2020-02-26 80 浏览
今晚去咗銅鑼灣食蒸氣鍋😋船渦!呢個時期出街食飯真係心驚驚!但呢間餐廳既坐位有竹簾隔開都食得安心啲❤️自助手機點餐scan 吓個QR code 就可以自已落單!方便快捷👍我就叫咗個八府巡按套餐!餐廳仲提供埋蒸食物大約既時間比大家參考!💕💕💕海鮮拼盤有蟹、龍蝦、聖子皇、黃金蚌、鮑魚、蝦、鮮魚片、白蜆、元貝。安格斯牛肉、三色點心有三款可選(豚肉、牛肉、蝦滑)蔬菜拼盤套餐可選粥底、麵底。我就要咗烏冬😋龍蝦同蟹都超多膏😍😍😍正呀!新鮮好味😋😋😋仲有甜品雪條tim! 真係好滿足呀👍👍👍
今晚去咗銅鑼灣食蒸氣鍋😋船渦!

我就叫咗個八府巡按套餐!

餐廳仲提供埋蒸食物大約既時間比大家參考!💕💕💕

海鮮拼盤
有蟹、龍蝦、聖子皇、黃金蚌、鮑魚、蝦、鮮魚片、白蜆、元貝。

安格斯牛肉、三色點心有三款可選(豚肉、牛肉、蝦滑)

蔬菜拼盤

套餐可選粥底、麵底。我就要咗烏冬😋

龍蝦同蟹都超多膏😍😍😍正呀!新鮮好味😋😋😋

仲有甜品雪條tim! 真係好滿足呀👍👍👍
2020-02-25 97 浏览
一個人食乜好?為食妺👧🏻決定對自己好d。試下新嘢🤪一人一蒸氣鍋。個環境🈶️d似自修室。私隱度高👍🏻為食妹👧🏻order ^八府巡按^套餐。有成10款海鮮🦞🦀🦐🐠。有肉丸(🐷。🐂。🦐滑)。仲有安格斯牛肉。唔食牛肉。揀🐔腿肉/豚肉片都得🤩仲有蔬菜🥬拼盤~菜點都要食小小嘅。Balance番。冇甘大罪惡感。有指引話俾我地知每樣item蒸幾耐。有計時器幫手。唔怕over cook 。最後店員幫忙煮粥底。芋頭南瓜🎃粥。I Loving Eat 🤤調味料自助形式。食埋甜品大🈵️足。
個環境🈶️d似自修室。私隱度高👍🏻
仲有蔬菜🥬拼盤~
菜點都要食小小嘅。Balance番。冇甘大罪惡感。
調味料自助形式。
食埋甜品大🈵️足。
2020-02-25 524 浏览
有胃民知大胃最近打過邊爐,都戥我擔心,怕好易中招。不過今次唔同啦,係蒸氣鍋,一人一個爐,病毒又唔會霧氣傳播,小心飛沫就得啦呢度啲套餐名好架勢堂,八府巡按咁高級,一擺上檯果然有官威,成個東海龍宮搬咗上嚟咁套餐可以揀兩種肉,大胃揀咗牛肉同雞肉食之前梗係要調好醬先啦第一當然白蜆首當其衝,檯面有計時器同時間列表,咁就唔怕唔知烚幾耐啦!蜆肉結果烚得好鮮甜,成就感up龍蝦都好大隻,託計時器嘅福,烚得啱啱好,超嫩口啖啖肉烚燒賣記得放埋塊葉墊底,咁就唔會黐底,烚完仲滿有葉香蟹膏蟹肉唔講得笑,每一啖都好滿足回味唔好掛住食肉,菜嘅戲份都好緊要,蒸出嚟一樣鮮甜食飽咗先記得有麵,可以倒落魚湯度拎開蒸爐層就可以淥麵,終於可以一嚐魚湯精粹胃民嘅套餐就係粥底鍋,南瓜同芋頭嘅配搭下,更加令人滿足呢個時勢想打吓邊爐,一人一爐嘅蒸氣鍋係幾安全嘅選擇

