2022-05-20 851 浏览
鍾意食港女下午茶嘅你一定有聽過呢間堪稱全港第一嘅酒店自助餐下午茶🏨除咗有佢哋嘅三層架teaset 之外 佢哋仲可以任食自家製雪糕同埋甜品!佢哋嘅雪糕有成10款口味咁多 旁邊中有廚師即刻整嘅窩夫🧇同pancake 超好食呀😋
2022-05-19 732 浏览
環境清靜,坐得舒服,服務員有禮。生果和雪糕都係任食。個tea set咸點和甜品都好味。入左會,香檳半價。優點最高嗰層甜品,唔會太漏太甜,每款各有特色。Scone有四個,味道不錯!
環境清靜,坐得舒服,服務員有禮。
生果和雪糕都係任食。
個tea set咸點和甜品都好味。
入左會,香檳半價。
優點最高嗰層甜品,唔會太漏太甜,每款各有特色。
Scone有四個,味道不錯!
2022-05-14 956 浏览
有一日突然day off,約咗個friend諗住去食酒店下午茶,諗住食傳說中好難book嘅Tiffin,點知又真係有最後一個位。因為冇預先預約,所以唔係坐窗邊位,但酒店樓底極高,枱與枱之間都唔會好逼,所以就算唔係坐窗邊位梳化位都坐得好舒服,張枱亦都夠大。侍應會先拎個茶盒過嚟介紹每一種茶,揀好之後就會連同下午茶架一齊送上,下午茶菜式好豐富,有蝦沙律,火腿芝士牛角包,同埋signature 嘅三層架,包括scone, 鹹點同甜點。Scone鬆脆可口,牛油味好香,上枱嘅時候都有微暖,好食。鹹點方面各方面都正常,最鍾意鴨肝多士,香口回甘,唔會太重味。甜點方面,我去嘅時候係秋天主題,所以菜式都會配合返有啲紅莓,榛子合桃等等嘅元素,因為我本身唔係好鍾意食紅莓,所以D甜點我就覺得麻麻地。Tiffin最正嘅地方就係佢哋有自家製雪糕,而且係無限任食,所以其實呢個下午茶真係會食到你飽到上心口,雪糕口味好豐富,而且好有特色,我最鍾意食芒果糯米飯口味,呢個真係必食,香甜芒果配上粒粒分明嘅糯米飯,整成雪糕完全唔覺得奇怪,好食😋鍾意食下午茶嘅朋友真係極度推薦大家堂食Tiffin下午茶,食物豐富服務好,而且有liv

鍾意食下午茶嘅朋友真係極度推薦大家堂食Tiffin下午茶,食物豐富服務好,而且有live music 真係chill住過日晨。

2021-11-12
之前同朋友慶生book左風評唔錯嘅tiffin afternoon tea🎂剛好遇上復活節special menu 好有節日氣氛🐇服務環境都非常好 現場鋼琴表演令人食得放鬆🎹三層tea set 賣相非常適合打卡📸仲有 sweet corner 即叫即整甜品雪糕當天體驗左一個高貴寫意的下午✨完全明白晒點解貴婦咁鍾意High tea🍨星期一至五$368pp; 星期六及日$398pp +10% service charge🍰原味英式鬆餅(配:檸檬忌廉,高脂忌廉,士多啤梨果醬)🥓法式鹹點烤芝士火腿三文治鵝肝帕爾馬火腿手指三文治雞蛋三文治自家製煙燻三文魚撻青豆撻配雅枝竹番茄沙律鹹點不過不失,最好食竟然係火腿三文治🙈其他味道都幾特別 特別到食完要睇翻menu先知食左啲咩🌝好唔好食就真係好睇個人口味😅🍮法式甜點車厘子慕絲蛋糕, 配酸車厘子醬芒果熱情果忌廉撻開心果朱古力夾心蛋糕 黑芝麻夾心蛋糕甜點比鹹點更為出色 亦有復活節限定設計每樣甜點上的裝飾都非常精緻✨但大部份都偏甜 食完會有點頭痛的程度😶🍨自助/即點即製甜品吧 - 包括窩夫,班戟,自家製雪糕,水果及甜點心 即叫即製窩夫溫溫熱熱 配上雪糕冰火交融
剛好遇上復活節special menu 好有節日氣氛🐇
服務環境都非常好 現場鋼琴表演令人食得放鬆🎹
三層tea set 賣相非常適合打卡📸
仲有 sweet corner 即叫即整甜品雪糕
當天體驗左一個高貴寫意的下午✨
完全明白晒點解貴婦咁鍾意High tea🍨

