最近太熱啦,本身想去另一間餐廳,但熱到唔想離開商場,最後揀咗呢間食野。環境好chill,食物都唔差❤️✨木瓜牛乳每次去台灣都會飲,呢度飲品唔似台灣咁甜,怕肥既人首選👍🏻✨招牌牛肉麵配牛脂牛之前未試過咩叫牛脂牛,朋友推介下試咗,我覺得同平時牛肉麵冇乜特別,幾有台灣風味。✨松露玉米起司蛋餅呢款松露味好重,熱愛松露既人應該會好鍾意,而我就一般。😂✨鹹蛋黃芋泥球表面脆脆地,鹹蛋黃唔會太膩,配埋芋泥感覺好夾,成餐飯最愛呢個❤️❤️當天餐廳部分位置冷氣機滴水,係餐枱範圍內,食客留意返。

✨木瓜牛乳
每次去台灣都會飲,呢度飲品唔似台灣咁甜,怕肥既人首選👍🏻
木瓜牛乳

✨招牌牛肉麵配牛脂牛
牛肉麵配牛脂牛

✨松露玉米起司蛋餅
呢款松露味好重,熱愛松露既人應該會好鍾意,而我就一般。😂

✨鹹蛋黃芋泥球
鹹蛋黃芋泥球

當天餐廳部分位置冷氣機滴水,係餐枱範圍內,食客留意返。
鹹蛋黃芋泥球
2023-08-26 18 浏览
今日午餐去了Yoho臺北棧好耐無食台灣野,點了一碗招牌牛肉面,黑松露滷肉飯,一份三色鹽穌雞,手抓餅披蕯和一杯蜂蜜苦瓜汁牛肉面有刀削面和寛粉可以選,我地揀左刀削面,面質彈牙唔錯,牛肉湯味濃郁黑松露滷肉飯唔係好有黑松露味,我覺得點普通可以了,滷肉汁都幾惹味,都有好多肉粒三色鹽穌雞,三色只是三款醬汁,蜂蜜芥末醬最好味,另外兩款好似芝士?和仲有一款無點醬,雞件大件,熱辣辣,就咁食已經好好味我未食過手抓餅所以唔知呢個披蕯同手抓餅有咩共同之處,但食到有陣果皮味,唔係好岩我杯蜂蜜苦瓜汁呢個價錢$48真係算细杯,佢啲杯唔似其他台式食店咁大大杯。苦瓜汁唔算苦都甘純粹想試吓但唔覺得好好飲星期六日無餐要散叫埋單五百幾都幾貴但坐位確實寛敞舒適好岩同朋友飲野傾計
今日午餐去了Yoho臺北棧

星期六日無餐要散叫埋單五百幾都幾貴
但坐位確實寛敞舒適好岩同朋友飲野傾計

2023-08-20 42 浏览
偶然Instagram看見KOL推介,看見在開飯食評也不錯,趁着地鐵半價,一行三人特意來到元朗形點品嚐。抵達店鋪時,門外仍有排隊等入座,我是等第三張枱,大約等了約10-15分鐘便可入座。星期六沒有午市套餐,更遑論下午茶,於是點選了招牌牛肉麵、魯肉飯、台式手抓薄餅及珍珠奶茶。最先來到的是珍珠奶茶,向侍應要了2個杯,大家分享。值得一讚的是,額外叫2個杯沒有附上飲管,後來有位戴眼鏡男侍應察覺到,便主動送上飲管,細心又貼心。沒多久,食物先後上枱。先說招牌牛肉麵,選擇了刀削麵,湯味湯郁香噴噴,除了牛𦟌外還有蟲草花,夠特別又滋補。若蟲草花不放湯,脆卜卜,放湯即稔,帶來不同口感。麵條粗身,質感口感兼備。至於魯肉飯,不太特別,肥肉較多。最驚喜反而是台式手抓薄餅,將香腸融入其中,帶甜也不膩,好味😋。惟食物份量比較細小「的色」,所以價錢相對比較貴,或許平日幫襯套餐,性價比會較高。

