2005-06-20 19 浏览
15/06/2005 23:00又一明星食店,不過這間食店的號召力定必更強,因為主理的是港台canteen的老闆娘,食物質素有一定保証。今晚落雨關係,光顧的人少了,不用排隊便可入坐。老闆娘招呼落力,由入坐安排到落單到上食物都親力親為。食甜品最好人多去,可以試多幾款。一行四人叫了栗子糊($22)、南瓜糊($22)、楊枝金露($22)和湯丸($13)。楊枝金露和湯丸都是水準以上,尤其湯丸可以做到皮薄而且煙韌而且芝麻餡香濃。而店方推介的栗子糊和南瓜糊就認真麻麻,兩者都不夠香,入口又沒有糊應有的質感。不過要讚的是所有甜品是即叫即製,誠意可加。老闆娘大方好客,和我們談了很久,說到栗子當做期已過,所以栗子糊已是"水尾",很快會被取代。又送了兩款甜品的"試食版"給我們,分別是榴槤班戟和杏仁芝麻糊。兩者都不錯,當中以杏仁糊最出色,杏仁香撲鼻,連芝麻糊的香味也遮蓋了。聽說常有明星光顧,今天見不到,下次再來碰碰運氣!
15/06/2005 23:00

聽說常有明星光顧,今天見不到,下次再來碰碰運氣!
2005-06-18 14 浏览
原本想外賣栗子茸西米露但店員話外賣冇咁好因為熱食外賣攞到番屋企有一層油???唔知乜油,但佢既然咁講,就要第二樣喇佢recommend榴槤西米露的而且確係好野。actually我外賣路程係1-2分鐘一開個盒...好大陣榴槤味~正~正合我意,愈濃就愈好normal size,但成個底係榴槤,上而係榴槤加crema打成0既糊有少量西米0係面,好明顯係後上focus係0係d榴槤到,西米都ok好食,唔會淋晒,and甜甜地榴槤絕對係香濃,好口感, 唔係啖啖肉(要啖啖肉倒不如食榴槤)同埋食完齒頰留香,食完一碗好想再食多碗但$25都算貴呀都係下次再食。P.S.間舖好細,so environment 3分only
原本想外賣栗子茸西米露
但店員話外賣冇咁好
因為熱食外賣攞到番屋企有一層油???
唔知乜油,但佢既然咁講,就要第二樣喇

佢recommend榴槤西米露
的而且確係好野。
actually我外賣路程係1-2分鐘

一開個盒...好大陣榴槤味~正~
正合我意,愈濃就愈好
有少量西米0係面,好明顯係後上
同埋食完齒頰留香,食完一碗好想再食多碗
但$25都算貴呀

都係下次再食。

2005-06-01 10 浏览
下晝5點左右去到~原來地方真係幾細..好彩唔洗等位^_^ 餐牌上既款式真係唔多~不過勝在創新同唔係太貴~薑汁涼粉~平時食開既涼粉都係一粒粒~呢度竟然係一絲絲幼條~!(不過都有d似一pat蟲~v~哈~)但食落清涼得黎~又帶有濃烈既老薑味~^^~辣辣地~好特別~~龍眼椰果西米露~好清甜~~w~~//裡面有10粒左右既新鮮龍眼肉~之前睇雜誌話佢地係每日將d訂番黎既泰國龍眼拆肉而造成的呢~好厲害..//不過我覺得最有心思既地方~係碗甜品既溫度~' '~坊間既生果西米露通常都用冰打成~會係冰凍的~大熱天時入到舖頭一食就會覺得透心涼~3~不過就會有越食越凍既感覺>~< 但呢度既唔係冰凍的~而係暖番少少~有清涼既感覺~令龍眼既香味更能突出~v~第一啖食我都覺得「好似..唔夠凍喎~_~」但食食下就會覺得剛剛好~^_^~楊枝金露~味道冇乜驚喜~但較一般既多料~!!柚肉呈粉紅色~好靚~冇苦澀味的^_^榴槤pancake~我唔食榴槤既~>_<~//但同行的都話較滿記好味~~比較上多d榴槤少d cream~~p.s.食食下老闆娘(聰嫂??)真係會走埋黎問意見~' '~///(緊

p.s.食食下老闆娘(聰嫂??)真係會走埋黎問意見~' '~///(緊張//)睇得出佢好有誠意去經營呢~^^~
ok
2005-05-23 11 浏览
我住在樓上,晚晚見很多人排隊,於是去試試,點了個杏仁茶,味道唔錯,不過$16一碗,份量很少,有d 貴.在將軍澳區無較好的甜品店而言,這間算是突出.