八府巡按套餐

套餐可以揀兩種肉,大胃揀咗牛肉同雞肉

食之前梗係要調好醬先啦

龍蝦都好大隻,託計時器嘅福,烚得啱啱好,超嫩口啖啖肉

烚燒賣記得放埋塊葉墊底,咁就唔會黐底,烚完仲滿有葉香

蟹膏蟹肉唔講得笑,每一啖都好滿足回味

唔好掛住食肉,菜嘅戲份都好緊要,蒸出嚟一樣鮮甜

食飽咗先記得有麵,可以倒落魚湯度

拎開蒸爐層就可以淥麵,終於可以一嚐魚湯精粹

胃民嘅套餐就係粥底鍋,南瓜同芋頭嘅配搭下,更加令人滿足

呢個時勢想打吓邊爐,一人一爐嘅蒸氣鍋係幾安全嘅選擇
2020-02-10
2020-02-25 42 浏览
喺人心惶惶嘅時候想打邊爐,居然比朋友搵到呢間一人一鍋,座位間更有簾隔住,唔怕口水周圍飛😍八府巡按套餐套餐有超多款海鮮,更有蒸煮時間教學,全自己制作,好玩又衛生🤤包括有蟹、黃金蚌、蝦、鮮魚片、白蜆、鮑魚、龍蝦及元貝等等。整體海鮮非常新鮮,龍蝦膏滿滿,滑而不膩,蝦肉彈牙! 鮑魚非常鮮甜有口感,一熟即夾即食,完全唔會黏殼😋安格斯牛蒸一分鐘,熟度岩岩好!牛味濃郁,原汁原味🤓👍🏻👍🏻👍🏻三色點心點心好特別,肉同蝦味突出又新鮮~鳥冬 - 鮮蕃魚湯底用蒸完海鮮嘅精華,加上魚湯再加蕃茄,清新又充滿鮮味,再加上彈形烏冬🤘🏻最後隨餐附送紫糯米雪條,畫上完美句號😍

八府巡按套餐

包括有蟹、黃金蚌、蝦、鮮魚片、白蜆、鮑魚、龍蝦及元貝等等。

整體海鮮非常新鮮,龍蝦膏滿滿,滑而不膩,蝦肉彈牙!

鮑魚非常鮮甜有口感,一熟即夾即食,完全唔會黏殼😋

安格斯牛
蒸一分鐘,熟度岩岩好!牛味濃郁,原汁原味🤓👍🏻👍🏻👍🏻

三色點心
點心好特別,肉同蝦味突出又新鮮~

鳥冬 - 鮮蕃魚湯底

最後隨餐附送紫糯米雪條,畫上完美句號😍

呢個時候去邊度食嘢都要令舍小心 適逢邊爐引起 但又擔心 一班人一齊食好危險 朋友今日就帶左我去 銅鑼灣呢間船渦佢一人一爐嘅設計 衛生得嚟又相當精緻 爐嘅前面仲有個計時器 可以較返蒸煮食嘅時間 響鬧提醒返你 唔使自己計住 相當細心!餐廳用電子下單 我哋嗌咗佢358嘅套餐 有海鮮有肉又有菜仲可以食粥底 完全滿足曬我咁多個願望😍一上菜我哋都忍唔住wow咗一聲 擺盤相當架勢 而且海鮮全部都大大件 蟹肉仲好多膏添!龍蝦肉彈牙爽口 蜆肉鮮甜冇沙 蝦肉新鮮唔係急凍蝦唔黐殼 元貝蟶子都爽口清甜!牛肉嘅質素亦都係相當唔錯 油脂分明 有肉味得嚟仲好有口感 雞腿肉都相當推薦 雞肉嫩滑唔鞋口 而三式點心分別有豬肉牛肉同蝦滑 三款都係各有特色 ~蔬菜拼盤雖然細細盤 但款式份量都幾多 而且啲菜種相當新鮮嫩綠爽脆!最後就係品嚐吸收曬肉香同海鮮清甜嘅粥底! 呢個時候店員一開頭預先落咗嘅芋頭同埋南瓜已經煲到林曬 撈埋啲粥一齊食 粥底變得清甜無比 食落去仲好暖胃㖭!食曬咁多嘢原來套餐仲會送甜品 紅豆雪條或者糯米雪條 味道唔會甜仲滿足埋有另一個胃食甜品嘅我 今餐真係大滿足!

