2017-09-08 281 浏览
每次路經這裏,總見到長長的人龍,但卻阻止不了我買美味小吃的意圖,所費不多,就可以品嚐到墨魚呀,生腸呀,豬頭肉呀,雞腎等等,加上芥末等惹味旳酱汁,真教人食指大動。
2017-08-25 374 浏览
次次經過都因太多人排,所以話都係下次先食,今次終於的起心干排隊!雖然條隊好長,但排左幾分鐘就買到,店員好快手😊😊今次買左個大皇牌同friend share ,有雞腎、墨魚同生腸,每一串的分量都幾多。食落去魯得幾入味但非常之爽口,加左介辣更加野味,而且醬料落得幾足,每一塊都有。同埋個生腸唔會好似岀面果d食落去會有一陣味,肥姐的生腸食落去連腥味都冇,仲好入味好爽口。更重要嘅係佢雖然用紙摺成一個兜仔咁裝住,但d醬同汁唔會漏!

雖然條隊好長,但排左幾分鐘就買到,店員好快手😊😊

更重要嘅係佢雖然用紙摺成一個兜仔咁裝住,但d醬同汁唔會漏!
2017-08-24
2017-08-23 271 浏览
依家新開既食店通常都係噱頭行先,人人都貪新鮮,羊群效應,自然吸引到人群排隊去試,但人氣過後,好食既當然留得低,得個樣唔好食既就bye bye !以前係旺角區返學,放學後每逢經過都必食之鹵味店「肥姐小食店」,開店咁耐,今時今日都一樣要排大長龍先食到,果然係寶刀未老!大熱天時食返串冰冷冷既鹵大腸,亦屬消暑良品黎㗎味道依然存在,可惜價錢就回唔到過去了。
味道依然存在,可惜價錢就回唔到過去了。
2017-08-21 285 浏览
每次經過旺角呢個位都會忍唔住要幫襯肥姐每次行過 都會見到長長既人龍以為要等好耐先有美食到口但人龍去得好快平均等3-5分鐘 已經可以order食物工作效率極高 且更令人增加購買欲呢日買左大皇牌 加甜醬同介辣火雞腎有好香既香料味 墨魚,大生腸爽口 雪凍左 加上醬料 很夾很美味 令人一試愛上
每次經過旺角呢個位

雪凍左 加上醬料 很夾
很美味 令人一試愛上

2017-08-07
2017-08-11 427 浏览
係中學時期開始有錢買一串串既美食,當中我最愛係生腸、生腸同生腸。不過自從佢出左「大」生腸,我一直都係食大的、大的。肥媽仲係維持到爽口、新鮮,依家仲有套餐價,緊係買大寶,滿足曬我所以欲望啦❤️

不過自從佢出左「大」生腸,我一直都係食大的、大的。
2017-08-03 564 浏览
次次掃街都經過。但未試過。。旺角依間小店間好出名。每次都有人龍排隊今次都唔例外。條龍轉左彎最多人揀都係皇牌同大重牌。分別係大金不過人龍去得好快。排左10分鐘左右就有得食啦朋友之前食過。我第一次試感覺幾好。在夏日炎炎。如果再凍多少少就正啦皇牌分別有腸。火雞腎。墨魚($26)加配芥末,甜醬,好好味口感唔錯。但唔夠爽口。之後經過可以再食雖然好高卡路里,好邪惡。平時食一次半次還可以。多食就唔好啦。(怕三高)
次次掃街都經過。但未試過。。
旺角依間小店間好出名。每次都有人龍排隊
今次都唔例外。條龍轉左彎

最多人揀都係皇牌同大重牌。分別係大金

不過人龍去得好快。排左10分鐘左右就有得食啦
朋友之前食過。我第一次試
感覺幾好。在夏日炎炎。如果再凍多少少就正啦
皇牌分別有腸。火雞腎。墨魚($26)