在將軍澳區無較好的甜品店而言,這間算是突出.
2005-05-10 16 浏览
近期雜誌大力吹捧,由於成日去寶琳所以一試門口好多人等位,好彩都叫等左唔多耐坐位唔多舒服,太窄menu款式雖少,但宏觀其他客人叫既野貌相都幾ok!我地叫左綠茶杏仁豆花同埋薑汁意大利涼粉個豆花幾滑,最正係個杏汁底好香杏汗同綠茶一齊食個味都幾match美中不足係綠茶味不足而個薑汁意大利涼粉薑味好重好濃,我估佢本身用既薑都唔差涼粉一條條個樣都幾特別但入口較奇怪,冷食既野但因為薑咪入口竟然幾暖...(可以係薑本身係驅寒)間野既糖水可以一試但奈何因為太多人同位唔多冇左糖水鋪可以坐係度吹水既風味
近期雜誌大力吹捧,由於成日去寶琳所以一試
門口好多人等位,好彩都叫等左唔多耐
坐位唔多舒服,太窄
menu款式雖少,但宏觀其他客人叫既野貌相都幾ok!

我地叫左綠茶杏仁豆花同埋薑汁意大利涼粉
個豆花幾滑,最正係個杏汁底好香
杏汗同綠茶一齊食個味都幾match
美中不足係綠茶味不足

而個薑汁意大利涼粉薑味好重好濃,
我估佢本身用既薑都唔差
涼粉一條條個樣都幾特別

間野既糖水可以一試
但奈何因為太多人同位唔多
冇左糖水鋪可以坐係度吹水既風味
2005-05-02 14 浏览
味道(無乜創意同驚喜)坐位(唔好坐,相距太窄)款色(太少)數量(不多,好多款色都己經沽清)待應姐姐(幾靚,未食甜品己經覺得好甜)地點(就腳)
味道(無乜創意同驚喜)
坐位(唔好坐,相距太窄)
款色(太少)
數量(不多,好多款色都己經沽清)
待應姐姐(幾靚,未食甜品己經覺得好甜)
地點(就腳)
2005-04-30 16 浏览
我試了雜誌勁推介的龍眼椰果西米露,係勁有龍眼味,但真係太甜啦!食了兩啖己經唔想食,因為好似飲緊水果罐頭的糖水咁。
2005-04-29 14 浏览
個蜜瓜西米露太甜啦。款式又比較少。希望遲d有改善。
個蜜瓜西米露太甜啦。
款式又比較少。

希望遲d有改善。
2005-04-27 13 浏览
我第一次看見很多人無吃到!我第二次在去等十五分鐘先有位!一看甜品紙得+幾種太少!最大問題叫了兩、三種甜品都說無!最後我們四個人叫了三種甜品?第一開心樂園甜品、揚枝今路、西米露?我們都覺得太甜、生果太小、太細碗、價錢唔平?我下次都唔會在去!
我第一次看見很多人無吃到!
我第二次在去等十五分鐘先有位!
一看甜品紙得+幾種太少!
最大問題叫了兩、三種甜品都說無!
最後我們四個人叫了三種甜品
第一開心樂園甜品、揚枝今路、西米露?
我們都覺得太甜、生果太小、太細碗、價錢唔平?
我下次都唔會在去!
2005-04-27 15 浏览
終於等到將軍澳區有間像樣點的甜品店,襯有空於昨晚試了。地點很易找,地鐵寶林站一出便是了。坐位不多,但店子兩面有落地大玻璃,感覺開揚。甜品款式總類不多但幾特別,我和朋友叫了綠荼杏仁豆腐花及豆漿腐竹白果薏米糖水。侍應小姐話無綠茶蒟篛,另轉紅茶。紅茶蒟篛為紅色正方形的啫哩,口味清新。豆腐花很滑,唯豆味不重。以杏仁汁代替糖槳,甜度剛好,杏仁味十分清香,味道遺留在口腔内久久不散。豆漿白果腐竹糖水叫了熱的。腐竹糖水明顯很夠火喉,與豆漿溶為一體了。白果及薏米份量不多,但仍很滋潤,誠意可加,是不可多得的甜品。只是略貴了少許\,份量不夠多。其實店內還有很多推介的,如薑汁意大利涼粉,榴槤慕絲,生磨合桃露,南瓜露等。有空一定再試。
終於等到將軍澳區有間像樣點的甜品店,襯有空於昨晚試了。