2023-12-11 176 浏览
在銅鑼湾區工作的友人相约到世貿中心這一間台式食店一嚐台灣口味👏從入口開始便有潮流感,木質裝飾至天花頂都顯心思👏多款座位,卡座私隐度高,提供不同客人需要👏餐牌内台風菜式飲品繁多,先點了田園小菜:胡麻涼拌苦瓜,清淡凉滲帶些微苦瓜甘味,混入胡麻醬口味更見提升😋再來必食:招牌牛肉麵配秘製牛脂油,牛油融化於牛骨湯内令湯頭添加一陣濃郁香氣,伴以手工刀削麵,回味呀😋意猶未盡,見到鴨蛋蛋餅,忍不住又來了:原條鰻魚起司玉米蛋餅,炙燒鰻魚放在熱蛋餅上,蛋餅捲包著芝士及玉米粒,入口芳香酥軟😋甜品是:手作芋泥3Q拿破崙,芋泥甜度恰當,夾在酥脆脆片間,吃時甘香酥軟😋初嚐台式風味😃

從入口開始便有潮流感,木質裝飾至天花頂都顯心思👏

多款座位,卡座私隐度高,提供不同客人需要👏

餐牌内台風菜式飲品繁多,先點了田園小菜:
胡麻涼拌苦瓜

再來必食:
招牌牛肉麵

意猶未盡,見到鴨蛋蛋餅,忍不住又來了:
原條鰻魚起司玉米蛋餅

甜品是:

初嚐台式風味😃
2023-12-04
胡麻涼拌苦瓜
原條鰻魚起司玉米蛋餅
2023-12-11 18 浏览
Their new dessert was really cute(looking like PsyDuck from Pokemon) which is only available at this branch so I had an early dinner here.I tried their Seafood Stir Fry Noodles Egg Crepe as it was quite uncommon and it was really good. It was packed fully inside the creme and the seasoning was excellent.The dessert Cute Duck(not their official name, just direct translation) came and it looked so cute especially when it wobbles.For the taste, the coconut and pandan flavors were prominent. However
Cute Duck
For the taste, the coconut and pandan flavors were prominent. However the panna cotta itself was a bit denser than usual(I guess they needed a denser texture to make the duck). The crumble was also quite dry. I would suggest if they can modify the texture of the crumble, adding a few fruit to the dish may give just the balance this dish needs. However, the cuteness of this dish definitely made it all up.
2023-11-24
Cute Duck
2023-12-09 16 浏览
比呢度嘅裝修吸引咗入去,呢度環境好好,座位舒服,適合三五知己嚟食吓嘢傾吓偈🥰我哋叫咗蒜泥台灣水蓮,胡麻涼拌秋葵,台灣牛肉麵,三色鹽酥雞,脆皮地瓜條,鹹蛋黃芋泥,花菇雜菌滷肉飯,松露玉米起司蛋餅,呢度嘅菜式都比較精緻,特別推介牛肉麵,我哋轉左粉絲,配合佢酸酸辣辣嘅濃湯,更加好食,食完想再食👍鹽酥雞有三款唔同嘅醬,同平時食開嘅風味又唔一樣,鹹蛋黃芋泥一啖擺晒落口,食落好滿足😋其他樣嘢都好食,值得再試💕

