2017-04-27 188 浏览
毎逢四月,都會到鑽石山掃墓,但就從來未有行過上去附近的慈雲山尋找美食。去到巴士總站後面條街,原來這裏不下有十間食店,而且全部都是小店,沒有大型連鎖食物店。行了一圈,便決定試試這間花花,吃車仔麵。三餸麪($29)價錢方面,$29已包括三餸加麫底,真是很抵,誠意推介這裏的豬紅,很幼滑,豬耳爽脆,豬皮入味。炸魚蛋($9)小食炸魚蛋單叫$10,但叫兩樣就$18/2 款,魚蛋炸得外皮煙靱,內面的肉則軟滑,點埋沙爹汁更好味。炸燒賣($9)新鮮炸好的燒賣,外皮酥脆,啱哂喜歡吃香口食物的朋友。這個辣菜脯跟車仔麵一起吃最夾。檸七($11)

行了一圈,便決定試試這間花花,吃車仔麵。

三餸麪($29)

炸魚蛋($9)

炸燒賣($9)
新鮮炸好的燒賣,外皮酥脆,啱哂喜歡吃香口食物的朋友。
這個辣菜脯跟車仔麵一起吃最夾。

檸七($11)
2017-04-23
2017-03-19 172 浏览
我至愛食自家制韮菜餃,煎餃都好多汁。自家制辣菜莆❤豬頸肉好入味又唔會趕你走,好好禮貌既夫妻檔價錢相對便宜,好有人情味既一間食店有空便會幫襯,絕對滿足咁飽肚走人。正
我至愛食自家制韮菜餃,煎餃都好多汁。
自家制辣菜莆❤豬頸肉好入味
又唔會趕你走,好好禮貌既夫妻檔
價錢相對便宜,好有人情味既一間食店
有空便會幫襯,絕對滿足咁飽肚走人。
2017-03-13 147 浏览
今次已經係第二次寫此店食評 上一次距今已經都有接近7個月 中間都有食過好多次了 因為見此店越見進步 同埋優點都有KEEP 到 所以都忍唔住寫返個好評俾佢 針對上一之既待改善點再作評論1.豬頸肉--- 好味 煎得好香 厚切 量多左 2. 菜--- 如圖 佢D菜量多左好多 3.整體份量--- 多左好多 例如紅腸有3大片 菜量多 廚師腸有兩條(大家都知廚師腸唔平啦) 午餐肉厚切兩大片等等另外, 有幾點想讚下店家1. 用心製造--- 有別於好多車仔面, 此店有好多食物會即叫即整 例如 廚師腸 紅腸 午餐肉 雞翼 等等 會即叫即煎 煎得好香 食個時又香又熱2.湯底正--- 佢個湯底真係正 好味 又夠熱 而且飲完佢D湯係唔會感到喉嚨乾(多數飲完味精湯都會喉嚨乾) 問過店家 佢話會日日早上煲3. 好有禮貌整體而言 此店真係好味 用心 不過由於佢好多都係即叫即整 而且好多時候都係得一個廚師  會整得慢點 所以可以做到招待既人數未必好多 對於食客黎講就當然冇問題啦 即叫即整好味D 但對於店家黎講 令佢賺到既有限 令我都有點擔憂唔知佢支持唔支持到個成本 畢竟係難食車仔面林立既慈雲山 此店真係一道清泉 P.

針對上一之既待改善點再作評論
1.豬頸肉--- 好味 煎得好香 厚切 量多左

2. 菜--- 如圖 佢D菜量多左好多

等等
另外, 有幾點想讚下店家

3. 好有禮貌

整體而言 此店真係好味 用心

畢竟係難食車仔面林立既慈雲山 此店真係一道清泉

P.S. 此店有個阿姨好多時都收錯錢 佢唔睇單就好喜歡收你基本數$29 ... 你叫多個送或者加多杯飲品 佢都未必睇就收你... 希望食客自己計定數先幫幫佢

2017-03-11
  • 清湯底 豬頸肉
2016-09-25 514 浏览
上次食附近另一間較出名嘅車仔面但啲牛肚係臭臭地嘅,蘿蔔勁有渣,仲好熱。今次試呢間外賣,感覺唔錯。沙嗲汁有花生碎,都幾香唔算辣。用北海道蟹柳! 有兩條。蘿蔔甜,夠林,冇渣。金錢肚入味,林,唔臭!咖哩魚旦略嫌太多粉。米粉好滑竟然。有下次。