🍰原味英式鬆餅(配:檸檬忌廉,高脂忌廉,士多啤梨果醬)

🥓法式鹹點

烤芝士火腿三文治
鵝肝帕爾馬火腿手指三文治
雞蛋三文治
自家製煙燻三文魚撻
青豆撻配雅枝竹番茄沙律

鹹點不過不失,最好食竟然係火腿三文治🙈
其他味道都幾特別 特別到食完要睇翻menu先知食左啲咩🌝
好唔好食就真係好睇個人口味😅

🍮法式甜點

車厘子慕絲蛋糕, 配酸車厘子醬
芒果熱情果忌廉撻

🏡環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
👨🏻‍🍳服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
🤑Cp 值:⭐️⭐️⭐️

2022-05-12 1169 浏览
今日食早午餐自助餐, 除左環境及氣氛 ,其他都與期望的有所不同…. 可能因5 星級酒店及 價錢$7xx 加一的關係, 都有些期望… 但可惜換來是非常失望…… 食物質素平平,款式少, 性價比差 每位客人有龍蝦及蛋 送,蛋的烹調是好的,但龍蝦質素勁差,好多隻都是不太新鮮 , 我哋有成10 個大人,因此都可以品嘗到佢三種不同龍蝦的烹調方式,可惜,都是不太好 ,服務員有問是不是需要換,但因我們可都試過了三款既烹調方式,都覺得不太好,因此我們沒有換.. 最後,我都只好是以食「環境」 來令自己感覺良好些.
食物質素平平,款式少, 性價比差

最後,我都只好是以食「環境」 來令自己感覺良好些.
2022-05-09
庆祝纪念
母亲节
  • 雪糕
終於去到君悦酒店𝔾𝕣𝕒𝕟𝕕 𝕙𝕪𝕒𝕥𝕥 的 • 茶園𝕋𝕚𝕗𝕗𝕚𝕟🧡•吃下午茶啦! 茶園的三層架下午茶相當有名,除了造型和賣相精美之外,最特別之處,莫過於能夠無限量享用即叫即製的甜品吧和雪糕櫃😍,想吃多少有多少哦~ 君悦酒店充滿古時歐陸感覺,地方寬敞舒適,裝潢高雅優雅,特別有下午茶的優閑氣氛🤭~而且用餐過程中會有現場鋼琴表演,令人放鬆又自在唷~ 「 春日下午茶🫖 $368-398/位 」平日價錢為$368,週末和假期則需$398/位。時間由下午3時30分至5時30分,包含:5款鹹點、4款甜點、每人2塊鬆餅、無限量供應的窩夫🧇和法式薄餅及雪糕櫃🍦。 鹹點有 自家製煙燻三文魚撻、青豆撻、鵝肝帕爾馬火腿手指三文治、三文魚子雞蛋三文治🍳、法國火腿芝士黑松露三文治🍖。 說真的,每款鹹點的味道也很好🥰,當中我最愛三文魚子雞蛋和法國火腿芝士松露三文治🥪。鮮美十足的三文魚子令雞蛋治提升不少層次,而鹹香惹味的松露治也好好吃唷~甜點有 日本黑芝麻烤芝士蛋糕🍰、芒果烏龍茶撻🥭、紫蘇葉忌廉杏仁蛋糕 和 藍莓紫羅蘭花泡芙。 每款甜點的賣相都不錯,盡顯春日氣息。而當中我比較喜歡黑芝麻蛋糕,黑芝麻味超濃😳,配上海鹽紫

