位於中環蘇豪區嘅「Check-In Taipei」係一間創新玩味嘅台灣菜餐廳🇹🇼.酸辣牛肉麵🍜酸菜加上麻辣🌶味道有少少分開,但都幾開胃🤤有3大塊牛𦟌,肉筋都有🐄軟腍入味👍🏻配上溏心蛋、蟲草花同豆腐🤍而刀削麵偏厚身圓條,同中式刀削麵略有不同😲.溏心蛋魯肉飯🍚溏心蛋整得啱啱好🥚魯肉半肥瘦偏甜入味🐖唔會好油膩😉.伯爵茶凍QQ芋圓🍧有伯爵茶凍、珍珠、芋圓、愛玉、綠豆💁🏻‍♀️伯爵茶凍茶甘香濃😌最好配上煉奶同綠豆食😋芋圓軟糯,珍珠煙韌😆.手作芋泥牛乳冰🥤芋泥好足料😛仲食到好多粒粒芋頭.百香果綠茶🍵茶味、甜度平衡🥰清新解膩
手作芋泥牛乳冰🥤芋泥好足料😛仲食到好多粒粒芋頭
百香果綠茶🍵茶味、甜度平衡🥰清新解膩
  • 伯爵茶凍QQ芋圓
  • 糖心蛋魯肉飯
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 手作芋泥牛乳冰
  • 溏心蛋滷肉飯
2021-04-15 56 浏览
📍中環 -#Check-In Taipei——-招牌牛肉麵-爆蔥牛肉麵-招牌鹽酥雞-櫻花蝦烏醋茄子-手作芋泥牛乳冰-綠豆沙牛乳——-招牌牛肉麵-爆蔥牛肉麵呢兩款牛肉麵 分別唔大 一碗有蔥一碗冇蔥🤣不過佢哋嘅牛肉麵幾出色 湯底好香濃 唔會太咸同埋唔會好油 飲落啲湯唔會口渴 我同朋友都揀左刀削麵 啲麵唔會好重麵粉味同厚身 口感幾好 牛肉好腍易咬 好好食😋 整體嚟講碗牛肉麵唔錯👍🏻 係貴咗啲 性價比唔高 不過Lunch Time食 會比平時夜晚平啲架不妨中午路過 可以試試👍🏻🤤——-招牌鹽酥雞-櫻花蝦烏醋茄子因為我係Lunch Time時段嚟食 小食有優惠價我同朋友叫左兩款小食試下我會推介中意食茄子嘅朋友叫櫻花蝦烏醋茄子👍🏻👍🏻👍🏻🤤 呢個茄子好好味 唔好錯過茄子幾抵食 有6-7件左右 放滿櫻花蝦碎係上面連埋茄子同醬汁食落口 係滿滿幸福感☺️鹽酥雞都唔錯 份量都算抵食 夠大件不過冇茄子咁驚喜🤣-手作芋泥牛乳冰望落杯面好多芋泥 但攪拌好之後 飲落去會覺得冇想像中咁濃 芋泥牛乳冰唔會好甜 如果芋泥可以多啲 濃啲 會更好-綠豆沙牛乳反而呢杯綠豆沙牛乳幾出色 可能香港比較少餐廳會有 佢嘅綠豆
📍中環

鹽酥雞都唔錯 份量都算抵食 夠大件
不過冇茄子咁驚喜🤣

-手作芋泥牛乳冰
-綠豆沙牛乳
反而呢杯綠豆沙牛乳幾出色 可能香港比較少餐廳會有 佢嘅綠豆沙好香好夠味 口感豐富 飲落順口 唔會好甜
我比較推介綠豆沙牛乳💚💚💚
  • 櫻花蝦烏醋茄子
  • 招牌牛肉麵
  • 綠豆沙牛乳
2021-04-12 51 浏览
黑蒜牛肉麵超香濃蒜味牛肉麵,超級足料,質感好豐富!😍牛肉絕對係成碗麵嘅重點,超重牛味,吸左黑蒜牛骨湯底之後更昇華!😚🔥入面嘅糖心蛋同埋豆腐都一樣好出色好夠味,整體嚟講絕對值得一試!髒髒鹹蛋芋泥蛋餅淨係睇外表已經好吸引,芋泥味超重!啱哂芋頭控😍鹹蛋+芋泥+蛋嘅組合係意想不到地夾!味道好豐富,好多重層次!芋泥味雖然重,但絕對唔會太甜,亦都唔會搶左鹹蛋香味!一個字:正!糖心蛋滷肉飯性價比超高嘅滷肉飯,飯量唔少好夠飽!鋪滿半肥瘦入口即溶嘅滷肉,加上超爽脆嘅蘿蔔片,啱啱好❤️奶奶麻薯淡水名產鮮奶麻薯,而家無得去台灣都可以過嚟試下!食落去感覺有啲似奶凍,但會有啲煙韌嘅感覺!好得意好特別~牛奶味好香加上Oreo碎碎超好味!珍珠奶茶茶味超香濃,唔會太多奶~奶同茶嘅比例好恰度好處,亦都唔會太甜!