2023-08-20 38 浏览
台灣菜最吸引人嘅就係款式多元化,呢日我哋嚟到元朗YOHO臺北棧🤩呢度嘅裝修主要粉紅色為主,打卡一流!鹹蛋黃芋泥蛋餅,一上枱就見到擺盤好靚,鹹蛋黃碎粒佈滿晒成份蛋餅,一咬開入邊嘅芋泥湧晒出嚟😍勁滿足😍而且甜味適中,就算一個人食晒成份都絕對冇問題🤣蒜泥台灣水蓮,水蓮係台灣嘅特產蔬菜,而且有助消水腫,食入口有淡淡蓮花香,而且非常爽脆,配上輕輕嘅蒜泥味道,味道非常好😝松露魯肉飯,魯肉飯絕對係台灣菜經典,而呢到加上松露,呢個配搭好特別,陣陣嘅松露味,但味道唔會太鹹,好容易令人一啖接一啖,食到唔想停🥰擔擔牛肉麵,好足料,有牛肉之外,仲有豆腐、蟲草花,牛肉非常入味,大大塊😋木瓜牛乳,木瓜味好清甜,而且木瓜份量好多,令人好滿足😝芋泥牛乳,芋泥同牛乳味道好夾,兩者嘅味道混合埋一齊,勁濃郁😚
木瓜牛乳,木瓜味好清甜,而且木瓜份量好多,令人好滿足😝
2023-08-08
2023-08-16 24 浏览
•元朗 | CHECK IN TAIPEI打風天唔想四圍去附近搵下有咩新餐廳依間主打湖水藍色為主題既 岩哂鐘意打卡既我再望下個餐牌 原黎食台灣野招牌牛肉麵湯底好濃郁好有藥膳既味道牛肉厚薄岩岩好 入哂味又淋好好食 百頁豆腐吸收哂湯底既味道麵底揀左刀削麵 好粗身又彈牙碗邊仲有舊牛脂油 加落湯到牛味更加濃郁招牌魯肉飯魯肉肥瘦平均 肉汁幾乎掩蓋全部白飯🤤醬汁鹹甜適中加埋口感軟滑半熟糖心雞蛋撈埋一齊食味道一流比鳳梨苦瓜汁平時係香港好小會飲苦瓜汁見佢今次可以溝其他配料 就試試飲落唔會話好苦 可能係配左鳳梨關係飲飲下會有甜味出黎味道幾特別綠豆沙牛乳綠豆沙本身唔太甜牛奶味好濃 但又唔俾蓋過綠豆味比例調配得岩岩好伯爵茶凍芋圓芋圓 綠豆 珍珠 仙草 粉粿芋圓唔會話好淋 食落好煙韌 軟硬適中粉粿食落有微微嘅花香味

元朗 | CHECK IN TAIPEI

芋圓唔會話好淋 食落好煙韌 軟硬適中
粉粿食落有微微嘅花香味
2023-07-12
2023-08-11 38 浏览
一直都好想試呢間CHECK IN TAIPEI 😍 宜家多左好多分店,喺元朗Yoho都有佢地嘅分店👏🏻 餐廳嘅裝修宜家走少女心風格🤍 好靚終於有機會一嚐CHECK IN TAIPEI, 當然嗌左D餐廳比較招牌嘅菜式😋魯肉飯,招牌牛肉麵,呢2款都系我中意嘅台式美食,牛肉麵嘅湯底十分濃郁,忍吾住一口接一口咁飲D湯,麵底可以揀手工刀削麵/寬粉絲,刀削麵好彈牙啊!之後嗌左個明太子甜不辣😍有驚喜啊,估吾到呢2個配搭系咁match, 好好食💯 鹹蛋黃芋泥球,上碟好靚啊💜入面充滿芋泥,咬落煙煙韌韌~每次去台灣我都好中意飲木瓜牛乳🥤呢度嘅木瓜牛乳好香啊,見到真材實料嘅木瓜,另一杯芭樂牛乳就完全吾同感覺,飲落清新!

2023-08-11 35 浏览
頭先去咗Yoho一田買野 見到呢間好靚嘅餐廳叫做Check in Taipei臺北棧我叫咗以下食物:🟡 牛乳大王系列紅豆沙豆乳$48呢個配搭都幾新鮮飲落唔會太甜 牛乳味好香同紅豆沙都幾夾🟡 牛乳大王系列木瓜豆乳$52呢個係屋企人叫嘅佢話呢杯木瓜豆乳好好飲💯🟡鹹蛋黃芋泥球$78總共有5粒,芋泥同鹹蛋味都好出,好香炸得好香又唔會熱氣🟡松露魯肉飯$78魯肉飯口感好豐富,食落好滿足松露味好香,加埋隻溏心蛋更加好食😋🟡大頭蝦冬陰功牛肉麵台灣寬粉絲$178可以揀手工刀削麵或者台灣寬粉絲未試過台灣寬粉絲就決定試吓,都幾特別,寬粉絲係透明嘅個麵都幾辣~食得辣先好叫😚Menu話呢個麵製作需時,但最後都唔係等咗好耐就到😚😚