而且用餐過程中會有現場鋼琴表演,令人放鬆又自在唷~

「 春日下午茶🫖 $368-398/位 」

每款甜點的賣相都不錯,盡顯春日氣息。而當中我比較喜歡黑芝麻蛋糕,黑芝麻味超濃😳,配上海鹽紫菜朱古力脆餅,好特別呀~

每人2塊的鬆餅有原味和蜜餞香橙口味😙。鬆餅外脆,內裡濕潤,配檸檬忌廉和櫻桃果醬,微酸的味道更減膩~

最後的仼食環節,我總共ʀᴇғɪʟʟ了兩次🤣。雪糕之中,比較推介開心果和雲尼拿口味,又香又濃哦!!! 而熱辣辣的窩夫和法式薄餅也頗好吃,不過要多加點醬才行🤭~

總括來說,味道和環境都不錯,但輪候拿雪糕和窩夫的時間頗長🥹,其實不太夠時間吃。而伯爵茶雪糕清光後就沒再補貨,未能吃到有點失望😢~

🍽 #Tiffin
 🗝灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓
2022-05-09
2022-05-07 1099 浏览
今日分享下tea set~-👀沒有立場資訊-Tea set有三層,小編逐層大概講下有咩評價😗 最底係Scones,幾有份量,不過唔太熱,面嗰層唔算好脆,不過啲lemon curd幾加分,酸酸地食落幾開胃,都唔會太甜,仲可以點cream或者果醬🤔-中間嗰層係鹹點,個人覺得finger sandwich係mvp,面包微焦嘅香氣連埋芝士同Parma ham真心好夾🥹其次係煙三文魚撻,食落幾有層次而且唔鹹,其他鹹點都可以,用料都唔錯,不過件corque monsieur唔知點解有少少腥,小編同朋友都係食咗一啖就頂唔順…-最上面嗰層就係甜品,不過真心有點太甜🥵甜品普遍味道都可以,不過冇咩驚喜,件芒果撻味道係普通香港西餅味🫠同埋小編本身都ok甜嘢,但食到最後真係頂唔順…-另外仲有無限量供應嘅waffle同雪糕等等,waffle唔脆同唔夠熱,雪糕方面我地嗌咗開心果味,幾濃同埋幾香,味道唔錯!!不過如果waffle熱啲就應該會再好食好多🥲-值得一讚嘅係會有staff即場彈琴,選曲都係廣東歌同流行曲為主,真心幾好聽服務方面,因為係五星級酒店,當然都唔錯,不過以呢個價錢嚟講,味道方面個人覺得冇預期中咁滿意
今日分享下tea set~
👀沒有立場資訊
服務方面,因為係五星級酒店,當然都唔錯,不過以呢個價錢嚟講,味道方面個人覺得冇預期中咁滿意,不過環境服務同氣氛都好好,位置都好闊落同舒服,所以整體而言如果想試嘅話試一次都無妨~但如果想encore就未必會再嚟返呢間食tea set喇🥲
味道 7/10
服務 9/10
環境 9.5/10
回頭率 6/10
總評 7.5/10👀
人均消費 $440💰
📍Tiffin
灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓

#米食灣仔 #米食下午茶 #米食西餐 #米食tea #hkfood #hkfoodie #hkig #香港美食 #香港餐廳 #食評
2022-05-04 1314 浏览
開返晚市佢就有返午市自助餐, 之前冇食過就試下佢啦~地方好細, 所以枱都唔算多, 如果鍾意"闊落,舒適,唔多人"就岩哂👍 不過就係因為地方細, 食物選擇勁少, 未食過一間係可以少到咁😂先睇海鮮區: 只有蝦,青口,螺,扇貝....連壽司刺身都冇真係呆左😮 雖然buffet嘅壽司刺身多數都係爭鮮魚尚level, 但係連呢個選擇都冇真係差啲.....沙律頭盤類又係少, 不過勝在比較特別! 熱食類又係唔多, 不過味道真係唔錯! 最鍾意佢個蕃茄肉丸同蕃茄蝦, 個汁好好味!! (我係蕃茄fans😂)有一張枱專係擺印度食物, 不過主菜係得咖哩羊同埋咖哩豆豆類, 羊冇羊味, 淨係食到勁重香料味, 直頭係入到一間印度餐廳你會聞到嘅味😂 佢有nan, 長米飯, 脆片比你配咖哩👍 幾鍾意佢個炸魚, 粉漿唔重, 仲會食到啖啖嫩滑魚肉, 我怕腥臭但係食唔到有味, 幾好!!!甜品種類唔多, 亦都稱唔上好食, 港女鍾意去TIFFIN食TEA打卡所以我諗住佢啲甜品會最出色, 點知係失望😑佢冇任飲茶啡果汁, 只係得餐茶~好就好在侍應見你隻杯啲水唔係滿就會自動黎斟,唔洗出聲👍 埋單用HSBC同恒生指定信用卡有9折, 折之
開返晚市佢就有返午市自助餐, 之前冇食過就試下佢啦~
沙律頭盤類又係少, 不過勝在比較特別!
埋單用HSBC同恒生指定信用卡有9折, 折之前我見到張單係$10XX, 真心唔值呢個價!! 係幾好味, 但係食得自助餐就係貪選擇多, 選擇唔多咁我不如食a la carte算啦😫😫
2022-04-29
午餐
2022-05-01 1135 浏览
上網訂左個grand hyatt好出名既下午茶外賣自取,$400都唔使就有五星級下午茶嘆。外賣下午茶設計無論係個盒同菜單都非常緊要,呢度棄用傳統圓錐形,重新設計三層盒,更加易拎。食物方面,咸點用左既配搭係就算室溫都唔會影響味道既整法,甜點賣相可愛精美,比起我上一次外賣下午茶既體驗,呢個下午茶完勝!原味鬆餅,香橙鬆餅配忌廉同果醬士多啤梨醬杏仁蛋糕🍓日本黑芝麻烤芝士蛋糕配海鹽朱古力脆餅芒果烏龍茶撻藍莓紫羅蘭花泡芙鵝肝火腿無花果醬三文治煙三文魚辣根忌廉芝士撻雅枝竹番茄沙律青豆撻日本三文魚子山蘿蔔雞蛋三文治朱古力布朗尼鐵桶🪣 小蛋糕香橙馬卡龍

原味鬆餅,香橙鬆餅配忌廉同果醬
士多啤梨醬杏仁蛋糕🍓
雅枝竹番茄沙律青豆撻
日本三文魚子山蘿蔔雞蛋三文治
朱古力布朗尼鐵桶🪣 小蛋糕
2022-04-20
1 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • Afternoon  tea  set
2022-05-01 878 浏览
第一次到Tiffan食buffet dinner,簡單說食物高質,要了drink package with free flow of champagne, red and white wines etc. wines 亦不錯。衹覺service staffs 好cool, 沒有welcome 感覺,或者我不是熟客吧! 對用餐時段問多點,其時又對他kitty 口罩感興趣,他一句說:請直接講重點。oops, 我收聲。
2022-04-25 5025 浏览
晚市重開堂食嘅第一日🎉,我同我朋友一齊嚟到君悅酒店嘅茶園,事隔三個月,我覺得佢依然保持到昔日嘅水準😜,只不過係略嫌新鮮感未夠。😞今次晚市自助餐仍然座無虛席💃,唯一唔同就係今日可以睇住中環日落用餐🌇,配埋鋼琴優美嘅音樂🎹,景色同埋氛圍都唔錯。🥰我鍾意茶園嘅原因係因為佢地方夠大,枱同枱之間分隔夠開,保留左足夠嘅私隱度🕵🏻‍♂️。而且,佢嘅服務好細心,例如有侍應見到我餐巾整污糟咗,會即刻同我更換,有啲老人家唔方便出去攞食物,佢哋都好樂意幫手,呢啲就係專業嘅服務☺️講完服務同埋環境,就梗係要講下佢嘅食物。好老實講,呢間酒店主打唔係百變,只係質素,佢嘅款式亦都唔多,只能夠講係貴精不貴多:😮頭盤嘅沙律吧就唔多提,要有嘅toppings都有,亦都唔會有一隻隻烏蠅周圍飛。🪰❌至於頭款隔離就有唔同款式嘅麵包🍞🥖🥐🥯,側邊亦都有唔同種類嘅芝士🧀🪤,我覺得呢間酒店幾好嘅地方就係滿足到我呢個芝士愛好者。😍行過少少就有🦞龍蝦湯同埋其他熱盤:先講講佢嘅龍蝦湯,我唔鍾意麥當勞🍟龍蝦湯嘅原因係我會飲到佢嘅苦澀味😞,不過呢一間餐廳嘅龍蝦湯好順滑之餘亦都唔會有苦味,飲到底部亦都有兩三粒龍蝦,感覺幾滋味。😋😋😋隔離係鵝肝🦆草莓