2023-12-08 11 浏览
同朋友去銅鑼灣食飯真係有好多選擇之前一直放check-in Taipei在list無機會試今日放假就可以早d去拎位首先入到去裝潢真係好特別很喜歡佢每個位置的私隱度舒適得來自成一角同朋友都可以暢所欲言當日坐的位置還可看到海景呢之前朋友食過這裡的牛肉麵說是必點item我們坐下便立刻點菜飲品方面點左芋泥牛乳芋泥好香又唔會比奶味蓋過成杯比例好好另外朋友點左近期好紅嘅香水檸檬系列香水檸檬笆樂苦瓜汁味道好fresh我試左一啖係唔苦的香水檸檬同笆樂好醒胃但又唔會太酸如果唔想飲奶類會推薦呢個系列幾特別招牌牛肉麵配牛脂油首先嚐一口湯底是濃郁的牛肉湯牛脂油放在湯裏添了一份香味少少輕微香辣帶出牛肉湯嘅鮮味牛肉非常軟淋夠晒入味麵亦煮得剛好唔會太硬太淋一路食會忍唔住一路飲湯推介櫻花蝦烏醋茄子這個是涼拌菜烏醋酸酸甜甜印象之中出面菜式好少有烏醋所以揀來試試出奇地好吃開胃小吃櫻花蝦嘅香味為呢道菜增添不少風味好香口夾住茄子吃變得有層次吃台式菜又點可以無魯肉飯其實好吃的台式餐廳一試魯肉飯便知龍與鳳魯肉看得出用心製作加上黃瓜及芝麻變得輕盈不漏食一口便很快想吃第二口這裡的甜品都幾特別我們特意試了淡水名物奶奶麻糬真的好打卡有得
同朋友去銅鑼灣食飯

哈哈
總括來講
呢度無論是食物環境同服務都五粒星
應該好快為左個拿破崙再來探訪
終於又黎到check in Taipei食我心心念念嘅芋泥肉鬆蛋餅同芋泥甜品❤️呢個鮮紫色真係超級誘人😍微鹹嘅蛋黃配上包裹住滑溜芋泥嘅嫩薄蛋餅半鹹半甜充滿台灣風味芋泥三Q拿破侖呢個甜品口感極豐富一層香酥嘅拿破侖皮一層軟滑芋泥一層Q彈麻薯OMG將我嘅最愛完美配搭食呢個甜品要不顧儀態一大啖由頂至底全收入口中先可以感受到果度澎湃嘅滿足❤️黎親check in Taipei我都係先食甜品再食正餐🤭由於甜品已佔一半胃納所以我通常揀魯肉飯份量少返啲唔係又俾人笑我大食🤪肉鬆皮蛋魯肉飯肉鬆同魯肉一樣甜甜地好開胃好送飯男朋友嘅麻辣牛肉麵個麻辣味好正個麻唔會太過揀左寬粉絲滑滑嫩嫩有成5片厚牛𦟌食肉獸男友最滿意!紅豆沙牛乳本身以為似紅豆冰咁但個紅豆係超級細滑甚至比正宗紅豆沙更幼滑👍

呢個鮮紫色

個麻唔會太過
揀左寬粉絲
滑滑嫩嫩
有成5片厚牛𦟌
食肉獸男友最滿意!

紅豆沙牛乳
本身以為似紅豆冰咁
但個紅豆係超級細滑
甚至比正宗紅豆沙更幼滑👍
2023-11-30
  • 芋泥三Q拿破崙
2023-12-08 10 浏览
午難得今日唔洗OT,所以就約埋同事係公司附近食野先走,呢間餐廳既所有食物我地都好滿意💯💯。海皇涮涮鍋粥。裡面搭配了各種新鮮的海🤪鮮,如蝦、魚片和蟹肉。😋湯底的味道十分鮮美,帶有海鮮的甜味和濃鬱的風味。另外一道櫻花蝦茄子。茄子切成塊狀,😏經過炸的處理使得外皮酥脆,內裡則保持著軟綿的口感。櫻花蝦的香氣與茄子的鮮味完美結合。😝海鮮炒王子麵蛋餅。炒至金黃色和酥脆,上面鋪滿了豐富的海鮮,如蝦、蟹肉和魚片。麵條的口感彈牙,海鮮的鮮味與麵條的香氣完美結合,增加了整道菜的層次感。同事們都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯,個個食得舔舔利😌😌

