2012-02-27 34 浏览
終於試到久仰大名既聰嫂好幸運地10點幾去到 唔洗排隊等位要左個紅豆茸豆腐花 凍既!紅豆茸係冰雪紅豆茸泥既 好特別!面頭有幾粒紅豆 豆腐花好滑我比99分!! 扣分既地方係紅豆可以落多小小友人要左熱既椰汁鮮奶芋頭西米露係有一粒粒芋頭佢話還可以 我試左小小覺得唔錯 當然紅豆茸豆腐花係更值得一試!
終於試到久仰大名既聰嫂

好幸運地10點幾去到 唔洗排隊等位
要左個紅豆茸豆腐花 凍既!
紅豆茸係冰雪紅豆茸泥既 好特別!
面頭有幾粒紅豆 豆腐花好滑
我比99分!! 扣分既地方係紅豆可以落多小小

友人要左熱既椰汁鮮奶芋頭西米露
係有一粒粒芋頭
佢話還可以
我試左小小覺得唔錯
當然紅豆茸豆腐花係更值得一試!
$20 (宵夜)
  • 紅豆茸豆腐花
2012-02-07 45 浏览
初四開工大吉了,簡單的開年lunch後,老細說想食糖水,地頭不太熟的他開始帶路,說帶我們去食他喜歡的甜品店。也就在Holiday Inn 的樓下,門口小小的,但地方算起來也不是太細。一行6人坐下,才知道,老細是為了榴槤而來。囉嗦也說一句,現今的甜品館,都愛以榴槤作餡。好多時,一入去這一些甜品館,就已經聞到濃烈的榴槤香。這一間聰嫂也不例外,一入去,帶著一個不錯的榴槤香味,一入去就知道,這也是一眾以榴槤為主題的甜品館。我叫了一個榴槤pancake,來到時,好清楚地睇得出這些所謂的榴槤pancake,度度的樣子,是一模一樣的,不過味道同濃度就不一啦。這兒的榴槤pancake,cream多,榴槤肉一點也不少,同cream既比例屬於50:50。皮帶韌而軟滑,一咬,是creamy的口感,打到爛晒的榴槤果肉,更是非常之香,又香又滑,的確是一個上乘水準的甜點。好吃的榴槤產品,對榴槤喜好者來說,是永遠的吸引。聰嫂的榴槤!!! 好野!!!

