2021-06-19 345 浏览
慶祝哥哥生日,又唔想走咁遠,就喺屯門搵間靚靚哋可以好好坐嘅西餐。一直都知道哥爾夫球場有呢間餐廳,但又冇專登嚟食。今次特登嚟試吓佢,都覺得有驚喜!叫咗一個set dinner, 個手扒煎得岩岩好,好juicy。我最鍾意佢嘅配菜紫薯蓉,用眼都望得出好多纖維真係人手壓出嚟!個薄餅簡簡單單有啲火腿喺上面,餅底脆卜卜幾好食。我最鍾意係佢嗰日式意粉,個味道有啲似受喜燒幾特別住喺附近嘅朋友仔都可以嚟試吓,因為住喺附近嘅只要出示住戶證都會有折!

個薄餅簡簡單單有啲火腿喺上面,餅底脆卜卜幾好食。

我最鍾意係佢嗰日式意粉,個味道有啲似受喜燒幾特別

2021-05-28 587 浏览
好耐無食下午茶啦,今日入屯門搵便宜,朋友介紹去高爾夫球場餐廳,哩度交通方便,巴士輕鐵都在門口有站。入大門已經要掃安心出行,哩個場只是練習場,環境都幾好,餐廳就只是普通茶餐廳格局,但自己倒熱水,牙籤,紙巾等又好似快餐店,但下午茶價錢亦比一般茶餐廳高,食物質量味道都比茶餐廳差。叫了兩個餐,我只試了一個日式叉燒豚骨湯拉麵($48)2分- 等左2分鐘就來,好似好快,叉燒比食開的日式叉燒細,無咬口,拉面一D都無彈,仲”林bat bat",好似煮定,所以點解咁快。仲有檸檬水好細杯。

叫了兩個餐,我只試了一個日式叉燒豚骨湯拉麵($48)2分

仲有檸檬水好細杯。
日式叉燒豚骨湯拉麵
2021-05-28
2021-05-17 331 浏览
點解叫小隱世?因為已經有好多食家知道有呢個地方. 係我呢啲鄉下仔未去過啫。呢度係可以哥爾夫球場入面一間餐廳,環境簡單冇乜裝修。上菜好快,係好快! 十分鐘唔夠已經上曬餐湯飲品同埋主菜😂食物有啲水準,雖然唔算好~出色。不過呢個價錢嚟講都係值得食!兩個夾埋單加埋240蚊左右連埋加一,普普通通啦。

十分鐘唔夠已經上曬餐湯飲品同埋主菜😂

兩個夾埋單加埋240蚊左右連埋加一,普普通通啦。
2021-05-04 2494 浏览
屯門輕鐵車廠站旁有一個高爾夫球練習場,裡面新開了一間日式西餐廳,花火洋食 。練習完高爾夫球,順便來這裡食個晚飯。餐廳沒有特別裝修,只是加了一些吊飾,但簡簡單單已經令餐廳帶有一種日本簡約的氣氛。晚市優惠 (6pm - 8:45pm)惠顧主菜意大利粉或薄餅,可升級至套餐,配是日餐湯和飲品。餐湯是粟米湯不是罐頭粟米湯,是用粟米粒打成蓉再煲湯,沒有加忌廉,味道清新,粟米味幾重。香煎帶子青口龍蝦汁意大利飯 $148帶子和青口都很大隻,味道不錯。意大利飯軟軟的帶點黏口,口感幾好,但龍蝦汁的龍蝦味不夠濃,味道有點淡。如果龍蝦汁的味道濃一點,整個意大利飯就冇得輸了。和風海膽忌廉汁鮮蝦意粉 $118意粉煮得剛好,不太軟也不太硬,海膽忌廉汁味道很好,夠濃夠厚身,每條意粉都沾滿這個汁,非常好!蝦很爽身。上面鋪上木魚碎,跟海膽忌廉汁很夾,而且很貼題。飲品點了奶茶茶味都幾香!雖然餐廳有點隔涉,餐廳門面也比較普通,但食物很有驚喜,款式特別,味道也很好,推介!