2023-12-08 10 浏览
💟小食💟🔆櫻花蝦茄子  🍆 茄子夠哂淋同入味 無油淋淋 🔆蒜香三色台腸 🌟一隻係原味 🌟一隻係黑椒味🌟 一隻係墨魚汁 連埋啲蒜片食好食 黑椒味勁好多🔆明太子麻糬蛋餅  軟淋淋加麻糬好chewy 🙂明太子嘅香味好出💟主食💟🔆招牌牛肉麵 牛肉好入味😋 湯底味濃 麵條粗幼度剛好 🔆花菇雜菌魯肉飯 嘩 🫢花菇雜菌魯肉飯,咁嘅美食真係令人食指大動😋!一開始望落,就見到滑溜溜嘅魯肉閃緊琥珀色嘅光澤,而啲肉汁同碗邊嘅白飯黏合得剛剛好,一粒粒飯都吸滿咗誘人嘅肉香。啲花菇貨真價實,每一粒都咁滋味,彈牙有嚼勁,佢哋嘅鮮香更加係帶出咗雜菌嘅提味功效,同肉塊嘅濃郁完美融合。煮嘅人真係識得掌握火候,魯肉飯嘅肉塊雖然經過慢火細煮,但仍然保持得肉質鬆化,不過又唔會散到爛咁。每一啖入口,都能感受到肉嘅鮮嫩同菇類的清香交織,猶如一場味覺上嘅雙重奏🍄。配菜方面,盤子裏面嗰啲小菜嚟得同樣精彩。無論係涼拌菜定係滷味,都係以清爽去平衡整體嘅口感,令人食咗一口仲想再食。總括嚟講,呢碗花菇雜菌魯肉飯係一個溫馨、滿足又令人心情愉快嘅選擇,絕對值得推介畀任何愛好傳統台菜嘅朋友品嚐!每一粒米飯都喺述說緊佢哋獨特、又溫柔嘅故事🍚。💟甜品💟
💟小食💟

🔆珍珠奶茶🧋 珍珠好好食 啲珍珠有少少甜味🥛奶香味重
🔆芋泥牛乳 🥤 大量芋泥加入牛奶 每飲一啖都會飲到芋泥
好大手筆 所以飲完都幾飽肚
2023-12-08 13 浏览
同朋友去左世貿新開的台灣菜餐廳,有一種高級精緻感,但價錢合理。 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅-芋泥係靈魂!芋泥係清甜但絕不是死甜,真的會食到芋的味道,入口十分順滑-加埋鹹蛋黄的粉鹹更特出芋泥的清新-$88黎講deliver 到呢個高質素真心抵食三色鹽酥雞-鹽酥雞炸得好好,外脆內juicy-每件雞都唔會太細件只食到炸粉,而係大大件啖啖肉-三色係指柚子,松露, 水牛城醬,最歡喜柚子,清新的味道同鹽酥雞好夾蒜泥台灣水蓮-水蓮係香港好難食到!爽脆的口感配上蒜泥,健康又解膩招牌牛肉麵-牛肉係牛展位,有4大塊,厚切牛味濃-湯底係重點!微藥膳的牛肉湯,配牛脂油後湯底更香更濃郁-手工刀削麵Q彈有口感,完全唔會因為慢慢食而淋哂芋泥三Q拿破崙-十分有驚喜!!芋泥真係招牌好清甜,面頭仲有鹹蛋黃-拿破崙十分酥脆,第一次食呢個配搭,絕對會encore !

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
-加埋鹹蛋黄的粉鹹更特出芋泥的清新
-$88黎講deliver 到呢個高質素真心抵食

三色鹽酥雞
-鹽酥雞炸得好好,外脆內juicy
-每件雞都唔會太細件只食到炸粉,而係大大件啖啖肉

蒜泥台灣水蓮
-水蓮係香港好難食到!爽脆的口感配上蒜泥,健康又解膩

-牛肉係牛展位,有4大塊,厚切牛味濃
-湯底係重點!微藥膳的牛肉湯,配牛脂油後湯底更香更濃郁
-手工刀削麵Q彈有口感,完全唔會因為慢慢食而淋哂

芋泥三Q拿破崙
-十分有驚喜!!芋泥真係招牌好清甜,面頭仲有鹹蛋黃
-拿破崙十分酥脆,第一次食呢個配搭,絕對會encore !

