2010-10-04 30 浏览
今日終於去左聰嫂私房甜品 我食左個Mango奶昔燉雙皮奶($28) : mango ho sweet , 燉奶又夠滑 , 仲意食芒果嘅人一定要食阿媽阿爸就分別叫左個腐竹白果糖水同薑汁鮮奶燉蛋白 ,雖然冇試到,但個樣都好靚 )腐竹白果糖水: 夠足料 多腐竹and白果薑汁鮮奶燉蛋白: 夠薑味!Overall is very good
今日終於去左聰嫂私房甜品

腐竹白果糖水: 夠足料 多腐竹and白果
薑汁鮮奶燉蛋白: 夠薑味!
Overall is very good
2010-10-03
  • Mango奶昔燉雙皮奶
已經係六月o既事....o係銅鑼灣食完飯, 時間尚早... 行o左一陣之後去o左新開o既聰嫂私房甜品...舖頭超細, 要坐門口... 好o野間舖o係酒店商場入面, 有冷氣...本來想食榴槤o野, 但係遭某人極力反對, 最後屈服o左...叫o左呢三樣o野...杏汁芒果豆腐花紅豆茸涼粉Q果芒果椰果冰杏汁芒果豆腐花 – 我唔食杏汁o野o既, 所以無試到紅豆茸涼粉 – 呢個ok, 不嬲都鍾意食紅豆... 但係好杰好實... 會好飽, 一個人要唔食飯先食得晒... Q果 – 無乜特別, 現成o野... 唔係自家製... 都ok, 煙煙un un... 芒果椰果冰 – 呢個我o既, 不過... 太甜太甜... 同埋, 好杰, 好似碗食飯咁... 好飽... 食o左三份一已經覺得好”漏”.... 食完個口甜爺爺o左好耐... 飲o左好多水.... 下次想試龍眼冰... 朋友話好食...

已經係六月o既事....

杏汁芒果豆腐花
紅豆茸涼粉
Q果
芒果椰果冰

杏汁芒果豆腐花 – 我唔食杏汁o野o既, 所以無試到

下次想試龍眼冰... 朋友話好食...
芒果椰果冰
紅豆茸涼粉
杏汁芒果豆腐花
Q果
2010-06-25
$30 (宵夜)
2010-08-30 7 浏览
聰嫂私房甜品 is one of my favourite "New Sweet Soup Restaurant".I am in love with their 龍眼冰/ 龍眼冰TOFU 花 but this time I chose their士多啤梨西米露.They served 士多啤梨西米露 and its sago separately. As told, this is to prevent freezing the sago. Thought I dont find that if I pour all the sago inside, it will be freezed, I can feel their caring and seriousness. 士多啤梨西米露 has a lovely pink colour and lady like appearance, it is not the ordinary 西米露 but a freezed one just like their 龍眼冰. Its taste is not any close to fa

Its taste is not any close to fake strawberry taste and not fake sweet as well.
Because of these,士多啤梨西米露 has become my 2nd favourite in this shop and I must come for it sooner or later.
2010-08-03
2010-08-13 10 浏览
外國朋友來港旅行, 飯後想食甜品, 就醒起有間聰嫂未試過我地張枱都得意架, 隔離係一個疑似職員用既迷你茶水間, 有好多即沖飲品同周圍既裝修有少少格格不入 算喇我都係專心食野開心樂園 - 有芒果, 芒果汁, 涼粉, 綠茶"舉藥"(唔好意思..中文效差..唔識寫), 黑珍珠ETC., 配搭有點普通, 涼粉完全無味, 相比起其他地方, 都幾細碗, 果然係星級雪耳白果杏仁 - 我個人鐘意淋D既雪耳..呢度果D係爽口既, 白果唔苦, 杏仁露唔錯既, 無乜第二度食果D怪味黑芝麻杏仁 - 唔係我食既, 朋友都無投訴話唔好食都唔係好抵食, 又細碗, 一試無妨既
外國朋友來港旅行, 飯後想食甜品, 就醒起有間聰嫂未試過

