2021-02-21 1132 浏览
趁仍是假期便一早去尖沙咀学整面包,用了不少气力当然要吃返啲甜嘢加力。完全是藉口,哈! 想吃便吃吧! 最紧要是开心和不要过量。在The One见到一间开放式的茶店,环境光猛,以白色为主调,装潢简约,感觉挺舒服,看到其中一边的墙身镶上一幅幅大型的产品海报,看来很吸引。大家可选择堂食或外卖,用膳区分左右两边,但座位唔多,只有数张二人枱和一排单人企位。另外,还设有开放式的泡茶区和意大利雪糕区,下单处旁还有一个小小的饼柜。细阅各份menu,饮品有八大系列,有水墨风、雪糕奶昔、经典奶茶、乳香茗茶、焦糖芝士、冰摇茶、精选纯茶和养生茶。虽然四款水墨风卖相好吸引,但我却看中了热朱古力鲜奶伯爵茶 Chocolate Earl Grey Milk Tea ($34)。店员好细心,叮嘱饮品较热,要小心呀!。待一会,呷一口,入口暖笠笠,刚好!原来这杯饮品没有添加糖份,故不用指定少甜,果然一点也不甜腻,啖啖伯爵茶的甘香,茶味相当突出,反而欠了一点朱古力味,相信是伯爵茶迷的首选。凡购买正价饮品便可以优惠价追加甜品,可选蛋糕、蒙布朗或意大利雪糕。见今日低脂意式雪糕口味好吸引,本想吃开心果和铁观音茶味,可惜刚刚唔食得冻
热朱古力鲜奶伯爵茶
热朱古力鲜奶伯爵茶
以优惠价追加甜品,有得饮又有得食
凡购买正价饮品便可以优惠价追加甜品,可选蛋糕、蒙布朗或意大利雪糕。见今日低脂意式雪糕口味好吸引,本想吃开心果和铁观音茶味,可惜刚刚唔食得冻野,为了身体好就要听话,下次先再吃吧!
日式奶茶蛋糕
转考虑蛋糕,有数款选择,来得茶店,当然继续吃茶,就吃日式奶茶蛋糕Japanese Milk Tea Cake(+$28),其size 细细,岩晒一次不能吃得太多的人,正是我,哈!卖相挺不错,忌廉和蛋糕相间,共有六层,顶层唧了些焦糖和洒了些果仁碎。忌廉挺甜滑,而糕身质感都算松软,唯独是糕底乾了一点。啖啖吃到淡茶香,不算好浓,甜度又适中,吃完都不觉甜腻,不错!
-----------------------------
今日所饮所吃都是以茶为主,虽有伯爵茶和日式奶茶,但都未够满足,还想吃埋抹茶岩烧蜂蜜蛋糕、铁观音茶意大利雪糕,饮埋养生茶,还有…..不过,都是一次不能太多,分次吧!
2021-02-19
2021-06-06 139 浏览
黑白分明的水墨画⚫️⚪️满杯都是艺术🎨 麻糬芝麻乌龙鲜奶茶 ($39)如像喝较稀的芝麻糊,真材实料。想不到芝麻味道跟乌龙茶的烘焙味十分配合☕️,茶与其他材料的配搭也有用心考究过。麻糬则是糯米小丸子🍡,因本身自己不太喜欢珍珠,这里用麻糬取代,却又能做到烟韧口感,正合我意麻糬芋泥茉莉鲜奶绿 ($39)而有咬口的芋泥上则是清香的茉莉花茶,这杯茶香味较突出🍵 主角的光环反而落於茉莉花茶,脱俗的香气令较为饱肚的芋泥不会太腻。再次配麻糬小丸子,麻糬的烟韧跟芋泥的颗粒咬口做成了丰富的口感点茶饮用优惠价可以加配蛋糕或低脂gelato,这里用饮品、蛋糕、雪糕,巧妙地将茶於不同形态中呈现出来。日式奶茶蛋糕 (+$28)吃一口带蜂蜜香的奶茶海绵蛋糕,松软湿润的海绵蛋糕体,配轻盈的鲜忌廉🍰,无负担地轻松完成一件-「杯中茶 心中墨」致还在坚持分清黑白的我们-茶墨尖沙咀The One 4楼411号舖1230-2200
黑白分明的水墨画⚫️⚪️满杯都是艺术🎨