2023-12-06 29 浏览
沒想到台灣嘢咁啱食!食物好多選擇👍🏻👍🏻👍🏻松露玉米起司🧀蛋餅我哋決定食蛋餅唔食飯,好飽肚,松露嘅味好出,好回味。麻醬涼拌秋葵秋葵本身已經好好味,佢嘅麻醬仲要係好濃郁,好惹味。酸辣雲耳蓮藕酸味辣味都好出,最喜歡佢嘅濃郁蒜蓉味,雲耳好大好爽,蓮藕好薄好入味。綠豆沙豆乳由於晚上我不能喝抹茶,這杯綠豆沙豆乳也是濃郁到不得了!宇治抹茶牛乳朋友喝這杯,真係好正,因為啲顏色已經話俾我聽佢係好濃好濃,我一定要找一個下午來喝這杯。鹹蛋黃芋泥球本身好喜歡蛋黃和芋泥,把他們結合起來,好味的,如果再脆少少就一百分。Oreo 麻糬奶奶我真係冇諗過咁好味,嗰啲麻糬係好香嘅奶味,而且質感好幼好滑,黏起Oreo來吃,脆脆的濃郁的Oreo味加上奶味😍😍😍😍😍😍好鍾意。想再約多兩班朋友來,向他們介紹這間好店!
沒想到台灣嘢咁啱食!食物好多選擇👍🏻👍🏻👍🏻

松露玉米起司🧀蛋餅
我哋決定食蛋餅唔食飯,好飽肚,松露嘅味好出,好回味。

麻醬涼拌秋葵
秋葵本身已經好好味,佢嘅麻醬仲要係好濃郁,好惹味。

酸辣雲耳蓮藕

綠豆沙豆乳
由於晚上我不能喝抹茶,這杯綠豆沙豆乳也是濃郁到不得了!

宇治抹茶牛乳

鹹蛋黃芋泥球

Oreo 麻糬奶奶

想再約多兩班朋友來,向他們介紹這間好店!
2023-12-06 28 浏览
銅鑼灣世貿每間餐廳都是打卡必到的好地方,望海的景色。餐廳每個內部的裝潢也是絕對值得打卡,坐在小小包箱中更有私隱度。食物種類比以前的更多,更推出了不少新品,就連近日大熱的香水檸檬茶也有。海鮮炒王子麵蛋餅滑嫩的王子麵融合新鮮海鮮,風味豐富,大隻的蝦仁爽口彈牙,加上惹味醬汁愈吃愈滋味。明太子甜不辣完美融合,明太子醬汁的獨特風味令人難以抗拒,甜不辣軟軟腍腍的口感。招牌滷肉飯肉質鮮嫩多汁,滷汁入味濃郁。一口咬下,香氣四溢,回味無窮,最最最吸引是那溏心蛋。鮮鳳梨梳打清新的鳳梨與氣泡水交織出完美口感。酸甜交融,沁人心脾。香水檸檬炭燒烏龍茶檸檬的香氣與炭燒烏龍茶的濃郁結合,帶來一絲清新的氣息。清爽宜人,讓人心曠神怡,可以解膩感。芋圓3Q拿破崙香甜的芋圓搭配鬆軟的肉鬆和濃郁的蛋黃,層次分明。酥脆外皮,內裡驚喜,很出色的一道甜點。
銅鑼灣世貿每間餐廳都是打卡必到的好地方,望海的景色。