頭先去咗Yoho一田買野

🟡鹹蛋黃芋泥球$78
總共有5粒,芋泥同鹹蛋味都好出,好香
炸得好香又唔會熱氣

🟡松露魯肉飯$78
魯肉飯口感好豐富,食落好滿足
松露味好香,加埋隻溏心蛋更加好食😋

🟡大頭蝦冬陰功牛肉麵
台灣寬粉絲$178
可以揀手工刀削麵或者台灣寬粉絲
未試過台灣寬粉絲就決定試吓,
都幾特別,寬粉絲係透明嘅
個麵都幾辣~食得辣先好叫😚
Menu話呢個麵製作需時,
但最後都唔係等咗好耐就到😚😚
2023-08-06 29 浏览
果日同朋大一齊去元朗食晚飯,去左yoho 果間台灣店到食!經商場過,一落扶手電梯就見到,牌面大又靚,坐低叫左幾道菜,先來個前菜 秋葵溝埋醬料一齊食有新鮮啲味道,有明太子酸酸甜甜開胃, 臭豆腐就見仁見智,中意佢隻味嘅就好中意,起司餅配埋黑松露醬完來可以咁好味 ,再加一碗魯肉飯share!再加一人一杯飲品。滿足飽肚
2023-08-04 43 浏览
元朗又一打卡點,Check in Taipei ,店內天花以海洋為主題,相當吸睛,圓弧座椅設計,幾時尚舒適。皮蛋凍蜂巢豆腐,比一般皮蛋晶瑩,顏色較淺,但味道濃郁,加上肉鬆,十分惹味,豆腐亦很入味,是一個不錯的前菜。蒜香三色腸,份量都幾多,有幾種不同的台灣腸,色彩繽紛,味道偏甜,有點不習慣,但腸的質感是不錯的。擔擔牛肉刀削麵,湯底濃郁帶微辣,牛肉份量足,有四大片,刀削麵夠煙韌彈牙,還配上炸過的松草花,有爽脆的感覺,既可提升色彩,又可提高食味。招牌牛肉寬粉絲,配上牛脂油,已經很香濃的湯底再加上牛脂油,真是錦上添花,但又不覺油膩。寬粉絲,比一般幼粉絲有口感得多,吸收了濃湯,真夠美味。伯爵茶凍芋圓仙草,沒想到是那麼大碗,足夠兩人份,伯爵茶凍爽脆,味道很特別,仙草也很爽滑,不錯。宇治抹茶牛乳,綠色味很香濃,牛奶夠滑,味道配合的很平衡。

宇治抹茶牛乳,綠色味很香濃,牛奶夠滑,味道配合的很平衡。

• 招牌牛肉麵
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰漸變藍色海浪感覺|台灣小島風光———————————————————#letsgo美食 #letsgo美食情報 #香港好去處 #香港美食 #香港 #台灣 #鮮奶麻薯 #麻薯 #甜不辣 #鹽酥雞 #蛋餅 #美食 #台灣美食 #元朗Check in Taipei 裝潢設計源於臺灣海岸,天花垂吊著手工製的「巨人染」波浪形紮染布,漸變藍色造出海浪感覺,用餐時亦感受到台灣小島風情「擔擔牛肉麵」牛肉份量多且大件軟淋,刀削麵有口感,湯底味濃不咸「三色台灣香腸便當」台灣腸有墨魚腸、原味、蒜味配多汁的魯肉飯,飯偏淋「髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅」打卡一流!面層灑上紫薯粉及咸蛋黃粒,蛋餅內餡有爆滿的芋泥,芋泥不太甜且順滑「紅豆沙牛乳」紅豆沙口感順滑,配上香濃牛乳,味道不錯
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰
漸變藍色海浪感覺|台灣小島風光
———————————————————

擔擔牛肉麵

「擔擔牛肉麵」
牛肉份量多且大件軟淋,刀削麵有口感,湯底味濃不咸
三色台灣香腸便當

「三色台灣香腸便當」
台灣腸有墨魚腸、原味、蒜味配多汁的魯肉飯,飯偏淋
髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅

「髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅」
紅豆沙牛乳

「紅豆沙牛乳」
紅豆沙口感順滑,配上香濃牛乳,味道不錯
2023-07-28
  • 髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅
2023-08-01 30 浏览
喺元朗YOHO都有分店嘅Check in Taipei,咁近我梗係要去啦😛元朗分店以台灣海岸為靈感主題,其中最耀眼嘅就係由台灣夫妻Siu及Josh經營嘅「巨人染」😍手工製作嘅特高「禁染海浪」天花藝術,超過四十五米長嘅海浪型染布象徵著台灣三峽經典傳統手工藝術🤩以漸變藍色營造海浪嘅感覺🌊用餐嘅同都可以感受到台灣小島嘅風光🏝️OREO奶奶麻糬淡水名物奶奶麻糬🥛元朗店限定係蝶豆花麻糬 🩵粉藍色好靚😍台灣淡水獨有配方,不含糯米😆採用日本鮮牛乳及木薯粉做成Q軟口感😛而且加入咗蝶豆花調出耀眼嘅夢幻藍色🩵可以揀OREO、黑芝麻、粒粒花生🥜我揀咗OREO🖤煙煙韌韌嘅麻糬配上脆脆OREO,口感豐富🥳肉鬆皮蛋蛋餅蛋餅有不同口味,我試咗肉鬆皮蛋蛋餅🥘用上鴨蛋製作🥚蛋餅皮煎得酥脆😛而味道濃郁嘅皮蛋蛋黃,搭配肉鬆係非常之夾😚入面好唔足料,每一啖都食到滿滿嘅餡料😛仲會有埋醬料添,味道多層次🥳三色鹽酥雞 每次去Check In Taipei都會叫嘅三色鹽酥雞🍗佢嘅鹽酥雞真係好鬆脆,惹味又juicy💦配上三色醬汁:柚子、松露、喇沙🤩點埋一齊食又有另一番風味🥳黑蒜牛肉麵牛肉麵嘅麵可以選手工刀削麵或台灣寬粉絲🍜我揀咗刀削麵,

OREO奶奶麻糬

肉鬆皮蛋蛋餅

三色鹽酥雞

黑蒜牛肉麵
牛肉麵嘅麵可以選手工刀削麵或台灣寬粉絲🍜我揀咗刀削麵,麵條彈牙,吸晒湯嘅味道😛黑蒜湯味道鮮甜,散發陣陣蒜味🧄牛肉嫩滑,肉味濃🐮另外仲會配埋百頁豆腐同炸蟲草花🤩

紅豆沙牛乳
牛乳大王系列有多款選擇🥛我試咗紅豆沙牛乳🫘真係好似飲緊紅豆沙咁😛香甜嘅紅豆沙加上順滑嘅牛奶🥛夠晒解渴😚

2023-07-29 23 浏览
相信有唔少人已在通關後外遊,但工作關係都不能夠居在外,偶然都回味當地美食,而位於元朗形點「#Check in Taipei」就系我其中一個選擇,餐廳菜式當中有唔少夜市常見的,而且賣相吸引外,菜式都幾新穎,打卡一流📸我同友人點左飲品各一款, 之後再叫左蛋餅、魯肉飯 、臭豆腐等小食分享一齊食!1/明太子甜不辣即叫即炸,豐富嚼勁口感,配上明太子醬既外層好脆口,內裡好彈牙,好惹味!2/麻婆臭豆腐上枱已經嗅到好大陣臭豆腐氣味,令我流曬口水,咬一口豆腐內既麻婆肉醬汁流曬出黎,配白飯一流!3/松露玉米起司蛋餅 $98蛋餅外層塗了香濃松露醬,內裡濟滿爽脆粟米同芝士,多層口味,松露愛好者必試。4/麻醬涼拌秋葵 48冰爽爽既秋葵上面有點肉醬,系一流既涼拌小食。5/招牌魯肉飯 $68滷肉肥瘦分佈算均勻,入口鹹香濃郁,溏心蛋口感油潤,必食!6/紅豆沙牛乳$48香甜綿滑又滿牛奶味,粒粒紅豆沙混合一起。7/鳳梨苦瓜汁$48清爽粉綠色,入口有點苦澀,但帶啲回甘味👍🏼夏天飲用有助消暑解渴,總結:店員常留意客人的需要,而食物質素令人滿意!加上座位坐得舒適,系我經常回訪餐廳之一!

1/明太子甜不辣

2/麻婆臭豆腐

3/松露玉米起司蛋餅 $98

4/麻醬涼拌秋葵 48

冰爽爽既秋葵上面有點肉醬,系一流既涼拌小食。

5/招牌魯肉飯 $68

滷肉肥瘦分佈算均勻,入口鹹香濃郁,溏心蛋口感油潤,必食!