2012-01-30 20 浏览
上一次吃聰嫂是在將軍澳吃的,那次覺得都OK AR,一直都不知道原來CWB都開了,直到上幾個星期才知道,當然要來試試!!我發覺自己很悶,每次不是芒果就是榴槤,完全不去試新野,順理成章,今次我又吃榴槤了~~我選了榴槤黑糯米($30),吃完有點口渴,因為實在太CREAMY了,味道是OK的,黑糯米不會很甜,而且榴槤很甜美,凍凍的,很不錯,不過覺得這個配搭不夠完美~下次不會再吃這個了~~~朋友選了這個龍眼好好味,試了一啖後,發覺自己選錯了,有機會都要再吃這個才可以,很清甜的感覺令人十分開胃~原本想叫榴槤pancake,可惜售罄了~~唯有叫mango pancake,都可以ar,好大個芒果,如果皮再薄點就更好了~~不過我一直都不太喜歡吃pancake的~~下次不吃了~~~
$35 (宵夜)
2012-01-29 18 浏览
喺銅鑼灣食飯,我會選擇食甜品的地方不多,聰嫂通常都排首位,今次我要咗南瓜西米露,佢地個南瓜露好重南瓜味,可惜唔夠滑,唔知佢地係咪特登,但我都係覺得用機打到滑哂好味啲。不過併西米就唔錯,texture唔會太杰而我個friend就叫左薑汁燉蛋白我就覺得麻麻地,因為佢地統綷係將啲薑汁加喺啲燉蛋白面,我覺得撈埋會好啲,所以我鍾意食義順多啲
南瓜露
而我個friend就叫左薑汁燉蛋白
薑汁燉蛋白
2012-01-27
南瓜露
薑汁燉蛋白
2012-01-24 29 浏览
聰嫂甜品係唯一會令我山長水遠都走去將軍澳食的糖水鋪,難得佢終於開左間喺銅鑼灣,一直都無機會試。今日喺嗰頭行開街就去試下係咪同將軍澳那間一樣咁好味先。以住我一定叫佢地既龍眼椰果冰,但今日天氣較凍,又見佢地有冬日之選,所以就叫左栗子茸西米露。栗子露唔多地方有得食。但我呢個栗子怪最鍾意。佢地既栗子露無石X坊既咁杰,但都有栗子既甜味。我反而鍾而呢度既多D有朋友叫左芒果奶昔燉雙皮奶,我試左小小,芒果同雙皮奶味道好夾,好滑,值得推介朋友叫的榴槤水晶珠,好香榴槤味,連我唔食榴槤試左小小都覺得唔錯相比其他甜品,這個杏仁芝麻糊湯圓就顯得普通,這些中式糖水都係喺番啲中式糖水鋪食好D
栗子茸西米露
2012-01-12
栗子茸西米露
  • 龍眼椰果冰
2012-01-17 15 浏览
芝麻豆漿白果: 自己本身也想試的甜品, 於是老點朋友叫, 而我也可以分一杯羹, 簡單的配搭, 組合就如其名 : 芝麻+ 豆漿+ 白果 = 夠熱又無糊類咁溜口, 白果亦夠腍燸, 朋友都幾like 。芝麻合桃糊: 質素不比老甜品店差, 芝麻合桃兩者的香味平均凸出, 口感滑亦不會太稠, 甜度也適中, 真係唔錯。只可惜地點唔多就腳, 想食靚糊之餘也要行遠小小, 而且坐位有限, 相信黃金時段必定迫爆 。

2012-01-08
2012-01-06 10 浏览
一直聽friend說聰嫂甜品超好食,今晚飯後特地去試。八點半左右到達,有大約十個人在等,很正常,邊看menu邊等,約10分鐘后有位。我要了豆漿白果腐竹薏米,friend要薑汁意大利涼粉。最近天氣又凍又干,暖暖的湯水再好不過,端上來后,果然沒有讓人失望。豆漿味很濃,腐竹已經完全融入其中,非常香濃;薏米和白果都煮到很糯,但又不會太爛,口感非常好。位於銅鑼灣,$17蚊的價格算是非常合理,座位非常逼,或許是香港的特色了,但也算很乾淨,服務也不錯,沒什麼問題。下周再來試其他的,希望還是這麼滿意。
2012-01-06
  • 豆漿白果輔助薏米
2012-01-03 23 浏览
甜品連鎖店這個概念,可能都是這十年間的事情,最出名的一定是滿記,由西貢的小店,開到全個香港,以至大陸也有其特許經營店,但近來再吃過其出品,於多所分店的也只屬爾爾,真的只好怪人怕出名豬怕肥。其實也有不少類似的店子相繼誕生,但若論人氣,都是這一所先紮根於住宅區的將軍澳的聰嫂出為人氣,所以怪不得在老銅的分店,晚晚也都大排長龍,而這夜算早吃畢晚飯,所以就希望不用等太久就可以入座吧。不過最後還是要等上十多分鐘,不過門口位哥哥仔非常風趣,最後更推薦我們吃它們的四大甜品,那麼我們剛好四人一人一款,一坐低餐牌也不用望就要了那四款甜品。最快上桌的是芒果奶昔燉雙皮奶,通常凍的甜品也是預先弄好,所以只雖稍加修飾,就可很快上桌,觀其顏色淡黃黃的,相信是用上芒果打爛的奶昔,倒在雙皮奶之上,面層再放點芒果,芒果肉美味多汁,以這個季節來說很是難得,不過話說回來,現今科技發達,真的沒什麼希奇。論這道甜品的功夫,就是看看底下的雙皮奶究竟有多好,雙皮奶沒有應有的那層奶皮,不過就當吃燉奶來吃,以凍的來說已經相當滑的了,而且入口也有不錯的奶味,混上甜甜有芒果味的奶昔吃,算是平凡中的一些新點子吧。不久龍眼椰果冰已很快來臨,椰果
先紮根於住宅區的將軍澳的聰嫂