黑蒜牛肉麵
超香濃蒜味牛肉麵,超級足料,質感好豐富!😍

髒髒鹹蛋芋泥蛋餅
淨係睇外表已經好吸引,芋泥味超重!

糖心蛋滷肉飯
性價比超高嘅滷肉飯,飯量唔少好夠飽!
鋪滿半肥瘦入口即溶嘅滷肉,加上超爽脆嘅蘿蔔片,啱啱好❤️

奶奶麻薯

珍珠奶茶
茶味超香濃,唔會太多奶~
奶同茶嘅比例好恰度好處,亦都唔會太甜!

2021-03-21
朋友幾我吃午餐。今次帶我食台灣菜。入到門口就見到我愛台妹。嘩。😆😆好台風午餐選擇都不錯,今次我選擇了手工餃鯊魚骨豆乳湯☺️☺️見到湯底奶白色就已經感覺超正。試了口果然豆漿香濃。上面加上蟲草花又幾好,令到咬口更特別。手工餃皮不錯,皮簿。咬落又好爽。正👍🏻👍🏻👍🏻滷肉飯半隻留心蛋。滷肉不偏甜,入口都不錯,份量適中,配上滷肉蛋很好。加上鹽酥雞,有2種配料。柚子醬和黑松露醬。黑松露醬不算濃,吃起來好香。柚子味有少少清爽不錯。芭樂苦瓜汁。本人十分之喜愛。苦中帶甜。清熱。加上28蚊有花枝丸。都算多。今次朋友介紹又不錯。一間很有台灣風味小店。值得一試
朋友幾我吃午餐。今次帶我食台灣菜。
入到門口就見到我愛台妹。嘩。😆😆好台風
午餐選擇都不錯,今次我選擇了手工餃鯊魚骨豆乳湯☺️☺️
芭樂苦瓜汁。本人十分之喜愛。苦中帶甜。清熱。
🥛粒粒花生奶奶麻糬 $75同好多人一樣 都係衝住佢嘅麻糬而嚟🤩佢哋嘅麻糬用鮮奶同木薯粉整成睇落似糖不甩 但口感唔同奶奶麻糬黏口得嚟又唔係一般嘅煙韌有種入口融化嘅感覺麻糬唔會太甜 粒粒花生好香好夾好好味 必食😋.🍳薯泥起司松露蛋餅 $78老實講 呢份蛋餅包薯泥餡唔算特別 比較啖口不過加咗松露醬味道就豐富咗唔少但松露醬同芝士嘅份量多啲嘅話應該會更好食.🍝蟹肉麻婆豆腐撈麵 $158蟹肉份量唔少 麻婆豆腐惹味得嚟唔太辣 食唔到辣嘅人應該都冇問題👌🏻成件事好夾好唔錯😋.蘇豪區嚟講呢個價錢算係咁掛住台灣的話可以一試😬
🥛粒粒花生奶奶麻糬 $75

掛住台灣的話可以一試😬
粒粒花生奶奶麻糬
蟹肉麻婆豆腐撈麵
2021-04-08 64 浏览
店內裝潢型格 播放著耳熟能詳的台灣流行歌 餐廳將台灣地道風味包裝成精緻高雅的fusion美食 在內用餐份外輕鬆舒適💆🏻‍♀️.這道撈麵的蟹肉與麵條份量很多🦀蟹肉的鮮味雖略被麻婆豆腐醬汁蓋過 但秘製的醬汁咸香濃郁而且帶微辣 真令人不禁食指大動🤤.台式蛋餅當中最喜愛泰國fusion🥑想不到冬陰功醬與龍蝦肉和牛油果的配搭相宜 曬上鮮炸蝦片碎更多一種脆脆的口感😋.除鹹的蛋餅外 這裡也有甜的紫薯麻糬蛋餅🍠其實紫薯鹹甜皆宜可塑性甚高 似乎能融入不同食物演變出千變萬化的菜式🌮這裡的紫薯是自家製作 味道保留天然味道不會過甜 而麻糬QQ的口感亦能大大提高蛋餅的層次感🤤

