2022-07-09 902 浏览
茶園的環境很好, 每張枱的空間很寬闊, 在疫情下也不擔心。下午茶, 除了三層架外, 還有無限添加的自制雪糕、馬卡龍、水果、窩夫, 真是聽到都飽了店員會介紹茶品及食物, 他特別介紹了芒果糯米飯雪糕, 他說很多回頭客。試了後,覺得真的很特別, 但略甜一些。反而, 朱古力雪糕香似牛奶雪糕, 實質是70%朱古力, 所以味道很濃, 值得推介。馬卡龍及水果沒有驚喜。 窩夫是即做的,很脆, 排隊去取也要一試。三層架沒有特別推介, 很平凡, 不算不好吃但沒有特別好吃的。今次特別來到是為了慶祝生日, 想不到有小小蛋糕之餘, 還有鋼琴演奏生日歌, 真是感動
茶園的環境很好, 每張枱的空間很寬闊, 在疫情下也不擔心。

自家制雪糕

2022-07-08
庆祝纪念
生日
自家制雪糕
2022-07-09 802 浏览
前早到Grand Hyatt afternoon tea☕果然名不虛傳😋雪糕是任食🍨可以嘗試新口味🤤鹹蛋肉鬆味🥚芒果糯米飯味🥭仲有waffles ,真係好會飽,飽到上心口😆是開心休閒聚餐🥰環境好,服務好,tea set真係好靚好精緻,建議留肚食呢餐😏到夜晚仲係好飽,所以唔使食可慳番🤣

2022-07-04 1262 浏览
Grand Hyatt 自助餐✨🦥現在的自助餐很難book位,這間也不例外,我是在兩個月前訂座😂很好彩!訂到!😂晚市自助餐,加一後,每位$866。每位可享用一隻龍蝦,有三款烹調方法可選擇,凍食、芝士或香草焗。是次選了芝士焗龍蝦,很好吃!啖啖肉!蝦膏👍🏻雖然自助餐的食物不算太多款,但很夠份量,有高質的食材。此外,配搭優雅的環境,再加上有現場樂隊表演,整體來說很高分!推薦的食物包括:鵝肝、威靈頓牛扒、法式田螺、長腳蟹、生蠔、自家製煙熏三文魚、炸魚薯條,都很高質!至於甜品方面,一定要吃酒店自家製的雪糕和雪芭,特別是《芒果糯米飯》味道的雪糕,認真夠特色!芒果糯米飯味的雪糕原來真的有一粒粒的糯米飯,很有咀嚼感!好吃!總結:優質食材、環境優雅、令人舒適的grand Hyatt 自助餐。
Grand Hyatt 自助餐✨🦥

晚市自助餐,加一後,每位$866。

2022-07-03 1233 浏览
君悅酒店裡面有兩間自助餐廳,一間係中式為主嘅Grand Cafe,另一間就係今次嚟食嘅Tiffin,食物方面以西式為主。餐廳地方闊落,枱與枱之間有距離座位舒適,伴隨現場鋼琴嘅演奏,相當有格調🌹而食物方面種類唔算好多,但食物嘅質素好好,鍾意食西餐嘅可以嚟試下。星期日嘅價錢係$788+10%,價錢唔平,但食物品質對得住呢個價。🔝坐低後Staff就同我哋講每人有一隻龍蝦,有三個唔同煮法選擇,分別有清蒸、香草或芝士焗龍蝦。我哋最後揀咗香草同芝士😋芝士焗龍蝦係最好食嘅🦞🔝海鮮有蝦、長腳蟹、螺、扇貝,仲有兩款唔同嘅法國生蠔,海鮮嘅選擇唔多,而生蠔🦪就好細隻。🔝冷盤有芝士、Cold Cut、沙律等等。🔝有威靈頓牛、煎鵝肝、法式漫煮雜錦鍋等等。🔝威靈頓牛唔錯,白蘆筍鮮甜無渣。🔝仲有厚切煎鵝肝,件件都好厚超正‼️🔝自家製鵝肝醬口感幼滑味道香濃,仲有炸魚同炸洋蔥圈。🔝龍蝦湯都好濃郁。🔝熱食方面有法式焗西蘭花、烤鱸魚、白汁煮青口、蘑菇忌廉雞肉、橙酒煮鴨、大蝦、法式焗田螺、紅酒燴牛肉等等,個燴牛肉好入味肉質超軟腍🤤🔝甜品方面選擇唔多,大約有八款,整體味道麻麻地,下午茶嘅甜品好食小小。🔝另外有即叫即做嘅Crepe