晚市優惠 (6pm - 8:45pm)
惠顧主菜意大利粉或薄餅,可升級至套餐,配是日餐湯和飲品。

餐湯是粟米湯

茶味都幾香!

香煎帶子青口龍蝦汁意大利飯
和風海膽忌廉汁鮮蝦意粉
2021-04-30 483 浏览
近近地唔想去太遠吃飯。所以選了屋企附近又未食過的花火洋食。見open rice訂檯有88折😁。餐廳在高爾夫球場內,裝修簡潔舒服。我們選了2人餐。唔怕選擇困難,樣樣都有。食物質素幾好,上菜好快。下次可以再來試其它菜式。
食物質素幾好,上菜好快。下次可以再來試其它菜式。

2021-04-16
  • 日本西京味噌醬焗豬鞍架
2021-04-27 501 浏览
隱藏左屯門既高爾夫球中心中,自成一角的小屋內,食物和服務都絕對有驚喜!出完一身汗,入去飲番杯「花火蜜桃梳打」,超正。女士們會喜歡飲「玫瑰朱古力」,香濃但不會過份甜。「寶雲酥紐西蘭羊架」肉味夠又juicy,最重要係冇羊蘇味(其實我係喜歡有少少蘇味,但不吃羊的人很怕)。肉眼牛扒要5成熟真的冇overdone;如果和小朋友一起,要試試他們的薄餅和黑松露薯條,絕對大愛!真心欣賞這店內每人的殷勤及誠意。絕對是運動後chill 一 chill 的好地方!
絕對是運動後chill 一 chill 的好地方!

2021-03-28
2021-04-17 530 浏览
與人說:「我今晚去GOLF場吃個晚飯」,頓時讓聽者肅然起敬,自己心裡也有種戚戚然的錯覺。查實這裡晚飯比連鎖西餐廳還要便宜,每位只是一百五十元左右,連有餐湯、主食、甜品及飲品。車輛不知能否直接駛進球場,路口亦沒指示。選擇泊於外面的散石灣大斜坡再步行內進。康文署人手過餘,三人駐守球場門外的大閘為來者量度體溫及派發登記表。自己未裝「安心出行」,留下個人資料,跑來另一職員收表致電,要確認我的電話號碼正確才讓入內。職員各人各施其職,緊守崗位:一人截人、一人派表、一人量體溫、一人收表、一人致電,就此創造了五個職位,難怪常說公務員是優差。餐廳位於球道右邊,裝修平實無華,只以黑色鋁制窗框配上玻璃而已,門口餐牌欠奉,像極只招待識途老馬,猶如有麝自然香,何必當風颺的境界。門外兩張餐桌座擁廣闊球場泛光燈照耀下的綠蔭低沉青翠草坪夜景,背後高聳入雲之屯門青山峻峰居高臨下,自己猶如盤中蟻蛾弱小,另有一番沉澱思緒感覺。餐廳內部柔和色光,寂靜微聲低語,溫馨像家。桌子四四方方,中間以發泡膠板間隔,薄木座椅,絲毫未有Golf場那種高不可攀的超然感。窗旁正正座著一家人,父母兒子共響天倫,所談是讀書瑣事。還在考慮餐牌選擇時,

南瓜忌廉湯

還在考慮餐牌選擇時,店員已送上今日餐湯南瓜忌廉湯。賣相普通,宜加白色忌廉液在濃湯上拉花,然後灑上青綠香草,增強美感。沒有蒜蓉法包片,也沒用餐碟,只算是地區茶餐廳質素,難登大雅之堂。可惜!
黃金軟殼蟹意粉

《黃金軟殼蟹意粉》
明白店名「花火」所指何物了。廚師在碟邊洋洋灑上紅色粉末,如花火錠放璀璨,甚具特色。未知是大地粉、櫻花粉、還是紅豆粉呢?只宜觀不宜食用的伴碟。軟殼蟹原隻,炸至金黃香脆。意粉略嫌過淋,但攪拌咸蛋黃醬食用香口惹味。