牛肉嘅質素亦都係相當唔錯 油脂分明 有肉味得嚟仲好有口感
雞腿肉都相當推薦 雞肉嫩滑唔鞋口
而三式點心分別有豬肉牛肉同蝦滑 三款都係各有特色 ~

2020-02-20 39 浏览
有日行開銅鑼灣 好想食粥底火煱就搵到呢間船渦幾個人一齊去,但一人一窩感覺好似自私食甘不過就好在唔洗同人爭野食叫左$358套餐有龍蝦半隻 都值得揀呢個餐因為龍蝦肉同膏都幾多海鮮都好新鮮 每樣野食都跟足佢建議既時間 教好鬧鐘煮就真係最好食 食哂d海鮮 其實已經飽飽地仲有中式點心 好特別佢建議點心要連葉蒸 就唔會痴底最後食到差唔多 就有人加粥底佢先壓爛南瓜加芋頭 再加粥焗多陣就食得 份量大概有3碗粥不過我覺得粥底海鮮味唔夠出總括黎講 望住個時間黎等野食 成餐飯感覺食左好長時間😂😂
有日行開銅鑼灣 好想食粥底火煱
就搵到呢間船渦
幾個人一齊去,但一人一窩感覺好似自私食甘
不過就好在唔洗同人爭野食
不過我覺得粥底海鮮味唔夠出
總括黎講 望住個時間黎等野食 成餐飯感覺食左好長時間😂😂
2020-01-26
2020-02-11 61 浏览
呢排打邊爐家族嘅事搞到沸沸揚揚唔敢同人share同一個爐😭好彩呢間船渦係做一人蒸鍋同埋會有個簾隔住隔離左右 可以放心d食!💁🏻‍♀八府巡按套餐 $358呢個套餐咩都有齊 海鮮 肉 蔬菜 好豐富😛最搶眼當然係隻海鮮船🛶有蟹 龍蝦 鮑魚 帶子 魚片 仲有各式各樣嘅貝類🐚唔單止新鮮 仲要肉質彈牙鮮甜爽口😋蟹同龍蝦都有好多膏 貝類唔會有沙 尤其是蟶子王同帶子都值得一試一開頭調左啲火鍋醬食海鮮都唔需要點最好都係食返原汁原味👍🏻我揀咗安格斯牛肉同豬肉片🐮🐷牛肉清蒸牛味好濃 仲食到戈油脂嘅香味 推薦!仲有三粒好得意嘅點心係豬肉牛肉同蝦滑燒賣 味道同酒樓差唔多😛其他蔬菜都好清甜 尤其係粟米同娃娃菜就咁蒸都食到甜味😆店員會教你點樣用個蒸爐枱上面有個表係每樣食材要蒸嘅時間💁🏻‍♀第一次係咁樣嘅方式食好有趣而且唔會好似有幾層塔蒸出黎會過熟😚可以自己控制每樣食材都係啱啱好✌🏻最後就到精華 個粥底啦!店員會幫你加入粥膽然後同下面一路滾緊嘅番薯同芋頭打勻😍有咁多海鮮精華既粥當然係好鮮味啦😋食到最後好飽都要一定要食個粥🥳原來仲未完 店員仲話可以食埋個甜品🤓我揀咗紅豆紫米露味嘅雪條唔會太甜又健康少少 都好好食😙喺銅鑼
呢排打邊爐家族嘅事搞到沸沸揚揚

