已多次去茴香午膳,今次再去享受美食有新驚喜……午膳餐牌更新了,將沙律吧統一納入套餐中,可能是之前全部顧客都加吃沙律吧,更新後的沙律吧增加了香腸和甜品奶凍,沙律配搭也增加了一两種款式…配搭了香脆的核桃和鮮嫩嫩又多汁的黃色車厘茄,还有紅梅乾,口感完美。主食海南鷄飯保持了水準,新嘗試的鷄机皮脆肉嫩,一切開鷄汁豐盈於义上雞肉,一口下去超滿足…享受的全部美食感覺唯一敗筆在甜品奶凍上…对我來說太甜也太軟了!还有改善空間…員工笑容親切,服務到位。Nice會再光顧的。
員工笑容親切,服務到位。Nice

會再光顧的。
  • 雞扒
  • 沙律吧
  • 去骨海南雞飯配當歸蘿白雞清湯
2022-06-06 456 浏览
咁6月係我嘅壽星月份、終於可以約齊人一齊出嚟聚會、呢間餐廳都算係臨時臨急朋友Book嘅。不過去到嗰一日、雖然都係要搭lift上一樓十幾層、但係上面嘅餐廳環境都好舒服精緻、開懷暢談嘅好地方。仲要坐窗口位、印象唔錯。去到點菜、由於呢間餐廳最主要都係食泰國Fusion菜、而大部份菜式嘅味道都係高水準。除咗一個黑松露意粉🤣😂黃咖喱軟殼蟹酥餅- 好好食😋泰式拼盤好好食嗰個Pizza都係好好吃整體來講同埋個氣氛我都覺得一定會再來的!服務不錯同價錢都合理!值得一試

除咗一個黑松露意粉🤣😂

黃咖喱軟殼蟹酥餅- 好好食😋
泰式拼盤好好食
嗰個Pizza都係好好吃

整體來講同埋個氣氛我都覺得一定會再來的!
服務不錯同價錢都合理!

值得一試

2022-06-04
庆祝纪念
生日
  • 泰西小食拼盤
  • 黃咖喱軟殼蟹酥餅
2022-05-25 436 浏览
這間泰國fusion餐廳,位於尖沙咀山林道的銀座17樓。當晚4人點了一個Set Menu for Two 和 兩個Dinner Set. 總括好抵食。味道亦很好。Starter 的椰子雞湯好好味,友人覺得偏鹹,但她說近來食得清淡,其他人覺得好味的。炸雞外脆內嫩,yummy👍🏻. 兩人套餐點了羊鞍和黑松露意粉配牛柳,兩樣都超好食。友人食到舔舔脷😋😋。兩個一人套餐點了咖喱蟹包和海南雞飯。我覺得兩個都係好食的。但友人覺得咖喱蟹包份量比其他細,唔抵食。我覺得可以的。(張咖喱蟹相手震,影得唔好,不分享啦😅)二人套餐包埋甜品,是紅豆奶凍,大家都覺得好味的,只係我不喜歡奶類製品,只循例品嚐了一啖。另外我們加了一份芒果糯米飯。我覺得好食啲,友人話不及西貢的某一間泰國餐廳。見仁見智了….包埋餐飲,兩杯熱紅棗茶及兩杯凍柚子蜜。非常抵,我覺得偏甜,但其他人覺得OK。環境舒適。服務很好。把握套餐優惠!
這間泰國fusion餐廳,位於尖沙咀山林道的銀座17樓。

前菜炸雞

羊架

牛柳粒意粉

海南雞飯

套餐甜品

芒果糯米飯

餐飲

環境舒適。服務很好。把握套餐優惠!

2022-05-12
前菜炸雞
羊架
牛柳粒意粉
海南雞飯
芒果糯米飯
  • 黑松露意粉配牛柳
  • 紐西蘭羊鞍配香辣咖喱汁有酥餅
Fennel係一間位於山林道嘅樓上泰式西餐廳~經過咗幾個月無晚市堂食同埋二人限聚,上個月尾終於可以約幾個朋友一齊食dinner,朋友就揀咗呢間餐廳~ 餐廳嘅裝修用咗唔少綠色同植物嘅元素,餐具同擺盤都睇得出花心思,而且枱同枱之間嘅空間好足夠,所以同班朋友嚟呢到食飯傾偈都唔錯~•🥢 Dinner Set $198呢個餐包咗1碗餐湯、1款小食、1個主菜同埋1杯飲品。📸 泰式椰子雞湯聞落同飲落都好重椰汁味,但又有啲啲冬蔭功嘅感覺,因為有少少酸味,同埋有啲草菇同番茄🤔 但都係幾好飲同開胃嘅~📸 脆炸一口雞配泰式辣汁 雞粒炸得好脆,入面好Juicy👍🏼📸 大蝦細冬陰功闊條麵 冬陰功味都幾香,原來用嚟煮意粉都幾正😛朋友話呢款應該係咁多款入面最辣,但我就覺得呢個意粉嘅辣我反而接受到🤣可能因為醬汁有落到忌廉,所以入口唔覺得好嗆好辣~ 大蝦都真係大隻嘅,肉質都算彈牙~📸 芒果冰沙 $58 ➡️ $29 (跟餐半價)芒果味唔算好濃,亦都溶得幾快,所以無乜沙冰嘅感覺🫢 就算跟餐加配都有啲貴🙈 但幾大杯同幾解渴😛•🥢 泰西小食拼盤 $138有6款小食:去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三