麻糬芝麻乌龙鲜奶茶 ($39)
麻糬芝麻乌龙鲜奶茶

麻糬芋泥茉莉鲜奶绿 ($39)
麻糬芋泥茉莉鲜奶绿

日式奶茶蛋糕 (+$28)

日式奶茶蛋糕

「杯中茶 心中墨」
致还在坚持分清黑白的我们

茶墨
尖沙咀The One 4楼411号舖
1230-2200
麻糬芋泥茉莉鲜奶绿
2021-05-27 769 浏览
系商场行街,行耐左自然都会想饮返杯野,叹返下甜品,行经the one呢间茶墨,见到d野饮款式不少,而且又几特别,所以决定同朋友一试。饮品店有少量座位同企位,都唔错的,本身我都想坐一坐饮下野,不过朋友说想把握时间shopping,所以我地都系决定买外卖。我买左杯芋泥茉莉鲜奶绿,颜色好靓味道仲好好,入面有芋泥蓉,甜甜的,带点杰身,好幼滑好好味,啖啖都好香浓既芋泥味。另外茉莉茶都好香,好好饮。我都好锺意杯底仲有好多麻糬,QQ弹弹好好味,好满足,而且都几大杯架,抵饮。朋友点了芝麻乌龙鲜奶茶,黑色既芝麻令杯野饮仲靓,靓到好似水墨画咁,好靓。味道好似系度肉紧好香既芝麻糊咁,好好饮好香浓,芝麻味好重,锺意芝麻口味既朋友都必会喜欢。入面都有大量麻糬,好正。大满足。买野饮仲可以以优惠价加配雪糕或蛋糕,我都加配了一件抹茶红豆蛋糕。抹茶味好重,而且中间仲有粒粒红豆,不错不错。蛋糕质感好实在,好充实的感觉,又唔会好甜,好清新,爽。

芋泥茉莉鲜奶绿

我买左杯芋泥茉莉鲜奶绿,颜色好靓
芝麻乌龙鲜奶茶

抹茶红豆蛋糕

2021-05-21
$50 (其他)
芋泥茉莉鲜奶绿
芝麻乌龙鲜奶茶
抹茶红豆蛋糕
2021-05-06 670 浏览
周末约了朋友去尖沙咀食饭逛街,还未正式到夏天就已经热到要穿短衫短裤了,我们当然是找一些有冷气的商场去逛一下。聊到有点口渴脚又有点累,想起THE ONE有几间甜品或饮品店,於是就去找一间试下。这间茶墨,原来店名同产品是有关联的,就是他们的水墨风饮品。除了饮品之外,他们也有日式蛋糕和雪葩。我们点好饮品之後就找个位置坐低。我选择了麻糬芝麻乌龙鲜奶茶,因为不想饮太甜的饮品所以要了微甜少冰,出到黎的饮品简直就是一杯饮得到的水墨画,黑色的芝麻就像是墨水一样点缀了白色的鲜奶茶。喝一口,是香浓的芝麻味,鲜奶和乌龙的味道很夹,甜度是我喜欢的程度。每一口都饮到了麻糬,比起普通的珍珠,麻糬更加烟韧美味,也更加衬托得起这杯水墨风饮品。朋友点的士多啤梨雪糕奶昔亦一样的出色,粉红色的外表也激起了我们的少女心,拿起不停拍照,士多啤梨配上香滑的雪糕,每一口都是细腻的,少甜之後味道也是刚好我们喜爱的味道。我们也点了一件日式奶茶蛋糕,两人一齐分享。吃一口蛋糕,是浓烈的茶香味,茶香的海棉蛋糕配上幼滑的忌廉,十分好味。