今次試呢間外賣,感覺唔錯。
沙嗲汁有花生碎,都幾香唔算辣。
用北海道蟹柳! 有兩條。
蘿蔔甜,夠林,冇渣。
金錢肚入味,林,唔臭!
咖哩魚旦略嫌太多粉。
米粉好滑竟然。

有下次。
2016-09-25
5 分钟 (外卖自取)
2016-08-30 523 浏览
寫呢篇食評係真心希望店家有改善 慈雲山本身冇乜車仔面 終於近呢幾個月等到有間兩三碗出現 奈何湯底太咸 豬手冬茹等醃得唔好味再等到呢間花花小食館出現 有所期盼 即刻去食第一次食望住個MENU 竟然冇基本餸「冬茹」 失望左揀左三個餸 其中一個係豬頸肉 印象極深 因為我「撈」左幾下 先發現D 好似肉碎肉絲既野... 我知豬頸肉唔平 出去其他車仔面食都係得3,4小片 有D仲會額外收多$2 但係人地係完整既肉片 食得出睇得出係豬頸肉呀 你唔好俾D 碎肉絲我... 我都唔覺我自己食過豬頸肉朋友食既有韭菜餃 呢個有驚喜 新鮮 味道亦唔錯 再加上個大地魚清湯 好鮮甜 食完唔會口乾 感覺冇咪精第二次食3餸29 ; 4餸35 朋友點左4個餸其中包括生菜 豬手我見到3片生菜仔 每片既闊度好似兩隻手指拼埋既大細加一個餸要6蚊 合理 唔貴 但係俾三小片生菜好唔合理 真係好小家 ... 我出去旺角D 貴租店食都唔只咁... 反而個豬手有兩件 好「淋」 但味道麻麻地真係唔明個分量控制係點...總結暫時唔會再食第三次其實感覺佢地係幾有心做 好有禮貌 但係佢地應該認識下其他既車仔面係分量方面要嚴重調整下 味道就有D
寫呢篇食評係真心希望店家有改善

第二次食

3餸29 ; 4餸35
朋友點左4個餸其中包括生菜 豬手

我見到3片生菜仔 每片既闊度好似兩隻手指拼埋既大細

我出去旺角D 貴租店食都唔只咁...
反而個豬手有兩件 好「淋」 但味道麻麻地

真係唔明個分量控制係點...

總結
暫時唔會再食第三次

其實感覺佢地係幾有心做 好有禮貌
但係佢地應該認識下其他既車仔面

係分量方面要嚴重調整下 味道就有D好有D麻麻 選擇都算少

希望佢改善完 生意持續 畢竟唔想慈雲山得一兩間唔好食既車仔面
2016-08-07
  • 韭菜餃
2016-08-11 494 浏览
没有包裝,前身是紅篇慈雲山的老店,區內有2間車仔麵之一,試了另一間雜誌介紹的,中伏,還是在試平实小店好了,店內乾诤非常,與—般車仔面大不同,加分加分,奌了咖喱魚旦,煎鷄扒,羅白,三餸才29蚊,咖喱汁超正,魚旦是舊式不发脹的,my style,鷄扒香囗,羅白入味,另还外賣試了他們自制的水餃子,放了三十分鐘,水需少了,但神奇地餃子皮没變,味道很有家的感覺,還是小店好,又一平靚正發現
2016-08-09
中午本想去這裡附近的粥店買生滾粥及炸兩, 偶然下看到前身"小食館"的店子開了新店, 而名字又有"小食館"三字及以車仔麵為主. 想起以前"小食館"的"老柴", "炸蛋", 沙嗲汁等, 便走入去試試新的小店. 價格上與前身的小食館相去不遠, 沒有了小食館的油炸小食不難預期, 畢竟前身小食館有炸煱長開作準備. 一碟鹵水雞翼尖數起來有10隻以上, 平均一隻雞翼尖不用$1.5, 超級抵食. 鹵水的時間夠長, 雞翼尖軟至連骨頭也有少許淋的感覺. 可惜鹵水汁不夠香, 味道略為輸蝕. 第一眼的感覺, 湯較多, 嗲汁感覺有點稀. 但蔥放在湯羹上的感覺很細心, 方便需要走蔥的食客. 牛筋, 蘿白, 河粉水準均合格, 但沙嗲汁比較淡味, 跟以前的辣汁相去甚遠. 但加$6可以有一杯凍檬茶是相當抵食. 綜合來說, 味道平平, 但店員服務有禮, 勤快. 價格則廉宜抵食, 未來相信有進步空間. 希望小店努力加油.
兩餸車仔麵 (蘿白, 牛筋, 沙嗲汁, 河粉)