🥢 Dinner Set $198
呢個餐包咗1碗餐湯、1款小食、1個主菜同埋1杯飲品。
📸 泰式椰子雞湯

📸 脆炸一口雞配泰式辣汁
雞粒炸得好脆,入面好Juicy👍🏼
脆炸一口雞配泰式辣汁

📸 大蝦細冬陰功闊條麵
大蝦細冬陰功闊條麵

📸 芒果冰沙 $58 ➡️ $29 (跟餐半價)
芒果冰沙

🥢 泰西小食拼盤 $138
有6款小食:去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三文魚卷春卷,而每款都有3-4件~整體都幾好食,有啲配搭都好創新,而炸嘢都幾出色😋
比較有趣嘅係個煙三文魚卷,佢用咗米紙嚟包,但個米紙好厚,有啲難咬😂

🥢黃咖喱軟殼蟹兩隻(跟酥餅兩件) $158
黃咖喱唔算好辣,但同時都唔夠香,椰汁味亦都唔算好重😬 軟殼蟹炸得幾好,蟹味好香,但兩隻嘅size偏細🫣 酥餅亦有輕輕煎過,配咖喱係無得輸😆 但整體質素普通~

🥢經典泰式奶茶 $48
呢個泰奶唔止淨係打卡-able,仲幾好飲😋 因為佢用咗茶味嘅波波冰,倒咗樽入面嘅泰式奶茶落去之後,啲冰會慢慢溶,但唔會變淡,甚至茶味會再濃啲,整體飲落變少甜咗,啱啱好👍🏼

🥢 馬拉盞炒通菜 $68
呢個炒通菜都幾辣幾嗆,但係無乜馬拉盞味,份量亦有啲太少😬
馬拉盞炒通菜

🥢泰國芒果糯米飯配是日蛋糕 $108
呢個芒果糯米飯真係唔合格😫
🥭 芒果好生,口感有啲硬,而且超級酸🤯
🍚 糯米飯有2款,藍色有蝶豆花味,綠色有班蘭味,但2款嘅質地比較軟爛,椰漿唔夠甜同無乜椰味😢
而是日蛋糕係Tiramisu ,相對算比較正常,但又唔算好出色~
泰國芒果糯米飯配是日蛋糕
脆炸一口雞配泰式辣汁
大蝦細冬陰功闊條麵
2022-05-15 249 浏览
西餐菜式其實都唔錯擺設裝飾都好好樓面好快手同埋一叫就會即刻過嚟問有咩需要呢個好好當晚叫咗一個二人套餐同埋一個一人套餐一人套餐份量係足夠有半隻雞但海南雞飯啲雞肉無味三個醬汁都好似格格不入但係佢最後二人餐個火龍果甜品個味道好似塑膠味一入口完全係用難食去形容
西餐菜式其實都唔錯擺設裝飾都好好
樓面好快手同埋一叫就會即刻過嚟問有咩需要呢個好好
當晚叫咗一個二人套餐同埋一個一人套餐

2022-05-15
2022-05-10 358 浏览
🌹佛誕假期,行完九龍四水塘,搭車回市區途中,商量到那裏吃午飯,尋找收藏食店,決定順路不用轉車,往尖沙咀《茴香》。🌹假期怕沒位,在OpenRice訂位。14:00到達食店,餐廳位於高樓層,一出電梯便是,面積不大不小,裝修一般,無打卡位,最吸引位應是窗邊位置,有植物襯托,不過估計植物不是真!😂😅🍴當天有午餐供應,價錢不平不貴,我們選了:去骨海南雞飯⭐️⭐️雞不滑口,飯較硬紐西蘭鮮牛肉眼泰國蝦片黑松露惹菌汁⭐️⭐️⭐️肉質嫩滑泰國奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️奶茶香濃,泰國味道個人評分食物味道飲品環境衛生服務抵食回頭率

