很苦的粉腸!苦到要吐出來!我在 open rice開了户口已好幾年!因為中文打字欠佳!一向超級為食的我!一直沒有拿出勁來寫食評!這間 "臻味" 果個不知是否事頭婆的新移民!我向她投訴我碗豬扒粉腸酸辣米線內的粉腸苦到吃不下!她那種不屑的態度!令我不得不寫這食評!當時我吃第一片粉腸時,是有苦味!但可接受, 我食左幾十年豬粉腸,當然知道粉腸是有微苦的!但吃第二舊時, 苦到要吐出來!(看相片)當然不敢再吃了.....就告訴店內一個不知是否事頭婆的女人,她只答我一句 "係呀" 就走開了 ! 隔了成5分鐘!依然無人理我!我再問那女,她說厨房師父試過廚房內其他的粉腸!他不覺苦!態度是極之不屑!頭也不回地走開!好似我想屈佢拿多幾塊給我!!!當時店內只有(連埋我)2枱客!豬扒好一般!不吃沒損失!很多茶檔都有這般水平的炸豬扒!不吃真的沒損失!在官塘d 咁隱閉位置!我諗中午飯市多人d卦!但加上趕客伙記!食物又一般 ! 价錢又偏貴!我一定無下次 law!
很苦的粉腸!苦到要吐出來!

我在 open rice開了户口已好幾年!
因為中文打字欠佳!一向超級為食的我!
一直沒有拿出勁來寫食評!
這間 "臻味" 果個不知是否事頭婆的新移民!
我向她投訴我碗豬扒粉腸酸辣米線內的粉腸苦
到吃不下!她那種不屑的態度!令我不得不寫這食評!

我再問那女,她說厨房師父試過廚房內其他的粉腸!
他不覺苦!態度是極之不屑!頭也不回地走開!

好似我想屈佢拿多幾塊給我!!!

不吃真的沒損失!
在官塘d 咁隱閉位置!我諗中午飯市多人d卦!
但加上趕客伙記!食物又一般 ! 价錢又偏貴!
我一定無下次 law!
2012-10-19
  • 唔覺有!服務態極差!下單時已不太友善!
2012-06-22 71 浏览
今日12:30去試下這家酸辣米線, 今次叫了手撕雞酸辣米線, 要小酸辣。米線賣相唔錯但酸辣味的辣是麻辣, 幸好叫了小酸辣 有乜理由係麻辣碗米線幾多油, 辣菜冇辣味相信一向有食慣其他店的酸辣米線的朋友, 一定唔慣.服務來講不過不失.

米線賣相唔錯

但酸辣味的辣是麻辣, 幸好叫了小酸辣
有乜理由係麻辣

碗米線幾多油, 辣菜冇辣味

相信一向有食慣其他店的酸辣米線的朋友, 一定唔慣.

服務來講不過不失.
2012-06-22
2012-06-18 178 浏览
在觀塘區有很多間食米線的鋪頭,這間臻味是我經常都會去幫襯的其中一間。食左甘多次,今次終於記得寫食評。豬扒酸辣米線 - 豬扒好食,大大塊,醃得唔錯,又重豬扒味蠔仔酸辣米線 - 我的至愛, 蠔仔大大粒又肥美,推介豬手 - 之前見好多人叫,今次終於叫一碟黎試下。唔錯,豬手炆得皮軟肉滑,都幾入味其實個酸辣湯底已經無我第一次食的時候甘好味了,剛開張時個湯底又酸又麻又辣,味道好平衡之後每次去食時,個湯底都有D唔同,但都食唔返第一次去食時的味道,個廚師手藝不太穩定,再加上無之前甘酸甘麻甘辣,可能想迎合多D人既口味吧Anyway,湯底味道都唔差,又無乜味精,食完幾個鍾都唔會因為重味精而要去飲水
食左甘多次,今次終於記得寫食評。