海鮮炒王子麵蛋餅

明太子甜不辣

招牌滷肉飯

鮮鳳梨梳打
清新的鳳梨與氣泡水交織出完美口感。酸甜交融,沁人心脾。

香水檸檬炭燒烏龍茶

芋圓3Q拿破崙
2023-12-06 24 浏览
今天在銅鑼灣選購聖誕禮物,順道到「臺北棧」的銅鑼灣分店午膳。餐廳在世貿中心4樓,面向銅鑼灣避風塘,維港景色一覽無遺。餐廳裝修講夠,以台灣山地作為主題,山巒起伏,極富藝術感,讓人有如置身阿里山中。座位也舒適華麗,有半圓形沙法卡位,有半獨立的廂房......富麗堂皇。菜式方面,有多種選擇,都別具特色和創意。“牛汁滷蘭花乾”$58,滷水豆腐乾,豆腐乾的口感不錯,有質感兼爽口,滲入惹味的滷水汁,特別美味。,,“招牌牛肉麵”$108 ,材料有牛脂油、牛𦟌、豆腐、蟲草花、刀削麵。牛𦟌腍軟可口,牛肉味突出,豆腐軟滑帶豆香,附有烘得香脆的蟲草花,爽滑煙韌的台灣刀削麵,加上少許自家製牛脂油入熱湯底,份外香口。“松露魯肉飯”$78,加溫泉蛋$8,一碗香噴噴的魯肉飯,除了滷水汁的香味之外,更有松露的香味,給味覺雙重的享受。米飯是採用「台梗九九號米」,綿軟之餘,口感特別香。“芋泥三Q拿破崙”$108,材料有鹹蛋黃、奶油忌廉、芋泥、肉鬆、麻糬、拿破崙。中西合璧,有脆有軟,鹹中有甜,口感豐富。最值得讚是三層酥脆的拿破崙餅底。“紅豆沙豆乳”$48,是名副其實的其紅豆沙,真正百分百起沙,特別幼滑,加上濃豆漿,雙重享受
餐廳在世貿中心4樓,面向銅鑼灣避風塘,維港景色一覽無遺。
菜式方面,有多種選擇,都別具特色和創意。
“紅豆沙豆乳”$48,是名副其實的其紅豆沙,真正百分百起沙,特別幼滑,加上濃豆漿,雙重享受。
“黑糖薑母茶”$38,真夠薑!濃味頗辣,我最喜歡。
這裏地點方便,環境高雅,食物質素高,服務態度好,價錢合理,性價比真一流。
  • 招牌牛肉麵,松露魯肉飯,牛汁滷蘭花乾,芋泥三Q拿破崙
男朋友帶咗我嚟呢間人氣餐廳「臺北棧」,銅鑼灣分店嘅裝修好有心思,仲要有得望住個海景,超級讚\ _( *´﹀`* ) ココ今次叫咗以下三款食物想推介俾大家:- ̗̀☾⋆  ̖́-橘色海皇涮涮鍋粥·͜· ︎︎綿綿的涮涮鍋粥用左昆布湯中加入豚骨和海鮮熬煮,湯底變得非常之濃郁,無論賣相定係味道都相當之吸引人(  °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‬‬‬‬- ̗̀☾⋆  ̖́-海鮮炒王子麵蛋餅·͜· ︎︎勁足料嘅蛋餅呀,入面有啲海鮮同埋有王子麵,年頭仲沈左啲海苔粉同埋加咗啲將落去,可能因為有少少燒汁,勁似食大阪燒嘅風味,但係我覺得呢個蛋餅好食好多。- ̗̀☾⋆  ̖́-三色鹽酥雞·͜· ︎︎鹽酥雞岩岩炸好,勁香脆,細細粒可以一啖一嚿!仲有三款唔同嘅醬添(  °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‬‬‬‬

今次叫咗以下三款食物想推介俾大家:
- ̗̀☾⋆  ̖́-橘色海皇涮涮鍋粥·͜· ︎︎
- ̗̀☾⋆  ̖́-海鮮炒王子麵蛋餅·͜· ︎︎
- ̗̀☾⋆  ̖́-三色鹽酥雞·͜· ︎︎
2023-12-05 14 浏览
放假當然去間靚靚餐廳chill 下💃 ,呢家台灣餐廳每個角落都好適合打卡!⚡️山嶺形狀的木牆、傢俱、手繪的牆壁和天花,均讓人聯想到台南的山水,在裝潢上下了不少心思!食物方面同樣保持水準!嗌左幾款推介的菜式⚡️主菜👇🏻☄️肉鬆皮蛋魯肉飯🔥將溏心滷蛋換成溏心皮蛋,在飯面上再舖上一層肉鬆。必須講,魯肉汁加魚鬆/肉鬆嘅組合係無敵嘅,香味層次多加十倍呀!還有,🌙海鮮炒王子麵蛋餅🔥配上大阪燒王子麵餅加台式蛋餅元素製成,醬汁甜甜鹹鹹,麵餅軟腍。味道可口。再加了小吃,麻醬涼拌秋葵🥳🔥利用日式麻醬制作的涼拌秋葵,是一道既美味又營養的涼菜小食。一定要吃的甜點🍮🤩🌙OREO奶奶麻糬🌙麻糬Q彈細膩🍡,有淡淡OREA香同粉碎了既餅🍵撈下撈好好食☺️餐廳裝修前衛,主打新派台菜,完全毫無踩雷的!一定要再來!

