2023-07-25 5 浏览
香港打邊爐真係好多選擇 唯獨呢一間 食物keep住有水準嘅我keep住幫襯 火鍋店主打 新鮮海鮮 手打丸類 仲有好多特色湯底 每次來都有新鮮感 咁我清清地想揀個 芫茜皮蛋鍋 裏面勁多皮蛋 馬蹄同埋芫茜, 蘿蔔 粟米 好多菜好健康 啱曬我呢啲芫茜愛好者 我最鍾意食海鮮梗係揀呢度嘅 新鮮海鮮喇點咗 蘇格蘭蟶子皇 $88蚊有兩隻 超大隻 好鮮甜大概兩分鐘就食得 另外有個 日本北寄貝 超級煙韌 好鮮甜 手打鮮蝦丸 都好新鮮 好彈牙 仲有超級多蝦肉 好好味嘢飲揀咗個降火嘅 新鮮椰青超級下火 鮮甜呢度坐得好舒服勁多卡位 海鮮上菜佈置得非常精緻 仲有乾冰營造一個 高級嘅視覺效果 感覺真係好似係 宮廷裏面享受晚餐一樣 服務都幾好上菜速度快 而且食物都好有水準所以覺得物超所值。

芫茜皮蛋鍋

我最鍾意食海鮮梗係揀呢度嘅 新鮮海鮮喇點咗

另外有個 日本北寄貝 超級煙韌 好鮮甜

手打鮮蝦丸 都好新鮮 好彈牙 仲有超級多蝦肉 好好味

嘢飲揀咗個降火嘅 新鮮椰青
超級下火 鮮甜

服務都幾好上菜速度快 而且食物都好有水準所以覺得物超所值。
花月宮真係一間我想試好耐嘅餐廳因為環境設計精美,嘢食質素仲唔錯添一抵達餐廳,就畀佢大招牌吸引咗真係相當精緻美觀我哋今次兩個人嚟食就揀咗個蕃茄海鮮湯底啲海鮮真係幾多㗎喎又有大蝦又有墨魚仔蕃茄湯味道濃郁好味到我飲咗兩碗先開始打邊爐鯇魚片非常彈牙爽脆而且冇骨,食落相當爽醉雞一個有驚喜嘅菜式之前以為將醉雞放入湯底應該都冇乜味點知食嗰陣仲有好香濃嘅酒味啲雞亦都好嫩滑羊肉分量都幾多食落去都有輕微嘅羊騷味鍾意食羊嘅人就唔可以錯過啦風花雪月手打丸拼盤呢個拼盤真係打卡必備不但樣靚,味道亦都相當好尤其流沙黃金蝦丸蝦味濃郁之餘仲要係爆漿相當好食手打墨魚丸亦都相當足料咬落仲有淡淡嘅墨魚香味呢個手打丸拼盤值得推薦整體食物質素理想餐廳侍應亦都好主動幫手加上環境坐得都好舒服值得大家嚟試下

花月宮真係一間我想試好耐嘅餐廳
因為環境設計精美,嘢食質素仲唔錯添

一抵達餐廳,就畀佢大招牌吸引咗
真係相當精緻美觀

蕃茄湯味道濃郁
好味到我飲咗兩碗先開始打邊爐

鯇魚片
非常彈牙爽脆
而且冇骨,食落相當爽

醉雞

食落去都有輕微嘅羊騷味
鍾意食羊嘅人就唔可以錯過啦

風花雪月手打丸拼盤
呢個拼盤真係打卡必備
不但樣靚,味道亦都相當好
尤其流沙黃金蝦丸

餐廳侍應亦都好主動幫手
加上環境坐得都好舒服
值得大家嚟試下
2023-07-24 5 浏览
最近有幾個同事不約而同都有介紹這間宮廷式火鍋店!打邊爐最緊要係個湯底阿媽教落湯底,清清地先食出食材嘅鮮味!所以點了皮蛋芫荽湯底!掛架頂級安格斯牛小排牛小排是必定要點的!新鮮的牛肉,油脂分布平均,肉味濃郁!澳洲羊肉卷羊味夠鮮甜!羊肉不要太多脂肪!花雕雞件花雕很入味,即使邊爐完都仍然有酒香!酥炸魷魚鬚魷魚鬚非常鮮味!剛剛炸起脆卜卜!稻庭烏冬手打烏冬非常滑,彈牙有口感!食物質素很好!環境寬敞,享受台式宮廷火鍋感覺!
最近有幾個同事不約而同都有介紹這間宮廷式火鍋店!

