餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期)
资讯:

2018-01-13 262 浏览
台式食物很適合香港人口味。茶木食物好味,適合年輕人。食物選擇多,炸雞翼最好味。服務員有禮貌,態度積極唯周末太多人,等位時間過長,等候時間約一小時。座位較逼,傾計太方便。
台式食物很適合香港人口味。茶木食物好味,適合年輕人

食物選擇多,炸雞翼最好味。服務員有禮貌,態度積極

唯周末太多人,等位時間過長,等候時間約一小時。
座位較逼,傾計太方便。
水菓茶
雞翼餃子
雞翼餃子
2017-12-15 397 浏览
叫左個炸雞排麵同鮮草芋圓,之前都有食過呢兩隻餐,前者水準keep得好好,但一食到芋圓就失望了……炸雞大大份,麵都好好食,但冇影到相。至於服務上,唔知係唔係下午去食,啲餐出得慢左。所以除左芋圓外,其他正餐都係好食嘅
炸雞大大份,麵都好好食,但冇影到相。
至於服務上,唔知係唔係下午去食,啲餐出得慢左。
所以除左芋圓外,其他正餐都係好食嘅
2017-12-07 398 浏览
約左個朋友係德福廣場度食飯,佢話想食台灣野,所以就去左茶木食。茶木原來午餐勁抵食,我同朋友叫左兩個午餐自選套餐(HKD67)。前茶就所有餐都一樣,有黑麻油炸菜雞腎,麻油醬大豆芽,古早滷水蛋,我覺得咁樣既配搭係幾開胃,有台式風味。至於主食,我地就分別要左四式拼盤(有牛,豬,鴨同豆腐)同埋沙茶烤夫燜牛腹腩。拼盤樣樣都有d,同埋味道唔錯。個牛腹腩就啖啖肉,d烤夫都大大件。另外個餐都包埋飯麵,我地就要左紅燒牛肉手作麵和古早肉燥飯。紅燒牛肉麵係茶木signature,好味同有水準呢個係一定既。而個肉燥飯都不過不失,而且份量都唔少。個餐玫瑰花味,就叫左玫瑰紅茶同紅豆薏米水。個紅茶有玫瑰花香味,個薏米水就有好多紅豆。整體黎講,抵食,好味同埋超值

整體黎講,抵食,好味同埋超值
2017-11-30
2017-11-27 396 浏览
是日同幾位好朋友聚一聚,有男又有女,食乜先適合大家口味?餓啫啫諗到R一R啫...就黎到呢間唔算好多人等位嘅茶木大大粒鮮菇,可惜口感太硬,有d難咬,而水餃就唔錯,不過同一般水餃冇乜分別,而麵嘅質地幾彈牙,可惜分量比較少朋友A嘅雞排麵,同上面一樣首先麵嘅份量唔夠,但酥炸雞排唔錯係新鮮炸起,皮脆而唔會油淋淋,呢碗算好食小弟認為咖啡係應該配薯仔先好食惹味,而用左地瓜就會有d甜,咖啡冇港式咖哩咁香,不過牛腩肉質算淋身,而有蠟祝點住keep住個溫度,不過都係整色整水之作。用上鮮菠蘿而唔係罐頭,可惜又係份量好少,但味道酸酸甜甜都ok,同咕嚕肉屬同一派系是也。追加一個炒A菜,有圖有真相,油淋淋是也!扣分扣分總結味道尚叫合格,但cp值太低,未必會返桌!

