2009-09-10 40 浏览
是晚, 見抽到身, 就趕去紅磡, 去食馳名的川王. 從未黎過的我, 當然要黎朝一朝拜. 太耐沒有感受過大辣的滋味啦!7:45分趕到來, 除了水煮魚, 同那個什麼辣豬紅外. 我基本上都係要等待加食時段. 先說水煮魚, 這裡水煮的水, 比以前係深圳 (不是正宗川館), 或其他外國館子濃郁. 味道夠麻, 夠辣, 只是魚骨太多, 搞到我冇乜心機去食而已. 那倨什麼豬紅....(是否就是毛血旺呢?), 愛辣的人一定喜歡.口水雞, 這裡的口水雞是超辣的一種. 不過, 我來到時, 已經被清晒咁滯. 只有一些小雞塊, 同雞頸. 味道比起以上以下的其他, 當然冇咁辣, 但也是極爽的Spice. 等加餸之際, 買罐啤酒, 啤一啤先.之後是麻辣牛展, 黃金皮蛋, 蒜泥白肉. 蒜泥白肉其實要了兩盒, 一大辣, 一中辣. 不過, 中辣應該滿足不到我這個偶然辣哥. 蒜泥白肉, 之前食的中辣, 同小嚐那大辣感覺不夠候. 眾人決定多叫兩客, 依賴一大辣一中辣. 白肉是豬肉, 舌頭尚且仲分別到味道. 肉是凍食, 鮮甜的. 大辣仍可頂得順. 不知為何, 總有一些菜色, 要辣才好食. 有如下一個介紹的 黃金皮蛋. 上次在傷

蒜泥白肉, 之前食的中辣, 同小嚐那大辣感覺不夠候. 眾人決定多叫兩客, 依賴一大辣一中辣. 白肉是豬肉, 舌頭尚且仲分別到味道. 肉是凍食, 鮮甜的. 大辣仍可頂得順. 不知為何, 總有一些菜色, 要辣才好食. 有如下一個介紹的 黃金皮蛋. 上次在傷心食過, 佢地同普通皮蛋同黃金皮蛋mix & match. 這次就能夠食到真正的黃金皮蛋. 皮非常的晶瑩剔透, 黃心是流質的, 帶著麻辣味道去食皮蛋, 吞嚥時, 皮蛋黃汁夾雜著唾液, 口腔又麻麻地. 好特別的感覺.

反而最後的辣牛展感覺麻麻, 還是吃多幾塊白肉好了. 期間, 我亦因為咬到花椒而停頓了一會. 之後, 再吔. 直至各人開始半飽, 或頂唔住....再向不辣的再下一城.
2009-08-31 7 浏览
當晚去到..好多人牙..已經同FRD去了時新食左個burger hea 下D 時間..食完都仲係咁多人..冇辨法..唯有企係到等..(又唔想阻住人食野嘛..企係到望住人食野..好似唔係咁好)順便再諗下食D咩啦 等了一陣..叫左: (中辣) 口水雞 & 回鍋肉酸辣湯面 SUPER SUPER 好味!!!口水雞..涷的..係夏天食..正牙!!!hum..雖然唔可以話有好多肉..但又唔係話啖啖肉咁啦..辣又有小小痳..hehe 正!又有雞味,又唔鞋口.係非常滑TIM!!!!!原本想叫涼粉..但售罄了...最後叫了回鍋肉酸辣湯面..E 個真係OK OK 辣..可能因為係熱食...好辣牙..飲哂成支蘋果蘆薈先OK..回鍋肉唔鞋口.OK 面唔過淋.有彈性! GOOD!有花生, 芽菜伴面, 令成個口感提高了. 雖然話OK OK辣.但又唔會辣到冇哂feeling 個隻.咁先正!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RECOMMEND牙!!!!!!!!!!!!唯一一個唔好處就係所有野都係用發泡膠盛住...好唔environmental other than that, its fabulous!!!!
當晚去到..好多人牙..