掛架頂級安格斯牛小排
牛小排是必定要點的!新鮮的牛肉,油脂分布平均,肉味濃郁!

澳洲羊肉卷
羊味夠鮮甜!羊肉不要太多脂肪!

花雕雞件
花雕很入味,即使邊爐完都仍然有酒香!

酥炸魷魚鬚
魷魚鬚非常鮮味!剛剛炸起脆卜卜!

稻庭烏冬
手打烏冬非常滑,彈牙有口感!

食物質素很好!環境寬敞,享受台式宮廷火鍋感覺!

• 掛架頂級安格斯牛小排
2023-07-23 133 浏览
餐廳門面擺放咗好多唔好款式嘅招財貓,有普通款亦都有粉紅色bling bling 款,內部環境闊落,裝修加入咗唔少中國風。開始打邊爐前,店員會先遞上九宮格調味盤,客人可以揀自己鍾意嘅,而且上菜速度都好快,唔洗15分鐘送晒嚟啦👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 花月宮特色四格鍋 $268藥膳花雕醉雞|四川麻辣|黑松露野菌|蕃茄海鮮喺藥膳湯底滾起,再將花雕醉雞同花膠放落,之後就有嫩滑帶花雕酒香嘅雞肉,仲有彈牙膠原滿滿嘅花膠食麻辣湯底愈煮愈入味,將牛肉入湯淥一淥,惹味食唔停利用黑松露嘅香氣遮蓋到野菌嘅草腥味,所以整體唔腥,仲好香香濃蕃茄海鮮濃湯,入面好足料,有蝦、墨魚仔、青口等,仲有薯仔,好鮮甜❥ 美國頂級手切封門柳 $238每片都厚身,牛味濃郁,淥20秒後,肉質保持住軟腍唔韌❥ 自家製脆炸「芝心」響鈴 $78❥ 手打墨魚丸 $58❥ 田園拼盤 $68響鈴5大件,除咗頂層灑滿芝士粉,原來仲包住芝士,稍稍淥一淥,變咗流心芝士夾心墨魚丸係乒乓波嘅size,大大粒,口感好彈牙,除咗食到墨魚粒粒,仲食到鮮味田園拼盤有好多新鮮翠綠嘅蔬菜,

❥ 花月宮特色四格鍋 $268
藥膳花雕醉雞|四川麻辣|黑松露野菌|蕃茄海鮮
麻辣湯底愈煮愈入味,將牛肉入湯淥一淥,惹味食唔停
利用黑松露嘅香氣遮蓋到野菌嘅草腥味,所以整體唔腥,仲好香

❥ 美國頂級手切封門柳 $238
每片都厚身,牛味濃郁,淥20秒後,肉質保持住軟腍唔韌

❥ 自家製脆炸「芝心」響鈴 $78
❥ 手打墨魚丸 $58
❥ 田園拼盤 $68
田園拼盤有好多新鮮翠綠嘅蔬菜,而且仲有少見嘅蟲草花、羽衣甘藍同雙色車厘茄,顏色豐富

❥ 檸檬薏米水 $48
味道同平日飲嘅更fresh,酸甜酸甜,仲有薏米咬下

• 美國頂級手切封門柳
  • 花月宮特色四格鍋
2023-07-21 28 浏览
花月宮🍲 @尖沙咀依到打邊爐有特色四格湯底,啱晒貪心乜都想試嘅我😗四格分別係野菌,蕃茄海鮮,麻辣同藥膳花雕醉雞湯🍄🍅🌶️🐔正係個湯底已經好足料!又有超多菇,海鮮,鴨血豆腐,同花膠鷄。當中我最鍾意嘅係超重菇味嘅野菌湯🍄。牛肉我哋叫咗封門柳,封門柳唔算好肥美好林,但係好處係比較重肉味,食落唔肥膩🐮。珊瑚桂花蚌爽脆🐚水餃大粒多餡🥟萵筍又甜又好食🌱。飲品係酸梅湯,最得意係佢入面有爆爆珠😆。晚巿人均 ~$400
花月宮🍲 @尖沙咀