🍴當天有午餐供應,價錢不平不貴,我們選了:

去骨海南雞飯⭐️⭐️

飲品

回頭率

2022-05-09
2022-05-07 4301 浏览
未暫停堂食前一即都網上訂不了坐放寬番堂食就同朋友即book 黎試試經openrice book有優惠可以叫2人set $398不過另外加一服務就要按原價計算同朋友睇完都係無算set,散叫左2樣主食加一個甜品由於甜品不能當主食餐廳要求我地要再叫多一樣主食即按人頭計需要order3個main course沙律吧按人頭計算要加就全部人一齊加我地每人都夾左2次星洲去骨海南雞飯配當歸蘿蔔雞清湯真的要贊一贊佢的湯好正好有藥膳的味道可以解去雞的油膩海南雞飯一般泰西小食拼盤可以滿足大家多個要求星洲喇沙慘慘(海鮮)吾好諗住好辣其實一點也不辣泰國芒果糯米飯配是日蛋糕(Tiramisu)糯米吾夠黏性芒果幾甜Tiramisu也不錯Red bridge Shiras 2016Barossa, Australia @58味道好易入口,不錯不錯不過配今晚的食物自己好似選錯了
未暫停堂食前一即都網上訂不了坐

真的要贊一贊佢的湯好正
好有藥膳的味道可以解去雞的油膩
海南雞飯一般

可以滿足大家多個要求

星洲喇沙慘慘(海鮮)
吾好諗住好辣
其實一點也不辣

泰國芒果糯米飯配是日蛋糕(Tiramisu)
糯米吾夠黏性
芒果幾甜
Tiramisu也不錯

Red bridge Shiras 2016
Barossa, Australia @58
味道好易入口,不錯不錯
不過配今晚的食物自己好似選錯了

2022-05-07
  • 泰西小食拼盤
2022-05-02 390 浏览
🍝 尖沙咀高質泰式西餐🍹呢度最出名嘅係泰式奶茶🧋環境都幾舒適 ig able 又唔會多人一上枱就見到啲嘢食有幾精緻 ⭐️招牌泰式奶茶 鍾意飲甜D❓原樽飲!鍾意茶底味❓倒落杯有冰茶波波!⭐主菜: 1️⃣咖喱炆牛坑腩配牛油闊條麵牛腩10分淋😍咖喱味又出 雖然闊條麵本身冇乜調味,加埋個咖喱汁就Perfect池🥰2️⃣牛油果忌廉雞肉闊條麵食完感覺好清新,唔會油膩應該係牛油果嘅功勞🥑配搭幾均衡 份量都足夠跟餐每日都會有特色嘢飲🧃今日係熱情果烏龍茶味道都不過不失🍹
🍝 尖沙咀高質泰式西餐🍹
呢度最出名嘅係泰式奶茶🧋
環境都幾舒適 ig able 又唔會多人
一上枱就見到啲嘢食有幾精緻

⭐️招牌泰式奶茶
鍾意飲甜D❓原樽飲!
鍾意茶底味❓倒落杯有冰茶波波!

⭐主菜:
1️⃣咖喱炆牛坑腩配牛油闊條麵
牛腩10分淋😍咖喱味又出
雖然闊條麵本身冇乜調味,
加埋個咖喱汁就Perfect池🥰

2️⃣牛油果忌廉雞肉闊條麵
食完感覺好清新,唔會油膩
應該係牛油果嘅功勞🥑
配搭幾均衡 份量都足夠

跟餐每日都會有特色嘢飲🧃
今日係熱情果烏龍茶
味道都不過不失🍹
  • 咖喱牛腩牛油闊條麵
2022-05-01 516 浏览
Fennel是位於尖沙咀山林道的一間泰國西餐廳。想來想去還是這個二人餐最吸引,有自助沙律吧、湯、主菜、甜品更有飲品。飲品方便選擇都不少,當中士多啤梨番石榴酸奶梳打水蠻吸引我的。外面的自助蔬菜吧,在等待主菜來的時候可以邊吃邊等,沙律新鮮爽脆,而且選擇都不少。泰國蝦頭油大蝦帶子意粉蝦頭油的香氣撲克,蝦肉爽口,不過整體味道偏淡,汁稀了一點。泰式燒春雞 燒春雞外層煎得香脆可口,肉質也不錯,但有點乾。甜品是日甜品是蘋果批,啖啖蘋果肉,不錯。
Fennel是位於尖沙咀山林道的一間泰國西餐廳。