豬扒酸辣米線 - 豬扒好食,大大塊,醃得唔錯,又重豬扒味
蠔仔酸辣米線 - 我的至愛, 蠔仔大大粒又肥美,推介

再加上無之前甘酸甘麻甘辣,可能想迎合多D人既口味吧
豬扒酸辣米線
豬手
蠔仔酸辣米線
2012-06-18
豬扒酸辣米線
豬手
蠔仔酸辣米線
2012-06-07 65 浏览
之前有雜誌介紹,知道觀塘多了幾間專門食米線的餐廳今次試食這一間,希望會有些驚喜,可惜驚多於喜...下午兩點至三點,店內不是太多客,點了一個招牌的豬扒酸辣米線加凍鴛鴦先來了的是凍鴦... 澀的!沒有咖啡亦沒有奶茶味,完完全全只有苦澀味!算了,主角是豬扒米線,唯有寄望它能挽回點分數但,到了嘗過招牌的豬扒酸辣米線,十分失望!不知道是師父失手還是我不好彩豬扒鹹到不得了,鹹得脷也麻了整個米線只能勉強食完離開時,口腔因為鹹同澀而合不上口總之,不會有下一次!!

之前有雜誌介紹,知道觀塘多了幾間專門食米線的餐廳
今次試食這一間,希望會有些驚喜,可惜驚多於喜...

先來了的是凍鴦...
澀的!
沒有咖啡亦沒有奶茶味,完完全全只有苦澀味!
算了,主角是豬扒米線,唯有寄望它能挽回點分數

但,到了嘗過招牌的豬扒酸辣米線,十分失望!
不知道是師父失手還是我不好彩
豬扒鹹到不得了,鹹得脷也麻了
整個米線只能勉強食完
離開時,口腔因為鹹同澀而合不上口
總之,不會有下一次!!
2012-06-07
朋友介紹咗一家餐廳俾我試下!所以去探親戚順便試下~!因為上次經過,太多人啦,於是,我今日就耐心去試下。。咦。因為我喺一個人啦。好快就有位啦!我試咗,豬扒。。其實我呢,最唔中意食就喺豬扒啦,,所以哦已經喺好大勇氣啦。。呵呵呵。食咗一啖,,實在好好食啦。有一種豬肉嘅原味。原來,那種有肉絲給感覺,實在。。。太讓人回味了。。好香口。有一種說不出的感覺,加上酸菜小小酸味。正是好濃合。。完全不同我們心中的米線印象,沒有芽菜 ,九菜,的米線。我好等唔即,要同大家講。。我問老闆 他說不是川味,不是云南,是濃合的,但是是配合香港人的口味豬扒米線。。。因為其他好多餐廳 ,太注重香料調配,忘記了,豬嘅味道。不知道原味永遠是最讓人最回味嘅~!
朋友介紹咗一家餐廳俾我試下!所以去探親戚順便試下~!

2012-04-23
  • 豬扒酸辣米線
2012-04-13 48 浏览
本人第一次寫食評,原因竟然係一肚氣而寫!呢間餐廳成日外賣都唔帶散子找贖,係咪刻意收多啲錢㗎?!第一次叫時冇帶錢找,我算數當俾貼士(成十蚊㗎),第二次叫咪多口提佢帶錢找囉,聽電話o個個(女人黎既)即駁咀話咁啱嗰次冇帶之嘛!ok,我忍你!今日再嗌,已千叮萬囑五百蚊找,但外賣阿姐黎到話冇咁多找喎,張單都冇寫五百蚊找!氣憤下打返電話去間野問佢點解冇預備找錢,佢竟答冇聽過要五百蚊找,超瀉膊,仲一句唔好意思都冇,仲話有乜証據我有講!呢啲咩態度呀呢間野再好食都冇用,呢個女人會趕走晒啲客,另客人食之不快
本人第一次寫食評,原因竟然係一肚氣而寫!
呢間餐廳成日外賣都唔帶散子找贖,係咪刻意收多啲錢㗎?!
呢間野再好食都冇用,呢個女人會趕走晒啲客,另客人食之不快
2012-04-09
外卖送餐
2012-04-08 40 浏览
傳聞好好味好出名嘅酸辣米線,今日有幸一試! 由於lunch時間有限,於是外賣自取;不過去到時已見人龍(包括堂食的以及等外賣的人) ,我落左order之後喺門口企左成 35 分鐘先有得拎 ,對於只有1個鐘食晏時間嘅打工仔黎講(都未計一來一回行番 office),又真係耐左D喎! 。。。 煙鴨胸米線:配菜夠晒足料而且份量唔野少(包括:芫荽、蔥、鹹酸菜、生菜絲、花生),米線彈牙,鴨胸少肥膏又好稔!最緊要係佢地將米線同個湯底分開上,咁就唔怕索晒D湯啦!