2021-05-02 691 浏览
嚟亲The ONE我多数都系放工去做Facial,所以次次都好冲忙。今次终於约咗喺闲日做,所以唔使咁急赶,做完仲可以去「茶墨」慢慢坐低叹杯茶✌🏻。其实我想帮衬好耐,皆因好想试佢嘅水墨风饮品😍。小店面积细细,半开放式嘅店舖设计,座位唔多,我同朋友等咗阵先等到企位。如果系堂食嘅客人,当买完饮品後就会获发咇咇机。呢度嘅饮品款式几有自家特式,例如水墨风茶饮、雪糕奶昔、焦糖芝士奶盖、冰摇茶等,价钱偏贵,最平嗰杯都要$29,不过胜在大大杯,有成500ml至600ml🥤。除咗饮品外,佢仲有卖蛋糕同低脂意式雪糕🍨。店员好好人,不断叫我哋可以试咗味先买。紫薯铁观音沙冰($39),饮品真系做到水墨风格☯️,正如小店所述,达至<杯中茶·心中墨>嘅境界。沙冰味道几特别,虽然饮品无心目中咁紫色💜,但紫薯味相当浓郁,浓得嚟又唔会太假。沙冰口感唔止有好多冰碎,仲有一种「沙」嘅感觉。整体亦唔会太甜,几值得试。焦糖芝士玫瑰茉莉花茶($35),店员介绍先用饮品盖个洞饮,之後再用饮管搅匀饮。呢度嘅芝士奶盖富有焦糖味,但仍然比预期中咸🧀,而味道亦比较重,搅匀後会盖过茶味🍵。清香柚子芝士蛋糕(单价$34/饮品追加
紫薯铁观音沙冰
焦糖芝士玫瑰茉莉花茶
清香柚子芝士蛋糕
清香柚子芝士蛋糕(单价$34/饮品追加价$28),🍰芝士蛋糕系正常地好食,蛋糕质感软滑,渗出淡淡柚子香🍋。题外话,个纸盒包装好得体啊。
总括嚟讲,茶墨好有独家风味,难怪吸引到唔少客人,长期爆场👏!
2021-04-23
紫薯铁观音沙冰
2021-07-17 0 浏览
作为一个对茶充满100%喜爱嘅人 成日系the one行过见到呢间舖都比佢嘅店名吸引 今次就一於的起心肝去试下💪🏻佢系一个虽然系类似pop up store嘅型式 但系佢都有几张枱比客人坐下 行街行到攰绝对系一个好好嘅休息点佢地嘅menu好丰富 除左手摇茶品之外 仲有雪糕🍦同蛋糕🍰 全部都有茶味😋 钟意茶味嘅人一定唔可以错过如果唔系自己一个都想试埋佢地嘅雪糕蛋糕都好想试多几款😤因为我只系自己一个就净系叫左一杯 焦糖芝士 浓香铁观音茶同埋一件日本奶茶蛋糕我真系好耐无系香港饮过好饮嘅芝士奶盖香港有好多舖头嘅芝士奶盖都劲难饮 今次试饮茶墨嘅奶盖真系有惊喜🥰 佢唔系普通嘅芝士奶盖 佢仲有好香甜嘅焦糖味😋 同下面嘅浓茶好夹 佢地嘅铁观音超香超浓 钟意超浓茶味一定要试🙈🙈件蛋糕都系有惊喜嘅 系街好小食到好浓茶味嘅雪糕 虽然佢无写呢件蛋糕用咩茶做 但系一食落口我食到好香嘅伯爵茶味🥰 蛋糕上面嘅忌廉亦都好食 好厚实👍🏻

今次就一於的起心肝去试下💪🏻

如果唔系自己一个都想试埋佢地嘅雪糕

蛋糕都好想试多几款😤

焦糖芝士 浓香铁观音茶

我真系好耐无系香港饮过好饮嘅芝士奶盖

香港有好多舖头嘅芝士奶盖都劲难饮

焦糖芝士 浓香铁观音茶
2021-07-16 0 浏览
难得Happy Friday食完饭就嚟左茶墨买野饮做饭後甜品见到人流都几多 不过啲staff手脚好快 所以落完单揾左个靓位都唔洗点等就有野饮!餐牌主打水墨风见到呢个玫瑰洛神花茶好养生麻薯芝麻乌龙鲜奶茶真系似幅水墨画咁几有气派 饮落好浓芝麻味得嚟又有乌龙茶嘅醇香加埋奶茶嘅滑同埋麻薯嘅烟韧 一杯饮品睇得又食得仲要有多重口感非常之正 令人一试爱上Friend 叫左黑糖珍珠芒果鲜奶因为大家都系麻薯控 所以佢将珍珠转咗做麻薯佢个配搭又好似几match佢话饮落芒果同黑糖嘅味都好出色我地再加多左个日向夏橙芝士蛋糕欣赏用纸包装够环保蛋糕入口清新香口芝士creamy口感线滑海棉蛋糕底松软见到呢个芝麻味嘅蛋糕都几新颖 下次先再食佢雪糕都有! 小小一间店满足晒甜品控嘅需求
见到人流都几多
不过啲staff手脚好快
所以落完单揾左个靓位都唔洗点等就有野饮!

