2022-04-23 48 浏览
好耐冇嚟過,今日經過,本來係想食雪糕,見到佢有個粟米味,好似幾吸引,點知諗諗吓到最後都係叫咗杯黑糖珍珠鮮奶鐵觀音。珍珠夠彈牙,不過都真係好彩我叫咗少甜,可能因為有黑糖嘅關係,所以叫咗少甜都十分之甜
2022-04-18 67 浏览
一直都聽聞呢度野飲好靚好好飲,所以今次特登嚟到尖沙咀買咗兩杯試吓,士多啤梨雪糕奶昔($48)淨係聽到野飲個名都已經覺得好邪惡,士多啤梨雪糕加埋沙冰嘅口感真係冇得輸,奶味好香濃少甜之後甜到啱啱好。另外嗰杯蜜桃手搖冰茶($34)就更加解渴,嗌左少甜少冰, 嘢飲嘅份量都唔會少咗,30幾蚊有咁大杯真係好抵,比喺出邊更加大杯。最令人驚喜嘅係呢度嘅柚子芝士蛋糕($28)。本身見到外貌平平無奇對佢唔係好大期望,但係食落超!好!食!我會為咗佢再來幾次😻😻😻柚子清香味喺每啖蛋糕中間滲出來,而且每一啖都食到好平衡嘅柚子同埋芝士味,蛋糕嘅質地軟熟,比起平時嘅紐約芝士蛋糕稍微軟一點,所以更加容易入口,細細件食完飯食都完全唔會有罪惡感~
2022-04-18
2022-04-15 80 浏览
今日同朋友去尖沙咀買鞋, 行到攰攰地, 需要搵個地方坐坐叉個電, 但係又唔肚餓, 所以就喺附近搵下有咩地方可以坐低飲杯嘢抖抖, 尖沙咀大部分飲品店都係take away, 難得呢間有得坐低, 非佢莫屬啦!我嗌左杯焦糖芝士玫瑰茉莉花茶厚厚嘅焦糖芝士奶蓋, 濃郁嘅芝士味, 配合好重玫瑰茉莉花香嘅茶底, 味道非常豐富.朋友嗌左杯麻糬芋泥茉莉鮮奶綠佢嘅芋泥激多, 飲落啖啖都充滿芋泥, 仲要唔係全部都打到爛哂, 仲有啲係顆粒狀, 口感十分之好, 麻糬又煙煙unun.另外佢可以加28蚊食件cake, 決定嗌多柚子芝士蛋糕同朋友一齊share! 柚子嘅清新, 將本身芝士蛋糕嘅油膩感一掃而空, 柚子味超濃, 蛋糕質地軟滑, 身為一個柚子控嘅我表示非常滿意🤤.
我嗌左杯焦糖芝士玫瑰茉莉花茶
朋友嗌左杯麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2022-04-13 81 浏览
➡️食盡尖沙咀之飲品 — 茶墨—————————————————————最近天氣熱左,係尖沙咀行街經過The One,緊係要叫番杯野飲飲下喇。我今次就比呢間茶墨吸引咗😋 茶墨主打茶墨主打水墨風系列既飲品,每杯飲品都好似水墨畫咁,打卡一流! 舖頭有座位同企位,可以閒聊或者慢慢chill都得~🔸❄️麻薯芝麻烏龍鮮奶茶 $39今次呢杯芝麻芝麻味既奶茶就以芝麻拉出水墨既效果,好味又好睇,推薦鍾意芝麻味嘅你😆 另外麻薯咬落煙韌,正👍🏻🔸🧋黑糖珍珠鮮奶鐵觀音 $37飲落甜度適中,奶同茶既比例岩岩好,黑糖珍珠夠多,食極都有,呢個組合其實冇得輸🤣💭Other comment:以上飲品都可以免費加cream,而且可以以優惠價加Cake/Gelato。 我就加咗個柚子乳酪味既gelato,食落酸酸甜甜,好fresh好有夏天既感覺,比想像中有驚喜😛🍽食物: 7/10🌌環境: 7/10👔服務: 7/10🎖CP值: 7/10
➡️食盡尖沙咀之飲品 — 茶墨