2016-08-06
2016-08-07 231 浏览
慈雲山美食如云,一間一間既食店都開係毓華里,今日比我發現新開左間車仔麵店,除左車仔麵之外,仲有小食賣,岩哂鄰近既學生哥學生妹,又多個食飯聚腳點。叫左個三餸麵,另加$6多杯凍咖啡,小食叫左一份腸粉(4條),上菜就慢左少少,但今日悠閒既我等一下都無所謂豬頸肉: 香煎豬頸肉,肉質有少許韌,要用力少少咬先咬得碎,味道普通蘿蔔: 炆得適中,本人鍾意既冧身D,一咬就碎,味道可以黑椒牛丸: 丸既顔色似鮻魚球,唔同平時深啡色個種丸,輕微黑椒味,味道普通腸粉: 蒸得唔錯,配埋甜醬麻醬,都幾好食車仔餸份量有D少,每樣得兩件,沙嗲湯底可以再濃味點,我另要落辣油同菜蒲再調味,如果多少少餸就好啦

蘿蔔: 炆得適中,本人鍾意既冧身D,一咬就碎,味道可以

腸粉: 蒸得唔錯,配埋甜醬麻醬,都幾好食

豬頸肉  蘿蔔  黑椒牛丸  河粉
腸粉
凍咖啡少甜
2016-08-07
下午茶
2016-07-31 251 浏览
都幾好味,呢間車仔面。個味好正。😎豬腸👍🏻👍🏻正。係有d搞笑,d葱有d係大粒d。但好有家的感覺。係遠d,我都5係住呢頭,不過下次經過都會食👻👻👻👻👻👻👻🍜🍜勁平😂
勁平😂
  • 豬腸囉
2016-07-26 302 浏览
住慈雲山,周不時都會落毓華街食野,依間粉面舖新開張,不過我已經幫襯左幾次,湯底同餸都好正今次影返幾張相推介下,叫左兩碗面,餸方面有幾款好值得推介: 水餃(之前幾次都無食,今次第一次食,味道清甜,皮薄,好食); 午餐肉同煙鴨胸都煎得好香,豬軟骨,牛筋好淋好入味(好出色,次次都必食)另外都叫左三款小食,咖哩魚蛋同八爪魚串(味道吾錯,魚蛋咖哩味好香),韮菜豬紅(豬紅好滑,個湯吾錯)
今次影返幾張相推介下,叫左兩碗面,餸方面有幾款好值得推介:
午餐肉同煙鴨胸都煎得好香,
豬軟骨,牛筋好淋好入味(好出色,次次都必食)
另外都叫左三款小食,
咖哩魚蛋同八爪魚串(味道吾錯,魚蛋咖哩味好香),
韮菜豬紅(豬紅好滑,個湯吾錯)
2016-07-24 139 浏览
超好味,今日吃左午餐和晚餐,🐷大腸唔肥又入味,蘿蔔鮮甜多汁,三餸麵先29蚊+6蚊就有可樂仲買左拍青瓜+🐱耳朵俾吉豆,一大盒滿滿的,20大元重點係老闆好有禮貌
仲買左拍青瓜+🐱耳朵俾吉豆,一大盒滿滿的,20大元

重點係老闆好有禮貌
2016-07-07 283 浏览
放工經過,見開左間新既餐廳,就行入去試下,估吾到真系好好好食呀,我開頭叫左兩餸麵($24),轉出前一丁, 配秘製沙嗲汁,老細問我試吾試下撈麵食(走湯) 未試過車仔麵走湯,一試就愛上,真系好好食呀,忍吾住講多兩句😂豬扒好入味又香,咖哩魚蛋超好食(好食既魚蛋真系吾系度度都搵到),跟住老細話就收舖,比左兩塊豬皮我試下,又系超好食,最正系個咖哩汁👍🏻👍🏻👍🏻試埋佢推介的涼拌木耳青瓜($10),啱曬我口味,最鍾意酸酸甜甜的涼拌,開胃又好味,👍🏻 臨走,老細話今次食左撈麵,下次再黎試下佢個大地魚清湯,好,就下次試下😎成個晚餐都好滿意,埋單都系$34
👍🏻

成個晚餐都好滿意,埋單都系$34