珊瑚桂花蚌爽脆🐚水餃大粒多餡🥟萵筍又甜又好食🌱

飲品係酸梅湯,最得意係佢入面有爆爆珠😆

晚巿人均 ~$400
2023-07-20 18 浏览
✨滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋湯底好清甜 椰子味道清香突出配料有椰子肉 桃膠 雪耳等 好足料雞 有半隻 雞件鮮嫩 有淡淡雞味✨美國頂級手切封門柳 封門柳 脂肪含量較低 肉質結實 肉味較濃 肉汁豐富✨新鮮牛胸爽牛胸爽 味道帶油脂甘香但較薄切 口感略為差少少✨手打鮑魚丸見到幾特別 叫黎試下鮑魚丸口感彈牙 混左鮑魚粒 令口感更豐富 幾有趣✨爽脆珊瑚蚌珊瑚蚌 夠新鮮 口感爽脆呢個價錢呢個質素 幾抵食✨脆骨腩 份量都唔少 肉質結實 帶脆口 幾鮮味總結:食物可以 份量幾足環境唔錯 空間感足 舒適好坐服務唔錯 價錢可以 可以一試
✨滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋

總結:食物可以 份量幾足
環境唔錯 空間感足 舒適好坐
服務唔錯 價錢可以 可以一試
2023-07-19 12 浏览
宮廷式享受火鍋店打邊爐最緊要係個湯底阿媽教落湯底,清清地先食出食材嘅鮮味!所以點了皮蛋芫荽湯底!掛架頂級安格斯牛小排牛小排是必定要點的!新鮮的牛肉,油脂分布平均,肉味濃郁!澳洲羊肉卷羊味夠鮮甜!羊肉不要太多脂肪!花雕雞件花雕很入味,即使邊爐完都仍然有酒香!酥炸魷魚鬚魷魚鬚非常鮮味!剛剛炸起脆卜卜!稻庭烏冬手打烏冬非常滑,彈牙有口感!食物質素很好!環境寬敞,享受台式宮廷火鍋感覺!是在尖沙咀出眾的人氣火鍋店!
宮廷式享受火鍋

掛架頂級安格斯牛小排
牛小排是必定要點的!新鮮的牛肉,油脂分布平均,肉味濃郁!

澳洲羊肉卷
羊味夠鮮甜!羊肉不要太多脂肪!

花雕雞件
花雕很入味,即使邊爐完都仍然有酒香!

酥炸魷魚鬚
魷魚鬚非常鮮味!剛剛炸起脆卜卜!

稻庭烏冬
手打烏冬非常滑,彈牙有口感!

2023-07-19 8 浏览
花月宮特色四格鍋分別有四川麻辣鍋、藥膳花雕醉雞鍋、黑松露野菌鍋和蕃茄濃湯海鮮鍋、一次過試勻四款口味。特別喜歡醉雞鍋、而先喝一口雞湯很清甜、裡面有杞子、紅棗、花膠、十分滋補。每個鍋都用料十足、有別於一般蕃茄湯底、裡面有好多蕃茄、青口、鮮蝦等海鮮、熬煮出濃稠的蕃茄湯。 麻辣鍋的鴨血很滑呢!蟶子王新鮮爽脆、輕輕炙過已經很美味!手打墨魚丸爽滑彈牙~每次火鍋必點的鮮腐竹、吸收了湯底的精華、好入味。花甲王同樣新鮮味美。第一次試薄切牛舌心、燙幾秒就食得、肉味香濃有咬口又唔會韌。食物新鮮、湯底真材實料、地方不大但勝在坐得舒適、打邊爐又多個好選擇~

蟶子王新鮮爽脆、輕輕炙過已經很美味!

