2023-06-07
🔷 🍵🎶 ℂℍ𝔸𝕐𝔸 𝔻𝔸ℝ𝕌𝕄𝔸 - ℙ𝔼ℕ𝔾 ℂℍ𝔸𝕌〰️放假同💙一齊去咗坪洲玩,享受寧靜休閒嘅假期☺️不過食飽先有力氣郊遊,所以一到埗,享受左中午烈日當空1秒鐘嘅太陽,就即刻走入嚟碼頭附近嘅日式咖啡小店食嘢打卡🥰〰️ 餐廳風格都以日式擺設為主,亦有室內室外座位選擇室內還有日式榻榻米座位同埋冷氣😆所以我哋揀咗坐入面。坪洲一向讓人感覺都是親情很重要的,而餐廳都感覺有cafe和在家一樣的感覺,除了感到很舒服,也令我們感到內心溫暖😌🍽 🔹日式滑蛋豆腐飯(🌿)Ella一向比較喜歡食素的關係,特意選擇了滑蛋豆腐飯。餐廳利用了日本蛋炒嘅滑蛋,蛋味濃郁,口感滑溜,豆腐好入味,米飯粒粒飽滿分明,飯量啱啱好😊 🔹日式醬油炸雞三文治三文治勁足料,一大塊炸雞、新鮮嘅蕃茄和菜配上秘製蜜糖芥末醬好惹味好好食😋大大啖勁滿足🤤🔹炸薯條配茄汁·蜜糖芥末(🌿)薯條🍟不可不吃,最喜歡係幼身嗰種,好脆身,配上秘製蜜糖芥末醬酸酸甜甜,好好味😋➰🔹藍泡泡藍泡泡淨睇個名已經好吸引,好夢幻嘅感覺,忠愛藍色嘅我好興奮😂 好靚💙係甜甜哋嘅梳打。🔹海鹽焦糖焙茶鮮奶有一層厚厚嘅奶泡😍,顏色層次分明,培茶味香濃,鮮奶幼滑,海鹽焦糖鹹鹹甜甜,整
🎶 ℂℍ𝔸𝕐𝔸 𝔻𝔸ℝ𝕌𝕄𝔸 - ℙ𝔼ℕ𝔾 ℂℍ𝔸𝕌
🍽
🔹日式滑蛋豆腐飯(🌿)
🔹日式醬油炸雞三文治
🔹炸薯條配茄汁·蜜糖芥末(🌿)
🔹藍泡泡
🔹海鹽焦糖焙茶鮮奶
有一層厚厚嘅奶泡😍,顏色層次分明,培茶味香濃,鮮奶幼滑,海鹽焦糖鹹鹹甜甜,整體唔會太甜👍🏻
🔹焙茶紐約芝士蛋糕
店舖採用咗京都直送嘅焙茶嚟整,焙茶同芝士味都好濃郁。蛋糕挺身,連埋餅底增添咗層次感,不甜好好食,順帶一提,餐廳入邊有好多甜品,賣相都好靚❤️❤️
🔍 題外話
餐廳老闆不停鑽研各式各樣日本美食,調研出適合香港人口味,餐廳食物款式包羅萬有,即使款式多元化,但老闆都有佢個人嘅宗旨,採用最合適嘅原材料,配合簡單嘅調味,為每位客人度身訂造適合個人嘅口味,老闆亦經常到日本繼續深造食好野,務求精益求精,帶日本的原味道,喺呢個偏遠嘅小島上面呈現出匠人精神,多一個品質嘅選擇。
🔜小秘密
餐廳亦有提供一款日本生啤,唔係周圍地方有得飲㗎,供應商仲會派日本人上門品鑒這杯日本生啤,有沒有合乎酒泡既標準比例先可以售賣,識貨嘅朋友仔密切留意。