傳聞好好味好出名嘅酸辣米線,今日有幸一試!
,我落左order之後喺門口企左成 35 分鐘先有得拎
。。。

2012-03-20
35 分钟 (外卖自取)
我個人對譚仔的米線興趣不太大在官塘要吃米線的話會選擇雲南風味最近試了臻味豬扒酸辣米線已經列在選擇名單了叫了一個豬扒酸辣米線豬扒有四塊 比例算蠻多米線也不少 算是抵食酸辣米線不是濃味的那種較淡的湯底 我覺得OK手撕雞麻辣撈米線手撕雞的份量一看已經超級多男友吃這個 說蠻麻的他說很好吃~我吃了一兩口覺得也蠻辣的小缺點是 沒有湯底 辣的話一定要叫飲品吃的時候發現湯米線跟撈米線有分別的是巧合還是 ?!?!?!炸雞翼以為是特別的(香草之類)原來只是簡單的炸雞翼而且沒有選擇一碟七隻有點太多了不過炸得蠻香脆的 !這間聽說下午也很多人吃我也會再ENCORE的因為有很多料都很吸引下次再分享吧 !
我個人對譚仔的米線興趣不太大
我吃了一兩口覺得也蠻辣的
小缺點是 沒有湯底 辣的話一定要叫飲品
吃的時候發現
湯米線跟撈米線有分別的
是巧合還是 ?!?!?!
炸雞
以為是特別的(香草之類)
原來只是簡單的炸雞
而且沒有選擇
一碟七隻有點太多了
不過炸得蠻香脆的 !

這間聽說下午也很多人吃
我也會再ENCORE的
因為有很多料都很吸引
下次再分享吧 !
2012-03-18 47 浏览
睇雜誌話呢間排晒長龍嘅米線,今日就來試下。星期六lunch時間都見唔到人龍,呢度標榜豬排就order來試下。🍜酸麻辣豬排撈~~先講豬排確實唔係用鬆肉粉勁乸嗰種,淋得來仍有肉嘅纖維,但略稴油左d同埋無味,唔算出色。個汁有麻嘅感覺,但唔辣,亦完全無酸味,基本上除左有麻感覺之外就完全無味,酸味完全來自面頭嘅酸菜,但如果淨食酸菜就會太酸太咸,酸菜同粉一齊放入囗味道都融合唔到,因為酸菜太大粒d味分開晒水晶粉太淋無口感。總括來講:整個撈粉只有麻感覺無乜味,豬排無特別,唔算出色。酸麻辣手撕雞~~這個反而比招牌豬排好,其實個汁同撈粉一樣,但係個雞應該一早撈定,雞肉吸晒d味,帶有麻香少少酸不太辣,好易入囗🍜酸辣雞亦紅薯粉~~個湯完全無味本人鍾愛有口感所以認為紅薯粉較好,雞亦係全餐最出色的,佢選用細隻雞亦,比較容易食,皮較少,炸得很乾身不太油,最好係佢勁入味🍜雞亦蕃茄米線~~湯底失敗個蕃茄味好假完全無新鮮蕃茄味又太甜,唯一讚嘅係有薯仔同埋夠大碗。唔覺得值得去排長龍的一間食店,令我再返去嘅只有雞亦。
唔覺得值得去排長龍的一間食店,令我再返去嘅只有雞亦。
2012-03-17
  • 雞亦
2012-02-20 39 浏览
隨住觀塘重建,裕民坊好多食店相繼結業,反而開左幾間酸辣店, 數一數,有傷心酸辣粉,之前有宜安街又一川,連同2間譚仔,重有雲南風味,重有1間譚仔裝修緊,由冇到有甘多選擇,最開心梗係我哩d鍾意食辣既人啦,新近既最愛就係哩間臻味, 佢既酸辣米線, 真係好惹味, 酸辣度剛好,自制的酸辣菜,酸得黎不會拿喉,我本人喜歡酸一點,好多時叫佢加酸,今次就試下手撕雞+魚肉酸辣米線 ($33)+柚子蜜$5( 飲品半價),米線唔會好淋,有大量荵芹,好香,而且食完冇口渴!我的新近飯堂!
手撕雞+魚肉酸辣米線
手撕雞+魚肉酸辣米線
2012-01-14 47 浏览
夜晚諗唔到食乜好,於是又去殝味試下新野,今次叫左招牌的豬扒加我至愛的海蜇撈,果然無令我失望, 保持一流水準, 其實見佢豬扒係即炸, 所以食撈應該仲好過湯上.下次要再試新野