一開頭調左啲火鍋
食海鮮都唔需要點
最好都係食返原汁原味👍🏻
我揀咗安格斯牛肉同豬肉片🐮🐷

牛肉清蒸牛味好濃 仲食到戈油脂嘅香味 推薦!
仲有三粒好得意嘅點心

枱上面有個表係每樣食材要蒸嘅時間💁🏻‍♀
第一次係咁樣嘅方式食好有趣
而且唔會好似有幾層塔蒸出黎會過熟😚
可以自己控制每樣食材都係啱啱好✌🏻

最後就到精華 個粥底啦!
店員會幫你加入粥膽
然後同下面一路滾緊嘅番薯同芋頭打勻😍
有咁多海鮮精華既粥當然係好鮮味啦😋
食到最後好飽都要一定要食個粥🥳

原來仲未完 店員仲話可以食埋個甜品🤓
我揀咗紅豆紫米露味嘅雪條
唔會太甜又健康少少 都好好食😙

喺銅鑼灣想食到真係新鮮有保證嘅海鮮可以試下船渦
平時屋企一大班人整蒸海鮮實要搞餐懵,😋近排知道銅鑼灣有間一人蒸鍋之後,一個人食蒸海鮮都得啦!入到去坐低職員就介紹佢地有唔同嘅海鮮套餐,每份按人頭收費,已經有齊唒海鮮拼盤、肉類點心、蔬菜同粉麵粥。 職員好nice咁亦介紹咗呢個一人蒸鍋係點樣控制。我哋揀咗最多海鮮嘅八府巡按套餐後就用QR CODE 落餐啦🤤🤤好快等左陣,嘩~~好豐富呀!大大盤海鮮拼盤,有龍蝦🦞、鮑魚、魚蝦蟹🦀🦐、蟶子、黃金蚌、貴妃蚌、帶子、白蜆。肉類方面我就揀咗兩份安格斯肥牛🤭 一路食一路蒸咁就包保海鮮熱辣辣😝海鮮非常新鮮,份量亦恰好,按照佢哋提議嘅計時器去蒸,就唔會驚蒸到老或過時。所以每一樣海鮮都煮得剛剛好,呈現出最新鮮最完美的一面。蟶子王大大啖肉,爽口彈牙!海蝦新鮮,蝦頭仲有好多膏😍蟹亦都唔使講,蟹肉鮮甜蟹膏creamy。龍蝦鮮味,鮑魚爽口!安格斯肥牛質素相當唔錯,雪花均勻有牛味。最後要讚讚個粥底,材料分別有南瓜同芋頭,又甜又軟綿綿,好好食!而麻辣拉麵都相當惹味😝😋今次一人蒸鍋相當創新,非常方便,有得玩又有得食😋😋 質素仲高過平時食開果幾間😎

2020-02-01 72 浏览
天氣冷最適合食火鍋,早前見朋友介紹位於銅鑼灣的日式一人一鍋非常吸引,終於訂了位同閨蜜一齊去食~店內裝潢闊落、舒適,座位之間用竹簾間開,就算一個人去食都擁有自己的空間~晚市套餐有不同的選擇,點餐方式用手機掃描QR code就可以自助下單,非常方便又環保~今次我們點了HK$358的「八府巡按套餐」海鮮用了整艘船的造型上枱,非常豐盛,有半隻大龍蝦啖啖肉、新鮮鮑魚、爽口彈牙的黃金蚌、白蜆、蟶子、蝦蟹、魚片肉類方面可以選擇兩款,今次選了安格斯牛、豚肉,安格斯牛肉質幼嫩~仲有蔬菜拼盤,最後加湯煮粉麵,今次選擇米粉~餐枱面亦貼有不同食材需要蒸煮的時間,非常窩心~材料新鮮,環境舒適,價錢合理,飽肚而歸~