香菇水餃麵

酥炸雞排麵

咖哩地瓜燜牛腩

鳳梨鮮果甜酸肉

野菌炒A菜

追加一個炒A菜,有圖有真相,油淋淋是也!扣分扣分

總結味道尚叫合格,但cp值太低,未必會返桌!
酥炸雞排麵
2017-11-14 327 浏览
下午同朋友去德福廣場行街,行行下見有啲攰,就想搵間餐廳坐下食個下午茶。見到茶木就諗起佢個招牌厚多士,就決定食佢啦。我地叫左個士多啤梨厚多士,好大份,真係兩個女仔都未必食得晒。味道都係不過不失,個人覺得有點太甜,但呢份多士賣$80,我覺得真係貴左啲。另外我叫左杯熱珍珠奶茶,啲珍珠太淋,沒有口感,有點失望。朋友叫左杯特色飲料,已經唔記得佢叫咩名,但朋友說很難飲,飲左兩啖就冇飲了茶木食物的水準不算高,而下午茶每人都要$100來說實在有點不值。

2017-11-11
2017-10-21 409 浏览
閒日放假,約左friend 係德褔食lunch 勁多人等位,見呢問人龍算長,便試一試,價錢係德褔堂食來講算中價,一個lunch有齊小食,飲品,主食,份量足,未道Ok,不過飯菜不太夠熱(個人喜好)。
閒日放假,約左friend 係德褔食lunch

台灣菜近年在香港發展速度固然是快,開了很多不同風格的台灣菜餐廳,不過大多都有個共通點,就是定位較平民化,貼近台灣最為人熟悉的「夜市文化」。餐廳內裝飾大多是具台灣懷舊色彩的海報、廣告或圖畫。但是坊間有一間台灣菜餐廳,設計剛剛跟那些台灣菜餐廳剛剛反其道而行,內裡樓面設計比較大方的休閒餐廳風格,還曾經找來明星做代言人,為餐廳拍廣告做宣傳,這餐廳的名稱叫做「茶木」。只要稍為用心在網上搜尋器作出搜尋,就會不難發現,「茶木」其實是某著名中式燒臘餐廳集團名下的餐廳。跟「茶木」同一旗下的餐廳風格五花八門,例如粥麵餐廳「靠X住」,還有我曾經遇過粗暴不禮貌對待,我已列入黑名單的「東京築X拉麵」。「茶木」屬於台灣菜休息餐廳,本來有一道很有名氣的甜品小菜,叫做「蜜糖磚塊」。可惜當我去到「茶木」位於九龍灣「德福廣場」的分店,正值下午茶時段,所以我在下午茶餐牌內,看不到「蜜糖磚塊」的蹤影。不愧是大型飲食集團旗下的台灣休閒餐廳,「茶木」連區區一個下午茶的餐牌,賣的食品也被計算得那麼徹底那麼盡。以「蜜糖磚塊」那麼華麗的造型,想以便宜地道的下午茶價錢享受,根本就很難做得到。就算「茶木」真的能夠把「蜜糖磚塊」以比較便宜的

就算「茶木」真的能夠把「蜜糖磚塊」以比較便宜的下午茶價錢出售,估計「茶木」亦會有相應措施去應對,例如份量減半等等。讓他們可以有錢賺到盡,不會亂給着數給食客去享受。

我來到九龍灣「德福廣場」分店的「茶木」,「茶木」以開放式樓面設計去歡迎客人。「茶木」在下午茶時段沒有派店員門口,不用按電腦屏幕取籌,只要餐廳未滿座,基本上都自由入座,隨你的便。

汲取了在「東京X地拉麵」中伏的教訓,我在「茶木」拍照時都儘量做到小心翼翼。從餐廳樓面向外拍攝,這動作是必須的,就算有侍應店員上前質問,起碼還可以辯稱是「拍攝商場」而已。

至於拍攝餐廳樓面,我會比較小心處理,儘量避免拍攝餐廳內部的廚房。經驗告訴我知,一般餐廳對拍攝廚房內部的動作,反應有時會偏向敏感,不知道是否擔心有人做間諜,或者是「衛生幫」呢?