🔝冷盤有芝士、Cold Cut、沙律等等。

🔝有威靈頓牛、煎鵝肝、法式漫煮雜錦鍋等等。

🔝威靈頓牛唔錯,白蘆筍鮮甜無渣。

🔝仲有厚切煎鵝肝,件件都好厚超正‼️

🔝自家製鵝肝醬口感幼滑味道香濃,仲有炸魚同炸洋蔥圈。

🔝龍蝦湯都好濃郁。

🔝另外有即叫即做嘅Crepes同Waffle,仲有十款自家製嘅雪糕,之前食過佢嘅鹹蛋黃肉鬆雪糕好好食,但今次冇咗,而今次我就食咗青蘋果雪葩同72%朱古力雪糕🍧

2022-05-15
2022-07-02 900 浏览
之前嚟過食晚餐buffet,覺得幾好味,今次就嚟食lunch buffet啦刺身熱食都唔係咁吸引,最重要都係甜品,呢度啲雪糕係自家製,有好多特別嘅味道,今次就有芒果糯米飯,不過就唔見咗之前我食得好開心嘅鹹蛋肉鬆味道佢呢度個窩夫係即叫即整,再加一球好大球嘅雪糕,識落真係好豐富,好好味,今次啲朱古力甜品都唔錯值得一題係佢杯朱古力,香濃可口,如果唔叫茶嘅話,我都覺得可以試吓,好飲過咖啡不過今日唔知係咪落雨嘅問題,環境方面有啲蚊滋飛入嚟,我明白無可避免,但係都有影響少少觀感

2022-06-24 739 浏览
🍰下午茶套餐 $736/2 + 10%☺️甜品英式鬆餅(原味&橙味)🤢杏仁蛋糕(餡:士多啤梨醬)❤️黑芝麻芝士蛋糕|朱古力脆脆❤️芒果烏龍茶撻藍莓泡芙🤩咸點❤️鵝肝|巴馬火腿|無花果醬三明治煙三文魚吐司❤️豌豆撻(餡:番茄沙律)❤️蛋沙律三文治|三文魚籽火腿芝士三文治甜品counter|Coffee or TeaTiffin都係城中大熱既high tea餐廳之一,趁平日過黎試下🙈欣賞佢呢到有live band,一路食tea一路聽音樂即刻好有氣氛🫶🏻佢外面有個甜品counter,好似平時buffet咁,可以任拎💁🏼‍♀️有好多特別口味既雪糕,好似芒果糯米飯、鹹蛋肉鬆…個人推薦開心果味,超級濃🤤食唔曬仲可以打包三層架上既食物,唔驚會浪費👍🏻
🍰下午茶套餐 $736/2 + 10%

☺️甜品
英式鬆餅(原味&橙味)
🤢杏仁蛋糕(餡:士多啤梨醬)
❤️黑芝麻芝士蛋糕|朱古力脆脆
❤️芒果烏龍茶撻
藍莓泡芙

🤩咸點
❤️鵝肝|巴馬火腿|無花果醬三明治
煙三文魚吐司
❤️豌豆撻(餡:番茄沙律)
❤️蛋沙律三文治|三文魚籽
火腿芝士三文治

甜品counter|Coffee or Tea

2022-06-20 611 浏览
佢哋嘅下午茶外賣盒好靚。有三層。一層係鹹點,一層係甜點,仲有一層放四個scone同醬料。因為之前食過佢哋嘅自助餐,對佢哋嘅甜點都比較失望,所以諗都冇諗就食鹹點先。每一款嘅鹹點都好好味。不過始終都已經整好一段時間先至食,所以三文治表面有啲乾。最鍾意食係佢個雞肝/鴨肝多士. 我都唔知係雞定鴨。淨係知道佢好滑,一啲騷味都冇。之後就食佢哋嘅scone. 配左三種醬料。有果醬,奶油忌廉,同埋custard. 三種醬料都好好味。佢哋嘅scone都好好味.去到最後食甜點。完全冇期望。佢哋睇落去係靚嘅。但係全部都唔係我鍾意嘅甜點。無論係質地定係味道都not my cup of tea。