今次我們點了HK$358的「八府巡按套餐」

仲有蔬菜拼盤,最後加湯煮粉麵,今次選擇米粉~

餐枱面亦貼有不同食材需要蒸煮的時間,非常窩心~

材料新鮮,環境舒適,價錢合理,飽肚而歸~
2020-01-18
2020-01-29 69 浏览
今晚同男朋友去公司附近食海鮮蒸鍋💕咁嚟咗呢一間係銅鑼灣已經好出名佢哋係根據每一個人人頭計算套餐費用咁我哋兩位每人嗌咗一個八府巡按套餐💕我哋只需要由QR code入到佢嘅網頁入邊揀就得啦而且佢哋入邊選擇都好有彈性可以自己揀牛豬同雞俾肉而且仲可以揀足底或者面底咁佢成個套餐就分左3部份第一部份就係佢嘅海鮮有蜆鮑魚珍珠蚌聖子龍蝦蟹帶子扇貝同魚片上菜既時候份量都好多 😛咁佢張枱嘅左下角就會有唔同海鮮應該整幾多分鐘嘅目錄俾大家睇而且操作都好方便咁一下就代表1分鐘👍👍💕💕整出嚟嘅效果都好唔錯海鮮嘅品質好新鮮而且好鮮甜自己最鍾意鮑魚同埋麵包蟹而且海蝦都好新鮮慢慢滅點下醬就好正❤️第二part就有蔬菜籃蒸嘅時間唔使好長食完海鮮加多幾條粟米同生菜就清下腸胃👍😙而且款式都幾多除咗粟米同生菜仲有南瓜金針菇第三part就有一個點心籃一邊除咗有三粒佢哋自製嘅燒賣之外就仲有我哋之前揀咗嘅肉類我自己就叫咗安格斯牛肉油脂豐富入口即溶🥺💕❤️👍而且燒賣都幾令人覺得驚喜😁因為都幾彈牙都食到最後就可以叫侍應幫我地加啲粥底今次要左嘅係南瓜粥我哋仲自己加左少少調味料落去配合埋海鮮嘅精華其實成個粥底都勁好味其實咁樣食都幾抵到最後仲有一
今晚同男朋友去公司附近食海鮮蒸鍋💕

其實成個粥底都勁好味

其實咁樣食都幾抵
到最後仲有一條雪條送添🤪

2020-01-27 2506 浏览
位於銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈三樓的船渦 (Boat Boat Steam),主打一人蒸氣火鍋。餐廳內,⼀人有一個小小的蒸氣鍋,可以按自己的需要蒸食物,而且有靠牆的位置,一個人來吃也不會覺得尷尬。午市主要提供兩款套餐,點了較為豐富的八府巡按套餐,套餐還可在粥、麵、飯中選一款主食。就在等候蒸料來到的時候,可以去拿取醬油,個人最愛醬油配蒜粒、香蔥、芫茜。海鮮來到了,賣相相當誘人,十分豐盛,包括有半隻蟹、帶子、蝦、鮮魚片、白蜆、鮑魚、貴妃蚌、元貝、半隻龍蝦、聖子皇。侍應還會講解蒸氣鍋的用法,而且有不同海鮮的計時參考。當然,可按需要調整蒸海鮮的時間。各種海鮮相當鮮甜,肉質十分爽滑,可見用料新鮮。個人最喜愛吃聖子皇,肉質飽滿,味道很鮮很甜。這款八府巡按套餐份量十足,男士來到也能填飽肚子。白蜆約有十隻,用一個小籮子盛著,滿滿的。用蒸鍋烹煮海鮮能保持海鮮的濕度,不會乾乾的。另外頗有驚喜的賣點,就是這款豪華套餐包半隻蟹和半隻龍蝦,肉質爽滑。而且蟹相當肥美,有肉的部分頗多。套餐還會包兩款肉類、特色三寶丸及蔬菜拼盤。蒸三寶丸時,可以和連底下的葉子一同蒸,避免黏底。三款丸子的味道也頗不錯,味道豐富。最

最後,可以吃種類頗多的蔬菜和主食作結,這個套餐頗為豐足。
2020-01-22
  • 水師提督套餐
2020-01-23 201 浏览
Poor service! Servants were quite unresponsive and we ended up need to walk up to the counter and asked for help. We saw a tiny cockroach on the dining table and we had to kill it ourselves as we couldn’t find anyone. The self serve app for ordering food is alright but it should include a call bell and a button for ordering the congee or noodles at the end. The selling point is seafood which was ok but the congee at the end was bad! We won’t recommend this restaurant to anyone.