茶餐廳的凍奶茶

在西餐廳點凍奶茶,但卻以茶餐廳方法沖調,未有把糖漿奶漿分開。把我的幻像「我今晚去GOLF場吃個晚飯」的高貴感覺完完全全破滅。

清醒吧!
你是在康文署球場!
你不是在深水灣哥爾夫球會!!
2021-03-07 800 浏览
午餐外賣自取,3個女人食點咗3個餐,明太子意粉、照燒雞扒飯、漢堡包薯條,再跟餐加叫雞翼及薯條。跟餐仲有湯或沙律。* 由於眼闊肚窄,照燒雞扒飯冇食到~明太子意粉味道均勻,d意粉夠味;漢堡包不過不失,塊漢堡都幾厚,薯條是用闊薯條的;強力推介加雞翼,女仔應該多數都會鍾意❤️,蜜糖雞翼d蜜糖好入味!服務態度好好,感覺員工間嘅氣氛輕鬆開心,見員工作勢唔知想打拳定打功夫,有傾有笑,其實咁係會感染到食客ga~
午餐外賣自取,3個女人食

跟餐仲有湯或沙律。
* 由於眼闊肚窄,照燒雞扒飯冇食到~

明太子意粉味道均勻,d意粉夠味;
漢堡包不過不失,塊漢堡都幾厚,薯條是用闊薯條的;

2021-03-07
10 分钟 (外卖自取)
2020-12-05 1555 浏览
十年前還是在學時期已經和中學同學到高球餐廳食平價鐵板午餐,畢業後便沒有重返舊地。直至上月娘親生日為安排驚喜低調的生日飯,煩惱了一會便找到花火,原來娘親踏足屯門廿多年竟未到過高球場,就更加要立刻預訂正日晚餐。於預定前曾致電餐廳可否預存蛋糕及得知不收切餅費,便於當日下午先行將蛋糕秘密送到餐廳,留待晚上的驚喜環節。週末的晚上餐廳未算很多人,環境十分舒適。除了桌椅擺設,裝修和地磚仍和十年前一樣!清新但熟悉的感覺頓時引起中學時的回憶⋯⋯三人點了一個雞扒沙律,茄汁海鮮意粉,日式薄餅,蘋果玫瑰花茶和cappuccino。不知是否因為訂枱說明是生日飯,職員們都十分有禮貌,有心思的拉花咖啡由咖啡師本人雙手精心奉上,又有服務員主動替我們揸手機拍照⋯⋯ 每一刻都讓家裡兩個女人十分滿意,而且食物上菜很快,味道很好,是一頓簡單難忘的生日飯。家母為人低調,但為報答養育之恩還是訂了一個拉錢蛋糕。早預先跟娘親說今年不買蛋糕,直接點餐廳的切餅簡單慶祝。然後吃完飯假裝去看切餅,但其實是向店員拿蛋糕。直至叫娘親將蛋糕牌扯起一刻,驚喜快樂的時刻雖然有點誇張,但慶幸沒有為店內造成太大影響,亦因有間隔板沒有很多人看見。隱世,低調

家母為人低調,但為報答養育之恩還是訂了一個拉錢蛋糕。早預先跟娘親說今年不買蛋糕,直接點餐廳的切餅簡單慶祝。然後吃完飯假裝去看切餅,但其實是向店員拿蛋糕。直至叫娘親將蛋糕牌扯起一刻,驚喜快樂的時刻雖然有點誇張,但慶幸沒有為店內造成太大影響,亦因有間隔板沒有很多人看見。隱世,低調,但快樂的一晚,感恩有您們這家餐廳為我們留下深刻的記憶。