這個想法,是我看過許冠文跟張艾嘉主演,講述老牌燒鴨飯店,跟外來入侵的連鎖快餐店鬥法抗衡的電影《雞同鴨講》後,我才開始有「衛生幫」的想法。

說回食評的主題,由於我來到「茶木」正值下午茶時間,又不想捱貴價食蜜糖磚塊。有點不情願的情況下,點了「茶木」的台式下午茶餐,下午茶餐包括「芝心雞翼配鹽酥雞」,飲品配黑糖珍珠奶茶。

點餐之後不久,「芝心雞翼配金黃鹽酥雞」配「黑糖珍珠奶茶」很快便立刻完成,和被侍應端着送到檯上。可能因為「茶木」是飲食集團旗下的餐廳關係,所以食品的賣相造型,都比坊間其他的台灣菜餐廳漂亮很多。

例如「茶木」的下午茶「芝心雞翼配金黃鹽酥雞」,又用上近期食店最常用,盛載炸類食品的必備餐具:鐵製炸籠餐具一個。「茶木」為免炸雞翼和鹽酥雞流出來的油,會弄髒鐵製炸籠餐具,唯有再在餐具和食品之間,加上一層隔油紙。
芝心雞翼配金黃鹽酥雞

整個「芝心雞翼配金黃鹽酥雞」裡面,共有「兩大隻」芝心雞翼,底層全部是炸金黃鹽酥雞。兩者在我的眼中,都是台灣有名的代表美食,而且兩者相對於「豪X大」的炸雞排,炸雞排用的炸油曾經為人非議,令我現在都已經很少食用。

反而裡面釀有芝士餡的「芝心雞翼」,雖然「茶木」廚房釀入的芝士餡,不像很多很豐滿的樣子,做不出芝士拉絲效果,但是味道和口感還不算很差勁。

「芝心雞翼」的本體雞翼,雞翼不算小隻,雞肉都算很多,所以就算「茶木」釀入的芝士餡沒有預期那麽豐富,芝士味濃味還差一點點。但是炸芝心雞翼吃下去的飽滿口感,就可以做得讓我很滿足。

當然,如果「芝心雞翼」的芝士餡再多點,芝士味道再濃郁一點,效果可能會令我更滿足。吃完「芝士雞翼」,我就開下探索,食「鐵籠」底層的金黃鹽酥雞。

鹽酥雞炸出來,效果跟預期一樣,外層都是比乾燥。但是我曾經在將軍澳吃過「繼X香香雞」,他們的香香雞是新鮮炸起,和比較飽滿的炸雞粒。而且「繼X香香雞」的員工,還要每次用夾切開香香雞,確保香香雞完全熟透才賣給客人。

所以我每次幫襯「繼X香香雞」,都經常吃到新鮮飽滿的炸雞粒,反而「茶木」的效果則略遜一籌,稍嫌鹽酥雞的皮比較乾燥,雞肉口感尚算飽滿,味道不夠「繼X香香雞」那麼辣。

至於跟下午茶餐上檯的「黑糖珍珠奶茶」,「黑糖珍珠奶茶」的黑糖甜味算是中等偏高程度,可以喝明顯的黑糖原味,多於珍珠奶茶本身的茶味,儘管「黑糖珍珠奶茶」的茶味還算合格,但黑糖味道明顯蓋過了奶茶味。

自從我病癒過後,就忽然開愛上了飲奶茶,和台灣口味的珍珠奶茶,儘管奶茶本身的咖啡因會影響睡眠質素,但是我現在已經,對飲原味奶茶,和珍珠奶茶都飲到上了癮,停不了下來。
黑糖珍珠奶茶(凍)

「黑糖珍珠奶茶」裡面的仙草珍珠口感,一跟以往喝過一樣煙韌和耐嚼,或許仙草珍珠是愛好珍珠奶茶的人,飲用珍珠奶茶時必定要做的一件大事,但是我就對仙草珍珠的感覺,一路在慢慢褪色。

總結整個「茶木」下午茶餐的評語,價錢是稍嫌昂貴了一點,埋單共要支持五十元左右,就有兩隻芝心雞翼餡和味都不足,鹽酥雞雞皮厚而且乾,黑糖珍珠奶茶黑糖味蓋過奶茶味,五十元一餐是性價比不足,比預期失望。

