦salad,好賣的原因吧,一早就賣完了~~~最後就選擇了這個雞塊salad!order之後,上食物的速度都算快,唔知點解唯獨個salad要等耐d,,菠蘿飲品>圖文不符,實物同照片差太遠!至於味道方面,沒有很重的菠蘿味,當中有d疑似菠蘿渣的菠蘿粒,個人不推薦這款飲品!草莓飲品>好像不差,因為友人沒有投訴(haha...)我沒有嘗到亞嬤蔥油麵>算不上難吃,但上面鋪的蔥絲幹不討好,麵要加旁邊的醬油才有味道,個人覺得不好吃,雞塊salad>d雞塊好好味,炸到外皮又未到脆的程度,咬落去又唔覺得厚粉,醃製的味道好正~好喜歡喜歡食salad的吃貨們可以試下我應該會繼續幫襯,試嗮全部的食物

喜歡食salad的吃貨們可以試下

我應該會繼續幫襯,試嗮全部的食物
菠蘿xxx(忘記了)
亞嬤蔥油麵(類似的名字,在推薦的地方就見到)
雞塊salad
2014-07-14