食完都仲係咁多人..
順便再諗下食D咩啦

等了一陣..叫左:
(中辣) 口水雞 & 回鍋肉酸辣湯面

SUPER SUPER 好味!!!
口水雞..涷的..係夏天食..正牙!!!
hum..雖然唔可以話有好多肉..但又唔係話啖啖肉咁啦..
辣又有小小痳..hehe 正!
又有雞味,又唔鞋口.係非常滑TIM!!!!!

原本想叫涼粉..但售罄了...

最後叫了回鍋肉酸辣湯面..
E 個真係OK OK 辣..

可能因為係熱食...好辣牙..
飲哂成支蘋果蘆薈先OK..
回鍋肉唔鞋口.OK
面唔過淋.有彈性! GOOD!
有花生, 芽菜伴面, 令成個口感提高了.
雖然話OK OK辣.但又唔會辣到冇哂feeling 個隻.
咁先正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RECOMMEND牙!!!!!!!!!!!!

other than that, its fabulous!!!!!
hehe

坐係路邊食幾有FEEL XD
左:口水雞 右:回鍋肉酸辣湯面
2009-08-21
左:口水雞 右:回鍋肉酸辣湯面
2009-08-09 40 浏览
今晚食大餐,所以本身冇諗住食午餐,但上網偶然睇到聯記openrice介紹,"滴"起心乾去買個外賣先,見佢量少少,同埋夏天的個涼粉啱晒啦$18的雞絲川北涼粉(也有涼皮跟涼麵可選)配小辣,未打開盒蓋已經覺到辣油香味。吃第一口已經俾麻辣味嗆到了,一邊流汗一邊喝水,但係越辣越過癮!食完整盒涼粉以後一陣麻辣感,超爽!涼粉本身都幾好食,不過下次想試下涼麵,我諗麵可以吸到d辣油,會仲好食。

雞絲川北涼粉
2009-08-09
雞絲川北涼粉
  • 川北涼粉
(非会员)
2009-08-08 6 浏览
應女友要求, 今天搭火車到川王叫外賣前幾次都是吃酸辣粉, 因為之前店裡沒涼粉賣, 想試試也沒機會這次一到埗, 第一句先問老闆有沒有涼粉, 真好運, 這次有了叫了一客牛脷涼粉, 蒜泥白肉, 以及我最愛的水煮牛肉酸辣粉, 全部小辣(本來想叫中辣的, 小辣的辣度我已經適應, 可惜叫錯了.....)大約等5-10分鐘, 便捧著一袋的食物搭火車到女友的家裡開餐, 香味從袋裡在車箱不停散發出來, 有少少不好意思的感覺, 弄得整個車箱都一陣香香的辣味在女友家中將一個個發泡膠盒打開, 濃烈的香味即時滿佈每個角落(不是誇張, 是事實喔)蒜泥白肉有點像酒樓的燻蹄, 有5片薄薄的豬肉, 但都很大塊, 每塊長度有發泡膠盒那麼長, 還有一大堆蒜泥蓋著, 盒的底部有青瓜塾著, 這味餸相比起酸辣粉, 本來就不算太辣, 加上小弟叫了小辣的緣故, 所以沒有甚麼辣的感覺, 但混合著蒜泥來吃真的不錯, 很好味至於涼粉, 我和女友都是第一次吃, 把辣油和鋪在上面的粉(不曉得是花椒粉還是甚麼)撈在一起吃, 味道當然和我們廣東人吃的涼粉不同, 有點像吃米粉, 也不算太辣, 由於涼涼的容易入口, 夏天吃應該不錯, 但要當飯來吃就不
應女友要求, 今天搭火車到川王叫外賣

至於涼粉, 我和女友都是第一次吃, 把辣油和鋪在上面的粉(不曉得是花椒粉還是甚麼)撈在一起吃, 味道當然和我們廣東人吃的涼粉不同, 有點像吃米粉, 也不算太辣, 由於涼涼的容易入口, 夏天吃應該不錯, 但要當飯來吃就不太可能了