外卖自取
下午茶
2022-06-16 710 浏览
跟staycation package有自主早餐。早餐本來應該喺Grand Cafe,單人太多,要排隊慢慢入。酒店服務員話唔介意的話可以轉去Tiffin. Morning buffet 嘅食物Tiffin同Grand Cafe係一樣。所以就去Tiffin算啦。馬上入座。早餐選擇豐富。中式同西式都有。點心唔錯。西式最鍾意佢地嘅egg Benedict. 又可以自選egg omelette。patries 有好多款。有啲仲係gluten free. 鍾意佢地果汁任飲。紅蘿蔔汁好味。

鍾意佢地果汁任飲。紅蘿蔔汁好味。
Egg  Benedict
Strawberry  danish
沙爹牛肉麵
早餐
Egg  Benedict
Strawberry  danish
沙爹牛肉麵
2022-06-13 11325 浏览
夜晚6:00入座。跟staycation package. 跟package嘅話有兩個入座時間。頭一輪係6:00。可以食一個鐘頭45分鐘。首先環境闊落坐得好舒服,有現場鋼琴演奏,枱同枱之間好多位。唔會好迫。落地大玻璃睇到外面小小嘅景,環境比較陰暗。食物方面主要都係西餐為主。完全冇任何中式食物,所以我覺得好好。本身就唔鍾意食中式。近排嘅主題應該係法國有關。有唔同嘅法國主題食物。生蠔有兩種。新鮮。比較細同瘦。但唔會有鐵味或腥味。又唔會限攞幾多隻。煙三文魚好好味。厚度適中。唔太油又唔乾。鵝肝/鴨肝醬好滑。配多士鬆脆。好香。威靈頓牛柳覺得有啲太鹹。煎鵝肝/鴨肝配嘅梨/蘋果跟多士配合得好好。所以忍唔住食咪麵包,搞到好快飽。炸魚好味。炸洋蔥圈正。其他熟食都ok冇咩特別。沙拉多款。芝士好味。龍蝦湯比較淡。甜品反而好失望。基本上雪櫃裡面嘅蛋糕全部一樣味。都係mix berry and chocolate 味。口感都冇驚喜。flan and pie 都唔適合我個人口味。只食一口就已經唔想再食。雪糕有芒果糯米飯味。但糯米粒好硬。好似食生米。唔適合我個人喜好。其他雪糕有試到hazelnut, earl gr
夜晚6:00入座。

沙拉多款。芝士好味。

龍蝦湯比較淡。

雪糕有芒果糯米飯味。但糯米粒好硬。好似食生米。唔適合我個人喜好。其他雪糕有試到hazelnut, earl grey, mint chocolate. 三款都好味。好滑。
香草牛油焗龍蝦
香草牛油焗龍蝦
There’re tons of positive reviews on Tiffin, making this place one of the best spots for afternoon tea in the city. Intrigued by its soaring popularity, we finally seized a chance to visit here.To be honest, the quality of their afternoon tea set was a let-down. Both the savoury and the sweets tasted bad, either excessively salty or sweet. Though I must admit that their scones are impressive, probably one of the best ones I’ve ever tried. The scones are soft and fluffy, smelled buttery and taste
Afternoon  Tea  set

Sweets
The scones are soft and fluffy, smelled buttery and tasted perfect. If the jam and curd were in better standard, it would definitely take the scones to the next level.
Scone
The cheese & ham sandwich was also remarkable. I loved the bit of truffle flavour embedded inside the rich and creamy cheese. It would be excellent if the cheese’s not that salty in taste.
Cheese  &  Ham  Sandwich

I’d say the selling point of Tiffin’s afternoon tea is its dessert counter. You can get a great variety of fruits, ice-cream and other desserts like madeleines, waffles, crepes, macarons. Are they in best quality, I’m afraid not, yet they’re enough to charm and fill your belly. I guess that’s what make their afternoon tea set that pricey.
Waffle, Ice  cream,  macarons
Crepe

In addition to their vast array of dessert choices, their environment added points to my overall experience. In my opinion, having a live band performing is splendid, it gives that grand yet chill and enjoyable vibes. I was also lucky to get seated by the window side. Despite the disagreeable weather, it was a spectacular scenery to admire.