但是失望歸失望,「茶木」又未至於差得不值得再幫襯,下次我來「茶木」,就算明知「蜜糖磚塊」沒有下午茶,價錢又不便宜,我還是「不到黃河心不死」,要吃過一次才能「死心」……
2017-09-21
$51.7 (下午茶)
芝心雞翼配金黃鹽酥雞
黑糖珍珠奶茶(凍)
2017-09-23 585 浏览
作為茶木fans的我間中找會去食~ 好多間分店我也食過了~諗諗下先發現原來單單在九龍灣已經開了3間分店!!Megabox~德福~淘大~雖然有3間咁多, 但lunch time都係會爆滿今日約了3個同事去德褔的茶木, 已經一早搵人偷走出去搵位先, 所以先唔使等位!個個都叫午餐A有迷你版2個餸+1個肉燥肉/麵+飲品= $67+10%首先我點了燉肉排+鹽酥雞+肉燥飯排骨煮得幾淋, 鹽酥雞脆口仲有杯飲品, 食完飽晒同事A點了燻海鱸魚+鹽酥雞+香芋新竹米粉同事B點了豆乳雞+四季豆+肉燥飯同事C點了豆乳雞+炸花枝+肉燥麵有好多種唔同的配搭, 啱晒成日想試新口味的我如果有選擇困難就有排選了
個個都叫午餐A
有迷你版2個餸+1個肉燥肉/麵+飲品= $67+10%

首先我點了燉肉排+鹽酥雞+肉燥飯
排骨煮得幾淋, 鹽酥雞脆口

仲有杯飲品, 食完飽晒

同事A點了燻海鱸魚+鹽酥雞+香芋新竹米粉

同事B點了豆乳雞+四季豆+肉燥飯
同事C點了豆乳雞+炸花枝+肉燥麵
有好多種唔同的配搭, 啱晒成日想試新口味的我
如果有選擇困難就有排選了
2017-09-22
2017-09-16 518 浏览
對於[茶木]的食物我是愛點不愛點,今次不說不愛的那些,只說愛的"吐司"和"甜品"…… 下午茶經常吃的😋。[奶油酥吐司]單點 HK$ 40 另收加一。吐司類食物是[茶木]的強項,飽浸咗甜奶油的吐司,烘烤到鬆脆,切成長條狀,可以優雅咁吃,甜、香、脆,好味😍。[熏衣草珍珠奶茶]單點 HK$ 35 另收加一。第一次試熏衣草味的飲品,有點怪味,口感差過原味的珍珠奶茶。[黑糖芋圓水果仙草(SET)]送黑糖珍珠奶茶,HK$ 45 另收加一。[仙草]即是涼粉。[芋圓]是一種台灣的傳統甜點,煙煙韌韌,咬落QQ的有彈性又有糯性,拌合紅豆、米仁、涼粉、爆珠等一起,配上碗底的刨冰一齊食,不僅僅是色彩亮麗,而且口感也是甜蜜到沁入心脾😍。至於[黑糖珍珠奶茶],還是那句話——原味的珍珠奶茶更加好味點😜。奉上下午茶餐牌供參閱。

[奶油酥吐司]單點 HK$ 40 另收加一。
奶油酥吐司

[熏衣草珍珠奶茶]單點 HK$ 35 另收加一。
第一次試熏衣草味的飲品,有點怪味,口感差過原味的珍珠奶茶。
熏衣草珍珠奶茶

[仙草]即是涼粉。
黑糖芋圓水果仙草(SET)