• 鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
  • 奶奶麻糬
  • 溏心蛋滷肉飯
  • 鹽酥雞
2021-04-06 1738 浏览
趁着復活節假唔使返工, 大食妹就同朋友周圍去食好西呢間Check-In Taipei大食妹已經bookmark左好一段時間, 今日終於有時間去試一試<我愛台妹>既然係同朋友嚟, 又點可以唔飲返杯呢杯我愛台妹係打卡之選菠蘿造型嘅酒杯超吸睛, 我愛台妹嘅酒底係gin, 裏面混合左普洱茶、荔枝汁同檸檬汁, 微甜清新, 女仔應該幾鍾意<閨蜜>大食妹呢啲酒鬼就嗌左杯閨蜜酒底係酒精濃度偏高嘅Whiskey, 裏面混合左烏龍茶、蜜桃汁同梳打味道有少少嘅苦澀, 但可以接受<手繪雙色鹽酥雞>好耐冇食過鹽酥雞, 見呢份手繪雙色鹽酥雞個樣好似靚靚哋, 就嗌咗份鹽酥雞冇骨而且好大嚿, 鹽酥粉唔算浪得好多, 但沾上香濃嘅黑松露醬或清新嘅柚子醬汁就啱啱好啦<明太子甜不辣>明太子甜不辣都唔錯, 雖然加咗明太子, 甜不辣就冇咁脆但味道鹹鹹地, 係好食嘅<髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅>呢份髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅絕對係全晚嘅焦點所在好靚一定要打卡髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅裏面有好多芋泥, 外面灑上紫薯粉同鹹蛋黃, 味道甜甜地, 芋泥控仲等啲咩?<薯泥起司松
趁着復活節假唔使返工, 大食妹就同朋友周圍去食好西
<我愛台妹>
既然係同朋友嚟, 又點可以唔飲返杯
呢杯我愛台妹係打卡之選

<閨蜜>
大食妹呢啲酒鬼就嗌左杯閨蜜
味道有少少嘅苦澀, 但可以接受

<手繪雙色鹽酥雞>

<明太子甜不辣>
明太子甜不辣都唔錯, 雖然加咗明太子, 甜不辣就冇咁脆
但味道鹹鹹地, 係好食嘅

<髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅>
呢份髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅絕對係全晚嘅焦點所在
好靚一定要打卡
?
<薯泥起司松露蛋餅>
唔鍾意食甜野嘅朋友就可以揀呢份薯泥起司松露蛋餅
薯泥軟綿綿, 配上起司同松露醬, 係大眾鍾意嘅口味

<金鑽鳳梨x土鳳梨酥奶奶麻糬>
前排呢份金鑽鳳梨x土鳳梨酥奶奶麻糬真係超級出名, 好多人都嚟食, 搞到大食妹好好奇係咪真係咁好食
今次難得嚟到, 當然要試一試
土鳳梨酥味道偏酸, 唔係大食妹鍾意嘅口味, 但幾開胃都適合夏天食用
奶奶麻糬冰冰涼涼, 配搭木糠都非常好食
  • 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
  • 薯泥起司松露蛋餅
2021-04-02 59 浏览
每當想食台灣嘢,總會諗起Check-in Taipei !位於中環半山,係其中一間我經常到訪嘅餐廳。價錢合理,食物有新意。薯泥起司松露蛋餅($78)呢度最出名就係fusion蛋餅,成日都有新款式㗎 !上次試咗櫻花口味,今次就揀第二樣!薯仔同埋芝士呢個配搭從來都係無得輸嘅組合,口感順滑嘅薯蓉加埋拉絲芝士,好有飽足感。鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵($148)次次都係食湯麵,今次試吓撈嘅!麻婆豆腐惹味得黎唔會太辣,同絲絲蟹肉好夾。伯爵茶凍QQ芋圓($68)煙癮控唔可以錯過,一定會好滿足!海量嘅芋圓+珍珠+愛玉好有咬口,伯爵茶凍甘香十足。呢碗口感豐富嘅甜品好正,份量多到兩個人share都食唔晒!如果有埋冰底做襯托就100分喇!鮮鳳梨果肉梳打($55)好fruity好解膩嘅手搖特飲,又大杯又多粒粒果肉!對唔受得甜嘅我黎講有少少過甜,如果可以淡少少就perfect~

薯泥起司松露蛋餅($78)

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵($148)

伯爵茶凍QQ芋圓($68)

鮮鳳梨果肉梳打($55)