同周圍既裝修有少少格格不入 算喇我都係專心食野

, 杏仁露唔錯既, 無乜第二度食果D怪味
黑芝麻杏仁 - 唔係我食既, 朋友都無投訴話唔好食

都唔係好抵食, 又細碗, 一試無妨既
前面係開心樂園, 後面係榴槤既野, 無掂過所以唔知係咩
雪耳白果杏仁
黑芝麻杏仁
2010-08-07
$30 (宵夜)
雪耳白果杏仁
2010-07-29 22 浏览
聰嫂係我最中二既甜品鋪原因係 佢既甜品唔同一般糖水咁就好似西米露一般都係椰汁底但聰嫂就將佢雪到好似雪葩咁另外仲有好多榴蓮製品都好讚今次就介紹兩款我最愛榴蓮水晶珠.面層有已搞爛既榴蓮肉 下層有用榴蓮打成既cream再加埋超爽口既水晶珠 真係非筆墨所能形容 每一次食榴蓮都係咁香食落都係咁甜VERY NICE士多啤梨西米露唔岩榴蓮我有呢個清新推介士多啤梨西米露雖然食唔到有椰汁味但係西米露用士多啤梨打成汁做雪到變雪葩狀一樣咁好味 呢份清新成日佢既賣點特別一提 聰嫂將西米分開上 當要食既時候先加 係為左防止西米變冰真的很細心.PS銅鑼灣呢間甜品既價錢係比將軍澳既貴.同埋份量都少d同埋連坐位都少好多係咪因為咁所以叫星級??
聰嫂係我最中二既甜品

一樣咁好味 呢份清新成日佢既賣點
特別一提 聰嫂將西米分開上
當要食既時候先加 係為左防止西米變冰
真的很細心.
PS銅鑼灣呢間甜品既價錢係比將軍澳既貴.
同埋份量都少d
同埋連坐位都少好多
係咪因為咁所以叫星級??
榴蓮水晶珠
西米分開上
榴蓮水晶珠
西米分開上
士多啤梨西米露
  • 士多啤梨西米露,榴蓮水晶珠
2010-06-27 32 浏览
之前知道這間糖水店@T.K.O好出名~現在@銅鑼灣開分店啦~~~ 咁就吾會遠到去吾到啦~~ 士多啤梨椰果西米露得一粒士多啤....椰果又不多中間有士多啤梨刨冰既雪糕 , 味道有點似乳酪 , 都幾正呀 !! 好解暑呀 西米會另外上一碗仔, 因為如果西米加埋撈埋一齊的話.. 耐了, 西米會變得硬... 所以我就半匙西米再加半匙士多啤梨刨冰既雪糕 ~ GOOD ~ 招牌菜之一薑汁意大利涼粉有薑味, 但不會太重 !!! 我鐘意呀 ~ 好滑~ 有點點奶味 龍眼椰果冰有龍眼味的刨冰既雪糕 , 而且刨冰雪糕內更有龍眼肉, 雖然食食下都覺得幾甜, 但整體來說, 真係幾正呀~ 西瓜涼粉黑珍珠西瓜 & 涼粉都吾夠凍
之前知道這間糖水店@T.K.O好出名~
現在@銅鑼灣開分店啦~~~ 咁就吾會遠到去吾到啦~~

士多啤梨椰果西米露

得一粒士多啤....椰果又不多

好解暑呀

招牌菜之一薑汁意大利涼粉

龍眼椰果冰
有龍眼味的刨冰既雪糕 , 而且刨冰雪糕內更有龍眼肉,
雖然食食下都覺得幾甜, 但整體來說, 真係幾正呀~

西瓜涼粉黑珍珠

士多啤梨椰果西米露 24
薑汁意大利涼粉 22
龍眼椰果冰 $26
2010-06-11 23 浏览
cwb又開左新既甜品店對我真係大喜訊, 近期比較喜歡來此店食甜店, 今次叫左龍眼椰果冰來試, 真係估唔到咁清甜好好味, d椰果冰應該係用左d龍眼肉打成冰, 所以冰內都有少少龍眼肉食...大家經過都可以一試
2010-06-06 6 浏览
一行三人試了三個甜品,味道好,材料足,同區來說,是很不錯的甜品店!我覺得比同區「F」記或「M」記好!薑汁芒果荳花 -- 有薑味不會蓋了其他材料,不太甜。龍眼椰果冰-- 清新,適合悶熱的天氣食。榴槤水晶珠 -- 很好吃(所用的榴槤本身質素很好),配搭水晶珠很不錯,愛吃榴槤人士必食外賣的楊枝金露--多料,好味!當日店主及店員的待客態度極佳,會再去試其他的甜品!惟一店子較小,我們去的時候是傍晚時間,我想晚飯後的時段要花較長的等位時間。

薑汁芒果荳花 -- 有薑味不會蓋了其他材料,不太甜。

龍眼椰果冰-- 清新,適合悶熱的天氣食。

外賣的楊枝金露--多料,好味!