2020-01-22
2020-01-22 67 浏览
今日去左食蒸海鮮 呢到同平時蒸海鮮有D唔同 因為呢到係一人一鍋自己蒸既可以自己睇時間 想食咩就食咩 比出面就無咁趕我叫左八府巡按套餐,358蚊 真係好飽 物超所值呀真係!海鮮船拎上黎擺盤好靚 而且佢睇落都好新鮮蒸完之後味道都好有驚喜半隻蟹有好多膏 真係好正!另一樣好好食既就係鮑魚 因為蒸出黎真係好腍蝦同龍蝦都係爽口鮮甜其他貝類魚類都係高質素 比好多出面既海鮮鍋新鮮好食之後就食海鮮湯底加烏冬 加埋好鮮味 而且仲係稻庭烏冬黎架最後就有肉類 雖然唔係主打 但一樣好食 牛肉係安格斯 蒸完牛味好濃 並唔係普通肥牛可比所以呢個價錢 又新鮮又夠飽 真係好正!
可以自己睇時間 想食咩就食咩 比出面就無咁趕

我叫左八府巡按套餐,358蚊 真係好飽 物超所值呀真係!

海鮮船拎上黎擺盤好靚 而且佢睇落都好新鮮

蒸完之後味道都好有驚喜
半隻蟹有好多膏 真係好正!

另一樣好好食既就係鮑魚 因為蒸出黎真係好腍
蝦同龍蝦都係爽口鮮甜

其他貝類魚類都係高質素 比好多出面既海鮮鍋新鮮好食

之後就食海鮮湯底加烏冬 加埋好鮮味 而且仲係稻庭烏冬黎架

所以呢個價錢 又新鮮又夠飽 真係好正!
2020-01-22 49 浏览
今日去左銅鑼灣食蒸海鮮,真係好有驚喜呢到個位置好方便 係電車路入一條街 SOGO行過D入到去既環境都好新好舒服 完全唔會好大煙我叫左一份八府巡按套餐 呢個價錢完全係物超所值拎到上黎係一隻擺得好靚既海鮮船海鮮餐牌都有寫左生既睇落既SIZE都好大同埋都好白 感覺好新鮮咁講下味道龍蝦係最吸引 因為都好大隻下而且佢既質地又雪白又爽口 好新鮮 比平時餐廳食既好好多無落調味清蒸都好好食之後蟶子同唔同既貝類既SIZE都好大而且全部都唔會話有沙唔開口個D都係好鮮甜食完個海鮮已經好飽喇其實不過仲有壓軸既海鮮精華 加魚湯既烏冬好入味最後既雞肉同豚肉同燒賣點心 都好新鮮好食佢拎上黎色澤好好新鮮食埋已經超飽超滿足
今日去左銅鑼灣食蒸海鮮,真係好有驚喜
呢到個位置好方便 係電車路入一條街 SOGO行過D

都好新鮮好食
佢拎上黎色澤好好新鮮
食埋已經超飽超滿足
2020-01-18 372 浏览
第一次去walk in冇位,今次提早打電話📲去book終於有得試一人一鍋蒸海鮮🥳環境少逼🍴、兩個人嘅話係排排坐,正對面就係其他食客👬(中間有個簾),不過整體都接受倒未至於坐得唔舒服👌-八府巡按套餐($328)-懶得單叫食物直接叫set最方便,呢個套餐cp值還可以,半隻龍蝦🦞、半隻蟹🦀️、聖子王、鮑魚同貴妃蚌都超級大隻🉐️,唯獨係啲白蜆真係得豆豉咁大粒,食完好似冇食過😂不過值得一讚係樣樣海鮮都非常新鮮👍🏻、蟹多膏、龍蝦同蚌肉質爽彈😊所有海鮮點少少豉油、蔥帶出鮮味已經夠做 。Set入面仲有點心同肉類拼盤,燒賣有驚喜,其他就中規中矩啦,肉類可以揀安格斯🐂,非常有肉味,蒸1⃣️分鐘咋,過左龍(好似我地咁😭😭)就會鞋👟如果揀左粥底,食到咁上下就會有店員👨‍🍳黎煮粥,啲湯吸收曬所有蒸海鮮🐟同肉類🥩嘅鮮味同甜味,真係滿滿嘅精華,軟綿綿暖笠笠為呢餐畫上圓滿嘅句號。

-八府巡按套餐($328)-