泰國蝦頭油大蝦帶子意粉
蝦頭油的香氣撲克,蝦肉爽口,不過整體味道偏淡,汁稀了一點。

泰式燒春雞
燒春雞外層煎得香脆可口,肉質也不錯,但有點乾。

甜品
是日甜品是蘋果批,啖啖蘋果肉,不錯。

2022-04-29 254 浏览
早幾日有朋友約我去食生日飯,以為上樓食飯多數都貴野 , 點知上到去睇又吾係啵,環境好靚,佢個沙律吧係一個中島櫃 一入門口就見到 座位吾會太迫 同朋友傾計都吾會覺好嘈同埋好迫 價錢方面都算幾平(餐牌個design 好靚)!我地叫左個398餐有兩個餐湯加兩個主菜,湯記得係冬蔭公同埋一個椰子雞湯,主菜我地揀左羊架配烤餅+咖喱汁(羊架吾會好臊烤餅熱辣辣好好食)另一個主菜選左黑松露牛柳意粉(黑松露汁夠味,好怕出面整果啲半點黑松露味都無,牛柳好食有肉味)仲跟埋兩杯野飲同杯品,呢個價錢俾呢個質素我 我完全收貨,整睇都好好食 !有機會我會再去多次 !😋😋😋
Thai Fusions
2022-04-25
庆祝纪念
生日
Thai Fusions
  • 黑松露牛柳炒意粉
2022-04-28 149 浏览
蘇格蘭煙三文魚香草包伴美國薯條🍟賣相不錯及整齊包外脆內軟蕃茄.煙三文魚.香草全部放埋一齊好Match,好fresh感覺評分(5分為滿分):5/5//牛油果忌廉汁燒雞肉寬條麵我對牛油果麻麻地,所以生食覺得有啲苦煮得比較膩🙈評分(5分為滿分):5/5//因為我較鍾意第一個//飲品方面:是日飲品青蘋果綠茶(凍)羅漢果茶(熱)天氣熱熱地,叫咗杯青蘋果綠茶。好飲!唔會話好甜,份量唔算少,岩岩好!評分(5分為滿分):4/5//甜品:泰國芒果糯米飯配是日蛋糕本身叫窩夫,但無緣食到糯米飯麻麻地,芒果較酸是日蛋糕係咖啡+朱古力,好味呀😋最滿意就係蛋糕🍰評分(5分為滿分):3/5員工熱情有禮,面帶笑容茴香(FENNEL)📍尖沙咀山林道38號銀座38 17樓
蘇格蘭煙三文魚香草包伴美國薯條🍟

賣相不錯及整齊
包外脆內軟
蕃茄.煙三文魚.香草
全部放埋一齊
好Match,好fresh感覺

評分(5分為滿分):5/5

牛油果忌廉汁燒雞肉寬條麵

我對牛油果麻麻地,所以生食覺得有啲苦
煮得比較膩🙈

評分(5分為滿分):5/5

因為我較鍾意第一個

飲品方面:

是日飲品

青蘋果綠茶(凍)
羅漢果茶(熱)

天氣熱熱地,叫咗杯青蘋果綠茶。
好飲!唔會話好甜,份量唔算少,岩岩好!

評分(5分為滿分):4/5

甜品

泰國芒果糯米飯配是日蛋糕

本身叫窩夫,但無緣食到
糯米飯麻麻地,芒果較酸
是日蛋糕係咖啡+朱古力,好味呀😋
最滿意就係蛋糕🍰

評分(5分為滿分):3/5

員工熱情有禮,面帶笑容

茴香(FENNEL)
📍尖沙咀山林道38號銀座38 17樓
2022-04-17
2022-04-27 198 浏览
適逢放假,即興約了很久沒見的大學同學一聚選址到了這間茴香,座位舒適,食物質素甚高。散叫了兩個主菜以外,在侍應推介下叫了小食拼盤,另外加了有8款選擇左右的沙律吧解膩。整體質素令人十分滿意,服務也無可挑剔之處,加上單點有優惠,十分抵吃。推!
適逢放假,即興約了很久沒見的大學同學一聚