One tiny complaint is that there was water dripping down when we were dining. The staff helped us to clean it once but the tragedy continued. Hope they’d fix this issue ASAP…

I would say Tiffin is overrated with it’s overall so-so quality for the afternoon tea set. Not to mention their limited time of two hours which I find quite a rush. But if you love dessert buffet, this is surely a place that you’d like to visit.

They also provided paper boxes and bags for guests to takeaway the leftover food, which is quite a thoughtful act.
Scone
  • scones
2022-06-11 1357 浏览
今日嚟到灣仔Grand Hyatt嘅Tiffin-茶園食自助晚餐,6點鐘就可以入場食到夜晚10點,成人閒日$758加一,恆生匯豐渣打咭有九折呀。而佢有自選free flow plan,跟氣酒價錢$380,紅白酒$280,啤酒茶就$150。配合返法國美食薈,紅酒用上Côtes du Rhône嘅酒,唔加free flow跟餐就有一杯普通餐飲同水。book位方面,我就上返佢哋官方網站預訂,喺網站到填下啲基本資料就訂到架啦,毋須訂金,之後會有email 確認,Email度亦都有條book 位link俾你做更改。今晚配合返法國五月美食薈,佢哋係熟食度製作咗多款法國菜式,等大家可以一嘗法國菜嘅經典,菜式包括:烤鱸魚,白汁青口,法式西蘭花,番茄醬炒蝦,法式橙酒煮鴨,法式紅酒燴牛肉,蘑菇忌廉汁煮鷄及煙肉洋蔥薯茸。當中呢個薯茸真係不得了,香滑細緻之如,配埋煙肉相當香口。  場中間有個counter,師傅即場製作法式清湯。材料包括慢煮雜肉,雜菜,小牛腱,豬軟骨,同鷄。呢個法式清湯加入咗豐富嘅配料煮成,材料味道完美融入清湯,湯質清澈。在蔬菜清新之中帶有肉嘅香甜,層次豐富。呢碗湯飲不停口,飲足3-4碗。再試

法式熱盤

法式清湯 Pot au Feu
龍蝦湯

再試埋佢哋嘅龍蝦湯,濃厚龍蝦味相當creamy
蘋果鵝肝
蘋果鵝肝開始無耐已經俾人清晒,完全秒殺!!而俾人秒殺絕對係有原因,鵝肝嘅鮮配上蘋果嘅甜,入口繞樑三日,叫人難忘。而且蘋果嘅清新減少咗鵝肝嘅滯,食多幾件都完全無問題。除此以外,不用多講嘅就係鵝肝絕對係一個回本位。
威靈頓牛柳
另一個亮點,威靈頓牛柳,成晚keep住refill,牛柳牛味香濃再帶有薄薄鵝肝飄香,兩者互相提升,搭上配菜原件蒜頭及薯圈又另一風味。
自家製鵝肝醬
呢件自家製鵝肝,其他食客都特別推薦我要食,滑身香醇,味道濃郁,相當出色。
法國生蠔 De Tatihon/ Fine De Clarie
嚟到海鮮區,佢今晚有兩款法國生蠔包括:Fine De Clarie及De Tatihon,加蝦,蟹腳,貝類,一眼睇晒
。蠔佢專人開蠔及有不停refill, 但蟹腳去到尾聲時只放埋啲鉗同瘦腳出嚟………
今晚啲生蠔真係窄窄哋,首先好瘦,之後唔知係咪處理問題,仲越食越鹹同苦,直頭澀口,食一打止步,有少少失望。Fine De Clarie 我喺其他地方食過,印象中都唔會好似今晚咁,激鹹之中帶有苦澀。
香草龍蝦/芝士龍蝦/凍龍蝦
另外每人會獲得一份龍蝦,有三款做法,芝士同香草係熱食,仲有一款係凍食。 龍蝦肉爽口,而且有好多膏,三款都各有特色,難以去比較誰勝誰負。但硬要俾個排名,我會選芝士龍蝦=凍龍蝦>香草龍蝦
生日朱古力蛋糕
真係多謝晒,酒店知道我生日仲特意送咗件生日蛋糕,其他生日枱都有嘅。呢件朱古力軟心蛋糕,苦甜適中,唔錯。佢仲附上一支生日蠟燭,配合埋場地昏暗嘅燈光,情調即刻出晒嚟。
芝士餅
呢件芝士餅有某YouTuber 話食晒唔會refill,但今晚就食唔晒啦。呢件餅,賣相平平實但其實出色,食落有好香嘅肉桂同橙皮味,真係估佢唔到。切落去嘅時候係見到中間有夾層,口感軟中帶硬。
紅酒/雲呢拿/椰子雪糕
甜品都有好多選擇架,雪糕又係佢哋自家製,揀咗椰子紅酒同雲呢拿。個人覺得紅酒味最刺激,酸酸甜甜格外開胃。