6/紅豆沙牛乳$48

香甜綿滑又滿牛奶味,粒粒紅豆沙混合一起。
7/鳳梨苦瓜汁$48

2023-07-27 47 浏览
今晚同朋友去咗yoho食台灣嘢,臺台棧裝修非常有少女感,天花掛滿淺藍帶粉色裝修,座位間私隱度十足。麻婆臭豆腐豆腐口感軟淋,加上肉燥的醬汁,非常入味!!酸辣牛肉麵手工刀削麵配牛脂油麵條非常有嚼勁,好有彈性,搭配上酸辣牛肉湯汁,非常開胃。牛肉的肉質非常軟嫩,配上牛脂油更是美味。 另外一碗試咗佢地招牌牛肉麵,鋪滿炸過蟲草花,混合濃郁藥材湯頭,好易飲哂一碗湯甜品叫咗一份伯爵茶芋圓配愛玉,伯爵茶芋圓配愛玉很好吃,芋圓Q彈有嚼勁,伯爵茶愛玉有濃濃茶香味。飲品叫咗綠豆沙牛乳,綠豆沙牛乳則是喝起來非常滑順。另外芋頭牛乳,芋味濃郁唔會好甜

麻婆臭豆腐
豆腐口感軟淋,加上肉燥的醬汁,非常入味!!

酸辣牛肉麵手工刀削麵配牛脂油

2023-07-26 31 浏览
琴日係Yoho行完街,就諗住搵間餐廳食晚飯,呢間餐廳個裝修非常吸引我入去,全間店都係藍色🩵🩵🩵超級鍾意✨🩵主菜方面叫咗個招牌牛肉麵同埋滷肉飯,首先講下牛肉麵先,呢個價錢有4、5片大牛肉,全部咬入口都非常軟淋🫶🏻,湯底非常濃郁,面頭仲有炸過嘅蟲草花,睇得出有落心機😙😙,同屋企人都差唔多飲哂啲湯😋 滷肉飯嘅肉肥瘦適中,個溏心蛋超正🥳,食落完全唔會膩😫,諗返都想食多碗!心心眼😍小食方面我哋揀咗豆腐+皮蛋,呢款豆腐非常吸汁,配上靚皮蛋,一啖放入口中,口感非常豐富,配上酸酸甜甜嘅汁超級開胃!呢個作為前菜必叫!!!仲有叫咗三色腸,三色腸分別係蟹子,墨魚,黑椒😎🫶🏻🫶🏻🫶🏻配上炸蒜,減少油膩感,而且份量好足,可以同幾個人一齊share~🤣😝嘢飲就係叫咗一杯宇治抹茶牛乳,明顯感受到係用有質素嘅抹茶然後磨過,加上順滑嘅牛奶,正!!!!跟住甜品揀咗點少得呢到嘅招牌蝶豆花麻薯,有Oreo、花生同芝麻揀,我係Oreo lover所以肯定係Oreo!!!!一送上嚟見到藍色麻薯已經勁心心眼,食落就同想像中一樣😂,口感好豐富啊~我宣佈麻薯配Oreo係世界第一配🫠🥳🥹

2023-07-25 31 浏览
夏天大熱天時又落雨,最好節目就係行大型shopping mall,今日同朋友來到元朗YOHO Town(形點)逛逛兼食飯。招牌魯肉飯~賣相已令人垂涎欲滴,溏心蛋正,切粒嘅魯肉, 醬汁香濃配飯一流。黑蒜牛肉麵(刀削麵)~ 上菜時已經聞到香噴噴嘅黑蒜香味,一喝湯底更是欲罷不能,刀削麵掛滿湯汁,大大件牛展炆得又香又淋。肉鬆皮蛋蛋餅~肉鬆皮蛋豆腐食得多,呢個蛋餅真係好吸引,即叫即做,新鮮美味。櫻花蝦烏醋茄子~脆卜卜櫻花蝦,茄子沾上醋汁特別醒胃。奶奶麻薯(淡水名物)~元朗店限定,蝶豆花顏色好靚,是台灣淡水獨有配方,不含糯米,採用日本鮮牛乳及木薯粉做成軟糯口感,滑捋捋淋淋地,沾滿黑芝麻,健康有益。玫瑰奶茶(凍)~玫瑰茶夠香,奶夠滑。鳳梨苦瓜汁~台灣特產苦瓜汁,加入菠蘿味道好清新。

招牌魯肉飯~

黑蒜牛肉麵(刀削麵)~
上菜時已經聞到香噴噴嘅黑蒜香味,一喝湯底更是欲罷不能,

刀削麵掛滿湯汁,大大件牛展炆得又香又淋。

肉鬆皮蛋蛋餅~

櫻花蝦烏醋茄子~
脆卜卜櫻花蝦,茄子沾上醋汁特別醒胃。

奶奶麻薯(淡水名物)~

玫瑰奶茶(凍)~
玫瑰茶夠香,奶夠滑。
鳳梨苦瓜汁~
台灣特產苦瓜汁,加入菠蘿味道好清新。

2023-07-18
午餐