加配芥末,甜醬,好好味
口感唔錯。但唔夠爽口。之後經過可以再食
2017-08-01 389 浏览
跟着Google地图,找到了肥姐小食,已经排了十多人了,还有专门的人在维持排队秩序。虽然队伍略有点长,但是等候时间确实不长,因为速度超级快。由于不清楚到底什么好,所以根据点评推荐点了大皇牌,三串东西,加上黄黄的芥末酱和甜酱,由于天气实在太热,又吃过了晚餐,所以没有什么食欲,感觉没有自己想象中那么好吃,也还可以。但是,不吃肯定心不死,吃了也就满足了。
2017-07-31
2017-07-17 500 浏览
話說呢排身邊既友人都先後入手Switch 牽起左打機熱潮,於是呢日就專誠去好景睇下機價 入返部過下機癮。點知行過紅綠燈路口之際,眼見肥姐排晒長龍,一時抵唔住心癮 自己都走去排埋一份。雖然條人龍已經長到卷左一圈,但係店員既手腳都好快,唔洗3分鐘已經輪完一圈!排隊其間,不斷聽到唔同國家語言係耳邊穿插,除左本地人,內地遊客,甚至呼係韓國人同外藉人士,睇怕肥姐已經蜚譽國際。肥姐主要售賣港式滷味,鋪面都會貼滿晒唔同小食組合,細細聲話比你地聽,其實跟佢個組合買係冇平到,只不過係「誠意推薦」。本人就揀左大皇牌組合,墨魚+大生腸+火雞腎。滷味串上面鋪滿甜醬同芥末醬,越多越惹味,芥末醬更加係畫龍點睛 刺激感直衝大腦。大生腸沒有異味,咬落爽口,而墨魚就較為彈牙,雞腎亦都爽口 咬落唔會粉團霉霉咁。估計係冰鮮食材 但因為顧客多清得快 所以仍然保持住冰凍既溫度。依家香港小食越賣越貴 特別係旺角呢d遊客區,肥姐係當中都算係CP值頗高既選擇。

3 分钟 (外卖自取)
  • 大皇牌套餐(雞腎,大生腸,大墨魚)
天堂級的美味👼每一次吃都如此感歎!肥姐小食店的雞腎!😋😋爽口、彈牙、入味,完全沒有自己煮內臟的「霉」和「硬」。那個醬汁,真的想每一滴都舉高來喝(但真的會被歧視😂),所以惟有徹底地讓每一面雞腎都沾滿醬汁!🔥🔥
天堂級的美味👼每一次吃都如此感歎!肥姐小食店的雞腎!😋😋
爽口、彈牙、入味,完全沒有自己煮內臟的「霉」和「硬」。
2017-06-20 7403 浏览
其實在開飯網出現之前,坊間一般的食評,都或多或少,會對食店店員的服務態度、速度跟衛生都有要求。尤其在網上食評出現後,對於一些服務態度欠佳,無禮呼喝食客,甚至粗暴對待食客的事都不會姑息容忍,甚至在食評加以抨擊。但是在坊間,正正就會有一些食店,貫徹固有形象,擺出一副我行我素的營商作風,但仍然可以在競爭市場上穩佔一席位。即使遇上針對性批評,他們都會堅持己見,就算會被罵得狗血淋頭亦絕不改變立場。例如在旺角花園街街尾,和登打士街交界位置,有一檔歷史不短的街頭小食店「肥姐小食店」,食店老闆娘「肥姐」就是抱着這種宗旨的人,以前我幫襯「肥姐小食店」時,「肥姐」高聲破口喝罵食客的態度,就教不少人對她又愛又恨。「肥姐小食店」有個直到現在,都沒變改遷就的作風,就是嚴禁任何採訪、錄影或拍攝「肥姐小食店」店舖的行為,一旦「肥姐」發現有拍攝行為,她大發脾氣當眾喝罵的脾氣和聲浪,我覺得可以跟「光頭佬」,和葵涌廣場賣「班戟」那些人「並駕齊驅」。就算「肥姐」這一刻,沒有在大庭廣眾面前罵我,但是「肥姐」和其他店員在售賣生腸魷魚時,不斷高聲催促食客上前,付款及領取食物後立刻離開,像驅趕豬牛羊般的氣焰,已經可以教街外遊客途人

就算「肥姐」這一刻,沒有在大庭廣眾面前罵我,但是「肥姐」和其他店員在售賣生腸魷魚時,不斷高聲催促食客上前,付款及領取食物後立刻離開,像驅趕豬牛羊般的氣焰,已經可以教街外遊客途人為之側目。