個最後值得一讚嘅就係佢地嘅service,不單止 fill 水速度快之餘,同事相當有禮貌。當見我拍攝緊嘅時候仲自動幫我調光我張枱嘅場地燈光,非常貼心。
2022-05-23
生日朱古力蛋糕
芝士餅
紅酒/雲呢拿/椰子雪糕
2022-06-10 790 浏览
之前試過君悅咖啡廳既多國菜自助餐,食物質素幾好幾滿意。今次試埋君悅酒店茶園,呢度主打法國菜自助餐,有唔少特色既野食~沙律、冷盤同前菜都好用心製作,自家製肝醬配脆麵包口感超夾!煎鴨肝下面唔似平時淨係用塊包吸油,仲配左片煮過既梨解膩👍當晚每人有一隻波士頓龍蝦,可以自選要原味/香草焗/芝士焗既煮法,覺得芝士焗最好食😍呢度出名既莫過於有威靈頓牛柳供應,牛柳相當嫩,係可惜酥皮放得耐比較冧同易散。另一驚喜一定係大大條既白露筍配黑松露蛋黃醬,白露筍好juicy,encore左幾條😋甜品方面都係茶園既強項,精緻得黎唔會太甜好好味~仲有唔少特色既雪糕同雪葩,芒果糯米飯味雪糕Top 1首選🤩個味極似之餘,仲真係有糯米飯粒係雪糕入面,好得意!不得不提呢度既餐茶,熱茶有好幾種茶類揀,其中試左茉莉花茶,有如白蘭花既香氣,同平時喝到既茉莉花茶好唔同❤️

沙律、冷盤同前菜都好用心製作,自家製肝醬配脆麵包口感超夾!