2010-06-06
2010-05-01 8 浏览
大家都有個甜品胃,食完晚飯都要食個甜品先覺得滿足。1。冰糖燉木瓜雪耳:清甜,多料。2。杏仁合核露:杏仁味窗重,唔太甜,唔錯。3。芒果奶昔燉蛋:好甜既芒果。4。椰汁南瓜西米露:最欣賞佢多南瓜茸,味道就偏light。5。薑汁鮮奶燉蛋白:同店員講要走薑汁,都係無走到,好在唔係對薑有敏感,都費事換喇!
大家都有個甜品胃,食完晚飯都要食個甜品先覺得滿足。
1。冰糖燉木瓜雪耳:清甜,多料。
2。杏仁合核露:杏仁味窗重,唔太甜,唔錯。
3。芒果奶昔燉蛋:好甜既芒果。
4。椰汁南瓜西米露:最欣賞佢多南瓜茸,味道就偏light。
2010-04-30
$20 (其他)
2010-04-26 20 浏览
友人說新開張,之前店開在將軍澳未有機會試到,開到黎銅鑼灣二話不說來了。店子小小,位不多,有幸有位唔洗等。款式唔少,新野傳統野都有d。係店外聞到榴槤味,記得同事講過佢既榴槤係好味。不過今日想食果凍,要左芒果柚子果凍,友人要荔子味同埋龍眼豆腐花。先講自己既芒果柚子果凍,芒果係沙冰黎,解暑。果凍不算凸出,柚子味較淡,不過都食得過。芒果荔枝果凍也差不多,不過荔枝味濃d。反而驚喜係個龍眼豆腐花,要既時候阿老闆都話識貨,果然唔錯。龍眼唔係只得面果幾粒龍眼,整碗龍眼味都好重,甜度適中,好清甜,配豆腐花不錯。還未係食龍眼係時候,一樣有好味既龍眼食,好野。銅鑼灣幾間新開糖水鋪,呢到都唔錯。

銅鑼灣幾間新開糖水鋪,呢到都唔錯。

左:芒果荔枝果凍, 下:芒果柚子果凍, 右:龍眼豆腐花
$24 (宵夜)
左:芒果荔枝果凍, 下:芒果柚子果凍, 右:龍眼豆腐花
  • 龍眼豆腐花
2010-04-18 43 浏览
以榴槤水晶珠出名的聰嫂,終於衝出將軍澳,在銅鑼灣開張。唔知係咪今日開張,所以食物份量很大豌。朋友問:「『開心樂園』係咩黎?」女侍應:「係涼粉+阿塔籽。」朋友見相片有芒果,問:「係咪有芒果?」侍應:「呀....係呀!」朋友:「我唔食芒果架,咁唔好落芒果。」我:「唔好.....。不如轉移去我o個碗度啦!。」侍應笑說:「好呀!」亦覆述一次order。黎到,碗「開心樂園」的芒果沒轉移,亦沒有走,即係先前對話,係無意思、侍應唔熟悉產品。原來「樂園」中的芒果係,芒果+芒果汁沙冰。我地自行轉移都”不”唔走啦!!!我只好把自已的「薑汁柚子果凍」,同朋友個「開心樂園」交換啦.....! 「開心樂園」底下是涼粉,傳統(黑)、綠藻(綠)、椰汁(白),三色涼粉;加少少椰奶,再淋芒果沙冰&阿塔籽。咁普通配搭既野,我根本唔想食!加上佢個芒果沙冰,唔夠沙,仲有好多冰粒!其實我忌食咁冰凍既野!真係食得好唔滿意!「薑汁柚子果凍」好食好多!果凍雖然無柚子味,但薑汁味算出,口感爽口,如果加點煙韌更好,拌著的(椰?)奶,未至於creamy,不過都好濃,好rich。鋪位細小,座位不多,有四張六人枱(由二人小枱合成),即係話,客
朋友問:「『開心樂園』係咩黎?」
侍應:「係涼粉+阿塔籽。」
朋友見相片有芒果,問:「係咪有芒果?」
侍應:「呀....係呀!」
朋友:「我唔食芒果架,咁唔好落芒果。」
我:「唔好.....。不如轉移去我o個碗度啦!。」
侍應笑說:「好呀!」亦覆述一次order。
侍應唔熟悉產品。
!
!加上佢個芒果沙冰,唔夠沙,仲有好多冰粒
!其實我忌食咁冰凍既野
!真係食得好唔滿意
!
鋪位細小,座位不多,有四張六人枱(由二人小枱合成),即係話,客多D一定要坐得好逼/搭枱。
食品沒有標明有熱/凍選擇,以性質估計,除左湯圓、極少的糊類,應該係熱食外,其他99%都是凍食,咁佢....唔係 my cup of tea喇....
開心樂園
薑汁柚子果凍