像「肥姐小食店」這種服務態度,現在我很怕在食評,再直接評論她們的態度好壞。畢竟之前我在葵涌廣場已經吃過不少苦頭,甚至在「澳牛」食評出街過後,都有不少人對我的「澳牛」食評抱有微言和不斷批評。

像葵涌廣場、「澳牛」、「肥姐」這些具爭議性的食店,對他們食評太客氣的話,有人會罵我為他們說好說話,但如果我狠評他們喝罵無禮貌的話,可能輪到開飯網要審評我的食評,我的食評隨時無法出街見光。

不過,跟我以往購買「肥姐」生腸魷魚的情況有點不同了,「肥姐」店面好像多了個餐牌。「肥姐」餐牌講的不多,就只有他們的「皇牌」套餐,大生腸、墨魚和火雞腎,賣廿六元,就只有這麽多東西。

原來現在的「肥姐」,已經可以做到,近乎流水作業的銷售模式。所謂流水作業的銷售模式,即是有人負責清洗食材,有人負責刀切食材,然後有人負責包裝食材,淋上醬料,最後有人負責售賣「皇牌」給食客和收錢。

所以我現在唯一要做的事情,就是跟着食客排隊等候,跟著去到「肥姐」面前,講出自己想食的食物,然後付款,「肥姐」的「皇牌」我就立刻拿到手。由點菜到拿到食物,全程不需要一分鐘。

不用再想吃甚麼食物,一句「皇牌」就能迅速解決問題,我在「肥姐」店員面前極速給錢,極速取得「皇牌」三寶後,立刻跑到我指定的旺角「外賣食堂」,花園街公園的座位上,立刻試食我的「肥姐」「皇牌」三寶。
墨魚

墨魚還是像我以前吃的一樣,口感仍然很爽口彈牙,「肥姐」的店員仍能保持墨魚材料新鮮,配上「肥姐」專有的海鮮醬、甜醬和芥末醬,墨魚可以迅速入口,沒有腥味。

不過我吃墨魚速度太快,雖然還有認真試過「墨魚」的口感和新鮮度,但是就差了沒有認真試食,墨魚跟「肥姐」芥末和甜醬是否完全能配合,是有點點美中不足。
火雞腎

既然不能完全試驗芥末甜醬,和生墨魚的味道配合程度,我唯有把芥末甜醬海鮮醬目標,轉移到火雞腎身上。

上次我在深水埗食泰國菜時,其實已經吃過燒烤版的「雞腎」,雖然「雞腎」不同「火雞腎」,但口感還是很相似。生食「火雞腎」和燒烤「雞腎」口感味道會有點不同,生食可以看到食材是否新鮮,食店處理是否恰當安全。

當然,「肥姐」的火雞腎味道不會太強差人意,火雞腎的口感還算是爽口,我吃生熟不同食法的火雞腎,都是只為那一份爽快的口感,和生熟火雞腎都應該同時存在的嚼頭,芥末的嗆鼻味道,剛好能令火雞腎辟走不應該有腥味。

這正正就是,生熟兩種不同食法的「雞腎」,「火雞腎」,配合的調味醬料都有很大的分別。生「火雞腎」是靠甜醬與芥末,熟的燒「雞腎」味道,則是靠泰式辣椒醬和海鮮醬輔助的。

到了「肥姐」「皇牌」壓軸,主菜「生腸」出場的時候。「肥姐」的「皇牌」套餐,原來也有分「大皇牌」和「皇牌」兩種大小份量的套餐提供。

「生腸」是「肥姐」「皇牌」三寶之中,最難清洗,最考店員工夫的食材。豬腸內藏有大量污穢物,若果不清洗豬腸內的污穢物,豬腸會發生異常惡臭難聞的氣味。
細生腸

「肥姐」的生腸,正正就能把腸內的污穢物完全清除,令我食生腸時,完全吃不到異味,也聞不到有任何惡臭難聞的氣味。去除了異味的生腸,配合芥末和甜醬的味道,生腸變得很易入口,連我這些不常吃豬的人都認同「肥姐」生腸味道。

這個不易處理的豬生腸,偏偏正是「肥姐小食店」「皇牌」三寶的焦點所在,它的重要性比墨魚或火雞腎都來得重要,如果「肥姐」沒有了新鮮沒腥味「生腸」的話,恐怕店舖的生意都未必能如此暢順大賣。