重頭戲是小弟最愛的酸辣粉, 湯是橙紅色的, 可以看見很多辣椒碎, 牛肉又厚又大件, 由於薯粉浸了一段時間, 比起堂食真的辣了不少

吃完, 整個咀都有辣味和麻痺的感覺, 很滿足

嫌酸辣粉太少的朋友, 加$5可以要一碗大大的, 一定吃得飽
2009-08-08
2009-08-06 25 浏览
叫左羊肉串麻辣涼粉,加一份涼麵原本想叫雜醬麵,但佢話無...第一次去,措手不及,就叫左一份"涼麵"涼麵ok 啦,但食唔出汁醬係乜...只食得出麻油,花生醬味...普通好食咋喎羊肉串麻辣涼粉...有無攪錯呀?熱既...當時有成十幾廿人排緊隊...唔通涼既賣哂?8.00左右咋喎!!早知就叫麻辣涼粉啦....羊咩鬼肉串丫...d 所謂羊肉串,根本就係响大陸任何超級市場,買倒既平價抽真空包裝即食羊肉串,最重要係,超級難食架...!....一入口似一粒暖烘烘既泥膠....名店居然賣 d 咁既野..真係 o 哂嘴...麻辣味道係足...好麻好辣..但盒底真係多油到得人驚...總括黎講...大陸周街買倒既都好過佢...果串羊肉串...真係睇番張相都火滾
叫左羊肉串麻辣涼粉,加一份涼麵
原本想叫雜醬麵,但佢話無
...第一次去,措手不及,就叫左一份"涼麵"

羊肉串麻辣涼粉...有無攪錯呀?既...當時有成十幾廿人排緊隊...唔通涼既賣哂?8.00左右咋喎!!

早知就叫麻辣涼粉啦....羊咩鬼肉串丫
,最重要係,超級難食架

熱既!!!!
ok 啦
油塘
大陸平價抽真空包裝即食羊肉串...有無攪錯呀?
2009-08-05
2009-08-06 8 浏览
這間店的老細成日放假, 閒閒地放兩三個星期, 真係唔使做呀… 今天落橋見到開門, 即刻食番餐, 唔好等時間尚早, 不是太多人, 要碟蒜泥白肉, 中辣, 睇到個樣, 都已經好辣, 白肉薄簿, 比紙厚一些, 蒜泥不覺太濃和倉喉, 也不覺太辣, 但朋友還是受不了, 把蒜蓉夾進白肉食, 最是一流, 再加一碗牛肉麻辣粉. 地獄一般顏色, 陣陣麻辣香味, 一口又唔算太辣, 可能是小辣! 但隔了陣, 麻辣才從喉湧上嚟, 才開始有麻的感覺, 圓形一條條的粉, 好似肥了瀨粉, 這就是川粉, 煙勒有彈性. 十分滑溜, 湯面加了芫茜果碎, 口感十足, 我和朋友兩人一路不斷飲水, 一路叫”好辣”, 又一路把麻辣粉灌進口, 最後成身汗而回office

星期五,一號熱帶氣旋警報生效,天色一片灰蒙蒙,空氣甘極差。在這濕熱天氣,一頓麻辣宴可是一場及時雨,皆因適量嘅麻辣食品可以促進血液循環,並可以驅除困在身體裡嘅濕毒。舅仔介紹嘅呢間舖頭位於紅磡區,老闆娘係四川人,每逢月底都會關舖,親自到四川辦貨。究其原因,係因為香港天氣比較潮濕,乾貨香料容易變壞,唔適宜儲存太多。要預備六人份量嘅食物,點了八款唔同程度嘅辣物打包回康山外家食用。其實所謂八款,當中嘅豬、牛、魚、雞都係以同樣嘅香料泡製,只是辣嘅程度不同。由於各人嘅嗜辣程度不同,八樣餸由小辣至大辣。食濃味嘅食物,當然要由淡入濃嘅次序進食啦!小辣類:涼伴木耳 - 係咁多餸之中最唔辣嘅一味,亦係太座能承受嘅最大辣度。木耳爽脆帶點冰涼。辣度係極之輕微,但足以令沈睡了嘅味蕾稍為睜開惺忪嘅眼睛,消化系統亦因為木耳輕微嘅酸甜味而進入作戰狀態;川椒皮蛋 – 辣度與木耳差不多,辣得嚟有一種清新嘅感覺,不過太座是無福消受了。皮蛋絕對係靚貨色,皆因隻隻都係溏心蛋,外邊剔透,蛋黃軟綿綿,筆者一連吃了幾口;蒜泥白肉 – 此餸之辣非來自辣椒,而係新鮮蒜頭嘅辣味。此菜嘅製作十分出色,比起大部分一流食府所造的還好。白肉切成薄片