煎鴨肝下面唔似平時淨係用塊包吸油,仲配左片煮過既梨解膩👍

難得放假要做番個人 繼續去發掘酒店嘅下午茶講到high tea 灣仔君悅酒店嘅Tiiffin都好出名無論環境、食物、氣氛都有佢嘅特別之處.🍴Tiffin afternoon tea.首先黎到嘅係英式三層架下層scone總共有4個 分別係原味和 蜜餞橙 跟配 草莓果醬、檸檬蛋黃醬、clotted creamScone好食 係外酥內軟嘅質感.中層鹹點碟嘅幾款小點心都幾好食 麵包層亦好鬆軟 最印象深刻嘅三款係 鵝肝三文治和三文魚子雞蛋三文治仲有即場烘製好 另上嘅croque monsieur 係一種法式嘅傳統三文治.上層甜點係我唯一覺得可惜嘅地方因為我都幾唔鍾意 甚至係棄左嘅唔係因為飽 而係因為太甜 每件都努力地食左一口佢嘅甜度係甜到都唔知自己食緊啲咩食完應該會糖尿 如果呢樣可以改善到就完美了.一開始提到佢好出名 仲有一個原因係因為佢有個任食甜品區 包括有🌟即製窩夫、🌟即製可麗餅、🌟自家製雪糕、水果、馬卡龍、松露朱古力等窩夫和可麗餅新鮮製 熱辣辣又好香 自選唔同醬嘅配搭 但當然配雪糕食最正😋 而雪糕亦都有好多款味 好吸引但試唔哂🌝.環境黎講 Tiffin係相對地大同闊落 檯與檯中間距離遠 今
難得放假要做番個人 繼續去發掘酒店嘅下午茶
講到high tea 灣仔君悅酒店嘅Tiiffin都好出名
無論環境、食物、氣氛都有佢嘅特別之處
🍴Tiffin afternoon tea
每件都努力地食左一口
佢嘅甜度係甜到都唔知自己食緊啲咩
食完應該會糖尿 如果呢樣可以改善到就完美了
而雪糕亦都有好多款味 好吸引但試唔哂🌝
環境黎講 Tiffin係相對地大同闊落 檯與檯中間距離遠 今次有幸坐到窗口位仲可以望住景用餐 聽住酒店現場表演嘅歌曲音樂 好輕鬆寫意
整體cp值都幾高👍🏻

2022-05-25 10184 浏览
環境氣派,廣濶開揚,落地超大玻璃,琴師即席彈琴未食先嬴。海鮮選選擇不多,大蝦,青口,帶子,翡翠螺,味鮮,蝦肉更是鲜甜彈牙。沙律區四款芝士再配提子,合桃,杏脯肉燒牛肉配炸洋葱圈,medium rare的燒牛肉,喜歡食偏生牛肉的就最啱食冷盤區各款火腿配超甜的洽蜜瓜及橄欖雞肝醬整成的雞肝條,外面用香草包著,口感同味道也似鹅肝每款生果也超甜,原個恐龍果,柑,蘋果,還有切片超甜的橙,西瓜,菠蘿甜品選擇不多,但每款也用心製作,主打法式甜品,馬卡龍,homemade 法式蘋果蛋糕,opera gateau,forest berries 手指餅蛋糕,開心果醬泡芙……絕對要試的4款sorbet ~血橙,梨子,紅桑莓,香檳蜜桃。6款雪糕 :~伯爵茶,法國72%朱古力,開心果,椰子,薄荷朱古力,法國雲尼拿。食後感每位$488,某些銀行有折扣優惠。環境開揚舒服,空間感超大,服務細緻,食材大致上也高級,但甜品選擇不算多,某些食物放了over 1小時巳潮淋,薄脆巳不脆,失分,熱食沒有驚喜,整體感覺係偶爾試吓也無防,但短期內也沒有encore的欲望