🌌環境: 7/10
👔服務: 7/10
🎖CP值: 7/10
2022-04-11 105 浏览
茶墨一向出名中國水墨畫風的飲品,製作出來的飲品就恍如中國水墨畫一樣美麗。今次發現了意式雪糕系列的飲品同樣出色💕💕回頭率100%小店設有小量堂食座位,位置隱蔽,適合閒聊🥰🥰士多啤梨雪糕奶昔$48粉紅色少女心💕士多啤梨味手工雪糕加上牛奶🥛,調製成一杯粉紅色凍飲🥤當中還加入了新鮮士多啤梨🍓增加飲品的口感士多啤梨口味較甜,不愛甜的朋友可以叫少甜😙抹茶雪糕奶昔$48抹茶味同樣出色💚點了少甜口味,飲到茶味的香濃😙😙雪糕奶昔非常幼滑,奶昔上面還可以加上鮮忌廉🤩不過小編怕肥,所以沒有加🤪加了應該更幼滑黑朱古力味意式雪糕+$29意式手工雪糕是小編的最愛🤎🤎🤎黑朱古力味簡直是完美可可濃度高,甜度非常好,手工雪糕綿密,入口即溶,係雪糕界的極品🤎除了雪糕外,還有多款蛋糕供選擇。下次要試吓其他款式先🥰

今次發現了意式雪糕系列的飲品同樣出色💕💕回頭率100%

小店設有小量堂食座位,位置隱蔽,適合閒聊🥰🥰

士多啤梨雪糕奶昔
當中還加入了新鮮士多啤梨🍓增加飲品的口感
士多啤梨口味較甜,不愛甜的朋友可以叫少甜😙

抹茶雪糕奶昔

黑朱古力味意式雪糕
+$29
意式手工雪糕是小編的最愛🤎🤎🤎黑朱古力味簡直是完美

除了雪糕外,還有多款蛋糕供選擇。下次要試吓其他款式先🥰

2022-04-07 76 浏览
茶墨!黑糖珍珠芒果鮮奶 ($39)呢間茶飲店最招牌嘅就係水墨風系列黑糖掛杯模仿水畫筆係咪好有創意呢!打卡都好正,佢絕對唔係得個樣,味道都10分OK整體來講唔算太甜,芒果鮮奶配黑糖呢個組合比較少見,原來都幾算幾有驚喜,芒果香甜,珍珠更軟糯且彈牙。呢間茶飲店我一定支持,除咗係良心🐤🐥🐣小店,次次店員都好好☑️因為減糖、凍啲、走冰之類,店員都會盡量幫你做質素好,夠足料,尖沙嘴the one 好就腳!冇理由唔幫襯
茶墨!
黑糖珍珠芒果鮮奶 ($39)

呢間茶飲店最招牌嘅就係水墨風系列
黑糖掛杯模仿水畫筆
係咪好有創意呢!打卡都好正,
佢絕對唔係得個樣,味道都10分OK
整體來講唔算太甜,
芒果鮮奶配黑糖呢個組合比較少見,
原來都幾算幾有驚喜,芒果香甜,
珍珠更軟糯且彈牙。

呢間茶飲店我一定支持,
除咗係良心🐤🐥🐣小店,
次次店員都好好☑️
因為減糖、凍啲、走冰之類,
店員都會盡量幫你做
質素好,夠足料,
尖沙嘴the one 好就腳!冇理由唔幫襯
2022-04-07 58 浏览
👣 茶墨 Tea Brush👣⁡🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨🎨⁡茶墨有一系列墨水風嘅飲品最為signature😎除咗飲品之外 亦可以買蛋糕及gelato款式同口味都幾特別 旁邊還有少量座位及立食位落完單就可以去嗰邊慢慢嘆啦🤪⁡⭐️⭐️麻糬芋泥茉莉鮮奶綠🍵 HKD$39⭐️⭐️⁡用綿密芋泥掛杯營造出特色潑墨效果 一飲茉莉綠茶味道頗突出好清新 整杯唔會太甜🤪芋泥勁順滑無顆粒感 好正最中意係麻糬代替咗珍珠嘅角色細細粒又煙韌 增加咗咬口😆不錯😜⁡味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰
👣 茶墨 Tea Brush👣