小辣類
涼伴木耳 - 係咁多餸之中最唔辣嘅一味,亦係太座能承受嘅最大辣度。木耳爽脆帶點冰涼。辣度係極之輕微,但足以令沈睡了嘅味蕾稍為睜開惺忪嘅眼睛,消化系統亦因為木耳輕微嘅酸甜味而進入作戰狀態;川椒皮蛋 – 辣度與木耳差不多,辣得嚟有一種清新嘅感覺,不過太座是無福消受了。皮蛋絕對係靚貨色,皆因隻隻都係溏心蛋,外邊剔透,蛋黃軟綿綿,筆者一連吃了幾口;蒜泥白肉 – 此餸之辣非來自辣椒,而係新鮮蒜頭嘅辣味。此菜嘅製作十分出色,比起大部分一流食府所造的還好。白肉切成薄片,肥瘦比例適中,吸受了蒜泥嘅香辣及其他香料嘅麻辣,肉質可口鬆化,是一定要食嘅菜色。

中辣類
經過小辣類嘅熱身之後,進入中辣食物。太座最早棄權,外父食中辣食品亦顯得有點吃力。舅仔及姨仔還可以跟得上步伐,筆者與外母仍面不改容。

夫妻肺片 – 以牛心、牛肺、等內臟薄切而成,再以紅油、辣椒、花椒、麻仁、胡椒粉、芹菜、芫荽等伴食。切成薄塊,方便易食,肉質也爽脆;麻辣口水雞 – 同樣地以前文所講嘅配料泡製。用了新鮮雞肉,無論係雞腿抑或係雞胸,入口都十分嫩滑。至於有否鮮雞味,老實說,在中辣嘅環境下要食得出一點也不易;毛血旺 – 據網上說法,正宗嘅毛血旺係以鴨血紅為主菜,豬紅也是十分普遍嘅做法。此店用了豬紅,除此之外,還有牛扒葉、大腸、豬皮等,辣油底還有芽菜、粉絲等索味食物。由於香料十足,頗有麻辣勁,再吃底下嘅粉絲,盡得精華,不過味道偏鹹。至於點解咁鹹,容後再談。

大辣類
戰至此,味蕾全開,要挑戰大辣食物了。筆者開始感到吃力,毛孔、汗腺亦全開,食得痛快淋漓。外母則依然自得其樂,揮灑自如。

泡椒鳳爪 – 外表白雪雪,一如普通鹽水雞腳,令人毫無防範。殊不知被外表欺騙了。一入口,一股帶清新嘅辣味湧至,大出意料之外,少一點定力都會被此突如其來嘅辣味擊倒。筆者稍嫌雞腳可食用部份太少,唔夠過癮;水煮魚 – 全晚嘅高潮在此。單以顏色論,此菜係眾多餸之中顏色最鮮紅。辣度非同小可,其刺激感係硬生生的、直接的加諸味覺感官上。用了什麼魚,以筆者耐辣嘅功力,恕難分辨。不過,從魚骨嘅數目,相信係淡水魚了。魚肉十分嫩滑,肉質層次分明。嗜辣的,此菜不可錯過。

正當筆者食得面紅耳熱、開始抵受不了嘅時候,瞥見蒜泥白肉下有數條青瓜。即時便吃了兩條。青瓜盡吸蒜泥香味,入口即有一股冰涼感覺,驅走之前殘留在舌尖上嘅辛辣感覺。所以話,青瓜幾時都係唔食得辣嘅人士嘅朋友。