2021-04-02 59 浏览
因為知道有髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅食,我和朋友放工特地來了大館附近的Check-in Taipei。來到門口見到我愛台妹的霓虹燈牌蠻搶眼,很喜歡裏面的吧枱和店面的設計。蛋餅很有驚喜,因為芋泥的份量多,所以也蠻飽肚。芋泥本身不甜,但上面加了煉奶和咸蛋黃,多了層次和更香口,有點像甜品。除了必食的蛋餅,我們還點了些別的。像明太子甜不辣外脆內煙韌,我朋友超喜歡這個口感。豬軟骨鯊魚骨豆乳刀削麵(喜歡寬粉的也可以選寬粉)本身豆乳湯一向比較清,但因為加了鯊魚骨,所以湯底比想像中濃郁和鮮美,幾乎像拉面湯了。豬軟骨份量也多,本身煮得入味而且很嫩,輕輕一抿肉都要化了。口感煙銀嘅刀削麵,加上彈牙的凍豆腐和炸過的蟲草花,個面誠意十足!甜品方面,因為我們來得慢,所以這裏出名的奶奶麻薯已經賣完,幸好還有鐵觀音起司蛋糕,店員還主動提起看要不要幫我們留。中間的起司是軟滑半凝固的流心,配上鐵觀音的味道和面頭的黑糖珍珠,我自己覺得像在喝芝士奶蓋鐵觀音黑糖珍珠奶茶,鐵觀音的味道很重很香,而且一件的份量實在不少,幸好是和朋友分享,不然吃了這麼多東西,可能吃不完這件蛋糕。飲品方面我們點了綠豆沙牛乳,豆沙比想像中多很多,味道蠻清而且豆

甜品方面,因為我們來得慢,所以這裏出名的奶奶麻薯已經賣完,幸好還有鐵觀音起司蛋糕,店員還主動提起看要不要幫我們留。中間的起司是軟滑半凝固的流心,配上鐵觀音的味道和面頭的黑糖珍珠,我自己覺得像在喝芝士奶蓋鐵觀音黑糖珍珠奶茶,鐵觀音的味道很重很香,而且一件的份量實在不少,幸好是和朋友分享,不然吃了這麼多東西,可能吃不完這件蛋糕。飲品方面我們點了綠豆沙牛乳,豆沙比想像中多很多,味道蠻清而且豆沙不會卡喉。

整體下來,食物不但有特色而且有水準,蛋餅絕對不會讓人失望,我會為了它特地再來的!
2021-04-01 49 浏览
咁耐冇去旅行,當然相當掛念台灣的菜式,今日經朋友介紹特意去了位於中環的新式台菜一解思鄉情懷。先點了份台式滷肉飯,不得不說,滷肉汁調較得很好,很還原台灣的味道,而且滷肉肥瘦均勻,一點點的肥肉能令口感昇華,有種入口即化的感覺。然後是雙色鹽酥雞,雞肉即新鮮即炸,而且是原雞去骨造成,所以除不會有冷藏味外,亦能保持淡淡雞肉的感覺,咬下去亦鮮嫩多汁,再配上我最愛的黑松露蛋黃醬,令其加上種黑松露特有的香味,更是出色。奶奶麻糬是我的最愛,濃濃的奶香,更加上香口的花生香,口感相當有趣。

2021-03-31 34 浏览
這裡的牛肉麵好好食,湯底濃郁,麵質煙韌好吸湯,是香港數一數二好吃的台灣牛肉麵,缺點是價格稍貴前日晚飯後路過見到全日外賣自取八折,二話不說進內買碗甜品帶走伯爵茶凍芋圓,原價$68,八折後$54芋圓一如以往超好食,食到細細粒芋頭肉,好Q彈,淡黃色的愛玉有淡淡蜂蜜香,整體真的好好味,雖然都是貴了些,不過會繼續支持

伯爵茶凍芋圓,原價$68,八折後$54

• 伯爵茶凍QQ芋圓
暫時不能去台灣 令我非常掛念台灣美食 所以在網絡不停搜尋 很多網民推介Check-In Taipei 所以我決定到訪一試😉開門時間是中午12:00 今日路路順通 所以11:50我已經抵達門口排隊 係等待期間 透過玻璃門欣賞一下店內裝修 裝修非常簡潔舒服 完全符合台式小店的格局 暫時止癢了我念台的感覺😅原來台灣牛肉麵都有好幾款不同湯底的配搭 而我點了 黑蒜牛肉麵和爆蔥牛肉麵🤤本身好想試埋鴨蛋蛋餅 但店員同我講要下午2:00後先推出 太傷我心吧😟為有下次再黎試🤫。黑蒜牛肉麵  (HK$95)黑蒜牛肉麵湯底較為濃郁 陣陣既黑蒜味 不停飄進我鼻子😍跟我一樣喜歡蒜香既朋友必食😚第一次看見牛肉麵配菜是蟲草花乾 當蟲草花乾浸透了蒜香味 令我對平時淡而無味既蟲草花刮目相看🤣今次食到我拇指大動啊👍最為欣賞既刀削麵 麵質很有勁道而不硬 超正❤️。爆蔥牛肉麵 (HK$88)爆蔥牛肉麵湯底較為清淡 所以完全可以突顯牛肉的香濃 牛肉帶筋有咬口 完全吾韌 超入味 每食一舊都齒頰留香🤤麵底方面 今日我點選了較為有飽肚感既刀削麵條 麵質滑流而煙韌 再搭配埋店員推介的秘製辣牛油 簡直係perfect match😋。優惠價