嗌左幾款推介的菜式⚡️

主菜👇🏻
☄️肉鬆皮蛋魯肉飯
還有,
🌙海鮮炒王子麵蛋餅
再加了小吃,麻醬涼拌秋葵🥳
一定要吃的甜點🍮🤩
🌙OREO奶奶麻糬🌙
餐廳裝修前衛,主打新派台菜,完全毫無踩雷的!一定要再來!
2023-12-05 15 浏览
三色鹽酥雞🫶🫶🫶🫶🫶有柚子醬,黑松露醬和冬陰功醬3款,鹽酥雞新鮮即炸香脆可口,柚子醬酸酸甜甜好開胃,黑松露醬就有好香黑松露味,冬陰功醬夠辣夠惹味!髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🫶🫶🫶🫶鹹蛋味芋泥味滿滿的口感豐富又Q彈嘅蛋餅。上面仲灑左超多紫薯粉,濃濃的紫色非常鮮艷,好似藝術品咁!甜品較重,原全係一道甜品。麻醬涼拌 秋葵🫶🫶🫶🫶🫶秋葵煮得非常爽脆,味道清新,拌上香濃麻醬,令秋葵更增添香味。招牌牛肉麵🫶🫶🫶🫶🫶大大碗牛肉麵湯底非常濃郁,飲落去每一啖都係牛肉香味,麵條較粗身,非常彈牙有口感。材料有牛肉,豆乾,蟲草花,牛肉炆得非常腍,豆乾吸左湯汁味道超好。呢碗麵我比滿分💯!
三色鹽酥雞🫶🫶🫶🫶🫶
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🫶🫶🫶🫶
麻醬涼拌 秋葵🫶🫶🫶🫶🫶
招牌牛肉麵🫶🫶🫶🫶🫶
2023-12-04 34 浏览
已經好耐冇去銅鑼灣世貿中心食飯啦!估唔到而家開左咁多食市!望見呢間台式餐廳門口幾靚, 粉紅色為主題,好有style, 都幾吸引。鴨蛋蛋餅係呢間餐廳嘅招牌菜,仲有好多好靚嘅台式食品。💡海鮮炒王子麵蛋餅 $128- 果然係招牌菜,厚厚嘅蛋餅切開入面係好好味嘅炒麵同海鮮👍💡蒜泥台灣水蓮$98- 係香港餐廳好難食到台灣水蓮,嚟到呢度一定要order💡肉鬆皮蛋魯肉飯 $78- 成碗魯肉飯好足料,肉鬆好多,甜甜地襯魯肉好夾好好味💡芋泥三Q拿破崙$108- 芋泥好煙靱,拿破崙焗得又好脆,入口鬆化,吾甜,感覺健康又好食飲品木瓜牛乳 $52觀音兵 (鐵觀音茶酒) $98飲品都算有特色,買相都好靚👍🏻
已經好耐冇去銅鑼灣世貿中心食飯啦!估唔到而家開左咁多食市!

鴨蛋蛋餅係呢間餐廳嘅招牌菜,仲有好多好靚嘅台式食品。

💡海鮮炒王子麵蛋餅 $128
- 果然係招牌菜,厚厚嘅蛋餅切開入面係好好味嘅炒麵同海鮮👍
💡蒜泥台灣水蓮$98
- 係香港餐廳好難食到台灣水蓮,嚟到呢度一定要order
💡肉鬆皮蛋魯肉飯 $78
- 成碗魯肉飯好足料,肉鬆好多,甜甜地襯魯肉好夾好好味
💡芋泥三Q拿破崙$108

飲品
木瓜牛乳 $52
觀音兵 (鐵觀音茶酒) $98
飲品都算有特色,買相都好靚👍🏻

2023-11-23