六個人之中,以筆者及外母最耐辣。大家都發現每逢食川菜,都會覺得辣後嘅味道偏鹹,大感不解。大家討論一番,得出兩個結論,其一係味覺經麻辣洗禮之後,對食物嘅鹹度特別敏感;其二係川菜味濃,本偏鹹,以平衡辣味。至於孰是孰非,不得而知了。

老闆係性格巨星,在炎熱天氣,火氣可能會比較猛。輪候時間有時都幾耐,不過是值得等的。筆者建議外賣打包,因現場只有幾張枱,半露天,冇空調,大熱天時都幾辛苦。

價錢十分超值,八款餸菜都係三百幾蚊,平均每道菜四十幾。
涼伴木耳
水煮魚
2009-07-10
川椒皮蛋
蒜泥白肉
  • 夫妻肺片、蒜泥白肉、水煮魚
2009-07-08 10 浏览
在 黃 埔 往 紅 磡 站 走 著 時 經 過 此 店就 立 即 想 起 這 間 的 刺 激, 就 買 了 個 蒜 泥 白 肉 回 家 加 餸一 打 開 個 盒, 已 經 非 常 香, 充 滿 蒜 頭 味發 覺 面 層 與 中 層 都 佈 滿 蒜 泥 (說 真 的, 這 才 能 叫 蒜 泥 白 肉, 其 他 的 四 川 菜 館 都 不 應 用 此 名, 有 的 已 經 改 名 為 白 肉 粉 皮 了)但 全 盒 都 是 紅 油, 還 未 吃 下 已 經 感 覺 到 它 的 辣叫 的 已 經 是 小 辣, 但 事 實 上, 對 平 常 的 廣 東 人 來 說, 仍 然 算 是 特 級 辣這 裡 做 的 是 真 的 麻 辣, 先 是 嗆 喉 的 辣, 後 是 一 陣 麻 香 + 蒜 香是 會 令 人 有 食 完 再 食 的 衝 動相 信 會 試 多 些 此 店 不 同 的 餸
在 黃 埔 往 紅 磡 站 走 著 時 經 過 此 店
是 會 令 人 有 食 完 再 食 的 衝 動

相 信 會 試 多 些 此 店 不 同 的 餸
2009-07-06 12 浏览
噤多笑面, 梗係要走去試吓. 雖然唔係好食得辣, 但係都幾鐘意食辣. 食後發覺果然係名不虛傳, 難怪有噤多笑臉. 勁 !!!!兩個人食了一個口水鷄飯($30)及酦辣紅燒排骨粉($20). 以$30蚊唻講, 鷄都算多, 好似抵食過粉. D紅燒排骨得幾舊. 雖然係噤, 佢D酦辣味就真係好正. 食小辣, 但係都好辣. 食到成頭大汗. 查實, 雖然未食飽, 不過, 就真係再叫唔到嘢, 但係都好在之前好醒目只係叫咗兩樣野, 因為個嘴己經咗双潤腸. 想繼續食都唔得. 噤好味, 下次一定要再唻, 要試吓夫妻肺片, 不過, 要等冬天先, 咪噤熱.

噤多笑面, 梗係要走去試吓.
雖然唔係好食得辣, 但係都幾鐘意食辣.
食後發覺果然係名不虛傳, 難怪有噤多笑臉. 勁 !!!!
以$30蚊唻講, 鷄都算多, 好似抵食過粉.
D紅燒排骨得幾舊.
雖然係噤, 佢D酦辣味就真係好正.
食小辣, 但係都好辣. 食到成頭大汗.