行過少少就有🦞龍蝦湯同埋其他熱盤:

隔離係鵝肝🦆草莓醬同埋血腸,自己唔係好鍾意食血製品🩸,所以淨係揀咗鵝肝。一入口件鵝肝啲油🛢爆發,成個口充滿鵝油嘅香味,你可能會問會唔會好油膩,我覺得又唔會,畢竟佢下面塊麵包🥖都吸咗好多油,罪惡感冇咁高😈

再行遠少少,就有廚師在場嘅熟食區:有法式牛雜湯🇫🇷同埋威靈頓牛扒🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿。法式牛雜湯——廚師已經將牛雜切好成一件件放喺碗內,你嚟到嘅時候佢就會將啲湯倒入去🥣,我本身冇乜興趣,不過經唔起廚師熱情嘅推薦,所以攞咗一碗嚟試。一試不得了,鹹,好鬼死鹹,大家唔想腎虧就唔好試😂😂😂
威靈頓牛扒——其實件牛扒一啲問題都冇,只不過係廚師刀工唔好,一切成塊酥皮跌咗出嚟,賣相爭少少🤏。

上回講到茶園嘅前菜同埋熱盤,今次我哋就要講吓佢嘅海鮮同埋甜品
茶園嘅海鮮🦐🦑🍤🦞真係唔多,都係得生蠔、青口、長腳蟹、田螺,海鮮區隔離仲有啲煙三文魚🎣等等,青口長腳蟹🦀呢啲就急凍貨色,只能夠讚佢哋處理融雪❄️得好,食唔到雪味,不過海鮮味唔係好夠。至於生蠔🦪我覺得佢係偏瘦削,食一兩隻好似都唔夠喉,同埋生蠔吧師傅🧑‍🍳嘅速度好慢,好多時候都要排隊等。⏲

重點嚟啦,喺開席初期,侍應就會介紹每人都有一隻龍蝦🦞,問你地想點樣煮:清蒸♨️、冷盤❄️、定還是芝士焗🧀。作為芝士嘅狂熱分子,我哋梗係揀咗芝士焗龍蝦🦞
食到中段,龍蝦就上桌,非常大隻,而且佢嘅擺盤好有特色,廚師會好貼心🥰咁將龍蝦鉗嘅肉挑出來,再放喺龍蝦頭嗰度一齊焗,食嘅時候一啲都唔論盡,每一啖都係龍蝦肉,每一啖都食到佢嘅鮮味同埋彈牙爽口!諗返起都拇指大動👍

食到咁上下,就梗係轉戰去甜品🎂
今次佢有得食窩夫🧇、雪糕🍨、同埋馬卡龍等等
佢嘅雪糕😍非常值得一試,因為全部都係自家製,味道亦都唔錯。
我特別推介各位試吓今期嘅🥭芒果糯米飯🇹🇭,真係神還原泰國嘅味道,尤其是係上面嗰層椰漿🥥,竟然可以喺雪糕裏面食到椰漿同埋糯米呢個層次,真係CLS
同埋要大力推介佢嘅🌰開心果泡芙,真係超超超超超超超超超超超超級好食😋佢嘅cream係用開心果製作,極之順滑同埋令人滿足😝😝😝

——————為食分界線——————
📍 茶園 (灣仔)
灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓

推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $800
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #馬里奧自助餐 #茶園 #灣仔 #君悅酒店 #buffet #自助餐 #中環 #日落 #沙律 #芝士 #威靈頓牛扒 #英國 #法式牛雜湯 #法國 #鵝肝 #蘋果 #草莓 #士多啤梨 #恒生信用卡 #優惠 #堂食 #甜品
以前好鍾意食君悅Tiffin嘅自助餐,因為食材新鮮食物高質知道Tiffin出咗春日外賣下午茶,價錢只係$398/2位,即刻上網訂購下午茶每日中午12點至下午5點供應,外賣自取茶盒由三層組合而成,外盒設計簡潔高貴,方便易攜————————————————————原味英式鬆餅,蜜餞香橙鬆餅配檸檬忌廉、高脂忌廉、櫻桃果醬************杏仁蛋糕,紫蘇葉忌廉,士多啤梨醬日本黑芝麻烤芝士蛋糕,紫菜朱古力脆餅,海鹽芒果烏龍茶撻,雲呢拿吉士,芒果啫喱藍妹紫羅蘭花泡芙朱古力布朗尼鐵桶小蛋糕香橙馬卡龍*************鵝肝帕爾馬火腿手指三文治,無花果醬自家製煙熏三文魚撻,辣根忌廉芝士青豆撻,雅枝竹蕃茄沙律雞蛋三文治,日本三文魚子,山蘿蔔************香港君悅酒店特選茶———————————————————-鬆餅配3隻醬,個人覺得配clotted cream食,已經好重奶油味好香!真心欣賞鹹點,第一件揀咗食鵝肝三文治,一啖咬落去,感覺所有食材都係軟淋淋,但係又好有質感,鵝肝入口即溶,但濃烈味道,喺口腔徘徊。三文魚撻如是,又係食到好濃郁嘅三文魚味道,之後每食一件,都會同朋友話:嘩!
以前好鍾意食君悅Tiffin嘅自助餐,因為食材新鮮食物高質

下午茶每日中午12點至下午5點供應,外賣自取

茶盒由三層組合而成,外盒設計簡潔高貴,方便易攜

————————————————————

原味英式鬆餅,蜜餞香橙鬆餅
配檸檬忌廉、高脂忌廉、櫻桃果醬

************

杏仁蛋糕,紫蘇葉忌廉,士多啤梨醬
日本黑芝麻烤芝士蛋糕,紫菜朱古力脆餅,海鹽
芒果烏龍茶撻,雲呢拿吉士,芒果啫喱
藍妹紫羅蘭花泡芙
朱古力布朗尼鐵桶小蛋糕

*************

鵝肝帕爾馬火腿手指三文治,無花果醬
自家製煙熏三文魚撻,辣根忌廉芝士
青豆撻,雅枝竹蕃茄沙律
雞蛋三文治,日本三文魚子,山蘿蔔

************

香港君悅酒店特選茶

———————————————————-

真心欣賞鹹點,第一件揀咗食鵝肝三文治,一啖咬落去,感覺所有食材都係軟淋淋,但係又好有質感,鵝肝入口即溶,但濃烈味道,喺口腔徘徊。三文魚撻如是,又係食到好濃郁嘅三文魚味道,之後每食一件,都會同朋友話:嘩!好好食喎! !

甜點就靚到好似藝術品咁,用刀切開,基本上每一件都有夾心,部份甜點仲另外有餅底,味道同口感都好多層次!
  • Afternoon  tea  set
2022-04-23 1242 浏览
二訪香港君悅酒店既Tiffin茶園,呢度係我已經放入buffet白名單既自助餐廳。環境高雅舒適,最大賣點係食物雖種類不多,但大部分都高質。推薦燒牛扒,牛味濃重但無騷味,我第一次到訪後對牛扒念念不忘,當日食左兩塊;另外鴨肝醬都好creamy濃厚,正😍炸魚柳炸得鬆脆,魚肉軟冧,係我第一次食完念念不忘既其中一樣野;長腳蟹今次鹽水浸得鹹左d,但蟹肉都係好飽滿;每人一杯野飲,凍檸茶一般般,但今次第一次飲jasmine tea,好香好正;另外就係每次必配備既十款自家製雪糕,除左上次有既麥芽啤酒味同芒果糯米飯味,仲換左荔枝紫薯味,杏脯味,番石榴味等等,全部都值得一試👍🏻如果你喜歡西餐,中意食扒同雪糕,又想搵間環境好既buffet,絕對推介茶園buffet⭐現場仲有專人彈奏鋼琴,五係間間五星級酒店都有咁chill既環境
環境高雅舒適,最大賣點係食物雖種類不多,但大部分都高質。
;另外鴨肝醬都好creamy濃厚,正😍