餐牌主打水墨风

下次先再食佢

雪糕都有!
小小一间店满足晒甜品控嘅需求
2021-07-16 1 浏览
想试茶墨好耐,一直都比佢地奶茶嘅外表吸引😍呃like一流😜每杯饮品都好似艺术品咁靓,除左饮品,连蛋糕都系走水墨昼风,件件都好靓,而且同真嘅艺术品一样每杯都系独一无二💛🥤麻糬芝麻乌龙鲜奶茶 $39「以茶作昼」呢款自然就系以芝麻化成最基本款嘅黑色墨水芝麻味好浓😍😍饮落似稀释左嘅芝麻糊,反而乌龙茶唔系几饮得出😢麻糬好烟韧好香糯米味,而且份量好多,饮到最後都仲未食哂😋成件艺术品咁靓嘅奶茶值得一试💫
想试茶墨好耐,一直都比佢地奶茶嘅外表吸引😍呃like一流😜

🥤麻糬芝麻乌龙鲜奶茶 $39
「以茶作昼」呢款自然就系以芝麻化成最基本款嘅黑色墨水
麻糬好烟韧好香糯米味,而且份量好多,饮到最後都仲未食哂😋
成件艺术品咁靓嘅奶茶值得一试💫
2021-07-16 0 浏览
去THE ONE 行街,经过已经hit左好耐嘅茶墨😎隔离嘅小伙伴话要饮番杯消消暑😮‍💨😮‍💨成间铺超级无敌多人,我哋都等成大约15分钟先有位坐,不过见到场面墟冚都有个信心保证😆一定系好好饮先keep住咁多人流!我哋嗌左铺头最signature嘅水墨风饮品:分别系 麻糬芋泥鲜奶绿 同埋 麻糬芝麻乌龙鲜奶茶,仲嗌左件cake开心些牙~两杯嘢都系铺头嘅皇牌,毫无疑问外观都好打卡able😆饮落啖啖都有烟韧mochi,劲有口感!我自己私心推介芋泥嗰杯,因为芋头同奶绿都系我飞佛~而且用上鲜奶调制,特别健康!呢个日式奶茶蛋糕,奶茶味出奇地浓,而且cream同cake嘅比例适中,就算on diet都唔怕食多几啖😝😝
去THE ONE 行街,经过已经hit左好耐嘅茶墨😎
隔离嘅小伙伴话要饮番杯消消暑😮‍💨😮‍💨

我哋嗌左铺头最signature嘅水墨风饮品:

两杯嘢都系铺头嘅皇牌,毫无疑问外观都好打卡able😆
饮落啖啖都有烟韧mochi,劲有口感!

2021-07-15 0 浏览
夏天依个天气就系会令人成日买野饮!😂 一直都好钟意食d烟烟韧韧嘅野😍经过茶墨就见到有麻薯芝麻乌龙奶茶 (因为见佢有d麻薯系入面被吸引左lol), 就叫左杯黎试下😆吾知系吾系少甜左嘅关系 味道有d淡 芝麻味比我想像中淡有少少失望😣 如果芝麻味浓返少少就perfect啦!😫 加上麻薯无味所以搞到成杯好似无乜味咁☹️ 可能吾好少甜会好返少少😂 好在有d麻薯韧韧地比我咬下都觉得无咁吾开心🤣 同埋杯野以泼墨式嘅外型好值得打下卡😂
夏天依个天气就系会令人成日买野饮!😂

2021-07-15 0 浏览
因为系附近staycation先试下,一杯好似40几,唔好嘥钱啦各位。都唔明点解咁多like。我就系俾啲like呃咗去试。叫杯芋头唔记得咩,啲珍珠都未煲熟呀大佬!不嬲出面台式嘢饮都要少甜先冇咁甜,呢杯唔知点形容,总之就系唔好饮
2021-07-13 0 浏览
茶墨有四款招牌水墨风饮品包括有:🖤🤍黑白色既麻糬芝麻鲜奶乌龙茶🤎🤍啡白色既麻糬芋泥茉莉鲜奶绿🧡🖤橙白黑色既黑糖珍珠芒果鲜奶💜💖紫粉红既紫薯铁观音沙冰虽然水墨风特饮个样好吸引 但因为午餐太过丰富 令我唔想饮有奶既特饮所以就叫左杯焦糖芝士奶盖玫瑰茉莉花茶🌹本身芝士奶盖已经有焦糖既甜 所以茶底叫左小甜umm 不过我自己口味都系觉得芝士奶盖应该配唔甜既茶 或者系觉得玫瑰阵味唔系太夹所以如果下次叫焦糖芝士奶盖系列 可能我会叫另一款或者下次有机会试吓个书卷气息既水墨风特饮🖌
茶墨有四款招牌水墨风饮品