雙皮奶沒有奶皮,不過相當滑及有不錯的奶味
龍眼椰果冰既有椰子的清香,又有圓肉的滋潤
不久龍眼椰果冰已很快來臨,椰果冰也是預先製備,刨成如雪沙狀的沙冰,入口冰涼而且有很不俗的椰子味,當中也混有細碎的龍眼肉粒,那椰子的清香,加上間中咬到圓肉時的滋潤,感覺真的非常好,面層那數粒椰果及龍眼,相對而言,也只不過是點缀罷了。
杏仁茶燉蛋白潤滑細膩而有杏香
接下來吃一口熱的甜點,這一客杏仁茶燉蛋白,原來只不過是在燉蛋白之上加上杏仁茶而已,而不是細碎均勻而幼嫩的蛋白花,看來只不過是本人被海景軒的甜品寵壞了舌頭,其實以一所小型甜品店而言,底下的燉蛋白已經很不錯,嫩滑得來又有蛋白香味,而杏仁茶也夠潤滑細膩而有杏香,還要苛求什麼呢。
榴槤水晶珠的榴槤冰冰如榴槤味的Gelato
每家甜品店都有自家特別的榴槤產品,此店就被命名為榴槤水晶珠,特別的地方不在於那些跟榴槤沒啥關係的水晶珠,而是做到有如奶糊,又有如Gelato一般的榴槤冰冰,雖說其榴槤味沒有Venchi的Gelato那麼強,不過也已很不錯,入口細滑兼有奶香,加上那些晶瑩剔透的水晶珠在口中不爆的爆破,軟腍中見爽口,跟榴槤冰糊一起吃,是味覺加感覺的刺激。

個人認為雖然某些出品跟人家酒店中廚部的甜品比起來,是還有點差距,不過這樣去比較又真的好像不大公平,而其實以小店來說,此店甜品的質素已經很是不錯,當中自創的龍眼椰果冰更是非常好吃,可說真是甜品界的後起之秀。
2011-12-23
$27 (宵夜)
雙皮奶沒有奶皮,不過相當滑及有不錯的奶味
龍眼椰果冰既有椰子的清香,又有圓肉的滋潤
榴槤水晶珠的榴槤冰冰如榴槤味的Gelato
  • 龍眼椰果冰,榴槤水晶珠
2012-01-03 9 浏览
上次晚上10点到的还是大排长龙,好在可以到2楼酒店大堂休息等位。这次8点到的,可能是晚餐时间,只排了5分钟就有了6人桌。椰汁龙眼冰(26)非常特别,龙眼的味道很浓和椰汁味道很合,冰有点类似雪花冰的口感,软绵香滑。 夏天一级棒,冰爽可口,而且一点都不觉得甜腻, 就算这次是冬天吃也受到大家的赞誉。榴莲班积也不错,榴莲很都味道浓。杨枝甘露 (25)味道一般,不过胜在用的芒果新鲜味道浓。开心乐园(24)配料很丰富,有大大的芒果配上凉粉果冻,感觉也很开心。腐竹薏米虽然没有什么特别,但是薏米很糯,而且价格便宜(17)。环境很挤,我们比较幸运坐在店里靠墙的位置。 如果不幸安排在店外的位子,就真的不太舒服了,黑乎乎的还要被排队的顾客盯着看。服务一般,生意实在太好了。我们8:20分出来,外面的人龙已经长达30-40人,相当壮观。