冬蔭公三文魚意大利飯
黃咖喱軟殼蟹配薄餅
冬蔭公三文魚意大利飯
黃咖喱軟殼蟹配薄餅
2022-04-25 171 浏览
本來係想去同一座12樓打邊爐,點知因為疫情既緣故冇開,咁就去左17/F既Fennel 食啦。本身唔知有呢間餐廳,亦都冇做任何research, 上到去冇位,侍應話要等十分鐘倒。叫左兩個set lunch, 一個rib eye, 一個咖哩牛,另外再叫左個泰式奶茶。特飲係計原價半價,見差唔多台台都係叫個泰式奶茶,而侍應亦都係推介呢個。野食方便不過不失,餐廳內有個男侍應就好helpful,見倒客人有要求都會主動幫忙,有責任感。
2022-03-02 434 浏览
政府又宣佈平晚市,揀咗間舒服嘅餐廳食最後的晚餐。呢個二人餐好抵食,有前菜、湯、主菜、甜品仲有飲品添。重點係啲侍應姐姐全部都好好人,服務好好。落咗單之後好快過湯就送上嚟,白湯黑松露味好重好好飲。出面會有個自助蔬菜吧,一路等主菜嚟嘅時候一路食。估唔到出面有咁多種類,我哋仲叫多咗碟菜。飲品超級正,杯朱古力好濃好滑。碟帶子意粉睇落好細,但係有咁多前菜其實好夠飽。呢個醬汁都係偏向鮮甜。個牛扒都唔錯。最後仲有甜品係Opera cake❤️❤️

重點係啲侍應姐姐全部都好好人,服務好好。

落咗單之後好快過湯就送上嚟,白湯黑松露味好重好好飲。

出面會有個自助蔬菜吧,一路等主菜嚟嘅時候一路食。

估唔到出面有咁多種類,我哋仲叫多咗碟菜。

飲品超級正,杯朱古力好濃好滑。

個牛扒都唔錯。

最後仲有甜品係Opera cake❤️❤️

2022-02-27 2794 浏览
呢輪嘅防疫限制令到好多餐廳都唔開,遇到開嘅餐廳已經好彩,遇到好食嘅餐廳更講求緣分,今次真係緣分到,比我遇到呢間回味再三嘅泰式西餐廳。餐廳喺山林道嘅樓上鋪,以前喺附近返工都周不時喺山林道食嘢,印象係尖沙咀價錢合理,質素偏高,對於唔少呢邊嘅寫字樓打工仔黎講都係好好嘅選擇。今次呢間格調高檔少少,但價錢都係喺合理範圍,對比返個質素,係好值得。西餐嘅風格,店入面環境舒適乾淨。因為喺商廈高層,有開揚窗口,可以極目遠望西九龍靚景同晴朗天空。本來寫開食評都係介紹食物為主,但今次我絕對要將個重點放喺飲品度。素來我都熱愛奶茶,早幾年飲到照到細細粒腎石(好彩後尾佢自己甩左)。呢間嘅泰式奶茶真係我飲過嘅奶茶入面最推薦。睇到個杯入面一粒粒嘅嘢係咪好有趣?開頭以為係葡提子黎,但原來係茶冰。保持冰凍又唔會沖淡佢嘅茶味。比起一般凍奶茶或者太x嘅冰鎮奶茶都更有心思同美觀。每一啖奶茶由頭到尾都咁順滑香濃。泰奶過往嘅印象係偏甜,但呢杯唔單只冇特別甜,而且凍飲都有非常香嘅茶味。絕對推薦同朋友慢慢傾計慢慢歎。餐牌有套餐,加錢配冬陰功或其他湯,黎得泰式西餐廳就試下冬陰功。非常足料,有蝦、有三文魚肉,同各種香料蘑菇。海鮮令湯入口好

西餐嘅風格,店入面環境舒適乾淨。

非常足料,有蝦、有三文魚肉,同各種香料蘑菇。海鮮令湯入口好鮮甜,飲得出唔係味精溝水。而且辣度好適合一般人,對舌頭有少少刺激,但唔會辣到痛。辣辣地飲返啖奶茶潤喉,絕配。

主菜係牛扒,有好多配菜。

個汁係黑松露醬,好香,講起黎粉麵飯同薯條我都試過黑松露醬配,牛扒真係第一次。

有剩嘅汁點埋配菜,好香濃。舊薯仔表皮煎得好脆,好有以前讀U食開嘅焗薯感覺,好懷念。
牛扒五成熟啱啱好,嫩得黎有咬口,牛味同油脂都較豐富,就算黑松露醬嘅味道濃烈都冇完全蓋曬。同醬汁好夾,啖啖肉,正。
成個餐最正係每食一樣嘢都有好味嘅奶茶送,串連成個餐成為一個好完善嘅用餐體驗。而且最抵嘅一點係,跟餐只係21蚊……必定要再飲。
2022-02-16
  • 經典泰式奶茶