2020-11-29 1325 浏览
今日29-11-2020 (Sun)同老公入屯門行,完成行程後食個tea至返荃灣,近屯門碼頭呢邊嘅黃店多數喺龍門居,但唔係咁吸引我,我search到呢間就吸引咁,於是走嚟.嚟到,出面座位full晒,以入面都冇晒位,但原來唔係,重有嘅,坐低後睇完menu,決定要:1. $45.00嘅美式熱狗配薯條呢個睇到美式熱狗只係沙律醬同腸仔,食落,真係吭無其他,可唔可俾多啲誠意?沙律醬落咗好多,其實我係嚟食醬嘅?味道: 3分薯條好粗身,啱啱炸起好熱,口感味道正常,不過偶爾有啲係炸到硬咗.味道: 4分2. $38.00嘅和風吉列豬扒三文治上碟時係切開4件,打棟擺,食落,吉列豬扒嘅外層唔係脆係硬,沙律醬唔多,味道唔太鹹.但咁樣係和風吉列豬扒三文治?何來和風?味道: 1.5分 3. 以半價$14.00要嘅熱玫瑰蘋果茶見佢得半壺黑漆漆,飲落,兩者味道都有,但有啲酸,苦澀同嚡,或者因為佢太濃,之後我係咁加水飲,都只係沖淡啲啲.味道: 1.5分4. 以半價$9.00要嘅鮮橙汁呢個我只飲咗一啖,正常冇乜特別.味道: 3分

決定要:

1. $45.00嘅美式熱狗配薯條
呢個睇到美式熱狗只係沙律醬同腸仔,
美式熱狗配薯條

味道: 1.5分

3. 以半價$14.00要嘅熱玫瑰蘋果茶
味道: 1.5分

4. 以半價$9.00要嘅鮮橙汁
呢個我只飲咗一啖,正常冇乜特別.
味道: 3分
左: 鮮橙汁, 右: 熱玫瑰蘋果茶
2020-11-29
以前係屯門長大,都未有機會試過呢間,今次約左3個好朋友敘舊,搵咗呢一間餐廳試吓好彩有book位因為我訂咗7:00PM去到都見到滿晒人,四個人嗌左一個二人餐同埋和風明太子海鮮薄餅 ,意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉,再加多個黑松露薯條。我個人口味覺得和風明太子海鮮薄餅(薄PIZZA夠脆,明太子好味/濃,海鮮份量OK)意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉(入味)黑松露薯條(好少餐廳有呢種勁粗薯條,再加上配上黑松露,我地忍唔住哪左2次)牛扒(應該OK既,不過我朋友LIKE唔見血,但我又喜歡食MEDIUM RARE,但佢熟得黎無血又仍然見到紅肉,廚師時間處理得唔錯)個SET有這個CAKE,本來我唔係好食甜食,但意外又幾好味,有HEART餐廳SERVICE我俾4.5分(5滿),員工非常親切有善那天晚上岩岩有客人幫爸爸慶生,好溫馨,餐廳環境清潔,我都俾4.5分(5滿)多謝朋友介絡呢間餐廳,令我再次戀上屯門這地方,會再黎同老朋友食過~

我個人口味覺得

和風明太子海鮮薄餅
(薄PIZZA夠脆,明太子好味/濃,海鮮份量OK)
意式茄醬煙肉蜆肉野菌扁意粉
(入味

黑松露薯條
牛扒

餐廳SERVICE我俾4.5分(5滿),員工非常親切有善
那天晚上岩岩有客人幫爸爸慶生,好溫馨,
餐廳環境清潔,我都俾4.5分(5滿)

2020-11-15
  • 黑松露薯條,
  • 和風明太子海鮮薄餅
2020-11-08 720 浏览
入座六點 六點半 已經食完 速度之快 無與倫比 食物是否一早整定😏 不得而知 由點歺到食飯 半個鐘 他們的食物 真的很難食 我唔知用咩嚟形容好🤔 由其是他們的甜品 我諗只係一舊 有形裝嘅物體☹️
由點歺到食飯 半個鐘
2020-10-02
食物水準一次不如一次😢😢😢因打波的關係 此家餐廳之前都食過幾次剛開業時 食物水準的確令人給讚特別是鰻魚飯 (1百多元)及拉麵 (40多元)除了價錢平民,而且非常有水準有心機記得當時是兩位年輕男孩主理的現在的,店名沒變,但餐牌及打理人似乎變了價錢除了貴很多,食物水準一次不如一次對上次點了個豬鞍非常硬,但整體尚可接受。今次改點了意粉及大啡菇意大利飯,一叫即上菜,快到令我覺得一早已煮好再翻熱。這沒關,首先跟餐的湯,稀如生粉加水,味精甚重,喝了一口就沒法喝下去😰意大利飯,似乎是珍珠米加汁攪幾攪,汁勁稀,又勁多味精,非常咸,非常失望!😰沒有下次!😓😓
食物水準一次不如一次😢😢😢