當然,我又不是很喜歡吃生腸的人,所以像「肥姐小食店」的「皇牌」豬腸三寶,下午偶然品嚐一次也沒有所謂,要我拿來當正餐是不可能,所以「肥姐」店員服務態度好壞,對我影響大極有限啊。
2017-05-27
火雞腎
細生腸
  • 皇牌套餐
2017-06-15 374 浏览
和朋友一起点了皇牌餐…排队的人的确蛮多的…但是没有想象中的好吃…可能是因为我不太喜欢冷的~这种我还是更热衷于炸的!东西还是新鲜的…不后悔尝试了一下~但是不会再吃第二次的节奏
在台北也見過賣肥腸,但是因爲不能接受吃這個器官,所以一直都沒試過。跟朋友來旺角好多次,每次這家店都排超多人,昨晚終于禁不住朋友的刺激決定試一試,結果超聳,第一口咬了一點點就全都放棄了。。果然跟我想象的一樣:超臭欸!我不明白爲什麽會有這麽多人喜歡吃,還是芋圓這種“溫柔”的甜品比較適合我。。但我發現旺角超多小吃耶!周末時間長了再拉朋友來慢慢逛~
2017-06-06
25 分钟 (外卖自取)
2017-06-04 3531 浏览
次次行過肥姐都見到好多人排隊,本身唔鍾意食滷味所以見到幾多人排都無動於衷。不過諗諗下覺得人點都要踏出第一步,所以我就決定買來食。其實佢 d 選擇唔多,不過叫最基本的皇牌已經好足夠,而且個個都叫呢個。之後姐姐會高速問你要甚麼醬汁,豉油甜醬唔該。一份皇牌裡面有魷魚雞腎生腸,由於準備功夫做到足,所以三樣嘢都好入味。不過我最驚喜係雞腎,因為我本身唔太喜歡吃,但肥姐的雞腎好爽口彈牙好好趙,醬汁夠味但唔會太濃。魷魚就保持一貫口感,不過真係沾多 d 汁係好食好多,下次可能只點雞腎,哈哈。

而且個個都叫呢個。

5 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • 皇牌套餐
2017-05-18 652 浏览
行街行到攰攰哋同餓餓哋,見有時間應該仲可以搶閘前食到肥姐 ...... 嘅墨魚。減肥?咩黎㗎?去到阿姐話賣曬啦,剩翻紅腸同墨魚,好彩仲有我至愛嘅墨魚啫。夷咦 ..... 墨魚仲係咁爽又唔會太韌,有咬口,無跌watt不特止,好似仲好味咗,可能係我太耐無食啦,不過真係無得輸。紅腸就麻麻哋啦,如果有得揀嘅話,我就唔會揀食佢啦。
行街行到攰攰哋同餓餓哋,見有時間應該仲可以搶

閘前食到肥姐 ...... 嘅墨魚。減肥?咩黎㗎?去到

阿姐話賣曬啦,剩翻紅腸同墨魚,好彩仲有我至愛

嘅墨魚啫。夷咦 ..... 墨魚仲係咁爽又唔會太韌,有

咬口,無跌watt不特止,好似仲好味咗,可能係我

太耐無食啦,不過真係無得輸。

墨魚

紅腸就麻麻哋啦,如果有得揀嘅話,我就唔會揀食

佢啦。

2017-05-16 416 浏览
黎到旺角呢條小食街,真係花多眼亂,而且食物成日都會變,想喺度站得住腳都唔係咁容易~呢間肥姐咁多年都大排長龍,就可以證明佢係有一定實力~本人唔係特別鍾意食滷味,但係面對肥姐嘅誘惑,都會忍唔住排隊叫一個細王牌首先佢哋嘅滷味好夠凍,同埋可能因為人多嘅關係,食物去得快自然就新鮮啲~細王牌包括有細生腸,火雞腎加墨魚,墨魚同細生腸都好爽口,雞腎就夠咬口,全部都好入味但成件事嘅精華就係甜醬同芥辣,令滷水升華咗, 真係好邪惡我試過唔加醬咁食,不過真係爭好遠

呢間肥姐咁多年都大排長龍,就可以證明佢係有一定實力~

但成件事嘅精華就係甜醬同芥辣,令滷水升華咗, 真係好邪惡

我試過唔加醬咁食,不過真係爭好遠