手打墨魚丸爽滑彈牙~

每次火鍋必點的鮮腐竹、吸收了湯底的精華、好入味。

花甲王同樣新鮮味美。

第一次試薄切牛舌心、燙幾秒就食得、肉味香濃有咬口又唔會韌。

2023-07-18 19 浏览
雖然天氣熱辣辣,但都想打邊爐淥下淥下!見尖沙咀開左間宮廷風既火鍋店,環境闊落,全部都係梳化同卡位,可以同朋友舒舒服服咁一路傾計一路打邊爐!落完單後,店員會放低一你九宮格既醬料盤俾我地自己調醬。花月宮特色四格鍋 $268唔知揀咩湯底,樣樣都想試既我哋揀左四格鍋,分別有藥膳花雕醉雞、四川麻辣、黑松露野菌、蕃茄濃湯海鮮鍋。每款湯底都好足料,個人最鍾意藥膳花雕醉雞鍋,雞件同花膠係分開上,湯底煮滾後先放材料,可以保持雞肉肉質滑,未打邊爐前飲左一碗藥膳湯,藥材味香濃,好滋補!麻辣鍋辣中帶麻,入面已經有鴨血同豆腐乾,豆腐乾吸收晒湯底既麻辣味,好刺激!黑松露野菌湯有驚喜,飲落黑松露味香濃,配埋唔同種類既菇菌,好足料!蕃茄海鮮湯底味道濃郁,酸酸甜甜好開胃,入面材料非常豐富,有蝦、青口、墨魚仔、蕃茄、薯仔,就咁食湯底既材料都已經好夠。美國頂級手切封門柳 $238封門柳肉味較濃,肥脂較少,跟餐廳建議淥左20秒,肉質依然柔嫩。珊瑚桂花蚌雙拼 $138兩款食落都爽口彈牙,桂花蚌比珊瑚蚌味道更鮮甜爽脆。風花雪月手打丸拼盤 $168拼盤用左宮廷屏風架上菜,手打丸一共有六款,分別有墨丸、芝心墨丸、鮑魚丸、干貝丸、蝦丸

落完單後,店員會放低一你九宮格既醬料盤俾我地自己調醬。

花月宮特色四格鍋 $268

美國頂級手切封門柳 $238

珊瑚桂花蚌雙拼 $138
兩款食落都爽口彈牙,桂花蚌比珊瑚蚌味道更鮮甜爽脆。

風花雪月手打丸拼盤 $168
拼盤用左宮廷屏風架上菜,手打丸一共有六款,分別有墨丸、芝心墨丸、鮑魚丸、干貝丸、蝦丸同黃金流沙蝦丸。每款丸入口都非常彈牙,個人比較鍾意黃金流沙和芝心丸,入面有流心既感覺,好特別!店員仲送左無臉男造型既菜肉餃俾我地,睇得又食得,好正!

手打魚麵 $58
魚麵食落似係長條型既魚蛋,魚味濃,口感爽口彈牙,用黎打邊爐一流!

打完邊爐,店員仲送左咖啡味嘅布甸俾我地,咖啡味香濃,好食!

2023-07-16 15 浏览
朋友鐘意食火鍋。上次吃過覺得滿意,趁現在有優惠,今日帶朋友去尖沙咀花月宮吃火鍋。5:30pm至7:30pm有早鳥優惠,於7:30pm前交檯有78折。湯底選擇多,上次人多吃過四格火鍋有特色,今日兩個人簡簡單單叫了個下火的芫茜皮蛋鍋。個湯好清甜,有好多馬蹄,皮蛋,芫茜,粟米和紅蘿蔔。叫了個小食椒鹽鮑魚,鮮甜香口彈牙,好好食,一碟四大隻,厚肉,抵食。花月宮的海鮮新鮮抵食多選擇。我們叫了一隻澳洲龍蝦,睇住厨師在魚缸拿了隻生猛龍蝦入厨房,隻開邊龍蝦拿上檯重旭緊。龍蝦用湯滚熟吃,原汁原味,肉多結實鮮甜,羔好香甜有風味,推介!日本北海道花豚豬卷一份有好多,豬肉香,肉質好,不肥,好食。花雕雞件有酒香,雞肉美味。田園拼盤的蔬菜新鮮,白菜仔,黃芽白,生菜,粟米,羽衣甘藍都好食。今餐吃得超滿足。店裝飾雅緻,卡位舒適。一大班朋友來可以訂房,有私穩又熱鬧。服務不錯。