这次8点到的,可能是晚餐时间,只排了5分钟就有了6人桌。

榴莲班积也不错,榴莲很都味道浓。

杨枝甘露 (25)味道一般,不过胜在用的芒果新鲜味道浓。

2012-02-01
$25 (宵夜)
  • 龍眼椰果冰
2011-12-25 28 浏览
友人介紹呢間甜品好耐 可惜未有機會試 每次經過都好多人排隊上星期閒日晏晝經過 終於都知道機會來了!!間野好細 只有大概三十個位到 仲要喲檯癡到勁埋 轉身都會撞到隔離 怪唔得平日夜晚大排長龍 好彩呢個時間人唔多原本想試最多人介紹既龍眼椰果冰 但係怕太濕熱 所以無嗡到叫左個紅豆茸西米露賣相幾精緻 成碗都係粉紅色既紅豆茸 中間係完整既紅豆粒 上面仲有喲西米粒同一般既椰汁西米露唔同 唔係飲既 係一匙匙西米同紅豆撈埋離食 幾特別 仲要將大部分西米分開另外一碗 方便控制分量 好細心紅豆茸好入味 凍凍地 口感唔錯 配合西米一齊食仲正! 份量都幾足 一碗arm arm 好!下次會來試下其他款! 惟人不足既係喲待應太忙 唔得閒應喲客
友人介紹呢間甜品好耐 可惜未有機會試 每次經過都好多人排隊

上星期閒日晏晝經過 終於都知道機會來了!!

怪唔得平日夜晚大排長龍 好彩呢個時間人唔多
原本想試最多人介紹既龍眼椰果冰 但係怕太濕熱 所以無嗡到
叫左個紅豆茸西米露
賣相幾精緻
仲要將大部分西米分開另外一碗 方便控制分量 好細心
紅豆茸好入味 凍凍地 口感唔錯
配合西米一齊食仲正! 份量都幾足 一碗arm arm 好!
下次會來試下其他款! 惟人不足既係喲待應太忙 唔得閒應喲客

2011-12-16
  • 紅豆茸西米露
2011-11-08 5 浏览
昨天在銅鑼灣吃過晚飯後,女朋友嚷著說要去吃甜點,逛來逛去就去了這間聰嫂私房甜品了!人流算是很多,證明它甜品的質量不錯,才會保持著有一定的食客。我點了一客榴槤水晶珠,一向也喜歡吃榴槤,因為喜歡榴槤獨有的香味,那個甜品真的不錯,因為其榴槤味夠濃郁,吃起來像雪糕和雪芭,冰冰的軟綿綿的,十分喜歡!而我女朋友則點了一個杏汁芒果豆腐花!她非常喜歡,她說芒果夠甜,杏汁有點淡不過這樣反而恰到好處,看她吃時也見到豆腐花非常滑溜,我也忍不住試一口!實在不錯!

2011-10-21 27 浏览
今晚吃過晚飯後仍然未夠飽,同朋友 專成去銅鑼灣聰嫂食。剛到,已經是長長的人龍,我地排左20分鐘!!! 總算值得啦。紅豆茸西米露$20---打碎了的冰塊(柔軟)和紅豆茸mix and match,組合原來都幾夾,好正~值得一試!!芒果奶昔燉雙皮奶$28----香滑,都好食,但略嫌唔夠特別!!腐竹白果豆漿薏米糖水$17—這個是熱的,滋潤,女士冬天之選。總結﹕去銅鑼灣,都必吃這間甜品~
今晚吃過晚飯後仍然未夠飽,同朋友 專成去銅鑼灣聰嫂食。
剛到,已經是長長的人龍,我地排左20分鐘!!!
總算值得啦。

總結﹕去銅鑼灣,都必吃這間甜品~
紅豆茸西米露
芒果奶昔燉雙皮奶
腐竹白果豆漿薏米
希望能保持食物水準之餘,加價不要太多
$22 (宵夜)
紅豆茸西米露
芒果奶昔燉雙皮奶
腐竹白果豆漿薏米
希望能保持食物水準之餘,加價不要太多
2011-10-19 10 浏览
夜晚食完飯一定要有甜品先完美,銅鑼灣首選係聰嫂,份量岩啱好,又唔會甜到漏,實唔會食滯。平時都係叫開士多啤梨豆腐花,鍾意佢士多啤梨香,而且好似食雪芭咁。今次就改試榴槤野。其也地方既榴槤甜品會好濃厚,食完就飽到嘔,所以一直都唔敢試;見今日唔係喪飽,於是試下啦!同聰嫂一貫既出品一樣,可能因為佢既榴槤近似雪芭一樣,所以榴槤夠香之餘,啖啖充滿榴槤味,最重要唔會飽飽滯滯,100%滿足,0%內疚。