不錯😜

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:💰💰
2022-04-03 86 浏览
最近先第一次試呢間🤣🤣-🔻麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶(少甜)$39烏龍奶茶底唔算太濃,所以飲完都唔會太膩~攪勻仲飲到粒粒芝麻,超滿足🥰麻糬份量都唔少,質地有少少硬身,幾有咬口~-👀個人喜愛度:8/10🔜回訪可能:⭕️-🚩 茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

最近先第一次試呢間🤣🤣
🔻麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶(少甜)$39
👀個人喜愛度:8/10
🔜回訪可能:⭕️
🚩 茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

2022-04-02 72 浏览
同同事3點3下午茶去買野飲~ 朋友話想飲茶墨~ 我地見到有雪糕奶昔系列!於是我地就叫左士多啤梨雪糕奶昔同埋抹茶雪糕奶昔兩個味道都好好飲呀!我想講個雪糕真係好滑好香口!大贊!!抹茶味相對清一點~ 喜歡小甜可選士多啤梨味既甜到都岩岩好!正!講明3點3又點可以無蛋糕呢!我地叫左柚子芝士蛋糕~ 清新又好味~ 芝士味香濃!配合埋柚子味唔會膩餐廳地點好方便~就係the one 4樓~ 環境簡潔坐得好舒服,仲有好多雪糕可以揀🥰
同同事3點3下午茶去買野飲~
朋友話想飲茶墨~ 我地見到有雪糕奶昔系列!
於是我地就叫左士多啤梨雪糕奶昔同埋抹茶雪糕奶昔
兩個味道都好好飲呀!我想講個雪糕真係好滑好香口!大贊!!

抹茶味相對清一點~ 喜歡小甜可選

士多啤梨味既甜到都岩岩好!正!

講明3點3又點可以無蛋糕呢!
我地叫左柚子芝士蛋糕~ 清新又好味~
芝士味香濃!配合埋柚子味唔會膩

2022-04-01 49 浏览
嚟親The ONE我多數都係TST做Facial , SET 頭, 今日終於得閒D ,所以唔使咁急趕,做完仲可以去「茶墨」慢慢坐低嘆杯茶。旁邊還有少量座位及立食位落完單就可以去嗰邊慢慢嘆啦🤪上次喝完黑糖珍珠芒果鮮奶🥭🧋 ($39)讓我念念不忘🤤🤤黑糖掛杯好靚😗芒果味同黑糖奶幾夾,珍珠煙韌,成日行過尖沙咀都會飲~鐵觀音茶味香 加上鮮奶👍🏻黑糖珍珠Q甜 不算太膩😋個水墨掛杯做得幾靚,好有水墨畫feel。味道方面,好有驚喜。

旁邊還有少量座位及立食位
落完單就可以去嗰邊慢慢嘆啦🤪

上次喝完黑糖珍珠芒果鮮奶🥭🧋 ($39)讓我念念不忘🤤🤤

鐵觀音茶味香 加上鮮奶👍🏻
黑糖珍珠Q甜 不算太膩😋
個水墨掛杯做得幾靚,好有水墨畫feel。
味道方面,好有驚喜。
2022-03-28
2022-04-01 53 浏览
嚟到尖沙咀每次都心郁郁想飲茶墨🧋見到杯靚靚野飲就開心天氣突然又凍咗 點杯熱飲抹茶鮮奶🍵叫咗小甜 同將鮮奶轉咗豆奶明顯好香豆奶味 仔細啲可以嘗到抹茶#teabrush
嚟到尖沙咀每次都心郁郁想飲茶墨🧋
見到杯靚靚野飲就開心
天氣突然又凍咗 點杯熱飲