2009-07-03
2009-07-05 25 浏览
學校係附近 又一向鐘意食辣野所以成日都想食 但係成日撞中佢唔開食過幾次 第一次係舖到食 佢環境真係唔係咁好架喇 係街邊所以食過一次之後我都係買返學校食食過牛利,牛肉酸辣粉,蒜泥白肉,口水雞,水煮牛肉,泡椒鳳爪,夫妻肺片牛利酸辣粉食中辣, 牛利好入味!份量都ok啦 有4-5塊,好味!!!!牛肉酸辣粉都係中辣,牛肉係牛展,相對黎講 我覺得牛利正啲因為入味啲... 蒜泥白肉食大辣, 唔算太辣 好大片, 有5-6片好正!加埋佢啲料一齊食真係好好味!!口水雞中辣,唔算好辣 味道ok 但唔夠入味 唔係好嫩 我覺得川粵好食好多水煮牛肉牛肉好淋 但又唔係落野整淋佢果種啲汁超好味! 好味到想用黎撈飯食泡椒鳳爪老闆話好食推介一見到,咁白雪雪應該唔會好辣點知食落發覺都幾麻幾辣但冇咩其他味 唔太推介夫妻肺片份量我覺得ok!食大辣 唔算好辣 幾入味 但唔算勁好食整體黎講啲野食好夠辣又好食 但份量唔算太多淨係粉係比較平 其他小菜都唔算平但好少食到又夠辣又好食 所以成日都想食
學校係附近 又一向鐘意食辣野
所以成日都想食 但係成日撞中佢唔開
食過幾次 第一次係舖到食
佢環境真係唔係咁好架喇 係街邊
所以食過一次之後我都係買返學校食

牛利酸辣粉
牛肉酸辣粉
都係中辣,牛肉係牛展,相對黎講 我覺得牛利正啲
因為入味啲...
食大辣, 唔算太辣 好大片, 有5-6片
好正!加埋佢啲料一齊食真係好好味!!
口水雞
中辣,唔算好辣 味道ok 但唔夠入味
唔係好嫩 我覺得川粵好食好多
水煮牛肉
牛肉好淋 但又唔係落野整淋佢果種
啲汁超好味! 好味到想用黎撈飯食
泡椒鳳爪
老闆話好食推介
一見到,咁白雪雪應該唔會好辣
點知食落發覺都幾麻幾辣
但冇咩其他味 唔太推介
夫妻肺片
份量我覺得ok!
食大辣 唔算好辣
幾入味 但唔算勁好食

整體黎講啲野食好夠辣又好食 但份量唔算太多
淨係粉係比較平 其他小菜都唔算平
但好少食到又夠辣又好食 所以成日都想食
2009-07-02 14 浏览
一向愛辣的我,一直十分期待試試正宗四川菜到底有幾辣!!!於是當日不理會高溫底下(32°c)黎到冇冷氣冇風扇及冇裝修既聯記~三個人總共叫了牛脷酸辣粉三碗,一碟蒜泥白肉及水煮牛肉一盆 (全部中辣)先講酸辣粉 (味道夠濃味,薯粉好煙韌但不是其他食評所講的非一般辣,牛脷只是一般;但如果湯的酸味再重點就perfect)蒜泥白肉 (好食但唔夠辣)水煮牛肉 (我地所叫的是一盆上而並沒有跟白飯,不知是否因此出錯,覺得牛肉好咸,原本牛肉好林又夠辣,十分討好…但真係好咸!!可能真的要配白飯呢!! 還要一提的是五花茶好難飲,溝水無味的!!!下次唔會再飲~
一向愛辣的我,一直十分期待試試正宗四川菜到底有幾辣!!!
蒜泥白肉 (好食但唔夠辣)

還要一提的是五花茶好難飲,溝水無味的!!!下次唔會再飲~
  • 酸辣粉
2009-06-21 12 浏览
今天專誠邀友人陪我到黃埔朝聖去!因為本人很喜歡吃辣,所以急不及待先到了期待已久的川王!和友人分別叫了牛脷酸辣粉、紅燒排骨酸辣粉和兩罐可樂。這是一間小店,只能在門口吹著風扇來吃,所以真是又辣又熱呢!本人平時多數都是吃酸辣,很少吃麻辣,所以很有新鮮感~牛脷和紅燒排骨也不錯,小辣對我來說不是很辣,十分鐘便吃完,不過友人就吃了很久....其實還想試試其實菜式呢!
今天專誠邀友人陪我到黃埔朝聖去!

