2019-10-12 225 浏览
這間餐廳平日超多人排隊,擇個吉日假期到訪,幸好不用等就有得坐。飯粉面沙律一應俱全,非常多元化,假格也很商宜。食物:$53 沙律套餐+$7乳酸有兩個沙律+一款包+一種包餡料份量很大,光一份沙律就夠飽了點了吞拿魚沙律,超多的粟米跟火腿,飽足感極高。另一份是碎蛋沙律,跟沙律醬配的果然是碎蛋,同樣份量大又多粟米,這個味道更夾芒果雞肉香草包,超甜的芒果+兩塊雞腿排,凍食也別有一番風味。賣點健康,份量不少,看來會成為一個新風潮吧

飯粉面沙律一應俱全,非常多元化,假格也很商宜。

食物:
$53 沙律套餐+$7乳酸
有兩個沙律+一款包+一種包餡料

份量很大,光一份沙律就夠飽了

點了吞拿魚沙律,超多的粟米跟火腿,飽足感極高。

賣點健康,份量不少,看來會成為一個新風潮吧
午餐
2019-10-12 212 浏览
今日打算去Megabox行街,所以順路回舊公司探好耐冇見的舊同事,同事帶我到附近餐廳食野,佢話順便鬆一鬆。冇嚟九龍灣商業區這邊一段時間,多咗好多新的食肆,這餐廳係剛開的,同事話好多時都哩度食午飯或下午茶,因環境都幾乾淨同舒服😊可能星期六關係,食客都係好休閒地慢慢食野,傾下計。我地叫咗一個皇牌經典套餐,同鮮竹墨魚卷蕃茄濃湯拉麵,水蜜桃乳酸鮮竹墨魚卷蕃茄濃湯拉麵,配料還有韮菜,芽菜,榨菜,菇。蕃茄湯味濃,加上鮮竹,韮菜同榨菜的香味👍皇牌經典,係自選的,叫咗個牛角酥+煙三文魚,加雜果沙律,吞拿魚沙律牛角酥,好香牛油味,包好鬆軟,沙律就非常豐富,有蘋果,椰果,粟米,蜜桃+吞拿魚,火腿,生菜絲成個套餐份量好多,一咸一甜的味道,好正水蜜桃乳酸,有少少酸加濃濃的水蜜桃香味,非常解渴
可能星期六關係,食客都係好休閒地慢慢食野,傾下計。

成個套餐份量好多,一咸一甜的味道,好正

水蜜桃乳酸,有少少酸加濃濃的水蜜桃香味,非常解渴
2019-10-11 157 浏览
呢日來到九龍灣,喺零碳天地附近見到呢間有繽紛色彩好有清新感覺的餐廳。見入邊好多人喺度用緊餐,似乎幾受歡迎喎,咁就試吓喇,人多代表受歡迎吖。2大版A3 size嘅餐單提供唔少選擇,朋友嗌咗鍾意嘅鰻魚飯,而店員就向我推介魚蛋米線,而跟餐嘅飲品我哋嗌咗凍檸茶及凍利賓納。日式鰻魚大碗飯52蚊,好大2舊鰻魚,一啲都唔孤寒,好嘢。而彈牙魚蛋湯米線亦好大碗,有魚蛋,魚片,仲有腐竹,榨菜,韭菜等配料,好味又好飽。下次再來,因為見隔離枱嘅皇牌經典套餐好正。

2019-10-11 95 浏览
今日就約咗個FD去九龍灣, 周圍都好多餐廳, 而咁啱我地行行下就見到呢間花果園餐廳, 就想去試試, 因為中午時間人都幾多, 等多一陣先入到去, 不過都唔算太耐!裡面都有好多食物可以選擇, 飯,麵,意粉 我嗌咗最道地既珍珠奶茶, 朋友就嗌咗芋頭珍珠奶茶, 成杯嘢望落去都係紫色既, 同埋陣芋頭味都幾重, 我都忍唔住飲咗一啖, 芋頭味夠晒濃厚, 又真係幾好飲架, 我個杯味道都唔差, 很好飲😊我哋分別叫咗牛扒意粉同雞扒意粉, 兩份意粉都好多醬汁, 覺得意粉唔夠味就可以撈埋醬汁一齊食, 十分美味! 牛肉既十分嫩滑, 唔會太硬, 容易入口 這一餐食得非常滋味😊
裡面都有好多食物可以選擇, 飯,麵,意粉

2019-10-07 275 浏览
當日12:30去到攞飛等左三個字先有位,We arrived at 12:30 and waited for a quarter before getting in.食完埋單走人個陣都仲有好多人等緊,There were still many are waiting when we leave.可能係因為新開而且同區冇類似既選擇,Maybe it’s because it’s a new one and there is no similar choice.不過係值得等既~Though it worths the wait~ 最正係有成六款新鮮生果The highlight is six kinds of fruit平時吾容易揾到有生果食既餐廳It’s not easy to find a restaurant where fruit is in the menu.菠蘿沙律麻麻地Pineapple salad is so-so蘋果沙律好食好多!Apple salad is much better!牛角包係暖既Croissant is warm雖然吾算鬆化但係完全吾會實的的It’s no
當日12:30去到攞飛等左三個字先有位,

食完埋單走人個陣都仲有好多人等緊,

可能係因為新開而且同區冇類似既選擇,

不過係值得等既~
Though it worths the wait~

最正係有成六款新鮮生果

平時吾容易揾到有生果食既餐廳

菠蘿沙律麻麻地
Pineapple salad is so-so

蘋果沙律好食好多!
Apple salad is much better!

牛角包係暖既
Croissant is warm

雖然吾算鬆化但係完全吾會實的的
It’s not fluffy but it’s not hard at all

配煙三文魚好好食,好足料
It matches smoke salmon very well

環境乾淨企理
The restaurant is clean and tidy

不過d位就窄左d
But the seats are close to each other
今天我與同事們如常吃午餐,走到附近有一群人在等候午膳,我們如常在取票在門口等侯,但是安排及處理手法極度混亂, 容許其他未取票的人進入外,還怪責我們與他們跟進,語氣十分不友善。然後,落單的時候態度依舊惡劣更落錯了我們所選的食物。 到出單的時候更計錯數,然後我召喚他們查詢及友善地解釋我食什麼食物, 飲左D 咩飲品。 佢地一聽完我講第一句就叫我「收聲!」 然後就話個系統係咁計。 跟住我講係你地計多左我地4 蚊(因為淨沙律餐飲果汁就加12蚊/凍飲就加10蚊,而皇牌套餐就凍飲只加2蚊,果汁就加8蚊) 我就叫了一份普通沙律加果汁, 所以要加12蚊, 而我同事就叫了餐加凍檸茶, 所以只加2蚊,但佢地就加我同事$8, 而我就加$10. 所以佢地計多我$8. 然後就與我地爭辯, 更話如果你叫沙律就要加18蚊, 但個menu寫明加12蚊。 最後佢地當然知道自己錯, 而我並沒有要求佢地道歉, 但佢地態度好差, 跟我講左句都係差4蚊啫. 講真, 野食味道普通, 員工態度更差, 我不能解釋我為什麼再光臨呢間餐廳!今時今日既服務態度點得架...!

今時今日既服務態度點得架...!
2019-10-04
2019-09-03 399 浏览
今日去咗九龍灣 行過見到呢間茶餐廳, 入面都算普普通通, 咁我就試咗佢哋個雞扒餐, 隻碟就非常之大, 飯少(可見圖) 同埋嚿雞雪藏味都好重。 我叫咗杯凍檸茶凍檸茶就正常啦唔係話差, 整體上,麻麻地!