抹茶鮮奶🍵
叫咗小甜 同將鮮奶轉咗豆奶
明顯好香豆奶味 仔細啲可以嘗到抹茶

#teabrush
外卖自取
1️⃣ 麻糬芋泥鮮奶綠 (少甜) $39 🤍4/5🌩 外觀上同樣地係水墨好有美感🥰🌩 呢款鮮奶綠嘅茶味相對較特出✨🌩 麻糬唔會好甜配上奶綠啱啱好,細細粒好煙韌😋😋🌩 飲到一團團嘅芋泥球,唔會好散但係又好融,好鐘意呢種口感😍2️⃣ 紫薯鐵觀音沙冰 (少甜) $39 🤍3/5🌩 賣相好靚💕📸深淺紫色配搭出水墨畫嘅型態🎨🌩 好大杯,而且沙冰磨得好細滑好唔錯☺️🌩 紫薯味較茶味突出,不過第一次飲茶底嘅沙冰幾特別,配上紫薯有微微回甘嘅感覺😋🌩 唔知係唔係加左cream飲落有小小酸🤔下次唔加cream再試試佢~3️⃣ 日式奶茶蛋糕 (正價飲品+$28) 🤍4/5🌩 連個盒都係水墨畫風好靚😍🌩 蛋糕好軟綿,配上軟滑嘅忌廉好match😋🌩 淡淡嘅奶茶味唔會過甜👍🏼✨
1️⃣ 麻糬芋泥鮮奶綠 (少甜) $39 🤍4/5
🌩 外觀上同樣地係水墨好有美感🥰
🌩 呢款鮮奶綠嘅茶味相對較特出✨
🌩 麻糬唔會好甜配上奶綠啱啱好,細細粒好煙韌😋😋

2️⃣ 紫薯鐵觀音沙冰 (少甜) $39 🤍3/5
🌩 賣相好靚💕📸深淺紫色配搭出水墨畫嘅型態🎨
🌩 好大杯,而且沙冰磨得好細滑好唔錯☺️

3️⃣ 日式奶茶蛋糕 (正價飲品+$28) 🤍4/5
🌩 連個盒都係水墨畫風好靚😍
🌩 蛋糕好軟綿,配上軟滑嘅忌廉好match😋
🌩 淡淡嘅奶茶味唔會過甜👍🏼✨

麻糬芋泥鮮奶綠
紫薯鐵觀音沙冰
日式奶茶蛋糕
2022-03-30 68 浏览
行街行到攰,最好就是坐下喝一杯珍珠奶茶,見到這家店有比較特別的飲品,而且旁邊有少許坐位,可以休息一下。今次試咗最出名嘅水墨畫系列 - 麻薯芝麻烏龍鮮奶茶,選擇了少甜和少冰,原本飲品上有一層cream,店家會詢問需不需要,本人不是太喜歡cream,所以選擇了不要。店家用芝麻糊做出水墨效果,非常有藝術感,淡淡的烏龍奶茶配上芝麻味,幾特別,但烏龍奶茶的味有點淡,芝麻味有點蓋過烏龍奶茶味,店家用麻薯粒粒取代珍珠,而麻薯粒粒十分又咬勁,不是太甜,這個飲品的配搭很特別,可以一試。

麻薯芝麻烏龍鮮奶茶
麻薯芝麻烏龍鮮奶茶
🥭黑糖麻糬芒果鮮奶 ($39)係咪喺menu揾唔到呢杯野呢~🤣因為鐘意食煙煙韌韌嘅野,同店員request咗將珍珠轉做麻糬🤍呢款係招牌水墨風系列四款之一,黑糖掛杯模仿水墨畫筆跡好igable,一攞即刻心心眼😍店員提醒打完卡記住攪勻先飲,如果唔係就會好甜架喇~芒果鮮奶同黑糖呢個combination幾清新,充滿芒果香之餘甜度剛剛好;麻糬份量唔少,比起珍珠更軟糯同有咬口,成杯野再昇華好飲咗🥰呢度茶飲嘅製作好有心思,好多配搭都係獨一無二岀面冇,絕對唔係得個樣🥰除咗茶飲外,呢到仲有🍰蛋糕同🍦低脂gelato可以加配架😋🔸鮮奶飲品可以揀牛奶或植物豆乳,素食/乳糖不耐症人士都可以選擇
黑糖珍珠芒果鮮奶
🥭黑糖麻糬芒果鮮奶 ($39)
係咪喺menu揾唔到呢杯野呢~🤣
麻糬份量唔少,比起珍珠更軟糯同有咬口,成杯野再昇華好飲咗🥰

2022-03-26
下午茶
黑糖珍珠芒果鮮奶
假日經開尖沙咀想搵地方坐低抖抖經過,點咗杯玫瑰茉莉花茶$32我平時飲茶都會走甜,但茶低往往會因為無甜水或者因為水溫過高而變得澀;但呢杯茶就完全無呢個問題,茶香得嚟唔會淡又有陣陣玫瑰香,聽講佢哋仲有水墨風系列茶飲~ 期待下次再試!📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