黑糖芋圓水果仙草

奉上下午茶餐牌供參閱。
2049 浏览

奶油酥吐司
黑糖芋圓水果仙草
2017-09-16 334 浏览
茶木一定好多人都食過,聽過,因為價格又吾系話太貴,d野又好食,環境仲裝修得好休閒風,好令Tim,而我最中意食就系磚塊啦,無論系芒果,士多啤梨,定系石板街味,都一樣咁好食,仲要食到勁飽!
2017-09-13 273 浏览
放工後,與朋友相約在九龍灣看電影,朋友又想買電話所以去左電話店睇睇,睇下一陣時間尚早無咩人,所以決定去食野先經過茶木唔洗排隊就入左去坐下來,見睇下餐牌就叫了以下幾樣食物:照燒醬大雞排一來到外觀好吸引😍😍好大塊雞排但味道遜色一點,唔夠鬆脆可口😕有點兒失望香煎沙朗肉燥飯看起來比較細碟,味道都很好味,沙朗肉質都好嫩滑,挺好的!整體而言,價錢和食品質素都很好,會再次回來的餐廳;甜品好起來都好吸引😍可惜已經餓,唯有有機會再試試甜品。

經過茶木唔洗排隊就入左去坐下來,見
睇下餐牌就叫了以下幾樣食物:
照燒醬大雞排

照燒醬大雞排
一來到外觀好吸引😍😍好大塊雞排
但味道遜色一點,唔夠鬆脆可口😕有點兒失望

香煎沙朗肉燥飯

香煎沙朗肉燥飯
看起來比較細碟,味道都很好味,沙朗肉質都好嫩滑,挺好的!

2017-09-06
2017-09-04 236 浏览
本來約左朋友 但臨改左食飽左但又想揾個地方坐下就去左附近既茶木飲下野雖然茶木最得我心係佢既麵包磚但食飽左只好點飲品...咁多種熱茶入面 揀左水果茶 因為又有得飲又有得食下生果唔少台式餐廳都有水果茶 但飲過幾次都好淡... 仲要收五六十蚊今次呢杯有驚喜喎 四十蚊都唔洗首先水果片有西瓜 橙 青檸 火龍果等等深黃色既水果茶唔單止得個顏色味道更係幾年飲過最濃同夠果味既水果茶其實飲落佢似果汁多D  因為入面充滿住水果蓉 一啲都唔水酸酸甜甜咁 好開胃! 比起飲其他熱茶呢個幾抵飲
本來約左朋友 但臨改左

食飽左但又想揾個地方坐下

就去左附近既茶木飲下野

雖然茶木最得我心係佢既麵包磚

但食飽左只好點飲品...

咁多種熱茶入面 揀左水果茶

深黃色既水果茶唔單止得個顏色

味道更係幾年飲過最濃同夠果味既水果茶

其實飲落佢似果汁多D

因為入面充滿住水果蓉 一啲都唔水

酸酸甜甜咁 好開胃!

比起飲其他熱茶呢個幾抵飲
2017-08-29 317 浏览
8月17日,同老婆🐷開開心心食茶木😍雖然係火車站,老婆🐷亂發脾氣,不過係logon 門口都可以好返,第二條規矩,食飯前解決,實在太好了。之後去左九龍灣食茶木,其實到左九龍灣之後搵左一陣搵唔到間店係邊,老婆🐷想放棄,不過好彩我肯堅持,咁先食到一餐咁美好既茶木😍所以,有時候,只要堅持,忍耐過去既話,美好既野就係眼前。既然有墨汁面,緊係要試下啦,其實老婆🐷鐘意食墨汁意粉,不過呢到得墨汁手作面,點知一試就覺得超好味,d 面既口感岩岩好,唔太軟又唔太硬😍d 墨汁味又唔會奇怪,總之就好好味啦❤️❤️墨汁專家,我老婆🐷都好認同☺️不過老婆🐷覺得更加正既係呢個牛肉米粉,老婆🐷大讚佢個湯底好好入味,d 牛肉又唔會un,煮到軟林林,超正。我食落都覺得d 羅白,無論係紅羅白又好,白羅蔔都好,都好甜好好味。係唯一美中不足既就係d 米粉唔夠吸收到湯底既味,米粉有d 淡,不過整體黎講都好抵讚。兩杯野飲都唔錯,一杯係唔知咩水果汁,勁多果核=.=珍珠奶茶就正喇,唔太甜,有茶味,d 珍珠甜甜地😍呢個太甜,唔識欣賞...我同老婆🐷都覺得又唔抵食又唔鐘意食😣走果時發生左一段小插曲,我去左埋單果時,老婆🐷唔小心打爛左隻玻璃杯。我一
8月17日,同老婆🐷開開心心食茶木😍