長腳蟹今次鹽水浸得鹹左d,但蟹肉都係好飽滿;

2022-04-20 658 浏览
今次係為食貓第一次叫外賣下午茶前排見到kkday做緊398/2位,真係好吸引呀我地一見到個盒就即係心心眼,因為估唔到外賣都會包裝得咁靚同grand,但好可惜我地攞番黎唔小心撞到,所以有d碎左講返正題先咸點鵝肝帕爾馬火腿手指三文治,無花果醬自家製煙燻三文魚撻,辣根忌廉芝士雞蛋三文治,日本三文魚子,山蘿蔔青豆撻,雅枝竹番茄沙律總括黎講都相當唔錯,特別係個芝士三文魚撻,芝士同三文魚非常之夾,另外個青豆撻,平時我唔鍾食豆既,但都覺得好好食甜點杏仁蛋糕,紫蘇葉忌廉,士多啤梨醬日本黑芝麻烤芝士蛋糕,紫菜朱古力脆餅,海鹽芒果烏龍茶撻,雲尼拿吉士,芒果啫喱藍莓紫羅蘭花泡芙朱古力布朗尼鐵桶小蛋糕香橙馬卡龍為食貓覺得甜點比咸既更好食,首先佢又唔會太甜,而樣樣野都非常夾同得意Scone黎到重點啦,d scone會配埋lemon curd, clotted cream, cherry jam,為食貓特別鍾意佢個lemon curd,好fresh,而個scone就好鬆化,配埋d醬黎食簡直就perfect唯一要彈既地方就係d JING tea,沖第2杯就無味總括黎講,想打卡又想食high tea既,呢個價錢真係好
今次係為食貓第一次叫外賣下午茶

前排見到kkday做緊398/2位,真係好吸引呀

攞番黎唔小心撞到,所以有d碎左

講返正題先
咸點

鵝肝帕爾馬火腿手指三文治,無花果醬
自家製煙燻三文魚撻,辣根忌廉芝士
雞蛋三文治,日本三文魚子,山蘿蔔
青豆撻,雅枝竹番茄沙律
個青豆撻,平時我唔鍾食豆既,但都覺得好好食

甜點

杏仁蛋糕,紫蘇葉忌廉,士多啤梨醬
日本黑芝麻烤芝士蛋糕,紫菜朱古力脆餅,海鹽
芒果烏龍茶撻,雲尼拿吉士,芒果啫喱
藍莓紫羅蘭花泡芙朱古力布朗尼鐵桶小蛋糕

Scone

唯一要彈既地方就係d JING tea,沖第2杯就無味

總括黎講,想打卡又想食high tea既,呢個價錢真係好抵

follow my ig for support: hungry_catss
2022-04-18 717 浏览
比另一半要求左好耐話想食😂《唔洗搶位都可以靜靜地享受食到tiffin既下午茶》今次撞正復活節限定,麻甩專員決定要做一次偽文青,買酒店嘅外賣tea set返屋企同另一半食今次揀咗好出名嘅tiffin試佢哋嘅外賣Tea set一打開個盒靚到dup一聲,六款甜點+四款鹹點,再加兩款口味鬆餅配忌廉+果醬撞正復活節限定,甜點有兩款好可愛既免仔裝飾,搞到唔係好捨得食 (兔兔那麼可愛怎麼可以吃兔兔)!😂😂另外個鬆餅配上果醬超級好食, 而且勁有口感又唔會好乾茶包方面,Tea set選用兩包earl grey tea。熱水一撞上茶包,清新香味已經衝住出黎,而且飲幾次都仲keep到茶味最後值得推介我覺得佢嘅甜點係好食過鹹點❤️,整體嚟講所有野都好出色,會再有下次!❤️食物外觀: 10/10 ❤️食物味道: 10/10 ❤️整體分數: 10/10 ❤️翻食指數: 10/10 ❤️

比另一半要求左好耐話想食😂
《唔洗搶位都可以靜靜地享受食到tiffin既下午茶》

今次揀咗好出名嘅tiffin試佢哋嘅外賣Tea set

另外個鬆餅配上果醬超級好食, 而且勁有口感又唔會好乾

食物外觀: 10/10 ❤️
食物味道: 10/10 ❤️