因為本人很喜歡吃辣,所以急不及待先到了期待已久的川王!
和友人分別叫了牛脷酸辣粉、紅燒排骨酸辣粉和兩罐可樂。
這是一間小店,只能在門口吹著風扇來吃,所以真是又辣又熱呢!

本人平時多數都是吃酸辣,很少吃麻辣,所以很有新鮮感~
其實還想試試其實菜式呢!
紅燒排骨酸辣粉
紅燒排骨酸辣粉
牛脷酸辣粉
招牌
2009-06-16 11 浏览
係openrice睇到有呢個介紹好耐,只係久久都搵唔到d志同道合既辣友。。。尋晚終於都去倒喇!!叫左個木耳涼粉,水煮牛肉,口水雞不得不讚讚個牛肉,完全無諗過會食到塊塊又厚又鬆軟既牛肉,牛肉既香味十分濃厚,並未有被麻辣所掩蓋,但係又入味喎,真係一絕!!!加埋個支超冰凍既青島真係勁勁勁爽呀!!!!因為實在太刺激喇,三樣嘢都食唔晒...下次一定要買番屋企開"恆"個冷氣食!!
尋晚終於都去倒喇!!

叫左個木耳涼粉,水煮牛肉,口水雞

加埋個支超冰凍既青島真係勁勁勁爽呀!!!!

2009-06-15
係香港第一次食到咁好味既辣嘢!!!!!!叫左口水鷄、麻辣牛肉、夫妻肺片、酸辣粉好好食呀,好開心有人陪我食辣嘢tim!!!!!口水鷄、麻辣牛肉、夫妻肺片三樣都好好食,酸辣粉都好食,不過都係食白飯夾d,所以都叫左個白飯食..........全部叫左少辣,下次想食勁辣啊.....hahahaha
係香港第一次食到咁好味既辣嘢!!!!!!

叫左口水鷄、麻辣牛肉、夫妻肺片、酸辣粉
好好食呀,好開心有人陪我食辣嘢tim!!!!!
2009-06-06
2009-06-08 12 浏览
今日同女朋友去紅磡食野食完〝XX台妹〞唔夠就走去哩度食不過黎到都好多人等緊=.=哩度得好少位, 大約10個位......好在, 有多凳可以比女朋友坐下~~由於我去紅磡之前同朋友食左個下午茶, 再加上〝XX台妹〞之後, 我都飽飽地喇.所以淨係叫左碗 酸辣粉試下.由於我地係深圳曾經試過D酸辣粉異常難食.....而且我都唔係辣野愛好者. ..所以我今次都唔會好大期望....叫完無幾耐就有得食, 雖然無枱, 但都可以坐係街邊食GE(由於無枱, 又一袋二袋, 所以無影相)一打開個蓋, 見到成碗野都係紅色, 有D芫茜之類.夾起D粉, 係粗身GE 類似米粉咁, 乳白色.食落辣多過酸@@"仲有少少麻痺咁.我食左2,3 條之後停左......之後發覺....個口麻痺左GE地方好似覺得鹹鹹地, 酸酸地GE感覺幾得意. 所以就再食多幾啖哩個粉都幾好, 唔會得D死辣爛辣~~哩碗野GE辣唔會停好耐, 但D麻麻地GE感覺幾過癮@@總結都幾好味, 下次黎之前食少少野〝浪下個胃〞再黎食其他野
今日同女朋友去紅磡食野
食完〝XX台妹〞唔夠就走去哩度食

不過黎到都好多人等緊=.=
哩度得好少位, 大約10個位......
好在, 有多凳可以比女朋友坐下~~

所以淨係叫左碗 酸辣粉試下.

叫完無幾耐就有得食, 雖然無枱, 但都可以坐係街邊食GE

(由於無枱, 又一袋二袋, 所以無影相)
一打開個蓋, 見到成碗野都係紅色, 有D芫茜之類.
夾起D粉, 係粗身GE 類似米粉咁, 乳白色.
食落辣多過酸@@"
仲有少少麻痺咁.

幾得意. 所以就再食多幾啖

總結都幾好味, 下次黎之前食少少野〝浪下個胃〞再黎食其他野
2009-06-05
  • 酸辣粉