兩杯野飲都唔錯,一杯係唔知咩水果汁,勁多果核=.=
珍珠奶茶就正喇,唔太甜,有茶味,d 珍珠甜甜地😍

走果時發生左一段小插曲,我去左埋單果時,老婆🐷唔小心打爛左隻玻璃杯。我一聽到聲,嚇到個心離一離,驚老婆🐷唔知有咩事,即刻沖埋去老婆🐷身邊😣好驚d 玻璃碎飛濺果時𠝹到佢隻腳,好彩最後都冇事🙏🏻
我以後都唔會隨便離開老婆🐷架喇😣錫返😘😘
2017-08-27 384 浏览
和朋友去九展聽聲演會,8時開塲,6時半雞尾酒會,朋友擔心酒會沒有東西吃,要餓著肚子聽聲演會,於是建議去吃下午茶!朋友看了德福廣場的水牌後,選擇了茶木。環境不錯,只是餐廳內冷氣較弱!我點了紅燒牛肉麵,湯底沒有牛肉味,只是很濃的醬油味,但牛肉不錯,夠大塊夠厚且軟;麵條爽滑彈牙!朋友點了香菇水餃麵,湯底很油膩,水餃一般,麵條跟牛肉麵一樣,爽滑彈牙!我和朋友分別點了玫瑰花洋甘菊花茶(茶味不錯)及熱帶水果茶(果味香濃!啖啖熱情果味)2人下午茶要$242,貴唔貴?在我心中,好食就唔貴,我自己覺得不值得,但這間餐廳的食物用來填飽肚子還是可以的!

朋友看了德福廣場的水牌後,選擇了茶木。

環境不錯,只是餐廳內冷氣較弱!

紅燒牛肉麵

香菇水餃麵

2017-08-26
2017-08-22 259 浏览
這是我第二次光顧茶木上次光顧另一家分店,嚐過紅燒牛肉麵,但不太對我的口味這次來吃午餐,從lunch set中點了醬燒豬軟骨麵加$9,飲品升級優惠,可選原價$32或以下的飲品紅豆抹茶拿鐵($34),因而要補差價醬燒豬軟骨麵,湯底就跟紅燒牛肉麵的味道差不多湯底雖夠濃味,但總是覺得不夠香配料沒那麼多,就只有香菜&豬軟骨豬軟骨份量算多,亦煮得夠稔夠入味!紅豆抹茶拿鐵,雖然面層好多忌廉,而且又有紅豆但抹茶的微甘,令整杯飲品不會過甜!很好喝!整體來說,還是上次另外吃的墨汁奶油花枝手作麵比較好吃湯麵的吸引力對我來說還是稍弱呢!
這是我第二次光顧茶木
上次光顧另一家分店,嚐過紅燒牛肉麵,但不太對我的口味
這次來吃午餐,從lunch set中點了醬燒豬軟骨麵
加$9,飲品升級優惠,可選原價$32或以下的飲品
紅豆抹茶拿鐵($34),因而要補差價
醬燒豬軟骨麵
醬燒豬軟骨麵,湯底就跟紅燒牛肉麵的味道差不多
湯底雖夠濃味,但總是覺得不夠香
配料沒那麼多,就只有香菜&豬軟骨
豬軟骨份量算多,亦煮得夠稔夠入味!
紅豆抹茶拿鐵
紅豆抹茶拿鐵,雖然面層好多忌廉,而且又有紅豆
但抹茶的微甘,令整杯飲品不會過甜!
很好喝!

整體來說,還是上次另外吃的墨汁奶油花枝手作麵比較好吃
湯麵的吸引力對我來說還是稍弱呢!
2017-06-29