因打波的關係 此家餐廳之前都食過幾次
剛開業時 食物水準的確令人給讚

特別是鰻魚飯 (1百多元)及拉麵 (40多元)
除了價錢平民,而且非常有水準有心機
記得當時是兩位年輕男孩主理的

現在的,店名沒變,但餐牌及打理人似乎變了
價錢除了貴很多,食物水準一次不如一次

對上次點了個豬鞍非常硬,但整體尚可接受。
今次改點了意粉及大啡菇意大利飯,一叫即上菜,
快到令我覺得一早已煮好再翻熱。這沒關,

首先跟餐的湯,稀如生粉加水,味精甚重,
喝了一口就沒法喝下去😰

意大利飯,似乎是珍珠米加汁攪幾攪,
汁勁稀,又勁多味精,非常咸,非常失望!😰

沒有下次!😓😓

2020-10-10 961 浏览
隨著政府逐步開放返康文署的設施, 花火都可以恢復營業. 下午等埋老公收工就過左去食lunch, 嘩, 估唔到爆晒場, 勁多人.太耐冇黎既關係, 連menu都轉左了.我地叫左C, F餐, 另外追加一份薯條同一件蛋糕.餐湯同樣都係甘筍湯, 好清新~呢個明太子意粉, 好creamy, 又多野菌, 小朋友好LIKE食.呢個配搭實在特別, 用上胡麻醬做汁料, 不過食落又幾好味喎. 而且有兩塊牛扒, 份量好足.牛扒用薄牛扒, 食落都唔靭.意粉都用左香蒜黎炒, 唔係齋烚!!我連側邊伴碟既甜豆都食埋!呢個追加既薯條, 實在太抵, 超大碟, 仲要係粗薯條, 即炸即上枱, 食落仲熱辣辣, 勁脆口.最後再加一件朱古力慕絲蛋糕, 味道唔算甜, 造得好軟滑! 熱咖啡!其實呢間食店既質素真的唔錯!!! 所以先有咁多人黎幫襯!!
太耐冇黎既關係, 連menu都轉左了.

我地叫左C, F餐, 另外追加一份薯條同一件蛋糕.

餐湯同樣都係甘筍湯, 好清新~

牛扒用薄牛扒, 食落都唔靭.
意粉都用左香蒜黎炒, 唔係齋烚!!
我連側邊伴碟既甜豆都食埋!

最後再加一件朱古力慕絲蛋糕, 味道唔算甜, 造得好軟滑!

熱咖啡!

其實呢間食店既質素真的唔錯!!! 所以先有咁多人黎幫襯!!
2020-10-02
2020-10-05 573 浏览
我同屋企人夜晚去食 一入到去會安排座位個啲啲職員好有禮貌同好好笑容 會幫我地加下水 又會問下我地要唔要碟個啲 收碟個啲都好快 見我地食完就會埋黎收 之後送餐個啲都好快 大約5至10分鐘已經有得食 啲野食都好有驚喜 我最鍾意都係個蜜糖雞翼同埋軟殼蟹扁意粉 好香又好食 真係好驚喜佢嘅湯都好好飲 同埋野飲好特別 拉花拉到好靚 攞黎影下相一流 飲落好舒服唔會太濃又唔會太淡 而個到環境都幾好 後面個書架有啲吊燈睇落去幾浪漫又整齊 幾乾淨 總之就係好食 特別 有驚喜同埋服務態度好 好好笑容下次會再黎
我同屋企人夜晚去食 一入到去會安排座位個啲
總之就係好食 特別 有驚喜同埋服務態度好