本身芝士奶盖已经有焦糖既甜 所以茶底叫左小甜

所以如果下次叫焦糖芝士奶盖系列 可能我会叫另一款

或者下次有机会试吓个书卷气息既水墨风特饮🖌

2021-07-12 8 浏览
星期五下班後与朋友仔逛完街,吃完晚餐後,特意来到这间人气手摇杯试一试佢主打的水墨风情的手摇杯。店内饮料和食物的种类也不少,我和朋友商量了很久後,决定各自喊了一杯水墨风系列的饮品: 麻糬芝麻乌龙鲜奶茶(少甜热饮) $39、黑糖珍珠芒果鲜奶(少甜冻饮) $39 和一件日向夏橙芝士蛋糕 $28.首先,麻糬芝麻乌龙鲜奶茶(少甜热饮) $39,第一口喝下去的时候芝麻味较为突出,可能因为有鲜奶味混淡了乌龙茶,但味道有别於其他奶茶甜腻的感觉,反而有几分风味。里面的麻糬很烟韧弹牙,喝完半杯奶茶後就不停地一口接一口的吃麻糬。之後,黑糖珍珠芒果鲜奶(少甜冻饮) $39,第一口的芒果味好浓,甜甜的,但又不会太甜得过腻,因为鲜奶完美地中和了芒果的甜腻,之後的珍珠口感劲道很好,一口一个停不下!最後的那一份日向夏橙芝士蛋糕 $28. 虽然份量小小,但有很浓的果香味,酸酸甜甜的味道在夏日非常的开胃,很适合做餐前餐後甜品!

2021-07-09
2021-07-11 2 浏览
同朋友叫咗2杯正常冰嘅嘢饮,等咗好耐原来杯野饮一早得咗但部call机无响过。然後杯野啲冰溶哂,饮咗一啖又唔冻又淡,想话叫佢加返啲冰,点知佢唔肯,然後比一杯冰我叫我自己加,想问下我系街到点样加啲冰落去一杯满咗嘅嘢饮到?跟住问佢可唔可以换过杯,始终系因为你地嘅疏忽导致杯野饮放咗系到咁耐,点知佢都系话唔得。🙂香港嘅珍珠奶茶舖咁多,以後真系唔会再帮衬呢间态度咁差嘅舖,亦会叫朋友唔好帮衬,费事又遇到咁嘅事。
2021-07-11
2021-07-11 0 浏览
见到咁多人系ig打卡,自己心思思都想黎。呢到卖点系水墨画风格嘅茶饮。外观都好有心思🤩假期黎都几多人,堂食都要等下位。落左单要等10分钟左右。见到店员慢慢将芝麻酱搽上个杯到,所以花时间一啲,但为左打卡都值得😆~~~~~~~~~~~~~~~~~~~麻糬芝麻乌龙鲜奶茶🧋杯野真系好似一幅水墨画咁,好有艺术感,个主题都好特别,靓到忍唔住不停影相。麻糬口感烟韧,少少甜,配黑芝麻好似食紧糖水咁,乌龙茶茶味好浓,沟埋鲜奶都几夹,唔会互相抢味。成杯野都唔会太甜,而且出面好似冇咩呢个组合嘅饮品,值得一试👍🏻士多啤梨雪糕奶昔🍓呢杯奶昔士多啤梨味好重,而且阵味唔系假士多啤梨味,奶味都好浓,加埋雪糕系上面真系好邪恶,锺意食甜野嘅人就最啱,有雪糕食又有奶昔饮,同埋呢杯野好够冻,夏天饮好正!日式奶茶蛋糕🍰蛋糕都有几款,有清香柚子芝士蛋糕、日向夏橙芝士蛋糕、黑芝麻巴斯克芝士蛋糕、岩烧峰蜜蛋糕等等呢几款都比较特别,不过我朋友唔食芝士,所以拣左日式奶茶。蛋糕有淡淡奶茶香,唔太甜,买黎做下午茶都唔错呢到除左有茶饮、蛋糕,仲有雪糕食,不过因为太饱就冇嗌~下次再黎食过😋

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

麻糬芝麻乌龙鲜奶茶🧋

士多啤梨雪糕奶昔🍓