下次要再試新野

2012-01-11
2011-12-24 38 浏览
平日LUNCH見呢間好多人排隊,應該唔差,呢晚就入去試一試佢.叫左手撕雞海蜇麻酸辣撈,手撕雞味道可以,海蜇有驚喜,好爽口,就算在好幾間大酒樓都食唔到咁正,麻辣就好麻加少少辣,O岩哂我口味(好在叫左小辣,唔係可能要飲兩杯飲品)

叫左手撕雞海蜇麻酸辣撈,手撕雞味道可以,

海蜇有驚喜
,好爽口,就算在好幾間大酒樓都食唔到咁正,

麻辣就好麻加少少辣,
O岩哂我口味(好在叫左小辣,唔係可能要飲兩杯飲品

手斯雞海哲麻辣撈水晶粉
2011-12-20
手斯雞海哲麻辣撈水晶粉
2011-12-23 40 浏览
今日,我行街時候,突然收到一張傳單!咦,臻味豬扒酸辣米線,我喺仲意,吃嗰的辣,麻,刺激哋粉麵,哇者喺米線,於是,我就抱著試下嘅心態去試下!喺宜安街街市,搵到了佢個地址。門面都很大,成個感覺好舒服,地方又夠大!我唉咗,招牌菜,豬扒米線真喺好吸引,好靚啊。。。我好快就開動啦。實在,太好吃啦,有香口,有不油膩,加埋,湯底又好正。我食完,望一望隔里,個個都喺連湯都飲埋,凈喺見到檯面幾舊豬扒骨頭,真是美食來嘎。。我吃過咁多豬扒,就呢家最好食。真是好正,好适合香港人的口味!大家不妨試下~!~!
真喺好吸引,好靚啊。。。
题外话/补充资料: 同譚仔完全唔同口味!
用餐优惠
其他
  • 臻味豬扒酸辣米線
2011-12-22 26 浏览
公司附近新開了這間新舖, 今晚收工又來試新嘢。一進門, 侍應哥哥立即上前招呼, 安排我坐進角落一張四人枱, 並沒有像一般小店, 叫散客坐在一起。其實之前來過幾次, 每次都試新嘢 :豬膶爽, 剛剛熟, 酸辣程度適中, 只是咸了一點點。味道沒什麼特別, 只是伴了花生, 炸得香脆, 不太油。埋單五十二個大洋, 還算化算, 雖然是新開店, 因味道頗對胃口, 已來過幾次, 相信一定會成為飯堂。
公司附近新開了這間新舖, 今晚收工又來試新嘢。

其實之前來過幾次, 每次都試新嘢 :
豬膶酸辣米線
豬膶爽, 剛剛熟, 酸辣程度適中, 只是咸了一點點
炸雞翼
味道沒什麼特別, 只是伴了花生, 炸得香脆, 不太油

2011-12-21
豬膶酸辣米線