環境氣派,廣濶開揚,落地超大玻璃,琴師即席彈琴
未食先嬴。

海鮮選選擇不多,大蝦,青口,帶子,翡翠螺,
味鮮,蝦肉更是鲜甜彈牙。

沙律區

四款芝士再配提子,合桃,杏脯肉

冷盤區

各款火腿配超甜的洽蜜瓜及橄欖

雞肝醬整成的雞肝條,外面用香草包著,口感同味道也似鹅肝

甜品選擇不多,但每款也用心製作,

絕對要試的

4款sorbet ~
血橙,梨子,紅桑莓,香檳蜜桃。
6款雪糕 :~

食後感

每位$488,某些銀行有折扣優惠。
🔥Tiffin茶園Brunch自助早午餐🔥供應時間:中午12點至下午2點半🌟凍海鮮🌟凍蝦:清甜但未到鮮甜,而且部分有少少軟爛。長腳蟹:肉夠厚身而且海水味適中,鮮味也充足。生蠔:一共有兩款,都是法國蠔,雖然體型比較小,但一點都不腥,左邊海水味重,右邊就鮮味突出一點。翡翠螺:不過不失⠀🌟冷盤🌟頭盤:自家製肝醬、煙燻三文魚卷配忌廉芝士、茄子醬配甜薯餅、烤意大利青瓜茄子、慢煮牛仔肉配黑松露醬,都很好吃!⠀鹹火腿:西班牙火腿、莎樂美腸、豬肉麵包酥、香草豬首批(沒打錯),還有甜甜的蜜瓜可以拿。⠀沙律:烤粟米辣椒沙律、豌豆茴香薄荷葉沙律、甘荀香橙提子乾沙律、大麥椰子藜麥沙律、番茄水牛芝士配烤時令蔬菜,另外還有幾款沙律菜和小番茄可以自由配搭。⠀芝士:Brie、Blue Danish、Tomme de Savoie、Mimolette⠀🌟熱食🌟鵝肝:大件厚身,煎得微焦剛剛好,口感細滑香醇,連配在一起的麵包也很好吃🥰⠀煙肉焗蠔:尺寸比生蠔大,比較飽滿,味道也不錯⠀燉牛仔肉:肉質很軟,一切就分開,而且非常入味,帶著紅酒味。⠀燉牛尾:味道偏濃,煮得比燉牛肉更軟,但也比較散開,所以兩者的口感不一樣。⠀香茜煎鱸魚
🔥Tiffin茶園Brunch自助早午餐🔥

供應時間:中午12點至下午2點半
🌟凍海鮮🌟
凍蝦:清甜但未到鮮甜,而且部分有少少軟爛。
長腳蟹:肉夠厚身而且海水味適中,鮮味也充足。
翡翠螺:不過不失

🌟冷盤🌟

🌟熱食🌟

煙肉焗蠔:尺寸比生蠔大,比較飽滿,味道也不錯

燉牛仔肉:肉質很軟,一切就分開,而且非常入味,帶著紅酒味。

香茜煎鱸魚:香茜味突出但不搶戲,鱸魚的肉質略嫌有一點點的老,但可能因為放在鍋子裡悶著以致過熟,建議可以選比較厚一點的來吃,就能吃到中間軟嫩的部分。

烤肉眼牛排:色澤和牛味都滿分,但肉質一般,纖維比較多,而且越厚越韌,記得請師傅儘量薄切。

烤羊架:肉質算軟稔,調味也不會過濃,但羊羶味不重,再回頭吃的意欲不大。

白酒煮青口:稍微有點腥,質感也偏水,而且感覺只有胡椒的調味,吃了一隻就放棄了。

波蘭黑麥湯:包含豬肉腸、雜草,鹹肉,帶著淡淡的菇味,雖說是復活節才推出的,但據說平常都是龍蝦湯,就突然覺得有點可惜了。

另外還有烤羊肉腸、番茄煙肉洋蔥焗薯、番茄醬魷魚燉菜、蠶豆蘑菇糙米飯、兒童區域的炸雞手指條、扒芝士三文治、番茄醬肉丸、奶油醬義大利麵、芝士露旬配松露水煮蛋等選擇。

🌟甜品🌟
復活節十字包、復活節乾果蛋糕、彩虹蛋糕、蜜桃香檳味啫喱、朱古力蛋糕、芒果蛋白餅柚子忌廉、椰子芒果奶凍、紅絲絨蛋糕、焗開心果紅莓撻、法式可麗露、雜錦朱古力、馬卡龍、橙酒煎餅。

自家製雪糕:士多啤梨芝士餅、港式奶茶、香蕉熱情果,杏脯雪芭、荔枝紫蘇雪芭、芒果糯米飯、大溪地雲呢拿(不是只有奶味很不錯)、法國64%朱古力(香濃且有巧克力碎)。

水果:橙、火龍果

🦞另外每人有一款蛋類料理(蘑菇焗蛋OR三文魚炒蛋OR火腿班尼迪蛋),以及一隻波士頓龍蝦自選烹調法(凍食OR香草牛油焗OR芝士焗),蛋類的除了焗蛋都可以一試,而龍蝦兩種焗法都不錯,但肉質較韌很難咬開,唯一細心的是會將鉗除殼放在裡面。

✏️全部都是歐陸食物,款式貴精不貴多,大部分質素也屬上等,不過如果想要更多環球美食的朋友,就建議去咖啡廳了。
2022-04-15