2011-10-13 8 浏览
在朋友帶路下,來這裡吃飯後甜品。很多人排隊等位,不過我們算是幸運,等了六七分鐘便有位。四個人,各自叫一款甜品,而我的兩件榴槤班戟則分享了一件給朋友。榴槤班戟($20):外皮軟糯適中。餡料飽滿,但榴槤未算最香甜,可幸與忌廉比例適中,感覺不會太膩。但體積略小。芒果雙皮奶($28):〔沒試〕似普通的燉奶。朋友說一般。芒果豆腐花($24):試了少許~豆腐花鞋口不滑,芒果似沙冰,不香甜。不好吃。朋友說很失望。芒果xxx($24):〔沒試〕好像是芒果西米露,朋友說一般。甜品的份量小,味道也只是一般,地方淺窄,坐得很逼,不明白為何那麼多人排隊等位。應該不會刻意再光顧。
在朋友帶路下,來這裡吃飯後甜品

很多人排隊等位,不過我們算是幸運,等了六七分鐘便有位。

芒果雙皮奶($28):〔沒試〕似普通的燉奶。朋友說一般。

2011-09-05
$10 (其他)
2011-10-09 10 浏览
九月二十八日 (星期三)上次專程到將軍澳店時還未開門,失望而回上個月和同事們午市突襲聰嫂-終於吃到了味道很不錯,今回和老公仔來試試由於同事對那榴槤甜品讚不絕口,知道老公仔愛吃發記的,也想帶他來一試別家的今晚比較早完成晚餐,到了銅鑼灣店店子已經全滿,剛好有人吃完就走,我們只等了約五分鐘我們點了這裡最出名的兩款甜品(注意:是在MENU的最後一頁):-龍眼椰果冰和榴槤水晶珠面層放上椰果數粒下面則有新鮮龍眼肉和龍眼冰冰的質地很特別,不似雪花冰,又不似普通的刨冰內裡夾雜着鮮甜的龍眼肉加上龍眼味道不假甜多重味覺享受,果然是這裡的代表作之一打碎了的榴槤蓉上面加上粒粒的水晶珠(比西米硬的透明粒)榴槤味道非常濃郁,入口甘香,帶回甘但是吹毛求疵的老公仔仍覺得在質感上發記仍是稍領而且水晶珠稍硬,略影響口感不過整體來說也不失為一款好的榴槤甜品走時,已經是長長的人龍大家有興趣的就趁早喇
九月二十八日 (星期三)

上次專程到將軍澳店時還未開門,失望而回
上個月和同事們午市突襲聰嫂-終於吃到了
味道很不錯,今回和老公仔來試試

今晚比較早完成晚餐,到了銅鑼灣店
店子已經全滿,剛好有人吃完就走,我們只等了約五分鐘

我們點了這裡最出名的兩款甜品(注意:是在MENU的最後一頁):-龍眼椰果冰榴槤水晶珠
龍眼椰果冰
面層放上椰果數粒
下面則有新鮮龍眼肉和龍眼冰
冰的質地很特別,不似雪花冰,又不似普通的刨冰
內裡夾雜着鮮甜的龍眼肉
加上龍眼味道不假甜
多重味覺享受,果然是這裡的代表作之一
打碎了的榴槤蓉
上面加上粒粒的水晶珠(比西米硬的透明粒)
榴槤味道非常濃郁,入口甘香,帶回甘
但是吹毛求疵的老公仔仍覺得在質感上發記仍是稍領
而且水晶珠稍硬,略影響口感
不過整體來說也不失為一款好的榴槤甜品

走時,已經是長長的人龍
大家有興趣的就趁早喇
2011-09-28
$28 (宵夜)
龍眼椰果冰