日本北海道花豚豬卷一份有好多,豬肉香,肉質好,不肥,好食。

花雕雞件有酒香,雞肉美味。

今餐吃得超滿足。

店裝飾雅緻,卡位舒適。一大班朋友來可以訂房,有私穩又熱鬧。

服務不錯。
  • 澳洲龍蝦
  • 椒鹽鮑魚
  • 日本北海道花豚豬卷
又打邊爐啦😆 香港宜家咁多靚靚火鍋店真係日日食都試唔晒🤣 今次試呢間尖沙咀嘅花月宮我之前已經見到好多人去打卡,又真係唔錯喎👍🏻🌃 環境 花月宮比較近尖東,由尖沙咀行過去都要行大約7-10分鐘~ 餐廳都幾大,裝修雅致,揉合咗中國古典元素同現代嘅風格🤩 室內闊落光猛,而且全部都係梳發/卡位,坐得好舒服☺️😋 食物🍲 雙拼鍋底🍲 $168🐽 養生豆腐白肉湯鍋🌶️ 四川麻辣鍋🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 蘇格蘭蟶子王 $88/ 2隻🐮 美國頂級手切封門柳 $238🐑 澳洲羊肉卷 $128🥟 重慶辣子雞肉餃 $58🪸 野生竹笙 $88🍋 檸檬薏米水 (渣) $58🍺 Hoegaarden生啤 500ml $68湯底可以揀單鍋/雙拼鍋/4格鍋🍲 我嗌咗一辣一不辣😚 養生豆腐白肉湯鍋以豬骨熬製,湯底唔肥膩,豬骨味好香好甜🐽 裏面還有一塊塊白肉同豆皮卷,索晒湯食好好味😋四川麻辣鍋香麻惹味,小辣感覺還可以,唔算太辣🌶️ 湯底裏面仲有鴨血添👍🏻蘇格蘭蟶子王好大隻,輕輕淥一淥就食得~ 味道鮮味又彈牙😋 美國頂級手切封門柳🐮 同澳洲羊肉卷🐑 都唔錯😍 肉味濃郁,口感結實,份量都好多吓😌重慶辣子雞肉餃餡料豐富🥟 內餡包滿辣雞肉,香

🌃 環境
花月宮比較近尖東,由尖沙咀行過去都要行大約7-10分鐘~

😋 食物
🥟 重慶辣子雞肉餃 $58
🪸 野生竹笙 $88
🍋 檸檬薏米水 (渣) $58
🍺 Hoegaarden生啤 500ml $68

蘇格蘭蟶子王好大隻,輕輕淥一淥就食得~

重慶辣子雞肉餃餡料豐富🥟 內餡包滿辣雞肉,香麻十足,大大粒超好味😘 野生竹笙可以放落豆腐白肉湯慢慢煮,等到完全吸晒啲湯嘅精華再食,真係一流😚

食麻辣鍋驚上火嘅話可以飲檸檬薏米水🍋 酸酸地清甜解膩,而且一渣嘅份量都幾多,夠幾個人share🍹

💰 價錢
Average price $500/pp
  • 美國頂級手切封門柳
  • 重慶辣子雞肉餃
  • 養生豆腐白肉湯鍋
2023-07-15 37 浏览
放假又要食好西,輕鬆下,今晚來到花月宮是一家位於尖沙咀金巴利道近天文臺道的高質火鍋店,其裝修精美,內部設有卡位和貴賓房,可供顧客打麻雀或卡拉OK。菜式方面,藥膳花雕花膠醉雞鍋是花月宮的招牌菜之一。這道菜品湯頭濃郁、雞肉鮮嫩、花膠滑嫩,融合了花雕醉香,口感十分美妙。另外,掛架頂級安格斯牛小排也是一道非常值得品嚐的菜式,肉質鮮嫩多汁。自家製脆響鈴香脆可口。田園拼盤有多款蔬菜,份量十足。花月宮的菜式不僅味道美味,擺盤也非常精美,每道菜都有著精心的佈置,非常適合拍照。餐廳的氛圍優雅,適合與家人或朋友聚餐。而且,服務態度也非常好,店員熱情周到,讓人感覺非常舒適。

田園拼盤

田園拼盤
自家製脆炸響鈴
咖啡布甸
2023-07-14 16 浏览
☃️ 藥膳花雕膠醉雞鍋 這道藥膳花雕膠醉雞鍋份量非常足,絕對物超所值!雞肉味道鮮美,藥膳雞湯濃郁,如果不喜歡酒味,可以少倒一些花雕酒😉☃️ 美國頂級手切封門柳 這道手切封門柳是必點之選!一大盤足夠2-3人享用,牛肉厚度適中,只需煮20秒即可食用,肉質非常嫩滑😆☃️ 自家製脆炸芝心響鈴 這道自家製脆炸芝心響鈴是非常特別的一道菜,滿滿芝士,表面灑滿了厚厚的芝士粉,裡面更是充滿了流心芝士😍☃️ 三色滑 這道三色滑非常適合想要嚐試多款口味的顧客,口感彈滑爽口!

☃️ 藥膳花雕膠醉雞鍋

☃️ 美國頂級手切封門柳

☃️ 自家製脆炸芝心響鈴

☃️ 三色滑
這道三色滑非常適合想要嚐試多款口味的顧客,口感彈滑爽口!
2023-07-13 16 浏览
呢家開始好少食火鍋放題,都係鍾意單點嘅火鍋店。不單止湯底出色好多,仲可以食到優質海鮮🦞🐟🦐岩曬我呢啲貴精不貴多嘅減肥人士🤣花月宮呢間新開嘅火鍋店,行宮廷style,裝修同食物擺盤都幾精緻😆👍,人均消費大概$300-400,都合理。而且湯底好豐富,我完全估唔到會有咁多鴨血、五花肉片,同豆腐乾❤️加埋海鮮同色彩繽紛嘅蔬菜拼盤(🎃裡面有我最愛嘅南瓜,健康新鮮蟲草花✨),就係滿足又營養嘅一餐啦!😋不過今次除左鮮甜美味嘅海鮮,令我好驚喜嘅仲有夏日限定嘅楊枝甘露🥭🍹(其實呢度仲有榴槤woot):芒果味濃,裡面有啲芒果jelly,柚子肉,芒果肉,非常推薦!

不過今次除左鮮甜美味嘅海鮮,
令我好驚喜嘅仲有夏日限定嘅楊枝甘露🥭🍹
2023-07-13 17 浏览
知道屯門有間花月宮環境好靚但一直無機會去試,知道尖沙咀新開咗花月宮, 見一段時間無打邊爐, 一於叫埋朋友一試。尖沙咀分店既宮廷風裝修好有特色, 座位好闊落, 又唔會好似出面d火鍋店好大油煙。店員服務好好, 好詳細介紹佢地既特色湯底, 今次就試下個清清地既養生豆腐白肉湯鍋, 鍋底有藥膳既味道, 但唔會好濃, 而且一d都唔油, 湯底好足料入面有豆腐同白肉, 仲有我既至愛既鴨血。襯個火鍋未到, 叫左魚皮食住等, 佢地係用正宗門膳魚皮做, 係香港唔多地方有得食,連埋骨一齊炸,好香口。由於今次得2個人, 店員建議我地叫一碟牛再加其他配料就足夠。 朋友想食無咁肥嘅牛肉,店員推介我哋食封門柳,肉味重, 份量都幾多。 重有每次打邊爐一定要叫既牛胸爽, 就算幾多雪花既牛肉都唔會食得到果d牛油香味。依度既火鍋料選擇真係好多, 我們另外再叫個手打丸拼盤同生菜。 手打丸拼盤分別有墨丸、芝心墨丸、鮑魚丸、干貝丸、蝦丸同黃金流沙蝦丸。 每一款丸都用足料去手工打,款款彈牙,粒粒鮮味十足,特別係個鮑魚丸,無睇個名一食落口就食得出鮑魚味,$168就可以試晒六款味。 店員重送咗個企鵝造型既泡菜餃俾我哋,得意到唔捨得食。

嘢飲我哋叫左依家好Hit嘅油柑子茶。少少回甘味,茶味濃,有啲似水果茶但又幾解渴,配打邊爐唔錯。

店員成晚都好主動去加湯加茶,我哋遇到任何問題都好積極去幫手. 今時今日唔係好多餐廳可以做到呢啲服務水準