黑蒜牛肉麵  (HK$95)

爆蔥牛肉麵 (HK$88)

優惠價小食:
招牌鹽酥雞 (3件 HK$27)
外表鬆脆可口 鹽味適中 肉質嫩滑

椒鹽花枝丸 (4粒 HK$23)
火喉控制不錯 咬落口吾會乾爭爭 甜甜既外皮帶一點椒鹽味道🤣

整體而言:Check-In Taipei除左食物水準優質之外 店員都非常親切有禮 由於而家疫情關係 每枱更設有消毒噴霧供客人使用 讓大家食得安心✌️絕對係一間稱心貼心既台式餐廳

食物:8.5/10
價錢:8/10
環境:8/10

Check-In Taipei
中環蘇豪荷李活道27號地舖

2021-03-29 40 浏览
跟朋友去IFC睇完戲,醒起有呢間正嘢食。胡麻涼拌秋葵簡簡單單咁食,配合佢嘅胡麻醬,真係好好嘅前菜!明太子甜不辣朋友點,我第一次食,好欣賞上面嘅明太子沙律醬,好入味。令甜不辣帶出咗一啲魷魚🦑既鮮甜味。薯泥起司松露蛋餅呢個跟我之前食嘅冬陰功味唔同,佢比較清淡,食到薯泥同埋松露嘅香味,係不錯之選!綠豆沙豆漿/豆乳呢杯係必飲嘅,無論牛乳定豆漿都好好味。其實我試過喺屋企照跟你整,但係整唔到咁滑咁細緻嘅綠豆沙。蒜香三色台腸啲腸有唔同嘅味,我覺得如果炸輕些,腸嘅味道會更加出,而家嘅腸加上啤酒就係好好嘅配搭。
跟朋友去IFC睇完戲,醒起有呢間正嘢食。

胡麻涼拌秋葵
簡簡單單咁食,配合佢嘅胡麻醬,真係好好嘅前菜!

明太子甜不辣

薯泥起司松露蛋餅

綠豆沙豆漿/豆乳

蒜香三色台腸
📍 Check-In Taipei (中環)中環蘇豪荷李活道27號地舖見到Check In Taipei同hemma合作整個珍珠奶茶basque cheesecake ($75)我就即刻黎左食😍😍😍 Cheesecake texture超滑 味道好香濃 我食到唔停口🤤 另外鳳梨酥麻糬 ($85)都好得意 滑捋捋嘅麻糬口感好過癮 仲可以用筷子manipulate 塊麻糬 當正slime咁玩😂佢地a la carte嘅台式野都唔錯 有必食嘅蛋餅 非常足料 每件都爆哂cheese 食落有香濃嘅蛋味 熱辣辣夠哂掂!另外推介個蕃薯薯條 比一般薯條更香口、更有飽足感👍🏻
📍 Check-In Taipei (中環)
中環蘇豪荷李活道27號地舖

另外推介個蕃薯薯條 比一般薯條更香口、更有飽足感👍🏻
2021-03-27 45 浏览
牛汁鹵蘭花干💲48牛腩汁的鹵水味好濃郁,另外還食得出用了花椒去調味,味道好撘配好惹味。.髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅💲85芋泥份量都唔少,卷在蛋餅的中間,紫薯粉和鹹蛋黃碎都灑在蛋餅上做裝飾,非常colorful,好睇又好味💜.蟹肉麻婆豆腐撈麵💲158蟹肉份量非常豐富,麻婆豆腐和肉碎少辣,撈麵質地軟硬適中,整體表現高分👍🏼.溏心蛋滷肉飯💲55糖心蛋好流心,滷肉都好肥美😋,白飯採用台灣珍珠米,粒粒乾身,雖然係一道好簡單嘅主食,但一啲都唔馬虎💯如果想食甜品就要早啲去, 星期日晚8pm 已經全部甜品都賣曬😂

牛汁鹵蘭花干💲48

髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅💲85